فهرست مطالب

پژوهش نامه تربیت تبلیغی - پیش شماره 2 (زمستان 1391)

پژوهش نامه تربیت تبلیغی
پیش شماره 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 5
  • امپریالیسم رسانه، چالش ها و بایدهای تربیتی
    رحیم دهقان سیمکانی صفحه 9
    فقدان سواد رسانه ای از یک سو و تاثیر امپریالیسم رسانه ای از سویی دیگر زمینه را برای به چالش کشیده شدن ارزشها و بایدهای اخلاقی و تربیتی فراهم ساخته است. رسانه های فراملی از جمله اینترنت به تبلیع ارزشهای حاکم بر جوامع غربی پرداخته و در نتیجه تلاش آنها، برخی از ارزشها به ضدارزش تبدیل شده و برخی از ضدارزش ها در جوامع نهادینه شده اند. علت جایگزین شدن ضدارزشها به جای ارزش، برخوردار بودن رسانه های فراملی از مبانی سکولاریستی و مادی گرایی است که انسان را فقط با دو بعد مادی و جنسی شناخته و بخش اعظمی از هویت انسان و در حقیقت، نفس فرامادی و تربیت پذیر انسان را نادیده انگاشته است. استفاده از شیوه های هنری از رسانه ها در جهت گسترش دادن ارزشهای اخلاقی، پرهیز از به کارگیری نمادهای فرهنگهای بیگانه، و همچنین تاکید بر جنبه های غیراخلاقی و ناسالم فرهنگهای غیراسلامی در رسانه ها از جمله اقداماتی است که می توان در مقابله با امپریالیسم رسانه بکار بست.
    کلیدواژگان: امپریالیسم، رسانه، تربیت، اینترنت، ارزش اخلاقی
  • بررسی تاثیر رسانه های بر تربیت و رشد کودکان و نوجوانان
    زهره سعید، محسن فراهانی صفحه 39
    امروزه رسانه ها به عنوان یکی از ابزارهای اصلی انتقال و گسترش ارزشهای فرهنگی و اجتماعی، در رفتار کودکان و نوجوانان و تغییر رفتار اجتماعی آنان دارای نقش مهمی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رسانه ها بر تربیت و رشد کودکان و نوجوانان می باشد. بدین منظور نمونه ای از والدین و کودکان شهر کرمان انتخاب شده و با پرسشنامه محقق ساخته مورد آزمون واقع شدند. نتایج نشان داد که بین میزان استفاده از رسانه های جمعی و رشد شناختی کودکان رابطه معنی داری وجود دارد. بین میزان استفاده از رسانه های جمعی و رشد عاطفی کودکان رابطه معنی داری وجود ندارد. بین میزان استفاده از رسانه های جمعی و رشد اجتماعی کودکان رابطه معنی داری وجود دارد. بین میزان استفاده از رسانه های جمعی و رشد روانی کودکان رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رسانه، رشد عاطفی، رشد شناختی، رشد روانی، رشد اجتماعی
  • آثار تربیتی انیمیشن های غربی
    زهره باقری نژاد صفحه 63
    امروزه هر یک از اقشار مختلف مردم، به نوعی مخاطب و هدف رسانه ها قرار گرفته اند. در این میان، کودکان به دلیل تلقین پذیری بالا و قدرت تعقل و تجزیه و تحلیل پایین، در قبال پیام های رسانه، بسیار منفعل عمل می کنند. بخش عمده ای از برنامه های کودکان، در قالب انیمیشن است که توسط شرکت های بزرگ بین المللی تولید می شود. این برنامه ها بسیار جذاب بوده و می تواند آنان را ساعت های طولانی سرگرم کند. از طرفی امروزه در جامعه ما انیمیشن های دوبله شده، مقبولیتی عام یافته و والدین تمایل زیادی برای خرید آنها دارند و صدا و سیما نیز به صورت گسترده ای به نمایش این برنامه ها می پردازد؛ غافل از این که محتوای انیمیشن های غربی می تواند روند تربیت فرزندان ما را متحول کند. در مقاله حاضر، برخی پیام ها و آثار منفی گنجانده شده در این انیمیشن ها، مورد بررسی قرار گرفته است. این محتواها که برخاسته از مکاتب فلسفی، همچون اومانیسم، هدونیسم و پست مدرنیسم هستند، جهان بینی و گرایش-های کودکان را به صورتی بسیار نرم و تدریجی به سوی مکاتب الحادی غرب سوق می دهند و زمینه گرایش و انتخاب آنها را در بزرگسالی، نهادینه می کنند.
