فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال ششم شماره 1 (بهار 1395)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال ششم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده رحمانی، منوچهر امیدواری* صفحات 1-12
    مقدمه
    صنعت برق یکی از صنایع پر خطر در بین صنایع مختلف می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی ریسک ایمنی در فرآیند توزیع برق با استفاده از روش ET&BA و مقایسه توسط روش های VikorوTopsis در محیط فازی انجام پذیرفته است .
    روش کار
    تحقیق حاضر از نوع مطالعات توصیفی است و ابزار اصلی گردآوری اطلاعات میدانی، کاربرگ ET&BA است. در تجزیه و تحلیل کاربرگ از دو روش Fuzzy Topsis و Fuzzy Vikor استفاده شده است.
    یافته ها
    دو شبکه برق فشار ضعیف و متوسط هوایی بالاترین درجه ریسک را در بین سایر انواع شبکه های انتقال و توزیع برق دارا است. هم چنین نتایج نشان داد که دو روش Topsisو Vikor از قابلیت مناسبی برای برخورداری رتبه بندی ریسک ها برخوردار است و نتایج حاصل از آن ها تقریبا یکی می باشد.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین علل بروز حوادث در صنعت توزیع و انتقال برق، ارتفاع و برق است که این مساله سبب شده است که شبکه های هوایی دارای رتبه ریسک بالاتری باشند. استفاده از مدل های تصمیم گیری در محیط فازی سبب می شود که قضاوت ارزیاب ها در فرآیند ارزیابی ریسک به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: ریسک ایمنی، ET&، BA، Fuzzy Vikor، Fuzzy Topsis، صنعت برق
  • حسین زهدی راد، تقی عبادی *، سعید گیوه چی صفحات 13-22
    مقدمه
    بروز نشتی از تجهیزات فرآیندی و ورود سیالات قابل اشتعال به محیط اطراف موجب به وجود آمدن ابر گاز قابل اشتعال خواهد شد. برخورد این ابر گاز قابل اشتعال با منبع جرقه پیامد آتش ناگهانی و انفجار را به دنبال خواهد داشت. مفهوم کاهش احتمال تلاقی میان این ابر گاز قابل اشتعال و منابع جرقه بالقوه به عنوان طبقه بندی مناطق خطرناک شناخته می شود. استانداردهای فراوانی به ارایه روش هایی به منظور طبقه بندی مناطق خطرناک پرداخته اند که اغلب آن ها با مشکلاتی در تعیین دقیق نواحی خطرناک ناشی از نشتی های بالقوه به دلیل انعطاف پذیری کم در مقابل تغییرات شرایط فرآیندی و جا نمایی تجهیزات و نیز در نظر نگرفتن اثرات تجمعی منابع رهایش و شرایط آب و هوایی روبرو هستند. بنابراین هدف از این مطالعه بهین ه سازی محاسبه محدوده خطر ناشی از نشتی های بالقوه است.
    روش کار
    در این مقاله به بهینه سازی طبقه بندی مناطق خطرناک با رویکرد مبتنی بر ریسک به وسیله پارامترهای تعداد منابع رهایش تاثیرگذار در هر مکان و احتمالات شرایط آب و هوایی پرداخته شده است. عامل تعیین کننده محدوده منطقه خطر در این روش احتمال جرقه قابل قبول برای هر مکان خاص داخل منطقه خطرناک است که این احتمال توسط انجام یک ارزیابی کمی ریسک به وسیله نرم افزار PHAST RISK ورژن 7/6 برروی واحد تقویت فشار پالایش گاه گازی به عنوان مطالعه موردی محاسبه شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این روش وابستگی کامل محدوده منطقه خطر به اثرات تجمعی رهایش های بالقوه و جهت باد غالب را نشان داد و مشخص کرد که روش بهینه ارایه شده توانسته احتمالات جهات باد و آثار تجمعی نشتی های بالقوه را وارد محاسبات طبقه بندی مناطق خطرناک مبتنی بر ریسک کند.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج به دست آمده با روش های گذشته مشخص کرد که این روش دارای برتری هایی هم چون در نظر گرفتن تمام منابع نشتی و آثار تجمعی و در نظرگرفتن احتمالات جهات باد در تعیین محدوده ناحیه 2 است که طبقه بندی مناطق خطرناک را بسیار دقیق و انعطاف پذیرمی کند.
