فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 18 (بهار 1395)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 18 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نادر زالی، مسعود زمانی پور* صفحات 1-24
    یکی از ابزارهای مناسب برنامه ریزی راهبردی در شرایط عدم قطعیت و در شرایطی که دنیای پیش روی ما دنیایی مملو از شگفتی سازهای مختلف می باشد، سناریونگاری است. تمرکز و هدف کلیدی پژوهش حاضر، تدوین و پیاده سازی مدلی برای تهیه سناریوهای توسعه استان مازندران در افق 1410 با رویکرد سیستمی است. روش انجام پژوهش از نوع ترکیبی زنجیره ای است. برای جمع آوری داده ها عمدتا از روش های اسنادی و دلفی استفاده شده است. همچنین برای تحلیل داده ها از روش تحلیل اثرات متقابل عوامل بوسیله نرم افزار MICMACو برای تحلیل سناریوها و تدوین آنها از روش تحلیل مورفولوژیک بوسیله نرم افزار Morphol، استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از رشد تدریجی قابلیت های کلیدی توسعه استان در افق 1410 را دارد. در هر چهار سناریوی اول، فرض کاهش تدریجی سطح تولیدات باغی بواسطه تغییرات کاربری اراضی (به خصوص در نواحی غربی) ظاهر شده است که به نوعی یک تهدید جدی و کلیدی برای استان مازندران و به خصوص نواحی متمایل به غرب استان شمرده می شود. دیگر نتیجه مهم، ظهور فرض «رشد بالای 30 درصد مبادلات بندر فریدونکنار» به عنوان یک عامل بسیار تاثیرگذار در توسعه استان که می تواند یک قطب قوی توسعه در نواحی متمایل به مرکز جغرافیایی استان را بوجود آورد. در بخش گردشگری نیز در همه چهار سناریوی اول، فرض خوش بینانه «توسعه همه جانبه زیرساخت های گردشگری در غرب استان و برداشتن گام های اولیه برای برندسازی منطقه ای در مقیاس فراملی» ظاهر شده است و این مورد نیز نشان از امیدواری بهبود وضعیت توسعه در نواحی غربی استان دارد.
    کلیدواژگان: سناریوسازی، رویکرد سیستمی، سناریو اکتشافی، تحلیل مورفولوژیک، توسعه منطقه ای، مازندران
  • میثم آقامحمدی، محمد طالعی، محمد کریمی، قاسم جوادی* صفحات 25-36
    شهرها مانند موجودات زنده از لحاظ کالبد بزرگتر و از لحاظ ساخت پیچیده تر می شوند و به دنبال این رشد فیزیکی، توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آنها نیز بتدریج دگرگون می شود. همواره فضای کالبدی شهرها تحت تاثیر مکانیزم ها وعواملی قرار دارد که در طی زمان با پیشرفت ها و تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، زیست محیطی و... متحول می شوند و در ضمن این تاثیرات، تغییرات جدیدی نیز برچهره و منظر کالبدی شهر تحمیل می کنند. در این میان جلوگیری از رشد بی رویه و نامتوازن شهرها به دلیل ارزش بالای زمین از اهمیت بسزایی برخوردار است و به همین دلیل جایگاه مدلسازی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی برای مدیریت شهری، بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. مدل اتوماسیون سلولی به سبب ساختاری ساده و پویا و نیز برخورداری از ویژگی های قدرتمند مکانی، به طور گسترده در شبیه سازی تغییرات مکانی- زمانی از جمله گسترش شهرها مورد استفاده قرار گرفته است. در مقاله حاضر از اتوماسیون سلولی برای محاسبه فاکتور اثر همسایگی در مدلسازی توسعه شهری استفاده شده و با در نظر گرفتن محدودیت های موجود در الگوهای رایج سلولی، به ارائه مدل اتوماسیون ترکیبی به صورت آمیزه ای از ساختار محاسباتی سلولی و روش تصمیم گیری چند معیاره Majority OWAپرداخته شده است. روش اتوماسیون سلولی برای ترکیب نقشه های تناسب کاربری و محاسبه تناسب کلی از روش میانگین گیری استفاده می کند که در بیشتر کاربردها روش مناسبی نیست؛ اما روش Majority OWA برای ترکیب معیارهای مختلف ارزیابی یک گزینه نظر اکثریت را درنظر می گیرد؛ بنابراین، تلفیق دو روش ذکر شده می تواند یکی از ضعف های مهم روش اتوماسیون سلولی را پوشش دهد. در این مقاله ابتدا با به کارگیری داده های مورد نیاز، مدل پیشنهادی برای شبیه سازی گسترش شهر شیراز بین سال های 1383 تا 1388 هجری خورشیدی، پیاده سازی شده و سپس نتایج به دست آمده مورد ارزیابی قرار گرفته است. مقایسه نتایج مدلسازی این تحقیق برای سال 1388 با داده های به دست آمده از تصاویر ماهواره ای در این سال نشان می دهد، استفاده از روش Majority OWA می تواند با دقت 60% فرایند توسعه شهری را مدلسازی نماید که در مقایسه با دقت حدود 53% روش CAنتایج بهتری حاصل می شود. نتایج تحقیق، گامی به سمت جلو است؛ زیرا مدل پیشنهادی با افزایش قابلیت اتوماسیون سلولی در مدلسازی پروسه های پیچیده مکانی به دقت مطلوبتری نیز دست پیدا کرده است. نتایج حاصل از این مدلسازی می تواند به عنوان ابزاری مناسب جهت اخذ تصمیم های بهینه در اختیار برنامه ریزان شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، GIS، اتوماسیون سلولی، میانگین وزن دار ترتیبی، Majority OWA، کمیت سنج های فازی
  • عیسی ابراهیم زاده*، مجتبی روستا صفحات 37-52
    با توجه به اینکه گسترش فیزیکی شهرها و همچنین نوع زندگی امروزی، تقاضا برای گسترش فضای سبز و ایجاد پارک ها را در شهرها به دنبال داشته است؛ بی تردید، تمهیدات ایمنی برای پارک ها از الزاماتی است که برای شهرداری ها مهم می باشد و همواره ذهن برنامه ریزان و طراحان شهری را به خود مشغول ساخته است. در همین راستا، مقاله حاضر به ارزیابی و تحلیل ایمنی پارک های شهری در جهرم پرداخته است. این پژوهش، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق، شهر جهرم است که با بهره گیری از روش کوکران، حجم نمونه برابر با 180 نفر انتخاب و داده های حاصل از آن با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی و تی با نرم افزارهای آماری SPSSو EXCELتحلیل شدند. نتایج تحلیلی حاکی از این است که میانگین کل ایمنی در پارک های مورد مطالعه 57/2 درصد می باشد. بالاترین میانگین ایمنی مربوط به پارک باغ ملی (13/3 درصد) و پس از آن پارک های چمران (6/2 درصد)، کوهسار (53/2 درصد)، ریحانه (46/2 درصد)، پارک شهر (4/2 درصد) و گلستان (26/2 درصد) در رده های بعدی قرار دارند. در عین حال، 54 شاخص اولیه ایمنی مورد بررسی در این پژوهش، به 6 عامل؛ طراحی خوانا، ایمنی بهداشتی، دسترسی فیزیکی، روشنایی، احساس ایمنی و ایمنی فیزیکی ترکیب و نتایج تحلیل عاملی حاصل بیانگر آن است که به ترتیب اولین عامل به تنهایی 96/30 درصد از واریانس را توضیح می دهد و عامل دوم 12/17 درصد، عامل سوم 08/16 درصد، عامل چهارم 73/15 درصد، عامل پنجم 52/3 درصد و عامل ششم 71/2 درصد واریانس را محاسبه می کنند.
