فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 7 (تابستان 1392)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 7 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میر نجف موسوی، افشار کبیری، علی اکبر تقیلو صفحات 1-20
    بهبود و تحول کیفیت زندگی ساکنان روستایی نیازمند وجود برخی زیرساخت های اجتماعی است که امر توسعه و فرایند آن را امکان پذیر و روند آن را تسهیل کند. مهمترین مکانیسم بعد اجتماعی مترتب بر توسعه روستایی که زمینه ساز تحولات کالبدی، گسترش امکانات و تسهیلات رفاهی و غیره، سرمایه اجتماعی است. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تطبیقی رابطه سرمایه اجتماعی و توسعه روستایی در روستاهای بالای1000 نفر جمعیت شهرستان میاندوآب است. روشپژوهشاینتحقیقمبتنیبررویکردفازیاست. توسعه یافتگی روستاها ازطریق 79 شاخص به وسیله مدل تاپسیس رتبه بندی شده اند. برای تعیین سرمایه اجتماعی روستاها از پرسشنامه با حجم نمونه 537 به صورت نمونه گیری سهمیه ای استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که داده های تجربی، ناظر بر رابطه فازی دومجموعه سرمایه اجتماعی و توسعه روستایی است. شاخص سازگاری بین این دو مجموعه برابر 816/0 است. اینارزشنشانمی دهدکهفقط 82درصد روستاهای مورد مطالعه این ادعا را تایید می کنند که سرمایه اجتماعی شرط لازم برای توسعه روستایی است. براین اساس، با95 درصد اطمینان می توان گفت که سرمایه اجتماعی شرطی «همیشه لازم» برای توسعه روستایی است. شاخص پوشش بین دو مجموعه برابربا 75/0 است. این مقدار بیانگر اهمیت تجربی سرمایه اجتماعی برای توسعه روستایی است. شواهدموجوددلالتبرآنداردکه75 درصدازفضای توسعه روستاییتوسطسرمای هاجتماعیپوششدادهشدهاست.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه روستایی، روش فازی، شهرستان میاندوآب
  • تقی طاوسی، برزو سبزی صفحات 21-34
    استان ایلام به دلیل گستردگی در عرضجغرافیایی، شرایط توپوگرافی خاص و سامانه های جوی موثر بر منطقه، از شرایط زیست اقلیمی ویژه ای برخوردار است، به همین خاطر توانایی جذب توریسم در بیشتر ماه های سال را دارد. هدف پژوهش، تعیین مناطق مساعد جهت توسعه توریسم در زمان های مناسب در استان ایلام می باشد. به این منظور آسایش اقلیمی ماهانه برای شب و روز بر اساس الگوی آسایش بافت اوانز تعیین شده است. عناصر اقلیمی مورد نیاز در الگوی بافت اوانز، بیشینه و کمینه دمای هوا، بیشینه و کمینه رطوبت نسبی و سرعت باد در مقیاس ماهانه می باشد. برای تحلیل عناصر اقلیمی از داده های آماری ایستگاه های سینوپتیکی (ایلام و دهلران) و ایستگاه های کلیماتولوژی (ایوان، مهران و دره شهر) طی دوره آماری (1387-1375) استفاده شده است. پس از بازسازی، همگن سازی و تحلیل آن با روش درون یابی، عناصر اقلیمی مورد نیاز تهیه شد و با استفاده از نرم افزار GIS نقشه های آسایش زیست اقلیمی گستره استان تهیه شده است. نتایج نشان می دهد که در گستره استان، شرایط اقلیمی روزانه ماه های تیر، مرداد و شهریور گرم و شرایط اقلیمی شبانه ماه های فروردین، اردیبهشت، آبان، آذر، دی و بهمن سرد است. در ماه های اردیبهشت و خرداد در طول روز و در خرداد، تیر، مرداد و اسفند در طول شب قسمت هایی از استان مطابق با الگوی اوانز دارای آسایش می باشد. خروجی این پژوهش می تواند در برنامه ریزی و توسعه توریسم استان ایلام مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توریسم، استان ایلام، شاخص اوانز، GIS
  • امیر صفاری، رضا منصوری صفحات 35-50
