فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده گلبابایی، الهام رحمان زاده، سید غلامرضا موسوی، علی فقیهی زرندی، محمدرضا بانشی صفحات 1-14
    مقدمه
    کروم (VI) به عنوان یک عامل سرطانزای انسانی شناخته شده است که در فرآیندهای صنعتی مانند آبکاری، جوشکاری، نساجی، سیمان، فولاد زنگ نزن و... استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه، سنجش کارایی زئولیت طبیعی در جذب سطحی کروم (VI) از جریان هوا و پارامترهای موثر بر آن است.
    روش کار
    در این مطالعه که از نوع تجربی مداخله ای بود، از دستگاه نبولایزر (مهپاش) به عنوان مولد میست کروم استفاده شد و کارایی زئولیت طبیعی در جذب کروم (VI) از جریان هوا و عوامل موثر بر آن از قبیل میزان جریان هوا (1 و 3 لیتر بر دقیقه)، غلظت اولیه کروم (05/0، 15/0، 1 و 10 میلی گرم برمترمکعب) و عمق بستر جذب (5/2، 5 و 10 سانتی متر) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ظرفیت جذب زئولیت با افزایش عمق بستر جذب، افزایش یافته اما با افزایش میزان جریان هوا و غلظت ورودی، کاهش پیدا کرد. به منظور تسهیل در پیش بینی عملکرد ستون جذب زئولیت طبیعی، از مدل یون-نلسون و توماس استفاده شد. نتایج نشان داد این دو مدل تطابق خوبی با داده های آزمایشگاهی نقطه شکست دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاربرد فراوان کروم در صنایع مختلف و الزامات قانونی مرتبط با ایمنی و بهداشت محیط کار، کنترل انتشارات آن در محیط های شغلی امری ضروری است. یکی از راه های کنترل انتشارات این آلاینده استفاده از فرآیند جذب سطحی می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که زئولیت طبیعی کارایی بالایی در جذب سطحی کروم (VI) دارد.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، کروم هوابرد، زئولیت، نبولایزر، مدل یون نلسون، مدل توماس
  • علی خوانین، کیکاوس ازره*، رمضان میرزایی، سید باقر مرتضوی، حسن اصیلیان، اردلان سلیمانیان صفحات 15-26
    مقدمه

    ارتعاش تمام بدن زمانی اتفاق می افتد که انسان روی سطحی که در حال لرزش است قرار می گیرد و ارتعاش بر قسمتی از بدن که از محل تماس دور است اثر می گذارد. تا به امروز اثرات بهداشتی متعددی ازجمله کمردرد، درد عصب سیاتیک، عوارض گوارشی،مشکلات دستگاه تناسلی و آسیب شنوایی در ارتباط با ارتعاش تمام بدن گزارش شده است. در این مطالعه حدود 2000 دقیقه اندازه گیری ارتعاش بر روی 23 قطار در 4 خط فعال مترو تهران جهت تعیین میزان مواجهه با ارتعاش تمام بدن راهبران قطارها انجام شد.

