فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 29 (زمستان 1397)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 29 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمدرضا مولایی *، حسین رضایی دولت آبادی، سمیه بهرامیان صفحات 1-18

    برند مقصد در مرکز راهبردهای بازاریابی سازمان های مدیریت مقصد قرار گرفته است، زیرا تعهد مصرف کننده به توصیه دیگران نسبت به سفر به آن مقصد یا بازگشت مجدد گردشگر به مقصد است. عوامل اجتماعی- فرهنگی به عنوان یکی از نهادهای مهم و تاثیر گذار در مدل رفتار مصرف کننده معرفی شده است. هدف این پژوهش، سنجش میزان اثرگذاری چهار عامل فرهنگ، خانواده، گروه های مرجع و طبقه اجتماعی بر وفاداری به برند مقصد گردشگری است. جامعه آماری مورد بررسی شامل گردشگران ورودی به شهر اصفهان و حجم نمونه در این پژوهش 242 نفر بوده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و برمبنای راهبرد پژوهش، از نوع پیمایشی است و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. با استفاده از نرم افزارهای SPSSو AMOS، آزمون t مستقل و معادلات ساختاری، میزان اثرگذاری هفت متغیر مستقل (شامل خانواده، گروه های مرجع، طبقه اجتماعی و چهار بعد فرهنگی «هافستد» شامل مردسالاری در مقابل زن سالاری، جمع گرایی در مقابل فردگرایی، شاخص اجتناب از عدم اطمینان در مقابل ریسک پذیری و قدرت) بر متغیر وابسته وفاداری به برند مقصد مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان می دهند، فقط چهار متغیر از هفت متغیر مستقل بر وفاداری به برند مقصد تاثیرگذارند. در این میان، گروه مرجع با ضریب تاثیر 74 دارای رتبه اول، طبقه اجتماعی با ضریب تاثیر 35 دارای رتبه دوم، فرهنگ مردسالاری در مقابل زن سالاری با ضریب تاثیر 33 در رتبه سوم و خانواده با ضریب تاثیر 26 در رتبه چهارم است. همچنین نتایج نشان می دهد، طبقات بالا و بالای متوسط نسبت به طبقات پایین و پایین متوسط به برند مقصد وفادارتر هستند.

    کلیدواژگان: وفاداری، خانواده، طبقه اجتماعی، فرهنگ، گروه های مرجع، مدل معادلات ساختاری
  • محمدعلی صادقی، عباس سعیدی*، رحمت الله منشی زاده، فرهاد عزیزپور صفحات 19-36

    عرصه محیطی سکونتگاه های انسانی، بستر نظام اجتماعی و اقتصادی است که ساخت ها و کارکردها بر آن تکیه دارند. بر همین مبنا، تحولات کالبدی- فضایی عرصه های روستایی و شهری حاصل تعامل متقابل عوامل و نیروهای مختلف در ابعاد محیطی- اکولوژیک و اجتماعی- اقتصادی هستند. هدف از انجام این مقاله این است که در چارچوب رویکرد پویش ساختاری– کارکردی، ضمن تاکید بر پیوندهای روستایی- شهری به بررسی و تبیین تحولات کالبدی- فضایی سکونتگاه های بخش مرکزی کاشان بپردازد. جامعه آماری برای انجام تحقیق، 35 روستای دارای سکنه بخش مرکزی شهرستان کاشان با مجموع 14657 نفر جمعیت و 4891 خانوار است. حجم نمونه خانوارهای روستایی از فرمول کوکران به دست آمده است؛ بدین ترتیب که 320 پرسشنامه به نسبت جمعیت هر روستا، بین خانوارهای روستاهای مذکور به صورت تصادفی توزیع و تکمیل شد. در راستای تحلیل و تبیین داده ها و اطلاعات از روش های کیفی (تحلیل منطقی) ، کمی (آماری- توصیفی) و SPSS استفاده شد. جمع آوری اطلاعات نیز به روش اسنادی و میدانی بوده که روش اسنادی شامل سوابق آماری، کارهای صورت گرفته در دانشگاه ها و موسسات مختلف و روش میدانی نیز ازطریق پرسشنامه خانوار روستایی بوده است. نتایج بررسی نشان می دهد، در سکونتگاه های بخش مرکزی شهرستان کاشان با مرکزیت منطقه ای شهر کاشان، عوامل و نیروهای مختلف با ابعاد محیطی- اکولوژیک، اجتماعی و اقتصادی به صورت برهم افزا (سینرژیک) در فرایند دگرگونی سکونتگاه های ناحیه اثرگذر بوده اند؛ به طوری که پیامدهای این دگرگونی ها در عرصه های مختلف، ازجمله تغییرات محیطی- اکولوژیک، بهره گیری از فناوری، تغییر کاربری اراضی، محدودیت های فعالیت کشاورزی، گسترش واحدهای صنعتی و تغییر در الگوهای رفتار اجتماعی قابل ردیابی است. هرچند این پیامدها در بعضی عرصه ها موجب توسعه روستایی- شهری شده، اما تعارضاتی نیز در عرصه های کالبدی- فضایی به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: پویش ساختاری- کارکردی، تحولات کالبدی- فضایی، برنامه ریزی فضایی، سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان کاشان
  • سعید امانپور* صفحات 37-60

