فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 21 (زمستان 1395)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 21 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • اسماعیل آقایی زاده*، محمد سلیمانی، سیمین تولایی صفحات 1-18
    باززنده سازی بافت های فرسوده شهری در سایه نظریه اصالت بخشی، منجر به خروج طبقه فقیر از این بافت ها خواهد شد. این خروج اجباری از بافت قدیمی و فرسوده، مسئله مکان گزینی مجدد این افراد را مطرح می کند. در این مکان گزینی مجدد، عوامل مختلفی نظیر: محل اشتغال، محل سکونت پیشین، مدت سکونت در بافت و محل سکونت خویشاوندان تاثیرگذار هستند. این مقاله، نقش عوامل فوق را در مکان یابی مجدد ساکنان و حرکت آنها در سطح شهر ارزیابی کرده است. در این راستا، با استفاده از مطالعات اسنادی و میدانی و همچنین با پرسشگری از ساکنان یکی از محله های واقع در منطقه 13 شهر تهران، به نام «مفت آباد» ، ارتباط میان عوامل مورد بررسی و مکان گزینی افراد پس از تخلیه اجباری بررسی شده و نتایج آن نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مربوط تجزیه و تحلیل شده است. یافته ها حاکی از آن است که محل اشتغال ساکنان و مدت سکونت در بافت نمی تواند به عنوان عاملی تعیین کننده در انتخاب مکان جایگزین برای سکونت شناخته شود و برعکس، محل سکونت پیشین و محل سکونت خویشاوندان ساکنان در زمینه فوق بسیار تعیین کننده است.
    کلیدواژگان: مکان گزینی، باززنده سازی، بافت فرسوده، اصالت بخشی، مفت آباد
  • محمد سلمانی مقدم، الهه اکبری *، الهام میری صفحات 19-32
    امروزه، توسعه کالبدی شهرها یکی از مباحث اساسی شهرهای کشورهای در حال توسعه به ویژه ایران است. این موضوع در شهرهای مرزی به دلیل دور بودن از شهرهای مرکزی و مرزی بودن آنها، نظر به ممانعت از مهاجرت مردم، اهمیت بیشتری می یابد. یکی از زمینه های مهم توسعه کالبدی این شهرها، ظرفیت سازی اقتصادی در آنهاست که با توجه به پتانسیل ها و ظرفیت های شهری می تواند صورت پذیرد. بر این اساس، توسعه فعالیت های اقتصادی و احداث بازارچه های مرزی به عنوان یک محرک مهم می تواند در توسعه کالبدی این شهرها نقش بسزایی ایفا کند. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان تاثیر بازارچه مرزی یزدان بر توسعه کالبدی شهر حاجی آباد، از مطالعات میدانی، مشاهده، مصاحبه و تصاویر ماهواره ای TM و ETM+مورخ 1989، 2001، 2006 و تصویر Google Earth سال 2013 استفاده شده است. نقشه های روند توسعه کالبدی این شهر با استفاده از نرم افزارهای ENVI وArcGIS با در نظر گرفتن بافت مسکونی منطقه، از طریق پردازش تصاویر و تفسیر بصری تهیه گردید؛ سپس با استفاده از تحلیل های آماری t تک نمونه ای و مربع کای در نرم افزار SPSS،نحوه تاثیر بازارچه یزدان بر توسعه کالبدی این شهر به ترتیب از دو منظر کارشناسان و مسئولان و کسبه و بازاریان، تحلیل و بررسی شده است. نتایج به دست آمده از آزمون t تک نمونه ای و مربع کای نشان می دهد که تاسیس این بازارچه مرزی بر توسعه کالبدی شهر با سطح اطمینان 95 و 99 درصد به ترتیب، تاثیر مثبت داشته است. نقشه های روند توسعه کالبدی شهر نیز موید توسعه بیشتر شهر در مجاورت جاده و به سمت شرق، بازارچه مرزی یزدان نسبت به سایر جهات شهر هستند؛ بنابراین، با سرمایه گذاری بیشتر در مناطق مرزی نظیر شهر حاجی آباد، می توان بر چالش ها و مشکلات اصلی این مناطق غلبه کرد. از طرفی، رونق اقتصادی بازارچه مرزی یزدان می تواند بر توسعه کالبدی این شهر و جلوگیری از مهاجرت به شهرهای مرکزی کمک کند.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، آماره t تک نمونه ای، مربع کای، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، بازارچه مرزی یزدان و شهرحاجی آباد
  • رسول ایمانی، رضا قضاوی* صفحات 33-46
    تغییر کاربری اراضی غیر شهری به اراضی شهری و ورود پساب های خام شهری و روستایی به داخل رودخانه ها به ویژه در مناطقی که رودخانه از میان شهرها می گذرد، کیفیت آب را به شدت کاهش داده و کمیت آن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و در مواردی می تواند شیوع بیماری ها و یا کاهش کیفیت محصولات کشاورزی را به همراه داشته باشد؛ بنابراین، باتوجه به اهمیت این تغییرات در مدیریت منابع آب سطحی و تاثیر شهرسازی بر هردو پارامتر مذکور، به ویژه در رودخانه های شهری؛ هدف اصلی این پژوهش، بررسی تغییرات زمانی و مکانی کمیت و کیفیت رواناب رودخانه بالوخلوچای و تاثیر توسعه شهری اردبیل بر آن است. نتایج طبقه بندی تصاویر ماهواره ای لندست منطقه به روش نظارت شده با الگوریتم بیشترین شباهت در محیط نرم افزار ENVI نشان داد که مساحت منطقه شهری در طول 15 سال اخیر 1568 هکتار افزایش داشته است. همچنین، نتایج تحلیل داده های دبی روزانه و پارامتر های کیفیت آب ماهانه ثبت شده در ایستگاه های هیدرومتری ورودی جریان (پل الماس) و خروجی جریان (گیلانده) نشان داد که شیب کاهشی دبی متوسط روزانه در خروجی کمتر از ورودی و شیب کاهشی کیفیت آب در خروجی بیشتر از ورودی است. این می تواند ناشی از افزایش تولید و تخلیه رواناب های سطحی آلوده آلوده شهری به رودخانه در اثر افزایش سطوح نفوذناپذیر شهری و تولید آلاینده ها باشد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، کمیت جریان، کیفیت آب، سنجش از دور، شهر اردبیل
