فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی جهانگیری، مسعود نقاب*، رضا رستمی، ماندانا آقابیگی، وحید خادمیان، فروغ زارع دریسی صفحات 1-10
    مقدمه
    بیوآئروسل های منتشر شده از فرایندهای تصفیه پساب می توانند حاوی عوامل بیماریزای موجود در فاضلاب باشند و سلامت کارکنان شاغل در تصفیه خانه های فاضلاب را در معرض خطر قرار دهند. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی وضعیت انتشار بیوآئروسل ها در واحدهای مختلف یک تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی بود.
    روش کار
    این مطالعه به شکل مقطعی در بخش های مختلف یک تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی انجام شد. برای این منظور از محیط های کشت آگار خونی و دکسترو آگار و نمونه بردار تک مرحله ای آندرسون با دبی 3/28 لیتر در دقیقه استفاده شد. مدت زمان نمونه برداری به طور متوسط 10 دقیقه بود. نمونه های جمع آوری شده بلافاصله در آزمایشگاه به مدت 48 ساعت در انکوباتور قرار گرفته و سپس مورد شمارش قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه میانگین تراکم بیوآئروسلهای باکتریایی و قارچی در کل واحدهای تصفیه پساب به ترتیب CFU/m3 30/23± 86/412 و CFU/m3 99/23± 72/53 اندازه گیری شد. آلودگی میکروبی هوا در فاصله ی یک کیلومتری (نقطه مرجع) 17 برابر کمتر از میانگین تراکم اندازه گیری شده در واحدهای تصفیه پساب بود.
    نتیجه گیری
    فرایندهای تصفیه پساب می توانند سبب آلودگی هوای اطراف تصفیه خانه به بیوآئروسل ها به ویژه باکتری ها شوند که ضروری است اقدامات لازم جهت کنترل انتشار آلودگی و حفاظت از سلامت کارکنان در برابر مخاطرات ناشی از استنشاق آنها به عمل آید.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل، تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی، باکتری، قارچ
  • محدثه حیدری*، منوچهر امیدواری، ایرج محمد فام صفحات 11-22
    مقدمه
    در صنایع شیمیایی یکی از مهم ترین خطرات موجود برای شاغلین تماس با مواد شیمیایی خطرناک است. عدم رعایت اصول احتیاطی و اقدامات کنترلی در هنگام کار با مواد شیمیایی می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای افراد ایجاد نماید. لذا برای رسیدن به یک روش کنترلی اثربخش لازم است ارزیابی درستی را از فرایند تماس افراد در صنایع شیمیایی داشته باشیم. استفاده از روش William-fine می تواند ارزیابی مناسبی را از میزان ریسک خطر تماس ارایه دهد.
    روش کار
    در این تحقیق با استفاده از فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی4 (AHP) و تلفیق آن با روش William-fine الگویی جهت ارزیابی خطرات تماس با مواد شیمیایی در صنایع نفت و گاز ابداع گردید. اعداد بعد از استخراج از پرسشنامه و وزن دهی وارد الگوی ارزیابی شدند و در انتها به صورت کمی همراه با لایه های حفاظتی ارایه گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که عدد کمی پیامد، احتمال و تماس در این تحقیق به ترتیب 2/83، 45/8 و 2/2 به دست آمد و به طور کلی عدد ریسک با مواد شیمیایی در این واحد 1546 برآورد شد که بیان می کرد از نظر اقتصادی لازم است اقدامات اصلاحی با اولویت به اجراء در آیند. استفاده از مدل William-fine این فرصت را ایجاد می نماید که با تلفیق شدت اثر و احتمال تماس و میزان خسارات وارد شده بتوان ارزیابی دقیق تری را از ریسک تماس با یک ماده شیمیایی داشته باشیم و همچنین تاثیر قضاوت های شخصی ارزیاب بر میزان ریسک را به حداقل برسانیم.
