فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 31 (تابستان 1398)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 31 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • روح الله تولایی*، بهادر زمانی، کیومرث ایراندوست صفحات 1-14

    یکی از زمینه های ناپایداری توسعه شهری به ویژه در کشورهای در حال توسعه، گونه ای از سکونت خارج از ضوابط و مقررات رایج موسوم به اسکان غیر رسمی است که همواره به مثابه یک چالش مدیریت و برنامه ریزی شهری مطرح بوده است. با مطرح شدن توسعه پایدار شهری در دهه 1980 و لزوم توجه به همه ابعاد وجودی شهر (اعم از زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی) به عنوان پایه های توسعه پایدار شهری، مطالعات سکونتگاه های غیر رسمی وارد دوره مطالعاتی جدید و بیشتر در ارتباط با ارزیابی سطح پایداری در این گونه سکونتگاه ها شد. تفکر توسعه پایدار باعث پیدایش روش ها و شیوه های کاربردی نوینی در راستای ارزیابی اثرات زیست محیطی از دهه 1990 تا به امروز شده است. در این میان، تحلیل جای پای بوم شناختی یکی از شاخص هایی است که توجه بیشتری را در سطوح آکادمیک، سیاسی و آموزشی به خود جلب کرده است. شهر سنندج نیز مانند بسیاری از شهرهای بزرگ کشور با مشکلاتی روبه روست که از دهه های 40 و 50 ازجمله با مهاجرت های گسترده روستا شهری، بر هم خوردن تعادل شهر و روستا، توسعه شتابان شهری و از این دست موارد همراه بود و یکی از پیامدهای آن شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی عمده ای در داخل و اطراف شهر بوده است. در این پژوهش با روشی تحلیلی- توصیفی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی و بهره گیری از مدل جای پای بوم شناختی، سعی شده است تا میزان پایداری محله عباس آباد شهر سنندج ب عنوان یکی از محلات غیررسمی شهر سنندج مورد سنجش قرار گیرد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که میزان کل جای پای بوم شناختی محله عباس آباد برابر با 74560.551 هکتار بوده که این مقدار با توجه به جمعیت 19578 نفره این محله، مبین سرانه 3.808 هکتار برای هر نفر در سال 1390 است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیر رسمی، جای پای بوم شناختی، پایداری شهری، عباس آباد
  • بهزاد شیخ علی پور، علی اصغر عبدالهی*، محسن پورخسروانی صفحات 15-34

    توسعه خدمات شهری، یکی از مهم ترین محورهای تصمیم گیران برنامه ریزان شهری است. در این میان توزیع فضایی، عادلانه و پایدار یکی از ساختارهای کلیدی برنامه ها و طرح ها برای همه انسان هاست. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق مناطق چهارگانه شهر کرمان می باشند. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش، شاخص های بهداشتی و درمانی (کلینیک و بیمارستان های اصلی)، شاخص های فرهنگی-مذهبی (سینما و مسجد) و شاخص های تاسیسات و تجهیزات شهری (مراکز اصلی پست، ایستگاه های اصلی آتش نشانی و جایگاه های سوخت) در نظر گرفته شده اند که با استفاده از نرم افزار Geoda مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند و سپس با استفاد از مدل saw مناطق بر حسب برخورداری از خدمات، رتبه بندی شده اند. نتایج به دست آمده نشانگر این موضوع است که جز کاربری مذهبی، تاسیسات و تجهیزات شهری، توزیع بقیه خدمات در شهر کرمان در راستای عدالت فضایی نیست. همچنین طبق رتبه بندی که با مدل saw انجام شد، منطقه 3 در بین مناطق در برخورداری از خدمات مورد مطالعه، حائز رتبه نخست شد.

    کلیدواژگان: خدمات شهری، عدالت فضایی، شهر کرمان، نرم افزار Geoda، مدل، saw
  • محمد قاسمی سیانی*، حسن افراخته، فرهاد عزیزپور، وحید ریاحی صفحات 35-52

