فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال ششم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کوروش سایه میری، مرضیه بیگم بیگدلی شاملو، مرضیه خطایی، فرقان ربیعی فخر، میلاد اعظمی* صفحات 1-14
    مقدمه
    مواجهه با سرب مشکل بهداشت جهانی به شمار می رود. اثرات زیان بار و جبران ناپذیر این فلز سنگین بر روی انسان در مطالعات مختلف ثابت شده است. کارگران صنایع مرتبط با سرب بیش تر از جمعیت عادی در معرض سرب قرار دارند. مطالعات متعددی در زمینه مواجهه شغلی و ارزیابی بیولوژیک سرب در کارگران ایران انجام شده است و برآورد کلی از آن وجود ندارد؛ لذ امطالعه حاضر با هدف بررسی مواجهه شغلی و ارزیابی بیولوژیک سرب در کارگران ایران به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه بر اساس بانک های Magiran، Iranmedex، SID، Medlib، Trials Register، Scopus، PubMed، Science Direct ، Cochrane ، Embase، Web of Science، Springer، Online Library Wiley و هم چنین موتورجستجوی Google Scholar در بازه ی زمانی 1991 تا 2016 با استفاده از کلیدواژه های استاندارد انجام شد. سپس تمام مقالات مرور شده که دارای معیار ورود به مطالعه بودند مورد بررسی قرار گرفتند. ترکیب داده ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی و با استفاده از نرم افزار Stata Ver.11.1 انجام شد.
    یافته ها
    در بررسی 34 مطالعه واجد شرایط، میانگین غلظت سرب خون در کارگران ایران 8/42 (فاصله اطمینان 95%: 49/50-15/35) برآورد گردید. کم ترین و بیش ترین غلظت سرب خون به ترتیب مرتبط با غرب(μg/dl 28/34) و مرکز (μg/dl 92/45) بود. در بررسی میانگین غلظت سرب خون به تفکیک شغل، کم ترین این میزان در کارگران صنایع نساجی (μg/dl 3/12) و بیش ترین این میزان در کارگران معادن زینک-سرب(μg/dl 6/72)به دست آمد. میانگین سرب هوای تنفسی در کارگران ایران در 4 مطالعه مورد بررسی mg/m3 23/0(فاصله اطمینان 95%: 33/0-14/0) برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میانگین غلظت سرب در خون و هوای تنفسی توصیه می شود فعالیت های حفاظتی و غربال گری مکرر افزایش یابد و معاینات کلینیکی و پاراکلینیکی به صورت برنامه ریزی شده از کارگران به عمل آید.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، سرب، کارگران، مرور سیستماتیک، متاآنالیز، ارزیابی بیولوژیک، ایران
  • ارسلان یوسف زاده، پروین نصیری*، عباس رحیمی فروشانی صفحات 15-28
    مقدمه
    آلودگی صوتی در مناطق شهری به عنوان یک مشکل بزرگ شناخته شده و از آنجا که آسیب های شنوایی نگرانی اصلی در خصوص مواجهه با صدا محسوب می شود، سایر اثرات فیزیکی و روانی نباید مورد غفلت واقع شوند. آزردگی ناشی از صدا و به دنبال آن تجربه عوارضی مانند خستگی و کاهش تمرکز، احتمال بروز خطاهای انسانی و گاها حوادث جبران ناپذیر شغلی را افزایش می دهد که این موضوع اهمیت میزان تراز مواجهه با صدا از یک طرف از نقطه نظر بهداشت و سلامت جامعه و از طرف دیگر از نقطه نظر ایمنی محیط کار را روشن و واضح می سازد.