    کلیدواژگان: ایمنی، پارک های شهری، شهر جهرم
  • مجتبی قدیمی، منصوره ملکیان*، علیرضا سفیانیان صفحات 53-68
    منطقه حفاظت شدهقرخود باوسعت 43000 هکتار، در شمال غربی استان خراسان شمالی و در مجاورت پارک ملی گلستان واقع شده است. این منطقه با داشتن ویژگی هایخاصزیستگاهی، حضور گونه هایمختلفحیاتوحش و جاذبه های گردشگری، از پتانسیل بالایی برای برنامه ریزی و توسعه گردشگری برخوردار است.این مطالعه با هدف تعیین توان منطقه برای تفرج گسترده و متمرکز انجام شد. بدین منظور، ابتدا معیارهای مناسب برای دو طبقه تفرج گسترده و متمرکز تعیین شد. با توجه به اینکه برای هر یک از این کاربری ها به ارزیابی همزمان چندین معیار نیاز است، از روش ارزیابی چند معیاره استفاده شد. برای ناحیه تفرج گسترده چهار معیار و برای تفرج متمرکز دوازده معیار و یک لایه محدودیت زیستگاه گونه های شاخص در نظر گرفته شد. نقشه های پایه هر معیار تهیه و با استفاده از روش فازی استاندارد شد. وزندهیبهمعیارهابااستفادهازفرایندتحلیلسلسلهمراتبیانجام شد. از روشترکیبخطیوزن دار برای رویهم گذارینقشه های معیار و تهیه نقشه نهایی تفرج گسترده و متمرکز استفاده شد.نتایجنشانداد کهحدود 4800 هکتار معادل 11 درصد از وسعت منطقه حفاظتشدهقرخودبرایتوسعهکاربریتفرجمتمرکز و 8 درصد از وسعت منطقه (3200 هکتار)برای تفرج گسترده مناسب است. ظرفیت برد فیزیکی منطقه برآورد شد که تراکم گردشگر با توجه به وسعت منطقه حدود 11 نفر در هکتار معین گردید.
    کلیدواژگان: تفرج، ارزیابی چند معیاره، منطقه حفاظت شده قرخود، کلیسای اسپاخو، ظرفیت برد گردشگری
  • حجت شیخی، مرضیه غریبی*، مصطفی معنوی صفحات 69-84
    کاربری های مسکونی مهمترین کارکرد هر شهر هستند که بیشترین اراضی شهری را در برگرفته اند. تامین کیفیت مسکن یکی از اهداف اصلی در برنامه های مسکن در کشورهای توسعه یافته است و چگونگی تامین کیفیت آن یکی از چالش های جدی فراروی برنامه ها و سیاست های مسکن است. اولین ویژگی مهم برای مسکن مناسب، زمین آن است. چون مسکنی که در محیط نامناسب قرار می گیرد، حتی اگر شرایط مناسبی داشته باشد، نمی تواند نیازهای تبعی ساکنین خود را تامین نماید؛ بنابراین، مکان یابی صحیح مسکن علاوه بر ارتقای کیفیت طرح های مسکن، موجب کاهش هزینه های آتی نیز می شود. در این پژوهش محقق سعی دارد که جهت دستیابی به مهم ترین هدف تحقیق یعنی مکان یابی اراضی مسکونی، با توجه به نیاز به احداث مجتمع های مسکونی جدید در شهر بهبهان، در جهت یافتن اراضی خالی مستعد برای استقرار کاربری های مسکونی اقدام نماید. سپس بررسی کرده که آیا گزینه های انتخابی، از نظر معیارهای مکان یابی پتانسیل های لازم جهت استقرار کاربری های مسکونی را دارند؟ و اینکه کدام یک از این گزینه ها برای رسیدن به این هدف مناسب تر است؟ برای این منظور در این پروژه پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و شناسایی معیارهای مورد نیاز برای مکان یابی مسکونی، سه نقطه از شهر جهت استقرار فضاهای مسکونی انتخاب شده اند و پس از حضور در مکان های یاد شدهوانجام برداشت های میدانی، این سه سایت بر اساس معیارهای ذکر شده امتیازدهی شده اند. برای تبدیل داده کیفی به داده های کمی از مقیاس دوقطبی فاصله ای استفاده شده است و در نهایت ماتریس تصمیم گیری شامل امتیازات آلترناتیوها تهیه شده است. پس از آن با انجام کلیه مراحل روش تاپسیس که در متن به تفصیل شرح داده شده است، یکی از گزینه ها به عنوان بهترین گزینه از میان سه گزینه موجود، معرفی شده است. پس از آن این مناطق از نزدیک مورد بازدید قرار گرفته اند و بررسی های انجام شده و پرسش از متخصصان درباره وضعیت سایت های انتخابی، صحت انتخاب این گزینه و دقت روش تاپسیس را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراحل مکان یابی، مسکونی، روش تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS، بهبهان
  • فرامرز بریمانی، هادی راستی*، اسلام رئیسی، مسعود محمد زاده صفحات 85-96
    سرمایه های معیشتی (انسانی، فیزیکی، طبیعی، مالی، اجتماعی) در واقع تعیین کننده اساس زندگی مردم در سکونتگاه های انسانی بویژه در نواحی روستایی به شمار می آیند. این سرمایه ها در قالب رویکرد معیشتی می توانند به عنوان چارچوبی برای درک و تحلیل بهتر نقش مردم در امور توسعه نواحی روستایی به کار گرفته شوند. از این رو پژوهش حاضر ضمن ارزیابی سرمایه های معیشتی در نواحی روستایی شهرستان قصرقند، به تحلیل عوامل جغرافیایی موثر بر آن پرداخته است. در این راستا از مهمترین عوامل جغرافیایی موثر می توان عوامل مکانی- فضایی، جمعیتی و اقتصادی را نام برد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و جامعه آماری کلیه ساکنان روستایی شهرستان قصرقند می باشند. تعداد نمونه 329 سرپرست خانوار روستایی از 23 روستای منتخب هستند. داده ها و اطلاعات از طریق پرسشنامه به روش تصادفی گردآوری شد و به وسیله روش های آماری در محیط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش متغیر مستقل عوامل جغرافیایی موثر و متغیر وابسته معیشت خانوار روستایی است. نتایج کلی پژوهش حاکی از سطح پایین معیشت در نواحی روستایی با ارزش میانگین 19/2 بوده و بیانگر ضعف در زیرساخت ها و سرمایه های معیشتی (به جز سرمایه اجتماعی) است. همچنین طبق نتایج به دست آمده عوامل مکانی- فضایی (شکل استقرار، موقعیت ارتباطی، نوع راه دسترسی، فاصله از مراکز نافذ) بر سطح معیشت روستاییان تاثیرگذار هستند. از میان عوامل جمعیتی، میزان جمعیت و بعد خانوار هیچ ارتباطی با سطح معیشت روستایی ندارند؛ اما نسبت باسوادی و نسبت مهاجرت طی 7 سال گذشته (1385 تا 1392) به ترتیب رابطه مستقیم و معکوس معناداری را با سطح معیشت نشان می دهند. بین عوامل اقتصادی (متوسط درآمد، نرخ اشتغال و متوسط مالکیت ها) و سطح معیشت روستایی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. از میان کلیه عوامل جغرافیایی، عوامل اقتصادی با ضریب 425/0 بیشترین و عوامل مکانی- فضایی با ضریب 142/0- کمترین تاثیر بر سطح معیشت روستایی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: عوامل جغرافیایی، سرمایه های معیشتی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان قصرقند