    جریان های فضایی بین شهر و روستا به شکل پیوندهای روستایی- شهری، نقش بسیار مهمی در توازن و توسعه یکپارچه ناحیه ای دارند. این جریان ها مابین سکونتگاه ها در اثر حوادث طبیعی، اقتصادی و اجتماعی یا سیاسی دستخوش تحول و دگرگونی می شوند. یکی از قلمروهای جغرافیایی که از جنبه طبیعی تحول یافته است، ناحیه بن رود و جلگه شهرستان اصفهان است. در این ناحیه، تعاملات بین سکونتگاه های شهری و روستایی به وسیله جریان های گوناگون جمعیتی، کالا، خدمات، سرمایه، اطلاعات، ارتباطات و... تحقق یافته و زمینه شکل گیری سازمان فضایی را فراهم کرده است. در این مقاله جریان های فضایی با رویکرد شبکه ای تحلیل شده است. تحقیق حاضر، بر اساس ماهیت، اکتشافی و بر مبنای روش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد مطالعه همه سکونتگاه ها (شهری و روستایی) در سطح ناحیه هستند. داده ها و اطلاعات اولیه موردنیاز با استفاده از روش میدانی، فن پرسشگری و با ابزار پرسشنامه (روستا- شهر) جمع آوری شده است. داده های ثانویه نیز با مراجعه به سازمان ها و نهادهای متولی به دست آمده، سپس داده ها و اطلاعات در چارچوب پارادایم شبکه ای و با فن تحلیل شبکه و از طریق نرم افزار NodeXL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، عدم تعادل فضایی در توزیع امکانات و خدمات مختلف در سطح ناحیه باعث افزایش جابه جایی ها و شکل گیری پیوندهای گوناگون اجتماعی- فرهنگی شده است؛ از این رو دو شهر هرند و ورزنه رتبه های اول و دوم و روستای امام زاده عبدالعزیز در رتبه سوم، به مکان های اصلی تردد درون ناحیه ای تبدیل شده اند. نتایج نشان می دهد که الگوی جریان ها، الگویی روزانه، منظم و یک سویه است. این الگو در بسیاری از جهات مطابق با مشخصات نظریه قطب رشد است و از الگوهای شبکه ای فاصله زیادی دارد؛ چراکه در بیشتر سکونتگاه ها پیوند های یک سویه برقرار است. همچنین خشکسالی دهه اخیر باعث تقویت قطب های منطقه ای با کارکرد شهری شده و الگوی قطبی را در منطقه تقویت کرده است.

    کلیدواژگان: جریان های فضایی، سازمان فضایی، روستا، شهر، بخش بن رود و جلگه
  • مرضیه سادات موسوی، علی ایزدی، سید امیرمحمد علوی زاده*، علی منظم اسماعیل پور صفحات 53-72

    مشارکت اجتماعی با توجه به نقش پذیری و ایفای نقش ساکنان روستایی در برنامه های اقتصادی- اجتماعی به ویژه در طرح های عمرانی برای دستیابی به اهداف جمعی به ویژه در مناطق روستایی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در این میان، موانعی در ارزیابی مشارکت اجتماعی روستاییان در طرح های عمرانی وجود دارد؛ ازاین رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مهم ترین موانع مشارکت اجتماعی روستاییان در فعالیت های عمرانی روستایی در دهستان بناجوی شمالی شهرستان بناب است. تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، روش نمونه گیری تصادفی بوده است و با فرمول کوکران 320 خانوار در سطح محدوده مورد مطالعه، به عنوان حجم نمونه تعیین شد. بخشی از داده ها براساس مطالعات میدانی (پرسشنامه) و مشاهده (شاخص های انتخابی و محقق ساخته) و بخشی دیگر با استفاده از مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. روایی پرسشنامه ها توسط متخصصان مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب روایی پرسشنامه نیز برابر با 81/0 به دست آمده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل ANPو نرم افزار Super Decisions،SPSSاستفاده شده است. نتایج آزمون Tتک نمونه ای نشان داد که از بین عوامل مختلف موثر مشارکت اجتماعی روستاییان در طرح های عمرانی، به ترتیب عامل اجتماعی (470/31)، آموزشی- ترویجی (269/29)، نهادهای دولتی (925/26)، اقتصادی (351/20)، نهادهای روستایی (721/18) و درنهایت عامل نهاد حقوقی- قانونی (231/14) به ترتیب در رتبه های یک تا شش قرار دارند. درنهایت با توجه به نتایج به دست آمده با تاکید بیشتر بر عوامل اجتماعی، استراتژی های رفع این موانع و راهکارهای پیاده سازی این استراتژی ها تدوین شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، موانع مشارکت اجتماعی، طرح های عمرانی، دهستان بناجوی شمالی، مدل ANP
  • ابراهیم رضایی، عیسی ابراهیم زاده*، محمد اسکندری ثانی صفحات 73-92