    کلیدواژگان: مدلWilliam، fine، ارزیابی ریسک، AHP (فرایند تحلیل سلسله مراتبی، Analytical Hierarchy Process)
  • تیمور الهیاری*، فرین خانه شناس، حمیدرضا خلخالی صفحات 23-30
    مقدمه
    افت مهارت دستی ناشی از پوشیدن دستکش های لاتکس و نیتریل مورد استفاده در میان کارکنان مراقبت های بهداشت و درمان و آزمایشگاه ها امری قابل توجه است چراکه ممکن است پیامدهای نامطلوبی را به همراه داشته باشد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه تاثیر استفاده از دستکش لاتکس و نیتریل آزمایشگاهی بر مهارت دست انجام گردید.
    روش کار
    در یک مطالعه نیمه تجربی 30 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به طور تصادفی انتخاب شدند. افراد مورد مطالعه در سه حالت از شرایط آزمایشگاهی شامل شرایط کنترل (بدون استفاده از دستکش)، استفاده از دستکش لاتکس و استفاده از دستکش نیتریل قرار گرفته و با استفاده از تست پردیو پگ بورد، سطح مهارت درشت و مهارت ظریف دست این افراد اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون های آماری اندازه گیری های مکرر یک طرفه و همچنین T-test و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز نشان می دهد که تفاوت آماری معناداری بین سه گروه از شرایط آزمایش برای امتیاز مهارت ظریف و درشت وجود دارد (p<0.05). به طوری که دستکش لاتکس اثر مثبت و معناداری بر مهارت ظریف و درشت در مقایسه با دستکش نیتریل و گروه کنترل نشان داد، ولی دستکش نیتریل در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معناداری نداشت. به عبارت دیگر دستکش نیتریل اثر منفی بر مهارت ظریف و درشت دست ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه امتیاز هر دو مهارت ظریف و درشت دست در استفاده از دستکش نیتریل در مقایسه با شرایط کنترل (بدون استفاده از دستکش)، اختلاف معناداری نشان نداد، به عبارت دیگر استفاده از دستکش نیتریل تاثیر سویی بر مهارت دست ندارد، لذا استفاده از آن به عنوان جایگزینی برای دستکش های لاتکس با در نظر گرفتن مزیت عدم ایجاد واکنش های آلرژیک قابل تایید می باشد.
    کلیدواژگان: دستکش لاتکس، دستکش نیتریل، مهارت دستی، آزمون مهارت دست، تست پردیو پگ بورد
  • حامد آقایی، حسین کاکویی*، سید جمال الدین شاهطاهری، فریبرز امیدی، صفورا عارفیان، کمال اعظم5 صفحات 31-40
    مقدمه
    PAHها، ترکیباتی با حلقه های بنزنی ناشی از سوخت ناقص مواد آلی هستند که از آسفالت داغ متصاعد می شوند. این ترکیبات به دلیل پایداری، تجمع پذیری زیستی، اثرات سرطان زایی و جهش زایی به عنوان یکی از نگرانی های جوامع علمی در محیط کار و محیط زیست به شمار می روند. از آنجایی که آسفالت کاران نیز به واسطه شغل خود با این ترکیبات مواجه هستند، لذا در این تحقیق سعی شده است با اندازه گیری غلظت PAH ها در منطقه تنفسی شان میزان مواجهه آنها را موردارزیابی قرار دهیم.
