فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 6 (بهار 1392)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 6 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود قدیری صفحات 1-16
    آسیب پذیری بالای شهر تهران نسبت به زلزله بخصوص «محله ها و خانوارهای جنوبی شهر» مساله ای است که نیازمند راه حل های مبتنی بر مطالعات کل نگر می باشد، اما تمرکز بر راه حل هایی چون ارتقای دانش و نگرش ریسک این سوال را مطرح می کند که «نقش دانش و نگرش ریسک در تبیین تفاوت های آسیب پذیری در برابر زلزله چقدر است؟» سوالی که پاسخ صحیح به آن جهت هدایت سیاست های کاهش آسیب پذیری ضروری است. بنابراین جهت تبیین تئوریک، پیشبنه آسیب پذیری بررسی، مفاهیم تبیین کننده مساله انتخاب و مدل نظری و مطابق آن فرضیه های پژوهش ارائه گردید. برای داوری فرضیه ها، واحد تحلیل خانوار در محله تعیین، حجم نمونه با روش کوکران محاسبه و با روش های خوشه ایو سیستماتیک نمونه گیری شد. داده های مورد نیاز نیز از طریق پرسشنامه گردآوری و از طریق روش های همبستگی، واریانس یک طرفه، رگرسیون و تحلیل مسیر تحلیل گردیدند.
    نتایج نشان داد که نه تنها دانش و نگرش ریسک رابطه معکوس و نسبتا ضعیفی با میزان آسیب پذیری دارند و در تبیین تفاوت های آن، نسبت به متغیرهای پایگاه اقتصادی اجتماعی و محله از نقش بسیار پایین تری برخوردارند، بلکه خود عمدتا متاثر از پایگاه و شرایط اجتماعی اقتصادی خانوارها هستند. بنابراین ارتقای دانش و نگرش ریسک به تنهایی و بدون توجه به سیاست های کاهش فقر و افزایش دسترسی به منابع بخصوص برای طبقه های متوسط و پایین تر نتیجه بخش نخواهد بود.
    کلیدواژگان: تهران، زلزله، آسیب پذیری اجتماعی، دانش ریسک، نگرش ریسک
  • عیسی ابراهیم زاده، مرتضی اسدیان صفحات 17-30
    اصولا حکمروایی شهری به عنوان رویکردی از نظام تصمیم گیری و اداره امور شهری تلقی می شود و در واقع فرایندی است که بر اساس کنش متقابل میان سازمان ها و نهادهای رسمی اداره شهر از یک سو و سازمان های غیردولتی و تشکل های جامعه ی مدنی، از طرف دیگر شکل می گیرد. از این رو به نظر می رسد که نهاد مدیریت شهری که در ایران از دو سازمان شهرداری و شورای تشکیل شده است، می تواند یکی از بهترین ساز و کارها، برای تحقق حکمرانی خوب شهری باشد. هدف از انجام این پژوهش، تحلیل و بررسی میزان تحقق حکمروایی خوب شهری، در شهر کاشمر، از طریق کارکردهای متاثر از عملکرد شهرداری و شورای شهر، بوده و به لحاظ روش، رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. اطلاعات مورد نیاز از طریق بررسی میدانی و تکمیل پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزارهای آماری Excel و Spss و ارزش گذاری متغیرها با بهره گیری از طیف لیکرت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیلی مقاله بیانگر آن است که در سه شاخص اصلی حکمروایی خوب شهری شامل؛ شفافیت و اطلاع رسانی، قانون مداری، و کارایی و اثربخشی، پس از انجام آزمون T – test، میزان Sig به دست آمده برابر با 1 00/0 بوده است، این مهم حاکی از پایین بودن میزان تحقق حکمروایی خوب شهری در شهر کاشمر می باشد. در نتیجه فرضیه ی اساسی تحقیق که پیش بینی می کرد؛ حکمروایی خوب شهری، از طریق همکاری متقابل شوراهای اسلامی شهر، دولت و مردم قابل تحقق می باشد، در این شهر عملا تحقق نیافته و این فرضیه رد شد.