    کلیدواژگان: ریسک، طبقه بندی مناطق خطرناک، ابرگاز قابل اشتعال، احتمال جرقه
  • مصطفی جعفری زاوه، حمید شیرخانلو، فریده گلبابایی*، اکرم تبریزی، کمال اعظم، مهدی قاسم خانی صفحات 23-30
    مقدمه
    یکی از ترکیبات مهم آلودگی هوای بسیاری از محیط های کار ترکیبات آلی فرار مانند زایلن می باشد. از مهم ترین و متداول ترین روش های مورد استفاده در کنترل ترکیبات آلی فرار روش جذب سطحی است. هدف این مطالعه بررسی حذف زایلن از هوا توسط جاذب نانو کربن اکتیو در مقایسه با نانوکربن اکتیو بوده است.
    روش کار
    آزمایشات جذب سطحی زایلن بر روی نانو کربن اکتیو و کربن اکتیو در حالت استاتیک (Batch) در ویال های شیشه ای با حجم 10 میلی لیتر صورت گرفت. آنالیز توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به دتکتور FID انجام شد. عوامل مختلف شامل زمان تماس، مقدار جاذب، غلظت زایلن و دما مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    ظرفیت جذب زایلن در دمای محیطی (°C25) در حالت استاتیک و در مدت زمان تماس 10 دقیقه برای کربن اکتیو و نانو کربن اکتیو به ترتیب 8/349 و 435 میلی گرم بر گرم به دست آمد. تصاویر میکروسکوپی SEM نشان داد اندازه ذرات در مورد جاذب نانوکربن اکتیو زیر 100 نانومتر می باشد و تصاویر میکروسکوپی TEM نشان دهنده اندازه ذرات برابر با 30 نانومتر بود. هم چنین تصاویر XRDنشان دهنده ساختار مکعبی جاذب نانوکربن اکتیو می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد ظرفیت جذب در رطوبت ثابت با افزایش مدت زمان تماس و افزایش دما افزایش می یابد. نتایج نشان داد جاذب نانوکربن اکتیو در مقایسه با کربن اکتیو ظرفیت جذب بیش تری برای حذف زایلن دارد.
    کلیدواژگان: زایلن، جذب سطحی، نانوکربن اکتیو، کربن اکتیو
  • سجاد دودانگه، سید ابوالفضل ذاکریان*، محمد دهقانی، سید محمود قاضی طباطبایی، رضا پیرمند صفحات 31-42
    مقدمه
    هوش هیجانی به عنوان توانایی شناخت و کنترل عواطف و هیجان های خود و رضایت شغلی به عنوان احساسات و نگرش های مثبت نسبت به شغل خود، از جمله شاخص های مهم و تاثیرگذار در محیط کار می باشند. از اینرو، این پژوهش با هدف بررسی اثر میزان هوش هیجانی کارکنان بر میزان رضایت شغلی ایشان، در یکی از پالایشگاه های نفت تهران صورت پذیرفت.
    روش کار
    این پژوهش کاربردی و از دسته مطالعات تحلیلی- مقطعی می باشد. جامعه این پژوهش شامل 300 نفر از کارکنان صنعت مورد نظر بود که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب گردیدند. در این پژوهش از پرسشنامه 90 سوالی هوش هیجانی Bar-On و پرسشنامه 70 سوالی رضایت شغلی JDI و نیز از نرم افزارهای LISREL8.72 به منظور برآورد اثر علی بین متغیرهای پژوهش و SPSS18 برای محاسبه شاخص های توصیفی و مقایسه میانگین متغیرهای پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    مطابق نتایج بین هوش هیجانی کارکنان و رضایت شغلی آنان یک ارتباط مستقیم و معنادار وجود دارد، بعبارتی میزان هوش هیجانی بالاتر، با افزایش میزان رضایت شغلی افراد همراه است. زیرمقیاس های مسئولیت پذیری و خودابرازی در آزمون هوش هیجانی و زیرمقیاس های مسئول مستقیم و حقوق و مزایا در آزمون رضایت شغلی، به ترتیب در هر آزمون دارای بیش ترین و کم ترین امتیاز بودند. هم چنین بر اساس نتایج، میزان رضایت شغلی کارکنان به موازات افزایش سطح تحصیلات آنان افزایش یافته و بیش ترین مقدار این متغیر در گروه سنی 30 تا 45 سال بدست آمد.