    آب گنجینه مشترک انسان ها و تخریب منابع آبی به منزله تخریب پایه های توسعه است. نگاهی نقادانه به سند چشم انداز و برنامه های فرادست شهری و منطقه ای، گویای این مهم است که نشانه هایی از تغییر تفکر سنتی به نگاه سیستمی در حوزه آب در حال تکوین است. با توجه به استانداردهای بین المللی، شهر بیرجند در زمره شهرهای حساس به آب قرار داشته است و بررسی ظرفیت نهادی آب درجهت بهبود عملکرد مدیریتی در محدوده مورد مطالعه حیاتی به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ظرفیت نهادی شهر بیرجند درخصوص مدیریت بهینه و یکپارچه منابع آب و همچنین ایجاد نظام حکمروایی شایسته آب و با نگاه کمی- کیفی، به لحاظ روش، تحلیلی- توصیفی و به لحاظ هدف، کاربردی است. به منظور گردآوری اطلاعات موردنیاز علاوه بر مطالعات اسنادی، تعداد 50 پرسشنامه نیز از سوی صاحب نظران حوزه شهری، آب، اعم از سیاست گذاران، مدیران و کارشناسان مجرب فنی و حقوقی آب در شهر بیرجند تکمیل شد. داده ها پس از ورود به نرم افزار آماریSpss  و Amos، با استفاده از مدل معادلات ساختاری، تحلیل عاملی و تحلیل مسیر، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تحلیل یافته ها حاکی از آن است که رابطه سیاست و قوانین به صورت معناداری بر تقویت ظرفیت نهادی موثر است؛ در عین حال تقویت ظرفیت نهادی آب به بهبود و توسعه توان عملیاتی مدیریت آب وابسته است؛ بنابراین تشویق مشارکت بخش خصوصی، مشارکت کاربران و نظم در پاسخگویی و ذی حسابی کم ترین تاثیر و تمرکززدایی قوانین و استفاده از علوم و فناوری های جدید بیشترین تاثیر را درجهت تقویت ظرفیت نهادی آب در محدوده مورد مطالعه دارند؛ از این رو انجام اصلاحات نهادی آب درجهت افزایش کارآیی، بهره وری و توسعه عدالت توزیعی آب در شهر بیرجند ضروری بوده و راهبرد نهایی تحول مدیریت آب، تحریک اراده جمعی کنشگران در جهتی واحد برای دستیابی به حکمروایی شایسته آب است.

    کلیدواژگان: ظرفیت نهادی، حکمروایی آب، مدیریت شهری، بیرجند
  • عامر نیک پور*، مرتضی رضازاده، فاطمه الهقلی تبار نشلی صفحات 93-112

    زمین عنصر اساسی در شکل گیری توسعه و گسترش شهرها به شمار می رود و دسترسی عادلانه و استفاده بهینه از آن، یکی از مولفه های اساسی توسعه پایدار محسوب می شود. میزان سرعت و آهنگ رشد قیمت زمین با موقعیت جغرافیایی زمین رابطه دارد. هدف اصلی این پژوهش شناخت عوامل موثر بر قیمت زمین در شهر بابلسر، به منظور برنامه ریزی در مسیر توازن و تعادل قیمت هاست. برای استخراج و طبقه بندی داده های این پژوهش از نرم افزار GIS استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، قطعات زمین مسکونی در محله های شهر است. برای تعیین قیمت، 330 قطعه زمین به عنوان نمونه مورد برداشت میدانی قرار گرفت. به منظور شناسایی نقش عوامل موثر بر قیمت زمین از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان داد میانگین قیمت زمین در شهر بابلسر 1.337.000 تومان است که میانگین قیمت در سیزده محله کم تر و در نه محله بیشتر از آن است. براساس نتایج به دست آمده از مدل رگرسیون وزنی، ضریب تعیین محلی (Local R2) در مورد متغیر وابسته قیمت زمین در شهر بابلسر بین 57/0 تا 79/0 است که برازش خوب و با دقت بالایی را نشان می دهد. نتایج نشان می دهد، با فاصله از خط ساحلی دریا و حرکت به سمت محله های جنوبی شهر از ارزش زمین کاسته می شود. محله های نزدیک به ساحل همچون علی آبادمیر، نخست وزیری، پارکینگ کتی بن و ولیعصر از دامنه قیمت بالاتری برخوردار بوده و محله های جنوبی مانند میاندشت، قائمیه، بی بی سرروزه و بخش هایی از همت آباد و یور محله بالا از دامنه قیمت پایین تری نسبت به سایر نواحی برخوردار هستند. از بین عوامل مختلف، دو عامل نزدیکی به خط ساحلی و نزدیکی به مرکز شهر از مهم ترین عوامل جغرافیایی تاثیر گذار در قیمت نهایی زمین در شهر بابلسر هستند.