    طی سال های اخیر محققان مختلف سعی در کمی نمودن حرکت های زمین ساختی داشته و شاخص های متعددی را با عنوان شاخص های ژئومورفیک ارایه نموده اند. استفاده از این شاخص ها، امکان تحلیل مناسب از وضعیت تحول شبکه زهکشی و تغییرات جبهه کوهستان بر اثر فعالیت های زمین ساختی را فراهم می کند. حوضه آبخیز کنگیر (ایوان غرب) در مختصات طول جغرافیایی 11 17 46 تا 35 27 46 شرقی و عرض جغرافیایی 14 41 33 تا 57 50 33 شمالی و با مساحت 71/122 کیلومتر مربع در جنوب خاوری شهر ایوان غرب (شمال استان ایلام) قرار دارد. تنها زهکش اصلی این حوضه، رودخانه کنگیر است که تمام دشت ایوان غرب را زهکشی می کند. هدف اصلی این مقاله، ارزیابی نسبی وضعیت زمین ساخت فعال این حوضه از طریق بررسی و محاسبه شاخص های ژئومورفیک Vf، Af، Sl، Bs، Fd، Eu، Smfو Fmfمی باشد. بدین منظور از نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی در قالب نرم افزار Arc GIS 10و همچنین بازدیدهای متعدد صحرایی از لندفرم ها، استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که حوضه آبخیز کنگیر دارای وضعیت زمین ساختی نسبتا فعالی است؛ به بیان دقیق تر این حوضه بر اساس شاخص های Vf، Af، Sl، Fd، Eu، Smfو Fmf در کلاس یک قرار می گیرد. مقادیر کمی شاخص های محاسبه شده با شواهد ژئومورفولوژی موجود در منطقه مانند وجود دره های ژرف و Vشکل، پرتگاه های گسلی، سطوح مثلثی شکل، بریدگی کم جبهه کوهستان، کج شدگی زهکش اصلی و عدم تشکیل کوهپایه مطابقت می کند.
    کلیدواژگان: ایوان غرب، حوضه آبخیز کنگیر، زمین ساخت، شاخص های ژئومورفیک، شواهد ژئومورفولوژی
  • علی اکبر عنابستانی، دکترحمید شایان، رضا خسروبیگی، علی اکبر تقی لو، یوسف خدایی صفحات 51-70
    امروزه، کارآیی هر سازمان بویژه سازمان های متولی مدیریت روستایی در گرو تامین نیازها و پاسخگویی به خواسته های فزاینده مردم است که به کارگیری هرچه موثرتر امکانات و منابع و ارتقای سطح کیفی خدمات را در مناطق روستایی بیش از پیش اجتناب ناپذیر ساخته است. به طور کلی، شناسایی نیازهای مردم و آگاهی از خواسته های آن ها نقشی تعیین کننده در تعیین اولویت های مدیریتی و کارآمدسازی نظام اداری دارد. در واقع، توجه به نقش مردم و آگاهی از خواسته های آن ها چارچوب مفیدی برای انتخاب راهبردهای مناسب و ارتقای سطح کیفی خدمات فراهم می آورد. به همین منظور تحقیق حاضر بر آن است تا با ارزیابی و سنجش سطح رضایت مندی روستاییان از خدمات ارائه شده توسط سازمان های متولی مدیریت روستایی، اولویت های سازمان ها را جهت ارائه خدمات مورد شناسایی قرار دهد. از این رو برای پوشش کامل تمامی سطوح و انتظارات ساکنان، از مدل راتر جهت تعیین ابعاد خدمات در سطح 59 سکونتگاه روستایی شهرستان ایجرود استان زنجان استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه در حجم نمونه 436 نفر و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مناسب در نرم افزار SPSS انجام شده است. بر اساس آزمون t استیودنت، سطح رضایت مندی از سازمان های مور نظر در تمامی شاخص ها، به طور معناداری کمتر از حد انتظار است. در رتبه بندی شاخص های موثر در میزان رضایت مندی شاخص هایی همچون ارتباط صمیمانه و دوستانه مردم و مسوولان، پاسخگویی به مشکلات مردم توام با احترام و ادب، نحوه رسیدگی مسوولان به وظایف خود و میزان علاقه و انگیزه مسوولان در انجام وظایف خود بیشترین سهم را در تبیین میزان رضایت مندی مردم از سازمان ها داشته اند. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که معیار قابل اعتماد بودن با ضریب تعیین 432/0، بیشترین تاثیر را بر میزان رضایت مندی مردم داشته است. به طور کلی در جهت بهبود وضعیت خدمات رسانی توسط سازمان های متولی آگاهی از نیازهای روزمره مردم و شناسایی زمینه های خدماتی برای تامین نیازها و خواسته های مردم اجتناب ناپذیر می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، سازمان، ابعاد خدمات، مدل راتر، شهرستان ایجرود