  • دکترحسین نظم فر، دکترمیرنجف موسوی، احمد آفتاب *، علی عشقی صفحات 47-62
    رشد روز افزون شهرها متاثر از رشد جمعیت و مهاجرت، منجر به ساخت و سازهای بدون برنامه و تغییرات زیاد ساختار فضایی، به خصوص توسعه فیزیکی شهرهادرمکان های نامساعد شده است که هدایت آگاهانه و ساماندهی اساسی را می طلبد. از این رو، پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از مدل ANP در رویکری تلفیقی با سیستم اطلاعات جغرافیایی توان اکولوژیکی شهرستان ارومیه را برای توسعه شهری در ارتباط با 10 معیار اصلی (منابع آب، مخاطرات طبیعی، شکل زمین، وضعیت خاک، اقلیم، ملاحظات اقتصادی و جمعیتی، دسترسی به امکانات و تسهیلات، زمین شناسی، کاربری اراضی، عدم آسیب به مناطق زیست محیطی) و 18 زیرمعیار ارزیابی کند. روش تحقیق توصیفی تحلیلی به کار گرفته شده در این پژوهش، از نوع کاربردی است. نتایج حاصل از پژوهش، پهنه بندی محدوده شهرستان ارومیه بر اساس توان اکولوژیک توسعه شهری در قالب پنج طبقه نامناسب تا کاملا مناسب است.در این میان، عرصه های کاملا مناسب با 7/13 درصد از سطح منطقه (12/708 کیلومتر مربع) که دارای توان عالی برای توسعه شهری است، بیشتر اراضی شرق شهرستان را در بر می گیرد؛ اما پهنه های نامناسب با 8/18 درصد (8/869 کیلومتر مربع)، مناطق مرتفع و کوهستانی جنوب، قسمتی از شمال و بیشتر غرب شهرستان ارومیه را که شامل مناطق مرزی با کشور ترکیه است، به خود اختصاص داده است. نتایج نشان می دهد، دسترسی به منابع آب و مخاطرات محیطی بیشترین تاثیر را در تعیین توان اکولوژیکی برای توسعه شهری در شهرستان دارد. جلوگیری از توسعه افقی شهر در اراضی کشاورزی پیرامون، توسعه شهر در اراضی بلااستفاده درون محدوده و همچنین توسعه شهر بنا بر الگوهای شهر فشرده، شهر پایدار و رشد هوشمند شهری از مهمترین راهکارهای پیشنهادی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیکی، توسعه شهری، فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، سیستم اطلاعات جغرافیای (GIS)، شهرستان ارومیه
  • وکیل حیدری ساربان، محمدحسین فتحی*، ابراهیم بهشتی جاوید صفحات 63-76
    گردشگری صنعتی درآمدزا و با صرفه اقتصادی بسیار مناسب است که نقش و جایگاه ویژه ای در توسعه مناطق جغرافیایی دارد و امروزه با ایجاد تبادلات فرهنگی و اجتماعی میان ملل مختلف به خاطر فقدان آلودگی های زیست محیطی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. تجربیات نظری و اجرایی متعددی در سطح دنیا برای مطالعه، بررسی، برنامه ریزی و مدیریت مناطق گردشگری وجود دارد که همگام با پیشرفت های فناوری روند صعودی دارند. جاذبه های طبیعی هر کشور در جذب گردشگری نقش بسزایی دارند. در این پژوهش، لندفرم های ژئومورفولوژیکی نمونه گردشگری استان زنجان شناسایی شده و وضعیت توانمندی های ژئومورفورتوریسمی آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای ارزیابی لندفرم های منطقه از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و داده های میدانی استفاده شده و میزان قابلیت های ژئومورفوتوریسمی لندفرم ها بر اساس روش پرالونگ مورد ارزیابی قرار گرفت. بر این اساس، لندفرم غار کتله خور با کسب امتیاز 73/0 میانگین عیار گردشگری و کسب امتیاز 63/0 میانگین ارزش بهره وری به دلیل داشتن تزئینات آهکی؛ همچون استالاگتیت و استالاگمیت و اشکال خاصی که در نتیجه فرایند رسوب گذاری یا فرسایش آبی درون آن، بیشترین پتانسیل جذب توریسم و گردشگری را به خود اختصاص داده و غار خرمنه سر در جایگاه دوم قرار دارد. همچنین، پدیده های فرسایشی دودکش جن در منطقه ماهنشان نیز با کسب امتیاز 30/0 میانگین عیار گردشگری و کسب امتیاز 48/0 میانگین ارزش بهره وری رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. با توجه به یافته های پژوهش جهت توسعه گردشگری و توسعه پایدار این صنعت بزرگ در محدوده مطالعاتی مورد نظر، بایستی با ایجاد آگاهی در مردم برای حفاظت جاذبه های ژئوتوریستی که سبب می شود آلودگی و فرسایش و آسیب رسانی به منطقه به حداقل برسد و با استفاده از سرمایه گذاری های بخش خصوصی و دولتی در تاسیس زیرساخت ها در جهت گسترش ژئوتوریسم در منطقه، گام برداشت و در سایه برنامه ریزی و مدیریت صحیح و اصولی بتوان این پدیده های ژئومورفیک را به عنوان یکی از قطب های مهم گردشگری استان زنجان و حتی ایران در دنیا مطرح کرد.