    نتیجه گیری
    هوش هیجانی به عنوان یک متغیر روانشناختی، میزان رضایت شغلی کارکنان را تحت تاثیر قرار داده و با توجه به ارتباط مستقیم این دو متغیر با یکدیگر، با آموزش و افزایش میزان هوش هیجانی کارکنان، می توان میزان رضایت شغلی ایشان و بالطبع میزان راندمان و بهره وری را در محیط کار افزایش داد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت شغلی، مدل معادلات ساختاری، پالایشگاه نفت تهران
  • غلامحسین کرمی، مسعود بیژنی*، عماد سلامت صفحات 43-58
    مقدمه
    کشاورزی جزو فعالیت های پرخطر بوده و مصدومیت های شغلی در آن زیاد است. آموزش ایمنی در کاهش حوادث شغلی کاربران کشاورزی موثر می باشد. در همین راستا کارشناسان و مروجان کشاورزی نقش مهمی در برنامه های آموزش ایمنی دارند. لذا هدف این تحقیق بررسی نگرش کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی نسبت به ایمنی بود.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی و هم بستگی بود که به روش پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق کارشناسان شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان های خوزستان و ایلام بودند که 230 نفر از آنان بر اساس جدول تعیین حجم نمونه تاکمن و به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ای بود که روایی آن بر اساس نظرات گروهی از متخصصان و پایایی آن نیز از طریق یک مطالعه راهنما و آزمون کرونباخ آلفا محاسبه و تایید شد (75/0=α). برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نگرش ایمنی پاسخ گویان 04/4 از 5 و با انحراف معیار 77/0 بود و در مجموع نگرش 23/71 درصد از افراد در سطوح «خوب» و «متوسط» قرار داشت. از بین مولفه های نگرش ایمنی کارشناسان، «هزینه در ارتقاء ایمنی به عنوان یک سرمایه گذاری ارزش مند» و «ضرورت تدوین قوانین ایمنی کشاورزی از سوی مجریان» جزء اولویت های اول و دوم بود. میانگین نگرش ایمنی پاسخ گویان برحسب متغیرهای جنسیت و سابقه کار عملی کشاورزی تفاوت معنی داری داشت. اما بر اساس وضعیت تاهل، طبقه شغلی و شاهد بودن حوادث کشاورزی تفاوت معنی داری نداشت. رابطه سن و سطح تحصیلات با نگرش به ایمنی مثبت و معنی دار بود، اما رابطه تعداد دوره های آموزشی گذرانده و نگرش به ایمنی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت موضوع آموزش ایمنی، شناسایی عوامل مرتبط با نگرش ایمنی کارشناسان کشاورزی به متخصصان ایمنی برای تدوین و اجرای راهبردهای کاهش حوادث شغلی کاربران بخش کشاورزی کمک می کند.
    کلیدواژگان: نگرش ایمنی، کارشناسان، سازمان جهاد کشاورزی، آموزش ایمنی
  • پریسا حیرانی*، علی بقایی صفحات 59-70
    مقدمه
    امروزه 60% از منابع انرژی در دنیا را نفت و گاز تشکیل می دهد. حمل و نقل نفت خام و محصولات آن به روش های مختلفی انجام می شود که از این میان بیش ترین سهم انتقال، بر عهده لوله های انتقال می باشد. با توجه به گستردگی خطوط در مناطق مختلف تاسیساتی و یا حتی مسکونی و هم چنین پتانسیل بالای آسیب پذیری، ایمنی خطوط لوله و رعایت اصول مدیریت ریسک آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از روش های تعیین سطح ایمنی، ارزیابی ریسک به روش Bow-tie است. روش Bow-tie یک روش کیفی نیمه کمی است که داده های آن از طریق نظرسنجی از متخصصین اجراء می شود.