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، شورای شهر، شفافیت، اثربخشی، قانونمداری، شهرکاشمر
  • فاطمه شکاری، محمود ضیائی * صفحات 31-48

    عرضه فرصت های تفریحی با کیفیت یکی از اهداف مهم مدیریت سایت های گردشگری است و سنجش «ظرفیت تحمل اجتماعی گردشگری» از ابزارهای مدیریتی برای نیل به این مقصود می باشد. به علاوه، ظرفیت تحمل اجتماعی با «ازدحام ادراک شده» توسط دیدارکنندگان ارتباط نزدیکی دارد. مطالعات پیشین نشان داده است که با عبور از آستانه ظرفیت تحمل اجتماعی و نزدیک شدن به وضعیت ازدحام، شاهد افت کیفیت تجربه تفریحی دیدارکنندگان و به دنبال آن کاهش مطلوبیت منبع تفریحی خواهیم بود. در ایران، تاکنون مطالعه ای که به بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر ازدحام ادراک شده توسط دیدارکنندگان پرداخته باشد، صورت نگرفته است؛ از این رو هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویت بندی این متغیرها بوده است. بدین منظور داده های تحقیق در تعطیلات نوروز 1390، به روش میدانی و از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. جامعه آماری این تحقیق گردشگران درون حوزه ای دیدارکننده از آبشار مارگون بوده است. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی- استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل 273 پرسش نامه، نشان داد که 4 متغیر انتظار فرد از تراکم، کمبود فضای پارکینگ، رفتار سایر دیدارکنندگان و کمبود فضای پیک نیک (به ترتیب) بر ادراک دیدارکنندگان از ازدحام در آبشار مارگون موثر بودند. به علاوه، ازدحام ادراک شده در نقاط مختلف سایت تفاوت معناداری نشان داد.

    کلیدواژگان: ظرفیت تحمل اجتماعی، ازدحام ادراک شده، کیفیت تجربه تفریحی، آبشارمارگون
  • جواد بذرافشان، طیبه محمد نیا صفحات 49-62
    مکان یابی پروژه های صنعتی در مجاورت نواحی روستایی، می تواند باعث افزایش اشتغال، افزایش درآمد، جلوگیری ازمهاجرت روستاییان به شهرها شود و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و در نهایت توسعه پایدار روستایی را فراهم آورد. مناطق روستایی واقع در حوزه تاسیسات پارس جنوبی در استان بوشهر در پی احداث این تاسیسات تحولات زیادی را طی یک و نیم دهه اخیر تجربه کرده اند. بر این اساس تحلیل این پیامدها در راستای تدوین برنامه های مناسب و جامع در جهت تحقق توسعه روستایی ضروری می نماید. دراین پژوهش به منظور تحلیل پیامدهای ایجاد مناطق ویژهه اقتصادی بر توسعه اقتصادی روستاها دو دهستان عسلویه و نایبند از بخش عسلویه به عنوان جامعه آماری برگزیده شد و از این جامعه آماری 10 روستا به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردید و تعداد184 پرسشنامه در این 10 روستا تکمیل شد. روش تحقیق درپژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. برای تعیین میزان توسعه یافتگی روستاها نیز از مدل تاکسونومی عددی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در ایجاد اشتغال، افزایش فرصت های شغلی و ماندگاری جمعیت در روستاهای پیرامونش موفق عمل کرده، اما درافزایش ارائه نهاده ها وخدمات رفاهی درروستاها موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی، توسعه اقتصادی روستاها، عسلویه، تاکسونومی عددی
  • محسن پورخسروانی، عباسعلی ولی، مسعود معیری صفحات 63-74
    در مطالعات ژئومورفولوژی شکل های سطح زمین منعکس کننده ی فرآیندها و ساختار سیستم هایی است که در حال فعالیت هستند. بررسی ساختار و عملکرد این سیستم ها امکان دستیابی به گذشته آنها و ترسیم روند تحول آینده آنها را هموار می سازد. وجود ارتباطات قوی بین شکل،حجم و پراکنش نبکا با فرایندهای موثر بر آنها حاکی از دستیابی این چشم اندازها به مورفولوژی تعادلی برای شرایط اقلیمی مناسب می باشد. وجود پوشش گیاهی عامل مهمی است که با کاهش سرعت باد نزدیک سطح زمین باعث تشکیل نبکا در محیط های خشک و نیمه خشک می شود.