  • شهرام بهرامی، محمد علی زنگنه اسدی، حمزه رهبر صفحات 71-84
    حوضه آبخیز کنگیر در استان ایلام، با مساحت 458 کیلومتر مربع، بخشی از زون ساختمانی زاگرس چین خورده محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی ویژگی های هیدرولوژیکی و شیمیایی چشمه ها و ارتباط آنها با اشکال ژئومورفولوژی حوضه می باشد. جهت دست یابی به این هدف، لندفرم های کارستیکی، سیستم درز و شکاف های منطقه، شاخص های تقارن چین (FSI) و سینوسیته جبهه چین (FFS)، هیدروگراف چشمه ها و مشخصات شیمیایی آنها به صورت کمی اندازه گیری شد. بررسی دو شاخص FSI و FFS نشان دهنده جوان بودن سیستم چین خوردگی منطقه مطالعاتی است. نتیجه داده ها نشان می دهد که جهت غالب درز شکاف ها، موازی با محور طاقدیس یا عمود بر شیب توپوگرافی است. بررسی هیدروگراف چشمه های حوضه نشان می دهد که مقدار پارامتر آلفا در چشمه های سراب، فرزگه، ونیت، دبیران، هلشی و ماژین به ترتیب 0.0058، 0.0074، 0.0098، 0.0055، 0.0078 و 0.0047 می باشد. نتایج داده ها بیانگر مقادیر بالای حجم ذخیره دینامیکی، هدایت الکتریکی، درجه سختی و املاح موجود در چشمه ها است که این امر نشان دهنده توسعه کم فرایند کارست شدگی و سطح تماس بیشتر آب با سنگ بستر است. به طور کلی وضعیت جوان بودن سیستم کارست شدگی منطقه و همچنین جهت درز و شکاف های آهکی حوضه مورد مطالعه، باعث شده است که مدت زمان آبدهی چشمه ها، بسیار طولانی باشد.
    کلیدواژگان: کنگیر، کارست شدگی، زاگرس چین خورده، درز و شکاف، ضریب فرود، حجم ذخیره دینامیکی
  • احمد عباس نژاد، علیرضا شاهی دشت صفحات 85-96
    هدف این تحقیق، بررسی کمیت و کیفیت آب های زیرزمینی دشت سیرجان، شناسایی و ارزیابی پیامدهای ناشی از برداشت بی رویه از سفره آب زیرزمینی و ارائه راهکارهای مفید برای مشکلات پیش رو است. بدین منظور کلیه اطلاعات هواشناسی، هیدرولوژیکی، هیدروژئولوژیکی، زمین شناسی و جغرافیایی منطقه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است. نقشه های کیفیت شیمیایی و هم عمق سطح آب زیرزمینی منطقه به کمک نرم افزار ArcGIS رسم و پس از آن اضافه برداشت، افت سطح ایستابی، کسری مخزن و تغییرات شوری آب زیرزمینی در قسمت های مختلف دشت محاسبه گردید. طبق محاسبات انجام شده سطح آب زیرزمینی دشت طی سال های گذشته همواره دارای سیر نزولی بوده است، بطوری که از سال آبی 1381-1380 تا سال 1386-1385 به طور متوسط سالانه حدود 80 سانتیمتر افت داشته است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد برداشت بی رویه از سفره آب زیرزمینی دشت، پیامدهایی همچون تغییر کیفیت آب زیرزمینی، افزایش مصرف انرژی استحصال آب زیرزمینی، افزایش آسیب پذیری دشت نسبت به خشکسالی، نشست زمین، از بین رفتن اکوسیستم منطقه و خشک شدن باغات و... را نیز به دنبال داشته است. بنابراین چنانچه اقدام جدی و موثری در این زمینه صورت نگیرد، در آینده این منطقه نه تنها با تشدید این پیامدها، بلکه با مشکلات اقتصادی و اجتماعی نیز مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، برداشت بی رویه، افت سطح آب، نشست زمین، دشت سیرجان