    روش کار
    در این مطالعه نمونه های هوای تنفسی کارگران با روش 5506 NIOSH و با استفاده از فیلتر PTFE و جاذب XAD-2 جمع آوری گردید. به منظور استخراج آنالیت ها از فیلتر و جاذب از حمام التراسونیک و حلال استونیتریل استفاده شد. همچنین جهت آنالیز نمونه ها HPLC-UV مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    در نمونه های مورد مطالعه حداکثر میزان مواجهه با ∑PAH مربوط به وظیفه کمک فینیشر با 48/1754 نانوگرم برمتر مکعب و حداقل میزان مواجهه مربوط به وظیفه چرب کن با 65/24 نانوگرم بر مترمکعب به دست آمد. در میان آسفالت کاران میزان مواجهه با نفتالین بیش از سایر هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک بود (دامنه 72/648-35/2 نانو گرم بر متر مکعب). در وظایف مختلف آسفالت کاری میزان مواجهه با PAH ها در وظیفه کمک فینیشر با اکثر وظایف دیگر اختلاف معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    برآورد غلظت هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک در منطقه تنفسی آسفالت کاران نشان داد که میزان مواجهه با این ترکیبات پایین تر از حدود مجاز اعلام شده توسط NIOSH، ACGIH، OSHA و ایران می باشد. با توجه به پتانسیل سرطان زایی بالای برخی از این ترکیبات و عدم تعیین حدود مجاز شغلی برای آنها مانند کریزن و بنزو آلفا آنتراسن پیشنهاد می شود که ضمن استفاده از راهکارهای فنی برای کنترل مواجهه با PAH ها از وسایل حفاظت فردی مناسب از قبیل ماسک تنفسی و لباس های مناسب استفاده شود. این مطالعه همچنین نشان داد که بین میزان مواجهه در اکثر وظایف آسفالت کاری با هیدروکربن های چند حلقه آروماتیک اختلاف معناداری وجود دارد که می تواند ناشی از نزدیکی به منبع آسفالت داغ و همچنین گازهای خروجی از اگزوز ماشین الات راهسازی باشد.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های چند حلقه ای آروماتیک، مواجهه فردی، آسفالت کاران، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بال
  • علی کریمی، فریده گلبابایی*، مسعود نقاب، محمدرضا پورمند، روناک بختیاری، کاظم محمد صفحات 41-50
    مقدمه
    در اغلب شرایط واقعی انتشار آلودگی حاصل از فرآیندهای صنعتی، معمولا ترکیبات شیمیایی به صورت گروهی در فضا رها میشوند و کمتر پیش میآید که یک ترکیب شیمیایی به طور خالص منتشر شود. هدف از این مطالعه امکان سنجی حذف بخارات BTX (بنزن، تولوئن و زایلن) موجود در هوا، به کمک یک بیوراکتور همزن دار در مقیاس آزمایشگاهی میباشد.
    روش کار
    برای دستیابی به هدف اصلی مطالعه، باکتری های تصفیه کننده BTX از فاضلاب خروجی یک پالایشگاه نفت استخراج و در بیوراکتور همزن دار به کار گرفته شدند. همچنین روغن سیلیکون به منظور بهبود راندمان تصفیه در نسبت های مختلف به بیوراکتور اضافه گردید و پارامترهای عملکردی بیوراکتور در شرایط مختلف ارزیابی شد و بهینه ترین حالت شناسایی گردید.
    یافته ها
    عملکرد بیوراکتور در حذف بخارات BTX با افزودن 10% روغن سیلیکون به عنوان فاز آلی نشان داد که ظرفیت حذف و راندمان حذف بنزن، تولوئن و زایلن به ترتیب تا محدوده غلظت های mg/m3 1730، mg/m3 1710 و mg/m3 1380 با افزایش غلظت ورودی روند افزایشی خود را ادامه می دهند. در این غلظت ها ظرفیت حذف و راندمان حذف بنزن به ترتیب g/m3/h 59 و 100%، تولوئن g/m3/h 58 و 100% و زایلن g/m3/h 42 و 91% می باشند. ظرفیت حذف کل برای هر سه ترکیب g/m3/h 159 با راندمان 91 تا 100% می باشد.
    نتیجه گیری
    افزودن روغن سیلیکون موجب بهبود ظرفیت حذف بنزن، تولوئن و زایلن نسبت به بستر بدون فاز آلی گردیده است. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از بیوراکتورهای دوفازی همزن دار در زمینه کنترل بخارات BTX از جریان هوای آلوده، موفقیت آمیز می باشد.