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر شکل گیری مهاجرت برگشتی در روستاهای بخش مرکزی شهرستان دزفول است. این پژوهش ازلحاظ هدف گذاری، کاربردی و ازلحاظ روش شناسی، به صورت توصیفی–تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات، از روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. برای رسیدن به اهداف مورد نظر، ضمن بررسی و مطالعه پیشینه و ادبیات تحقیق، شاخص ها و نماگرهایی که بیش ترین اثر را بر مهاجرت برگشتی در منطقه مورد مطالعه داشته اند، شناسایی و سه شاخص (اقتصادی، اجتماعی و محیطی) و 41 نماگر انتخاب شده اند. واحد تحلیل خانوار، مهاجران بازگشتی در هر روستا بوده که براساس فرمول کوکران، 164 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب، ولی درجهت افزایش دقت، 200 پرسشنامه بین مهاجران توزیع شد. شیوه نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری سهمیه ای و پر کردن پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSSو سیستم استنتاج فازی در محیط MATLABاستفاده شده است. نتایج به دست آمده از آزمون t ساده نشان داد که از دیدگاه مهاجران برگشتی، شاخص اقتصادی و اجتماعی مهم ترین عامل موثر بر شکل گیری مهاجرت برگشتی است. نتایج ضریب همبستگی کندال گویای آن است که بین برخورداری روستاها از خدمات و میزان مهاجران برگشتی، ارتباط قوی و مستقیمی وجود دارد؛ همچنین نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان می دهد که در مهاجرت برگشتی منطقه موردنظر، متغیرهای سن، جنس، تعلق بومی و فاصله سکونت تاثیرگذارند. براساس آزمون فریدمن، دسترسی به خدمات زیربنایی، ارتباطی، رفاهی و اداری، داشتن زمین و مسکن در روستا و فراغت شغلی بازنشستگی، دارای اهمیت بیشتری نسبت به سایر متغیرها بوده اند. در نهایت نتایج سیستم استنتاج فازی حاکی از آن است که اگر مقدار اثرات اقتصادی 59/3 و اثرات اجتماعی 45/3 و اثرات محیطی 17/3 باشند، آنگاه میزان شکل گیری مهاجرت برگشتی 06/3 خواهد بود و روستاهای مورد مطالعه در مجموعه مهاجرت برگشتی بالا قرار دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت برگشتی، رگرسیون خطی، سیستم فازی، شهرستان دزفول
  • سعید ملکی، جواد زارعی*، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 61-74

    امروزه رویه غالب عملکردی در برنامه ریزی شهرهای کشور ما، بیشتر حرفه و تکنیکی است که از سوی بخش دولتی مستوفی می شود و حلقه گم شده آن مشارکت جامعه مدنی و بخش خصوصی در اداره امور شهری است. در این راستا بهترین الگو درجهت رفع نقیصه فوق، تحقق حکمروایی مطلوب شهری است که می توان تشکیل نهادهای مردمی ازجمله مدیریت محله محور را از آن قبیل به شمار آورد؛ ازاین رو هدف این پژوهش، ارزیابی شاخص های حکمروایی مطلوب شهری با رویکرد مدیریت محله است. تحقیق با رویکرد توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر داده های پرسشنامه ای است که به روش اسنادی و پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری آن شهروندان محلات مدرس، الوند و کوچه مشکی (63221 نفر) شهر همدان است که حجم نمونه براساس مدل کوکران 382 نفر به دست آمده است. مطابق با نتایج آزمون ANOVAو TUKEYمشخص شد که شاخص های شفافیت، عدالت، اثربخشی و کارایی در محلات شهر همدان، بیشترین میزان عملکرد را در مطلوبیت حکمروایی شهری دارند. همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیل تشخیص نیز بیانگر توان بیشتر شاخص های قانونمندی، عدالت و اثربخشی در پیش بینی میزان مطلوبیت حکمروایی شهری در محلات شهر همدان است. همچنین به منظور دستیابی به حکمروایی مطلوب در این محلات، بازتنظیم قوانین مصوب در رابطه با مدیریت محله-محور با تاکید بر شاخص های پاسخگویی و مسئولیت پذیری و شفافیت پروژه های عمرانی در محلات به منظور آگاه سازی شهروندان و استفاده از مشارکت آن ها در طرح ها و پروژه ها ضروری است.

    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی مطلوب شهری، مدیریت محله محور، محلات شهر همدان
  • نغمه محمدپورلیما*، فرشید عالیزاد میناآباد صفحات 75-90

    مشکلات فراوان زندگی در کلان شهرها، مانند هزینه بالای زندگی و گرانی زمین و مسکن، فشارهای روحی و روانی، آلودگی های زیست محیطی و سایر عوامل دافعه، منجر به ایجاد مشکلات عدیده ای شده و عرصه را بر ساکنان و مدیران شهری تنگ کرده است؛ از این رو اتخاذ سیاست تمرکز زدایی و خروج جمعیت از شهر تهران به عنوان پایتخت کشور مورد پذیرش و تاکید بیشتر صاحب نظران و مسئولان است. این پژوهش با درنظر داشتن مطالعات و تحقیقات انجام شده در این زمینه و با هدف بررسی عوامل موثر در تصمیم به خروج و مهاجرت ساکنان از شهر تهران تدوین شده است. پژوهش پیش رو به روش توصیفی-تحلیلی و با تکمیل پرسشنامه به شیوه نمونه گیری سهمیه ای وتوزیع تصادفی ساده در بین 384نفر از خانوارهای ساکن در شهر تهران صورت پذیرفته است. این پژوهش به منظور پاسخ به وجود رابطه معنادار بین عواملی چون آلودگی های محیطی، مسائل اجتماعی، عوامل اقتصادی و تصمیم ساکنان شهر تهران به خروج از این شهر، با استفاده از روش های آماریو مدل استقلال صفات، تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام پذیرفته و نتایج به دست آمده مشخص می سازد که آلودگی های محیطی و مسائل اجتماعی در تصمیم ساکنان شهر تهران به خروج از کلان شهر تهران موثر است و عوامل اقتصادی فاقد رابطه معنادار با این امر است.