  • غدیر عشورنژاد*، علی درویشی بلورانی، نجمه نیسانی سامانی، محسن جعفری، رضا آقاطاهر، محمد فلاح ززولی صفحات 97-118
    استفاده از GIS در مکان یابی دارای قدمتی تقریبی برابر با ظهور این فناوری است و در مطالعات مختلفی که به نوعی با عوارض مکانی سروکار دارند، به کار گرفته می شود. استفاده از این سیستم در مکان یابی دارای مزایای فراوانی است که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه های اجرایی می شود. از این رو استفاده از فناوریGIS در مکان یابی و سایر فعالیت های مرتبط با آن، تضمینی برای دستیابی به نتایج بهتر، دقیق تر و سریعتر با هزینه های کمتر است.تاکنون روش های مختلفی با استفاده از مدل های گوناگون برای مکان یابی به کار گرفته شده است. در اغلب این مطالعات و همچنین مطالعاتی که در آن به پهنه بندی فضا پرداخته می شود، از روش های مبتنی بر نظرات متخصصین (روش های ذهنی) استفاده می شود و شاهد تحقیقات اندکی با استفاده از روش های مبتنی بر داده ها (روش های عینی) هستیم. از اینرو، بررسی و شناخت یک الگوی بهینه مکان یابی در تلفیق روش ها و مدل های گوناگون مبتنی بر نظرات متخصصین (روش های ذهنی) و مبتنی بر داده ها (روش های عینی) در GIS و نحوه تلفیق این نتایج (تلفیق در سطح تصمیم گیری) در جهت رسیدن به مناسب ترین مکان با دقتی مطلوب ضروری می نماید. علاوه بر این نحوه تلفیق نتایج به دست آمده حاصل از روش های مختلف در GIS از جمله مواردی است که کمتر در تحقیقات به آن پرداخته شده است. در این تحقیق پهنه بندی اولیه فضای جغرافیایی (غربالگری) و اولویت بندی مکان های بهینه شناسایی شده (مکان یابی) با روش های مبتنی بر نظرات متخصصین (روش های ذهنی) و روش های مبتنی بر داده ها (روش های عینی) مورد بررسی قرار می گیرد. الگوی پیشنهادی جهت شناسایی ویژگی های هر کدام از این روش ها با توجه به نتایج به دست آمده در یک نمونه مطالعاتی (پهنه بندی اقتصادی فضای شهری واولویت بندی پهنه های بهینه) به عنوان یافته های تحقیق تشریح می گردد. نتایج ارزیابی بیانگر آن است که به ترتیب هر سه روش عینی (RBFLN، Fuzzy Clustring و PNN ) نسبت به سه روش ذهنی ( SAW، GCA و Fuzzy Logic ) عملکرد بهتری داشته اند. همچنین از میان پهنه های بهینه حاصل از تلفیق این روش های (غربالگری اولیه)، پهنه های میدان تجریش، انقلاب و 15 خرداد در رتبه بندی حاصل از روش های چند شاخصه با معیارهای کیفی اولویت اول در استقرار خدمات را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، روش های داده مبنا و دانش مبنا، تلفیق در سطح تصمیم گیری، GIS
  • هاشم نوروزی فرد، محمد امین خراسانی* صفحات 119-134
    گردشگری یکی از صنایع در حال رشد جهان است و کشورها در تمام مراحل مختلف توسعه، به طور فزاینده ای به آن وابسته اند. گردشگری به عنوان یک صنعت فرابخشی، فعالیت های مختلف را در بر می گیرد و با تمام بخش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به طور مستقیم و غیر مستقیم تعامل دارد. روستای شیوند از بخش دهدز شهرستان ایذه از توان های بالقوه و بالفعل گردشگری بیشماری برخوردار است. شناسایی و معرفی این قابلیت ها و نیز فراهم نمودن زیرساخت های مورد نیاز در زمینه توسعه گردشگری می تواند عاملی در جهت توسعه همه جانبه این منطقه باشد. بدین منظور تحقیق حاضر با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به روش سوات به ارائه راهبرد در جهت توسعه گردشگری در روستای شیوند پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مولفه چشم اندازهای زیبا و منحصر به فرد به همراه باغات و فضای سبز به عنوان مهم ترین نقطه قوت داخلی و مولفه نامناسب بودن تجهیزات و تسهیلات اقامتی و رفاهی، به عنوان مهم ترین نقطه ضعف داخلی در توسعه گردشگری این روستاست. همچنین از بین فرصت های بیرونی، مولفه افزایش انگیزش بیشتر برای مسافرت و تفریح به عنوان اولویت اول فرصت خارجی برای توسعه گردشگری و از بین تهدیدهای خارجی نیز مولفه تخریب زمین های کشاورزی و مزارع روستایی به عنوان مهم ترین تهدید خارجی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که راهبردهای تهیه و اجرای برنامه های توسعه گردشگری با استفاده از اعتبارات دولتی، بهره گیری از مزیت های رقابتی منطقه برای جذب گردشگر، تهیه بسته های تسهیلات تشویقی برای سرمایه گذران بخش خصوصی یرای توسعه امکانات و تسهیلات گردشگری در منطقه و برنامه ریزی برای جذب گردشگران بر اساس اوقات فراغت به وجودآمده در جوامع شهری، به ترتیب مهم ترین راهبردهای منتخب برای اجرا در جهت توسعه گردشگری در روستای شیوند هستند.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تجزیه و تحلیل راهبردی، روستای شیوند، روش سوات
  • محسن کمانداری*، رضا مستوفی الممالکی صفحات 135-152