  • موسی عابدینی صفحات 97-110
    حوضه ی آبریز کلقان چای با مساحت 5/235کیلومتر مربع و متوسط بارندگی290 میلیمتر در جنوبشرق شهر تبریز واقع شده است. ارتفاع متوسط آن 2615 متر و شیب 92/12% است و از پتانسیل بالایی برای فرسایش خاک برخوردار است. نتایج داده های برخی از شاخص های ارزیابی استعداد حوضه به فرسایش خطی بویژه خندقی(نظیر Ws وHTK) نشانگر پتانسیل بالای خندق زایی در حوضه است. متوسط فرسایش خاک در حوضه ی آبخیز کلقان چای ton/ha/y 79/235 می باشد و مجموع کل فرسایش خاک حوضهton/ha/y 5552845برآورد شد که نشانگر اتلاف شدید خاک های سطح الارضی و زراعی حوضه عمدتا به واسطه ی فرسایش آبی روان آبها به صورت خندقی می باشد. نتایج تحلیل های آماری نشان داد که بین پارامترهای طول و عمق خندق ها همبستگی مثبت(75/.R=) معنی دار در سطح اطمیان 99% و بین طول و شیب محل با همبستگی معکوس معنی دار (5071/.R=) در سطح اطمیان 97%، وجود دارد. بعلاوه بین طول و عرض خندق ها همبستگی مثبت معنی دار(85/.R= در سطح اطمیان 95%)، طول و ارتفاع متوسط و توپوگرافی با همبستگی مثبت معنی دار (596/.R=) وجود دارد. با توجه به شیب تند دامنه ها، دخالت شدید انسان ها (واقع شدن بیش از 19 روستا در حوضه)، بارش های رگباری، اثرات) سیستم آبراهه ها به شدت موجب تخریب و انتقال مواد سست سطحی (خاک های زراعی حاصلخیز) می شوند. فرمول های تجربی برآورد میزان رسوب.نشانگر شدت تخریب و حجم زیادی از سازند های خاکی از حوضه است. لذا پیشنهادهای لازم متناسب با ویژگی های حوضه برای مدیریت آن ارائه شد.
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، رگرسیون خطی، رسوبدهی، حوضه ی کلقان چای
  • محسن احدنژاد روشتی، حیدر صالحی میشانی، لیلا وثوقی راد، سید احمد حسینی صفحات 111-126
    امروزه صنعت توریسم در دنیا، یکی از منابع مهم درآمد و در عین حال از عوامل موثر در تبادلات فرهنگی بین کشورهاست و به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان حایز جایگاه ویژه ای است که همراه با به وجود آوردن تغییرات شگرف در سیمای زمین، اوضاع سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، منش و روش زندگی انسان ها را دگرگون می سازد. این در حالی است که مراکز اقامتی یکی از اصلی ترین عناصر در توسعه این صنعت محسوب می شوند. بر این اساس هدف از این تحقیق بررسی نقش ارکان اصلی شهر ایرانی اسلامی در مکان گزینی مراکز اقامتی می باشد. روش انجام تحقیق، تحلیلی-کاربردی است. که به منظور طبقه بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مذکور از مدل های ANP، میانگین نزدیک ترین همسایه، رگرسیون وزنی جغرافیایی، موران و مدل تحلیل شبکه استفاده شده است. برای انجام این عملیات از نرم افزارهای ARC/GIS و Super Decisions بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که 82 درصد از عناصر اقامتی در گذشته در فاصله 5 دقیقه از عناصر اصلی شهر قرار داشتن اما این رقم در چند سال اخیر با تغییر فاحش به تنها 68 درصد رسیده است. این گریز از مرکز که در چند سال اخیر در اکثر شهرهای ایران و حتی جهان به چشم می خورد، هم می تواند ناشی از عوامل دافعه در مرکز و هم ناشی از عوامل جذاب در حاشیه شهرها باشند؛ لذا پس از ارزیابی نظر کارشناسان، مشخص گردید که در شهر زنجان هزینه های عمومی با ضریب تاثیر 0.38 مهم ترین شاخص و قیمت زمین به عنوان مهم ترین زیرمعیار با وزن 0.49 بیشترین تاثیر را در انتخاب محل احداث مراکز اقامتی داشته اند.