    کلیدواژگان: ژئومورفوتوریسم، لندفرم، پرالونگ، گردشگری، زنجان
  • علی اصغر عبدالهی*، حسین غضنفرپور، نسرین بشردوست صفحات 77-94
    امروزه کشور ایران با درصد قابل توجهی از بافت های فرسوده و قدیمی مواجهه می باشد. بر اساس برآورد وزارت مسکن و شهرسازی در کشور بیش از 50 هزار هکتار بافت فرسوده شهری وجود دارد که به دلیل کمبود اعتبارات و عدم شناخت کامل از چگونگی و ویژگی های این مناطق ، دولت را در امر برنامه ریزی برای خروج از بحران از بافت های فرسوده با مشکل مواجه کرده است.کلان شهر شیراز به عنوان اولین پایتخت فرهنگی کشوربا مشکلات فراوانی در این زمینه روبرو گشته است. منطقه 8 شهرداری به عنوان یکی از مناطق فرسوده این شهر، و بافت تاریخی، با وجود دارا بودن پتانسیل های رشد در جذب توریسم و گردشگر داخلی و خارجی با رشد بدون برنامه خود به عنوان یکی از مناطق مشکل دار شهری محسوب می شود، این تحقیق در پی پاسخ به این سوال می باشد که ، عوامل توسعه بافت فرسوده شهری با رویکرد گردشگری خلاق چه می باشد؟هدف این پژوهش شناسایی پهنه های زمینه ساز توسعه خلاق در بافت فرسوده منطقه 8 شیراز است که دارای اولویت درجذب گردشگر می باشد. روش مورد مطالعه به صورت پیمایشی- تحلیلی بوده وداده های مورد نیاز از طریق میدانی و اسنادی تهیه شده است.ابزار استفاده شده در این تحقیق نرم افزارArc GIS و مدل تحلیلی سلسله مراتبی(AHP) می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که از بین عوامل مطالعه شده، عامل کالبدی - عملکردی با ضریب 47/0 از بقیه عوامل تاثیر گذاری بیشتری در توسعه خلاق بافت تاریخی مطالعه شده داشته است. همچنین با استفاده از نقشه های بدست آمده مناطق مختلف بافت اولویت بندی شده و در نهایت نواحی فاقد اولویت واولویت کمتر نیز مشخص شده است.لذا پهنه های شناسایی شده در این بافت می تواند توسعه خلاق را فراهم کرده و به باززنده سازی آن کمک کند.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، گردشگری، توسعه خلاق، محله درب شازده
  • فریدون بابایی اقدم، فتح الله ویسی ناب*، خالد علی پور صفحات 95-112
    برای تخصیص بهینه منابع بایستی وضعیت توسعه یافتگی نواحی مختلف تبیین گردد. این پژوهش می کوشد تادرجه توسعه یافتگیشهرستان هایاستان کرمانشاه به لحاظ شاخص های مختلف توسعه را با روش توصیفی – تحلیلی و با بهره گیری از مدل HDIو شاخص موریس تعیین نماید. در راستای تحلیل بهتر فضایی توسعه، نتایج محاسبات با استفاده از نرم افزار Arcgis به ترسیم نقشه ها منجر شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 14 واحد اداری استان کرمانشاه می شود. 55 متغیر مورداستفادهدراینپژوهش،طوری انتخاب شده اند که بر تمام جنبه های توسعه شهرستان ها تاکید دارند. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که شهرستان های استان به لحاظ توسعه در وضعیت مناسبی به سر نمی برند، زیرا به لحاظ مجموع شاخص ها در سطح استان هیچ شهرستانی نمره بالای 5/0 را کسب نکرده است که این امر لزوم هدفمندی برنامه ها را به منظور توسعه متوازن استان ضروری می نماید. همچنین نتیجه کلی تحقیق بیانگر آن است که، شاخص موریس کارآیی بیشتری نسبت به شاخص توسعه انسانی در تبیین وضعیت توسعه یافتگی مناطق محدوده مورد مطالعه را داراست.
    کلیدواژگان: توسعه، شهرستان های کرمانشاه، مدل HDI، شاخص موریس، درجه توسعه یافتگی
  • صادق هادیزاده زرگر*، مهین نسترن صفحات 113-124
    امروزه تعیین نحوه مداخله در بافت فرسوده، به یکی از چالش برانگیزترین مباحث مدیریت شهری تبدیل شده است. از آنجا که در مباحث مدیریت برنامه ریزی شهری، توجه به موضوعات اجتماعی، اجتناب ناپذیر و جزء جدایی ناپذیر طرح های شهری شمرده می شود؛ بنابراین، با تعیین و استفاده از ابعاد پایداری اجتماعی می توان رویه های موثر بر مباحث اجتماعی را در جهت ساماندهی بافت فرسوده مورد بررسی و شناسایی قرار داد. روش تحقیق در این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی است. به این منظور، پس از تعیین شاخص های پایداری اجتماعی و تهیه پرسش نامه، وضعیت این شاخص ها در محله دریادل شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به کمک یافته های توصیفی و استنباطی حاصل و با استفاده از مدل SWOT، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید مورد شناسایی قرار گرفته و براساس آن راهبردهایی جهت مداخله در محله مورد نظر پیشنهاد شده؛ همچنین، از تلفیق تحلیل SWOT با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، جهت تعیین بهترین نحوه مداخله استفاده شده است. بر این اساس و بر پایه نظرات بالغ بر 15 نفر از کارشناسان، از میان گزینه های قابل انتخاب، معرفی موقعیت ویژه و ارزش های اقتصادی؛ محله دریادل در جهت جلب مشارکت ساکنان با امتیاز نرمال شده (302/0) به عنوان بهترین راهکار برون رفت، از مشکلات این بافت شناخته شده است.
