فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیرازه ارقامی، قاسم ظهیریان*، تقی الله وردی صفحات 1-8
    مقدمه
    امروزه در تمام جوامع انسانی، ورزش به عنوان یک امر انسانی-تربیتی مورد ملاحظه قرار گرفته که غالبا در محیط هایی با عنوان اماکن ورزشی صورت می گیرد. افراد زیادی از جمله دانش آموزان مدارس با این محیط ها در ارتباط اند. بازرسی زمین های ورزشی و نظارت بر آنها نیازمند در دست داشتن ابزاری استاندارد است. هدف از این مطالعه، استانداردسازی فهرست بازبینی (سیاهه وارسی) وضعیت ایمنی فضاهای ورزشی مدارس می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع بررسی تست ها و ابزارها بوده که در سال 1392 در شهر زنجان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه زمین ها، اماکن و سالن های سرپوشیده و روباز مدارس دبیرستان دولتی پسرانه شهر زنجان بود. پرسش های فهرست بازبینی با توجه به استانداردهای موجود و همچنین با توجه به مطالعاتی که در رابطه با این موضوع انجام شده طراحی گردیده است. به منظور تعیین اعتبار کلیه ابزارهای گردآوری اطلاعات در مطالعه حاضر از روش اعتبار صوری و محتوی استفاده شد. برای بررسی پایایی فهرست بازبینی، به مدارس مراجعه گردید و فهرست های بازبینی تکمیل گردید.
    یافته ها
    فهرست بازبینی اولیه در بخش فضای ورزشی روباز شامل 75 پرسش بوده است. مقدار CVI مربوط به این پرسش ها حداقل 2 و حداکثر 3/9 و CVR این گروه از پرسش ها نیز 0/5 تا 0/78 بود. پس از دریافت نظرات پیشنهادی خبرگان، تعداد پرسش های فهرست بازبینی زمین های روباز مربوط به 81 پرسش افزایش داده شد. در بخش ایمنی زمین های سرپوشیده 85 پرسش بوده، CVI مربوط به این پرسشات حداقل 1/8 و حداکثر 3/9 و CVR این گروه از پرسش ها نیز 0/51 تا 0/7 بوده که در نهایت به 92 پرسش افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    فهرست بازبینی (سیاهه وارسی) ایمنی فضاهای ورزشی مدارس، ویژگی هایی متناسب با مکان های ورزشی در مدارس را دارا می باشد. فهرست بازبینی حاصل از این مطالعه، از پایایی و روایی قابل قبولی برای استفاده در فضاهای ورزشی مدارس برخوردار است.
    کلیدواژگان: ایمنی، فهرست بازبینی، اماکن ورزشی، مدارس، بازرسی
  • روح الله حاجی زاده، فریده گلبابایی*، محمدرضا منظم اسماعیل پور، محمدحسین بهشتی، احمد مهری، مصطفی حسینی، اسماعیل خداپرست صفحات 9-20
    مقدمه
    استرس گرمایی در محیط های کاری بیشتر مشاغل خصوصا مشاغلی که محیط کارشان روباز است و همچنین از طریق فرایند کار گرما دریافت می کنند، یک خطر جدی برای سلامتی و ایمنی کارگران به شمار می آید. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت استرس گرمایی در کارگاه های آجرپزی شهرستان قم بر اساس شاخص WBGT و همچنین بررسی ارتباط بین WBGT و شاخص های فیزیولوژیکی است.