    روش کار
    در این تحقیق از روش Bow-tie در تلفیق با منطق فازی با به کارگیری روش مقیاسی لیکرت جهت کمی سازی داده های کیفی(زبانی) به منظور کاهش عدم قطعیت ارزیابی ریسک خطوط لوله شماره 10 گاز آماک و 12 نفت بنگستان استفاده شد، به طوری که ابتداء عوامل تاثیرگذار بر ایمنی خطوط انتقال از طریق تهیه چک لیست مشخص گردید و سپس با استفاده از روش ذکر شده اقدام به ارزیابی ریسک خطوط لوله مورد مطالعه شد.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل آسیب شخص ثالث ، نقص اولیه در مواد و ساخت خط لوله با احتمال شکست 0484/0 دارای بالاترین درصد اهمیت ( معادل 32/12 %) در تخریب خط لوله های انتقال گاز و نفت می باشند. افزون بر این، اثرات سمی و آسیب محیط زیست با احتمال رخداد 00327/0 ، از بارزترین پیامدهای ناشی از نشت نفت و گاز از خطوط لوله های انتقال بر اساس روش درخت پیامد هستند. براین اساس و با لحاظ مهم ترین عوامل موثر شناسایی شده در تخریب خطوط انتقال گاز و نفت و اصلی ترین پیامد ناشی از آن ها، اقدام به ارایه دستورالعمل بهینه کاهش پیامدهای بالقوه و کنترل آن ها با تاکید بر حذف علل احتمالی آن ها شده است.
    کلیدواژگان: ایمنی خطوط لوله انتقال گاز و نفت، Bow، tie فازی، درخت خطا، درخت پیامد، دستور العمل کاهش پیامد ها
  • منیژه مهدی آبادی*، سعید کاردار، صدر الدین علی پور صفحات 61-70
    اثرات مخرب آلاینده های زیست محیطی و نگرانی های حاصل از آن در محیط زیست، ضرورت پیش گیری از انتشار آلودگی پساب ناشی از صنایع مختلف را بیش از بیش آشکار می نماید. صنعت چرم سازی از صنایع بسیار آلاینده می باشد و مهم ترین آلودگی آن ناشی از ترکیبات کروم است که به وفور در فرآیند دباغی استفاده می شود.
    پژوهش حاضر به مدت 6 ماه مراجعه منظم به شهرک صنعتی چرم شهر ورامین و نمونه گیری مستمر از پساب هر کارخانه انجام گرفته و آلودگی های ناشی از مراحل مختلف تولید چرم مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا به منظور انجام سنجش های لازم برای تعیین کیفیت شیمیایی و بار آلودگی پساب حاصل از دباغی، پارامترهایی مانند pH، اکسیژن خواهی شیمیایی، اکسیژن خواهی بیولوژیکی و کل جامدات محلول به همراه کروم سه و شش ظرفیتی تست شدند. با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Excelبه تحلیل داده ها پرداخته شد. مطالعه آماری داده ها با استفاده از آزمون های آماری T-Test (برای مقایسه با استانداردها) در سطح معنی دار 05/ 0 P≤ انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از وجود عوامل آلاینده سمی در فاضلاب چرم سازی نظیر کروم سه ظرفیتی و شش ظرفیتی، بار آلی نسبتا زیاد با قابلیت تجزیه بیولوژیکی کم، میزان بالای اکسیژن خواهی شیمیایی و اکسیژن خواهی بیولوژیکی و کل جامدات محلول و نهایتا پیچیدگی تصفیه پذیری پساب بود.
    کلیدواژگان: فاضلاب، دباغی، کروم
  • کیکاوس ازره، رمضان میرزایی، علیرضا شریفی، اردلان سلیمانیان* صفحات 81-94
    مقدمه
    ارتعاش تمام بدن یکی از عواملی است که حین مسافرت ممکن است بر آسایش مسافرین و یا خدمه سیستم های حمل و نقل ریلی تاثیرات منفی بگذارد. در این مطالعه تاثیرات احتمالی ارتعاش تمام بدن بر روی آسایش مسافرین مترو تهران مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    طرح ریزی، اندازه گیری و انجام محاسبات قبل از ارزیابی عمدتا بر طبق توصیه ها و روش های ISO 2631- 1،4 انجام گرفت. هم چنین در انجام اندازه گیری و انجام محاسبات به ترتیب از دستگاه SVAN 958 و نرم افزار Excel استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین مقادیر اندازه گیری شده شتاب rms در محل های سطح نشیمن گاه صندلی، پشتی صندلی و پاها به ترتیب در محور های غالب برابر با 57/0 ، 44/0 و 64/0 m/s 2 و مقدار کل شتاب rms اندازه گیری شده در هر سه محل ورود ارتعاش به بدن مسافر برابر با 02/1و با انحراف معیار 11/0 m/s 2 بود. میانگین مقدار ارتعاش کل مواجهه در حداقل و حداکثر زمان مواجهه مورد نظر به ترتیب برابر با 44/6 و 63/9 m/s 1.75 محاسبه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    مقادیر محورهای غالب محاسبه شده عمدتا در سطح نسبتا ناخوشایند در طبقه بندی آسایشی ISO 2631-1 قرار داشتند، اما مقدار کلی مواجهه محاسبه شده بر اساس wrms در سطح ناخوشایند قرار داشت.مقادیر VDV اندازه گیری شده عمدتا در محور z غالب بودند.