    روش کار
    در این مطالعه برای بررسی میزان آزردگی ناشی از صدای حمل و نقل هوایی یک مطالعه مقطعی در سال 1394 انجام گرفت. بدین منظور یک نمونه 200 نفری از جامعه ی ساکنین و شاغلین غیرصنعتی در معرض صدا در جنوب غربی تهران در چهار محدوده ی مورد مطالعه انتخاب شد. سپس اقدام به توزیع، تکمیل و جمع آوری پرسش نامه های مقیاس میزان آزردگی افراد (توصیه شده بر اساس سازمان بین المللی استاندارد (ISO) به شماره ISO 15666-2003) و قابلیت دیدن منابع هوایی، میزان درک صدا و پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک به صورت خودگزارش دهی در این مناطق شد، سپس برای برآورد صدای ترافیک هوایی، داده های حاصل از مدل INM (مدل یکپارچه صدا) و مشخصات طول و عرض جغرافیایی نمونه های مورد سنجش که توسط سامانه ی موقعیت یابی جهانی (GPS) ثبت شده بود به نرم افزار GIS داده شد تا اطلاعات برآوردی از صدای ترافیک هوایی به دست آید.
    یافته ها
    در این مطالعه مشاهده شد که تراز معادل صدای کل منطقه در طول شب و تراز متوسط روز تنها در محدوده ی سی متری جی و تراز متوسط شبانه در همه ی محدوده ها به جز دوراهی قپان فراتر از حد مجاز و بیش ترین درصد افراد با آزردگی بالا مربوط به میزان آزردگی شب می باشد. از طرفی ارتباط تراز متوسط روز(DL) با میزان آزردگی روز (P=0/01 ، R=0/142)، ارتباط تراز متوسط شبانه(NL) با میزان آزردگی شب (P=0/004 ، R=0/334) و ارتباط تراز متوسط شب و روز (DNL) با میزان آزردگی شبانه روز (P=0/000 ، R=0/235)، به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با اعمال کنترل های مدیریتی در خصوص کاهش تعداد پروازهای شبانه یا اقدامات مهندسی مانند بهبود شرایط ساختمان سازی در جهت کاهش دریافت میزان صدا توسط افراد در معرض، می توان تاثیر به سزایی در بهبود شرایط آلودگی صوتی هوایی و میزان آزردگی افراد در این منطقه ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: صدای ترافیک هوایی، آزردگی صوتی، مدل INM (مدل صدای یکپارچه)
  • حمیدرضا حیدری، فریده گلبابایی*، شهرام ارسنگ جنگ، علی اکبر شمسی پور صفحات 29-42
    مقدمه
    با توجه به توسعه شاخص های گرمایی متعدد و محدودیت های مربوط به هر یک، در این مطالعه کاربردپذیری و اعتبار سنجی شاخص دما- رطوبت (Humidex) در مقابل شاخص استاندارد دمای تر گویسان (WBGT) و دمای تیمپانیک افراد مد نظر بوده است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی در بهار و تابستان 1392 در مشاغل روباز نواحی بیابانی و نیمه بیابانی کشور ایران و بر روی163کارگر مرد انجام گرفت. پارامتر های محیطی و دمای تیمپانیک افراد به طور هم زمان اندازه گیری و شاخص های حرارتی تعیین شدند. با استفاده از نرم افزار SPSS 20، نمودار های هم بستگی خطی و ضریب توافق Kappa تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
    یافته ها
    هم بستگی دو شاخص Humidex و WBGT در هر دو ناحیه بیابانی و نیمه بیابانی، بسیار بالا به دست آمد (98/0
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شاخص Humidex می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای شاخص استاندارد WBGT مورد استفاده قرار گیرد، اما چنان چه ارزیابی شرایط دمایی پایین و یا بسیار بالا مد نظر باشد، اکتفا به نتایج ارزیابی شاخص Humidex نمی تواند برآورد واقع بینانه ای از استرین های حرارتی وارد بر فرد را نشان دهد.