    روش کار

    برای اندازه گیری ارتعاش تمام بدن، از دستگاه ارتعاش سنج و آنالیزور SVAN 958 ساخت کمپانی Svantek استفاده شد و بر طبق استاندارد ISO 2631-1 میزان شتاب r.m.s وزنی – فرکانسی برای هر محور، ترکیب محورها، فاکتور قله، VDV و نسبت های مطرح در استاندارد جهت تعیین نوع معیار ارزیابی، اندازه گیری و محاسبه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مواجهه همه راهبران با ارتعاش طبق روش پایه از حد پایین ناحیه احتیاط راهنمای بهداشتی (< 45/0 m/s2)، کمتر و طبق روش ارزیابی با استفاده از مقدار دوز ارتعاشی، VDV، تعداد 12 نمونه بالاتر از حد پایین ناحیه احتیاط راهنمای بهداشتی(<5/8 m/s1.75)، و فقط 11 مورد در محدوده پایین تر از مقدار مذکور قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    بررسی نتایج به دست آمده با استفاده از روش های پایه و مقدار دوز ارتعاشی، میزان مواجهه متفاوتی را در دو روش بیان می کند که در روش VDV میزان ریسک پیش بینی شده بسیار بیشتر از روش پایه ارزیابی ارتعاش است که این موضوع می تواند مدعایی بر این واقعیت باشد که برخی از شاخص های ارایه شده، بیانگر محدوده ای ایمن در ارزیابی ارتعاش انسانی نیستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ارتعاش، ارتعاش تمام بدن، VDV، ارتعاش راهبران مترو، مترو تهران
  • بیژن ملک پور، ابراهیم جعفرزاده پور، علی میرزاجانی صفحات 27-36
    مقدمه
    بررسی تغییرات و مقایسه حساسیت کانتراست در سه گروه از جوشکاران حرفه ای که به روش جوشکاری برق با استفاده از پوشش محافظ گاز (Gas Metal Arc Welding: GMAW) اقدام به جوشکاری می نمایند و جوشکارانی که جوشکاری برق دستی (Shield Metal Arc Welding: SMAW) انجام می دادند و همچنین گروه کارگران نقطه جوشکار (Resistance Welding) به عنوان گروه سوم.
    روش کار
    تمامی جوشکاران حرفه ای GMAW و SMAW و نقطه جوش شاغل در یک مرکز صنعتی که همگی مرد بودند تحت آزمون حساسیت کانتراست با آزمون Freiburg قرار گرفتند. آزمون حساسیت کانتراست در سه فرکانس فضایی cpd 15، cpd 5 و cpd 1 در شرایط ثابتی انجام شد. سه گروه از لحاظ شرایط دموگرافیک مانند سن و سابقه شرایط مشابه ای داشتند. نتایج سه گروه در هر فرکانس فضایی ثبت و با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    آزمون ANOVA نشان داد که حساسیت کانتراست در فرکانس فضایی cpd 15، در کارگران جوشکار GMAW به طور معناداری (028/0=p) و (041/0=p) به ترتیب نسبت به گروه کارگران SMAW و نقطه جوشکار کاهش یافته است. متوسط (انحراف معیار) حساسیت کانتراست در فرکانس های cpd 15، cpd 5، cpd 1 در گروه کارگران جوشکار GMAW به ترتیب 92/25± 80/39، 75/43± 70/172 و80/51± 69/140و در گروه کارگران SMAW، 30/54± 57/60، 01/32± 21/183و 20/42±80/157 و کارگران نقطه جوشکار 22/39± 38/57، 42/35± 60/180 و 68/50± 10/149بوده است.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه همه ی کارگران جوشکار از عینک و دیگر وسایل حفاظت فردی استفاده می کردند، افت حساسیت کانتراست کارگران GMAW نسبت به دو گروه دیگر می تواند ناشی از تغییرات تجمعی اثرات سوء این پرتوها باشد. بهبود و ارتقاء کیفی تجهیزات ایمنی چشم ها مخصوصا در این گروه از کارگران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اشعه ی ماورای بنفش، تست حساسیت کانتراست، جوشکاری، فرکانس فضایی، حفاظت چشم
  • فریده گل بابایی، عادل آذر، مهرناز گنجی کاظمیان صفحات 37-50
    مقدمه
    بهداشت هوا یک مساله مهم زیست محیطی است که طی سالیان اخیر به دلیل استفاده از تکنولوژی های پیشرفته جهت تامین رفاه مادی و نسبی انسان ها، به مخاطره افتاده است. استفاده از سیستم های کنترل آلودگی و روش های تصفیه کننده، از شیوه های عمومی کنترل آلودگی محیط زیست به شمار می روند. از آن جا که روش های کنترل مختلف و متعددی با مزایا و محدودیت های متفاوت به منظور کاهش انتشارات آلودگی هوا به کار می روند، لذا هدف از تحقیق حاضر، طراحی یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه فازی برای انتخاب مناسب ترین تجهیزات جهت کنترل آلودگی هوا در شرکت سیمان شرق مشهد می باشد.