    کلیدواژگان: یوراکتور همزن دار، BTX، تصفیه بیولوژیکی، روغن سیلیکون، فاز آلی، حذف
  • شهرام محمودی، ایرج محمدفام*، بهزاد افسرطلا، ثریا علی محمد زاده صفحات 51-58
    مقدمه
    بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، رفتارهای ناامن عامل 90% حوادث می باشند. پژوهش حاضر استفاده از ویژگی های شخصیتی را به عنوان پیش بین های بروز اعمال ناامن در بین کارکنان یک پروژه احداث خطوط تولید خودرو مورد بررسی قرار می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه برای تعیین ویژگی های شخصیتی و میزان رفتارهای ناامن به ترتیب از پرسشنامه 5 بعدی NEO-FFI و روش نمونه برداری از رفتارهای ایمنی استفاده شد. برای آنالیز نتایج از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارکنان پروژه به تعداد 243 نفر بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 70/31 درصد از رفتارهای کارکنان از نوع ناامن بود. بین رفتارهای ناامن با رنجورخویی و انعطاف پذیری رابطه مستقیم و معنا دار وجود داشت (P<0.01).
    نتیجه گیری
    ارزیابی ابعاد شخصیتی می تواند به عنوان یک ابزار پیش بینی کننده اثر بخش به شناسایی کارکنانی با میزان رفتارهای بسیار ناامن و در نتیجه برنامه ریزی برای کاهش حوادث کمک کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، اعمال ناامن، حادثه، ایمنی
  • روح الله حاجی زاده*، محمدحسین بهشتی، اسماعیل خداپرست، جواد ملکوتی، حسین رحیمی صفحات 59-68
    مقدمه
    استرس گرمایی در محیط های کاری، علاوه بر ایجاد ناراحتی های متعدد مانند کاهش آسایش حرارتی و ایجاد تنش های گرمایی، در موارد شدیدتر ممکن است منجر به ایجاد حادثه و بیماری های ناشی از گرمای بیش از حد گردد. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت استرس گرمایی در کارگاه های کوچک شهرستان قم بر اساس شاخص WBGT و همچنین بررسی ارتباط بین WBGT و شاخص های فیزیولوژیکی است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی – مقطعی در مرداد ماه 1391 در 25 کارگاه کوچک شهرستان قم مشتمل بر10 کارگاه روباز و 15کارگاه سرپوشیده انجام شد. اندازه گیریWBGT براساس استاندارد ISO7243 انجام شد. همچنین پاسخ های فیزیولوژیکی 25 نفر کارگر (یک نفر از هرگارگاه) شامل نبض، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک سنجش شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص WBGT برای مشاغل سرپوشیده شامل صافکاری، مکانیکی، نقاشی، جوشکاری و درب و پنجره سازی به ترتیب C◦ 55/27، C◦ 45/27، C◦ 64/24، C◦ 73/26 و C◦ 89/25، برای کارگاه های روباز صافکاری، مکانیکی و نقاشی C◦ 01/30 و برای کارگاه های جوشکاری و درب و پنجره سازی C◦ 52/28 به دست آمد. میزان WBGT در مقایسه با میزان استاندارد ISO 7243 درتمام کارگاه های کوچک اندازه گیری شده بیشتر از حد مجاز بود. کارگاه های صافکاری و نقاشی دارای بیشترین میزان WBGTبودند (به ترتیب C◦ 22/30 و C◦ 03/30) میانگین WBGT کارگاه های صافکاری که نسبت به دیگر مشاغل بیشتر در معرض فضای باز و تابش های خورشیدی بودند با کارگاه های جوشکاری و درب و پنجره سازی اختلاف معناداری داشت (آزمون T-test). بین WBGT و نبض، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک رابطه معناداری مشاهده نشد (05/0). نتایج حاکی از آن است که کارگران در معرض استرس حرارتی قرار دارند و انجام مطالعات بیشتر و ایجاد تدابیر جهت مراقبت از کارگران امری ضروری است.