    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، Humidex، WBGT، نواحی بیابانی و نیمه بیابانی، استرس گرمایی، مشاغل روباز
  • محسن امیدوار، عادل مظلومی*، ایرج محمدفام، عباس رحیمی فروشانی، فرشته نیرومند صفحات 43-58
    مقدمه
    مهندسی رزیلینس (RE) به عنوان نگرشی جدید در حوزه ایمنی، در صدد حفظ عمل کرد سیستم های اجتماعی-فنی در شرایط مختلف، با تکیه بر نقاط قوت به جای تاکید بر نقاط ضعف می باشد. هدف از این مطالعه، ارایه الگویی جدید جهت ارزیابی ایمنی بر مبنای مهندسی رزیلینس و با استفاده از روش FAHP می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی بوده که در یک صنعت پتروشیمی انجام گردید. ابتدا شش مولفه به عنوان شاخص های RE مشخص شده و چارچوب ارزیابی تشکیل شد. سپس مولفه های RE تعیین شده، با استفاده از نظرات افراد صاحب نظر در قالب یک پانل تخصصی ارزیابی و اعتباربخشی شد. در مرحله بعد، یک شاخص تحت عنوان شاخص هشدار پیش نگر رزیلینس، طراحی شد. در انتها نیز با استفاده از بردار ارزیابی فازی، امتیاز شاخص رزیلینس کل فرآیند تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی نشان دادند که مولفه تعهد مدیریت حایز بیش ترین اهمیت و مولفه یادگیری دارای کم ترین اهمیت در تعیین سطح رزیلینس می باشند. هم چنین مولفه انعطاف پذیری (C3) در محدوده غیر قابل قبول نارنجی (OEWZ) واقع شده و سایر مولفه ها در محدوده قابل قبول (NEWZ) واقع شده اند. سطح رزیلینس کل فرآیند برابر سطح III (قابل قبول) برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    تعهد مدیریت و آمادگی در برابر شرایط اضطراری دو مولفه اصلی در تعیین سطح رزیلینس بوده و می توانند بیش ترین سهم در باقی ماندن وضعیت سازمان در محدوده NEWZ را ایفا کنند.
    کلیدواژگان: مهندسی رزیلینس، تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، تئوری فازی، شاخص هشدار رزیلینس، ایمنی
  • کیکاوس ازره، محسن پورصادقیان، محمد جواد فانی، محمد رضازاده، اردلان سلیمانیان* صفحات 59-72
    مقدمه
    مطالعات محدودی بر روی ارزیابی مواجهه رانندگان تاکسی ها با ارتعاش تمام بدن انجام شده است بنابراین این مطالعه با هدف ارزیابی مواجهه با ارتعاش تمام بدن و شوک های مکرر در رانندگان تاکسی های درون شهری و مقایسه روش های مختلف ارزیابی در این محیط شغلی انجام شد.
    روش کار
    فرایند اندازه گیری و ارزیابی مطابق با روش کار ارایه شده در استانداردهای ISO 2631-1،5 و با استفاده از دستگاه ارتعاش سنج و آنالیزور SVAN 958 انجام گردید. اندازه گیری به کمک شتاب سنج سه محوره در شرایط معمول کاری روزانه در سطح نشیمن گاه صندلی در 9 تاکسی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری در روش های ISO 2631-1 به طور کلی ریسک بزرگ تری را در مقایسه با روش فشار تراکمی استاتیک معادل روزانه ، Sed ، ارایه شده در ISO 2631-5 نشان داد. مدت زمان محاسبه شده برای سطح عمل مواجهه در روش ریشه میانگین مربعات شتاب، مقدار ارتعاش و فشار تراکمی استاتیک معادل روزانه به ترتیب 55/4 ، 54/3 و 70/31 ساعت برآورد شد.
    نتیجه گیری
    تفاوت زیاد در زمان های حدود عمل و مجاز برآورد شده مواجهه در روش های مختلف بیان گر عدم هم خوانی روش های ارزیابی مذکور بود. بنابراین انجام پژوهش های آتی جهت اصلاح حدود ارایه شده در استاندارد ضروری است.
    کلیدواژگان: ارتعاش، تمام بدن، رانندگان تاکسی، ریسک بهداشتی، مواجهه شغلی
  • نرمین حسن زاده رنگی، یحیی خسروی*، علی اصغر فرشاد، رضوان عابدینلو، حامد جلیلیان صفحات 73-90
    مقدمه
    در سال های اخیر میل فزاینده ای به ارزیابی ویژگی های فیزیکی محله های برخوردار و محروم به منظور توضیح اختلافات سلامت اجتماعی به وجود آمده است. محیط محلی نقش بارزی بر سلامت ساکنین آن دارد. در مطالعات محدود گذشته، بخش های محدودی از جنبه های مختلف در نظر گرفته شده است. این مطالعه با هدف بررسی قابلیت اعتماد ابزار ارزیابی بهداشت، ایمنی و محیط (NHSE) در یکی از محله های شهر تهران طرح ریزی شده است.
