فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 20 (پاییز 1395)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 20 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بختیار عزت پناه، محمد علی خلیجی* صفحات 1-16
    شهرها طی حیات خود بر اثر عوامل مختلف تغییر شکل و گسترش می یابند؛ اما شهر خوب شهریست که کالبد شهر، نیازهای ساکنان را با توجه به تغییرات زمان تامین کند. گسترش بی رویه اراضی شهری از مهمترین مسائل و معضلات برای مدیران و برنامه ریزان شهرها در سطوح گوناگون است. هدف پژوهش حاضر، بررسی و شناخت عوامل موثر در پیدایش و شکل گیری ساختار فضایی و کالبدی شهر گناباد است .روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است و از مدل کمی (هلدرن) ابزارGIS ، استفاده از شاخص های کالبدی، اقتصادی و جمعیتی در تبیین هدف فوق استفاده شده است. نتایج اولیه تحقیق نشان می دهد که الگوی رشد شهر از شرق به غرب شکل گرفته است. تحولات جمعیت شهر گناباد در دوره های مختلف هر چند تحت تاثیر عوامل مختلف دچار افزایش و یا کاهش بوده، با وجود این نرخ رشد جمعیت این شهر در حال حاضر از میانگین نرخ رشد جمعیت شهری استان و کشور بیشتر بوده و نمایانگر وجود زمینه های رشد جمعیت در این شهر است. همچنین بر اساس محاسبات مدل هلدرن، حدود 49 درصد رشد شهر گناباد بر اثر رشد بی قواره و اسپرال شهر و حدود 51 درصد مابقی توسعه شهر ناشی از رشد جمعیت شهر بوده است.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی، سلسله مراتبی، توسعه فیزیکی، مدل هلدرن، شهر گناباد
  • سحر حسن پور*، عبدالنبی شریفی، محمد بافقی زاده صفحات 17-34
    با توسعه شهرنشینی، فضای سبز بسیار مورد توجه قرار گرفت و به عنوان یک نماد مهم سلامت اکوسیستم های شهری شناخته شد. پارک و فضای سبز در ارتقاء کیفیت زندگی افراد ساکن در محدوده های شهری نقش بسزایی دارد؛ اما توزیع نامتوازن پارک ها و کم توجهی به معیارهای مطلوب در مکان یابی پارک ها، موجب می شود که مزایای پارک ها، به طور شایسته و بایسته محقق نگردد. منطقه سه شهر اهواز نیز به دلیل توزیع نامتوازن و عدم رعایت اصول مکان یابی پارک، با همین مساله مواجه است؛ بنابراین، این پژوهش با هدف مکان یابی پارک جدید در منطقه سه شهر اهواز انجام شده است. برای دستیابی به هدف پیش گفته، با رویکردی کاربردی و ماهیتی توصیفی- تحلیلی از شش شاخص حاصل از مطالعات و نظرات خبرگان استفاده شد که اطلاعات مورد نیاز با مطالعه ادبیات موضوع، پژوهش های پیشین، طرح های توسعه و عمران شهر اهواز جمع آوری شد و به وسیله مدل فرایند تحلیل شبکه ای و ابزار تحلیل شبکه در محیط نرم افزار Arc GIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. محاسبات نشان داد که یازده محله منطقه سه اهواز فاقد پارک است. با مقایسه سرانه پارک در محله ها و سرانه استاندارد طرح تفصیلی مصوب 1376 (4/13 متر مربع) معلوم شد که 78/76 درصد محله ها از لحاظ برخوداری از پارک در وضعیت محروم و بسیار محروم قرار دارند. بررسی شعاع عملکرد پارک های موجود نشان داد که 53 درصد پارک ها در ارائه خدمات به ساکنان محله های مقصد، در وضعیت مطلوب قرار دارند و 47 درصد مابقی دارای وضعیت نامطلوبی هستند. حاصل مکان یابی پارک های جدید، بیست مکان شد که به وسیله نرم افزار Super Decisions اولویت احداث آنها مشخص شد. نتایج پژوهش، حاکی از این است که توزیع پارک ها در منطقه سه شهر اهواز بسیار نامتوازن و بی توجه به تراکم جمعیت و عدم رعایت اصول مکان یابی پارک است و برای مرتفع ساختن این خلل، نیاز به احداث پارک جدید می باشد؛ اما احداث پارک جدید باید بر اساس استانداردهای موجود باشد تا ضمن کارآیی بالاتر، کیفیت زندگی و رضایت مندی شهروندان را تضمین کند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پارک جدید، فرایند تحلیل شبکه ای، شهر اهواز، New Location، Allocation
  • محمد تقی رهنمایی، احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد، ایوب منوچهری میاندوآب* صفحات 35-56
    در عصر حاضر، اصلی ترین عامل بحران های جوامع بشری ریشه در نابرابری های اجتماعی و فقدان عدالت دارد. امروزه برنامه ریزان به ویژه جغرافی دانان با طرح عدالت فضایی یا توزیعی، راهبردهای جدیدی را در مسیر توزیع منافع همگانی بر اساس معیار های نیاز، استحقاق و منفعت عمومی ارائه می دهند. در این تحقیق، شهر تهران به عنوان نمونه، مورد مطالعه قرار گرفته است؛ به این دلیل که در این شهر، نابرابری فضایی نسبت به سایر شهرهای کشور، بیشتر قابل مشاهده است. هدف تحقیق، تحلیل فضایی و سطح بندی مناطق شهر تهران بر اساس شاخص های انتخاب شده است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی بوده که از روش های آماری تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، تحلیل تشخیصی، رگرسیون و روش های تصمیم گیری چند معیاره استفاده شده است. شاخص های مورد مطالعه هفت بخش اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، فرهنگی، زیربنایی، امنیتی، فضای سبز و آلودگی را شامل می شود. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، بخش های مختلف مناطق شهر تهران به صورت جداگانه سطح بندی شدند. در مرحله بعد، مناطق شهر تهران با استفاده از روش های دیگر نیز سطح بندی شدند و با استفاده از تحلیل خوشه ایدر چهار سطح توسعه یافته، متوسط به بالا، متوسط به پایین و توسعه نیافته سطح بندی شدند. در نهایت، برای انتخاب خوشه بندی نهایی، از تحلیل تشخیصی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مناطق شمال شهر تهران نسبت به سایر در سطح توسعه یافته قرار دارند و از طرفی شکاف بین مناطق شمالی نسبت به سایر مناطق شهر تهران خیلی زیاد است؛ در حالی که مناطق جنوبی تقریبا در یک سطح قرار دارند. در پایان نیز با توجه به مدل پیش بینی رگرسیونی، بخش های اجتماعی و زیربنایی به عنوان اولویت اول برای توسعه مناطق توسعه نیافته پیشنهاد شده است و شاخص های فرهنگی و اقتصادی در اولویت دوم و بخش های کالبدی و فضای سبز در اولویت بعدی قرار دارند، بخش امنیتی نیز در اولویت چهارم برای مناطق توسعه یافته، پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نابرابری، فضا، شهر، تهران، برنامه ریزی
  • پیام ابراهیمی*، کریم سلیمانی، کاکا شاهدی صفحات 57-74