    امروزه شهرها همواره به عنوان یکی از مهم ترین مقاصدگردشگران می باشند. به تبع آن گردشگری شهری از مهم ترین گونه های گردشگری به شمار می رود از این روست که انتظام فضاهای گردشگری شهرها، ضرورت انکارناپذیر برنامه ریزی و مدیریت شهری است. برنامه ریزی گردشگری شهری نیازمند شناخت صحیح از فضاهای گردشگرپذیر در شهرمی باشد. این فضاها از سه الگوی خطی، نقطه ای و سطحی تشکیل شده است که با فرآیند حرکتی گردشگران معنی دار می شوند. شهرتاریخی کرمان به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری و تفریحی و دارا بودن زیرساخت های مناسب، همه ساله گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند که با توجه به اهمیت موضوعهدف پژوهش حاضر تعیین مسیرهای ویژه گردشگری در شهر کرمان به منظور اولویت ساماندهی فضاهای گردشگری با نگاه سیستماتیک در فرآیند مدیریت و برنامه ریزی فضاهای گردشگری شهری می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی –تحلیلی است که داده های مورد نظر از طریق مطالعه میدانی وکتابخانه ای جمع آوری شده ،در روش پیمایشی از ابزار پرسشنامه استفاده شده و حجم نمونه357نفر با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده شیوه نمونه گیری سهمیه ای و پرسشنامه به صورت تصادفی بین گردشگران توزیع شده است. سپس داده های جمع آوری شده در نرم افزارGISمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، به طوری که پس از تلفیق الگوهای خطی، نقطه ای و فرآیند حرکتی گردشگران در دسترسی به جاذبه ها، مسیرهای ویژه گردشگری که عبارت اند از حد فاصل بین میدان ارگ تا سه راه شمال جنوبی و همچنین حد فاصل بین میدان مشتاقیه تا خیابان آتشکده در شهر کرمان تعیین شد با توجه به یافته های تحقیق مشخص شد که برای ارائه یک الگوی فضایی مناسب جهت تعیین مسیرهای ویژه گردشگری باید در مرحله اول یک نگرشی سیستماتیک نسبت به همه عناصر دخیل در موضوع وجود داشته باشد، میزان جذابیت مقاصد گردشگری را لحاظ نماید، اولویت بندی گردشگران در انتخاب سفرهای درون شهری را رعایت نماید، همزمان اصول و معیارهای شهرسازی در انتخاب مسیرهای بهینه را وارد سازد و در نهایت، حداکثر تراکم حرکتی گردشگران در حالت موجود و بهینه را شامل شود.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، فضای گردشگری، مسیرهای ویژه گردشگری، شهر کرمان
  • میثم کارخانه، دکترعباس مفیدی*، دکترآذر زرین صفحات 153-168
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی نقش دریای خزر در وقوع بارش های سواحل جنوبی این دریاست. جهت شبیه سازی میزان نقش دریای خزر بر وقوع بارش های منطقه ای، از مدل اقلیمی مقیاس منطقه ای RegCM4 که با یک مدل دریاچه جفت گردیده، استفاده شد. مدل با استفاده از داده های جوی NCEP/NCAR و در دو حالت مرجع (وجود دریای خزر) و شرایط حذف دریاچه برای سال های 2003 تا 2005 اجرا شد. نتایج شبیه سازی بیانگر آن است که با حذف دریای خزر بیشترین میزان تغییر بارش، در سواحل جنوبی این دریا به وقوع می پیوندد. حذف دریای خزر سبب کاهش میزان بارش به ویژه در مناطق واقع در محدوده جنوب غرب و جنوب دریا می شود. در عین حال، میزان تاثیر دریای خزر بنا به فصل سال متفاوت خواهد بود، به طوری که بالاترین میزان تاثیر منطقه ای دریای خزر به ترتیب در فصول پاییز و زمستان و کمترین میزان آن در فصل بهار مشاهده می شود. یافته های تحقیق بیانگر آن است که در صورت حذف دریای خزر، به واسطه افزایش کشال سطحی، از شدت باد با جهت شمالی بر روی منطقه کاسته خواهد شد. تحلیل وضعیت باد شمالی بر روی دریا مبین آن است که میزان نقش و تاثیر منطقه ای دریای خزر تابعی از شدت باد بر روی دریا است. بر این اساس، دریای خزر در زمان وقوع بادهای شدیدتر نقش منطقه ای بیشتر و گسترده تری در قیاس با زمان وقوع بادهایی با شدت کمتر دارد. یافته ها همچنین بیانگر آن است که با حذف دریای خزر، به واسطه حذف منابع گرمایی و رطوبتی آب دریا، از مقادیر نم ویژه، تبخیر از سطح دریا و شارگرمای نهان، به طور محسوسی کاسته می شود. این فرآیند در نهایت منجر به کاهش بارش در سواحل جنوبی دریای خزر می گردد. اعتبار سنجی بارش های شبیه سازی شده، اریب های منفی و مثبت کوچکی را به ترتیب برای ماه های پاییزی و برخی از ماه های بهاری نشان می دهد، اما در کل، نتایج قابل قبول بوده و مدل RegCM4 توانسته است روند و مقدار بارش های ماهانه را به خوبی شبیه سازی نماید.
    کلیدواژگان: دریای خزر، سواحل جنوبی دریای خزر، بارش، دمای سطح آب دریا، مدل اقلیمی RegCM4، مدل دریاچه
  • حسین نظم فر، زهرا کاملی فر* صفحات 169-186
    مفهوم توسعه پایدار مبتنی بر ایجاد تعادل در محیط است و شهرها به لحاظ مکانی مهم ترین نقطه تلاقی انسان و محیط است. لذا توجه به شیوه زیست شهری و برنامه ریزی در راستای برقراری تعادل زیست محیطی در شهرها از ضروریات توسعه پایدار شهری است. در بین مناطق دهگانه کلانشهر تبریز، محدوده منطقه 8 به جهت تاریخی، فرهنگی، میراثی و گردشگری بودن، یکی از مناطق شهری استراتژیک و مهم به شمار می رود. موقعیت این منطقه به عنوان بافت مرکزی تبریز اهمیت گسترش فضاهای سبز و پارک های شهری را دوچندان کرده است. تحقیق حاضر از نوع تحلیلی-توصیفی است که با ماهیت کاربردی ارائه شده است. در این پژوهش تلاش شده است تا با استفاده تلفیقی از قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل تاپسیس و با توجه به شاخص های توسعه پایدار شهری، الگوی مناسب از چیدمان مکانی-فضایی فضای سبز شهری در محدوده مورد مطالعه ارائه گردد. در این پژوهش پس از انتخاب معیارهای موثر و وزن دهی به معیارها، با تلفیق این معیارها با روش تاپسیس که از مدل های جبرانی سیستم های تصمیم گیری چندمعیاره است، به انتخاب مکان های بهینه برای کاربری فضای سبز در منطقه 8 شهرداری تبریز اقدام شد. با توجه به نقشه خروجی مدل تاپسیس و مقایسه آن با نقشه کاربری اراضی محدوده مورد مطالعه، مشخص شد که زمین های مناسب برای ایجاد فضای سبز تناسب زیادی با کاربری اراضی دارند. در ادامه با توجه به آلودگی بالای هوا و صوت در محدوده مورد مطالعه به لحاظ موقعیت مرکزی و مهم آن در سطح شهر، اقدام به معرفی گونه های بومی مناسب برای آلودگی هوا و صوت شده است. استفاده از گونه های گیاهی بومی و برنامه ریزی صحیح فضای سبز شهری باعث تنوع و زیبایی و ارتقای اکولوژیکی محیط خواهد شد و درنهایت پایداری زیست محیطی شهرها را به همراه خواهد داشت؛ بنابراین، برنامه ریزی در جهت ایجاد یک فضای سبز پایدار در این منطقه با هدف رسیدن به محیط زیست شهری پایدار امری ضروری است و این برنامه ریزی باید به سمت و سویی سوق داده شود که پایداری و کاهش هزینه را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، توسعه پایدار، مدل تاپسیس، منطقه 8 شهرداری تبریز