    کلیدواژگان: قیمت زمین، تحلیل فضایی، رگرسیون وزنی جغرافیایی، بابلسر
  • بهرام ایمانی*، علی طورانی، حمیده خسروی مهر، سهیلا باختر صفحات 113-130

    تقسیمات سیاسی فضا به روش های مختلفی مانند انتزاع، الحاق، ادغام و ارتقا در سطوح مختلف ناحیه بندی سیاسی فضای کشور دچار تغییر می شود. یکی از رایج ترین این روش ها ارتقای سیاسی فضاست. بر این مبنا تحقیق حاضر با هدف سنجش تغییرات شاخص های کیفیت زندگی بر اثر ارتقای سیاسی-اداری فضا در سطح ناحیه ای، به مطالعه بخش کوهسارات از توابع شهرستان مینودشت واقع در شرق استان گلستان پرداخته است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و ازحیث روش، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز ازطریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در بخش جمع آوری مطالعات میدانی ابزار اصلی اطلاعات پرسشنامه است. این پرسشنامه در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت در دو بعد عینی و ذهنی، وضعیت کیفیت زندگی روستاییان را در دو بازه قبل و بعد از ارتقای سیاسی-اداری ناحیه مورد مطالعه می سنجد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss و آزمون ویکاکسون استفاده شده است. برای نمونه گیری از فرمول کوکران استفاده شد که حجم نمونه 375 نفر برآورد شد؛ بنابراین در عمل متناسب با تعداد خانوار هر روستا نمونه ها از بین سرپرستان خانوار انتخاب شدند. درنهایت این تحقیق با توجه به آنکه از بین 34 شاخص مورد مطالعه تنها در 15 شاخص تفاوت معناداری بین دو دوره قبل و بعد از ارتقای سیاسی فضا مشاهده شد، نتیجه گیری می کند که ارتقای سیاسی فضا در سطح ناحیه به طور خاص، ارتقای دهستان به بخش به تنهایی نمی تواند تغییرات همه جانبه ای در کیفیت زندگی روستاییان به وجود آورد و لازم است این ارتقای سطح بلافاصله با ارتقای یک عنصر تقسیمات کشوری مانند ارتقای روستای مرکزی بخش به شهر همراه شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ارتقای سیاسی- اداری، ناحیه، روستا، بخش کوهسارات
  • فائزه قضاوی، مهدی حقیقت بین*، محمدرضا بمانیان صفحات 131-152

    برهم خوردن تعادل اکوسیستم رودخانه های شهری نه تنها موجب اختلال در جریان آبی رودخانه ها می شود، بلکه آثار نامطلوب زیست محیطی آن در طولانی مدت در زندگی ساکنان شهر منعکس می شود و تا نسل ها ادامه خواهد داشت. از جمله مخاطرات تاثیرگذار بر اکوسیستم رودخانه ها، کمبود آب و خشکسالی است. رودخانه زاینده رود یکی از مهم ترین رودخانه های دائمی ایران است که در طی سال های گذشته دچار کمبود آب و خشکی های نامنظم فصلی شده است. حوزه آبریز زاینده رود در منطقه مرکزی ایران، یکی از حوزه های آبریز تحت تنش است و افزایش در مصرف آب و خشکسالی سبب شده تا این حوزه، تحت تنش آبی مداوم قرار گیرد و در سال های اخیر خسارات زیست محیطی زیادی به این منطقه و کشور وارد شود. چنین به نظر می رسد که طراحی پایدار منظر مطابق با ویژگی های اکولوژیک رودخانه، راهکاری موثر درجهت پاسخگویی به این مساله است و می تواند به حفظ منظر رودخانه ها به عنوان یک اکوسیستم پویا و پایدار کمک کند. دستیابی به مولفه های پایداری در طراحی منظر رودخانه در بستر طراحی اکولوژیک، می تواند علاوه بر تامین نیازهای اکولوژیک نسل امروز، پاسخگوی نیازهای نسل فردا نیز باشد و به بهبود حیات رودخانه کمک کند. تاکید این مقاله بر رودخانه زاینده رود است و در این راستا پژوهش حاضر با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی، به بررسی عوامل و لایه های تاثیرگذار در طراحی اکولوژیک رودخانه پرداخته است و سپس به منظور شناسایی پتانسیل های مکانی (با استفاده از فرایند "AHP") به ارائه مدلی برای طراحی منظر مناسب در این رودخانه در شرایط خشکی می پردازد. نتایج این مقاله شامل راهکارهایی درجهت طراحی پایدار اکولوژیک منظر رودخانه زاینده رود است که بیان کننده اهمیت فاکتورهای ایمنی و امنیت، نفوذپذیری، زیرساخت ها، نشانه ها و پوشش گیاهی در طراحی است.