    کلیدواژگان: بهسازی بافت فرسوده، پایداری اجتماعی، تکنیک & SWOT AHP، محله دریادل
  • رویا رمضانی کیاسج محله، سعید کریمی*، فاطمه سادات علوی پور صفحات 125-138
    زلزله یکی از عوامل مخرب و تهدیدکننده حیات انسانی است که همه ساله خسارت های جانی و مالی زیادی بر کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه وارد می سازد. کشور ایران نیز به دلیل ساختار طبیعی مخاطره آمیزش از این قاعده مستثنی نبوده است؛ به طوری که بیشتر شهرهای ایران روی خط زلزله قرار دارند و تهران به عنوان بزرگترین کلان شهر ایران به واسطه وجود گسل های فعال در اطرافش با ریسک بالایی روبه روست. بنابراین با توجه به اینکه روش شناخته شده ای برای تغییر مکانیسم زلزله وجود ندارد و هنوز نمی توان به طور دقیق زمان و مکان وقوع زلزله را تخمین زد، می توان با شناسایی نقاط آسیب پذیر، پهنه بندی و سیاست گذاری صحیح، خسارت های ناشی از زلزله را کاهش داد. در این پژوهش به منظور پهنه بندی آسیب پذیری منطقه 7 تهران در برابر زلزله؛ 10 پارامتر شیب زمین، جهت دامنه، ارتفاع، تراکم جمعیت، فاصله از گسل، کاربری اراضی، فاصله از راه های اصلی، فاصله تا رودخانه های اصلی، جنس زمین (زمین شناسی) و مقدار بارش سالانه؛ از سه شاخص محیطی، کالبدی و اجتماعی انتخاب گردید. نقشه پارامترها در محیط نرم افزار ArcGIS تهیه و در محیط نرم افزار IDRISI فازی سازی شد. وزن دهی پارامترها به روش ANP انجام و با استفاده از تکنیک های WLC و OWA نقشه ها تلفیق شده و نقشه پهنه بندی آسیب پذیری منطقه 7 تهیه شد. نتایج نشان داد که نواحی شرقی و مرکزی، آسیب پذیری بیشتری نسبت به سایر نقاط دارند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، زلزله، ArcGIS، IDRISI، WLC، OWA، منطقه 7 تهران
  • حجت شیخی*، حسن عباس نژاد، الهه حقانی صفحات 139-152
    کیفیت محیط شهری حاصل ترکیب پیچیده ای از عناصر کالبدی شهر، وجود فعالیت های شهری و عناصر طبیعی محیط بوده است. یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت محیط هر شهر، وجود فضاهای سبز عمومی است، فضاهایی که شهروندان در آن بتوانند با ایمنی و آسایش خاطر با هم به تعامل و گفتگو بپردازند. امروزه یکی از دغدغه های اصلی طراحان شهری ایجاد فضاهای جمعی با هدف بالا بردن تعاملات اجتماعی شهروندان است. پارک های شهری به عنوان یکی از فضاهای جمعی علاوه بر ایجاد مکانی برای سپری کردن اوقات فراغت و سرگرمی، می تواند محلی برای حضور جمعی مردم و در نتیجه افزایش تعاملات شهری فراهم کند. اما سرزندگی پارک های شهری مستلزم دارا بودن کیفیت های فضاهای جمعی است که عدم وجود این کیفیت ها سبب متروک شدن این فضاها و در نتیجه ایجاد بستر مناسبی برای نابهنجاری های اجتماعی در شهر می شود.
    هدف از این پژوهش بررسی و شناخت کیفیت فضایی پارک ملت و علل عدم استفاده آن از سوی شهروندان و نیز ارائه راهکارهایی به منظور افزایش بهره وری اجتماعی و جلوگیری از تبدیل شدن آن به فضایی جهت استفاده نامطلوب است. پژوهش حاضر در شکل مطالعات کتابخانه ای و میدانی شامل بررسی کالبدی پارک و دستیابی به تصور ذهنی شهروندان از طریق انجام مصاحبه و پرسشنامه در بین شهروندان ایلامی صورت گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد نبود خدمات عمومی مناسب، ضعف در نورپردازی و مبلمان، وجود ساختمان ‎های بدون استفاده، کاربری های ناهمخوان اطراف پارک، ورودی های ضعیف بیشترین تاثیر را در عدم استفاده مردم از این پارک داشته است. همچنین تصور ذهنی نامناسب و احساس ناامنی از سوی شهروندان، تاثیر بسزایی بر مولفه های سن و جنسیت داشته است. بنابراین با توجه به اهمیت و تاثیر اجتناب ناپذیر پارک ها و فضاهای سبز شهری در بهبود کیفیت زندگی شهری راهکارهایی جهت ارتقاء به منظور افزایش بهره وری اجتماعی و پیشگیری و کاهش جرائم ناهنجاری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فضای سبز، پارک شهری، کیفیت محیط شهری، تعاملات اجتماعی، ایلام
  • جمال محمدی، اسماعیل کمالی باغراهی* صفحات 153-170
    در چند دهه اخیر، حکمروایی خوب شهری به عنوان یکی از شاخه های استراتژی توسعه شهری (cds) در جهان مطرح شده است. در این رویکرد، کمبودهای رویکرد متداول به مدیریت شهری (دستور از بالا، صرفا تکنوکرات و محافظت از ساختار قدرت موجود) نشانه گرفته می شود؛ بنابراین، در شهر نیز به طور مشخص، برقراری حکمروایی خوب، مورد تاکید قرار می گیرد و معیارهایی برای خوب شدن حکمروایی در نظر گرفته می شود. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری در بافت های فرسوده شهر کرمان از دید شهروندان و شناسایی وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری در هر یک از حوزه های بافت فرسوده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی (پرسش نامه) جمع آوری شده است و با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون های T-Test، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، 114946 است که با استفاده از روش نمونه گیری کوکران، حجم نمونه 321 محاسبه شده است. نتایج حاصل از آزمون T-Test بیانگر این است که شاخص های حکمروایی خوب در بافت های فرسوده شهر کرمان در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس نشان می دهد که از بین حوزه های بافت فرسوده شهر کرمان، حوزه یک و پنج به ترتیب با میانگین 96/1 و 12/2 در بدترین وضعیت قرار دارند. همچنین، از بین شاخص های حکمروایی خوب شهری، شاخص پذیرا و پاسخ دهنده و مسئولیت پذیری به ترتیب با ضریب تاثیر 246/0 و 233/0 اثرگذاری و قدرت تبیین بیشتری نسبت به بقیه شاخص های بررسی شده در تحقق حکمروایی خوب شهری در بافت فرسوده این شهر دارد. در پایان نیز با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، پیشنهادهایی جهت بهبود وضعیت این شاخص ها در بافت فرسوده شهر کرمان ارائه شد.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری (CDS)، مدیریت شهری، حکمروایی خوب شهری، بافت فرسوده، کرمان
  • عاطفه صداقتی*، فرشاد نوریان صفحات 171-186
    در عصر حاضر، همگام با افزایش سطح آگاهی جامعه، برنامه ریزان و سیاست گذاران شهری در جهت تحقق منافع عمومی، تلاش می کنند تا برنامه هایی تولید و سرمایه گذاری کنند که نظر و سلیقه افراد جامعه را نیز پوشش دهد. در این بین، آنچه به طور خاص در زمینه مسکن و برنامه ریزی آن قابل تامل است، نحوه پیوند تمایلات مصرف کننده و عرضه کننده در بازار و برنامه ریزی مسکن و فرایند ارزیابی آن است. از آنجا که ویژگی های مسکن اغلب ماهیت غیر بازاری دارند، ضرورت کاربرد روش دیگری به غیر از روش های رایج تحلیل عرضه و تقاضای آن ویژگی ها، هویدا می شود. مطالعات حاضر، با تاکید بر روش ارزش گذاری هدانیک که در چند دهه اخیر استفاده از آن در مقوله های مرتبط با مسکن رایج شده است، سعی در بررسی عوامل موثر در ارزش واحدهای مسکونی آپارتمانی و در نهایت، تدوین مدل هدانیک ارزش واحدهای مسکونی آپارتمانی در محله دارد. بدین منظور، قیمت فروش 80 واحد مسکونی آپارتمانی در بازه سال های (1390-1389)، به طور تصادفی در محله باغ صبا منطقه 7 تهران انتخاب و ویژگی های تبیین کننده ارزش واحد مسکونی آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، در محیط نرم افزار spss و با استفاده از تحلیل رگرسیونی در دو فرم خطی و نیمه لگاریتمی، تحلیل ها صورت پذیرفته است. طبق یافته ها، فرم رگرسیونی نیمه لگاریتمی بهتر می تواند در تحلیل ها مفید واقع شود. همچنین، ویژگی های ساختاری و فیزیکی بنا، سهم بیشتری در تبیین ارزش واحد مسکونی آپارتمانی ایفا می کنند و در سطح اطمینان 95 درصد، متغیرهای زیربنای واحد مسکونی، وجود آسانسور، وجود پارکینگ و قدمت بنا معنادار بوده، هرچند اثر متغیر قدمت بنا بر ارزش بنا منفی است. همچنین در سطح اطمینان 90 درصد، متغیر فاصله از کاربری اداری نیز معنادار (با اثر منفی) است.