    روش کار
    این مطالعه در 40 کارگاه آجرپزی شهرستان قم انجام شد. اندازه گیری WBGT بر اساس استاندارد ISO7243 صورت گرفت. همچنین پاسخ های فیزیولوژیکی 184 نفر کارگر(یک تا 5 نفر از هرکارگاه) شامل دمای دهانی، دمای پوست، دمای سرخرگ کاروتید گوش، نبض، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک هم زمان با سنجش شرایط جوی اندازه گیری شد.. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل آماری انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین شاخص WBGT برای مشاغل مختلف آجرپزی شامل کوره، جابجایی بار، نوار نقاله، خشت زنی و گلگیری ترتیب 30.8 °C، 26.74 °C 26.58 °C and 24.25 °C و در مجموع میانگین WBGT، 27/98 به دست آمد. میزان WBGT در مقایسه با میزان استاندارد ISO7243 درتمام کارگاه ها اندازه گیری شده بیشتر از حد مجاز است. میانگین WBGT در بخش کوره دارای بیشترین میزان WBGT بود(○C 8/30) میانگین WBGT در سه ارتفاع سر، شکم و پا اختلاف معناداری نداشت (آزمون T-test). اختلاف بین میانگین WBGT با میانگین دمای دهانی، دمای پوست و دمای سرخرگ کاروتید گوش به ترتیب 0/203، 0/319، 0/49 به دست آمد که بیشترین ضریب همبستگی را با دمای سرخرگ کاروتید گوش نشان داد و همچنین بین شاخص WBGT با میانگین نبض، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک رابطه معناداری مشاهده نشد(P-value<0.05).
    نتیجه گیری
    میزان استرس حرارتی در کلیه ی کارگاه های آجرپزی مورد مطالعه بیشتر از حدود مجاز توصیه شده بود و در این میان کارگران بخش کوره با استرس حرارتی بیشتری مواجه بودند که نیاز به کنترل های ویژه ای می باشد و باید تدابیری برای کنترل استرس حرارتی این کارگران اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: شاخص WBGT، استرس گرمایی، کارگاه های آجرپزی، پارامترهای فیزیولوژیک
  • مازیار ارسی، ایرج محمدفام*، غلامعباس شیرالی، عباس مقیم بیگی صفحات 21-28
    مقدمه
    مهندسی رزیلینس رویکردی جدید در حوزه دانش ایمنی است. هدف آن حفظ ظرفیت سازمان در یک حد قابل قبول برای مواجهه با بحران هاست. در واقع مهندسی رزیلینس به جای تکیه بر نقص ها، به دنبال نقاط قوت سازمان و شناختن شاخص هایی است که به بقاء سازمان کمک می کنند.
    روش کار
    در این پژوهش ابتدا 6 شاخص مهندسی رزیلینس انتخاب و در قالب یک فرم مقایسه زوجی برای صاحب نظران فرستاده شد. از طرف دیگر یک پرسشنامه که روایی و پایایی آن در مطالعات قبل سنجیده شده بود، بین کارکنان شرکت تقسیم شد تا نسبت به سنجش سطح رزیلینس در شرکت اقدام شود. در نهایت با آنالیز نتایج دو پرسشنامه، اولویت بندی اقدامات اصلاحی مشخص گردید.
    یافته ها
    نتایج وزن دهی شاخص های رزیلینس نشان داد تعهد مدیریت حایز بیشترین ارزش بوده است و پس از آن فرهنگ صحیح رتبه دوم را دارد. نمرات شاخص ها بر مبنای پرسشنامه رزیلینس توزیع شده میان کارگران نیز نشان داد که هر 6 شاخص، نمره نسبتا مشابهی داشته و می توان آنها را نسبتا مناسب ارزیابی کرد. نهایتا نتایج اولویت بندی شاخص های مهندسی رزیلینس بر مبنای ترکیب نتایج پرسشنامه و نظر نخبگان نشان داد تعهد مدیریت به عنوان موثرترین شاخص رزیلینس در این سازمان می باشد.
    نتیجه گیری
    تعهد مدیریت و فرهنگ موجود در سازمان مهم ترین عوامل تعیین کننده سطح رزیلینس شرکت، نیروی کار با تجربه مهم ترین نقطه قوت سازمان و تاثیر مشکلات مالی بر ایمنی و رزیلینس مهم ترین چالش پیش رو هستند.
    کلیدواژگان: مهندسی رزیلینس، مقایسه زوجی، مدیریت ایمنی
  • زینب سادات نظام الدینی*، زهرا رضوانی، کیومرث کیان صفحات 29-38
    مقدمه
    در صنایع فرایندی به ویژه صنایعی که از هیدروکربن ها استفاده می شود، خطر حریق و انفجار همواره به دلیل قابلیت اشتعال و واکنش پذیری مواد، بالا بودن دما و فشار عملیات، فراریت و قابلیت تبخیر مایعات از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. این مطالعه به منظور ارزیابی کمی ایمنی حریق در یک صنعت روغن کشی با استفاده از شاخص حریق و انفجار DOW انجام شده است.