    ارائه راه حل مناسب در کوتاه ترین زمان ممکن، هدفی است که یک برنامه ریزی استراتژیک از بین عوامل خطر آفرین محیطی دنبال می کند. تغییر کاربری اراضی، از جمله خطرهای نامحسوس و خطرآفرینی است که پهنه سیلاب و دوره بازگشت آن را افزایش می دهد. در این پژوهش، با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای سنجنده ETM+ سال 2000 و سنجنده IRS-1D سال 2012، درصد تغییرات کاربری اراضی حوضه آبریز «نکا» در استان مازندران و سطح وقوع سیل گیری با دوره بازگشت 2، 5، 10، 25، 50، 100 و 200 ساله در محیط نرم افزار HEC-RAS و ENVI تعیین شد. سپس نتایج حاصل به محیط GIS انتقال یافت و مشاهده شد در دهه گذشته، علاوه بر تغییر کاربری اراضی، پهنه سیل گیری در دوره بازگشت های مشخص شده نیز افزایش یافته است و در اثر این تغییرات، نتایج نشان داد کاربری اراضی کشاورزی 27/2 درصد، اراضی غیر قابل استفاده 31/7، شهری 91/1 افزایش و در مقابل جنگل 22/10 درصد و مرتع 27/1 درصد کاهش یافته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد HEC-RAS و HEC-GeoRAS با استفاده از ARC GIS می تواند مقادیر عددی و گرافیکی مناسبی را جهت مطالعه خصوصیات هیدرولیکی جریان در رودخانه ها و نیز کارایی تلفیق مدل های مذکور را جهت پهنه بندی سیلاب با دقت بالا توصیه می کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سیلاب، کاربری اراضی، نکارود، HEC، RAS
  • یوسف قنبری، زهرا کاظمی*، حمید برقی، فاطمه کاظمی اسکری صفحات 75-94
    ظهور گردشگری به عنوان یک نیاز و تبدیل شدن آن به عنوان بزرگ ترین صنعت خدماتی دنیا و تخصصی شدنش، این فرصت را فراهم کرده تا هر مقصدی جهت بهره جستن از منابع حاصل از گردشگری امیدوار باشد. هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت های گردشگری روستای میمند و ارائه راهکارهای استراتژیک در زمینه گردشگری است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی و روش مطالعه، ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، شامل دو گروه گردشگران و کارشناسان گردشگری بودند که بر اساس فرمول کوکران، از میان 750 نفر گردشگر سال 1392 و 35 نفر کارشناس گردشگری -به صورت تمام شمار- 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. مقدار آلفای کرون باخ برای قابلیت اعتماد گروه گردشگران، 0.73 و برای گروه کارشناسان، 0.84 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش آماری تحلیل عاملی در محیط نرم افزاری SPSS، مدل SWOT و نرم افزارEXCEL استفاده شده است. نتایج روش تحلیل عاملی نتایج نشان داد که، عوامل خدمات زیربنایی با 14.682 درصد، عوامل فرهنگی با 9.934 درصد، عوامل خدمات پذیرایی با 7.087 درصد، خدمات سرویس بهداشتی با 5.254 درصد، عوامل اقتصادی با 4.757 درصدو امکانات رفاهی با 4.501 درصد تبیین، می توانند در جذب گردشگر نقش زیادی داشته باشند. همچنین، نتایج روش SWOT نشان داد که نتایجبه دست آمدهبیان کنندهاینواقعیت استکه روستای میمند، علیرغم برخورداری از قوت ها و فرصت ها، از جمله: موقعیت جغرافیایی، تنوع منابع و جاذبه های طبیعی، تاریخی و فرهنگی گرفتار ضعف ها و تهدیدهای مختلفی همچون کمبود زیر ساخت های گردشگری و عدم تبلیغات مناسب است. این پژوهش در پی آن است که با ارائه راهبردهایی، به توسعه صنعت گردشگری این روستا کمک کند. در بین استراتژی ها، نقاط قوت با امتیاز 3.222 در رتبه اول و همچنین ضعف ها با امتیاز 2.989، فرصت ها با امتیاز 2.864 و تهدیدها با امتیاز 2.785 رتبه های بعد را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج جدول های 4، 5 و 12 فرضیه تحقیق مورد تایید قرار می گیرد؛ به گونه ای که در روستای میمند عوامل داخلی می توانند نقش موثرتری در توسعه گردشگری نسبت به عوامل خارجی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت ها و محدودیت های گردشگری، توسعه روستایی، میمند کرمان، SWOT
  • رحیم بردی آنامرادنژاد آنامرادنژاد*، اسدالله دیوسالار، صابر میرابی صفحات 95-108
    قائم شهر از لحاظ کیفیت محیط دچار مشکلاتی در زمینه های دسترسی، تراکم و ترافیک، بهداشت، زیبایی، سرزندگی و غیره است. دراین مقاله، به بررسی میزان رضایتمندی شهروندان قائم شهر از کیفیت محیط زندگی پرداخته شده است. در این راستا، روش ها و شاخص های مرتبط با کیفیت محیط مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا شاخص های اثر محور مبتنی بر رضایتمندی شهروندان و روش HMR در جهت رسیدن به اهداف تعریف شده انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری همچون تحلیل عاملی، آزمون T تک نمونه ای، رگرسیون خطی چند متغیره انجام شده است. جامعه نمونه از جمعیت 172000 نفری شهر مورد مطالعه، 323 نفر انتخاب شد و پرسشنامه بین آنان توزیع گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که رابطه معناداری بین برخی از متغیرهای اقتصادی، اجتماعی نظیر میزان تحصیلات، سن و درآمد با رضایتمندی از کیفیت محیط وجود داشته و بین عوامل تاهل، جنسیت و شغل با رضایتمندی از کیفیت محیط رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین بررسی میزان همبستگی بین متغیرهای کالبدی و محیطی با رضایتمندی از کیفیت محیط نشان داد که متغیرهای کالبدی (مدت زمان اقامت در محله) با رضایتمندی، رابطه معنی داری وجود داشته و بین متغیرهای محیطی (صدا، بو، آلودگی و زباله) با رضایتمندی، رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محیط شهری، قائم شهر، رضایتمندی
  • مهدی زندیه *، پدرام حصاری، سامان تبنا، آرزو محتشم صفحات 109-128
    توسعه پایدار شهری با به کارگیری تمام عناصر و فضای موجود شهرها قابل پیگیری است. در شهرها فضاهای خالی و بدون استفاده ای وجود دارند که با نداشتن خاصیت ظاهری، دارای قابلیت های فراوانی هستند. فضاهای گمشده شهری به منظور شکوفایی عوامل پایدار و همچنین مناسب برای اهداف توسعه پایدار، با داشتن شاخصه ها و توانایی های بالقوه، دارای ارزش بازسازی و همچنین ترمیم هستند. برای بالفعل نمودن ظرفیت تبدیل این فضاها به کاربری فضای سبز، باید آنها را شناخت و سنجشی از لحاظ ظرفیت سنجی عوامل موثر در بهبود طراحی با مدیریت زیست محیطی لازم است تا بازده محیطی این فضاهای شهری افزایش یابد. به نوعی می توان بیان نمود که باید با تعیین اولویت ها و تعیین سلسله مراتب ارزشی با رویکرد به توسعه فضای سبز پایدار، فضاهای قابل بازدهی به ترتیب اولویت شناسایی گردند تا به درستی از ظرفیت ها و سرمایه گذاری ها استفاده شود؛ زیرا که تمامی این فضاها دارای بازدهی بالا نیستند.