    روش کار
    مولفه ها و بخش های ابزار سنجش NHSE با استفاده از نتایج مطالعات گذشته و مصاحبه با متخصصین شهری استخراج شد. ابزار سنجش در یکی از محله های شهر تهران توسط 5 نفر مشاهده گر استفاده گردید تا قابلیت اعتماد درون مشاهده ای و بین مشاهده ای آن آزمون شود. در تحلیل داده ها از ضریب آلفای کرونباخ، هم بستگی درون طبقه ای و ضریب کاپا استفاده شد.
    یافته ها
    هم بستگی درون طبقه ای و آلفای کرونباخ همه مولفه های ابزار به میزان 86/0 محاسبه شد. مقدار کاپای محاسبه شده برای قابلیت اعتماد بین مشاهده ای در ردیف 66/0-57/0 و برای قابلیت اعتماد درون مشاهده ای در ردیف 62/0-47/0 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    ابزار NHSE از قابلیت اعتماد بین مشاهده ای، تکرارپذیری و پایایی درونی مطلوبی برای سنجش مولفه های بهداشت، ایمنی و محیط محله برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مشاهده ای، قابلیت اعتماد، بهداشت، ایمنی و محیط (HSE)، محله، تهران
  • مریم اوشک سرایی*، محمدرضا آزاده دل، فرشاد جباری صدودی صفحات 91-102
    مقدمه
    ارایه با کیفیت مراقبت های پرستاری برای بیماران، فرهنگ ایمنی بیمار را به موضوعی بسیار مهم در حوزه بهبود کیفیت خدمات درمانی کشور تبدیل کرده است. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین رضایت شغلی پرستاران و فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان های شهر رشت است.
    روش کار
    روش تحقیق از نوع توصیفی، تحلیلی و مقطعی و روش گرد آوری اطلاعات میدانی است. جامعه آماری تحقیق پرستاران بخش درمان بیمارستان ها ی دولتی و خصوصی شهر رشت است که از میان آنها 322 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها جهت رضایت شغلی پرستاران از پرسش نامه و یک فیلد و برای فرهنگ ایمنی بیمار از پرسش نامه آژانس تحقیقات و کیفیت مراقبت های بهداشتی استفاده گردید. برای آزمون فرضیه تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها آزمون ضریب هم بستگی پیرسون با به کار گیری نرم افزار SPSS 19 مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج یافته های تحقیق نشان داد که از دیدگاه پاسخ دهندگان، امتیاز رضایت شغلی پرستاران (68/0± 59/3) و فرهنگ ایمنی بیمار (54/0±31/3) در بیمارستان های واقع در شهر رشت در سطح متوسط قرار دارد. علاوه بر آن نتایج تحقیق نشان داد که بین رضایت شغلی پرستاران و فرهنگ ایمنی بیمار رابطه مستقیمی با شدت 643/0 با سطح معنی داری01/0 > p وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها در جامعه آماری تحقیق، رضایت شغلی پرستاران و فرهنگ ایمنی بیماران به ارتقاء نیاز دارد. از سویی بر پایه نتایج هم بستگی بین متغیرهای تحقیق، هر چه میزان رضایت شغلی پرستاران افزایش یابد فرهنگ ایمنی بیمار بهبود خواهد یافت.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، رضایت شغلی پرستاران، بیمارستان، شهر رشت
  • روح الله حاجی زاده، سید محمدحسن رضوی اصل، محمدحسین بهشتی، احمد مهری، سمیه فرهنگ دهقان*، اسماعیل خداپرست، آرش اکبر زاده، حمزه محمدی صفحات 103-114
    مقدمه
    امروزه مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس های بی نهایت پایین به دلیل ایجاد عوارض محتمل بر سلامت جسمانی-روانی انسان هدف مطالعات فراوان قرار گرفته است. از اینرو مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مواجهه جوش کاران قوس الکتریکی با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین (ELF)، و بررسی رابطه آن با میزان ترشح هورمون پاراتورمون و حالات خلقی آن ها صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر بر روی 70 نفر در دو گروه مواجهه یافته و مواجهه نیافته با میدان ELF انجام شد. پس از بررسی فعالیت کاری افراد، طبق راهنمای موسسه ملی ایمنی و سلامت شغلی آمریکا (NIOSH)، میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت با استفاده از ELF سنج کالیبره شده در ناحیه ی