  • ناهید سجادیان، مرتضی نعمتی، صفیه دامن باغ*، علی شجاعیان صفحات 187-214
    رشد جمعیت و افزایش مهاجرت به اهواز (به دنبال اجرای سیاست اصلاحات ارضی، افزایش قیمت نفت و سرازیر شدن دلارهای نفتی به اهواز به عنوان مرکز استان، گسترش روز افزون صنایع گوناگون، افزایش اهمیت سیاسی و اداری این شهر، جنگ تحمیلی و...)، باعث رشد سریع شهرنشینی در اهواز گردید. رشد سریع شهرنشینی در اهواز، مسائل و مشکلاتی را در رابطه با کیفیت زندگی به وجود آورده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل شاخص های منتخب کیفیت زندگی در شهر اهواز و به صورت موردی در سطح محلات کیانپارس، گلستان و عامری صورت گرفته است. این پژوهش از نوع نظری- کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش به دو روش کتابخانه ای و پیمایشی جمع آوری گردید. در ادامه نیز با استفاده از نرم افزارهای SPSS و EXCEL، داده ها و اطلاعات به دست آمده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش در دو سطح کیفی و کمی حاصل شد. یافته های کیفی نشان می دهد، پیدایش و گسترش حجم بالای مناطق حاشیه نشین (حدود 40 درصد وسعت شهر اهواز)، نابرابری و عدم تعادل در تخصیص امکانات و سرانه های شهری و گسترش مشکلات زیست محیطی از مهم ترین پیامدهای رشد سریع شهرنشینی در کیفیت زندگی شهر اهواز بوده است. بر اساس یافته های کمی نیز از لحاظ رضایتمندی و سطح کیفیت زندگی، از نظر شاخص های منتخب اشتغال، درآمد، حمل و نقل، مسکن، آموزش، بهداشت و سلامت، امنیت، اوقات فراغت، وابستگی و تعلق به محله و ICT، محله کیانپارس با بالاترین سطح کیفیت زندگی به عنوان محله برتر، محله گلستان به عنوان محله متوسط و محله عامری نیز به عنوان محله دارای پایین ترین سطح رضایتمندی و کیفیت زندگی مشخص شدند. بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت شهر نشینی سریع و لجام گسیخته در این شهر، بسیاری از فرصت ها را برای ارتقاء کیفیت زندگی به شدت محدود و در محیط های مختلف شهری ناموزون و نامتعادل نموده است. بر اساس یافته های تحقیق، راهکارهای مناسب نیز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، رشد سریع شهرنشینی، شاخص های منتخب، اهواز
  • اکبر اصغری زمانی، محسن احدنژاد روشتی، شاهرخ زادولی خواجه* صفحات 215-232
    گسترش فیزیکی نابسامان و بی رویه ی شهرها یکی از مشکلات شهر و شهرنشینی جهان سوم در دوران معاصر است؛ به طوری که طی فرآیندی مداوم، محدوده های فیزیکی و فضاهای کالبدی شهر در جهات عمودی و افقی به لحاظ کمی و کیفی رشد می یابد و اگر این روند سریع و بی برنامه باشد، به ترکیبی نامتناسب از فضاهای شهری مشکل زا خواهد انجامید؛ لذا یکی از علل شکل گیری این روند و همچنین یکی از مهمترین پیامدهای آن، حاشیه نشینی شهری است. این مناطق از لحاظ شاخص های کالبدی – اجتماعی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. از این رو هدف این مقاله ارزیابی روند تغییرات سلولی شاخص های کالبدی – اجتماعی در مناطق حاشیه نشین شمال شهر تبریز می باشد. جامعه آماری این پژوهش مناطق حاشیه نشین شمال شهر تبریز در سال های 85-1375 است. روش پژوهش کاربردی از نوع توصیفی، تحلیلی و تطبیقی است و برای ارزیابی تغییرات طی بازه زمانی 1385-1375 نیز از روش LCM و Crosstab در محیط نرم افزار Edrisi Selva استفاده گردیده است. نتایج پژوهش با استفاده از روش Crosstab حاکی از آن است که شاخص های کالبدی – اجتماعی طی این دوره زمانی در سطح مناطق حاشیه نشین شمال شهر تبریز ارتقای کیفی و ک پیدا کرده است و طی این دوره زمانی هر چقدر از حاشیه جغرافیایی به متن شهر نزدیک می شویم، کمیت و کیفیت شاخص ها افزایش می یابد و نشان می دهد که در این دوره حرکات شاخص ها در بلوک های شهری از حاشیه به متن ارتقا پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: جابجایی سلولی، مناطق حاشیه نشین، شاخص های کالبدی - اجتماعی، تبریز
  • علی حاجی نژاد، علی عسگری، جعفر قادری، معصومه زارعی* صفحات 233-244
    روستا همانند شهر پدیده ای پویاست که بر اساس میزان تحولات وارده و انطباق فرایند های درونی خود با آن، جریان توسعه را طی می کند. این امر الگوی تصمیم گیری منعطف و موثری را می طلبد تا برای هدایت نیروهای شکل دهنده آن مورد استفاده قرار گیرد. در طراحی این الگوها نه تنها مولفه های عام اقتصادی و ملاحظات اجتماعی؛ بلکه میزان تمایل و مشارکت های مردمی به پشتیبانی از این الگوها نیز بسیار موثر است. یکی از این زمینه های قابل اشاره، فرایند بهسازی و نوسازی مساکن روستایی است که بیانگر تمایل ساکنین به احیاء مساکن روستایی است. در این زمینه برآورد کمی تمایل به پرداخت هر یک از ارزش های محیطی در انجام اینگونه طرح ها حائز اهمیت است. در تفکرات اقتصادی، برای سنجش چنین تمایلات اجتماعی، از روش های متفاوتی بهره برده می شود که معروف ترین آنها روش انتخاب تجربی است. در این پژوهش که با هدف شناسایی نحوه رتبه بندی و محاسبه میزان تمایل به پرداخت ارزش های محیطی و دریافت وام ساکنین جهت ارتقا سطح کیفی هر یک از ارزش های محیطی در ده سکونتگاه روستایی منطقه آباده طشک انجام گرفت، تلاش شد تا ارزش های محیطی طبق نظر ساکنین رتبه بندی و تمایل به پرداخت روستاییان برای هر یک از ارزش های محیطی سنجیده شود. نتایج حاصل از مدل انتخاب تجربی نشان داد که همه متغیرهای محیطی تعیین ارزش شده به جزء متغیر زیبایی که sig آن بالاتر از.05 بوده است، رابطه معناداری در نظر ساکنین برای انتخاب مشخصه های مسکن خود داشته اند(P<0.05) . همچنین نتیجه مدل رگرسیون لجیت حاکی از آن است که استحکام بنا در اولویت متغیرهای تعیین ارزش شده دیگر است.
