فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 30 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین رامشت*، باربارا اسپولز، فاطمه نعمت اللهی صفحات 1-18

    یکی از مباحث جدید، در حوزه ژئومرفولوژی، طرح مفهوم هویت و حافظه مکانی است. این مقوله که با طرح دیدگاه پدیدارشناسی در جغرافیا آغاز شده، با مبانی پوزیویتسم منطقیمتفاوت است. ژئومورفولوژی پدیدارشناسانه با نظامی از الفاظ جدید چون «نگار»[1] و «نگاره سرزمینی»[2]آغاز و مفاهیمی چون منطق چیدمان در فضا، حافظه و هویت مکانی از آن زاده می شود؛ به همین دلیل علی رغم وجود منابع ارزشمند یخچال شناسی در آلمان، جای تحلیل های پدیدارشناسانه در این مطالعات خالی است. اکنون از دیدگاه پدیدارشناختی، مساله ژئومورفولوژی آلمان را می توان بدین گونه مطرح کرد که این کشور با چند نگاره سرزمینی روبه روست و این نگاره ها، حافظه مکانی کدام فرایند و دوره را در شکل گیری هویت مکانی و سکونتگاه های این سرزمین مشارکت داده اند؟ نتایج به دست آمده از تحقیقات مشترک دانشگاه اصفهان و ورتسبورگ که متکی به تحلیل داده های پایگاه Litho lex است، نشان می دهد که:آلمان حاصل سه نگاره از «دوره یخچالی»[3] در حافظه فضایی خود است.
    «خط تعادل آب ویخ قاره ای»[4] و کوهستانی، این سه نگاره را از یکدیگر تفکیک می کند.
    هویت مکانی سکونتگاه های شهری در این کشور، از قانون همگرایی بردارهای یخی[5] و مئاندرینگ رودخانه ای[6] پیروی می کنند و سکونت روستایی، حاصل تکوین سازمندی اجتماعی جنگل نشینی است.

  • رسول قربانی، شمساللهکاظمی زاد صفحات 19-38

    توانایی شهرها برای حفظ موقعیت رقابتی شان در منطقه ای خاص با هدف بهبود کیفیت زندگی، از مسائل عمده آن ها برای توسعه است. هدف از رقابت پذیری شهری، ایجاد شرایط و چارچوبی است که در آن، هم بنگاه ها و هم جامعه بتوانند در یک زمان رقابت پذیر بوده و به تبع آن در جامعه رونق و کامیابی ایجاد کنند. تحقیق حاضر تلاش دارد با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در رقابت پذیری شهر تبریز پرداخته و جایگاه هر یک از مولفه ها و شاخص های رقابت پذیری شهری را مشخص کند؛ بنابراین دو سطح از محیط شهری شامل عوامل محیط خارجی و محیط داخلی موثر بر رقابت پذیری شهر تبریز شناسایی شد. به منظور شناسایی عوامل خارجی با استفاده از تحلیل PESTLE، فرصت هاو تهدیدها در شش حوزه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، تکنولوژیکی، قانونی و محیطی و برای شناسایی عوامل داخلی نیز با مطالعه نظرات محققان مختلف در چهار دسته عوامل انسانی، سازمانی، فیزیکی و اقتصادی گروه بندی شدند؛ سپس با به کارگیری تکنیک دلفی و اخذ آرای 15 نفر خبره، زیرمولفه های عوامل خارجی و داخلی شناسایی شدند. پس از تبیین مولفه ها، به رتبه بندی و استخراج ماتریس تاثیرگذاری عوامل بر یکدیگر با استفاده از نرم افزار میک مک پرداخته شد و حالت های باورکردنی در رقابت پذیری شهر تبریز با رویکرد آینده نگاری تدوین شد. برای شناسایی حالت های محتمل از میان آینده های باورکردنی، از مشارکت 40 نفر از دانش آموختگان و مدیران اجرایی از طریق امتیازدهی بر اساس طیف لیکرت استفاده شد و 28 حالت محتمل به دست آمد. نتایج نشان می دهد، از بین چهار سناریوی وضعیت های «مطلوب»، «بهبود»، «هشدار» و «بحران»، سناریوی وضعیت «بهبود» با امتیاز 62.8 با شرایط رقابت پذیری شهر تبریز تناسب بیشتری دارد. در این سناریو توجه به تحقیق و توسعه و پیوند آن با بخش های اقتصادی، وجود امنیت نسبتا پایدار برای افزایش جذب کارگران ماهر، ایجاد تغییرات در اقتصاد منطقه به واسطه فعالیت صنعتی و فعال شدن چند شهرک صنعتی در ناحیه شهری، تشویق، حمایت و تسهیل بسترهای کارآفرینی توسط دولت و افزایش سرمایه گذاری بخش خصوصی با تمرکز بر شهر از موارد مدنظر است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری شهری، سناریونویسی، تحلیل PESTLE، شهر تبریز
  • غلامرضا ملکشاهی، صدیقه لطفی، نیلوفر تقی زاده صفحات 39-58