    روش کار
    پس از شناسایی صنعت مورد نظر و فرآیند تولید، به کمک روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی تمامی عوامل موثر بر فرآیند تصمیم گیری مشتمل بر عوامل محیطی، عوامل مهندسی و عوامل اقتصادی در نظر گرفته شدند. اوزان اهمیت این معیارها محاسبه و سپس اولویت گزینه های مدل نیز به کمک این روش، تعیین گردیدند.
    یافته ها
    از میان معیارهای اصلی مدل، معیار اقتصادی با وزن 0.555 به عنوان مهم ترین معیار تاثیر گذار بر انتخاب نوع تجهیزات کنترل آلودگی هوا مشخص شد. معیارهای محیطی و مهندسی نیز به ترتیب با اوزان 0.286 و 0.159 اولویت های بعدی را به دست آوردند. اوزان نهایی تکنولوژی های الکتروفیلتر، بگ هاوس و فیلتر هیبریدی در واحد آسیاب سیمان به ترتیب 0.256، 0.415 و 0.329 و در واحد آسیاب مواد و کوره به ترتیب 0.291، 0.374 و 0.334 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    بدر نهایت مدل ارایه شده که بر پایه روش تحلیل سلسله مراتبی فازی قرار دارد، نشان می دهد که روش مناسب جهت فیلتر کردن گرد و غبار در منابع اصلی انتشار آلودگی در شرکت سیمان شرق، روش بگ هاوس خواهد بود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، روش های کنترل، تصمیم گیری چند شاخصه، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی
  • فاطمه عرب، منوچهر امیدواری، امیراشکان نصیری پور صفحات 51-58
    مقدمه
    بیوریتم یکی از تازه ترین موضوع ها در حیطه شناسایی ارگونومی ذهن است که باشناخت جنبه های فکری، جسمی و روحی شخص می تواند در تقلیل حوادث ناشی از کار و اشتباهات بدون دلیل ظاهری بسیار موثر باشد.
    روش کار
    این تحقیق، مقطعی،گذشته نگر، کاربردی واز نوع توصیفی وتحلیلی است. جامعه مورد تحقیق کلیه افراد شاغل در شرکت تولید سیمان دلیجان درطی دو سال 1389و1390 بود. دراین پژوهش از روش همه شماری استفاده شد و در مجموع 79 حادثه (کل حوادث اتفاق افتاده) مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از اسناد موجود در واحد HSE شرکت جمع آوری شد. با استفاده از نرم افزار نچرال بیوریتم V3.02 برای روزهای حادثه براساس تاریخ حادثه و تاریخ تولد افراد نمودارهای بیوریتم رسم شده وخطاهای انسانی براساس مدل ریزن دسته بندی گردید و با استفاده از نرم افزار آماری Spss-w مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه وتحلیل نشان داد که 40 درصد از حوادث در روزهای عادی و60 درصد بقیه در روزهای بحرانی سیکل بیوریتم افراد اتفاق افتاده است. خطاهای منجر به حادثه نشان داد که 95% از حوادث اتفاق افتاده مربوط به خطاهای انسانی، 5% بقیه مربوط به خطای تجهیزات و 8/65 درصد از این خطاهای انسانی مربوط به لغزش هاست که طبق مدل ریزن در مرحله اجرای یک وظیفه اتفاق می افتاد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که روزهای بد و بحرانی سیکل بیوریتم افراد در بروز حوادث موثر است. بنابراین با آموزش و آگاهی کارگران از ریتم های بیولوژیکی و اثرات آن بر شرایط روحی، احساسی، فیزیکی و غیره، هر فرد می تواند در روزهایی که احساس می کند از لحاظ فیزیکی یا روحی روانی شرایط مناسبی ندارد، دربرنامه ریزی کاری خود تغییراتی را اعمال نماید که تا حد امکان از بروز حادثه های احتمالی پیشگیری گردد.