    نتیجه گیری
    میزان استرس حرارتی تقریبا در کلیه ی کارگاه های کوچک مورد مطالعه بیشتر از حدود مجاز توصیه شده بوده و در این میان کارگاه های روباز بیشترین میزان استرس حرارتی را داشتند، هرچند استرس های حرارتی با استرس های مورد مطالعه همبستگی معناداری را نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: شاخص WBGT، استرس گرمایی، کارگاه های کوچک، نبض، فشار خون
  • نیما رستم پور*، تینوش الماسی، خاطره عربیان، مهنا شریفی، مریم رشیدی، فاطمه بیات صفحات 69-76
    مقدمه
    آلودگی های احتمالی موجود در مراکز پزشکی هسته ای علاوه بر ایجاد مشکلات بهداشتی، روی آزمایش ها نیز تاثیر گذاشته و تلاش و هزینه زیادی را جهت رفع آلودگی در پی دارد. با توجه به خطرات ناشی از پرتوهای یونیزان بر سلامتی انسان جهت جلوگیری از آلودگی، قوانین و مقررات خاصی وضع شده که در کار با مواد رادیواکتیو باید رعایت شوند تا میزان آلودگی به حداقل برسد.
    روش کار
    پس از تهیه نقشه ای از مراکز مختلف پزشکی هسته ای در سطح استان، نقاطی که باید از نظر میزان آلودگی های رادیواکتیو مورد مطالعه قرار بگیرند تعیین شد. انتخاب محل برای آزمایش بر اساس این که در کدام قسمت امکان آلودگی بیشتر است صورت گرفت. پس از اندازه گیری، شمارش زمینه میزان آلودگی های رادیواکتیو در آن نقاط به روش Wipe Test انجام شد.
    یافته ها
    میانگین میزان آلودگی های زمینه در مرکزهای 1، 2 و 3 به ترتیب برابر μCi 150/0±75/1، μCi 615/0±43/4 و μCi 055/0±47/2 بودند. در مرکز شماره 1 فقط آلودگی ناحیه مربوط به هود بسیار بیشتر از حد مجاز بود. در مرکز شماره 2، آلودگی رادیواکتیو سالن انتظار، اتاق بیماران، انبار رادیودارو، اتاق کنترل، هود، میز کار و کف مرکز بیشتر از حد مجاز بود. در مرکز شماره 3 نیز آلودگی ناحیه های راهرو ورودی، راهرو بیماران، اتاق کنترل، هود، میز کار، سینک ظرفشویی، کابینت ها، اتاق تزریق و کف اتاق تصویربرداری (کنترل)، به ترتیب بیشتر از حد مجاز بود.
    نتیجه گیری
    در مرکزهای شماره 1 و 2 بیشترین آلودگی رادیواکتیو مربوط به ناحیه هود بود که می تواند به علت عمل نشان-دارسازی رادیوداروها در زیر هود باشد. در مرکز شماره 3 نیز راهرو بیماران بیشترین میزان آلودگی را نشان داد که می تواند به علت رفت و آمد زیاد در آن ناحیه باشد. با توجه به موضوع، تمهیدات لازم در این زمینه باید از طرف مسوول بخش و مسوول فیزیک بهداشت اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: آلودگی رادیواکتیو، پزشکی هسته ای، Wipe test
|
  • M. Jahangiri, M. Neghab *, R. Rostami, M. Aghabeigi, V. Kahdemain, F. Zare Derisi Pages 1-10
    Introduction
    Bioaeroslos released from wastewater treatment plants may contain pathogens existing in the sewage which could endanger the health of workers. The aim of this study was to evaluate the status of bioaerosol emissions form in a sanitary wastewater treatment plant.
    Material And Method
    This cross-sectional study was carried out in different units of a sanitary wastewater treatment plant. For this purpose، air samples were collected on blood agar and dextro agar in an Andersen single-stage sampler with flow of 28. 3 lit/min for 10 minutes. Collected samples were shipped to the lab immediately and incubated for 48 hours. Then، incubated samples were counted for colonies concentration.