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، آلودگی محیطی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، تهران
  • حسن احمدی*، مائده مهدوی، پری شکری فیروزجاه صفحات 91-106

    عدم تعادل و نابرابری در نظام سکونتگاهی و لزوم دست یابی به توسعه و تعادل منطقه ای موجب توجه روزافزون به شهرهای میانی به عنوان یکی از راهبردهای جهانی شده است. در این راستا ضرورت دارد تا نقش و عملکرد این شهرها مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نقش و عملکرد شهر میانی بابل در توسعه فضایی استان مازندران است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی با هدف کاربردی است. در جمع آوری داده ها از روش اسنادی و کتابخانه ای بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش ها و مدل های کمی نظیر مدل های جمعیتی (ضریب آنتروپی و ضریب کشش پذیری) ، مدل های اقتصادی (ضریب مکانی و مدل تغییر سهم) و مدل حوزه نفوذ (تئوری نقطه جدایی) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر بابل توانسته در تعادل جمعیتی منطقه ایفای نقش کند؛ به طوری که بدون وجود این شهر عدم تعادل های منطقه ای افزایش می یابد. از سوی دیگر ارزیابی عملکرد اقتصادی نیز بیانگر آن است که شهر از نقش قوی خدماتی برخوردار بوده و می تواند در توسعه و تعادل اقتصادی استان موثر باشد. همچنین بررسی حوزه نفوذ شهر بابل نشان می دهد که این شهر بخش قابل توجهی از خدمات خود را به حوزه نفوذ اختصاص داده است. در مجموع نتایج این مطالعه نشان می دهد، شهر بابل به عنوان شهر میانی در استان می تواند با عملکرد مطلوب به انسجام توسعه فضایی استان مازندران کمک کند.

    کلیدواژگان: شهر میانی، عملکرد جمعیتی، حوزه نفوذ، شهر بابل
  • حسین حاتمی نژاد، رشید یوسفی، اصغر هاشمی *، سمیه نوزارع صفحات 107-126

    هدف مطالعه حاضر سنجش کیفیت زندگی در منطقه 6 شهر تهران با استفاده از شاخص های ذهنی است که این شاخص ها در قالب سه قلمرو اقتصادی،کالبدی-زیست محیطی و فرهنگی-اجتماعی تدوین و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش ساکنان منطقه 6 شهر تهران بوده اند. حجم نمونه‏گیری به طور تصادفی ساده انجام شده و برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران با احتمال 95 درصد صحت استفاده شده است که حجم نمونه 383 نفر برآورد شده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. به همین دلیل در این پژوهش به منظور دستیابی به قضاوتی صحیح، از 10 شاخص در سه قلمرو اقتصادی، کالبدی-زیست محیطی و فرهنگی-اجتماعی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، رضایت مندی شهروندان از کیفیت زندگی شهری در منطقه 6 در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و شاخص های دسترسی و حمل و نقل با میزان بتای 234/0، شاخص تسهیلات خدماتی با میزان بتای 172/0 و شاخص زیبایی شناختی با میزان بتای 167/0، تاثیر گذارترین شاخص ها بر کیفیت زندگی شهری هستند. طبق نتایج، بین ویژگی های فردی، (سن، جنس، میزان تحصیلات) و سطحکیفیت زندگی رابطه معناداری وجود دارد و میزان رضایت مندی زنان از کیفیت زندگی، بیشتر از مردان است که با افزایش میزان تحصیلات، کیفیت زندگی نیز افزایش پیدا می کند. همچنین بین دو متغیر سن و کیفیت زندگی، روابط به صورت معنادار و معکوس است، به این صورت که با افزایش میزان سن، کیفیت زندگی کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، شاخص های ذهنی، رضایت مندی، منطقه 6 شهر تهران
  • سمیرا محمودی* صفحات 127-158