    کلیدواژگان: تمایل به دریافت (WTA)، انتخاب تجربی (CE)، زلزله
|
  • Dr. Nader Zali, Masoud Zamanipour Pages 1-24
    Scenario planning is one of the appropriate tools for the strategic planning in uncertain circumstances and when tomorrow’s world is full of various wildcards. The present study has focused on developing and implementing a model for preparing development scenarios of Mazandaran Province in horizon 1410 with a systematic approach. Chain combined methodology was developed to perform the study. Data collecting was mainly based on documentary and Delphi model. Also, cross-impact analysis are used to analyze data by use of MICMAC software and morphologic method are used for analyzing and preparing scenarios by using Morphol software. The results revealed the evolution of key capabilities of Mazandaran province in horizon 1410. In all of the first four scenarios, the presumption of gradual decrease in crops because of changes in land use (especially in western areas) has been emerged which is considered as a serious and key threat for Mazandaran Province specifically for areas near the western areas of the province. Another important result was the coming out of presumption of “over %30 of exchanges growth of Feridoonkenar port” seen as an effective factor in province development, which is able to create a strong development pole in areas towards the geographical center of the province. In tourism sector of the first four scenarios, the optimistic presumption of “development of tourism infrastructure in the west of province and take initial steps for regional branding in transnational scale” has appeared which hoped that development conditions in the west areas of the province would be improved.
    Keywords: scenario building, systematic approach, exploratory scenario, morphologic analysis, regional development, Mazandaran
  • Meysam Aghamohammadi, Dr. Mohammad Taleai, Dr. Mohammad Karimi, Ghasem Javadi Pages 25-36
    Cities like living organisms will become more complex from the structure point of view and become greater from physical view and following this physical growth, their economical, social and cultural development is changed gradually. Always the physical environment of the cities are under the effect of such mechanism and factors which will change during the time by the economical, social, cultural, political , environmental progresses and changes. Also these impacts impose new changes on the feature and physical landscape of the city. Therefore, Preventing the unbalanced and uncontrolled growth of cities has high importance because of high value of land. Therefore, modeling and forecasting of land use changes in future have become more important for urban managers and other decision makers. The Cellular Automata model has vastly been used in temporal-spatial changes simulation because of its simple and dynamic structure and the power of geospatial analysis. In this paper, with considering the existing limitations in current cellular pattern, a combined automata model has been presented which is an integration of the cellular computational structure and multi criteria decision making approach, Majority OWA. The Cellular Automata model uses average method for combining land use suitability maps and computing the total general suitability that it is not suitable in many applications. But Majority OWA approach considers opinion of majority for combining several criteria to evaluate an alternative, so incorporation the two approaches cited can rectify one of the important defects in cellular automata model. This article, at first, by implementation of the proposed model for simulation of Shiraz city’s propagation between 2004 to 2009 years and then obtained results have evaluated.Comparing the obtained results in this article for year 2009 by the data obtained from satellite photos in this year shows that using Majority OWA method can model urban development process by 60% accuracy which in comparing with accuracy 53% of CA model, better results can be achieved. The research findings is a forward step, because the proposed model by increasing the capability of Cellular Automata in modeling the complicated location processes has achieved a better accuracy. The results obtained from this modeling can be presented to the urban planners as an appropriate tool for taking optimum decisions.
    Keywords: Urban Development, Geospatial Information Systems, Cellular Automata, OWA, Majority OWA, Fuzzy quantifiers
  • Dr. Issa Ebrahimzadeh, Mojtaba Rusta Pages 37-52
    Given that the physical development of cities and modern lifestyle has created the demand for the development and creation of green spaces and Parks in the cities, surely, safety arrangements for Parks is of the necessities which is important for the municipalities and always has engaged the mind of urban planners and designers.This paper focuses on the evaluation and analyzing the safety of urban parks in Jahrom. This study, based on the aim is of applied one and from the view point of nature and method is of descriptive-analytical one. The statistical society of this research is Jahrom city which by Cochran formula , the volume of the sample was as selected 180 people and the obtained data were analyzed by using factor analysis and T tests and Spss software. Results of the study show that the mean to the total safety in the under study parks is 2.57%. The highest mean of safety is related National Garden Park (13.3 percent). Chamran (2.6 percent), kouhsar (2.53 percent), Reyhaneh (2.46 percent), parkshahr (2.4 percent) and Golestan (2.26percent) are at the next levels. The analyzed 54 primary indices were combined to 6 factors that inclued legible design, safety, health, physical access, and lighting, a sense of safety and physical safety Based on the results of factor analysis, and the results of the factor analysis indicate that the first factor explains lonely 30.96 percent of variance . The second factor 17.128%, the third one 16.087%, the fourth one 17.731 percent, the fifth one 3.528% and the sixth 2.711 accordingly calculate the percentage of the variance.
    Keywords: Safety, urban parks, City of Jahrom
  • Mojtaba Ghadimi, Dr. Mansoureh Malekian, Dr. Alireza Saffianian Pages 53-68
    Qurkhod protected area with an area of 43000 hectaresis located at the North Khorasan province and adjencent to Golestan national park. The area by having special settlement specifications, different wild life species and tourism attractios has a high potential for planning and tourism development.The current study was conducted to evaluate environmental capability of the area for extensive and intensive recreation. For this purpose, firsty the appropriate criteria for both extensive and intensive recreation were defined and since for each of functions, simultaneous evaluation of several criteria is needed, then multi-criteria evaluation method was used. Four criteria for extensive recreation and 12 criteria for intensive recreation and a limit layer for inhabitat of index species has been considered. The basic maps for each criteria was prepared and standardized by fuzzy method. Analytical hierarchy process (AHP) was used for weighting criteria and the Weighted Linear Combination (WLC) method used for combining the layers. The results showed that nearly 4800 hectares (approximately %11) of Qurkhod protected area was suitable for intensive outdoor recreation implementation, while nearly 3200 hectares (approximately %8) had the ideal conditions for extensive outdoor recreation development. Physical carrying capacity of the area was estimaed at about 11 persons per hectare.
    Keywords: Ourdoor recreation, Multi, criteria evaluation method, Qurkod Protected Area, Carrying capacity, Espakho Temple
  • Dr. Hojat Sheikhi, Marziye Gharibi, Mostafa Manavi Pages 69-84
    Residential uses are the most important function of any city that have occupied the largest part of the cities. Supply of housing quality is one of the main objectives of housing programs in developed countries and providing this quality is one of the most serious challenges that housing policies and programs are faced with. The first important feature for adequate housing, is its land. Because the house that is placed in unsuitable location can not provide the requirements of its residents, even if it is appropriate. Therefore, the correct locating of housing in addition to improving the quality of housing will also reduce costs. In this survey, the researcher tries to find prone vacant land for residential establishment in order to achieve the most important purpose of the research that is locating of residential lands and due to the need for new residential buildings in Behbahan. Then it has investigated that the options have the potential for residential establishment or not?" and " Which one is more suitable for this purpose?". For this purpose, in this project after performing library studies and identifying the criteria needed to residential locating, three points of the city have been selected for residential establishment. After attending in these places and doing field activities, these three sites were scored based on criteria listed. We used "bipolar- scale" to change qualitative data into quantitative data. Finally, decision making matrix include alternatives rates is provided. After doing all the TOPSIS method steps that is elaborated in this text, one option is introduced as the best choice among the three options. Then, these areas were closely visited. Surveys conducted, and questioning of the experts about the status of selected sites, confirm the validity of selected options and the accuracy of the TOPSIS method.