    کلیدواژگان: ریتم های بیولوژیکی، روزهای بحرانی، خطاهای انسانی، مدل ریزن، حوادث ناشی از کار
  • محمد انصاری، عادل مظلومی، مرضیه عباسی نیا، سمیه فرهنگ دهقان، سید مصطفی حسینی، فریده گلبابایی صفحات 59-68
    مقدمه
    استرس گرمایی به عنوان یکی از خطرات و فاکتورهای آسیب رسان شغلی و مساله ساز در محیط های کاری گرم محسوب می شود. کار کردن تحت شرایط استرس گرمایی ممکن است باعث اختلالاتی در سلامت فرد گردد. مطالعات مختلف نشان داده اند که استرس در محیط های کاری باعث افزایش غلظت هورمون های استرسی مانند کورتیزول می شود. از آنجایی که استرس گرمایی یکی از استرس های جدی در صنایع گرم همچون ذوب فلزات است، این مطالعه با هدف بررسی اثر استرس گرمایی بر غلظت هورمون کورتیزول کارگران شاغل در یکی از صنایع ذوب فلزات انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی تعداد 70 نفر در دو گروه مورد و شاهد (35 نفر گروه مورد از واحد ریخته گری و 35 نفر گروه شاهد از سالنی که در آن استرس گرمایی وجود نداشت) مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک برای هر فرد تکمیل گردید و سپس جهت بررسی تغییرات سطح هورمون استرسی (کورتیزول) از افراد در حین انجام کار (در ساعت 9:30 تا 10 صبح) نمونه خون گرفته شد و نتایج آن مقدار استاندارد هورمون کورتیزول بین ساعات 7 تا 10 صبح مقایسه شد. جهت بررسی شرایط محیطی نیز شاخص WBGT و (Wet Bulb Globe Temperature) در سه ارتفاع پا، کمر و سر جهت تعیین WBGT متوسط، ارزیابی گردید. همچنین اندازه گیری صدا و روشنایی نیز در نقاط توقف کارگران (ایستگاه های کاری) انجام شد. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج سنجش WBGT نشان داد میانگین شاخص WBGT در گروه مورد C° 33 و در گروه شاهد C° 7/16 بود. همچنین یافته های آزمایشگاهی نشان داد که غلظت کورتیزول در گروه مورد (گروه مواجه با گرما) به صورت معناداری از گروه شاهد بالاتر است (0/001
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که استرس های فیزیکی محیط کاری نیز می توانند باعث تغییرات فیزیولوژیکی در بدن انسان شوند. بنابراین تغییرات سطح هورمونی و پیامدهای آن در محیط های کاری گرم باید در مبحث بهداشت شغلی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ارتعاش، ارتعاش تمام بدن، VDV، ارتعاش راهبران مترو، مترو تهران
  • مهدی قاسم خانی، مهناز شیخ علیشاهی، مهدی اصغری صفحات 69-78
    مقدمه
    بیو آئروسل ها به آئروسل ها یا ذرات با منشاء میکروبی، گیاهی یا حیوانی اطلاق می شود. از جمله مشاغلی که کارگران با بیو آئروسل ها مواجهه شغلی دارند، کار در کارگاه های صنایع نساجی است. بیشترین تراکم آلودگی بیوآئروسل ها در صنعت نساجی در مراحل حلاجی و کاردینگ متمرکز است. باتوجه به بومی بودن صنعت نساجی در ایران و اشتغال به کار تعداد کثیری از کارگران کشورمان در این صنعت، این بررسی در یک صنعت نساجی با هدف ارزیابی تراکم بیوآئروسل های باکتریایی انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه به شکل مقطعی در کارگاه های مختلف یک کارخانه تولید نخ و همچنین محوطه آن انجام گردید. تراکم بیوآئروسل های هوابرد با روش استاندارد 0800 سازمان NIOSH در فصل تابستان نمونه برداری شد و مورد سنجش قرار گرفت. تشخیص نوع کلنی و باکتری رشد یافته در محیط کشت آگار خونی، با استفاده از رنگ آمیزی گرم تحت بررسی واقع گردید. تراکم بیوآئروسل ها بر حسب CFUm3 محاسبه و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین تراکم بیوآئروسل ها در محوطه کارخانه