    این پژوهش با رویکرد تحلیلی- کاربردی، در ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و میدانی، با بررسی مبانی فضاهای گمشده، شناسایی عوامل موثر در شکل گیری آنها را با شاخصه های «فضاهایی با شاخصه های جمع شدن زباله، تخریب، رها شده، منظر نامطلوب، احساس فضای بی دفاع، مکان ولگردها و اوباش ها، برنامه ریزی نشده و بدون کاربری مشخص» یاد می شود و با مطالعه موردی در محله آخوند، چهار فضا با این ویژگی ها شناسایی شد و در نهایت با هدف تغییر کاربری این فضاها به فضای سبز با روش تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار Expert choice و نظر کارشناسان امور شهری و شهرسازی شهرداری قزوین، ظرفیت تبدیل فضاهای گمشده در محدوده محله آخوند با مشخصه های مساحت مناسب، تراکم جمعیت، فاصله از فضای سبز موجود، کاربری فضای سبز در طرح تفصیلی، دسترسی به شبکه های ارتباطی موجود، نزدیکی به مراکز آموزشی موجود و مراکز مسکونی، اولویت بندی شدند. نتایج نشان داد که فضای شماره یک با وزن نهایی 337/0 در اولویت اول توسعه فضای سبز قرار گرفت و فضاهای دو، سه و چهار با ترتیب 282/0، 223/0 و 158/0 در اولویت های بعدی بوده و نشانگر این است اولویت ها به ترتیب، بازده و تناسب کمتر به منظور تبدیل و ترمیم این فضاهای گمشده به فضای سبز را دارا هستند.
    کلیدواژگان: فضاهای گمشده، توسعه پایدار، فضای سبز، محله آخوند، روش سلسله مراتبی (AHP)
  • غلام حسن جعفری، مهدی دوستکامیان* صفحات 129-140
    هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات و آشکار سازی چرخه های دبی و بارش سالانه حوضه مند است؛ بدین منظور داده های دبی و بارش سالانه این حوضه برای ایستگاه های باباعرب، دهرم، دهرود، دژگان، حکان، تنگ کارزین، تنگاب و حنیفقان، بندبهمن، علی آباد خفر، باغان و قنطره طی دوره 1355 تا 1390 استخراج، سپس با استفاده از روش های تحلیل همساز و تحلیل روند در محیط نرم افزار MATLAB مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که بر بارش و دبی حوضه مند بیشتر چرخه ای کوتاه مدت 2 تا 6 ساله حاکم بوده است. با وجود این، بعضی از چرخه های بلند مدت نظیر 17 و 25 ساله در دبی این حوضه مشاهده شده است. نتایج حاصل از تحلیل روند دبی و بارش نشان داد که روند افزایش یا کاهش دبی حوضه در اکثر ایستگاه ها تحت تاثیر روند افزایش و کاهش بارش این منطقه است. با این حال، به طور قطع نمی توان استنباط نمود که تغییرات و چرخه های دبی حوضه مند، وابسته به بارش است؛ از این رو، نمی توان تاثیر عوامل مورفولوژیکی و ژئومورفولوژی این حوضه را نادیده گرفت.
    کلیدواژگان: حوضه مند، دبی، بارش، تحلیل همسازه ها، روند
  • مژگان دهقانی*، احمد عباس نژاد، حسین نگارش صفحات 141-152
    دشت بافت، یکی از مناطق با تکرار وقوع سیل و خسارات مکرر در ایران است. در این مطالعه به منظور مشخص نمودن مناطق تحت خطر سیل در دشت بافت، نقشه پهنه بندی خطر با استفاده از معیارهای ژئومورفولوژی، فتوژئولوژی و بازدید صحرایی تهیه گردید. اساس تهیه آن تفسیر عکس های هوایی 1:50000، 1:20000 و 1:40000 منطقه ( به ترتیب مربوط به سال های 1335، 1367 و 1371 ) به همراه کنترل صحرایی است. در تهیه این نقشه لازم بود جهت تفکیک آسان تر واحدها و مرز آنها، تمامی منطقه به صورت یکپارچه دیده شود؛ به همین دلیل، گستره عکسی منطقه تهیه گردید. از آنجا که در طبیعت عوارض خاصی سیل گیر هستند (نظیر مخروط افکنه، دلتاها و دشت های سیلابی)، می توان در سطح این عوارض با توجه به تغییر توپوگرافی و تغییرات تن (Tone) عکس هوایی شدت و ضعف خطر سیل و نوع آن را شناسایی نمود. بدین ترتیب با تفسیر عکس ها، نقشه پهنه بندی خطر سیل تهیه و در مرحله بعد در روی زمین کنترل صحرایی گردید. در نقشه پهنه بندی، واحدهای مختلفی؛ نظیر: خطر زیاد سیلاب محصور در مجرا، خطر زیاد پخش سیلاب در سطح مخروط افکنه و خطر آبگرفتگی زیاد در قاعده مخروط افکنه شناسایی و تفکیک شدند. با تطبیق این نقشه با نقشه کاربری زمین سرمایه های تحت خطر شناسایی گردیدند. بر این اساس بخش هایی از شهر بافت در محدوده با خطر پخش سیلاب پهنه ای قاعده مخروط افکنه واقع گردیده و بخش شرقی این شهر در معرض خطر زیاد سیلاب رودخانه ای است. همچنین تعداد زیادی از روستاهای این منطقه و باغات و اراضی کشاورزی به دلیل واقع شدن در مجاورت رودخانه ها، در معرض خطر طغیان رودخانه قرار دارند. از نقشه حاصله می توان برای کلیه موارد مربوط به مدیریت خطر سیل؛ مانند: تغییر کاربری زمین، هشدار، امداد و نجات، مقاوم سازی و تعیین نرخ بیمه سیل استفاده نمود. پیشنهاد می شود که اشغال سطوح پرخطر منع شده و با انجام عملیات آبخیزداری خطر سیل کاهش داده شود.