    کلیدواژگان: انیمیشن، تربیت، والت دیزنی، پست مدرنیسم، امانیسم، هدونیسم
  • تلویزیون و تربیت دینی کودکان
    حکیمه سادات شریف زاده صفحه 91
    تاثیر تلویزیون در شکل دادن رفتار کودکان دارای اهمیت بسیاری است. اگر چه همه رسانه ها از جمله مطبوعات و رادیو در این زمینه نقش دارند ولی تاثیر تلویزیون به دلیل برخوردار بودن از جنبه های شنیداری، دیداری و حرکتی از بقیه بیشتر می باشد.در طول تاریخ دانشمندان زیادی از حوزه-های مختلف مانند جامعه شناسی، روانشناسی، تعلیم و تربیت، اقتصاد و... درباره تلویزیون و اثرات آن مطالعه و پژوهش انجام داده اند. در این رسانه می توان از روش های گوناگون برای تربیت دینی کودکان بهره جست. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است که شامل تلخیص داده ها، تحلیل و بررسی و نتیجه گیری می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تلوزیون دارای تاثیرات مثبت ومنفی بر کودکان است. در این رسانه می توان با استفاده از شیوه های اعطای بینش،اسوه سازی،تلقین والقا،آراستن ظاهر وتزیین کلام در جهت تربیت دینی کودکان گام برداشت. همچنین با بهره گیری از روش های تربیت اسلامی در ارکان ارتباط مانند مقبولیت فرستنده وشناخت دقیق مخاطب و ایجاد جذابیت در پیام، می توان تاثیر مثبت ایجاد نمود.نهایتا راهکارهای عملی در رابطه با کنترل تاثیرات منفی تلویزیون از قبیل نظارت وهمراهی والدین برنحوه ی استفاده از تلویزیون ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تلویزیون، تربیت دینی، کودک، روش های تربیت اسلامی
  • جهانی شدن و بحران مادری
    مرضیه مردانی، دکترحلیمه عنایت صفحه 113
    جهانی شدن به عنوان پدیده ای فراگیر، حاصل تغییر و تحولاتی است که تمامی جوامع بشری و نهادهای آن را با چالش مواجه ساخته است. هیچ بعدی از ابعاد زندگی بشری نیست که به گونه ای درگیر این فرایند فراگیر نبوده و یا مصون از آن باقی مانده باشد. نهاد خانواده و نقش بی بدیل مادری نیز از این قائده مستثنا نیست و تغییر و تحولاتی را تجربه کرده است. این نوشتار با تاکید برنظریه واترز در تلاش است تا به تاثیر جهانی شدن بر نقش مادری و به بحران کشیدن آن با شیوه اسنادی بپردازد. براساس این نوشتار امروزه در اثر فرایند جهانی شدن شاهد بحران های گوناگون در عرصه های گوناگون هستیم که یکی از بارزترین این بحران ها، بحران مادری است. جهانی شدن، برخی افکار و باورها را در حوزه جنسیت و نقش های جنسیت، اساس خانواده و موقعیت مادری دچار معضلات جدی کرده و آن را به مرز بحران رسانده است. مقاله حاضر با نگاه نقادانه به روند جهانی شدن در حوزه مادری، به بررسی سه بعد از ابعاد این روند(موقعیت ساختاری، بعد فرهنگی و سیاسی) و عناصر هر یک و ارتباط آنان بر تغییرات نقش مادری در جهان پرداخته است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مادری، خانواده، بحران مادری
  • رویکرد اسلامی در بهره گیری از رسانه های پست مدرن در تربیت دینی
    سیاوش پور طهماسبی، سعید پورطهماسبی صفحه 147
    در پژوهش حاضر، تبیین رسالت فناوری و رسانه ها بر تربیت دینی در فرایند جهانی شدن مورد بررسی قرارگرفته است. روش انجام این پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی بوده، همچنین گردآوری داده-های لازم، جهت بررسی مسئله و کلیه منابع و مراجع مرتبط و در دسترس، با استفاده از فرم گردآوری داده ها و یافته ها، به شیوه کیفی تحلیل شده است. در این بررسی نشان داده شد که رسانه ها بیش از پیش مقام و اهمیت خاصی در جامعه پیدا می کنند و در نتیجه به نحوی روز افزون، اثرات مهمی بر تعلیم و تربیت بر جای می گذارند. در شرایط جهانی شدن، رفته رفته دیوار مدارس و کلاس ها فرو می ریزد؛ فناوری اطلاعات بر مرزهای ساختاری آموزش پیش مدرن و مدرن غلبه می کند و زمینه های اجتماعی، فرهنگی و دینی تازه ای شکل می گیرد. پیامدهای تاثیر رسانه ها بر جهانی شدن عبارت است از: کارکرد انسجام بخشی و گسترش روابط دینی و اجتماعی، افزایش مهارت های ارتباط دینی، سرعت بخشی به مطالعات دینی و... است. کارکرد رسانه ها از نگاه درون دینی اسلامی تایید شده و تاثیرات رسانه ها بر تربیت دینی عبارتند از: بسط نفوذ دین، گفتمان دینی، تبلیغ دین، ایجاد تجربه دینی، خلق نمادهای مقدس، ایجاد تحول روحی، اطلاع رسانی از ادیان دیگر، الگو آفرینی دینی، مدرسه مجازی و...