بالاترین میزان تراکم (CFUm3 5/9 ±94) و در کارگاه 2 (رینگ) پایین ترین میزان تراکم (CFUm3 0/18 ±64) را به خود اختصاص داد. اختلاف میانگین تراکم بیوآئروسل ها در کارگاه 1 (حلاجی و کاردینگ) و2 (رینگ) از نظر آماری معنی دار بود. بالاترین تعداد کلنی بیو آئروسل ها را استافیلوکوکوس اپیدرمیس با 1743 کلنی و پایین ترین تعداد کلنی را استرپتوکوکوس پنومونی با 64 کلنی در کل کارخانه به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    علیرغم این حقیقت که تراکم بیوآئروسل گزارش شده در مطالعه حاضر کمتر از سایر مطالعات صورت گرفته قبلی است، ولی همین مقدار نیز از مقادیر پیشنهادی سازمان ACGIH بالاتر می باشد.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل های باکتریایی، حلاجی و کاردینگ، استافیلوکوکوس اپیدرمیس، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس انتراسیس
  • فریده گل بابایی، زهرا پنجعلی، مریم برهانی، عبدالرسول رحمانی، مریم افضلی، مهدی اصغری صفحات 79-92
    مقدمه
    شاید یکی از مهم ترین فاکتورها در صنایع و سازمان ها عملکرد شغلی افراد باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هم زمان صدا، روشنایی و استرس گرمایی بر عملکرد شغلی کارکنان می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 30 نفر از پرسنل یک شرکت قطعه ساز خودرو در شهر تهران به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در مطالعه اصلی، ضمن کنترل و محدود کردن عوامل مداخله گر، تاثیر هم زمان صدا، روشنایی و استرس حرارتی بر عملکرد شغلی شرکت کنندگان، 2 سری آزمایش ذهنی و دستی به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از SPSS نسخه 18 و از آمار توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس و توکی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش میزان صدا و شاخص استرس حرارتی(344/0 = r، 046/0 =p) و کاهش روشنایی(472/0 = r، 008/0- =p) زمان انجام آزمون جایگذاری مینه سوتا افزایش یافته است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که با افزایش میزان صدا و شاخص استرس حرارتی (478/0 = r، 007/0 =p) و کاهش روشنایی (523/0 = r، 003/0 =p) زمان در انجام آزمون چالاکی ابزار دستی افزایش یافته است. با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون بین میزان روشنایی (407/0= r، 014/0 =p) و میزان شاخص استرس حرارتی و صدا (389/0 = r، - 007/0 =p) با عملیات ذهنی در حدسطحی و میانی رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افزایش صدا و استرس گرمایی و کاهش روشنایی سرعت انجام آزمون های دستی و دقت و زمان محاسبات ریاضی را کاهش می دهد. به همین دلیل نتایج این مطالعه می تواند تاییدی بر تاثیر فاکتورهای مختلف محیطی بر عملکرد شغلی افراد باشد؛ به گونه ای که باتغییر فاکتورهای مختلف محیطی، زمان انجام آزمون های دستی و دقت و زمان در آزمون های ذهنی تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: فاکتورهای محیطی، عملکرد، آزمون های دستی و ذهنی
|
  • F. Golbabaei, E. Rahmanzadeh, G. R. Moussavi, A. Faghihi Zarandi, M. R. Baneshi Pages 1-14
    Introduction
    Chromium (VI) is a known human carcinogenic agent which is used in numerous industrial processes such as electroplating, welding, textile, cement and steel fabrication. The aim of this study was to determine the effectiveness of natural zeolite on the fixed bed adsorption of Cr (VI) from air stream.