    کلیدواژگان: سیل، نقشه پهنه بندی، دشت بافت، ژئومورفولوژی، عکس هوایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • شیرکو احمدی*، مرتضی توکلی صفحات 153-170
    توسعه پایدار و به تبع آن توسعه پایدار محله ای، مفهومی است که در سال های اخیر در مجامع علمی مطرح شده است و ارتباط تنگاتنگی با آسیب های اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و معیشت شهری، امنیت، مشارکت، شکل، بافت و مدیریت شهری دارد. امروزه پایدارترین و موثرترین برنامه های توسعه ای آنهایی اند که مبتنی بر ویژگی ها و نیازهای خانواده ها و جمعیت های محله ای تدوین و ارائه گردند؛ بنابراین، بررسی، شناخت و تحلیل قابلیت ها و توانایی های محله های شهری، گامی اساسی و مهم در فرایند تدوین برنامه ریزی های توسعه پایدار شهری تلقی می شود. بر این اساس، این پژوهش درصدد ارزیابی و سنجش وضعیت پایداری محله ها در شهر سردشت از لحاظ 4 شاخص در ابعاد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و نهادی-کالبدی برآمده است. این تحقیق با رویکردی توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و نیز برداشت های میدانی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه محله های شهر سردشت استکه از بین آنها تعداد 380 نفر طبق جدول مورگان به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و داده های آن با نرم افزارهای SPSSو GISتجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد که میزان پایداری محله های شهر سردشت از نظر ساکنان با میانگین (66/2) پایین تر از حد میانه پاسخ ها است و در حد مطلوبی قرار ندارد. چنانچه یافته های تحقیق نشان می دهد که بین محله های مختلف این شهر به لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه، نابرابری و اختلاف وجود دارد. طبق نتایج پژوهش، شاخص زیستی از بیشترین پایداری در شهر سردشت برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از آزمون Tنشان می دهد، با مقایسه میانگین پایداری محله ها، تنها محله های آشان، سرچاوه، فرهنگیان و ترمینال شرایط بهتری دارند و میانگین پایداری آنها بالاتر از حد میانه است که در این بین، کمترین میزان پایداری نیز در محله های سه راه مارغان و گرده سور است.
    کلیدواژگان: ارزیاب، ی، پای، داری، پای، داری محل، ه ای، شاخ، ص، شه، ر س، ردشت
  • محمدحسین سرایی، مسعود چهارراهی، میثم صفرپور* صفحات 171-182
    گردشگری یکی از بزرگترین محرک های اقتصادی قرن حاضر به شمار می رود؛ تا آنجا که بیش از 10در صد از درآمد ناخالص داخلی کشورها را در سطح جهان تشکیل می دهد. صنعت گردشگری به لحاظ در آمدزایی و تاثیر در رشد اقتصادی کشورها، در حال تبدیل شدن به صنعت اول در جهان است؛ لیکن دستیابی به مزیت نسبی در این بخش، نیازمند ایجاد زیر ساخت های مناسب، تامین نیازمندی های گردشگران و ایجاد تسهیلات مطلوب گردشگری است. از میان این زیرساخت ها، مراکز اقامتی به عنوان مبدا و مقصد گردش های روزانه، از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند و دارای بیشترین تاثیر اقتصادی در صنعت گردشگری هستند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی و تحلیل پراکنش فضایی هتل ها نسبت به جاذبه های گردشگری در شهر شیراز است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در محیط GIS با استفاده از توابع تحلیل شبکه صورت گرفته است. در تحلیل مربوط به پراکنش هتل ها و جاذبه ها، از توابع تحلیل خوشه ایفضایی چند فاصله و توزیع جهت دار استفاده شده است. نتایج نشان دهنده آن است که پراکنش فضایی هتل ها نسبت به جاذبه های گردشگری، متناسب با نیاز گردشگری در مناطق شهری شیراز صورت نگرفته است؛ به طوری که توزیع فضایی هتل ها و جاذبه ها به صورت الگوی خوشه ایو متمرکز در بخش مرکزی شهر در خیابان های رودکی، اهلی، توحید و زند قرار گرفته اند. توزیع جهت دار هتل ها به لحاظ سطوح دسترسی و ظرفیت در محدوده تحت پوشش توزیع جهت دار جاذبه هاست. میانگین کل فاصله هتل ها نسبت به جاذبه های گردشگری 5/2402 متر است. این تمرکز در بخش مرکزی باعث به وجود آمدن مسائلی مانند عدم دسترسی مناسب به همه جاذبه های گردشگری، افزایش ترافیک، محدود شدن فضای گردشگری شهر و افزایش انواع آلودگی ها در بخش متراکم شهر شیراز شده است.
    کلیدواژگان: پراکنش فضایی، هتل، جاذبه های گردشگری، شیراز
  • علی اکبر رسولی، مهدی عرفانیان، بهروز ساری صراف، خدیجه جوان* صفحات 183-202
    بارندگی یکی از مهمترین داده های ورودی سیستم های هیدرولوژیکی شمرده می شود و مطالعه و اندازه گیری آن در زمینه های مختلف مانند: پیش بینی شرایط جوی، طراحی سازه های هیدرولیکی، برآورد و مدل سازی سیلاب ضروری است. هدف این تحقیق، برآورد مقدار بارندگی شش ساعته در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با استفاده از یک مدل مفهومی ابر است. ورودی های این مدل شامل دمای بالای ابر که از باند مادون قرمز ماهواره متئوست تخمین زده می شود؛ فشار، دما و دمای نقطه شبنم ایستگاه های هواشناسی در مقیاس زمانی شش ساعت است. کالیبراسیون (واسنجی) مدل با استفاده از داده های مشاهده ای 16 ایستگاه همدیدی واقع در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در دوره آماری 2005 تا 2011 برای 6 واقعه بارشی فراگیر انجام شد. برای مقایسه مقادیر بارندگی برآورد شده به وسیله مدل و مقادیر ثبت شده در ایستگاه های زمینی، از معیارهای آماری میانگین خطا (ME)، میانگین خطای مطلق (MAE)، جذر میانگین توان دوم خطا (RMSE) و قدر مطلق خطا (abias) استفاده شد. میانگین هر کدام از معیارهای خطا به ترتیب برابر 86/0 ، 61/1 ، 39/2 و 67/0 میلی متر به دست آمد. مقدار کم معیارهای خطا، بیانگر کارایی قابل قبول مدل مفهومی ابر در برآورد بارندگی شش ساعته حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.