    کلیدواژگان: رسانه، تربیت دینی، رویکرد اسلامی، جهانی شدن
  • ارتباط رسانه و تربیت / مصاحبه با حجه الاسلام و المسلمین سید حمید میر خندان
    صفحه 181
|
  • Media imperialism; challenges and Educational responsibilities
    Rahim Dehghan Simkani Page 9
    The lack of media literacy and also media imperialism are challenging the moral and educational values in societies. Transnational media, including the Internet tries to dominant values of Western societies, and their efforts or their results are that, some of the values became some non-values in societies. The most important causes of this problem are secularist principles of transnational media and their material approaches. According to this kind of attitude, human beings are some limited and finite creatures which their material needs are Priority to other needs. Artistic practices in the use of media to develop moral values, avoiding the use of foreign symbols of cultures, and also emphasizing immoral and unhealthy aspects of non-Islamic cultures in the media, are some suggested ways for can be confronting imperialism.
    Keywords: Imperialism, Media, Education, Internet, ethical values
  • The effects of Medias on children and youth development training
    Mohsen Farahani, Zohre Saeid Page 39
    Now days, Medias are one of the most important instruments for expanding and transforming social and also cultural values on children and youth's behaviors. This study investigates the affects of Medias on children and youth's behaviors in Community. Thus, samples are selected among parents and children in Kerman city and tested by researcher questionnaire. Data analyzed and result indicated that there is significant correlation between uses of Medias and social and cognitive development. Also, according to this research, there is not significant correlation between uses of Medias and emotional and psychological development.
    Keywords: Medias, social, emotional, cognitive, psychological development
  • Educational effects of Western Animations on children education
    Zohre Bagheri, Nazhad Page 63
    Today, each of the different classes of people, are getting targeted by Medias. In this case children, because of High Hypnotic flexibility and low powers of reasoning and analysis, are more passive to message of Medias. Many of children's programs in the form of animation that produced by large international companies, is very attractive and can entertain them for long hours. In the other hand, these days in our society translated animations are well accepted and parents are very willing to buy them. Islamic republic of Iran broadcasting (IRIB) displays them in a vast area. Unaware of it that content of western animation can transform our children training. In this article some; message and negative effects have been studied. Their contents that comes from schools like Humanism, Hedonism and postmodernism reform worldviews and attitudes of children into paganism schools and institutionalized their orientation field in future.
    Keywords: Animations, Education, Walt Disney, post modernism, Hedonism, Negative effect of animations
  • TV and children's religious education
    Hakime, Sadat Sharif, Zadeh Page 91
    Impact of television in shaping children's behavior is very important. Although all media including print and radio are involved in this field, but because of the influence of television that is for aspects of auditory, visual and so on, TV is more important. Throughout history, many scientists in different areas such as sociology, psychology, education, economics and. .. have research done about television and its effects. TV can be useful for children's religious upbringing in many ways. Method of our research is descriptive - analytic study involving data summarization. The results suggest that there are some positive and negative effects of television on children. The media can be used for means of giving insight, Pattern building, giving some Suggestions and so on, for religious upbringing of children. it also utilizes the methods of training in relation to elements such as acceptable and attractive to the audience precise and these are so a positive influences. Ultimately control the negative effects of television and practical solutions such as the use of television monitors are suggested at the end for parents.
    Keywords: television, religious education, children's Islamic education methods
  • Globalization and the Crisis of Motherhood
    Halimeh Enayat, Marzieh Mardani Page 113
    a pervasive phenomenon of globalization as a result of changes that all human societies and institutions has made it a challenge. All dimensional aspects of human life are involved in this process and affected by it. Family and unmatched role as a mother is no exception to this rule and has experienced changes and developments. This research by using the Water's theory is trying to drag crisis and its impact of globalization on the role of motherhood in a documental way. Based on this research today in the process of globalization there are various crisis on Motherhood. As the globalization develop some thoughts and beliefs in the field of gender and gender roles, family and the position of the mother suffered from serious problems and it has a crisis line. The present research by a critical view is talking about the process of globalization and it's affects on motherhood over the three aspects of this process (the position of structural, cultural and political dimensions), by showing especial elements of each of these dimensions and their relationship on the mother's role in world.
    Keywords: globalization, mother, family, motherhood crisis
  • The Islamic approach for utilizing the postmodern media In Religious Education
    Siavash Pourtahmasebi, Saeid Pourtahmasebi Page 147
    In the present study, explaining the mission of religious education in process technology and media in the world is investigated. Method of This study is descriptive by documentary analysis, also collecting the necessary data to evaluate the problem and all relevant authorities and available resources by using the data collection form and result of qualitative analysis. In this study, we demonstrated that media has important position in the community to develop and Thus increasingly, have important effects on education behind. In terms of globalization, school and classroom walls are missed and got down; knock on the frontiers of information technology to overcome on the structures of pre-modern and modern Education, by forming some new cultural and religious backgrounds. Influences of the media on the outcomes of the World are: integrative function and expanding social functioning, communication skills Religious, velocity of the Religious Studies and so on. Look into the media function, Islamic religious endorsement and media influences on religious education include: Expanding influence of religion, religious rhetoric, propagation of religion, a religious experience, creating symbols, sacred, spiritual change, notification of other religions, religious entrepreneurship model, virtual school and so on.
    Keywords: media, religious education, Islamic perspective, globalization