    کلیدواژگان: روش ارزش گذاری هدانیک، مسکن، قیمت واحد مسکونی، محله باغ صبا، منطقه 7 شهر تهران
  • جیران چام چام *، علی اصغر میرک زاده، عباس مهروان صفحات 187-202
    طی چند دهه ی اخیر با افزایش گرایش روستاییان به نوسازی خانه ها و اقدامات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در این راستا، شاهد تعدیل بسیاری از کارکردهای مسکن سنتی روستایی بوده ایم. عوامل متعددی در این امر دخیل بوده که بحث مقاوم سازی مساکن روستاییان از منظر مسئولین و نیز نوگرایی و تغییر نیازهای روستاییان از جمله عوامل مهم و تاثیرگذار بر نوسازی مساکن روستایی منطبق با الگوهای شهری بوده است. تغییر کارکرد خانه های روستایی بر زندگی روستاییان اثرات همه جانبه ای برجای گذاشته و نیازهای جدیدی برای سکنه به وجود آورده است. روستاییان بر اساس نیازهای تعریف شده چارچوب جدیدی برای زندگی رقم زده که در نتیجه ی تغییر رفتار مبتنی بر آن، زندگی خود و جامعه ی شهری وابسته به خود را تحت تاثیر قرار داده اند. لذا بررسی کارکردهای مسکن نوساز و نیازهای به وجود آمده در این راستا حائز اهمیت است. از این رو در تحقیق حاضر به بررسی کارکردهای مساکن نوساز در روستای پل باباحسین پرداخته شد. رویکرد کلی تحقیق حاضر کیفی، روش گردآوری داده ها توصیفی و روش تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوای ادراکی و ارتباطی انجام شد. جامعه ی مورد مطالعه شامل روستاییانی بود که خانه های خود را نوسازی کرده بودند. از روش نمونه گیری به صورت هدفهمند و گلوله برفی استفاده گردید. بر اساس اشباع تئوریک 52 نفر از افرادی که خانه های خود را نوسازی کرده اند مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد مهم ترین کارکردهای فیزیولوژیکی، اجتماعی، روانی-فردی و معیشتی خانه های نوساز در روستای پل بابا حسین به ترتیب عبارتند از: تامین امکانات رفاهی، تامین منزلت اجتماعی و عزتمندی اجتماعی، تامین حس آرامش و محل نگهداری ادوات و محصولات کشاورزی.
    کلیدواژگان: تعدیل کارکردها، مسکن روستایی، طرح نوسازی، مطالعه موردی، پل باباحسین
  • محمود خسروی*، ابراهیم مسگری صفحات 203-214
    در این پژوهش، با هدف آشکارسازی روابط الگوهای پیوند از دور با دمای ماهانه، رابطه بین دماهای ماهانه 24 ایستگاه سینوپتیک شمال غرب ایران با هفده الگوی پیوند از دور با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون گام به گام در دوره آماری (2011-1992) برای سنجش روابط استفاده شد و در نهایت، توزیع فضایی میزان همبستگی الگوها با ایستگاه های مورد مطالعه در محیط GISبا روش درون یابی کریجینگ پهنه بندی و ترسیم گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که ارتباط معنی داری بین الگوها و دمای منطقه وجود دارد که در این بین، الگوهای پیوند از دور EA/WR، MEI، SOI، EP/NPو AOبیشترین رابطه را با دمای منطقه از خود نشان داده و به عنوان تاثیرگذارترین الگوها شناسایی شدند. با توجه به محاسبات انجام شده در تاخیرهای زمانی 1 ماهه، 2 ماهه و 3 ماهه، بیشترین همبستگی متعلق به تاخیر زمانی 1 ماهه بوده و قویی ترین ارتباط معنی دار، مربوط به ایستگاه سردشت در ماه فوریه با ضریب همبستگی 771/0- با الگوی EA/WRاست.
    کلیدواژگان: الگوهای پیوند از دور، دما، شمال غرب ایران، همبستگی پیرسون
|
  • Dr. Esmaeil Aghaeizadeh*, Dr. Mohmmad Soleimani, Dr. Simin Tavallayi Pages 1-18
    Revitalization of urban oldtextures in the light of gentrification theory, will led to the exclusion of the poor people from there. Forced exit of poor class from old and deteriorated textures, created the problem of their relocation. Various factors affected this relocation including work place, previous residence, duration of residence in texture and family residence. This paper, has been evaluated the role of locating and movement of residents in the city. In this context, the relation between above factors and relocating people have been studied using documents and field studies, as well as the questioning of the residents of the communities located in region 13 named as Moftabad of Tehran and the results have been analyzed using SPSS and statistical tests. Findings show that work place of residents and their duration of residence are not determinative factors in selection of alternative location. In contrast, the previous location and family residence are very determinative.