    در این پژوهش ارتباطات موجود بین خصوصیات مورفولوژی گونه Reaumaria Turcestanica با عوامل مورفومتری نبکاها مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج آنالیز رگرسیون بهترین عوامل توجیه گر حجم نبکا دو مولفه ی تاج پوشش و ارتفاع گیاه تواما با ضریب تبیین 86 درصد و 474/11085- H 347/76 + L 983/262 = V می باشد. همچنین مولفه تاج پوشش گیاه به تنهایی با ضریب تبیین 85 درصد و رابطه 297/11141 –L 435/299 = V و مولفه ارتفاع گیاه با ضریب تبیین 67درصد و رابطه452/5054 –H 520/488 = V در مرتبه ی بعدی از نظر توجیه حجم نبکا قرار می گیرند. بنابراین گونه Reaumaria Turcestanica با داشتن تاج پوششی با تراکم متوسط قابلیت به دام انداختن رسوبات بادی در محدوده ی تاج پوشش را دارا بوده و در نهایت منجر به ایجاد نبکا می گردد. ایجاد ارتباطات قوی بین تاج پوشش و ارتفاع گیاه با حجم نبکا شاهد این مدعاست.
    کلیدواژگان: سیرجان، مورفولوژی، مورفومتری، نبکا
  • صالح آرخی، صالح یوسفی، قباد رستمی زاد صفحات 75-84
    امروزه تخریب محیط زیست یکی از مشکلات جوامع انسانی ناشی از مدیریت نامناسب در حوضه های آبخیز است. بهینه سازی کاربری اراضی یکی از استراتژی های مناسب برای دستیابی به توسعه پایدار و کاهش هدر رفت منابع است. تحقیق حاضر در حوضه آبخیز سد چم گردلان استان ایلام با مساحت 46822 هکتار و به منظور تعیین مناسب ترین ترکیب کاربری اراضی شامل باغ، کشت آبی، کشت دیم، مرتع و جنگل جهت کمینه سازی فرسایش خاک و رسوب صورت گرفت. با توجه به اهداف مورد نظر در این تحقیق، ابتدا نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، شیب، جهت، طبقات ارتفاعی، زمین شناسی و غیره با استفاده از نرم افزار GIS تهیه شد. سپس از روی هم گذاری دو به دوی نقشه طبقات ارتفاعی با جهت و زمین شناسی با شیب، دو نقشه اولیه تهیه و از روی هم گذاری دو نقشه اولیه، نقشه پایه با 190 واحد همگن به دست آمد. سپس، نخست با استفاده از مدل EPM مقدار فرسایش و رسوب ویژه در حوضه مورد مطالعه در محیط GIS محاسبه شد و نقشه شدت فرسایش ترسیم گردید. بالاخره، برای بررسی تاثیر بهره برداری مناسب از اراضی در کاهش میزان فرسایش و رسوب در مدل EPM، اقدام به بهینه سازی کاربری اراضی از طریق ارزیابی و آمایش سرزمین گردید. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که اعمال مدیریت مناسب و آمایش می تواند به طور کلی میزان فرسایش و رسوب حوضه آبخیز را حدود 401276 تن در سال (حدود 54%) کاهش دهد. بنابراین، چنانچه کاربری های مناسب و سازگار با شرایط طبیعی و محیطی و با هدف استفاده بهینه از طبیعت ارائه و انتخاب شوند، فرسایش در آبخیز مورد مطالعه و در نهایت رسوب تولید شده در حوضه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی کاربری اراضی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرسایش و رسوب، حوضه آبخیز سد چم گردلان
  • فریبا اسفندیاری درآباد، صغری جدی، محبوب ریحان صفحات 85-96