    کلیدواژگان: تخمین بارندگی، مدل ابر، متئوست، دریاچه ارومیه
  • محمدحسین ناصرزاده*، الهام قاسمی فر، معصومه معتمدی صفحات 203-222
    خشکسالی، رخدادی طبیعی است که در همه نوع اقلیم مشاهده می شود. این پدیده قادر است خسارات شدیدی به مناطق مستعد وارد سازد. از آنجایی که خشکسالی، کشاورزی سواحل خزر را به دلیل ویژگی خاص خود دستخوش تغییر می کند، این پدیده در سواحل خزر مورد بررسی قرار گرفته شد. هدف این پژوهش، بررسی خشکسالی طی دوره پایه 2010-1961 و آینده 2030-2011 در سواحل جنوبی خزر با استفاده از نمایه SPI(نمره (Zاست. داده های روزانه بارش 5 ایستگاه برای محاسبه مجموع بارش ماهانه و داده های مدلHADCM3 تحت سناریویB1 وA2دریافت شد. برای ریز مقیاس کردن داده هایHADCM3 از دو مدل ریزمقیاس ساز LARS-WGوSDSMاستفاده شد. نتایج نشان داد، مدل LARS_WG قابلیت بالاتری نسبت به مدلSDSMبرای ریزمقیاس کردن داده های بارش دارد. نتایج شبیه سازی مدل LARS-WG، افزایش بارش برای ماه های ژانویه -فوریه- نوامبر – و دسامبر و کاهش آن برای ماه های آگوست و سپتامبر را در هر پنج ایستگاه تخمین زد. نتایج شبیه سازی با مدل LARS-WGبا ضریب تبیین 96 تا 99 درصد، خطای مطلق میانگین 3.6 تا 12.6 میلیمتر و نتایج آزمون های T وF که به ترتیب برای معنی داری میانگین و واریانس داده ها می باشد، معنی دار است. معنی داری 2 میانگین مشاهداتی و شبیه سازی 2 مدل و هم توزیع بودن با دو تست به ترتیب ویلکاکسون و کلموگروف اسمیرنوف ثابت شد. شدت خشکسالی با استفاده ازGISبه نقشه تبدیل شد. نتایج نمره Zسه ماهه با ریزمقیاس سازی مدل LARS-WGنشان داد، بیشترین فراوانی و شدت خشکسالی طی دوره مشاهداتی مربوط به ایستگاه انزلی و رشت است. طی دورهآینده ایستگاه رشت، گرگان و رامسر بالاترین شدت خشکسالی را خواهند داشت. نمره Z6 ماهه مشخص کرد، از نظر فراوانی؛ ایستگاه بابلسر،گرگان و رامسر و از نظر شدت؛ ایستگاه انزلی، رشت و رامسر بالاترین خشکسالی را تجربه کرده اند. درآینده رامسر و سپس رشت و گرگان درجات بالاتر خشکسالی را خواهند داشت. نمره Z12 ماهه نیز بیشترین شدت را برای ایستگاه رامسر و سپس انزلی و برای آینده در رشت، رامسر، بابلسر و انزلی نشان داد. نتایج مشخص کرد، دوره های نرمال بر اساس نمایه نمره Z، دوره های با فراوانی بیشتری نسبت به بقیه دوره ها در هر 5 ایستگاه بوده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، SPI، مدل ریز مقیاس ساز، SDSM، LARS، WG، GIS، سواحل جنوبی دریای خزر
  • محسن کلانتری، علی سرکارگر اردکانی، سیدعلی المدرسی* صفحات 223-244
    با توجه به اهمیت بسیار بالای مقوله سرپناه برای بشر، پیش بینی مکان هایی برای اسکان موقت آسیب دیدگان حوادث، امری اجتناب ناپذیر است. شهر میبد با پیشینه تاریخی و دارای شبکه معابر باریک، در پهنه با درجه خطر نسبتا زیاد قرار گرفته است. یکی از مهمترین وظایف برنامه ریزان بخش مدیریت بحران، پیش بینی های جدی برای اسکان اضطراری است؛ چرا که انسان آسیب دیده بدون سرپناه متعارف در آستانه آسیب های جدی جسمی، روحی و روانی است. با توجه به ماهیت مکانی این موضوع و ماهیت فازی پارامترها و رویارویی با فاکتورهای زیاد در جهت تصمیم گیری، می توان از تلفیقی از GIS و منطق فازی به همراه روش های تصمیم گیری چند معیاره به منظور اخذ تصمیم بهینه که منجر به تعیین نواحی امید بخش اسکان موقت می شود، استفاده کرد. آمار و اطلاعات لازم، به صورت کتابخانه ای و میدانی جمع آوری و تصاویر ماهواره ای منطقه مورد مطالعه در نقشه شهر میبد بهنگام سازی شد. هدف از این پژوهش، بیان روشی کارآمد، منعطف، منطقی و قوی برای مکان یابی اسکان موقت با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی4 در شهر میبد است. در این پژوهش، ابتدا موثرترین پارامترها انتخاب و به وسیله فرایند سلسله مراتبی5 و با استفاده از منطق فازی، مکان های اسکان موقت استخراج گردید، سپس به مقایسه و اولویت بندی مناطق پیشنهادی پرداخته شد و سایت های مورد نظر رتبه بندی و بهترین سایت از بین گزینه های انتخابی مشخص گردید. در روش AHP شش مکان با اهمیت نسبی «بسیارمناسب» و با مجموع مساحت 347071 متر مربع و شش مکان با اهمیت نسبی «مناسب» و با مجموع مساحت 384369 متر مربع به عنوان بهترین مکان ها برای مکان یابی اسکان موقت، مشخص شد. پارک بهاران و اراضی بایر جنوب شرقی ورزشگاه فرمانداری برای اسکان موقت با اهمیت نسبی «بسیارمناسب» در روش فازی، تعیین گردید.
    کلیدواژگان: مکان یابی، اسکان موقت، فازی سازی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)
|
  • Dr. Bakhtiar Ezzatpanah, Mohammad Ali Khaliji Pages 1-16
    The cities, during their life will change and develop due to different factors, but a good city is a city which its physic provides the requirements of its residents with respect to the time changes. Uncontrolled expansion and development of urban areas is the major issues and challenges for urban planners and managers at various levels. The objective of the present study is to examine the factors influencing on the emergence and formation of the spatial and physical Structure of Ghonabad city. The research method is descriptive – analytical one. And the quantitative model (Holdern), GIS tools, using indicators of physical, economic and demographic explanation have been used for the above purpose. Preliminary results show that the growth pattern of the city is formed from East to West. Ghonabad population changes in different periods, although several factors have influenced on the increase or decrease, Nevertheless, the city's population growth rate was higher than the average growth rate of urbanpopulation of the province and the country and is the indicative of areas of population growth in the city. Also according to calculations model of Holdern, 49% of Ghonabad growth has been due to the uncontrolled and sprawl growth of the city and the remaining 51 % of the city's population growth is due to the growth of the urban population.