دست، تنه، سر و گردن اندازه گیری گردید. میزان ترشح هورمون پاراتورمون (PTH) در دو گروه توسط روش آنالایزر الکتروکمی لومینسانس مورد بررسی قرار گرفت. چک لیست استرس-تحریک (SACL) به منظور ارزیابی حالات خلقی برای هر دو گروه تکمیل شد. سپس داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS16 مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلاف میانگین میزان مواجهه با میدان ELF در دو گروه مورد بررسی از لحاظ آماری معنی دار به دست آمد (0001/0>p). میانگین سطح ترشح PTH گروه مواجهه یافته نسبت به گروه مواجهه نیافته کم تر بود (به ترتیب 54/34 و 37 pg/ml) ، اگرچه این اختلاف میانگین از نظر آماری معنادار نبود (67/0p). در خصوص نوع ارتباط بین میزان مواجهه با میدان ELF و نمره استرس و تحریک و سطح PTH در دو گروه مورد بررسی، صرفا رابطه مثبت و معنی داری بین میانگین مواجهه با میدان مغناطیسی ELF و سطح PTH در گروه مواجهه یافته دیده شد (009/0> p، 44/0=r).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که جوش کاری به صورت پیوسته می تواند به عنوان یکی از منابع تولید کننده میدان الکترومغناطیس با فرکانس بی نهایت پایین مدنظر قرار گیرد. برای اثبات فرضیه تاثیر احتمالی میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر روی حالات روانی و خلقی افراد از طریق تغییرات هورمون پاراتیرویید، نیاز به انجام مطالعات آزمایش گاهی و میدانی دقیق تر و جامع تری می باشد.
    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین، هورمون پاراتورمون، حالات خلقی، جوش کاری قوس الکتریکی
|
  • Kourosh Sayehmiri Marzieh Beigom Bigdeli Shamloo, Marzieh Khataee, Forghan Rabiei Fakhr, Milad Azami* Pages 1-14
    Introduction
    Lead exposure is considered as a global health problem. The irreparable harmful effects of this heavy metal on human have been proven in various studies. Comparing to general population, workers in related industries are more exposed to lead. Several studies have investigated lead occupational exposure and its biological evaluation in Iran; however there is no overall estimate. Thus, the present study was conducted to determine the occupational exposure to lead and its biological evaluation in Iranian workers, using systematic review and meta-analysis.
    Material and
    Method
    This study was carried out based on information obtained from databases including Magiran, Iranmedex, SID, Medlib, Trials Register, Scopus, Pubmed, Science Direct, Cochran, Embase, Medline, Web of Science, Springer, Online Library Wiley, and Google Scholar from 1991 to 2016, using standard key words. All of the reviewed papers which met the inclusion criteria have been evaluated. Data combination was performed according to Random Effects Model using Stata software version 11.1.
    Result
    In the 34 qualified studies, the mean blood lead level (BLL) concentration in Iranian workers was estimated 42.8µg/dl (95% CI: 35.15-50.49). The minimum and maximum BLL were belonged to west (28.348µg/dl) and center (45.928µg/dl) regions of Iran, respectively. Considering different occupations, the lowest mean value was reported in textile industry workers (12.3 µg/dl), while the highest value was for zinc-lead mine workers (72.6 µg/dl). Mean breathing air lead level of Iranian workers reported in 4 studies was estimated 0.23 mg/m3 (95% CI: 0.14-0.33).
    Conclusion
    According to the high concentration of BLL and breathing air, it is recommended to increase protective measures and frequent screening. Scheduled clinical and paraclinical examination should also be performed for workers.