    کلیدواژگان: منظر، طراحی منظر اکولوژیک، رودخانه های شهری، رودخانه زاینده رود، خشکسالی
  • علی اسماعیلی*، حمید اشجعی صفحات 153-172

    طی دهه های اخیر، افزایش جمعیت شهرنشین و رشد بی رویه و کنترل نشده شهرها در سرتاسر جهان، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، موجب بروز مسائل زیست محیطی بسیاری نظیر نابودی باغات و زمین های کشاورزی اطراف شهرها و از بین رفتن منایع طبیعی شده است. یکی از اجزای اصلی در استراتژی فعلی برای مدیریت منابع طبیعی و نظارت بر تغییرات زیست محیطی، تحلیل و سنجش میزان پوشش و تغییرات کاربری زمین است. در همین راستا، این پژوهش سعی بر آن دارد تا با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و سیستم های اطلاعات جغرافیایی و همچنین، با به کارگیری روش زنجیره مارکوف، به مدل سازی تغییرات کاربری زمین در استان قم بپردازد. به همین منظور، با استفاده از تصاویر سری زمانی ماهواره های لندست 5 ،4 و 8 (در طول 30 سال و در سه بازه زمانی) و انجام پیش پردازش ها (تصحیحات اتمسفری و توپوگرافی)، کاربری های اصلی زمین مانند مناطق مسکونی و صنعتی، زمین های کشاورزی، مراتع، کویر و شوره زار و دریاچه نمک و آب استخراج شدند. تجزیه و تحلیل نقشه های به دست آمده در این دوره 30 ساله نشان می دهد که مساحت مراتع در استان از سال 1365 تا 1395 کاهش یافته، به طوری که از 5600 به 4848 کیلومترمربع رسیده است. همچنین، مساحت اراضی کشاورزی در طی دوره 30 ساله حدود 100 کیلومترمربع کاهش یافته است و با افزایش شهرنشینی، وسعت مناطق مسکونی و صنعتی نیز افزایش یافته و از 130 به 364 کیلومتر مربع رسیده است. در نهایت باتوجه به اینکه پیش بینی تغییرات کاربری زمین، در دید کلی برای مدیریت بهتر منابع طبیعی و حفاظت زمین های کشاورزی اطراف مناطق شهری و اتخاذ تدابیر و سیاست های دراز مدت موثر است، با استفاده از مدل پیش بینی زنجیره مارکوف، تغییرات کاربری زمین در سال 1405 پیش بینی شد که با گسترش مناطق مسکونی-صنعتی و کویر و شوره زار و کاهش زمین های کشاورزی همراه بوده است. این تحقیق نشان می دهد که داده های سری زمانی سنجش از دور می توانند در مدل سازی تغییرات کاربری زمین نقش بسیار موثری ایفا کنند.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، زنجیره مارکوف، سنجش از دور، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، استان قم
  • محمدنبی شهیکی تاش*، کاملیا رودینی صفحات 173-196

    هدف محوری این مقاله بررسی ضریب عدم تعادل منطقه ای و نابرابری فضایی در بخش صنعت ایران است. به عبارت دیگر، ارزیابی چگونگی ساختار توزیع مکانی صنعت، در پهنه جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق در راستای سنجش ضریب عدم تعادل فضایی صنعتی از شاخص الیسون و گلیسر، شاخص ضریب مکانی (LQ)، شاخص ضریب جینی مکانی و شاخص تمرکز جغرافیایی هرفیندال استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که توزیع فعالیت های صنعتی در استان های کشور مناسب نیست. با توجه به نتایج به دست آمده از محاسبه این شاخص ها، بالاترین ضریب تمرکز جغرافیایی مربوط به صنعت چاپ و پایین ترین ضریب تمرکز مربوط به ساخت محصولات کانی غیرفلزی است. همچنین براساس نتایج تحقیق، 20 صنعت کد دوم ISIC دارای تمرکز شدید جغرافیایی می باشند که این میزان بیش از نیمی از صنایع را شامل می شود. همچنین محاسبات انجام شده نشان می دهد، سه استان تهران، اصفهان و خوزستان بیش ترین تمرکز فضایی صنعتی را دارند. براساس شاخص ضریب مکانی، بالاترین ضریب مکانی مربوط به صنعت ساخت کک، فرآورده های حاصل از نفت و سوخت های هسته ای است.