    Result
    Based on the result of this study، the mean density of bacterial and fungal bioaerosols in all wastewater treatment plants were 412. 86±23. 30 and 53. 72±23. 99 CFU/m3، respectively. Microbial contamination of the air within a kilometer away from the site (control areas) was 17 times less than its average density.
    Conclusion
    Wastewater treatment processes can contaminate the air surrounding the plant، particularly with bacteria bioaerosols. Therefore، it is necessary to control the emissions and protect the health of workers against risks arising from exposure to bioaerosols.
    Keywords: Bioaeroslos, Sanitary Wastewater Treatment Plant, Bacteria, Fungi
  • M. Heydari *, M. Omidvari, I. M. Fam Pages 11-22
    Introduction
    One of the most important threats for employees working in chemical industries is exposing to the chemical materials. Lack of precaution and control regulations during working with chemicals can have irreparable consequences. So، in order to achieve an effective control program، it is necessary to have an appropriate assessment of the procedures involving exposure to the chemicals. William-fine method can provide an acceptable insight into hazard risk rate.
    Material And Method
    In this study، a combination of AHP and William-fine adopted to achieve a model for chemicals exposure risk assessment in oil and gas industry. The numbers were extracted from questionnaire، and then، they weighted entered to assessment the model. Finally، they were presented quantitatively with protection layer. Result and
    Conclusion
    The results revealed that the quantitative amount of consequence، probability and exposure was 83. 2، 8. 45، and 2. 2، respectively. Generally، the chemical exposure risk number was 1546 which shows that reforming plans are in highly priorities from an economical point of view. William-fine method has the benefit of an accurate chemical exposure by combination of effect severity، exposure probability and detriment rate، and also minimization of personal judgments during the assessment.
    Keywords: William, fine model, Risk assessment, AHP (Analytical Hierarchy Process) Chemical materials
  • T. Allahyari *, H. R. Khalkhali, F. Khanehshenas Pages 23-30
    Introduction
    Manual dexterity impairment due to wearing latex and nitrile gloves among health care employees and laboratory personnel can be a remarkable problem because of its adverse outcomes. The present study was conducted to “compare the effect of using latex and nitrile laboratory gloves on hand dexterity”.
    Material And Method
    In a semi experimental study design، 30 university were students randomly selected from Urmia University of medical sciences. Subjects assigned in three experimental conditions، such as the control condition (without gloves)، with latex glove and with nitrile gloves. Then، dexterity level of fine finger and gross of the subjects were calculated using the Purdue pegboard test. Repeated measures one-way ANOVA test and T-test and Pearson’s correlation coefficient were used for statistical analysis.
    Results
    The result showed that the differences between three groups of laboratory conditions from the level of gross and fine finger dexterity were statistically significant (p‹0. 05). As the latex gloves showed significant and positive effect on gross and fine finger dexterity comparable with nitrile gloves and control group but there was no significant difference between the gross and fine finger dexterity of nitrile gloves when comparing with the control group. In other words، the nitrile gloves had not negative effect on gross and fine finger dexterity.
    Conclusion
    Considering that there was no significant difference in the score of both fine finger and gross hand dexterity while using nitrile gloves as compared to the control condition (without gloves)، means that use of nitrile gloves has no adverse effect on hand dexterity; therefore، using nitrile gloves is recommended as a alternative for the latex gloves، considering the additional advantage of no allergic reaction in this gloves.
    Keywords: latex gloves, nitrile gloves. Hand dexterity, dexterity test, purdue pegboard test
  • H. Aghaei, H. Kakooei *, S.J. Shahtaheri, F. Omidi, S. Arefian, K. Azam Pages 31-40
    Introduction
    PAHs are organic compounds with benzenic rings that releas from hot asphalt as incomplete combusting. These compounds are one of the major concern in scientific societies، workplace and environment due to their stability، bioaccumulation، carcinogenic and mutagenic effects. Since asphalt workers are exposed to PAHs frequently in their job، in this study it was attempted to evaluate respiratory exposure of asphalt workers to PAHs in their breathing zone.