    Keywords: spatial structure, hierarchical, physical development, Holdern model, Gonabad
  • Application of Network Analytic Process in locationing New Parks / Case Study: District Three of Ahwaz City
    Sahar Hassanpour, Dr. Abdulnabi Sharifi, Dr. Mohammad Bafghizadeh Pages 17-34
    With the development of urbanization, green areas was highly regarded and was recognized as an important symbol of urban ecosystem health. Parks and green spaces plays an important role in improving the quality of life of the people living in urban areas; But the uneven distribution of parks and negligence of the desired criteria for locating parks, makes the benefits and merits of the parks not to be realized as optimum. District No. 3of Ahwaz, due to uneven distribution and lack of observing the regualtions of the parks locating, is faced with the same problem; Thus, this study was conducted with the aim of locating new parks in District 3 of Ahwaz City. To achieve the above said goal, with a practical approach and Analytical and descriptive nature, the six indicators were used which were deriven from the studies and expert opinions that the required information were gathered and analyzed by studying literature, previous researches, development plans of Ahvaz. And by the Analytic Network Process and network analysis tools in Arc GIS software were analyzed. Calculations showed that11 neighborhood of district No.3 of Ahwaz has no park. By comparing the standard per capita of parks in neighborhoods and the detailed plan approved in 1997 (13.4 m2) it was founded that 76.78% of neighborhoods in terms of having Park are placed at deprived and underdeveloped condition. Review of the performance radius of the parks showed that 53 percent of parks are in a good condition in providing services to the objective residents and the remaining 47 percent are in unfavorable condition. The findings of locatioing of new parks was twenty places, which the priority of their establishment was determined by the application of Super Decisions software. The results indicated that the distribution of parks is very unbalanced in district No.3 of Ahwaz City and the population density is not regarded and the rinciples of park locating has not been observed And for overcoming such gap, construction of a new park is required. But the construction of new parks should be based on the existing standards in order that while providing higher performance ensures the quality of life and satisfaction of Citizens.
    Keywords: location, new parks, Analytic Network Process, Ahwaz city, New Location, Allocation
  • Dr. Mohammad Taghi Rahnemaiee, Dr. Ahmad Pourahmad, Dr. Hossein Hataminejad, Ayoub Manouchehri Miandoab Pages 35-56
    At the present time, the main cause of the crisis of human society is rooted in social inequality and lack of justice. Today, planners, especially, geographers by the spatial or distributive justice plan, offers new strategies in the course of distribution of public interests based on the need, deserving and public benefit criteria. In this study, the city of Tehran has been studied as a case study. Since the spatial inequality in the city of Tehran is more evident than in other cities, it has been selected, the aim of the study is spatial analysis and classification of the areas of Tehran city based on the selected indicators. The method of research is descriptive – analytical one that Factor Analysis, Cluster analysis, Diagnostic analysis, Regression and Multi-criteria decision-making methods have been used. The under study indicators include 7 parts of economics, social, physical, cultural, infrastructure, security, green space and pollution. According to the results of factor analysis, the areas of Tehran city classified separately. At the next stage, the areas of Tehran city were classified by using other methods and classified in four levels of developed, upward moderate, downward moderate and underdeveloped by using Cluster analysis. Finally, diagnostic analysis has been used to select the final clustering. The results show that the northern areas of Tehran city are developed in comparison with the other areas and also the gap between the northern areas is too much than others. While southern areas are almost at the same level. Finally, with respect to the regression forecast model, the social and infrastructure sectors have been suggested as the first priority to be developed in the underdeveloped areas. Economical and cultural indicators at the second priority and physical and landscaping sectors are at the next priority. Also, security sector has been proposed at the fourth priority in developed areas.
    Keywords: inequality, spatial, Tehran city, planning
  • Payam Ebrahimi, Dr. Karim Soleymani, Dr. Kaka Shahedi Pages 57-74
    Providing the right and appropriate solution in the shortest possible time is a goal that a strategic planning follows among the risk factors. Land use changig is one of the invisible and hazardeous factors which icreases the flood zone and its return period. In this study, by using Landsat satellite images ETM 2000 and IRS-1D 2012, the percentage of land uses changing of Neka catchment area in Mazandaran province and level of flood occurance with return periods of (2, 5, 10, 25, 50, 100 and 200 years) in HEC-RAS and ENVI software environment were determined. Then the results were transferred to GIS environment and it was observed that in . the past decade, in addition to the change of land uses, the flood zone of the specified return period has also increased. The results showed that the use of agricultural lands has increased 2.27%, , unusable lands 7.31% and the urban lands 1.91 respectively. On the contrary, the forest and pasture lands has increase 10.22% and 1.27% respectively. The results of this study indicate that the HEC-RAS and HEC-GeoRAS using ARC GIS model can provide the appropriate numerical values and graphics for investigating the hydraulic characteristics of flow in rivers and for flood hazard mapping with more accuracy.
    Keywords: Planning, Flood, Land use, Neka, HEC, RAS
  • Dr. Yousef Ghanbari, Zahra Kazemi, Dr. Hamid Barghi, Fateme Kazemi Askari Pages 75-94
    Appreance of tourism as a need and its changing in to one of the largest service industry in the world and its professionalization has created this chance that each destination can hope to benefit from the resources of tourism. This study aimed to investigate the tourism potential and capabilities of Meymand village and present strategic solutions for developing rural tourism in this area. This research is of applied type and the study method is a combination of descriptive-analytical one. The research population were two groups of tourists and expert tourists that were selected based on Cochran formula among 750 tourists of year 2013 and 35 tourist experts and 150 people were selected as the research sample. Also, all tourism experts in research area were interviewed.then a questionaire was used for gathering data. The reliebility of questionaire was assessed with Cronbach’s alpha, rated from 0.73 for tourists up to 0.84 for the experts. Statistical models such as factor analysis in SPSS software environment , SWOT model and Exel software were used to analyze the data. The results of factor analysis showed that infrastructure services with 14.682 percent, cultural factor with 9.934 percent, Reception Services With 7.087 percent, health services with 5.254 percent, economic factor with 4.757 percent and welfare facilities with 4.501 are the important factors in promoting tourist attrwaction. Also, the results of SWOT analysis showed this fact that Meymand village in spite of opportunitie and strenght points such as geographic location, diversity resources and natural historical and cultural attractions is faced with several threats and weaknesses points including the lack of tourism infrastructure and enough propaganda. This research is seeking to help the tourism industry of this village through presenting proper strategies. Among the strategies, the strength points with 3.222, weaknesses with 2.989, opportunities with 2.864, and threats with 2.785 scores were ranked respectively. With respect to the results of tables 4,5 and 12, the research hypothesis is confirmed, so that in Meymand Village, the internal factors can have a more important and effective role on the tourism development in comparing with the external ones.