    متنوع سازی فعالیت های اقتصادی به عنوان استراتژی بنیادی موجب ایجاد اشتغال، تثبیت جمعیت، بهره برداری بهینه از منابع طبیعی تجدیدشونده، ورود فعال اقتصاد روستایی در اقتصاد ملی و بین المللی، افزایش تولید و انباشت پس انداز، افزایش خودآگاهی، شخصیت و هویت فردی و ملی و… در روستاها می شود؛ در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه و از سوی سازمان های بین المللی مورد تاکید و توجه قرار گرفته است؛از این رو شناسایی توانمندی ها، ظرفیت ها و قابلیت های مناطق روستایی مختلف و زمینه یابی فعالیت متناسب با آن منطقه/ روستا به منظور اولویت بندی و ارائه الگوی مطلوب متنوع سازی فعالیت های اقتصادی آن ضروری است که هدف اساسی تحقیق حاضر نیز به شمار می رود. بدین منظور، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به شناسایی قابلیت ها و ظرفیت های مناطق روستایی در سطح شهرستان های استان گیلان در زمینه انواع فعالیت های کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی مناطق روستایی پرداخته است. اطلاعات موردنیاز درجهت توصیف و تحلیل وضعیت، از داده های ثبتی و رسمی همچون سرشماری عمومی کشاورزی 1393، سالنامه آماری استان گیلان سال 1393، داده های ثبتی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان و… به دست آمده است. سپس با استفاده از مدل های مختلف همچون تکنیک ضریب مکانی، شاخص تخصصی و تکنیک پیوستگی مکانی، ضمن تجزیه و تحلیل، ظرفیتی که بالاترین مزیت را در یک شهرستان نسبت به سایر شهرستان ها داراست، برای آن شهرستان معرفی کرده و درنهایت، الگوی پیشنهادی برمبنای خوشه های فعالیت (خوشه صنایع تبدیلی و تکمیلی، خوشه صنایع دستی، خوشه فعالیت گردشگری، خوشه تنوع بخشی فعالیت زراعی، خوشه تنوع بخشی فعالیت باغی) در سطح منطقه ای/ شهرستان ارائه شده است. به طورکلی نتایج به دست آمده حاکی از آن است که استان گیلان به لحاظ تمرکز و تنوع صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در حد متوسطی قرار دارد. شاخص تخصصی برای شهرستان های بندرانزلی و سیاهکل، املش و تالش به ترتیب 85/33، 2/42، 5/42، 52/49 نشانگر برخورداری از تنوع فعالیت های صنعتی روستایی در این شهرستان هاست. همچنین نتایج حاصل از مقدار Laمحاسبه شده نیز بیانگر آن است که بین سطح زیرکشت محصولات زراعی و تعداد صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته به آن در مناطق روستایی استان گیلان، پیوستگی بسیار بالایی (La= 84. 45) وجود دارد. این پیوستگی در ارتباط با سطح زیرکشت محصولات باغی و تعداد صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته به آن برابر با (La= 60. 62) و نیز بین تعداد انواع دام ها و تعداد صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته به آن در مناطق روستایی استان گیلان در سطح متوسط و معادل (La= 57. 39) است.

    کلیدواژگان: ظرفیت های اقتصادی، متنوع سازی اقتصادی، توسعه منطقه ای، الگوی پیشنهادی، استان گیلان
  • امیرحسین خادمی*، عیسی جوکار سرهنگی صفحات 159-178

    کیفیت زندگی شهری عبارت است از شرایط اجتماعی، کالبدی- فضایی و اقتصادی محیط شهری که نشان دهنده میزان رضایت یا عدم رضایت شهروندان از محیط شهری است. این مفهوم از دهه 60 و 70 میلادی و با هدف اصلاح و تکمیل مفهوم توسعه، از توسعه صرفا کمی و اقتصادی به توسعه پایدار شهری مطرح شده است. امروزه در شهرها، بافت قدیمی و فرسوده ازجمله مناطقی شهری است که موجب توسعه ناپایدار شهری و کاهش رضایت شهروندان از محیط های شهری شده است. هسته مرکزی شهر کهن آمل نیز که خاستگاه تشکیل این شهر محسوب می شود، به سبب گذر زمان دچار فرسودگی شده، که زمینه را برای بروز مشکلاتی برای شهروندان سبب شده است. در این راستا هدف از این تحقیق، سنجش شاخص کیفیت زندگی در بافت فرسوده و همچنین در سطح شهر آمل و مقایسه این نتایج با یکدیگر و تحلیلتاثیرفاکتورهایاجتماعی- اقتصادیبرکیفیت زندگی شهروندان آمل بوده است. بدین منظور تعداد 350 پرسشنامه میان سرپرستان خانوار در بافت فرسوده شهر آمل و به همین تعداد پرسشنامه در سطح شهر آمل توزیع شده است. برای آزمون فرضیات از آزمون هایT و همبستگی در نرم افزارSPSS استفاده شده است. نتایج اینآزمون ها نشان می دهدکه سطح شهر به لحاظ مولفه کیفیت زندگی در وضعیت متوسط رو به بالا و بافت فرسوده شهر نیز در این شاخص زیر سطح متوسط و میانگین شهر قرار داشته و میان میانگین کلی کیفیت زندگی بین دو موقعیت، تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون T مستقل نیز نشان داده است که تفاوت میانگین در مولفه اجتماعی و کالبدی برخلاف تفاوت میانگین کیفیت اقتصادی، در دو موقعیت بافت فرسوده و سطح شهر آمل معنی دار است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی، کیفیت محیطی، کیفیت اقتصادی، بافت فرسوده، شهر آمل
  • علی اصغر عبدالهی*، حجت الله شرفی، مجتبی سلیمانی دامنه صفحات 179-200

    یکی از مهم ترین جنبه های حضور انسانی در فضاهای شهری که سبب پویایی این فضاها و نیز افزایش نقش اجتماعی آن ها می شود، حرکت پیاده است. امروزه با سلطه تدریجی حرکت سواره بر فضاها و معابر شهری که موجب تجاوز به حریم پیاده و افزایش آلودگی هوا و صوتی شده است، ایمنی عابران پیاده بیش از پیش مورد توجه است. در این راستا هدف پژوهش حاضر، سنجش پیاده مداری ایمن در محدوده میدان ارگ شهر کرمان با تاکید بر پویایی شهری است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر شیوه میدانی است. جامعه آماری پژوهش را افراد پیاده رو و ساکن محدوده میدان ارگ تشکیل می دهند که به صورت تصادفی، 284 نفر از افراد پیاده رو و ساکن در طول یک هفته و 30 نفر از متخصصان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پایایی داده های مورد استفاده به وسیله آزمون کرونباخ 818/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماریT تک نمونه ای و همچنین به منظور اولویت بندی ضریب اهمیت و تاثیر شاخص ها از مدل DEMATEL استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای برای سنجش مطلوبیت پیاده مداری ایمن در شاخص های پویایی شهری نشان می دهد، بین حد مبنا (3) و مقدار محاسبه شده (28/2) اختلاف معناداری وجود دارد. همچنین نتایج مدل DEMATEL نشان می دهد، از بین شاخص های موثر بر پیاده مداری ایمن محدوده میدان ارگ، شاخص ایمنی و امنیت با مقدار 852/8 بیشترین تعامل و شاخص جذابیت و سرزندگی با مقدار 712/8 کمترین تعامل، شاخص ایمنی و امنیت با مقدار 586/1 موثرترین عامل و شاخص فعالیت های اجتماعی با مقدار 241/1- تاثیر پذیرترین عامل هستند.