    روش کار
    اطلاعات مورد نیاز برای اجرای پژوهش، از اسناد فرایندی، راهنمای حریق و انفجار DOW، نتایج اندازه گیری پارامترهای عملیاتی و همچنین مصاحبه و مشاوره با سرپرستان و کارشناسان به دست آمد. سپس مطالعه طی 3 مرحله تعیین شاخص DOW و شعاع و ناحیه تماس، تعیین عامل کنترل اعتبار ضرر و زیان و نهایتا برآورد خسارت اجرا گردید.
    یافته ها
    شاخص حریق و انفجار در واحد فرایندی تحت مطالعه 243/68 محاسبه شد و بدین ترتیب شدت ریسک معادل آن شدید و غیر قابل پذیرش بود. شعاع مواجهه 62/38 متر و عامل اعتبار کنترل ضرر و زیان 0/69 محاسبه شد و در نهایت محتمل ترین خسارت واقعی 85905000 میلیارد ریال برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    شاخص حریق و انفجار DOW یک روش مناسب برای اندازه گیری خطرناکی کل کارخانه یا بخشی از آن را ارایه می دهد. لذا از این معیار می توان برای بیان پیشنهادات به دستدر خصوص تغییرات یا مقدار و میزان وسایل حفاظتی با توجه به اثر آنها در کاهش خسارت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شاخص حریق و انفجار DOW، ارزیابی ریسک، خسارت، واحد فرایندی
  • فرناز علی زاده، محمدحسین تقدیسی*، سید محمدرضا میری لواسانی صفحات 39-48
    مقدمه
    هدف از این مطالعه مقایسه دو روش MORT و Tripod Beta با تلفیق مدل سلسله مراتبی به منظورانتخاب روش برتر در تجزیه و تحلیل حادثه در یک سازمان میباشد.
    روش کار
    در این مطالعه یک حادثه بحرانی انتخاب شد و با استفاده از توانمندی روش MORT و Tripod Beta علل بروزحادثه شناسایی گردید. پس از یافتن علل پدید آورنده حادثه، این دو روش بر اساس معیارهای منتخب و روش سلسله مراتبی AHP، وزن دهی و مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    پس از محاسبه وزن نسبی معیارهای منتخب، توانایی شناسایی علل حادثه با وزن 0.315 بالاترین وزن و پس از آن هزینه تحلیل حادثه با وزن 0.24، زمان مورد نیاز جهت تحلیل حادثه با وزن 0.146، متخصصین فنی با وزن 0.125، آموزش جهت اجرا و پیاده سازی با وزن 0.104، در دسترس بودن نرم افزارهای تحلیلی با وزن 0.07 در رتبه های بعدی قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    فرایند تحلیل سلسله مراتبی به عنوان روشی کارآمد در اولویت بندی گزینه ها با توجه به هدف و معیارهای مورد مطالعه کاربردی بوده و در فرایند کمک به کارشناسان در خصوص تصمیم گیری به عنوان روش علمی نقش به سزایی ایفا می نماید. نتایج این پژوهش نشان داد که روش Tripod Beta (با وزن 0/563) از نظر معیار های منتخب، برتر از روش MORT (با وزن 0/437) می باشد.
    کلیدواژگان: درخت منطقی MORT، Tripod Bet، تحلیل حادثه، روش سلسله مراتبی Analytical Hierarchy Processه(AHP)
  • فریده گلبابایی، لیلا حیدری*، ساناز غازی، کریم جباری صفحات 49-58
    مقدمه
    پیشگیری از بروز حوادث و بیماری های ناشی از کار در راستای توسعه پایدار و افزایش بهره و ری بدون در نظرگرفتن ایمنی کارکنان، مشتریان، پیمانکاران ودیگر افراد امکان پذیر نیست. از این رو ارزیابی وضعیت مدیریت ایمنی در صنایع یکی از فعالیت هایی است که می تواند منجر به کاهش این خسارات شود. مطالعه حاضر به ارزیابی وضعیت مدیریت ایمنی در یک شرکت تولیدی لوازم خانگی پرداخته شده است.