    امروزه توسعه فیزیکی بی رویه و ناموزون شهری، آثار و پیامدهای متعددی را برجای گذاشته و شهرها را با مسایل و معضلات خاصی روبرو نموده است. ساخت و سازهای غیرمجاز، همجواری های نامناسب در کاربری ها، آلودگی های زیست محیطی و به هدر رفتن زمین های کشاورزی، تخریب اکوسیستم های طبیعی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر شهری از نظر مخاطرات محیطی از قبیل دره های سیلابی، دامنه های ناپایدار، حریم رودخانه ها و... نمونه ای از این مشکلات است که امروزه شاهد آنیم. شهرستان گرمی نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرارگیری بر روی پهنه های پرشیب و کوهستانی دارای محدودیت های متعددی است. بنابراین بررسی و تجزیه و تحلیل پدیده های مختلف طبیعی و عوامل انسانی منطقه و در نهایت ارائه راهکارهای کنترل و برخورد منطقی با این فرآیندها و محدودیت های حاصل از آنها ضروری است. در همین زمینه، تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی مناطق مستعد برای توسعه شهری با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی تدوین گردیده است. برای تجزیه و تحلیل فضایی و ارزیابی چند معیاری از نرم افزار Edrisi، و برای استاندارد سازی ارزش ها (مقادیر) و یکسان سازی مقیاس ها در لایه های نقشه ای، از روش استانداردسازی بر مبنای درجه عضویت در تابع فازی استفاده گردید. برای وزن دهی به معیارها نیز روش Critic انتخاب شده و در تحلیل نهایی ارزیابی چند معیاری (برای مکان های مناسب توسعه شهر)، تکنیکTopsis مورد استفاده قرار گرفته و جهات مطلوب توسعه شهری تعیین شده است. نتایج نشان می دهد که توسعه شهر به سمت شمال شرق به علت برخورد با زمین های مرغوب کشاورزی، بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و نزدیکی به خطوط گسل محدودیت دارد و جهت توسعه آن مناسب نیست و با توجه به سایر عوامل متناسب با شاخص های توسعه، بخش های شرقی و جنوبی شهر، بهترین جهات توسعه و گسترش شهری گرمی به حساب می آید
    کلیدواژگان: محدودیت های طبیعی، انسانی، GIS، شهرستان گرمی
  • حجت الله بیرانوند*، عبدالله سیف، سید منصور شاهرخوندی صفحات 97-110

    حوادث کاتاستروفیک لندفرم های گوناگونی را در مناطق مختلف دنیا ایجاد کرده اند. یکی از این حوادث باعث ریزش و جدا شدن بلوک های سنگی از دامنه کبیرکوه، سدکنندگی مسیر رودخانه و تشکیل دریاچه قدیمی سیمره گردید. این دریاچه از نوع سدی و ناشی از زمین لغزش بزرگ کبیرکوه بوده است. منطقه مورد مطالعه در زاگرس چین خورده، در غرب ایران و در جنوب شرقی استان ایلام واقع شده است. بستر دریاچه مذکور زندگی شهری و روستایی گسترده ای را در منطقه به وجود آورده است به همین دلیل مطالعه و تعیین حدود دقیق دریاچه برای برنامه ریزی محیطی دارای اهمیت می باشد. هدف از این تحقیق بررسی تحولات ژئومورفولوژیک دریاچه مورد مطالعه است. برای مطالعه و بررسی این تحولات در بازدیدهای مکرر میدانی، تراس های تشکیل شده در منطقه تعیین و با استفاده از GPS ارتفاع آنها اندازه گیری شد. برای کنترل اندازه گیری های زمینی با استفاده از نرم افزار11 Global Mapper، نقشه های توپوگرافی منطقه به مقیاس 50000/1 و نقشه آبراهه های ایران با مدل رقومی ارتفاعی (نقشه DEM ایران) منطبق شده است. برای تهیه و تولید نقشه های جدید و اندازه گیری دقیق محدوده دریاچه از نرم افزارهای،Arc Gis 9.3، Surfer 9 استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق حدود دریاچه بر اساس گسترش رسوبات دریاچه ای و منحنی میزان 700 متر تعیین شده است. وسعت این دریاچه 16/174 کیلومتر مربع، عمق حداکثر 159 متر، عمق متوسط 67/52 متر، نسبت عمق متوسط به عمق حداکثر33/0، حجم 43/9172 میلیون متر مکعب، درجه تکامل خط ساحلی 3/3 و طول خط ساحلی 02/154 کیلومتر برآورد شده است.