    جای گیری نامناسب و سازمان نیافته برخی از فعالیت های صنعتی، تولیدی و خدماتی در فضاهای شهری، در سلامت جسمی و روانی شهروندان و همچنین در سیما و منظر شهرها تاثیر نامطلوب می گذارد. هدف این مقاله، مطالعه وضعیت موجود و سنجش نگرش شهروندان درباره اثرات کارگاه ها و کاربری های صنعتی بر مبادی ورودی شهر گرگان (ورودی های شرقی، غربی و شمالی) است و با الهام از مبانی نظری تحقیق و بومی سازی آن در قالب چهار بعد زیست محیطی، کالبدی، سیما و منظر شهری و ترافیکی انجام شده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی است و جمع آوری داده ها با انجام تحقیقات میدانی، پیمایشی و با استفاده از ابزارهایی چون مشاهده و پرسشنامه انجام شده است. نمونه آماری شامل 384 نفر از ساکنان این ورودی هاست که به روش احتمالی طبقه بندی شده انتخاب شده اند. به منظور بررسی نرمال بودن داده ها، از آزمون هاای آماری کولموگوروف-اسمیرنوف و شاپیرو-ویلک در نرم افزار SPSS استفاده شد و به دلیل غیر نرمال بودن داده ها، از آزمون ناپارامتریک دوجمله ای (باینومینال)[1] استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از نظر شهروندان، کارگاه ها و کاربری های صنعتی مستقر در ورودی های شرقی و غربی تاثیرات نامطلوبی در وضعیت زیست محیطی این ورودی ها دارند؛ در حالی که در ورودی شمالی، این تاثیر نامطلوب نسبتا کمتر است. در رابطه با اثرات کالبدی، نتایج در دو ورودی شرقی و غربی نشان دهنده تاثیر نسبتا زیاد است؛ ولی در ورودی شمالی، تفاوت میانگین با نقطه انقطاع (3) معنی دار نیست. در رابطه با تاثیر برروی سیما، منظر و ترافیک، در ورودی های شرقی و غربی تاثیر نسبتا زیاد است؛ درحالی که در ورودی شمالی تاثیر کمی می گذارند. این نسبت تاثیرگذاری منطقی به نظر می رسد؛ زیرا تعداد کارگاه ها و کاربری های صنعتی در ورودی شمالی نسبت به ورودی های دیگر ناچیز است. نتایج به دست آمده، با نتایج پیشینه تحقیق مقایسه شد. نتایج نشان داد که تصمیم گیران در برنامه ریزی های گذشته، اهمیت و ارزش منابع طبیعی و محیط زیست را نادیده گرفته اند و بسیاری از صنایع بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی، طراحی و بهره برداری شده اند. جانمایی های نامطلوب و بدون برنامه صنایع و کارگاه ها و بی توجهی به آیین نامه های منطقه بندی و کاربری زمین، ازجمله مشکلات ریشه ای شهرهای مورد مطالعه بوده است. نتایج این تحقیق مشکلات مشابه را در ورودی های شهر گرگان تایید می کند.

    کلیدواژگان: صنایع و کارگاه های مزاحم شهری، ورودی شهر، منطقه بندی، منطقه آمایش هماهنگ، منطقه فعالیت های اقتصادی، شهر گرگان
  • منیژه لاله پور*، هوشنگ سرور، مرضیه اسمعیل پور، سمیرا مرادی کوچی صفحات 59-76