    روش کار
    این مطالعه در یک شرکت تولیدی لوازم خانگی واقع در شهرک صنعتی دماوند انجام گردید.ابتدا بر اساس مطالعات کتابخانه ای دو پرسشنامه وزن دهی و امتیازدهی طراحی شد که پرسشنامه شماره یک مشتمل بر چهار شاخص ایمنی ماشین آلات، ایمنی برق، شناسایی خطرات و ارزیابی خطر و ایمنی حریق و پرسشنامه شماره دو مشتمل بر یازده زیر شاخص طراحی شد. هر دو پرسشنامه توسط 30 نفر از متخصصان HSE و سرپرستان واحدهای مربوطه تکمیل گردید. اعتبار پرسشنامه ها به روش ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید.با استفاده از اطلاعات پرسشنامه ها وضعیت ایمنی در هریک از واحدهای شرکت تعیین و نمره دهی شد و در نهایت وضعیت ایمنی در کل شرکت استخراج گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که واحد پرس کاری با کسب نمره 66.66 و واحد انبار با کسب نمره 60.12 جزء رده خوب از نظر مدیریت ایمنی می باشند. واحدهای رنگ پودری با کسب نمره 56.25، لعاب کاری با کسب نمره 55.92، آزمایشگاه با کسب نمره 54.15 در رده متوسط و واحدهای مونتاژ با کسب نمره 46.06 و درب سازی با کسب نمره 46.06 جزء رده ضعیف از نظر مدیریت ایمنی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزیابی نشان داد وضعیت مدیریت ایمنی در شرکت مورد نظر با کسب امتیاز 55.45 در سطح متوسطی می باشد. لذا انجام اقدامات اصلاحی در مورد شاخص هایی که حداقل امتیاز را کسب کرده اند ضروری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت، ایمنی، وزن دهی، امتیازدهی
  • افشین ملکی، ابراهیم درویشی*، افشار مرادی صفحات 59-68
    مقدمه
    فرهنگ ایمنی، هسته سیستم مدیریت ایمنی یک سازمان است که به عنوان پتانسیل حرکت سازمان برای دستیابی به استانداردهای بالاتری از ایمنی در نظر گرفته می شود. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با حوادث رخداده در کارگران یک پروژه سدسازی بود.
    روش کار
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در 130 کارگر شاغل در یک پروژه سد سازی صورت گرفته است. به منظور بررسی وضعیت فرهنگ ایمنی و عوامل موثر بر آن از پرسشنامه استاندارد مشتمل بر 59 سوال استفاده شد. همچنین میزان حوادث رخداده در پروژه در طول سال نیز بر حسب ویژگی های دموگرافیک جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 19 SPSS آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین سن، سابقه کار و نمره فرهنگ ایمنی افراد مورد مطالعه به ترتیب 35/05 سال و 183/2 تعداد 27 مورد حادثه در پروژه در طول سال ثبت گردیده که شایعترین علت آنها بی احتیاطی (33/3) بود. بین فرهنگ ایمنی و سابقه داشتن حادثه و نیز حوادث رخداده رابطه معنا دار وجود داشت بطوری که درصد فرهنگ ایمنی مثبت در افراد دارای سابقه حادثه (71/8%) از درصد افراد بدون سابقه (45/1%) بیشتر بود. بین متغیرهای سن، سابقه کار، تحصیلات و تاهل با فرهنگ ایمنی رابطه معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که فرهنگ ایمنی پروژه بیشتر متاثر از سابقه حادثه بوده و با درصد حوادث رخداده نیز کاملا معنی دار است. لذا به منظور ایجاد یک فرهنگ ایمنی مثبت باید بر روی فاکتورهایی از جمله آموزش ایمنی، افزایش تجربه کاری و آنالیز حوادث سرمایه گذاری کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، حادثه، سد، ایمنی
  • طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 69-80
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف آزمودن الگویی از روابط تعهد مدیریت به ایمنی و وظیفه شناسی با عملکرد ناامن با میانجی گری خودکارآمدی ایمنی انجام شد.