    Material And Method
    In this study air samples of the asphalt workers were collected in accordance with the NIOSH 5506 method using PTFE filter and XAD-2 adsorbent. The ultrasonic bath and acetonithrile are used in order to extract the analytes from the filter and adsorbent. Also، the samples were analyzed by HPLC-UV.
    Result
    In all samples، Finisher assistance and oilman with 1754. 48 ng/m3، 24. 65 ng/m3 had maximum and minimum exposed to ∑PAH، respectively. Among the PAHs compounds، which asphalt workers exposed to، Naphtalene had the highest concentration. Among different asphalt workers tasks، screedman expoused to PAHs، had a significant difference.
    Conclusion
    Evaluation of Polycyclic aromatic hydrocarbons concentrations in the breathing zone of asphalt workers indicated that exposure to these compounds were below the occupational exposure limits recommended by NIOSH، OSAH، ACGIH and Iranian OEL. Due to the highly carcinogenic potential of some of these compounds and absence of occupational exposure limits for these compounds، likes Chrysene and Benzo (a) Anthracene، it is strictly recommended to employ engineering controls and using suitable PPEs. This study also indicated that the exposure to PAHs in the most asphalt workers tasks had significant differences، and it can be due to proximity of the workers to the source of hot asphalt and also exposure to the exhaust gases that releasesd from the construction machinery.
    Keywords: PAHs, Personal exposure, Asphalt workers, HPLC, UV
  • A. Karimi, F. Golbabaei *, M. Neghab, M. R. Pourmand, R. Bakhtiari, K. Mohammad Pages 41-50
    Introduction
    In real Conditions، pollution emission are mostly released as mixed components rather than a single pure emission of the chemicals. In this study، a miniature stirred tank bioreactor was optimized for treatment of waste gas containing BTX (benzene، toluene and xylene).
    Material And Method
    The sludge of an oil refinery was sampled based on the assumption that it contains BTX-degrading microorganisms and used as microbial consortium. Also، silicone oil was added to improve removal efficiency. The operational parameters of the bioreactor were optimized during the study.
    Result
    The removal efficiency and elimination capacity of benzene، toluene and xylene vapors simultaneously in the presence of 10% silicone oil as an organic phase showed increasing trend up to the concentrations of 1730 mg/m3، 1710 mg/m3 and 1380 mg/m3، respectively. In these concentrations the removal efficiency and elimination capacity of benzene were 100% and 59 g/m3/h، toluene 100% and 58 g/m3/h and xylene 91% and 42 g/m3/h، respectively. The total removal efficiency and elimination capacity for BTX were 91 to 100% and 159 g/m3/h، respectively.
    Conclusion
    It was shown that presence of 10% silicone oil increased 44. 5% in total removal efficiency of BTX. The microbiological experiments on the bioreactor media showed that three spices of Pseudomonas putida، Chryseobacterium and Ralstonia pickettii can be found، when BTX ware treated. This work revealed that two phase partition bioreactors (TPPBs) can be successful method for the treatment of streams contaminated with BTX.
    Keywords: Stirred tank bioreactor, BTX, biodegradation, silicone oil, organic phase, air pollution control
  • S. Mahmoudi, I. M. Fam, B. Afsartala, S. Alimohammadzadeh Pages 51-58
    Introduction
    According to the previous studies، about 90% of accidents in the workplace are due to the unsafe behaviors. In this study، the impact of personality traits، as a predictive factor on the unsafe acts was surveyed in a construction project of a car manufacturing company.
    Material And Method
    In this study، personality traits and unsafe behavior rates were determined using NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI) and safety behavior sampling (SBS) technique. The Spearman correlation coefficient was used. To analyze the acquired results، the total population of the project was 243 people.