    کلیدواژگان: تمرکز فضایی، تخصص گرایی صنعتی، ضریب جینی، شاخص LQ
|
  • rohollah tavallaei *, bahador zamani, kiyomars irandoost Pages 1-14

    One of the urban non-sustainable development reasons, especially in developing countries, is a kind of settlement or a certain issue known as informal settlments, where require special measures to manage the current situation and to prevent their spread in the future. Introducing urban sustainable development in 1980s and necessity to consider all of the urban dimensions (including environmental, economical, and social) as the foundations of the urban sustainable development, the study of informal settlements entered a new phase concerning with assessing the sustainability level in such settlements . The idea of sustainable development resulted in emerging modern applied practices and methods of new applications in order to assess the environmental impacts to date since 1990s. The analysis of ecological footprint is one of the indicators attracted more attention in academic, political and education. Ecological footprint is an index, which evaluates the energy and materials used in a city, region or country so that the population and industrial processes pressure on the ecosystem could be estimated. Sanandaj, like other urban areas in the country facing a lot of issues of 1950s and 1960s including massive rural-urban migration, rural-urban imbalances, rapid urban development and so on has experienced the formation of major informal settings such as Abbas Abad, Kani Koozaleh, Ghafoor, Taqutaquan, etc. Hence, we adopted a descriptive-analytical method with emphasis on literature review and field works to assess the sustainability level in Abbas Abad District, Sanandaj (Iran) as one of the informal neighborhoods. For this purpose, we used the ecological footprint model. Our findings revealed that the total ecological footprint in this district was 74560.551 ha indicating 3.808 ha per capita-considering its population of 19578 persons in 2012.

    Keywords: Informal settlements, ecological footprint, Abbas Abad District
  • behzad sheykh alipoor, ali asghar abdollahi *, mohsen poor khosravani Pages 15-34

    Urban service development is considered as one of the most important axes by urban planners. In between spatial, fair, and stable distribution is one of the key structures of plans, designs, and is for all people. Current investigation is practical Concerning its aim and descriptive-analytical concerning its data collection. The sample size of the study is the four areas of Kerman city. In order to reach the aims of the study, sanitary and therapeutic indexes (main clinics and hospitals), cultural-religious indexes (cinemas and mosques), urban installation and equipment major post centers and gas stations) are taken into consideration which are analyzed by Geoda software and then using the Saw model, the regions were ranked based on their services. The results indicate that except religious practicality, urban installation and equipment the distribution of other services in kerman city are not in line with spatial justice. Also according to the rankings done by Saw model among all the areas, area 3 had the first rank among the districts of the services under study.

    Keywords: City Services, Space justice, Kerman City, Geoda, saw
  • mohammad ghasemi siyani *, hasan afrakhteh, farhad aziz poor, vahid riyahi Pages 35-52

    Spatial flows between urban and rural area in the form of urban-rural linkages have an important role in the regional integrated development. These flows are change due to natural, economic, social and political factors. One of the geographical territory that has changed naturally is BonRud District and Jolgeh in Isfahan County. Interaction between urban and rural settlements has realized by different flows of population, goods, services, capital, information and communication in this area that has leaded to formation of spatial organization in the area. In this paper, the spatial flows have analyzed by network approach. Present research is explorative based on nature and descriptive-analytic in the aspect of method. Statistical society of the study are all urban and rural settlements of the area. Research required data are collected through field study, interview, and questionnaire. Secondary data collected from archives of responsible organs and institutions. Collected dada have analyzed in the frame of network paradigm, network analyze method and using Nodexl software. Research finding shows that spatial linkage reflects the spatial unbalanced in distribution of possibilities and services in the area. Therefore, settlements of Harand, Varzaneh, Imamzade abdolaziz are in the ranks of one, two and three respectively. The pattern of flows is a daily, regular, and one-sided pattern. This pattern is in many respects consistent with the profile of growth pole theory. This pattern of flows cannot be considered as urban-rural linkage. The recent decade drought has strengthened the urban Polar Regions and strengthened the growth polar pattern in the region.

    Keywords: Spatial Flows, Spatial Organization, Urban-Rural Linkages, Growth Pole, Esfahan
  • marziyeh sadaat moosavi, ali izadi, seyed amir mohammad alavi zadeh *, ali monazam esmaeil poor Pages 53-72

    Social participation is very important in rural areas due to taking the role and role playing by rural inhabitants in economic and social programs, especially in development plans, to achieve the collective goals in rural areas. Meanwhile, there are obstacles to assessing and prioritizing the social participation of villagers in development plans. Therefore, the present study aims to evaluate and prioritize the most important obstacles in social participation of rural development activities in the northern Banajooy village of Bonab[1]. The present study was conducted by descriptive - analyzing method based on library resources, field studies and questionnaire's completion. In this research, simple random sampling was used and the sample size was determined by Cochran formula. The data were collected from a sample of 320 rural households based on field studies and by using Cochran sampling method. Data collection was done on the basis of selective and researcher-made indicators and was done by using a household questionnaire. Validity of the questionnaires was examined by experts (experts in the departments responsible for civil development). The validity of the questionnaire obtained 0.81. To analyze the data, ANP Model and the Super Decisions and SPSS softwares was used. The results of single-sample t-test showed that among the effective various factors of the social participation of villagers in the development plans, these following factors are ranked 1 to 6, respectively : the social (31.474), educational-extension (29.269), state institutions (26.925), economic (20/351), rural institutions (18.721), and the legal-lawful institutions (14/231) . Finally, according to the results and with more emphasis on social factors, strategies of removing the obstacles and implementing of these strategies was developed.