    کلیدواژگان: ارتعاش، ارتعاش تمام بدن، آسایش مسافرین، ارتعاش مترو
|
  • S. Rahmani, M. Omidvari* Pages 1-12
    Introduction
    Electrical industries are among high risk industries. The present study aimed to assess safety risk in electricity distribution processes using ET&BA technique and also to compare with both VIKOR & TOPSIS methods in fuzzy environments.
    Material and
    Methods
    The present research is a descriptive study and ET&BA worksheet is the main data collection tool. Both Fuzzy TOPSIS and Fuzzy VIKOR methods were used for the worksheet analysis.
    Result
    Findings revealed that overhead low and medium voltage power distribution networks had the highest risk among the other network types of transmission and distribution of electricity. Also, it was found that TOPSIS and VIKOR methods are appropriate to rank the safety risks with somehow similar results.
    Conclusion
    The height and electricity are of the main causes of accidents in electricity transmission and distribution industry which caused the overhead power networks to be ranked as high risk. Application of decision-making models in fuzzy environment minimizes the judgment of assessors in the risk assessment process.
    Keywords: Safety Risk, ET, BA, Fuzzy VIKOR, Fuzzy TOPSIS, eceltrical industry
  • H. Zohdirad, T. Ebadi *, S. Givehchi Pages 13-22
    Introduction
    Leakage from process equipment and the entrance of flammable fluids to surrounding atmosphere may cause flammable gas cloud. The coincidence of flammable gas cloud with ignition source could make flash fire or vapor cloud explosion that cause injury and fatality. The concept of reduction of confluence of flammable gas cloud and potential sources of ignition is known as hazardous area classification. Several standards have provided methods regarding hazardous area classification; however, of the disadvantages of them are lack of an accurate determination of hazardous areas due to potential leakage sources which is because of low flexibility in process condition variation and equipment layout and also not considering effect of weather conditions and cumulative effects of release sources.
    Method
    In this paper, risk-based hazardous area classification is optimized using parameters such as the number of influencing release sources and weather condition probabilities. In this method, the determining factor of hazardous area boundary is the probability of acceptable ignition for every specific location. This probability is calculated using quantitative risk assessment with PHAST RISK software version 6.7 on the gas boosting unit of a gas refinery as a case study.
    Result
    The results of this method showed the full dependency of hazardous area boundary to cumulative effects of potential sources of release and the prevailing wind direction and it also demonstrated that the suggested optimized method can consider wind direction probabilities and cumulative effects of potential sources of release in risk-based hazardous area classification calculation.
    Conclusion
    Comparing the results of this method with the usual method determines that this method has some advantages such as considering all sources of release and cumulative sources of release and considering wind direction probabilities in determining boundary of zone 2 which makes the hazardous area classification very precise and flexible.
    Keywords: Risk, hazardous area classification, flammable gas cloud, ignition probability
  • M. Jafarizaveh, H. Shirkhanloo, F. Golbabaei *, A. Tabrizi, K. Azam, M. Ghasemkhani Pages 23-30
    Introduction
    Volatile organic compounds such as xylene are one of the main air pollutants. Adsorption method are of the most common methods used in the control of volatile organic compounds. The aim of this study was to investigate the xylene removal from air through nano activated carbon adsorbent in comparison with NIOSH approved carbon adsorbent.
    Material and
    Method
    Xylene adsorption tests on nano activated carbon and activated carbon in static mode (batch) were done in glass vials with volume of 10 ml. Gas chromatography with FID detector was used for analysis. Various variables including contact time, amount of adsorbent, concentration of xylene, and temperature were studied.