    Result
    The results showed that 31. 7% of workers’ behaviors were unsafe behaviors. The correlation between unsafe behaviors and the neuroticism and extroversion were direct and significant (p<0. 001).
    Conclusion
    Assessment of the personality traits could be used as a predictive tool to identify employees with higher rates of unsafe behaviors and helps planning to reduce the accident rates.
    Keywords: personality traits, Unsafe act, Accident, safety
  • R. Hajizadeh, M. H. Beheshti, I. Khodaparast, J. Malakouti, H. Rahimi Pages 59-68
    Introduction
    Heat stress in workplaces cause multiple problems such as thermal stresses، thermal discomfort and in more severe cases may lead to accidents and diseases related to excessive heat. The aim of this study was to evaluate heat stress adopting WBGT Index in some small enterprise in Qom city and also to examine the relationship between WBGT and physiological indices.
    Material And Method
    This Cross-sectional study was conducted in 25 small workshops in Qom city including of 10 indoor and 15 outdoor workshops in August 2012. WBGT were measured according to the ISO7243 standard. The physiological responses including pulse rate، systolic and diastolic blood pressure were measured among 25 workers (one from each workshop).
    Result
    The average WBGT index for indoor job were 27. 55 Ċ among auto body repair، 27. 45 Ċ in mechanics، 24. 64 Ċ in painters، 26. 73Ċ in welder and 25. 89 Ċ in manufacturing doors and windows makers. For outdoor jobs as auto body repair، mechanics and painters it was 30. 01 Ċ، and for welders and doors and windows makers 28. 52 Ċ. Compared to the standard of ISO7243 WBGT all small workshops were higher than threshold limit. Auto body repair (30. 22 Ċ) and painting (30. 03 Ċ) workshops had highest WBGT. Average WBGT in auto body repair (as a job with most exposed to the open space and solar radiation) with welder and doors and windows، showed statistically significant differences T-test using WBGT with pulse rate، systolic and diastolic blood pressure did not have statistically significant (P>0. 05). The findings indicated that workers are exposing to heat stress and doing more researches and representing preventive counter measures for the workers in this field are essential.
    Conclusion
    Heat stress in almost all of the studied workplaces are higher than the recommended limits، and the outdoor workshops had the highest thermal stress، although heat stress did not show a significant correlation with the studied strains.
    Keywords: WBGT index, heat stress, small workshops, pulse, blood pressure
  • N. Rostampour *, T. Almasi, K. Arabian, M. Sharifi, M. Rashidi, F. Bayat Pages 69-76
    Introduction
    Possible contamination in nuclear medicine centers، in addition to health problems، affect the tests and much effort and cost is required for decontamination. Given the effects of ionizing radiation on human health، rules and regulations have been enacted to avoid contamination، that in working with radioactive materials should be followed to minimize them.
    Material And Method
    After mapping of nuclear medicine centers in the province، areas that should be studied for measuring the amount of radioactive contamination were determined. The site selection for the tests were based on the area in which the possibility of further contamination were existance. After measuring the background count rate the radioactive contamination in studied areas were performed using Wipe Test.
    Result
    The mean level of background contamination in centers 1، 2 and 3 were 1. 75±0. 150 μCi، 4. 43±0. 615 μCi and 2. 47±0. 055 μCi، respectively. In center 1، only region of Hood pollution was much higher than the permissible limit. In center 2، radioactive contamination of the waiting room، patient rooms، warehouse radiotracer، control room، hood، desk and floor center was exceeded. Also، in center 3، contamination of the doorway، hallway patients، control room، hood، desk، sink، cabinets، room and floor imaging injection (control)، respectively، were higher than the permissible limits.
    Conclusion
    In centers 1 and 2، most of the radioactive contamination occurred under the hood due to labeling of radiopharmaceuticals activity. Also، in center 3، the highest contamination rate belonged to patients’ corridor that could be due to frequent the area. According to this subject، necessary measures in this regard should be considered by the department responsible for health physics.
    Keywords: Radioactive contamination, Nuclear medicine, Wipe test