    کلیدواژگان: سیمره، کاتاستروفیک، لغزش کبیرکوه، سدکنندگی، ژئومورفولوژیک
|
  • Dr. Mahmood Ghadiry Pages 1-16
    High vulnerability of Tehran city against earthquake, especially south districts and households, is a problem which requires the solutions based on holistic studies. But emphasis on the solutions such as promotion of knowledge and risk approach creates this question that: how much is the role of knowledge and risk approach in defining the vulnerability differences against the earthquake? The question that its proper answering is necessary for leading the policies for reduction of vulnerability. Therefore, for theoretical explanation, the history of vulnerability was studied, the defining conceptions of the problem were selected and the theoretical model and based on the research hypothesis were presented. For judgment of the hypothesis, the household analysis unit in the district was determined, the sample volume was calculated by Kokaran methods and samples were taken by cluster and systematic methods. The required data were analyzed through gathering questionnaires, correlation methods, unilateral variance, regression and analysis of the path. Results showed that not only the knowledge and risk approach have a reverse and relatively weak relation with the amount of vulnerability, and has a much lower and weak role in defining their differences in comparison with socio-economic and local based variables, but also themselves are mainly due to the socio-economic and base of households. Therefore, the promotion of knowledge and risk approaches will not be effective as lonely and without considering the policies of poverty reduction and increasing the access to resources particularly for the middle and lower social classes.
    Keywords: Tehran, Earthquake, Social Vulnerability, Risk knowledge, Risk approach
  • Dr. Issa Ebrahimzadeh, Morteza Asadian Pages 17-30
    The results of analyzing the good urban governance in this survey showed that kashmar city council couldn’t take confirmation score from transparency, publicity, Role Of Law and efficiency and effectiveness and it’s Function is not in a proper level. Except in responsibility it’s function was realtively positive. So in general, city council of kashmar didn’t act success fully for affordability of good urban governance. Therefore basic hypothesis of this study that was predicted would be affordable via mutual cooperation of Islamic city council, government and people, at least was rejected in the case study. This out come leads us to an important approach that, the systems of administration in Iran depends on pattern of urban soverity not urban governance. So, according to principle of good urban governance like, efficiency and effectiveness, democracy, justice, responsibility and etc. It is essencial for citizens in both public & private parts and totally in the form of civil society, to enter in to decision making and administrating parts of affairs in cities. In this way below items should be considered: In stead of attention to state part in two axes of the government of minarity and the government of majority, and according to the features of Iran society and with consideration of dynamic & organic relation between government & other parts and making balance between them, the position of government should be defined. Its realm of activity should be reviewed. - The position of councils in managerial system of country should be determined and re defined.- More authority Should given to municipals and Islamic councils of cities for planning and developing urban management.- Effort for developing civil organization and paving the road for more public participation.