    Keywords: locating, locating steps, residential, multi, criteria decision making method (Topsis), Behbahan
  • Dr. Faramarz Barimani, Hadi Rasti, Islam Reisi, Masoud Mohammad, Zadeh Pages 85-96
    Livelihood assets (human, physical, natural, financial, social) in fact are considered as the determinant of the life base of the living of people in human settlements especially in rural areas. These assets in the form of livelihood approach can be applied as a framework for better understanding and analysis of the role of people in rural areas development. Hence the present study while assessing the livelihood assets in rural areas of Qasrgqand township, has analyzed the effective geographical impacts on it. In this regard, the most important factors affecting the geographical can be named spatial, demographic and economic factors. Research method is the descriptive - analytical and statistical population are rural residents of Qasrgqand township. Number of samples are 329 rural headed households from 23 nominated villages. Data were collected through questionnaires by randomly and were analyzed by statistical methods in software SPSS software environment . In this study, the independent variables are the effective geographical factors and the dependent variable is the household's livelihood. Overall results indicate a low level of livelihood of households in rural areas with an average value of (2.19) and indicate the weakness in infrastructure and assets of livelihood (except social capital). Also according to the results, all the variables of spatial (establishment feature, connecting situation, type of access road, distance from centers of penetrating) are affective on the livelihood of rural People. Among the demographic factors, population size and family size have no relationship with the level of household's livelihood. But ratio of literacy and emigrating during the last 7 years (2006 up to 2013respectively shows a direct relationship and meaningful inverse relationship with the level of household's livelihood. Among the economic factors (average of income, employment rate and ownership average) and level of household's livelihood, there is a positive and meaningful relationship.Among all geographical factors, economic factors with coefficient of 0.425 show the highest effect and spatial factors with coefficient -0.142 the lowest effect on the household livelihood.
    Keywords: Geographical factors, Livelihood assets, Rural settlements, Qasrqand Township
  • Qadir Ashournejad, Dr. Ali Darvishi Boloorani, Dr. Najmeh Neysani Samani, Mohsen Jafari, Reza Aghataher, Mohammad Fallah Zezooli Pages 97-118
    Using GIS in locating has a history that is as old as the presence of GIS itself. This ability is used in different studies which some how engaging with location features. Time and operational cost saving are the main advantages of this system. Therefore, using GIS technology in site-selection and other related activities guarantees better, faster, and more accurate results with lowers costs. Ever since, site-selection has been done by various methods with different models. In most of these studies and also the studies which is about space zoning, It should be mentioned that few studies have done using data-based methods. ( objective methods). Therefore, investigating and recognizing an optimum pattern in combining the various Knowledge-based and Data-based techniques and models in GIS and how to combining the results (Decision Fusion) to select the best site with sufficient precision seems necessart. Furthermore, the method of integtrating the results obtained from different methods in GIS is among the items which is less considered in the studies.In this research, Knowledge-based and Data-based methods have been used to primary zoning of the geographical space and prioritizing the recognized optimum sites. Also, recommended pattern used to identify each mentioned techniques properties with respect to the results of a case study (economical zoning of the urban space and prioritizing the optimum zones) have described as a finding. Results of assessment shows that the three Data-based methods (RBFLN, Fuzzy Clustering and PNNý) have better performance in comparing with Knowledge-based methods (SAW, GCA and Fuzzy Logic). Furthermore, Tajrish, Enghlab and 15th Khordad squares gain the firs rank in ranking by multi-criteria techniques by quality criteria.
    Keywords: Site, selection, Data, driven, Knowledge, driven methods, Decision fusion, GIS
  • Hashem Norouzi Fard, Dr. Mohammadamin Korasani Pages 119-134
    Tourism is one of the growing industries in the world and countries in all stages of development are increasingly dependent on it. Tourism, as an intersectional industry encompasses various activities and has direct and indirect interactions with all sectors of the economy, society and culture. Shivand Village in Dehdez District of Eize township can enjoy the numerous tourism potentials. Identifying these capabilities and provide the infrastructures required for tourism development, could be a factor in the development of this region. Therefore, the present study used survey method and field studies to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats presented by the SWOT method for tourism development in the village of Shivand. Results show that beauty and unique landscapes and gardens and green fields are the most important internal strength factors and unaffordability of welfare and accomodation facilities are as the most important internal weakness factor, increase of motivation for travel and recreation is the most important opportunity for tourism development and cultivated lands and farms destruction is most important threat for tourism development in Shivand village. The study findings show that the strategies for providing and performing tourism development programs by using the state's validities, enjoying the competing advantages of the region for attraction of tourists, provision of encouraging packages for investors of private part for developing tourism facilities in the area and planning for attraction of tourists based on the created leisure time in urban socities , respectively are the most important nominated strategies for performance of tourism development in Shivand village .
    Keywords: rural tourism, strategic analysis, Shyvand village, SWOT method
  • Mohsen Kamandari, Dr. Reza Mostofialmamaleki Pages 135-152
    Today, cities have always been considered as one of the most important tourists’ destinations. Consequently, the urban tourism is one of the most tourism types, thus discipline in cities’ tourism spaces is an unavoidable necessity for urban management and planning. Urban tourism planning requires accurate identification of tourism spaces within the city. These spaces have been developed from three linear, spot and surface patterns that can be significant with tourists’ tourism process and their Motion. City of Kerman due to having leisure and tourism attractions and having suitable infrastructures have appealed many tourists in each year, so that the present research aims to determine tourism Specific route in City of Kerman for the purpose of organizing tourism spaces with a systematic look into management and planning process of urban tourism spaces. Descriptive-analytic method has been used in this study that the data were collected through field and library study, and questionnaire has been used in survey method, and the sample size (N=357) has been determined using Cochran formula, so that the questionnaire has been distributed in random among the tourists. Then, the data have been analyzed in GIS software so that after merging linear and spot patterns and motionprocess of tourist in access to attractions, the specific tourism routeWhich consists of the distance between Arg square Up to Intersection north-east and distance between Moshtagie square Up to Atashkedeh street were determined in Kerman city. According to the research findings, it was specified that a systematic attitude is needed to propose a suitable Special pattern so as to determine specific tourism route , considering the attraction rate of tourism destinations, observe tourists’ preferences in selecting the trips within the city, and apply urbanization principles and standards in selection of optimal paths, which it must be included of maximum tourists’ motion density.
    Keywords: urban tourism, tourism Spatial, tourism Specialroute, KermanCity
  • Meysam Karkhaneh, Dr. Abbas Mofidi, Dr. Azar Zarrin Pages 153-168
    The main purpose of this research is to study the role of Caspian Sea on the rainfall occurrence in the southern coast of Caspian Sea. The ICTP Regional Climate Model (RegCM4) coupled with a Lake model was used to investigate the role of Caspian Sea at regional scale. The NCEP/NCAR reanalysis dataset were used as the initial and lateral boundary conditions and the eliminated Caspian Sea condition was compared with the control and was made for 2003-2005. The result indicate that changing the rainfall amount in southern coast of Caspian Sea is generally related to the intensity of northerly wind blowing over the Caspian Sea. The simulation indicates that by eliminating Caspian Sea, most of the rainfall changes would occur in the southern coast of Caspian Sea. The role of Caspian Sea is different according to season and the most regional effect of Caspian Sea is observed in autumn and winter and lower effects is shown in spring. However, by eliminating the Caspian Sea, the most rainfall reduction occurs in southwestern to southern parts of the Caspian Sea. The findings also indicate that Caspian Sea will play a more effective and widespread role when the wind blows more strongly compared with the time when it blows with a less intensity. Eliminating the Caspian Sea, ascending air significantly decreases by increasing the surface drag and decreasing the wind velocity in the southern coastlines. This mechanism would accompany with the evaporation amount reduction, decreasing moisture transport from sea surface and decrease of rainfall in the farthermost south regions of the sea. However, RegCM4 model faced with a challenge in enhancing the amount and spatial distribution of spring precipitation over the area, even though; the results are acceptable and reliable for all other seasons.