    تخلف به معنای هرگونه سرپیچی از قوانین، دستورالعمل ها و ضوابط شهرسازی و ساختمانی است. به رغم مجازات هایی که در ماده 100 قانون شهرداری ایران برای چنین تخلفاتی درنظر گرفته شده است؛ با رونق ساخت و سازها و رواج فروش تراکم و ضابطه در شهرها، تخلفات ساختمانی شدت یافته است. با توجه به حجم زیاد تخلفات ساختمانی که در شهرهای کشورمان رخ می دهد و آسیب های ناشی از این گونه تخلفات بر کالبد شهرها، ضرورت پرداختن به این مساله و علل و انگیزه های وقوع آن، امری ضروری به نظر می رسد؛ ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت تخلفات ساختمانی در سطح مناطق شهری شیراز و علل و انگیزه های وقوع آن است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و علی است که با استفاده از مطالعه کتابخانه ای-اسنادی و میدانی انجام گرفته است. تعداد و نوع تخلفات ساختمانی از پرونده های دبیرخانه کمیسیون ماده 100 استخراج شده است. یافته های به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد، در مناطقی از شهر شیراز که شاهد رونق بازار زمین و مسکن هستیم (مناطق 1 و 6)، به دلیل سود ناشی از تخلفات برای مالکان و ساخت و سازگران خصوصی و شهرداری، تخلفات مازاد تراکم و تغییر کاربری بالا بوده است. از طرفی در مناطقی که وضعیت اقتصادی-اجتماعی مناسبی نداشته و معمولا سود ناشی از تخلف از جریمه شهرداری پایین تر یا برابر است، تخلفات این دسته پایین است؛ در عوض، تخلفات مربوط به احداث غیرمجاز، اضافه پیش آمدگی و حذف پارکینگ را در این مناطق (منطقه 7، 9، 10 و 11) شاهد هستیم. بر این اساس می توان گفت، نظارت دقیق شهرداری ها بر ساخت و سازها، ارتقاء سطح آگاهی شهروندان و توجه بیشتر به اقشار ضعیف جامعه در سیاست گذاری های شهری می تواند تا اندازه زیادی در کاهش تخلفات ساختمانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تخلفات ساختمانی، علل تخلف، شهرداری، ساخت وسازگران، کمیسیون ماده 100، شهر شیراز
  • کلثوم محمدی، حسن ذوالفقاری *، طاهره کولیوند صفحات 77-94

    آسایش حرارتی در فضای باز یکی از مسائل مهم و تاثیرگذار بر جنبه های مختلف زندگی به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر کمک به درک بهتر عوامل تاثیرگذار بر آسایش حرارتی فضای باز مانند عرض پیاده روها، ابعاد تنگه های شهری و جهت گیری آن هاست. در این تحقیق شهر کرمانشاه به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده و چهار معبر اصلی آن به نام های مدرس، کسری، نوبهار و طاق بستان مورد بررسی قرار گرفته است. داده های هواشناسی موردنیاز برای دوره زمانی 59 ساله از 1951 تا 2010 از اداره هواشناسی کرمانشاه دریافت شد. عناصر محیطی برای هر کدام از معابر به صورت میدانی برداشت شد. داده های موجود در نهایت وارد نرم افزار Envi-met شد. نتایج شبیه سازی های مدل نشان داد که مقادیر شاخص PMV تابستان و زمستان تنها در معبر شمالی- جنوبی نوبهار در محدوده آسایش حرارتی قرار دارد و معبر کسری با تغییر جهت از شرقی- غربی به شمالی- جنوبی صرفا در زمستان به میزان 40/0 واحد PMV بهبودی نشان می دهد. افزایش عرض معابر به میزان 50%، موجب افزایش دما در تابستان و زمستان شد. همچنین افزایش ارتفاع ساختمان های اطراف معابر خیابان مدرس، کسری و طاق بستان موجب بهبود آسایش حرارتی تابستان و اثر معکوس در زمستان شد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی محیطی، آسایش حرارتی، Envi-met، کلان شهر کرمانشاه
  • صالح ارخی، محدثه اصفهانی صفحات 95-112

    در سال های اخیر، اراضی بسیاری از شهرهای ایران به خصوص اراضی حاشیه ای شهرها، تحت تاثیر روند شهرنشینی و نیاز شهروندان به مسکن جدید، تغییر کاربری داده و به اراضی ساخته شده تبدیل شده است. با توجه به اینکه شهر ایلام نیز مانند سایر شهرها در سال های اخیر با افزایش جمعیت مواجه بوده است، شاهد تغییر و تحولات قابل توجهی در کاربری اراضی شهری این شهر هستیم. در این تحقیق با استفاده از تصاویر چندزمانه لندست مربوط به سال های 1355، 1380 و 1386، همچنین با استفاده از تکنیک پردازش تصاویر ماهواره ای، به بررسی تغییرات کاربری اراضی در مقطع زمانی 1355 تا 1386 و مقایسه بعد از طبقه بندی پرداخته شده و برای پیش بینی تغییرات کاربری اراضی و به خصوص گسترش فضایی شهر ایلام در سال های 1409 (2020 م) و 1419 (2030 م)، از مدل زنجیره ای مارکوف استفاده شده است. براساس نتایج این تحقیق، تغییرات کاربری ها و سطح کاربری های منطقه محاسبه و مورد مقایسه و بررسی قرار گرفته اند. نتایج طی مقطع زمانی 1355 تا 1386، افزایش 73/1905 هکتاری اراضی مسکونی و تخریب 16/2066 هکتاری کاربری جنگل را نشان می دهد و مشخص شد که گسترش شهر ایلام تا چه ابعاد و مقیاسی، به ترتیب «شدت عمل کاربری های اراضی مسکونی و کشاورزی» با روند افزایشی و «کاربری های جنگل، اراضی بایر و باغ» با روند کاهشی، پیرامون خود را تحت گسترش فضایی- کالبدی خود قرار داده است و با این روند، اراضی مسکونی در سال 1355 با 67/268 هکتار و طبق پیش بینی های انجام شده در سال 1419 به 77/2600 هکتار خواهد رسید. همچنین روند توسعه شهر نشان دهنده تمایل گسترش کالبدی- فضایی شهر ایلام در تمامی ابعاد است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، تصاویر ماهواره ای، پیش بینی تغییرات، زنجیره مارکوف، شهر ایلام
  • وکیل حیدری ساربان صفحات 113-136