    Material And Method
    In this experimental study, chromium mists were generated by a nebulizer (3A model, Italy). Performance of natural zeolite in the Cr (VI) adsorption and its influencing factors such as air flow rate (1 and 3 L/min), the initial Cr concentration (0.05, 0.15, 1 and 10 mg/m3) and the bed depth (2.5, 5 and 10 cm) were investigated.
    Result
    Zeolite adsorption capacity elevated by the increasing of bed depth but decreased with increasing of flow rate and inlet concentration. In order to facilitate the prediction of natural zeolite column performance Yoon-Nelson and Thomas models were used. The results showed that these models have a good agreement with our experimental data.
    Conclusion
    Due to the extensive use of chromium in various industries and regulatory requirements related to workplace health and safety, Cr emission control in the occupational environment is essential. The adsorption process is one of the controlling measures of chromium emissions. The results indicated that natural zeolite has a high efficiency in Cr (VI) adsorption.
    Keywords: Adsorption, Air born chromium, Zeolite, nebulizer, Yoon, nelson model, Thomas model
  • A. Khavanin, K. Azrah, R. Mirzaei, S. B. Mortazavi, H. Asilian, A. Soleimanian Pages 15-26
    Introduction

    Whole body vibration occurs when human is on a vibrating surface and the vibration influences parts of the body which are far from the contacted part. Up to now, various health-related problems due to whole body vibration have been reported, including back pain, sciatica, gastrointestinal problems, genital problems and hearing impairment. In the present research, vibration was measured about 2000 minutes in 23 train of 4 active lines of Tehran metro in order to determine the rate of subway drivers’ exposed to whole body vibration.

    Material And Method

    Vibration meter and SVAN 958 analyzer, made by Svantek company, were utilized for measuring the whole body vibration. The level of weighted r.m.s acceleration for each axis, the combination of axes, peak factor, VDV and other common exiting ratios in the standard were measured and calculated according to ISO 2631-1.

    Result

    Findings showed that according to Basic method drivers exposure to vibration is less than the lowest value of health guide critical region (<0.45m/s2). However, based on Vibration Dose Valuation (VDV), the exposure of 12 cases were higher than the lowest value (<8.5 m/s1.75) and only 11 cases were lower than the mentioned amount.

    Conclusion

    Investigation of the result obtained from Basic method and VDV method manifested different amounts of vibration exposure in a way that VDV predicts higher level of risk, compared to basic method. The results shows that some presented indicators can not presented the safe zone in human vibration evaluations.

    Keywords: Vibration assessment, Whole body vibration, VDV, Metro drivers vibration, Tehran metro
  • B. Maleckpour, E. Jafarzadehpour, A. Mirzajani Pages 27-36
    Introduction
    The present study was carried out to compare contrast sensitivity among three groups of professional welders including (1) those who use gas metal Arc welding (GMAW) (2) those who use shield metal Arc welding (SMAW) and the group that uses resistance welding.
    Material And Method
    In this research, all the welders who use GMAW, SMAW and resistance welding working in an industry who were all male, performed contrast sensitivity test, using Freiburg. The contrast sensitivity test was done at three spatial frequency of 1cpd, 5cpd and 15 cpd under a constant condition. The three selected groups were similar regarding age and work experience. The result of the three groups at each spatial frequency were recorded and compared with other groups.
    Results
    ANOVA test showed that decrease contrast sensitivity in spatial frequency of GMAW group at the spatial frequency 15cpd, significantly decrease comparing to SMAW group (p=0.028) and resistance welding group (p=0.041). The mean (SD) of contrast sensitivity at frequency of 1cpd, 5cpd and 15cpd was respectively 140.69±51.8, 172.7±43.75 and 39.8±25.92 for the GMAW group and 157.8±42.2, 183.21±32.01 and 60.57±54.30 for the SMAW group and 149.10±50.68, 180.60±35.42 and 57.38±39.22 for resistance welding.
    Conclusion
    Although all welders use goggle or other personal protective equipment, loss of contrast sensitivity of GMAW workers can be attributed to the cumulative effects of the radiation.