    کلیدواژگان: سنجش، پیاده مداری ایمن، میدان ارگ کرمان، پویایی فضای شهری
  • یعقوب زنگنه*، سعید زنگنه شهرکی، حسن خدابنده لو، وحید عباسی فلاح صفحات 201-214

    در گذشته های نه چندان دور، واحدهای محله ای در شهرها، هویت بخش و القاءکننده حس تعلق مکانی به ساکنان خود بودند؛ اما به موازات توسعه کالبدی لجام گسیخته و مبتنی بر اهداف صرف کالبدی و اقتصادی، به تدریج مرزهای کالبدی محله از بین رفته و آن را از عنصر هویت بخشی تهی کرده است. یکی از اهداف اجتماعی رشد هوشمند شهری، تقویت تعاملات اجتماعی و افزایش حس تعلق و وابستگی به مکان در واحدهای محله ای است. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر رشد هوشمند شهری در تقویت هویت محله ای انجام شده است. محدوده مورد مطالعه، چهار محله تیموری، دریان نو، توحید و طرشت در منطقه 2 شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و داده های موردنیاز به دو طریق پیمایشی (پرسشنامه) و اسنادی گردآوری شده اند. بدین ترتیب ابتدا نمونه ای با حجم 383 نفر از بین ساکنان چهار محله به صورت تصادفی انتخاب شده، سپس داده های پرسشنامه ای با استفاده از آزمون های آماری و با به کارگیری نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. همچنین 32 شاخص مرتبط با رشد هوشمند که ازطریق آمارهای رسمی جمع آوری شده، با استفاده از مدلVICORE محاسبه و تحلیل شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که درمجموع میانگین نمره هویت محله ای در حد متوسط و نمره کیفیت محیطی (رشد هوشمند) در سطحی کمتر از حد متوسط قرار دارد. از بین محلات مورد پژوهش، فقط محله تیموری با میانگین 3. 26 بیش از حد متوسط و سه محله دیگر کمتر از حد متوسط قرار می گیرند. نتایج به دست آمده از مدل وایکور نیز حاکی از برتری محله تیموری در شاخص های رشد هوشمند است. از دیگر نتایج این تحقیق، وجود رابطه معنی دار مثبت بین میانگین نمره رشد هوشمند و هویت محله ای است.

    کلیدواژگان: هویت محله ای، رشد هوشمند، مدل وایکور، منطقه 2 شهر تهران
  • شیوا آجیلیان ممتاز، مجتبی رفیعیان *، عارف آقاصفری صفحات 215-228

    مسکن به منزله نیاز انسان، مقوله ای پیچیده معرفی می شود و ابعاد متنوعی دارد؛ ولی امروزه امکانات محدود دولت و افزایش سریع تقاضای مسکن، اجازه تامین مسکن برای تمامی افراد جامعه را نمی دهد؛ از این رو، چارچوب هدف های توسعه ملی به ویژه هدف های اولویت دار اقتصادی و اجتماعی، سهم مسکن گروه های کم درآمد را مشخص می سازد. بزرگ ترین طرح دولتی برای تامین مسکن، «مسکن مهر» است که باتوجه بر نقش تعیین کننده قیمت زمین در قیمت مسکن و اقدام برای حذف این متغیر، کنترل قیمت مسکن از این طریق و تسهیل دسترسی اقشار آسیب پذیر به مسکن مناسب را ملاک نظر قرار داده، ولی مجموعه ای از مسائل اصلی را نادیده گرفته است؛ بنابراین هدف اصلی این مقاله تعیین متغیرهای فردی بر رضایت مندی سکونتی، بر پروژه های مسکن مهر در محدوده منفصل قرقی است. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات، مطالعات اسنادی و میدانی ازطریق تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل، از روش تحلیل رگرسیونی استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که مسکن مهر قرقی، علی رغم زمان و هزینه صرف شده، هنوز به مرحله واگذاری در برخی فازهای اجرایی نرسیده و دارای مشکلات متعددی است که این امر بر میزان رضایت مخاطبان بسیار تاثیرگذار بوده است. همچنین نتایج به دست آمده از بررسی متغیرهای رضایت مندی سکونتی نشان می دهد که متغیر جنسیت تاثیر بیشتری بر رضایت مندی سکونتی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: رضایت مندی سکونتی، اقشار کم درآمد، مسکن مهر، قرقی
|
  • ahmad reza molaei *, hosein rezaei dolatabadi, somayeh bahramiyan Pages 1-18

    Destination's brand is located at the center of marketing strategies of destination  management organization. Because it is the consumer commitment to other’s advice towards travel to that destination or returning to the destination. Socio - cultural factors is introduced as one of the key and influential factors in consumer behavior model. The goal of this paper is measurement the effect of the four factors such as culture, family, reference group and social class on destination brand loyalty .The statistical society is domestic tourists in Esfahan and the sample size was 242 persons. According to research purpose, this study is an applied one and based on the research strategy, it is a surveying one  and questionnaire has been used to collect data. By using SPSS & AMOS software, independent t-test & structural equation modeling, the influence of seven independent factors (family, reference group, social class & four cultural dimensions of "Hoftsed" including Masculinity versus Femininity, collectivism versus individualism, performance orientation and power distance) were measured. The results indicated only four variables of seven independent variables affect destination brand loyalty. Reference group by 0.74 has ranked first following social class by 0.35, masculinity versus femininity by 0.33 and family by 0.26 have ranked second, third and fourth respectively. Also results indicated that upper class and upper middle class are more loyal than lower class and lower middle class.