    هدف این مقاله، مطالعه و تحلیل عوامل بهبود مسئولیت پذیری اجتماعی جوانان روستایی شهرستان اردبیل است. پژوهش پیش رو با توجه به هدف، از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش، شامل کل جوانان روستایی شهرستان اردبیل است (49297N=) که از این میان تعداد 382 نفر با استفاده نمونه گیری تصادفی ساده و براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این تحقیق، روش گرد آوری داده ها برای پاسخ گویی به سوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 81 /0 الی 89/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج تکنیک تحلیل عاملی نشان داد، مهم ترین عوامل بهبود مسئولیت پذیری اجتماعی در منطقه مورد مطالعه، شامل چهار مولفه «تقویت روحیه شهروندی و بهبود کیفیت زندگی» (18/27)، «ترویج سبک هویتی هنجاری و توجه به مطالبات جوانان» (64/25)، «تکامل ساختاری رشد شخصیت و توانمندسازی روان شناختی» (27/24)، «تقویت هنجارهای اخلاقی و اقدام مداخله ای دولت» (91/22) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این چهار عامل 46/55 است. در نهایت با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، مسئولیت پذی فردی، جوانان روستایی، توسعه روستایی، شهرستان اردبیل
  • امیر قربانی، ابوالفضل دانایی *، سید محمد زرگر، هادی همتیان صفحات 137-156

    فناوری مدرن در سازمان های گردشگری، تعدادی از مشاغل و تخصص ها را حذف و تعدادی از مشاغل و تخصص های جدید را به وجود آورده است. این در حالی است که ساختار سازمان های ارائه دهنده خدمات گردشگری در استان خراسان جنوبی همچنان شکل سنتی خود را حفظ کرده است و نیاز به شناسایی عوامل عملکرد هوشمندانه در گردشگری و تغییر ساختار سازمان های ارائه دهنده این خدمات احساس می شود. پژوهش حاضر درصدد شناسایی عوامل هوشمندی در صنعت گردشگری خراسان جنوبی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارشناسان شاغل در سازمان های گردشگری استان خراسان جنوبی است (هتل های سه ستاره، دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری). برای تعیین نمونه آماری پژوهش از روش سرشماری استفاده شد که جمعا 356 نفر مورد توزیع پرسشنامه قرار گرفتند. پرسشنامه مورداستفاده در پژوهش، محقق ساخت است که برای طراحی آن از تکنیک دلفی استفاده شده است. روایی و پایایی پرسشنامه به روش سازه- واگرا بررسی شد و در ادامه با استفاده از رویکرد حداقل مجذورات جزئی، روابط متغیرها و مدل اصلی پژوهش بررسی شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که خدمات الکترونیک (غیرحضوری) برای گردشگران، کارکنان آموزش دیده و مسلط به زبان خارجه، خدمات و محصولات مکمل در کنار محصول اصلی سازمان، ارائه تجربه سفر هوشمند، آزاداندیشی و نوآوری کارکنان گردشگری و سرانجام استفاده از روش های نوین بازاریابی گردشگری، ازجمله مهم ترین عوامل هوشمندی در سازمان های گردشگری هستند.