    روش کار
    طرح پژوهش همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری انجام شد و نمونه پژوهش شامل 265 نفر از کارکنان عملیاتی یک شرکت صنعتی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش مقیاس جو ایمنی، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO)، مقیاس خودکارآمدی ایمنی و پرسشنامه عملکرد ناامن را تکمیل نمودند. روایی و پایایی همه پرسشنامه ها قابل قبول گزارش شده است. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) براساس نرم افزار AMOS- 21 و SPSS- 19 انجام گرفت. جهت آزمودن اثرات واسطه ای از روش بوت استراپ در برنامه ماکرو آزمون پریچر و هیز استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازندگی خوبی برخوردار است. تعهد مدیریت به ایمنی و وظیفه شناسی اثر مستقیمی بر عملکرد ناامن و خودکارآمدی ایمنی دارد. همچنین اثر واسطه ای خودکارآمدی ایمنی در رابطه بین تعهد مدیریت به ایمنی و وظیفه شناسی با عملکرد ناامن مورد تائید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    بنابراین سازمان ها می توانند با افزایش تعهد مدیران به ایمنی و وظیفه شناسی کارکنان خود و نیز آموزش به کارکنان و سرپرستان برای تقویت خودکارآمدی ایمنی، عملکرد ناامن و به دنبال آن حوادث شغلی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: عملکرد ناامن، تعهد مدیریت به ایمنی، وظیفه شناسی، خودکارآمدی ایمنی
|
  • S. Arghami, G. Zahirian *, T. Allahverdi Pages 1-8
    Introduction
    Nowadays in all human societies، sport is considered as a human-training matter، which often occurs in sport fields. Many people، including students in schools، occasionally deal with these fields. Therefore، a standard tool is required to frequently inspection of sport fields. The aim of this study was to standardize checklists for sport fields in schools.
    Material And Method
    This study is a kind of tool and technique evaluation was done in Zanjan in 2013. The studied population included indoor and outdoor sport fields in governmental boys’ high schools in Zanjan city. The checklists’ items selected based on existing regulations، standards and relevant studies. Standardization of all tools was done applying the face and content validity and reliability tests.
    Result
    The primary checklist for outdoor sport fields in high schools، which considered by the expert panel، consisted of 75 items. Based on CVI (2 to 3. 9) and CVR (. 5 to. 78)، modifications were done and 6 more items were added. And the same process for the primary checklist for outdoor sports fields (85 items) was repeated. Based on CVI (2 to 3. 9) and CVR (. 5 to. 78)، items increased to 92.
    Conclusion
    The safety checklist for sport fields in schools are matched with the properties of them. The safety checklist developed in this study has an acceptable reliability and validity for useful applying in sport field inspections.
    Keywords: Safety, Checklist, Sporting fields, High schools, Inspection
  • R. Hajizadeh, F. Golbabaie *, M. R. Monazam Esmaielpour, M. H. Beheshti, A. Mehri, M. Hosseini, I. Khodaparast Pages 9-20
    Introduction
    Heat stress is considered as a serious risk factor to the health and safety of workers in most working environments, especially in outdoor works and jobs that workers are exposed to heat due to the working process. This study aimed to evaluate heat stress among workers of brick-manufacturing units in Qom city based on WBGT index as well as the relationship between WBGT and physiological indicators.
    Material And Method
    The present study was conducted in 40 brick-manufacturing units in Qom city. WBGT measurements were performed according to ISO7243 standard. Physiological responses of 184 workers (up to 5 people per unit) and also atmospheric parameters were measured. The physiological responses included oral temperature, skin temperature, and temperature for the carotid artery of the ear, heart rate, systolic and diastolic blood pressure. Statistical analysis was done using SPSS software version 16.
    Result
    Mean WBGT index for various brick-manufacturing jobs including firing, manual material handling, working with conveyors, molding, and tempering were 30.8 °C, 26.74 °C 26.58 °C and 24.25 °C, respectively and the average WBGT was estimated 27.98 °C. WBGT levels measured in all units exceeded the level provided in ISO7243 standard. The highest mean WBGT was belonged to kiln section (30.8 °C). The mean WBGT at three heights of head, abdomen and legs were not statistically different (using t-test). The correlation coefficients between mean WBGT and mean oral, skin and ears temperatures were 0.203, 0.319, and 0.490, respectively, with the highest correlation belonged to the carotid arteries of ears. Moreover, WBGT showed no significant association with the mean heart rate, systolic, and diastolic blood pressure (P-value>0.05). Indoor and outdoor WBGT index was significantly different (P-value<0.05).