    Keywords: loyalty, family, social class, culture, reference group, structural equation modeling
  • mohammad ali sadeghi, abas saeidi *, rahmatollah monshizadeh, farhad azizpour Pages 19-36

    The environmental field of human settlements is the basis of the social and economic system, and the structures and functions are based on it. On the basis of this, the physical-spatial transformations of rural and urban areas are the result of the interaction of different factors and forces in the environmental, ecological and socioeconomic dimensions. The aim of the paper is to to investigate and explain the physical-spatial changes of settlements in the central part of Kashan in the context of structural-functional scanning approach, with emphasis on rural-urban links. The Statistical Society in this research is 35 residential villages with a total of 14657 population and 4891 households in the central part of Kashan city which has been selected by the total number method. Data collection has been done by documentary and fieldwork procedure In the documentary method of statistical records, the research work has been done in universities ,institutes and the required information in this field obtained from the organizations such as: Iran's Statistics Center, Agricultural Jihad City, County Governor and Central District, and in the field method, data collection conducted trough The village questionnaire (Rural Administration and village Islamic council).The results of the study show that In the settlements of the central part of the Kashan city with Regional centered of this city,various environmental and ecological factors, and socioeconomic forces Cynically have been affected in the process of metamorphosis of the settlements; so that the consequences of these alterations can be traced in various fields, including environmental-ecological shifts, utilization of technology, land use change, agricultural activity restrictions, the development of industrial units and changes in patterns of social behavior. these outcomes not only have contributed to rural-urban development in some areas, but also conflicts have taken place in the physical-spatial arenas.

    Keywords: Structural-Functional Scheduling, Physical-Spatial alterations, Spatial Planning, Rural Settlements in the Central part of Kashan city
  • saeed amanpoor * Pages 37-60

    The present study seeks to identify and prioritize the factors affecting the formation of recurrent migration in the villages of the central part of Dezful. This research is descriptive-analytic in terms of purposefulness, applied and methodologically. Documentation and fieldwork have been used to collect information. Sampling method in this research was quotient sampling and questionnaire filling in a simple random sampling. In order to analyze the data, SPSS software and fuzzy inference system have been used in MATLAB environment. The results of simple t test showed that from the viewpoint of recursive immigrants, the economic and social index is the most important factor affecting the formation of return migration. The results of the correlation suggest that there is a strong and direct relationship between services and the number of returning migrants between villages. Also, the results of linear regression show that in the migration zone, the variables of age, sex, local belonging and residence distance are effective. Based on the Friedman test, access to infrastructure, communication, welfare and administrative services, land and housing in the village, and retirement occupations have been more important than other variables. Finally, the results of the fuzzy observation system indicate that if the value of the economic effect of 3.49 and the social impacts are 3.45 and the environmental impacts are 1.7, then the formation of the return migration would be 3.6 and the villages studied in the immigration Back up.

    Keywords: Return migration, Linear regression, Fuzzy System, Dezful County
  • saeeid maleki, avad zareei *, shahrokh zadvalikhajeh Pages 61-74

    Today, the prevailing practice in the planning of cities in our country is more professional and technical, which is being done by the public sector and its lost link is the participation of civil society and private sector in the administration of urban affairs. In this regard, the best way to overcome the above disadvantages is to realize the desirable urban governance; it is possible to form the people's institutions, including neighborhood management, among them. Therefore, in this research, we aim to evaluate the desirable urban governance indexes with the neighborhood management approach. The research is a descriptive and analytical approach based on data from a questionnaire which has been done by documentary and survey method. The statistical population is the citizens of Modarrs, alvand and Koche Meshki  (63221 people) in Hamadan city. The sample size is 382 according to Cochran model. According to ANOVA and TUKEY tests, transparency, justice, effectiveness and efficiency indicators in Hamedan neighborhoods have the highest performance in urban governance desirability. Also, the results of the diagnostic analysis test indicate that more indicators of legality, equity and effectiveness are likely to be used to predict the level of urban governance utility in Hamadan's neighborhoods. In order to achieve a desirable government in these neighborhoods, we re-establish the approved laws regarding neighborhood-centered management with emphasis on accountability indicators and accountability and transparency of civil engineering projects in neighborhoods in order to inform citizens and use their participation in projects. And the projects are essential.