    کلیدواژگان: سازمان گردشگری، عملکرد هوشمند، مدیریت گردشگری، روش دلفی، استان خراسان جنوبی
  • محسن رستگار، محمد اجزاء شکوهی*، محمدرحیم رهنما صفحات 157-178

    فضاهای آموزشی در شهر مشهد به صورت بهینه و مطلوب توزیع و مکان یابی نشده است. این مساله علاوه بر رعایت نکردن اصل عدالت و برابری در برخورداری یکسان جمعیت دانش آموزی از فضاهای آموزشی مناسب، موجب سفرهای اضافی با هدف تحصیلی به سایر نواحی شهر مشهد می شود. هدف از این پژوهش، کاهش تقاضای سفر ازطریق توزیع مطلوب و متناسب کاربری های آموزشی در سطح کلان شهر مشهد است. برای تعیین میزان تولید و جذب سفر کاربری های آموزشی در هر یک از نواحی و مناطق ترافیکی شهر مشهد از مدل های رگرسیونی چند متغیره در قالب نرم افزار GIS استفاده شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع کاربردی است. در این پژوهش متغیر وابسته، شاخص تولید و جذب سفر آموزشی است و همچنین متغیر های مستقل شامل تعداد محصل مهد کودک، دبستان، راهنمایی، دبیرستان ساکن در هر ناحیه ترافیکی، تعداد کلاس های مهد کودک، دبستان، راهنمایی و دبیرستان و مالکیت خودرو در هر ناحیه ترافیکی است. در این مقاله سعی شده تا رابطه میان تولید و جذب سفر آموزشی با استفاده از دو روش آمار فضایی و رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گیرد. به منظور پی بردن به دقت روش به کار گرفته شده، خروجی به دست آمده از آن با خروجی به دست آمده از روش کلاسیک به صورت عددی مورد مقایسه قرار گرفته است. حاصل این مقایسه، بیانگر برتری روش آمار فضایی نسبت به روش کلاسیک درتولید و جذب سفر است. نتایج به دست آمده از تحلیل های آماری نشان می دهد که ناحیه ترافیکی 231 با 6718 سفر بیش ترین و ناحیه 130 و 167 کم ترین پیش بینی تولید سفر آموزشی را داراست. همچنین در زمینه جذب سفر آموزشی، ناحیه 184 با 8068 سفر بیش ترین و نواحی ترافیکی 149، 156 و 190 کم ترین پیش بینی جذب سفر آموزشی را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین با برنامه ریزی صحیح و مکان یابی بهینه کاربری های آموزشی ضرورتی برای ورود این گونه سفرها به اغلب نواحی ترافیکی شهر مشهد وجود ندارد. این امر ضرورت توجه مسئولان کلان شهر مشهد با 5876313 سفر سواره در یک شبانه روز و سالانه بیش از 25 میلیون نفر زائر به جانمایی صحیح کاربری های شهری بیش از پیش آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: کاربری های آموزشی، حمل و نقل شهری، ترافیک، تقاضای سفر، شهر مشهد
  • صادق کریمی، حسین غضنفرپور، نجمه علی مرادی پور صفحات 179-196

    رشد فیزیکی روزافزون شهرهای امروزی، باعث افزایش ضریب نفوذناپذیری، سرعت و حجم رواناب حاصل از بارندگی شده است؛ بنابراین احتمال بروز رواناب در هنگام بارش های شدید بالا رفته است. هنگام وقوع بارندگی، هرچه میزان آسیب پذیری یک محدوده بیشتر باشد، آن محدوده بیشتر در معرض خطر قرار می گیرد. با توجه به اینکه هدف اصلی طرح ها و اقدامات کنترل سیلاب، کاهش میزان آسیب پذیری است، پیش از هر اقدامی لازم است بخش های آسیب پذیر شهر مشخص شود. از نگاه سیستمی، لازم است کلیه عواملی که در ایجاد رواناب های مساله ساز شهری تاثیر دارد، شناسایی شود. هدف این پژوهش، دستیابی به شاخص های برنامه ریزی شهری موثر در ایجاد رواناب های سطحی شهر کرمان و همچنین، تهیه نقشه آسیب پذیری خطر مذکور است. روش به کار رفته در تحلیل معیارها، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی است؛ ازاین رو در این پژوهش مناطق شهر کرمان با توجه به آمار بارندگی، اطلاعات فیزیولوژیکی موجود و سایر عوامل تاثیرگذار، مورد مطالعه قرار گرفت. برآورد ارتفاع و حجم رواناب با روش SCSکه در مقیاس زیرحوضه مورد استفاده قرار می گیرد، محاسبه شد. چگونگی نتایج به دست آمده از برآورد تبدیل بارندگی به بارندگی مازاد در زیرحوضه ها با عنوان شماره منحنی، مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت نقشه های شماره منحنی رواناب با استفاده از ابزار ArcCN-Runofدر محیط ArcGISتهیه شد. نتایج کلی حاکی از تاثیر عوامل جوی، انسانی و زمینی بر این رخداد بود که عوامل زمینی بیشترین تاثیر را داشته است. همچنین، نقشه پراکنش فضایی ارتفاع رواناب های مساله ساز در سطح مناطق نشان داد که بخش های مرکزی شهر کرمان، بیشترین زمینه خطرپذیری رواناب را دارد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، رواناب، تحلیل سلسله مراتب فازی، شماره منحنی، عوامل زمینی
|
  • dr.mohammad hosein ramesht*, barbara espooles, fatemeh nematollahi Pages 1-18