    Keywords: potential, limitations of tourism, rural development, Meymand Village, SWOT
  • Dr.Rahimberdi Annamoradnejad, Dr. Asadollah Divsalar, Saber Mirabi Pages 95-108
    Ghaemshahr is faced with some problems from the view point of the environment quality such as, access, density and traffic, health, beauty, vitality etc. This paper investigates Ghaemshahr citizen's satisfaction regarding the quality of the living environment. In this regard, methods and related indicators of environmental quality were studied and ultimately driven by indicators based on citizen's satisfaction and to achieve the aims, HMR metod was selected. Analyzing data was performed by using statistical methods such as factor analysis,T test, multiple linear regression. The sample was selected 323 people from a population of 172,000 and questionnaires were distributed among them. The results shows that no meaningful relationship there exists between some of the Social and economic variables, such as the level of education, age and income with satisfaction of the environment quality, and, no meaningful relationship exists between the married, gender suspended and job factors with satisfaction of the environment quality. Also examining the amount of correlation between physical and environmental variables with satisfaction of environmental quality showed that between physical variables (period of time in a neighborhood) with satisfaction a meaningful relationship have existed and no meaningful relationship exist between Environmental variables (sound, smell, the pollution and garbage) with satisfaction.
    Keywords: quality of life, urban environment, Ghaemshahr, satisfaction
  • Dr. Mahdi Zandieh, Pedram Hessari, Saman Tobna, Arezo Mohtasham Pages 109-128
    Sustainable urban development can be pursued by utilizing all the elements and spaces available in the cities. There are vacant useless spaces in the cities that while are of no visual benefits, have many potential capacities. Urban lost spaces – as dynamic potential spaces in developing stability elements and sustainable development purposes having indices and potential abilities – are worth repairing and recreating. To make the transferability potential of these spaces into green space land use practical, they should be studied and influential factors in improving the design with environmental approach must be investigated to increase the environmental efficiency of these spaces. It could be said that by determining priorities and valued hierarchy, with sustainable green spaces developmental approach, efficient spaces need to be recognized based on the priorities to properly utilize the capacities and capitals.In this research, using analytic-practical approach, the ABCs of lost spaces and determining factors in their formation were first investigated against such indexes as: spaces with garbage accumulation index, destruction, abandoned, unpleasant visual, defenseless space sense, place for gangs and tramps, unplanned and without specified land use; through library and field studies. Then four places were identified with these characteristics in Akhound neighborhood through case study. Finally, based on the purpose of changing their land use to green spaces, and by using hierarchical analysis method with Expert Choice software and Qazvin Municipal Urban Affair Department experts’ opinions, the potentials of transferring lost spaces in Akhound neighborhood were prioritized based on such indexes as: suitable area, population density, distance from available green space, green space use in the detailed plan, access to available communication network, and vicinity to available educational centers as well as residential centers. Based on the results, identified space number one with final weigh of 0.337 was the first priority in developing green spaces, and places number two, three, and four with the value of 0.282, 0.223, and 0.158 respectively, were in the later priorities, showing that, based on order of presentation, the priorities had less efficiency and suitability to be repaired and transferred into green spaces.
    Keywords: lost spaces, sustainable development, green spaces, Akhound neighborhood, Qazvin city, hierarchical (AHP)
  • Dr. Gholam Hassan Jafari, Mahdi Doostkamian Pages 129-140
    The aim of this study was to study the changes & Detection of discharge & precipitation circles & annual precipitation of Mund basin. For this purpose, the annual discharge and precipitation data of this basin were extracted for the stations of Baba arab, dehram, dehrud, dejgan, hakan, karzin strait,Tangab & Hanifaghan srations during 1976-2011, then was scrutinized and analyzed by the use of trend and harmonic analysis methods in MATLAB software environment . The results showed that a 2-6 short time circle has been dominant on discharge & precipitation of Mund basin. Nevertheless, some long term cycles such as 17 & 25 year have been observed in the discharge of this river. The results of the analysis process of discharge & precipitation showed that the decrease & increase of river discharge was affected by the decrease & increase of basin precipitation in most of the stations. Nevertheless it can’t be deducted definitely that discharge circles & changes of Mund basin was dependant on precipitation. Hence the effects of morphologic & geomorphologic factors of this basin can’t be disregarded.
    Keywords: Mund basin, discharge, precipitation, analyses of cycle, trend
  • Mojgan Dehghani, Dr. Ahmad Abbasnejad, Dr. Hossein Negaresh Pages 141-152
    Baft Plain is one of flood-prone areas with frequent damages in Iran. So, in this study in order to separate hazard zones in this plain, its hazard zoning map was prepared using geomorphological and photogeological criteria and the field visit. The base for its preparation was the interpretation of the aerial photos of 1:50000, 1:20000 and 1:40000 of the area prepared in 1956, 1988 and 1992 respectively together with the field control. In order to separate different kinds of hazard zones, we need to observe the total area as a whole as well as stereoscopically. So, a print lay down was prepared from the photos. Since specific landforms are flood-prone (such as alluvial fans, deltas and flood plains), it is possible to evaluate the intensity and kind of flooding on these landforms considering delicate topography and tonal variations using aerial photos. So, the flood hazard zoning map of this plain was prepared by interpreting aerial photos and checking the interpreted map of the field. In the presented map several hazard zones such as checked ‘high flood spreading hazard’ on alluvial fans, ‘high flood inundation hazard of the basal parts of alluvial fans’ were identified and separated. Overlay of flood hazard map with the land use map revealed the elements at risk. Hence, some parts of Baft town lie at flood spreading hazard zone and the eastern parts of this town are threatened by river flooding. Also, several residential areas and agricultural fields are at threat. The prepared map may be used for all aspects of flood hazard management such as land use change, flood alerting, search and rescue operations, hazard resistant construction as well as flood-insurance rate determination. It is suggested that occupation of high hazard areas be forbidden by applying watershed management practices, the flood hazard being abated.
    Keywords: Flood hazard mapping, Baft Plain, Geomorphology, Aerial photograph, GIS
  • Shirkooh Ahmadi, Dr. Morteza Tavakoli Pages 153-170
    Sustainable development and the subsequent neighborhood sustainable development is a concept that has been discussed in recent years in the scientific assemblies and has a close relationship with damages in social, environmental, economical and urban livelihoods, security, Participation, shape, texture and urban management. Today, most sustainable and most effective development programs are those which are based on the characteristics and needs of families and neighborhood communities. Therefore, the study, recognition and analysis of the abilitoies and capabilities of the urban neighborhoods is considered as a basic and important step in the process of developing, urban planning of urban sustainable development. Accordingly, this study is sought to evaluate the sustainability of Sardasht neighborhoods in terms of four dimensions of socio-cultural, economical, environmental and institutional physical alike. This research is a descriptive analytical one based on the documentary and library studies and field surveying. The population of this research is all Sardasht city neighborhoods, which among them 380 people were selected according to Morgan Table by simple random sampling as the statistical sample. And the data were analyzed using SPSS and GIS softwares. Results indicate that the the stability of Sardasht city neighborhoods from the view of inhabitants with the Average of (2.66), is lower than the median responses and is not desirable. The results show that between the different neighborhoods of the city, in respect of having developed indicators, there is inequality and tremendous difference. According to the research results, the biological indicator has the most stability in Sardasht city.The result of T-test shows that by comparing the mean of neighborhood's sustainability, the neighborhoods of Ashan, Sarchaveh, Farhangian and terminal have better conditions and the average of their stability is higher than the medium limit that the lowest amount of stability is in the neighborhoods of Serahe Marghan and Grda Sur.