    Conclusion
    The level of heat stress in all brick-manufacturing units was higher than the recommended limits, and the workers in kiln unit were more exposed to heat stress, in comparison with other units. Therefore, special countermeasures should be adopted to control heat stress for this occupational group.
    Keywords: WBGT index, heat stress, brick, manufacturing unit, physiological parameters
  • M. Arassi, I. Mohammadfam *, G. Shirali, A. Moghimbeigi Pages 21-28
    Introduction
    Resilience engineering is a new approach in safety science. Its goal is to maintain organizational capacity in an acceptable level to help system in managing the crisis. Indeed, resilience engineering rely on systems abilities instead of weaknesses, and try to find indicators that help the system durability.
    Material And Method
    In this study,first, 6 resilience engineering factors were chosen and sent toexperts in the form of paired comparison sheets. On the other hand, a valid standard questionnaire distributed among drilling rigs operational workers for measuring the NIDC resilience level. Finally,the priority of corrective actionswas determinedaccording to the score of the two analyzedquestionnaires.
    Results
    The results of resilience engineering factors weighting showed that the management commitment has the highest value andthe second place belonged to the correct culture. The indicators’scores,based on the distributed questionnaires among workers, showed that all of the six factors had similar scoreswhich can be evaluated as fairly good. Finally, the results of prioritization of indicators ofresilience engineering, basedon the combination ofthe questionnaire and experts opinions showed that management commitment is the most effective resilience factor in the organization.
    Conclusion
    Management commitment and the current culture are the most importantcontributing factorsin company resilience level. Experienced workforce was the best strengthof the company and the effect of financial issues on resilience and safety was the biggest problem ahead.
    Keywords: Resilience engineering, Paired Comparison, Safety management
  • Z. S. Nezamodini *, Z. Rezvani, K. Kian Pages 29-38
    Introduction
    In the process industries, especially industries with hydrocarbons uses, due to flammability and reactivity of materials, high temperature, operation pressure, volatility and evaporability of liquid, fire and explosion hazard always has a great significances.The purpose of this study was to assess the quantitative fire safety using DOW’s fire and explosion index, in an oil extraction industry.
    Material And Method
    The required information for conducting this research was obtained from process documents, DOW’s fire and explosion guideline,the measured operational parameters and also interviews and consultation with the supervisors and experts. Following, the study was conducted in three phases: 1) determination of DOW index, the radius and area of contact, 2) determination of loss control credit factor and finally 3) loss estimation.
    Result
    Fire and explosion index in the understudy process unit was calculated 243.68 and thus severity of risk was extremely high and unacceptable. Radius of exposure and loss control credit factor wasobtained62.38 meters and 0.69, respectively. Finally,the most probable loss was estimated about 2863500 dollars.
    Conclusion
    DOW’s fire and explosion index is a suitable technique to measure the fire risk of whole plant or a part of it. Thus, this criterion can be used to propose the changes or amount of protective equipment according to their effect in reducing the losses.
    Keywords: DOW's fire, explosion index, risk assessment, Loss, Process Unit
  • F. Alizadeh, M. H. Taghdisi *, S. M. R. Mirilavasani Pages 39-48
    Introduction
    The purpose of this study was to compare MORT and Tripod Beta methods, using a hierarchical model, in order to choose the best technique to analyze an event in an organization.
    Material And Method
    In this study, a critical event was selected and the causes of the event were identified, employing MORT and Tripod Beta capabilities. Following the identification of the event causes, the aforementioned techniques were weighted and compared considering selected criteria and AHP hierarchical method.
    Result
    Relative weights of the selected criteria were calculated. The ability to identify the event causes with the weight of 0.315 had the greatest weight. The event analysis cost (0.24), required time to analyze the event (0.146), technical experts (0.125), training for implementation (0.24), and availability of the analytical software (0.07) had obtained the subsequent weights, respectively.
    Conclusion
    Analytic hierarchy process is an efficient and practical method to prioritize the choices considering the study objectives and criteria. As scientific method, Analytic hierarchy process helps the experts in decision-making. Considering the selected criteria, findings in this study showed that Tripod Beta technique (with a weight of 0.563) is superior to MORT technique (with a weight of 0.437).