    Keywords: Good governance, City council, Transparency, Efficiency, effectiveness, Role of law, Kashmar city
  • Mahmoud Ziyaiee*, Fatemeh Shekari Pages 31-48

    One of the main purposes of outdoor recreation management is to provide high quality of recreational chances and measuring tourism social carrying capacity is a managerial tool to achieve this objective. Besides, social carrying capacity is closely associated with ‘perceived crowding” by visitors. A review of literature in outdoor recreation suggests that when resource social carrying capacity is violated, crowding occurs; crowding causes visitors’ experience quality to decline and as a result resource utility decreases. Since no research in Iran has been directed at variables influencing visitors’ perceived crowding, the purpose of this study was to identify and prioritize these variables. To achieve this goal, a field study was conducted in 2011 Norouz Holliday at Margoon Waterfall using visitor’s questionnaire. Study sample were chosen from domestic tourists visiting Margoon Waterfall. Descriptive-inferential statistics were used for the analysis. Results from 273 questionnaires analyzed, showed that 4 variables contribute to visitors’ perceived crowding at Margoon Waterfall respectively: expectation from number of others, lack of parking space, other visitors’ behavior, lack of picnic space. In addition, there were statically significant difference between perceived crowding and location at site.

    Keywords: Social carrying capacity, Perceived crowding, Recreational Experience Quality, Margoon Waterfall
  • Dr. Javad Bazrafshan, Tayebe Mohammad Niya Pages 49-62
    Locating the industrial projects next to the rural areas can cause the increase of employment, increase of incomes and preventing the villagers emigration to cities and therefore can provide the economical, social and cultural development and ultimately the sustained development of rural areas. The rural areas located in South Pars zone have experienced a great deal of changes after the establishment of such installations during the last 15 years. On this basis, necessitates the analysis of these consequences for development of proper and comprehensive programs for realization of rural development.In this study, for analyzing the consequences and impacts of creating special economical zones on economical development of the villages, two villages of Assaluyeh and Nayband were selected as the statistical society and from this society, 10 villages were selected as the sample society and 184 questionnaires have been completed in these villages. The research methodology in this study is of descriptive- analytical method and spss software was used for data analyzing.To determine the development rate of villages, numerical taxonomy model was used. The study results showed that the special economical zone of Energy Pars has been successful in creating employment, increase of occupational chances and stability of population in the neighboring villages while has not been successful in increasing the standard and welfare services in the villages.
    Keywords: special zone, Rural economic Development, Assaluyeh, Taxonomy
  • Mohsen Poorkhosravani, Dr. Abbas Ali Vali, Dr. Masoud Moayeri Pages 63-74
    Based on the Regression analysis results, the best factors which justifies the Nebkha volume are canopy cover and the plant height together with determinant coefficient 86% (formula 1).the canopy of the plant cover lonely with determinant coefficient 85% (formula 2) and the plant height with determinant factor 67% (formula 3) are placed at the next stage from the view point of justifying Nebkha volume So reaumuria turcestanica with having canopy cover and moderate compaction is capable of producing new shoots to replace those buried by on blowing sand. In this way plant growth copes with the sand accumulation and establish nebkha mound. The witness of this pretension is strong relationship between canopy cover plant heights with nebkha morphometry characteristics.Formula (1): V= 262.983L + 76.347H – 11085.474Formula (2): V= 299.435 – 11141.297Formula (3): V= 488.520H – 5054.452V: Nebkha volume(cm3)L: canopy cover(cm)H: plant height(cm)
    Keywords: Ecogeomorphology, Morphometry, Morphology, Nebkha, Sirjan
  • Dr. Saleh Arekhi, Saleh Yousefi, Ghobad Rostamizad Pages 75-84
    Today, environmental degradation is one of the problems of human communities due to mismanagement in watersheds. Land use optimization is one of the appropriate strategies for achieving sustainable development and reduction of resources lose.The present study taken place in Cham Gardalan dam watershed of Ilam province with area of 46822 ha and in order to determine the most appropriate combination of land use, including gardens, irrigated cultivation, rainfed cultivation, rangeland and forest for the minimization of soil erosion. In this study, Based on objectives, intially, maps of topography, slope, direction elevation levels map, geology and etc. were prepared by using a GIS software.Then, the first two primary maps were prepared by ovelaying elevation levels on direction map and geological map on slope map, respectively. The primary maps were overlaid to obtain the basic map with 190 homogenous units.Then, at first, the rate of specific erosion and sedimentation and erosion severity was determined using the EPM model in the GIS environment. Present land uses and optimum ones that were detemined by a systematic land use evaluation and planning method were used in the model. The study showed that with adapting appropriate watershed management practices and land use planning, the total erosion and sedimentation rate may be lowered to around 401276 ton per year(about 54%) in the watershed. Therefore, if proper and compatible usages with natural and environmental conditions and to the aim of optimum use of nature be presented and selected, erosion in the watershed and finally the produced sediment in the watershed will decrease greatly.