    کلیدواژگان: توریسم، عناصر اقامتی، نزدیک ترین همسایه، ANP، ارکان اصلی شهر اسلامی
|
  • Dr. Mir Najaf Mousavi, Dr. Afshar Kabiri, Dr. Ali Akbar Taghilo Pages 1-20
    The improvement and changing the quality of rural residents life requires the development of some social infrastructures that makes possible the development and its process and facilitates its trend. The most important mechanism of the social dimension based on the rural developmentwhich makes the physical changes, development of facilities and welfae is the social capital. Therefore, the purpose of this reaserch is the comparative analysis of the relationship between social capital and rural development in the villages with over 1000 population of Miyandoab town ship. The research methodology is based on fuzzy approach. The Rural development has been ranked through 79 indices by TOPSIS model. To determine the social capital of the villages, the questionnaire with a sample size of 537 people were used as quota sampling. The results show that the experimental data refers to the fuzzy relationship between the two sets of social capital and rural development. The consistency criteria between these two sets is equal to 0.816. This value indicates that only 82 percent of the study rural areas have confirmed the claim that social capital is a necessary condition for rural development. Accordingly, with 95% of confidence it can said that social capital is an"always necessary” condition for rural development. The coverage index between two sets is equal to 0.75. The experiments demonstrate the importance of social capital for rural development. The present evidences indicate that 75 percent of the rural development has been covered by social capital.
    Keywords: social capital, rural development, fuzzy method, Miyandoab Township
  • Dr. Taghi Tavuosi, Borzoo Sabzi Pages 21-34
    Ilam province has a special bio – climate condition due to its expanding width, special topographical condition and effective atmosphere masses on the areas which can attract tourism in most of time, annually. The aim of present study is to determine suitable areas in order to expand tourism in suitable times in Ilam. That monthly climate comfort for night and days was determined base on Evans comfort model. Climatic elements used in Evans model are maximum and minimum of temperature, maximum and minimum of relative humidity and wind speed. In order to analyze climate elements, the data of 2 synoptic station) Ilam, Dehloran(and 3 climatory stations (Ivan, Mehran and Dareshahr(were used during 1375-1387. After rebuilding, equalization and analyzing data required climatic elements were provided. Bio – climatic comfort maps were provided using GIS software. The results of this study can lead to usage of tourism planning and expanding in Ilam.
    Keywords: Tourism, Ilam province, Evanz Index, GIS
  • Dr. Amir Safari, Reza Mansouri Pages 35-50
    During recent years, various researchers tried to quantify the tectonic movements and have presented several indicators as geomorphic indices. Using these indicators provides the possibility for proper analysis of the evolution situation of the drainage network and changes of the mountain front due to the tectonic activities. Kangir basin (Eyvanegharb) is located at coordinates of geographical longitude of 46ْ, 17َ, and 11ًup to east 46ْ, 27َ, and 35ً and geographical latitude 33ْ, 41َ, and 14ًup to north 33ْ, 50َ, and 57ً with an area of122. 71square kilometers in southeast Eyvanegharb city (North of Ilam Province). The only drainage of this basin is Kangir River, which drains the total of Eyvanegharb plain. The main purpose of this paper is the relative evaluation of status of the basin active tectonics through using and calculating geomorphic indices such as Valley floor – valley height ratio (Vf), Asymmetric factor (Af), Stream length gradient index (Sl), Drainage basin shape ratio (Bs), Percentage dissected mountain fronts (Fd), Percentage undissected escarpments (Eu), Mountain front sinuosity (Smf), and Mountain front facet (Fmf). Thus, topographic maps and geology, satellite imagery and geographical information system software in Arc GIS 10 and several field visits from landforms, has been used. The results indicate that the Kangir watershed has a relatively active tectonic status; Based on indicators of Vf, Af, Sl, Fd, Eu, Smf and Fmf, this basin is placed at class one. The amount of qualitative calculated indices is matched with the existing Geomorphologic evidences available in the area such as the V-shaped and deep valleys, escarpments fault, triangular surfaces, young anticline, low cut mountains front, tilt the main drainage and lack of foothills.