    Keywords: MORT logical tree, Tripod Beta, Event analysis, Analytical Hierarchy Process
  • F. Golbabaei, L. Heidari *, S. Ghazi, K. Jabari Pages 49-58
    Introduction
    Prevention of accidents and work related diseases, are not allowed regardless of the safety of employees, customers, contractors and other persons. Assessment of individual safety management activities could reduce many losses. Present study aimed to evaluate the safety management of a household appliance manufacturing company.
    Material And Method
    This study has done in a household appliance manufacturing company in Damavand city. Two questionnaires were firstly designed based on the weighted scores. The questionnaire 1 consisted of 4 indicators: Safety of machinery, Electrical safety, Risk assessment and Fire safety. Questionnaire 2 consisted of 11 sub indicators. Both questionnaires were completed by 30 HSE experts and supervisors. Reliability of questionnaires was based on cronbachs alpha coefficient. the safety status of each unit was determined and scored using information acquired by the questionnaires. Lastly, the safety of the entire company was determined.
    Result
    Results showed that in safety management: the pressing and store house were in a good range of 66.66 and 60.12 points. Powder painting, enameling, laboratory were in a average range of 56.25, 55.92 and 54.15 points. Assembling and door storage were in a week range of 46.06 points.
    Conclusion
    The findings showed that the safety status in the studied appliances company is in average range with 55.45 points. Therefore, it is recommended that the safety indicators should be improved for the betterment of the safety management in the company.
    Keywords: Evaluation, management, safety, Overall weight, scoring
  • A. Maleki, E. Darvishi *, A. Moradi Pages 59-68
    Introduction
    Safety culture is considered as the core of an organization’s safety management system. Safety culture is an organization ability to achieve higher standards of safety. The aim of this study was to investigate safety culture and its influencing factors and relation to the accident in a dam construction project.
    Material And Method
    This cross-sectional study was conducted among 130 workers at a dam construction project. A standardized questionnaire included 59 questions was used to determine the level of safety culture. The accidents occurred in the project during the year were collected based on demographic characteristics. The collected data were analyzed using SPSS version 19.
    Result
    The mean age of the subjects, their work experience and score of safety culture were 35.05, 7.5 Years and 183.2, respectively. Twenty seven accidents were recorded during the year in project. The most common cause of the accidents was indiscretions (33.3%). There was a statistically significant correlation between safety culture to occurred accidents and history of accident (P<0.05). The percentage of a positive safety culture of workers with an experience of accident (71.8%) was more than that of those with no experience of accident (45.1%). There was not a statistically significant correlation between safety culture and age, work experience, education, and marital status.
    Conclusion
    It seems that safety culture on the project is influenced by the experience of accident and also it was strongly significant with the occurred accidents. Consequently, in order to create a positive safety culture in the workplace many factors including safety education program, work experience and accidents analysis should be considered.
    Keywords: Safety culture, accident, dam, safety
  • T. Rahimi Pordanjani *, A. Mohammadzade Ebrahimi Pages 69-80
    Introduction
    The present study aimed to test a model of the relationship between management commitment to safety and consciousness with unsafe performance,considering the mediating role of safety self-efficacy.
    Material And Method
    Research design was the correlation throughStructural Equation Modeling (SEM) and the sampleconsisted of 265 employees of an industrialcompany who were selected by stratifiedrandom sampling method. Participants of this study completedsafety climatescale, short form of NEO personality questionnaire,safety self-efficacy scale, and unsafe performance questionnaire.Reliability and validity of the questionnaires were reported as acceptable. Evaluation of the proposed model was done by SEM through AMOS-21and SPSS-19 software packages. In addition, Preacher and Hayes’ SPSS Macro program was used for testing the mediating role.
    Result
    The results showed that the proposedmodel fit the data properly.Management commitment to safety and consciousness had direct effect on unsafe performance and safety self-efficacy.Moreover, the mediating effect of safety self-efficacy in the relationship between management commitment to safety and consciousness with unsafe performancewas confirmed.
    Conclusion
    Overall, organizations canreduce unsafe performance and consequently occupational accidentsby increasing the management commitment to safety and employees’ consciousness and also training of employees and supervisors to reinforce their safety self-efficacy.
    Keywords: Unsafe performance, Management commitment to safety, Consciousness, Safety self, efficacy