    Keywords: land use optimazation, GIS, erosion, sedimentation, Cham Gardalan dam watershed, Ilam province
  • Dr. Fariba Esfandiary, Sogra Geddi, Reyhan Mahbub Pages 85-96
    Today, uncontrolled and uneven physical development of the cities, has left various consequences and encountered the cities with specific problems and difficulties. Unauthorized construction, inadequate Neighborhood in usages, environmental pollution and the loss of agricultural lands, destruction of natural ecosystems and the expansion toward vulnerable urban zones from the view point of environmental hazards such as flood valleys, unstable slopes, river right, and. .. are an example of the problems that we see today. Germi town ship, due to its geographical location and placing on the steep and mountainous zones has several limitations. Therefore, the survey and analysis of the various natural phenomena and human factors of the area, and ultimately presenting control strategies for logical dealing with these processes and the resulting limitations is necessary. To this aim, the present study has been performed for studying the proper areas for urban development by using GIS system. For spatial analysis and multi-scale evaluation, Edrisi software was used and for standardizing the values and homogenization of scales in drawing layers, standardization method based on membership degree in fuzzy function was used. Critic method was used for weighting the criteria and Topsis technique has been used in final analysis of multi criteria evaluation (for suitable areas for urban development) and proper coordinates of urban planning has been determined.The results showed that the urban development toward the North East is faced with limitations and restrictions due to confronting with fertilized agricultural lands, high level of ground waters and proximity to fault lines, and are not suitable for development. And with respect to other factors, in proportion with the development indices, the eastern and southern part of the city are considered as the most appropriate areas for urban development of Germi.
    Keywords: City Germi, Urban Development, natural, human Limitations, GIS
  • Hojatallah Beranvand*, Abdollah Seif, S.M. Shahrokhvandi Pages 97-110

    Various landforms have been created in different parts of the world by catas¬trophic events. One of these events, caused the landslide and separation of stony blocks from Kabir Kooh hillside and obstruction in the course of the river and formation the ancient Seymarreh lake. This lake is a dam lake and has created due to the huge Kabir Kooh landslide. This study area is located in the west part of Iran and in the Southeast Ilam province, in the folded Zagros. The lake bed has created an extensive urban and rural life in the region, for this reason the study and exact delimitation of the lake for an environment planning is important. The purpose of this paper is to study geomor¬phological changes of this lake. For studying the geomorphological changes of the lake, in the frequent field visits, the formed traces in the area were dete¬rmined and through Gps it's altitude were measured. For controling the ground measurements by using Global Mapper11 softwarethe topo¬graphic maps of the area with the scale of 1/50000 and the water way maps by the digital elevation model (Iran map dem) has been conformed. The softwares: Arc Gis9.3, Surfer 9 have been used for preparing and producing new maps and the lake measuring exact delimitation. According to the results of this study, the Lake delimit has been determined on the basis of sediment extension and contour line 700 meters. The Extent of this lake was found to be 174.16 〖KM〗^2, with the maximum depth of 159 meters, the medium depth of 52.67 meters, the ratio of average depth to the maximum of depth 0.33, degree of seaside evolution line was 3.3, lake volume 9172.43 million M^3and the seaside length line 154.02 kms.

    Keywords: Seymarreh, Catas¬trophic, Kabir Kooh landslide, obstruction, Geo¬m¬or¬¬phological