    One of the new topics in geomorphology is the concept of identity and space memory. This category, which began with proposing the phenomenological perspective in geography, differs from the foundations of logical positivism. Phenomenological geomorphology begins with a system of new terms such as land con-text and land-text, and concepts such as logic of space Syntax, memory and space are born. As a result, the German geomorphology problem can be defined as: How many land-context in Germany have been created? And what's the space identity of these land –context? The results of a joint study by the University of Isfahan and Wurzburg, based on the analysis of the Litholex database, show that: * Germany has three land-context in its space memory. *The ice-water equilibrium line separates these three land-contexts. *Urban settlements in this country have got their own space identity from Convergence law of Ice River and river meandering, and rural settlement is resulting of the development of social settlements in forest. The theoretical frame of this research is based on phenomenology and Junet analytical text. The data that is used in project has been got from Litholex, eea. Europa and maps-EU-DEM. The variables was analyzed, are density of villages, disparity of settlements, I.W.E, convergence of glacial river, which are assessment for three area of Germany .In the last phases the obtained outcomes was compared with the same variables in Iran.The local identity of urban settlements in the country follows the law of convergence of ice vectors and river meandering, and rural settlement is the result of the social development of forestry.

    Keywords: Spatial Arrangement, Spatial Memory, Water, Ice Balance Line, Spatial Identity
  • rasool ghorbani *, shamsollah kazemizad Pages 19-38

    The ability of the urban population to maintain a competitive position in a particular region among other cities is aimed at improving the quality of life of major issues for development. In fact, the goal of urban competitiveness is to create a framework in which both firms and society can compete at a time and in society they will boom and prosper.  The present research tries to identify and prioritize the factors affecting the competitiveness of Tabriz city using descriptive-analytical method and the location of each of the components and indicators of urban competitiveness. Therefore, two levels of urban environment, including environmental factors and internal factors influencing competitiveness of Tabriz city, were identified. PESTLE analysis was used to identify external factors opportunities and threats were categorized in six economic, social, political, technological, legal, and environmental fields and identifying internal factors by studying the views of different scientists and using the Delphi technique in four categories human, organizational, physical and economic factors were classified. After defining the components, the factors were mutually matched to the ranking and extraction of each other by Mic Mac and believing modes in the competitiveness of Tabriz city was formulated with a futuristic approach. To identify possible states among believable futures a total of 40 graduates and executive directors were selected through scoring using Likert scale. There were 28 possible scenarios. The results show that among the four scenarios of desirable situations, improvement, warning and crisis improvement scenario with a score of 62.8 is more compatible with the competitiveness of Tabriz city. In this scenario, attention to research and development and its linkage with economic sectors, having relatively stable security to increase the attraction of skilled workers, changes in the economy of the region due to industrial activity and the activation of several industrial towns in the urban area, and encouragement, support and facilitation of entrepreneurship by the government and increased investment by the private sector, it focuses on the city.

    Keywords: urban competitiveness, scenario writing, PESTLE analysis
  • gholamreza malekshahi *, sedighe lotfi, nilofar taghizadeh Pages 39-58

    The inappropriate placement of certain industrial, production and service activities in urban spaces has negative effects on the physical and psychological well-being of citizens as well as on the urban landscape. The purpose of this article is to study the existing situation and to measure citizens' attitudes about the effects of workshops and industrial occupations on Gorgan entrances (east, west and north entrances), and inspired by the theoretical foundations of research and its adaptation with case study, was done in four dimensions: environmental, physical, cityscape, and traffic. The research method in this article is descriptive-analytical and the data collection is done by conducting field research, conducting surveys and using tools such as observation and questionnaire. The statistical sample includes 384 residents of these entries, which were chosen by the method stratified sample. The data was analyzed by the SPSS software using the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk test for normalization. Then, a non-parametric binomial test was used to analyze the abnormal data. The results show that, in terms of citizens, workshops and industrial uses based on the east and west entrances, they have adverse effects on the environmental status of these entries, while northern entry has relatively minor adverse effects. With regard to physical effects, Results at both east and west entry show relatively high impact, but in the case of the northern entrance, the difference between the mean and the cutoff point = 3 is not significant. In terms of impact on traffic and landscape, the east and west entry have a relatively large impact, while they have little impact on the northern entry. This ratio seems logical since the number of workshops and industries in the northern entrance is negligible compared to other entries. The results were compared with the results of previous external and internal research related to this study, the results showed that policymakers ignored the importance and value of natural resources and the environment in past planning, and that many industries were designed and operated independently of environmental considerations. Unplanned locations of industries and workshops, and without taking into account the zoning and land use rules, one of the fundamental problems of the cities studied. The results of this research confirm similar problems at the entrance of the city of Gorgan.