    Keywords: Governance, Urban Good Governance, management-oriented neighborhood, Neighborhoods of Hamedan
  • naghmeh mohamadpoorlima *, farshid alizad mina abad Pages 75-90

    The plentiful problems of living in metropolitan areas, such as high living costs and high land and housing costs, mental and psychological pressures, environmental pollution and other repulsive factors, have led to many problems and have left room for residents and urban managers; therefore, the adoption of a decentralization policy The exit from the city of Tehran as the capital of the country is accepted and emphasized by experts and officials. This research is based on the studies and research carried out in this field with the aim of investigating the factors affecting the decision to leave and migrate residents of Tehran to other cities. The research was conducted by descriptive-analytic method and completed by a simple random sampling questionnaire among 384 households living in Tehran. This research was carried out in order to answer the existence of a significant relationship between factors such as environmental pollution, social issues, economic factors and the decision of residents of Tehran to leave the city. Using statistical methods and independent model of attributes, analyzing the data was done at two descriptive and inferential levels. And the results show that environmental pollution and social issues are effective in the decision of residents of Tehran to leave Tehran metropolis and economic factors do not have a meaningful relationship with this issue.

    Keywords: Reverse migration, Environmental pollution, Social factors, Economic factors, Tehran
  • hassan ahmadi *, maedeh mahdavi, pari shokri firozjah Pages 91-106

    Unbalancing  and inequality in the settlement system and the need for regional development and equilibrium have given rise to increasing attention to middle cities as one of the global strategies. In this regard, it is necessary to assess the role and performance of these cities. The purpose of this study is to investigate and analyze the role and performance of Babol  city in the spatial development of Mazandaran province. The research method is descriptive-analytic with an objective purpose. Documentary and library methods have been used to collect data. In order to analyze the data, quantitative methods and models such as demographic models (entropy coefficient and traction coefficient), economic models (spatial coefficients and share change model), and intrusion model (separation point theory) have been used. The results of the study show that Babol has been able to play a role in the demographic balance of the region, so that without this city, regional inequalities will increase. On the other hand, the evaluation of economic performance also indicates that the city has a strong service role and can be effective in the development and economic balance of the province. Also, the study of the penetration of the city of Babol shows that the city has devoted a significant part of its services to the sphere of influence. Overall, the results of this study show that the city of Babol as a middle town in the province can contribute to the coherence of spatial development in Mazandaran prov.

    Keywords: Middle Town, Demographic Function, Infiltration area, Babol
  • hosein hatami nejad, rashid yousefi, asghar hashemi*, somayeh nozare Pages 107-126

    The purpose of this study was to measure the quality of life in Tehran's 6th district using the mental indices. These indicators have been evaluated in terms of three economic, physical, environmental and cultural-social domains. The research method was descriptive-analytic. The statistical population in this study was residents of the 6th district of Tehran. The sampling was done randomly and for estimating sample size, Cochran formula with 95% probability was used. The sample size was 383 people. Questionnaire was used to collect data. For this reason, in this research, in order to achieve the correct judgment, 10 indicators have been used in three areas of economic, physical, environmental and socio-social. The results of the research show that citizens' satisfaction with urban quality of life in area 6 is in poor condition and access and transportation indicators with a beta of 234%, service facilities index with beta of 172% and aesthetic index with a beta of 167% are the most effective indicators on the quality of urban life. According to the results, there is a significant relationship between personal characteristics (age, sex, educational level) and quality of life, and the level of satisfaction of women with quality of life is higher than that of men, which increases the quality of life by increasing the level of education. Also, between the two variables, age and quality of life, relationships are meaningful and reversible, so that by increasing the age, quality of life decreases.

    Keywords: urban quality of life, mental indices, satisfaction, 6th district of Tehran
  • samira mahmoodi * Pages 127-158

    The diversification of economic activities as a fundamental strategy generates employment, population stabilization, optimal utilization of renewable natural resources, the active entry of rural economy into national and international economies, increasing production and savings, increasing self-awareness, personality and individual and national identities and ... In Villages; so it has been emphasized by international organizations in developed and developing countries.; thus, identifying the capabilities, and capacities of different rural areas and providing appropriate activity to that area / village in order to prioritize and promote The desirable model of diversification of its economic activities is essential for the purpose of this study. To this end, the present study is conducted using a descriptive-analytical method to identify the capabilities and capacities of rural areas in the cities of Guilan province regarding the types of agricultural activities and conversion and complementary industries in rural areas. Required information in order to describe and analyze the situation has been obtained from official and registered data such as General Agricultural Census 2014, Statistical Yearbook of Guilan Province, 2014, data of the Jihad Agricultural Organization of Guilan Province and .... Then by using different models such as spatial coefficient, specialized index and spatial continuity technique, the capacity that has the highest advantage in a city relative to other cities is introduced for that city, and finally, the proposed model based on the clusters of activity ( The conversion and complementary industries, the cluster of handicrafts, the cluster of tourism activities, the cluster of agronomy diversification, the diversifying cluster of garden activities (at the regional / city level) is presented. In general, the results indicate that the province of Gilan is moderate due to the concentration and diversity of agricultural conversion and supplementary agriculture. The specialized index for the cities of Bandar Anzali and Siahkal, Amlash and Talesh respectively was 33.85, 42.2, 42.5, 49.52, , indicating the diversity of rural industrial activities in these cities. Also, the results of calculated La value also indicate that there is a high correlation (La = 84.45) between the crop area and the number of conversion and complementary industries in the rural areas of Guilan province. This association in relation to the area of ​​horticultural products and the number of related and complementary processing industries is equal to (La = 60.62), as well as between the number of livestock and the number of related and complementary industries in the rural areas of Guilan province at an average and equivalent level (La = 57.39).