    Keywords: Caspian Sea, Southern Coast of the Caspian Sea, Precipitation, RegCM4, Lake Model, Simulation
  • Dr. Hossein Nazmfar, Zahra Kamelifar Pages 169-186
    The concept of sustainable development is based on generating a balance in environment and in terms of spatial , the cities are the most important intersection of human and environment. Therefore, attention to the urban lifestyles and planning, in order to establish ecological balance in cities is essential for sustainable urban development. Among the 10 districts of Tabriz metropolitan, zone 8, due to historical, cultural, heritage and tourism is one of the most strategic and important areas. The district's location as the central tissue of Tabriz, has doubled the importance of expansion of green spaces and urban parks. Present study is an Analytical-descriptive research, which has been provided by the functional nature. This study has attempted to present an appropriate pattern of spatial arrangement of urban green spaces in the study area with respect to parameters of sustainable urban development using a combination of capabilities of GIS and TOPSIS model. In this research, after selecting the effective criteria and weighting them, by combining these criteria using TOPSIS model which is compensatory model in multi-criteria decision systems, the optimal places for the use of green spaces in district 8 of Tabriz Municipality was selected. According to TOPSIS model’s output map and comparing it with land-use map of the study area, it was found that the suitable land for creating green spaces are in large proportion of land use. In the following ,according to the high air and noise pollution in the study area due to its central location in the city, proper native species has been introduced to prevent air and noise pollution. The use of native plant species and proper planning of urban green space will cause the diversity, beauty and improve the ecological environment and ultimately will also bring the environmental sustainability of cities. Therefore planning to create a sustainable green space in this area to achieve a sustainable urban environment is essential and this planning must be led toward the direction which followed Stability and costs reduction.
    Keywords: Green space_Sustainable development_TOPSIS model_Tabriz 8 municipality district
  • Dr. Nahid Sajadiyan, Dr. Morteza Nemati, Safiye Damanbagh, Ali Shojaieeyan Pages 187-214
    Growth of population and increase of immigration to Ahvaz, ( subsequent to the policy of lands reformation , increase of oil price and flowing petro dollars in to Ahvaz, as the province center , increasing development of different industries, increase the political and administrative importance of this city , imposed war and . . . has created the rapid growth of urbanization in Ahvaz city. Rapid growth of urbanization in Ahvaz has created some problems for this city, as the seventh metropolitan city of our country regarding the quality of life. The present study has been carried out with the aim of conducting an analysis of selected indicators of quality of life in Ahvaz in cases of Kianpars, Golestan and Ameri. This theoretical – practical research has been carried out with a descriptive - analytical method. The information needed to conduct this research was collected by the application of survey and Library method. The data and information were analyzed by using SPSS and EXCEL. Findings were achieved on both qualitative and quantitative level. Qualitative findings show that rapid growth of Ahvaz has been the important factor in stay back of the planners in quality development in proportion to the quantity development. In fact, the genesis and expansion of the volume of marginal areas (about 40 percent), inequalities and imbalance in urban per capita allocation and development of environmental problems have been the most important consequences of rapid urbanization in quality of life in Ahvaz. Based on other part of the quantitative findings, in terms of satisfaction and quality of life, significant differences have been observed among the aforementioned districts under the study. Generally, selection indicators employment, income, transportation, residential condition, education, health, security, leisure, dependence and belonging to the district and ICT, Kianpars with the highest quality of life was identified as superior, Golestan was identified as medium and Ameri has the lowest level of satisfaction and quality of life. Based on the results and system and geographic approach, In the study process, 'where', 'how' and 'why' questions about the topic of this thesis, it can be said that rapid and unbridled urbanization has severely limited many opportunities for improving the quality of life in Ahvaz and on the other hand, it has caused inharmonious and unbalanced conditions in different urban environments. Finally, in accordance to the findings, suitable solutions have been proposed.
    Keywords: Urban quality of life, rapid urbanization growth, selected indicators, Ahvaz
  • Assesment of Cell Movements of Physical - Social indicators of Out Skirt Settlements / Case Study: Northern Outskirt Settlement Area of Tabriz
    Dr. Akbar Asghari Zamani, Dr. Mohsen Ahadnejad Rooshti, Shahrokh Zadvalinejad Khaje Pages 215-232
    Chaotic and uncontrolled physical expansion of cities is one of the problems of the city and citizenship of the third world in the modern time , so that, through a continuous process, the physical limits and spaces of the city is growing, in terms of quantity and qualityin both vertical and horizontal directions . Therefore, one of the causes for forming this trend and also one of the most important consequences of it , is the urban outskirting. And if this process is being quick and uncontrolled, will lead to an inappropriate combination of problematic urban spaces .Therefore, one of the most important factors in shaping this trend and also one of the most important consequences of it, is the urban outskirting.These areas, from the view point of physical-social indicators are situated in an undesirable conditions.Therefore, the purpose of this paper is the evaluation of cellular physical - social parameter's changes in the marginal areas at the north part of Tabriz city. Thestatistical population is the marginalized areas of the northern part of Tabriz in 1996-2006. The study method is of applied descriptive-analytical and comparative one and to evaluate the changes ranged from 1996 to 2006, LCM and Crosstab method have been used in software environment Edrisi Selva.The study results by Crosstab method suggests that physical - social indicators during this time period at downskirts areas at the northern part of Tabriz city has improved in quality and quantity. During this period, as we close from the geographic downskirts to the city texture, the quantity and quality indicators will increase and shows that in this course , the movement of indicators in urban blocks has improved from the margin to the text part.
    Keywords: cell movements, informal settlements, physical, social indicator, Tabriz
  • Dr. Ali Hajinejad, Dr. Ali Asgari, Dr. Jafar Ghaderi, Masoome Zareiee Pages 233-244
    village, is a dynamic phenomenon like city, that is passing the development process based on the amount of incoming changes and Adaptation of internal processes with them. It requires a flexible and effective decision-making model to be used for directing its Shaping forces . In designing these models, not only the general economic component and social considerations but also the tendency and public participation for supporting these models are very effective. In this case, one of the notable aspects is the process of renovation and reforming of rural housing which reflects the desire of the residents to revive rural housing. In this respect, the quantitative estimate of willingness to pay for each of the environmental values are important in performing these projects. In economic thinking, for assessing such social trends, it's taken advantage of various methods and the most popular one is experimental method. The aim of this study is to detect rating method, and calculate the amount of willingness to pay for environmental values and get a loan to upgrade the level of the quality of each of the environmental values in 10 villages of Abadeh-tashk zone, so it's tried to assess the rating of environmental values based on the resident's points of view and the willingness to pay villagers for each of the environmental values. The results of the experimental selection method showed that in the resident's opinion, all the value variables for choosing housing parameters, have meaningful relationship with each other (P>0.05) except for the aesthetic variable which is sig
    Keywords: Willingness to receive (WTA), experimental selection (CE), earthquake