    Keywords: Urban disturbing industries, workshops, City entrance, Zoning, Concerted development area, Economic activity zone, Gorgan
  • manijeh lalepoor*, dr.hooshang sarvar, marziyeh esmaeilpoor, samira moradi koochi Pages 59-76

    Infraction means any violation of laws, rules and urban development and building regulations. In spite of penalties considered in article 100 of Iran's municipal laws for such infractions, with the boom in construction and prevalence of sale of density in cities, building infractions has increased. So, due to large number of building infractions which occur in the cities of our country and damages resulted from these infractions on cities body, it is necessary to study this problem and its causes and motivations. Hence, the aim of the current study is consideration of building infractions conditions over urban regions in Shiraz and its causes and motivations. The method of research is descriptive- analytical and causal which is performed using library- documental and field study. The number and type of building infractions was extracted from the files of the secretariat of the commission on article 100. Results show that in regions where there is boom in land market and housing (region 1 and 6), because of profit resulted from infractions for owners, private builders and municipality; surplus density and land use change infractions has been high. On the other hand, in the regions where economic-social situation is not suitable and profit resulted from infractions is equal to or lower than municipality punishment, infraction is low. Instead, the violations related to illegal construction, excessive advance and removal of parking can be seen in these regions (region 7, 9, 10 and 11). Therefore, precise monitoring of municipalities on constructions, raising citizen's awareness and paying more attention to poor strata in urban policy making can be useful in the reduction of building infractions.

    Keywords: building infractions, causes of infraction, municipality, builders, commission on article 100, Shiraz city
  • kolsoom mohammadi, hassan mohammadi*, tahereh kolivand Pages 77-94

    Outdoor thermal comfort is one of the most important issues affecting different activities of human life. The purpose of the present study is to help to better understand the factors influencing outdoor thermal comfort such as the width of sidewalks, dimensions of urban gorges and their orientation. In this study, four main passages of Kermanshah metropolis namely Modarres, Kasra, Nobahar and Taqghobostan were selected and studied. The meteorological data required for a 59-year period from 1951 to 2010 were obtained from Kermanshah Meteorological Department. Environmental elements were also taken for each passage in the field. The existing data was eventually imported into Envi-met software. Simulation results show that PMV index values for summer and winter are only in thermal comfort  at the north-south of Nobahar and Kasra passage  with direction shift from east-west to north-south in winter shows only 0/40 PMV index of improvement. Increasing the width of the passages by 50% increased the temperature in summer and winter. Increasing the height of buildings around the streets of Modarres, Kasra and Taghobostan also improved the summer thermal comfort and the reverse effect in winter.

    Keywords: Environmental simulation, Thermal comfort, Envi-met, Kermanshah metropolis
  • saleh arkhi *, mohadese esfahani Pages 95-112

    In recent years, many lands of Iran cities, especially marginal lands of the cities affected by the process of urbanization and the citizens need to new house, has changed the  land use and converted to constructed areas. Given that, Ilam city like other cities has faced with increasing population in recent years; we are faced with considerable changes and conversions in urban land use of this city. In this study, with the use of multi-temporal Landsat images related to years of 1976, 2001 and 2007 and using satellite image processing technique , the changes in land use in the periods of 1976 up to 2007 have been investigated and post classification comparison and with emphasis on forecasting the  land use changes and especially the spatial expansion of city Ilam in 1409 (2020 AD) and 1419 (2030 AD) using Marko chain model has been made. Based on results of this research, land use changes and area of the city were calculated and compared. Results during the period 1976 to 2007shows increasing 1905/73 hectare of residential area and degradation of 2066/17 hectare of forest and it was found that the size and scale of Ilam, in order, effect intensity are: increasing residential and agricultural land use and decreasing forest, barren land and the horticulture and with this trend, residential land in 1976 with 268/67 hectare will be 2600/77 hectares in 2040 according to projections made ​​by model. It also reflects the desire to promote the physical development of Ilam city in all spatial dimensions.