    Keywords: Economic Capacities, Economic Differentiation, Regional Development, Suggested pattern, Guilan Province
  • amir hoseinm khademi *, issa jokar sarhanmgi Pages 159-178

    The quality of urban life is the social, physical, spatial, and economic conditions of the urban environment, which indicates the level of satisfaction or dissatisfaction of citizens with the urban environment. This concept has been developed from the 60s and 70s, with a view to refining the concept of development, from a purely quantitative and economical development to sustainable urban development. Today, in cities, the old and worn-out texture is among the urban areas that have caused unsustainable urban development and reduced citizens' satisfaction from urban environments. The core of the ancient city of Amol, which is the origin of the city, has been exhausted due to passing of time, which has caused the situation to cause problems for citizens. In this regard, the purpose of this study was to measure the quality of life index in the worn out tissue and also in Amol city and compare these results with each other and to analyze the impact of socioeconomic factors on the quality of life of Amol citizens. For this purpose, 350 questionnaires were distributed among households in Amol city and the same number of questionnaires distributed in Amol city. To test the hypotheses, T-test and correlation were used in SPSS software. The results of these tests indicate that the city's quality of life component in the medium to high and the urban texture in this index is below the average and average of the city and there is a significant difference between the overall mean of quality of life between the two situations. Independent T-test results also show that the mean difference in the social and physical component is significant in both the position of the worn texture and Amol area, in contrast to the difference between the mean of economic quality.

    Keywords: Quality of Life Social Health, Environmental Quality, Economic Quality, Worn out Texture, Amol City
  • ali asghar abdollahi *, hojatollah sharafi, mojtaba soleymani damaneh Pages 179-200

    Pedestrian movement is one of the most important aspects of human presence in urban spaces, which causes the dynamics of these spaces and also increases their social role. Nowadays, with the gradual dominance of the ride on urban spaces and roads that have violated pedestrian traffic and the increase of air and noise pollution, the safety of pedestrians is increasingly being noticed. In this regard, the purpose of the present study is to Measure the Safe Walking around Arg Square of the Kerman city with Emphasis on the Dynamism of Urban Space. Research methodology is descriptive-analytical based on field method. The statistical population of the study consists of pedestrians and inhabitants of the territory of the Arg square that in a random sample were selected, 284 pedestrians and residents per week and 30 specialists as Sample size. The reliability of the data was calculated by Cronbach's test of 818/0. To analyze the data, one-sample t-test was used and the DEMATEL model was used to prioritize the significance score and the effect of the indices. The results of one-sample t-test for measuring the usefulness of a safe walking in the urban dynamics index indicate that there is a significant difference between the base limit (3) and the calculated value (2/28). Also, the results of the DEMATEL model show that among the indicators that affect the Safe Walking around the Arg Square, Safety and security index has highest interaction with 8.852 and charm and vitality index has minimum interaction with 8.712, safety and security index with the value of 1.586 is the most effective factor and social activity index with -1.241 is the most influential factor.

    Keywords: Measurement, Safe Walking, Kerman Arg Square, Urban Space Dynamics
  • yaghoob zangane *, saeed zangane shahreki, hasan khoda bandeloo, vahid abbasi fallah Pages 201-214

    In the near past, neighborhoods in the cities have identity and is inductor a sense of place belonging to their inhabitants. But in parallel with the scattered development based on purely physical and economic goals, gradually, the physical boundaries of the neighborhood has disappeared and it has been deprived of the identity element. One of the social goals of urban smart growth is to enhance social interactions and increase the sense of belonging in neighborhood units.The present study  has been done With the aim of investigating the impact of smart urban growth on reinforcement of neighborhood identity . The study area is four neighborhoods:Taymoori, Daryannow, Towhid and Tarasht in the Two district municipality in Tehran. The research is descriptive-analytic and data has been gathered in two ways: a survey questionnaire and documents . In this way, firstly a sample size of 383 Persons has been  randomly selected among residents of four neighborhoods. The questionnaire data has been analyzed using statistical tests and by using SPSS software. As well as 32 indicators related to smart growth have been collected through official statistics and has been calculated and analyzed using the model VICORE . The results show that the total average score of neighborhood identity is moderate and score Environmental Quality  (smart growth) is at a level lower than average. From  the studied areas, only the Timurid neighborhood with an mean of 3.26 is more than average and  the other three neighborhood are lower than average. The results of the VICORE model also indicate that Timurid area is superior to the intelligent growth indices. Another result of this research is the existence of a significant positive relationship between the mean of intelligent growth rate and local identity.

    Keywords: Neighborhood identity, Smart urban growth, Model VICORE, Two region municipality of Tehran
  • shiva ajiliyan momtaz, mojtaba rafieyan *, aref agha safari Pages 215-228

    Housing as a human need is introduced as a complex category and it has diverse dimensions, but nowadays, the limited resources of the government and rapid increasing of demand for housing does not provide housing for all members of society. Hence, the framework of national development goals, especially the prioritized economic and social goals specifies the housing share of low-income groups.The largest government's plan to provide housing, “Mehr Housing” considers paying attention to the determining role of the land price in housing prices and the action to eliminate this variable, controlling the price of housing in this way, and facilitating access of vulnerable people to suitable housing, but it has ignored a set of key issues. The main objective of this paper is to analyze and determine their causes and impacts on residential satisfaction in Ghorghi housing projects.This research applies an analytical-descriptive method and data collection tools are documentary and field studies through completion of the questionnaire and interviews. Also, Regression analysis were used. The results show that  Ghorghi Mehr Housing has not reached transferring stage yet despite the time and money spent. It has many problems which had been very effective on the contacts satisfaction. The results of the survey show that residential satisfaction variables, changing gender explain a greater impact on residential satisfaction

    Keywords: Residential Satisfaction, Regression analysis, Low income, Mehr Housing, Ghorghi