    Keywords: Revitalization, old texture, Gentrification, Moft Abad
  • Dr. Mohammad Salmani Moghadam, Elahe Akbari *, Elham Miri Pages 19-32
    Nowadays, physical development of the cities is one of the key issues in the cities of developing countries, especially Iran. This is increasingly important in border cities due to the remoteness of border cities from central cities, as prohibition of the migration of people. One of the important aspects of the physical development of these cities is the creation of economic capacity in the city where due to their potentials and capabilities can be done. Accordingly, the development of economic activity and the construction of border market as an important stimulus play a significant role in the physical development of these cities. In this study, in order to evaluate the impact of Yazdan border market on the physical development of Hajiabad city , field studies, observations, interviews and TM and ETM satellite images in 1989, 2001, 2006 and Google Earth image in 2013 have been used. The physical development trend maps of this city prepared by using ENVI and ArcGIS softwares with regard to residential texture by image processing and visual interpretation and then, the market efficacy on the physical development of this city at two viewpoints, responsible persons and experts and tradespeople using one-sample t-test and Chi-square analysis at the SPSS software have been analyzed respectively. The results of one-sample t-test and Chi-square showed that establishment of this border market had a positive effect on the physical development of this city, at 95 and 99 certainty percent, respectively. Also, the maps of development trend of the city showed the more development beside the road and to the East of the city; toward Yazdan border market, higher than another directions. So, the problems of border area by more investing in these area such as Hajiabad city can be solved. Meanwhile, economic improvement of Yazdan border market can help the physical development of this city and prevent the migration to other central cities.
    Keywords: Physical development, one, sample t, test, Chi, square, Geographic Information System, Remote Sensing, Yazdan border market, Hajiabad city
  • Rasool Imani, Dr. Reza Ghazavi * Pages 33-46
    changes of urban and non urban Land uses and discharge of raw urban and rural wastewater in to the rivers especially in the areas where rivers passing through the cities, will reduce drastically the quality of water and also affects on its quantity and in some cases, may cause diseases outbreak or reduction of agricultural products. Therefore with respect to the importance of such changes in the management of resources of surface waters and the impact of urbanization on both of the said parameters especially in urban rivers , the main objective of this study is the assessment of the time and place changes of the quality and quantity of the run off of Balukhluchai River and the impact of Ardebil urban development on it. The Land sat classified satellite photos of the area by the supervised method with the most similarity algorithm in ENVI software environment showed that the area of urban districts during the recent 15 years has increased about 1568 hectares. Also the results of data analysis of daily discharge and quality parameters of the registered monthly water quality at hydrometric stations of the flow inlet ( Almas bridge) and flow outlet ( Guilandeh) showed that the decreasing slope of average daily discharge in the outlet is less than the inlet . This issue can be due to the increase of production and discharge of urban contaminated surface run offs in to the river due to the increase of urban impermeable surfaces and generation of pollutants.
    Keywords: Urbanization, Flow Quantity, Water Quality, Remote Sensing, Ardabil
  • Dr. Hossein Nazmfar, Dr. Mir Najaf Mousavi, Ahmad Aftab*, Ali Eshghi Pages 47-62
    The growth of cities affected by the population growth and migration has been led to the un planned and uncontrolled constructions and too much changes of the spatial structure of the physical development of cities in the unfavorable locations which necessitates the consciously direct and the basic organizing . Hence the present research aims by using ANP model in an integrated approach with GIS, evaluate Orumiyeh city's ecological potential for urban development in connection with the 10 main criteria (water sources, natural hazards, land form, soil conditions, climate, the economic and demographic considerations, the access to facilities, geology, land uses, no damages to the ecological zones) And 18 sub criteria. The descriptive – analytical method used in this research is of applied type. The results of the research is zoning Orumiyeh city areas based on the ecologic capability of urban development in five classes of inappropriate up to quite suitable. The perfect and completely appropriate areas with 13.7 percent of the region (708.12 km²) that has the highest capability for urban development, Covers most part of the eastern lands of the city. But inappropriate zones with 18.8 percent (869.8 km ²), has allocated itself the highlands and mountainous areas of the south, part of the North and most part of the West of Orumiyeh city Which includes the border areas with Turkey Country. The results show that, access to water resources and Natural hazards has the most influence on determining the ecological potential for urban development in the city. Prevention of the horizontal expansion of the city in the surrounding agricultural lands, urban development in the unused areas within the boundaries, and also the development of the city according the compact city patterns, Sustainable city and urban smart growth are the most important solutions proposed in this respect.
    Keywords: ecological potential, urban development, network analysis process (ANP), geographic information systems (GIS), the city of Orumiyeh
  • Dr. Vakil. Heidari Sarban, Dr. Mohammad.Hossein. Fathi *, Ibrahim Beheshti Javid Pages 63-76
    A kind of industrial tourism is profitable and appropriate from economical view that has a special position and role in the development of gepgraphical areas and by creatin of the cultural and social interactions and exchanges among different nations, due to lack of environmental pollutions is very important. Today, numerous theorical and functional experiences in the world for the study, review , planning and management of tourism areas which have an upward trend in line with the technology advances. Natural potentials of each country has a great role in tourism attraction. In this study, the geomorphologic landforms of tourism sample of Zanjan province have been identified and their geomorphotouristic capabilities have been evaluated. Regional geology maps, topographic maps and field data were used for evaluating the landforms of the area and the amount of Landform's geomororphotouristic capabilities have been evaluated based on prolong method. According to landforms, Katalekhor cave landform with 0.73 point of average tourism grade and obtainment of 0.63 of the average productivity value and due to having limestone ornamentations such as stalactites and stalagmite and special shapes as a result of sedimentation or water erosion inside it, has dedicated the most amount of tourist attraction potential and Kharmanhe Sar cave is placed at the second place. Also the erosion phenomenon of Jen Doodkesh in Mahneshan area, by obtaining 0.30 of the average tourist grade and 0.48 of mean of productivity value has dedicated itself the third rank.With respect to the findings of the study for tourism development and sustainable development of this large industry in the considered study area, through informing people for protection of geo tourism attractions which causes the pollution, erosion and damages of the area to be minimized and also through using the investment of private and the state parties in the establishment of infrastructures, it is possible to take steps for development of geotourism in the area, and also in the light of proper and correct management and planning, such geomorphologic phenomenon can be indicated as one of the main important centers of tourism of Zanjan province and even in Iran and in the world.