    Keywords: Assessment, Sustainability, a Neighborhood Sustainable, Index, Sardasht City
  • Dr. Mohammad Hossein Saraii, Masoud Chaharrahi, Meysam Safarpour Pages 171-182
    Tourism is considered as one of the greatest economical motives in the present century, up to the extent that forms more than 10% of the gross income of the countries in the world. Tourism industry in terms of making revenue and the impact on economic growth of the countries is going to become the first industry in the world. But for achieving the comparative advantages in this sector needs to create appropriate infrastructures, supplying the tourist's requirements and provision of desirable tourism facilities. Through this infrastructures, residential centers as the origin and destination of daily recreations has a great importance and has the most economical impact on tourism industry.The purpose of this study is the study and analysis of the spatial distribution of hotels toward the tourist attractions in Shiraz city. The research method is of Descriptive- analytical one and the method of collecting data is the library and field one. The analysis of data was performed in GIS environment using network analysis functions. The analyses related to the hotel's distribution and attractions is made through Multi-Distance Spatial Cluster Analysis functions and oriented distribution. The results showed that the spatial distribution of hotels toward the tourism attractions has not been made in appropriate with the tourism needs of the urban areas of Shiraz city, so that the spatial distribution of hotels and attractions have been placed as a clustered and centralized pattern in the central part of the city in Roodaki, Ahli, Tohid and Zand streets. The oriented distribution of hotels in view of the level of access and capacity are in the coverage area of oriented distribution of the attractions. The average of hotel's distance toward the tourism attractions is 2402.5. This concentration in the central part has caused some issues including lack of appropriate access to all tourism attractions, increase of traffic, limitation of urban green spaces and increase of different pollutants in the dense part of Shiraz City.
    Keywords: spatial distribution, hotel, tourism attractions, Shiraz
  • Dr. Ali Akbar Rasouli, Dr. Mahdi Erfanian, Dr. Behrooz Sari Sarraf, Khadijeh Javan Pages 183-202
    Rainfall is considered as one of the most important inputs of the hydrological systems that its study and measurement in several different conditions such as the prediction of atmospheric condition, designing the hydraulic structures, estimation and modeling of flood is necessary. The purpose of this study was to estimate the amount of 6 hours of rainfall in Urmia Lake basin usinga physical cloud model. The inputs of this model include the high temperature of the cloud which is estimated from the infrared band ofMeteosat. the pressure, temperature and dew point temperature from meteorological stations in time scale is six hours . The calibration of the model was conducted by using the observed data of 16 synoptic stations in the basin of Urmia Lake during the statistical period of 2005 to 2011 for six rain events. For comaring the estimated amount of precipitatin by the registered model and amounts in ground stations , the statistical criteria of mean error(ME), mean absolute error(MAE), root mean square error(RMSE) and absolute bias(abias) have been used. The mean of each error criteria has obtained 0.86, 1.61, 2.39 and 0.67 mm respectively. Small amount of error criteria for physical cloud model represents the relatively high performance of this model for 6 hours rainfall estimation in Urmia lake basin .
    Keywords: Rainfall Prediction, Cloud model, Meteosat, Urmia Lake
  • Dr. Mohammad Hossein Nassrzadeh, Elham Ghasemfar, Masomeh Motamedi Pages 203-222
    Draught is an event which occurs in all types of climatic conditions. This phenomenon can cause severe damages to thesusceptible areas. Since the drought due to its special features will change the agriculture of the Caspian sea, this phenomenon has been studied in the coastal areas of Caspian sea. The purpose of this study was to evaluate the drought during the base period of 1961-2010 and the future period of 2011-2030 byusing the Standardized Precipitation Index (Z-Value) on five stations of southern coastal of Caspian sea. Daily rainfall data from five stations was obtained to calculate the monthly precipitation and the data from HADCM3 model under B1 and A2 scenario. For downscaling the HADCM3 data, two models of LARS-WG and SDSM were used. Downscaled results Showed that LARS-WG model is better than SDSM for downscaling the precipitation data with less error. LARS _WG Model simulation results has estimated that precipitation will increase for February, November and December and it will decrease for the months of August and September, on each of five stations .We Used GIS to mapping the severity of the drought. 3-month SPI- results showed the greatest frequency and severity of droughts during the observation period on Anzali and Rasht stations. During the future, Rasht and Ramsar stations will have the highest intensity of droughts. 6- Months SPI determine the higher frequency on Babolsar, Gorgan, Ramsar Station and severity on Anzali, Rasht and Ramsar have experienced the highest drought. Ramsar, Rasht and Gorgan stations will have higher drought degrees in future. 12 -months SPI results showed the highest intensity was for the Ramsar and anzali, Ramsar, Rasht Anzali, Babolsar will reveale for future. Results indicated periods of normal SPI is more frequently than in any other period of five stations.
    Keywords: drought, SPI, LARS, WG, SDSM, southern coastal of Caspian sea
  • Mohsen Kalantari, Dr. Ali Sarkaregar Ardekani, Dr. Sayyed Ali Almodarresi Pages 223-244
    Given the high importance of housing for human, predictin of locations for temporary housing of the people damaged from the events is inevitable. Meybod city with its historical background and a narrow passage network is placed in a zone with relatively high degree of risk. One of the most important duties of the planners of crisis management part is serious predictions for emergency accommodation, because the affected people with no conventional housing are on the verge of serious physical, mental and psychic serious damages.with respect to the location nature of this subject and fuzzy nature of parameters and facing with a great deal of parameters for decision making, it is possible to use a combination of GIS and Fuzzy logic together with multi criteria decision making methods for making an optimum decision which leads to specifying the promising areas for temporary housing. The required statistics and information were gathered by library and field method and satellite images of the under study area were updated in the map of Meybod city. The aim of this study is the presentation of an effective, flexible, logical and strong method for locating temporary housing by using GIS. In this study, firstly the most effective parameters were selected and by using hierarchical process and Fuzzy logic, the places for temporary housing were obtained. Then, the recommended locations were compared and prioritized and the considered sites were ranked and the best one was specified among the selected options. In AHP method, six places with relative importance of " very appropriate" and total area of 347,071 square meters and six places with relative importance of " appropriate" and total area of384,369 square meters were determined as the best locations for temporary housing. Baharan park and bare lands of the south east of the Governory stadium were selected with relative importance of " very appropriate" in Fuzzy method.
    Keywords: locating, temporary housing, fuzzing. analytic hierarchy process (AHP), Geographical Information System(GIS)