    Keywords: Eyvanegharb, Kangir basin, tectonic, geomorphic indicators, Geomorphologic evidence
  • Dr.Ali Akbar Anabestani, Dr.Hamid Shayan, Dr.Ali Akbar Taghiloo, Reza Khosro Beygi, Yousof Khodaei Pages 51-70
    Nowadays, the effectiveness of any organization, especially the organizations responsible for rural management, depends on providing the increasing needs and requirements of people, which necessitates the effective implementation of facilities and resources and promoting the quality level of services in rural areas. Generally, identifying people's requirements and knowing their demands has a determinant role in determining priorities for management and effectiveness of administrative system. Indeed, respecting the people’s role and knowing their requirements provides a proper and useful framework for selecting appropriate strategies and promotion of the quality level of the provided services. Therefore, the present study intends to identify the priorities of organizations for providing services through the evaluation and measuring the satisfaction of villagers about the provided services.Therefore, to complete coverage of all levels and expectations of residents, the Rater model was used to determine the level of services in 59 rural settlements in Ijroud County of Zanjan province. The data were collected through the questionnaire with a sample size of 436 people and analysis of data were done by using appropriate software of SPSS. Based on “T Student” test, the satisfaction level of the considered organizations in all indices was significantly less than what expected. In ranking the indices effective on the level of satisfaction, the factors including intimate and friendship relationship of people and the authorities, responding the people’s problems with courtesy and respect, the manner that authorities perform their duties and the interests and motivations of authorities in performing their duties have had the most important role in defining the people’s satisfaction from the related organizations. The results obtained from multiple regressions showed that the criterion of reliability with determinant coefficient of 0.432 has had the most effect on the people’s satisfaction.Generally, for improving the condition for servicing the responsible organizations, knowing the daily requirements of people and identification of service fields for providing the requirements and needs of people is inevitable.
    Keywords: Satisfaction, Organization, Dimensions of service, Rater model, Ijroud County
  • Dr.Shahram Bahrami, Dr. Mohammad Ali Zangane Asadi, Hamze Rahbar Pages 71-84
    Kangir catchment with a drainage area of 458 km2, in Ilam province, is part of Folded Zagros structural zone. The aim of this research is to evaluate the hydrological and chemical properties of springs and their relations with geomorphologic landforms of the study area. To achieve the purpose of this study, Karstic landforms, joint system, fold symmetry index (FSI) and fold front sinuosity (FFS), hydrographs and chemical characteristics of springs were measured quantitatively. Evaluating the FSI and FFS indexes represents young folding system of the study area. Result of this study reveals that dominant direction of joints is parallel to anticline hinge, or perpendicular to topographic slope. Evaluating the hydrographs of 6 springs reveals that the rate of recession coefficient (α) in Sarab, Farzegah, Venit, Debiran, Halashi and Majin springs are very low, 0.0058, 0.0074, 0.0098, 0.0055, 0.0078 and 0.0047 respectively. The high amounts of dynamic storage volumes, electrical conductivity, total hardness, and of water compounds like cations and anions in the studied springs imply the low development of karstic voids and high contact area between water and bedrock. On general, young karstification system as well as direction of karstic joints, perpendicular to topographic slope, has resulted in long duration of all spring discharges.