    Keywords: Participation, Obstacles to Social Participation, Development Plans, Northern Banajewi Vill, ANP Model
  • ebrahim rezaei, issa ebrahimzadeh *, mohammad eskandari sani Pages 73-92

    Water is a common treasure of humans, and the destruction of water resources is the destruction of the foundations of development. A critical look at the urban and regional overview and plans suggests that it is important to look at signs of a change from traditional thinking to a systemic look at the developing waters. According to the international standards, the city of Birjand is among the water sensitized cities and the assessment of water institutional capacity to improve management performance in the studied area seems critical. The present study is a quantitative and qualitative approach in terms of analytical-descriptive method and, accordingly, is an applied objective. In order to collect required information and documentary documents, 50 questionnaires were completed by the experts of the urban area, water, including policymakers, managers and experienced water and technical experts in the city of Birjand. The data were analyzed using SPSS and Amos statistical software, using structural equation modeling, analytical and analytical methods. The results of the analysis suggest that the relationship between politics and laws is significant in enhancing institutional capacity, while strengthening the institutional capacity of water to improve and develop the operational capacity of water management. Therefore, encouraging private sector participation, user participation and order in accountability and accountability The least impact and decentralization of laws and the use of new science and technology have the greatest impact on institutional capacity building in the study area. Hence, institutional reform of water is necessary to increase the efficiency, productivity and development of water distribution justice in Birjand, and the final strategy of water management change is to stimulate the collective will of the activists in a single direction in order to achieve a desirable water governance.

    Keywords: institutional capacity, water governance, urban politics, Birjand
  • amer nikpoor *, morteza reza zadeh, fatemeh elhaghli tabarnashli Pages 93-112

    Equitable access to land and its optimal use are one of the main components of sustainable development. The speed and the growth rate of land prices are related to the regional situation or land. Understanding the factors affecting land prices in Babolsar is the main goal of this research in order to plan the balance of prices. GIS software is used to extract and classify the data of this research. Our statistical population in this research is residential land plots in the city's neighborhoods. In order to determine the price of land, 330 land plots were taken as an example. The geographic weight regression model was also used to analyze the role of seven effective factors on land prices. The results showed that the average price of land in Babolsar is 1337000 Toman. Thirteen neighborhoods of the city were lower than the average and in contrast, nine neighborhoods of the city had a higher price level than the city average. Based on the results obtained from the weight regression model, the local determination coefficient (Local R2) for the dependent variable of land prices in Babolsar is between 0.57 and 0.79 Which shows good fit and high accuracy. As we move from the coastline to the southern parts of the city, the value of the land will be reduced. Neighborhoods close to the beach such as Ali Abadimir, Nokhostvaziri, Parking, Ketiben and ValiAsr and ... will have a higher price tag than other neighborhoods. In return, the southern neighborhoods of the city such as Miandasht, Ghaemie, Bibi Sarrozeh and parts of Hemmatabad and Yur mahalebala based on the estimated local land values, will have a lower price range than other areas of the city. The proximity to the coastline and the Proximity to the city center factor are among the most influential factors in the final value of land prices.

    Keywords: Land Price, Spatial Analysis, Geographical Weight Regression, Babolsar
  • bahram imani *, ali toorani, hamideh khosravi mehr, soheila bakhtar Pages 113-130

    The political divisions of space change in different ways such as abstraction, incorporation, integration and promotion at different levels of the political space of the country. One of the most common is the political promotion of space. Therefore, the present study aimed to measure the changes in quality of life indices as a result of political-administrative promotion of the area at the regional level. This research is to study KOHSARAT of Minoodasht city of East Golestan Province. The present study is applied in terms of purpose and as a descriptive-analytical method. Required information is collected through library and field studies. Questionnaire is the main tool for data collection in field studies. This questionnaire, in the form of a five-point Likert questionnaire, assesses the quality of life of rural people in two levels, both before and after the political-administrative promotion of the study area. Spss statistical software to analyze the data and Wilcoxon signed-rank test is used . Cochran formula was used for sampling. The sample size was 375 people. Therefore, the samples were selected from heads of households in proportion to the number of households in each village. Finally, this study concludes that, out of 34 indicators studied, only 15 indicators show a significant difference between the two periods before and after the political upgrading of the space, concluding that the political upgrading of the area at the district level, in particular, the promotion of the village alone There can be no comprehensive changes in the quality of life of the villagers, and this level of improvement should be immediately followed by the promotion of an element of national divisions such as the promotion of the central village of the district to the city.