    Keywords: Ultraviolet radiation, Contrast sensitivity test, Arc welding, Resistance welding, Spatial frequency, Eye safety
  • F. Golbabaei, A. Azar, M. Ganji Kazemian Pages 37-50
    Introduction
    Air health is an important environmental issue which has been endangered in recent years due to application of advanced technologies used for improving the financial welfare and relative prosperity of humans. Making use of pollution control systems and refinement methods are some general ways to control environmental pollution. Since several different techniques of control, each with its advantages and disadvantages are employed in order to mitigate the spread of air pollution, the aim of current study was to design a fuzzy multi-attribute decision making model to select the most appropriate air pollution control equipment in Mashhad Shargh Cement Company.
    Material And Method
    After identifying the desired industry and also the production process, all factors affecting decision-making process including environmental factors, technical factors and economic factors were considered by utilizing Fuzzy Analytic Hierarchy Process method. Importance weight of these criteria was calculated and subsequently the priority of model choices were also determined using this approach.
    Result
    Among main criteria of the model, economic criteria was identified as the most important factor influencing the selection of the type of air pollution control equipment, with the wight of 0.555. Environmental and technical factors with weighting of 0,286 and 0,159 also gained the next priorities, respectively. Final weights of Electro filter, Baghouse and Hybrid filter technologies were calculated 0.256, 0.415 and 0.329 in cement mill unit and 0.291, 0.374 and 0.334 in material grinding and furnace unit, respectively.
    Conclusion
    Finally, the proposed model that is based on the Fuzzy Analytic Hierarchy Process indicates that the Baghouse Technique is the most appropriate technique for the purpose of dust filtration in major sources of air pollution spread in Shargh Cement Company.
    Keywords: Air Pollution, Control Techniques, Multi, Attribute Decision Making, Analytic Hierarchy Process, Fuzzy Logic
  • F. Arab, M. Omidvari, A. A. Nasiripour Pages 51-58
    Introduction
    Biorhythm is one of the newest subject in the field of cognition of mental ergonomics which can be very effective in reduction of work-related accidents or mistakes with no apparent reason.
    Material And Method
    This research is a cross-sectional, retrospective, practical and analytical-descriptive study. Delijan cement production company during 2010-2011. Census method was applied and totally 79 accidents (total of the accidents) were investigated. The required information was collected from available documents in HSE unit of the company biorhythm charts were drawn based on a dates of accidents and participants birthdays, using Natural Biorhythm Software V3.02. Human errors were classified according to reason model and were analyzed by SPSS-W software.
    Result
    The results of analysis showed that 40% of accidents have been accrued in usual days and the other 60% in critical days of biorhythm cycle. Regarding errors leading to accidents, it was observed that 95% of accidents were related to human error and 5% related to equipment errors. Moreover, 65.8% of the human errors were associated with the slipping which happens during performing a task, according to reason model.
    Conclusion
    Findings of this research showed that bad and critical days of individuals’ biorhythms cycle influence the occurrence of accidents. Therefore, by training and increasing the knowledge of workers regarding biological cycle and its effects on mental, emotional and physical status, each person effects can make some changes to theire work plans during days that they do not feel well, physically or mentally, in order to prevent the likely accidents.
    Keywords: Biorhythm, Critical days, Human errors, Reason Model, Work related, Accident
  • M. Ansari, A. Mazloumi, M. Abbassinia, S. Farhang Dehghan, S. M. Hossieni, F. Golbabaei Pages 59-68
    Introduction
    Heat stress is considered as one of the hazardous occupational agents in hot environments. Working under heat stress condition may lead to individuals’ health problems. Several studies have been shown that stress in the working environments can elevate stress hormones such as cortisol. Since heat stress is one of the serious stresses in hot industries including melting, this study was done to investigate the effect of heat stress on the cortisol concentration of workers in one of the melting industries.