    Keywords: Kangir, karstification, Folded Zagros, joints, recession coefficient, dynamic storage volumes
  • Dr. Ahmad Abbasnejad, Ali Reza Shahidasht Pages 85-96
    The ever-increasing pistachio gardening is considered as the main cause of overdraft and water-level decline in Sirjan plain. During the past several years, overdraft from the alluvial aquifer of this plain has led to water resource depletion, quality degradation, deepening the well, drying water resources, increase in energy consumption for water pumping, higher drought frequency, ground settlement, decrease in specific retention and drying some fields and gardens. Continuation of this trend during the next years, the level of the plain underground water will drop more, and besides discharging a great part of water with a desirable quality and quantity, the damages will also increase. Also, salt water intrusion from the west (Salt Flat) would threaten the natural ecosystems. Problems in public hygiene and welfare, crisis in agriculture and animal husbandry, unemployment, decrease in public income and the probable unrest and economic and social crises may result. Since the highest amounts of abstraction is for agriculture, training farmers for optimum water consumption and up-grading irrigation practices seem essential. Some other options such as decrease in drilling permits, conservation of ground waters, artificial recharge, proper agricultural practices, water treatment and recycling of sewages and effluents may decrease ground water abstraction rate and abate these forecasted consequences.
    Keywords: Groundwater, Over abstraction, Water table decline, Ground subsidence, Sirjan plain
  • Dr. Mousa Abedini Pages 97-110
    In this research, it is tried to investigate the soil erosion by the indices of rainfall erosive, evaluation of the basin potential for trench erosion, morphometric of trenches and statistical analysis to suggest some required recommendations for erosion control. Also we used hydro climatic indices for studying the above said factors. Also in relation with the high development of trenches in the study basin, we did morphometric work in the 20 trenches.With respect to steep slope of the skirts, great interfere of human (existence of 19 villages in the study basin), stormy rainfall, water way systems has caused the destruction and movement of non-resistant materials from the areas (fertilized agricultural soils)The average annual soil erosion in Kalgan Chayi basin is 235.79 ton/ha/y(table No.1) and the total erosion in whole of the area is 5552845 ton/per year. The index of wet soil (WS) in February and March were negative and indicates the potential of the under study area for trench erosion in these months. Hydrothermal coefficient (HTK) 1.715 in the limit of 1.25 up to 2.5 shows the potential of the area soil for creating trenches.Comparison of the results of statistical analysis by linear power regression showed that linear regression is better than power one in trenches study.Some suggestions:Therefore, applying watershed management methods appropriate with the climatic and topographic conditions of the area are presented as the following:- Creating terrace at the mild slopes and making banquette(U,V gradients) at the pendants by using Sakardent formula which is adapted with semi-arid areas(by calculating distances, gradient and amount of earth filling and earth moving)- Applying watershed management methods of change in the slopes by dry laid masonry and establishment of weirs in the waterways and active trenches (check dam and log) which their material exist in the environment.- Avoiding plow in the slopes (perpendicular to the contour lines) and preventing excessive and over grazing, burning bushes and trees.
    Keywords: Soil erosion, Linear regression, sediment yield, Kalgan chayi basin
  • Dr. Mohsen Ahad Nejad Roshti, Heidar Salehi Mishani, Leila Vosogi Rad, Seyed Ahmad Hosseini Pages 111-126
    Today, tourism industry is one of the major sources of income in the world and meanwhile is of the factors effective on the cultural exchanges between countries and as the largest service industry in the world has a very special place which through causing dramatic changes on the land feature, will change the political, economical, cultural and the manner and method of people’s life.While, the residential centers are considered as one of the main elements in development of this industry. Accordingly, the objective of this study is investigate the role of the main elements of the Islamic Iranian city on locating the residential centers. The method of this study is analytical-functional method. In order to classify and analyze the data by the use of ANP models, the nearest neighbor, geographically weighted regression, Moran and network analysis models have been used. For data analysis, ARC/GIS and Super Decisions soft wares have been used. The results showed that 82 percent of the residential elements in the past have been located 5 minutes away from the basic elements of the city, but this rate with a dramatic change has reached to 68 percent in the recent years. This eccentricity in recent years in most of the Iranian cities, and even in the world, can be due to the repulsive factors in the center and also the attractive factors in the margin of cities, so upon the assessment of the experts, it was determined that in Zanjan, the public costs with the effect coefficient 0.38 was the most important index and the land price as the most important sub-criteria with weight 0.49 has had the most effect on locating the residential centers.
    Keywords: Tourism, Residence Centers, nearest neighbor, main elements of the Islamic city