    Results
    Absorption capacity of xylene at ambient temperature (25° C) in static mode and duration of 10 minutes for activated carbon and nano activated carbon was obtained 349.8 and 435 mg/g, respectively. Results of Scanning Electron Microscope (SEM) images of nano activated carbon showed particle size pf less than 100 nm. Furthermore, Transmission Electron Microscope (TEM) pictures showed particle size of 30 nm. XRD images also showed cube structure of nano activated carbon adsorbent.
    Conclusion
    The results showed that adsorption capacity at constant humidity increased by raising in temperature and contact time. What is more, nano activated carbon absorbent showed greater absorption capacity for xylene removal compared to activated carbon absorbent
    Keywords: Xylene, Adsorption, Nano actived carbon, Actived carbon
  • S. Dodangeh, S.A. Zakerian*, M. Dehghani, S.M. Ghazi Tabatabaie, R. Pirmand Pages 31-42
    Introduction
    Emotional intelligence as the ability to understand and control feelings and emotions, and job satisfaction as positive attitudes of employees towards their jobs is amongst the effective indicators in the workplaces. Therefore, this research invetigated the effect of emotional intelligence of employees on their job satisfaction in one of the Oil refineries in Tehran.
    Methods and Materials: This research is a practical and cross-sectional study. The statistical population consisted of 300 employees selected by stratified random sampling method. Bar-On questionnaire (90-item) and JDI questionnaire (70-item) were used in order to measure emotional intelligence and job satisfaction, respectively. LISREL8.72 software was employed to estimate causal effect between study variables and calculation of descriptive indices and comparison of variables were done by means of SPSS software version 18.
    Results
    According to results, there was a direct association between emotional intelligence of employees and their job satisfaction. In other words, the higher emotional intelligence, the higher rate of job satisfaction. Of the 15 sub-scales of emotional intelligence, Responsibility and Self-expression obtained the highest and the lowest scores, respectively. Furthermore, Supervisor and Salaries were ranked as the highest and the lowest valued subscales of job satisfaction. According to the results, employees job satisfaction level are improved in parallel to increase of education level and the maximum score of this variable was belonged to the age group of 30-45 years.}
    Conclusion
    Emotional intelligence, as a psychological variable, affects the worker's job satisfaction. Considering the direct relationship between these two variables, by training and increasing the emotional intelligence of employees, job satisfaction and consequently their efficiency and productivity can be improved in the workplaces.
    Keywords: Emotional intelligence, Job satisfaction, Structural equation model, Tehran oil refinery
  • G.H. Karami, M. Bijani *, E. Salamat Pages 43-58
    Introduction
    Agriculture is amongst the hazardous activities with a high rate of occupational injuries. Safety training is proved to have positive effects on reduction of agricultural users’ occupational accidents. In this sense, agricultural experts and extension agents play an important role in safety training programs. Thus, the purpose of this study was to investigate attitude of Agricultural Jihad Organization professionals toward safety.
    Materials And Methods
    This descriptive study was implemented by survey research design. The study population was 230 individual selected by Tackman's Table, using proportionate stratification sampling method from Agricultural Jihad Organization professionals in Khuzestan and Ilam provinces. A questionnaire validated by a panel of experts and its reliability within a pilot with Coronbach Alpha's coefficient (α=0.75), was used for data collection. Data were finally analyzed by SPSS software version 22.
    Results
    The mean (SD) of safety attitude score was 4.04(0.77) out of 5, and overall attitude of 71.23 percent of the respondents toward agricultural safety were at "good" and "moderate" level. Of the components of expert's safety attitude "spending on safety is a worthwhile investment" and "the necessity of formulation of agricultural safety legislation by executers" had the first and second priority, respectively. There were significant differences in safety attitude considering gender and job tenure. However, no significant difference was observed regarding marital status, occupational group, and witnessing agricultural accidents. Furthermore, the association between safety attitude and "age" and "education" was positive and significant; but no significant correlation was found between number of educational courses and safety attitude.
    Conclusion
    Considering the importance of safety training, identifying the factors pertinent to agricultural expert's safety attitude would help safety experts to develop and implement strategies in order to reduce occupational accidents in this sector.