    Keywords: quality of life, improving the political-administrative, district, village, KOHSARAT
  • faezeh ghezavi, mehdi haghighatbin *, mohammad reza bemanian Pages 131-152

    Disturbing the ecosystem balance of urban rivers not only disrupts river flows, but its unfavorable environmental impacts are reflected in the city's long-term lives and will continue for generations. One of the major impacts on river ecosystems is water scarcity and drought. Zayandehrud River is one of the most important permanent rivers in Iran, which has suffered from shortages of water and seasonal droughts during the past years. Zayandehrud catchment area in the central region of Iran is one of the areas with tension. Increasing water usage and drought have caused this area to be under continuous water stress and in contemporary years, many environmental damages have been brought to this region and the country. To be It seems that sustainable landscape design, in accordance with the ecological characteristics of the river, is an effective solution. It can help preserve the landscape of the rivers as a dynamic and sustainable ecosystem. Achieving sustainability components in riverside landscape design accordance ecological design, can meet the needs of tomorrow. In addition, it can help for providing the ecological requirements of today's generations and for the river life improvement. In this study the analytical-descriptive has used and Information, gathering method is library studies and field observations. To investigate the factors and layers which has affecting on the ecological design of the river and also for providing a model for identifying the potential of the place (using the "AHP" process) to design a suitable landscape in this river under drought conditions. The results of this paper include some strategies for designing the ecological landscape of the Zayandehrud River, which indicates the importance of safety and security factors, permeability, infrastructure, signs and vegetation in design.

    Keywords: Landscape, Ecological Landscape Design, Urban Rivers, Zayandehrud River
  • ali esmaeili *, hamid ashjaei Pages 153-172

    In the last decades, urban population growth and uncontrolled urban growth in all around the world, especially in developing countries, caused many environmental issues such as diminishment of agricultural land use and natural resources as well. Land Coverage and land use change is one of the main components of the current strategy for natural resources management and environmental change monitoring. In this way, this research aimed to model the land use changes in Ghom province, through Markov chain by using of GIS and remote sensing. In this order, using time series images of Landsat satellites (4, 5 and 8) in four different dates within 30 years and performing image pre-processing (Atmospheric and topographic corrections), main land use applications such as residential and industrial areas, agricultural lands, pastures, desert and salt marsh and Salt Lake and water were extracted and studied. The 30-years map analysis showed that the area of pasture in the province decreased within 1986 to 2016, so that the area decreased from 5600 to 4848 square kilometers. The area of agricultural land on this period dropped about 100 square kilometers and with urbanization development, the extent of residential and industrial areas increased from 130 to 364 square kilometers. Finally, because the prediction of land use changes is effective in managing the natural resources and protection of agricultural lands around the cities, we used the model to predict land use changes for the next 10-year (2026) using Markov chain. The results showed an expansion of residential/industries areas, desert and salt marsh and a reduction in agricultural lands. This research revealed that the remote sensing time series data could be very effective in land use changes modeling.

    Keywords: Land use, Markov chain, Remote sensing, GIS, Qom province
  • mohammad nabi shahiki taash *, kameliya roodini Pages 173-196

    The main purpose of this paper is to study the regional imbalance coefficient and spatial inequality in the Iranian industrial sector. In other words, the evaluation of how the industry's spatial distribution is structured has been studied in a geographical context. In this study, Ellison and Glycer Index, LQ Index, Gini Index, and Herfindahl Geographical Concentration Index were used to measure industrial spatial imbalance coefficient. The findings indicate that the distribution of industrial activities in the provinces of the country is not appropriate. According to the results of the calculation of these indices, the highest geographical concentration coefficient is related to the printing industry and the lowest concentration coefficient is related to the production of non-metallic mineral products. Also, according to the research results, 20 ISIC Second Code industries have a strong geographic focus, accounting for more than half of the industries. The calculations also show that the three provinces of Tehran, Isfahan and Khuzestan have the highest industrial space concentration. According to the location factor index, the highest location factor is in the coke industry, petroleum products and nuclear fuels.

    Keywords: Spatial Concentration, Industrial Specialization, Gini Coefficient, LQ Index