    Keywords: geomorphotourism, Landform, Prolong, Tourism, Zanjan
  • Dr. Aliasghar Abdollahi *, Dr. Hossein Ghazanfarpour, Nasrin Bbashar Doost Pages 77-94
    Today, Iran is faced with a considerable amount of old and timeworn textures. Based on the estimates of the Ministry of Housing and Urban Development, there are more than 50,000 hectares of urban old texture in Iran, that due to the lack of credits and understanding of quality and characteristics of such regions, the government has faced with several problems in planning and defusing the crisis regarding this large volume of old textures. , Shiraz metropolitan, as the cultural capital of Iran has faced with a great problems in this respect.District No. 8 of Shiraz municipality with its historical texture and as one of the old textures of this city, despite its potential for attracting the domestic and foreign and local tourists, has failed to adapt to the primary principles of modern city planning due to its overgrowth. This study seeks to answer the question that, what are the factors for development of urbam old textures by creative tourism approach? This study aims to identify the areas with tourist-attracting potential in old texture of district No.8 of Shiraz which were also prioritized in terms of tourist attraction. The method of this study is applied- analytical one and the data were collected by field and documentary method.The used tools in this study are Arc GIS software and AHP model (Analytic Hierarchy process). The results revealed that among the factors under study in this research , physical – functional factor with 0.47 was more effective in the creative development of the mentioned historical texture . Moreover , based on the map achieved, different areas of the texture were prioritized and consequently , those areas without priority as well as those with less priority were specified. Therefore, those identified suitable zones could provide creative development in this texture and help to revive it.
    Keywords: rusty texture, Tourism, creative development, Darbe shazdeh District
  • Dr. Fereydoun Babaei Agdam, Fatollah Veysi Nib *, Khaled Alipour Pages 95-112
    In order to convenience devoting of resources, development conditions of different regions should be explained. This research attempts to determine developing degrees of Kermanshah province counties with respect to various factors using HDI and Morris index with descriptive- analytic method. Calculation results have led to maps using ArcGIS for better spatial analysis of development. Statistical community of research includes 14 administrative units of Kermanshah province. 55 variables which have been used in this research, consists of the majority aspects of development of units. Results show that there is no convenience conditions in terms of development throughout the province, because, none of the counties has not lain in the range of more than 0.5. This should be noticed in balanced development in all parts of province with targeting plans and policies. In conclusion, Morris index is a better method to analyze development degree of case study than HDI.
    Keywords: development, Kermanshah counties, HDI index, Morris index, development degrees
  • Sadegh Hadizadeh Zargar *, Dr. Mahin Nastaran Pages 113-124
    Today, determining the best intervention strategy in old texture has become one of the most challenging issues of urban management, so that in management issues of urban planning, attention to social matters is inevitable and is considered as an inseparable part of urban plans. Therefore, through the determination and use of dimensions of social sustainability, it is possible to identify and study the effective approaches for social discussions for organizing the old textures. The method used for this research is descriptive-analytical method from the view point of functional objective and method. For this purpose, after preparing the social sustainability indices and questionnaire, the condition of such indices has been studied in Daryadel district of Mashhad city. In continue, by the assistance of the obtained descriptive and conceptual findings and by the use of SWOT model, the weak and strong points, opportunities and threats were identified and based on them some strategies have been proposed for intervention in the considered district. In continue, a combination of SWOT analysis with AHP(analytic hierarchy process) has been used for specifying the best strategy of intervention. On this basis and based on the views of more than 15 experts among the selectable options, the introduction of special situation and economical value of Daryadel district has been selected as the best strategy of meeting such problems for attracting participation of residents( with normalized score of 0.302).
    Keywords: damaged area, social sustainability, SWOT, AHP, neighborhood Dryadl
  • Roya Ramezani Kiasejmahaleh, Dr. Saeed Karimi *, Fatemeh Sadat Alavipoor Pages 125-138
    Earthquake is one of the destructive and life threatening factor which causes a great deal of human life and financial damages for a lot of countries in especially in developing countries. Also Iran, due to its natural structure, has not been an exception. So that most of Iran's cities are located on earthquake line and Tehran as the largest metropolis of Iran is faced with high risk because of the faults around it. According to this fact that, there is no method for changing the mechanism of the earthquake and estimation of the exact time and location of the earthquake is not possible, therefore through identifying the vulnerable points, zoning and correct policy it is possible to decline losses caused by the earthquake. In this research for zoning region 7 of Tehran against earthquake, 10 parameters such as ground slope, hillside direction, elevation, population density, distance from fault, land use, distance from main roads, geology, distance fromthe main rivers and the amount of annual precipitation were selected from 3 indicators of environmental, social and physical. Plan parameters were prepared in ArcGIS software and they were fuzzed in IDRISI software. Weighting the parameters is done by ANP method and WLC, OWA techniques are used to integrate plans. Therefore, the zoning map of district No.7 was prepared. The result showed that the eastern and central region are more vulnerable than other parts of the city.