    Keywords: Safety Attitude, Experts, Agricultural Jihad Organization, Safety training
  • P. Heyrani *, A. Baghaei Pages 59-70
    Introduction
    Nowadays, gas and oil account for 60 percent of world energy resources. Transporting crude oil and its products are accomplished through a number of ways among which pipelines are of the utmost significance. Considering the extent of pipelines in installation and residential areas and also high potential for damage, the safety of these pipes and application of risk management principles have undeniable importance. Bow-tie risk assessment method is one of the ways to determine safety level. The tool is a qualitative and semi-quantitative method the data of which are implemented by specialists and experts via conducting surveys.
    Method and material: In the present study, Bow-tie technique was employed having been combined with fuzzy logic in which Likret Scale was applied to quantify the qualitative (verbal) data to reduce the uncertainty of risk evaluation of Amaak No.10 gas pipeline and Bongestan No.12 petroleum pipeline. In this way, factors affecting the pipeline safety were at first, recognized through the checklists. Then, the risk evaluation of pipplines was conducted using the mentioned method.
    Results
    The results of the study showed that third party damages, initial defects in materials, and constructing pipeline with failure possibility of 0.0484 stood at the highest in terms of importance (equivalent to 12.32%) in destroying oil and gas pipelines. In addition, the toxic impacts and environmental damages with occurrence possibility of 0.00327 were the most striking consequences of gas and oil leakage based on event tree analysis.
    Conclusion
    Considering the recognized factors leading to destruction of pipelines and their most notable outcomes, instructions on how to control and reduce the potential consequences were suggested, with emphasis on the removal of the most probable causes.
    Keywords: Gas, Oil Pipelines Safety, Fuzzy Bow, tie, Fault Tree, Event Tree, Instructions on reducing consequences
  • M. Mahdiabadi *, S. Kardar, S. Alipour Pages 61-70
    Introduction
    Harmful effects of environmental pollutants and their environmental impacts necessitate revention of the pollution emission from various industries. Leather industry is one of the most polluting industries, with chromium compounds as an important contamination, widely used in the tanning process. The present study aimed to determine the causes of high chromium concentration from leather production process in Charmshahr industrial complex in Varamin city.
    Methods and material: Continuous sampling was done from the wastewater in each plant for six months and the contaminations resulted from different stages of leather products were investigated. In this regard, for determining the chemical quality and pollution load of wastewater from tannery process, following parameters were examined: PH, Chemical Oxygen Demand (COD), Biological Oxygen Demand (BOD), Total Dissolved Solids (TDS), Chromium (III), and Chromium (VI). Analysis of data was conducted by SPSS and Excel softwares. The t-test was used for comparison with standards at significance level of P
    Results
    The results indicated the existence of toxic pollutants such as Cr and Cr in leather wastewater, the relatively high level of organic loads with low biodegradability, high levels of COD, BOD, TDS and finally the complexity of the treatment of wastewater.
    Keywords: Leather industry, Wastewater, Tanning, Chromium
  • K. Azrah, R. Mirzaei, A.R. Sharifi, A. Solaimanian* Pages 81-94
    Introduction
    Whole-body vibration is one of the factors which may have adverse effects on the comfort of passengers and crew of rail transportation vehicles. In this study, the probable impacts of whole-body vibration were explored on the convenience of the passengers of Tehran metro.
    Material and
    Methods
    Planning, measurement, and pre-analysis calculations were mainly done based on ISO guidelines No. 2631-1, 4. Moreover, measurements and calculations were done using SVAN 958 sound & vibration analysis and Microsoft Excel software, respectively.
    Results
    Average calculated RMS acceleration values on the levels of seat cushion, seat back, and legs were 0.57, 0.44, and 0.64 m/s2 on the dominant axes, and total r.m.s acceleration in all these three levels equaled to 1.02 with the standard deviation of 0.11 m/s2. Mean Vibration Dose Value (VDV) of total exposure in the minimum and maximum exposure durations were 6.44 and 9.63 m/s 1.75, respectively.
    Conclusion
    Calculated amounts of dominant axes were mainly ranked as “relatively unpleasant” in the convenience limits of ISO 2631-1, but the total calculated amount of exposure based on WRMS was at “unpleasant level”. The measured VDV amounts were mostly on the z axis, as the dominant one.
    Keywords: Vibration, Whole body vibration, Passengers comfort, Metro vibration