    Keywords: land use change, satellite images, change forecasting, Marko chain, Ilam city
  • vaki heydari sareban * Pages 113-136

    The purpose of the present was to study and analysis of factors effective on Social Responsibility of Rural Youth of Ardabil County.  The research method was analytical -explanative survey type. It can be said that studied population in this study consists of all youth living in rural areas of Ardabil County in 2017 (N=49297), among which 382 persons were selected as statistical sample using Cochran formula. Sample size was determined based on the Cochran’s formula and the required data were collected through questionnaires.  Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.84-0.91).  in order to analyze the data, factor analysis model was used and the results of this model showed the most important factors effective on Social Responsibility of Rural Youth in the studied region includes four components (Reinforcement of citizenship and improvement of life quality, extension of normal entity style and attention to youth needs,  the strucutural evolution of personality growth,  reinforcment of ethical norms and action of particiaptional government) that explained variance and the cumulative variance by the five factors  55.46.  Finally, according to the study results, a number of recommendations also presented.

    Keywords: Social Responsibility, Individual Responsibility, Rural Youth, Rural Development, Ardabil County
  • amir ghorbani, abolfazl danaei *, seyyed mohammad zargar, hadi hematiyan Pages 137-156

    Modern technologies used for the tourism organization have eliminated a number of occupations and specializations and have instead created some new occupations and specializations. While the structure of tourism service provider organizations in the southern Khorasan province has retained its traditional form and the need to identify smart performance factors in tourism and change the structure of organizations providing these services is felt. The present study aims to identify the intelligent factors in the tourism industry of South Khorasan. The research society includes all official experts of tourism organization of South Khorasan Province. To determine the statistical sample of the research, the census method was used. Out of 356 distributed questionnaires 350 number of them that were completed correctly, collected and analysed. The questionnaire is the researcher made that to the design of it the Delphi technique is used. Then reliability and validity of it were investigated by the Structural-divergent method. The final results indicate that providing electronic services for tourists, Trained and fluent foreign language staff, providing services and complementary products, provide smart travel experience, the open mind, and tourism innovation and finally use of modern tourism marketing methods has the greatest impact on the intelligent performance in tourism.

    Keywords: Tourism organization, intelligent operation, tourism management, Delphi method, south Khorasan province
  • mohsen rastegar, mohammad ajzae shokoohi *, mohammad rahim rahnama Pages 157-178

    The aim of current research was to study the reduction of trip demand through appropriate and fair distribution of educational land uses in Mashhad metropolis city. To determine the rate of trip production and trip attraction in each zone and district of Mashhad, geographically weighted regression model was used based on ARC GIS software. The kind of research method used in this research was descriptive – analytical method. The findings of this research showed that, of 253 traffic zones in Mashhad city, zone 231 with 6718 trips had the highest rate of trip prediction, while the lowest trip rate was due to zones 130 and 167. In terms of educational trip attraction, traffic zone of 84 with 8068 trips had the highest trip, while zones 149, 156 and 190 allocated the lowest prediction of educational trip production to themselves. This illustrates the necessity of attentions should be paid to transportation planning by Metropolitan authorities of Mashhad with 5876313 trips per day and annually 25 million religious pilgrims and a number of 478520 students.

    Keywords: Educational land-uses, Urban Transportation, Traffic, Trip Demand, Mashhad city
  • sadegh karimi *, hosein ghazanfarpoor, najmeh alimoradipoor Pages 179-196

    Today the physical growth of cities, permeability coefficient, speed and volume of runoff from rainfall has increased; therefore, the potential for runoff during heavy rainfall, rises. In the event of rain, the vulnerability is more of a range, that range is placed at greater risk. From the perspective of the system, it is necessary to create all the factors that affect urban runoff problematic, to be detected. The purpose of this research was to develop indicators of urban planning involved in Kerman surface runoff, as well as the risk is vulnerability mapping. The method used in analyzing the criteria, fuzzy Analytic Hierarchy Process. In this study, significant areas of the city of Kerman, according to statistics, the existing physiological information and other factors, were studied. SCS estimated the height and volume of runoff using the so-called sub-scale is used, respectively. The results of estimating a surplus rainfall to rainfall in sub-basins with a number of curves (CN) were analyzed. The runoff curve number of maps using ArcGIS was prepared ArcCN-Runof environment. The overall results show the influence of climatic factors, human and land on the ground of an event that had the greatest impact. Also, map the spatial distribution of runoff problematic areas in the central city of Kerman, revealed that the highest risk areas are runoff.

    Keywords: Vulnerability, Runoff, AHP Fuzzy, CN, Ground Factors