    Keywords: zoning, earthquake, ArcGIS, IDRISI, WLC, OWA, district No.7 of Tehran municipality
  • Dr. Hojjat Sheikhi *, Hassan Abbasnejad, Elahe Haghani Pages 139-152
    Quality of urban environments is created as a result of a complex combination of urban physical elements, existence of urban activities and natural elements of the environment. One of the standards for cities environmental quality is the existence of public green spaces where citizens are able to interact with each other with safety and comfort. Nowadays, one of the main concerns of urban planners is creating collective spaces to enhance social interaction of citizens. Urban parks as one of the collective spaces in addition to being as a place to spend leisure time and have entertainment may provide a place for gathering of people and as result it may increase urban interactions. However, vitality of urban parks requires having collective spaces qualities that the lack of such qualities causes deserting these spaces, and as result becomes a suitable bed for social crimes in cities. The purpose of this study was to investigate and identify the quality of Mellat park space and the reasons why people don’t use it and also providing guide lines to increase its social productivity and prevent it to change to a place for unsuitable uses. The present research is both library and field study including physical investigation of the park and attaining subjective perception of the citizen about the park through questionnaires and interviews. The results indicate the lack of appropriate public services, poor lighting and furniture, buildings with no use, inconsistent properties around the park and poor entries were the most effective reasons for lack of using this park by people. Moreover, bad perception, and feeling of insecurity by citizens had a great influence on the variables of age and gender. Therefore, considering the inevitable importance and impact of urban green spaces in improving the quality of urban life strategies are presented for improving efficiency to social promote and crime prevention and abnormalities reduction.
    Keywords: green spaces, urban park, urban environmental quality, social interactions, Ilam
  • Dr. Jamal Mohammadi, Ismaeel Kamali Bagharahi * Pages 153-170
    In the last few decades, the good urban governance has been raised as a part of urban Development Strategy (cds) in the world. In this Approach, the deficiencies of the conventional approach to urban management (orders from the heads, the purely technocratic and protect existing power structure) are targeted. So, in the city, specifically the establishment of good governance is emphasized and some criteria is considered for good governance. The aim of this study was to evaluate the indicators of good governance in the old texture of Kerman from the view of citizens and the identification of good urban governance indicators in each domain of old textures. The research method in this research is descriptive and analytical one. Required information was gathered through field surveys and library method and were classified and analyzed using Spss software and using t-test, ANOVA Test and multiple regression analysis test. The statistical Society of this research is 114,946 that by Using Cochran's sampling, the sample size of 321 was calculated.
    The results of T-Test indicates that the indicators of good governance in old textures of Kerman has no desirable situation. The results obtained from variation analysis test shows that the districts of 1 and 5 with average of 1.96 and 2.12 respectively have the worst status . Also among the indicators of good governance, the indices of receptive, Responsiveness and Accountability with the impact coefficient of 0.246 and 0.233 respectively have more explanatory power comparing with the other studied indicators in realization of good governance in the old texture of the city. At the end, with respect to the study results, some recommendations were presented for improving the condition and situation of old textures in Kerman city.
    Keywords: City Development Strategy (CDS), urban management, urban good governance, old texture, Kerman City
  • Atefe Sedaghati *, Dr. Farshad Nouriyan Pages 171-186
    At the present, along with the increase of public awareness, the city planners and policy makers, for the realization of public interests, try to produce & fund plans that cover society’s thoughts & interests. However, what specifically is important in the field of housing and planning, is how to link supplier & consumer in the housing market and planning and the evaluation process. Since house characteristics are of non-market ones, using methods other than analyzing supply & demand, are necessary. This study , puts the emphasis on hedonic pricing method which has become popular in housing studies in the recent decades. This method tries to study the effective factors on valuation of apartment residential units and finally build its hedonic model in the district. Here the selling price of 80 apartment units within a time period of one year (2010-2011) were randomly selected and their attributes were studied in Baghe Saba neighborhood in district 7 of Tehran. Analysis were made by using two forms of linear and semi-log regression in spss software environment. Results show that semi-log regression is more useful in the analysis for this context. Also, physical and structural specifications of the house are more effective in house valuation & within the 95% confidence interval, variables such as unit area, elevator, parking and the unit’s age are more significant although the unit’s age variable having a negative effect on the building value. In addition, on the 90% confidence interval, the distance from office land use is also significant( by negative impact) .
    Keywords: Hedonic Price Method_Housing_Residential Properties value_Baghe Saba neighborhood_District 7 of Tehran
  • Jeyran Chamcham *, Dr. Aliasghar Mirakzadeh, Dr. Abbas Mahravan Pages 187-202
    During the last decades, we witness the damping of many functions of traditional rural houses with increasing people's tendency to renovate homes and the Islamic Revolution Housing Foundation. Several factors are involved in , that the strengthening and also retrofitting rural housing and modernity and changing the needs of the rural people are among the most important factors effective on the renovation of rural houses compatible with the urban patterns . Changing the function of rural houses has widely affected on the rural life and has created new needs for inhabitants. The villagers based on the defined requirements , has formed new frameworks for their life, that due to the behavior change based on it have affected on their life and the depending rural life. Therefore, study the functions of new housing and the generated requirements in this regard is important. So, in this research, the functions of new housing in Pole Baba Hossein village was studied. The general approach of the research is qualitative one and the method for gathering data is of descriptive one and the data were analyzed by perceptual and communication Content analysis method. The statistical community of the research were the rural people who renewed their houses. Targeted and snow ball method was used as the sampling method. Based on saturation theory, 52 people who has renewed their houses, have been studied. The results of the research showed that the most important physiological, social, physiological- individual and livelihood functions of renewed houses in Pole Baba Hossein village are respectively as the following: providing recreational facilities, provision of social dignity and honor, creating the sense of calm and provision of a place for keeping agricultural tools and products .
    Keywords: Damping functions, Rural housing, Renovation project, Pole BABA Hossein
  • Dr.Mahmood Khosravi *, Ebrahim Mesgari Pages 203-214
    The purpose of this paper is determining the relationships between teleconnection patterns and temperature in Northwest of Iran. The relationship between 17 teleconnection patterns and Monthly temperature of 24 stations in Northwestern Iran by using Pearson correlation analysis and Stepwise Regression Model during the statistical period of 1992-2011, were used for measuring the relations. Finally, the spatial distribution of the correlation between these patterns and temperature of stations in the study area was drawn and its zoning was prepared by use of Kriging method in GIS environment . The results showed that there is a significant correlation between teleconnection patterns and temperature of the region. So that AO, EP/NP, SOI, MEI and EA/WR patterns have the strongest correlation with the temperature of region and were identified as the most influential patterns. According to lag correlation calculations that were done on lag time of one month, two months and three months, the more significant correlation is the lag time of one month. The strongest significant correlation is related to Sardasht station and EA/WR teleconnection pattern with Correlation coefficient -0.771 in February.
    Keywords: Teleconnection Patterns, Temperature, Northwest of Iran, Pearson Correlation, Kriging