    Material And Method
    In this cross-sectional study, 70 workers in two groups of case and control (35 people in case group from foundry unit and 35 people in control group from casting unit without heat stress) were investigated. First, a demographic questionnaire was complete for each subject. Then in order to evaluate the changes in cortisol level, blood samples were taken from the participants during their working hours (9:30 to 10 AM) and the obtained levels were compared with the normal level of cortisol, provided at 7 to 10 AM. In order to assess environmental condition, WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) index was measured at three highest including feet, waist and head. Moreover, noise and lighting were measured at the workers work station. Data were analyzed using SPSS software version 16.
    Result
    Regarding WBGT, it was shown that mean WBGT index were 33 C and 16.7 C in case and control groups, respectively. Additionally, cortisol concentration in case group was significantly higher than control group (P<0.001).
    Conclusion
    Results of the present study indicate that physical stresses of working environment can lead to changes in physiology of human body. Thus, variations in hormone level in its consequences in hot environment should be considered in occupational hygine.
    Keywords: Heat Stress, Cortisol hormone, Metal melting industry, WBGT
  • M. Ghasemkhani, M. Sheikh Alishahi, M. Asghari Pages 69-78
    Introduction
    IBioaerosols are usually defined as aerosols or particles with microbial, plant or animal origin. Textile industries are of the working environments in witch workers are exposed to bioaerosols. In textile industry, the highest contamination concentration is the belonged to carding step. Since, textile industry in iran is native and a large number of employers are working in this industry, this study was undertaken to assess bacterial bioaerosols concentration in a textile in industry in iran.
    Material And Method
    In cross-sectional study was done in different units and also outdoor environment of a cotton textile plant. The concentration of bioaerosols were sampled and measured according 0800 method presented by NIOSH, during summer. Diagnosis of type of colonies and bactories, grown on blood agar, was done using gram staining.
    Result
    The mean bioaerosols concentration obtained the highest and lowest values in outdoor environment (94±9.5 CFU/m3) and unit 2 (Ring site) (64±18.0 CFU/m3), respectively. The mean difference of bioaerosols concentration in unit 1 (Carding sites) and unit 2 (Ring site), was statistically significant in this study. The highest number of bioaerosols colony was for staphylococcus Epiderms (N=1743) and the lowest number was for streptococcus pneumonia (N=64) in the whole plant.
    Conclusion
    Although the bioaerosols concentration obtained in the present study is lower than those reported in other studies, these values are above the threshold recommended.
    Keywords: Bacterial bioaerosols, Opening, Carding, Staphylococcus epidermis, Staphylococcus aureus, Bacillus anthracis
  • F. Golbabaei, Z. Panjali, M. Borhani, A. Rahmani, M. Afzali, M. Asghari Pages 79-92
    Introduction
    Individuals’ jobs performance is one the most important factors in industries and organizations. The aim of the present study was to investigate the simultaneous effect of exposure to noise, lighting and heat stress on the workers’ job performance.
    Material And Method
    In this analytical-descriptive study, 30 employees of the auto parts manufacturer, in Tehran city, were chosen by simple random sampling. By controlling and limiting confounding factors, the simultaneous effect of noise, lighting and heat stress on the participants’ job performance was investigated, using tow series of mental and manual testes. Data were analyzed by SPSS software version 18, using descriptive statistic, ANOVA and Tukey testes and also person correlation coefficient.
    Result
    The results showed that by increasing the noise and heat stress (P = 0.046, r=0.344) and decreasing of lighting (P =0.008, r = -0.472), the required time for performing the Minnesota placement test has been gone up. Moreover, the result revealed that by increase in noise and heat stress (P = 0.007, r = 0.478) and decrease in lighting (P=0.003, r = 0.523) the required time for competing hand tool dexterity test has been also increased at surface and mid level.
    Conclusion
    Finding of the present research manifested that increase in noise and heat stress and also reduction in lighting lessen the speed of manual tests and time and accuracy of mathematical calculations. Therefore this result confirm the effects of various environmental factors on individuals’ job performance, in a way that by variation of different environmental factors, time of manual test and time and accuracy of mental tests would be changed.
    Keywords: Environmental factors, Performance, Manual, mental tests