    Keywords: Biological Evaluation, Iran, Lead, Meta, Analysis, Occupational Exposure, Systematic Review, Workers
  • Arsalan Yousefzadeh, Parvin Nassiri, Abbas Rahimi Foroushani Pages 15-28
    Introduction
    Noise pollution in urban areas has been recognized as a major problem. Since hearing damages are the main concern of noise exposure, other physical and psychological effects should not be ignored. Noise-induced annoyance and consequently its side-effects, such as fatigue and loss of concentration, would increase the probability of human errors occurrence and occasionally irreversible occupational accidents. This matter show the importance of noise exposure level from the standpoint of both community health and workplace safety.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted to investigate the annoyance caused by air transportation noise in tehran, 2014. In this sense, a sample of 200 individuals were selected from residential and nonindustrial noise-exposed population in four southwest regions in Tehran. Following, the study questionnaires including annoyance (Recommended based on ISO 15666-2003), visibility of airplane, noise perception, and demographic variables were distributed and completed by the participants. Data obtained from Integrated Noise Model (INM) and geographic coordinates of measurement stations, recorded by Glopal Positioning System (GPS), were entered into the GIS software in order to estimate air traffic noise.
    Result
    The present study showed that the equivalent sound level of all regions during night, the day average sound level only in the Simetry Jey area, and the average night noise level in all regions except Dorahi Ghopan were more than the acceptable level; and the most precentage of people with high annoyance was belonged to night annoyance rate. On the other hand, the correlation between day level (DL) and day annoyance rate (P=0.01, R=0.142), night level and night annoyance rate (P=0.004, R=0.334), and Day-Night Average Sound Level (DNL) and the day-night annoyance rate (P
    Conclusion
    Adopting management srategies for reduction of number of night flights or engineering measures such as improving construction to decrease the rate of receiving noise by exposed people can have a positive considerable effect on declining noise pollution and individuals’ annoyance rate.
    Keywords: Air Traffic Noise, Integrated Noise Model, Noise Annoyance
  • Hamid Reza Heidari, Farideh Golbabaei*, Shahram Arsang Jang, Ali Akbar Shamsipour Pages 29-42
    Introduction
    Regarding development of several thermal indices and limitations of each, in this research applicability and validity of temperature- humidity index (Humidex) were examined against the standard heat index, Wet Bulb Globe Temperature -WBGT, as well as tympanic temperature of subjects.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was done on 163 subjects at spring and summer (2013) in outdoor jobs of arid and semi-arid climates of Iran. Environmental parameters as well as tympanic temperature of subjects were measured simultaneously and then heat indices were determined. Data were analyzed using linear correlation charts and Kappa coefficient of agreement by means of SPSS software version 20.
    Results
    A strong correlation was obtained between WBGT and Humidex in both arid and semi-arid regions (r>0.98), while the correlation between Humidex and tympanic temperature was moderate (r=0.5-0.8). Based on the obtained Kappa value, the agreement coefficient between Humidex and WBGT was 0.878. This value was obtained equal to 0.226 for the Humidex and tympanic temperature.
    Conclusion
    The results of this study showed that Humidex can be applied as an appropriate substitute for the WBGT index. However, if evaluation of environmental condition with low air temperature or very hot situation is considered, relying only on the Humidex results will not provide a realistic estimation of thermal strain imposed to individuals.
    Keywords: Arid, Semi, Arid Regions, Heat Stress, Humidex, Outdoor Jobs, Validation, WBGT
  • Mohsen Omidvar, Adel Mazlomi*, Iraj Mohammadfam, Abbas Rahimi Foroushani, Fereshteh Nirumand Pages 43-58
    Introduction
    Resilience engineering (RE), as a new approach in the system safety domain, is intended to preserve the performance of socio-technical systems in various conditions; and accentuates the positive activities instead of the failure modes. The aim of this study was to develop a new framework for safety assessment on the basis of RE, using the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (AHP) method.
    Material and
    Method
    Current study is an analytical cross-sectional survey performed in a petrochemical industry. Initially, six RE indicators were selected, including top management commitment, just culture, learning culture, awareness, flexibility and emergency preparedness and accordingly an assessment framework was established. Then, the selected RE indicators were evaluated and validated by experts in a specialized panel. Following, an indicator was proposed named “resilience early warning indicator”. Finally, the RE indicator score of the total process was determined using the fuzzy evaluating vector.
    Result
    Findings revealed that top management commitment and learning indicators have the most and the least effects on the RE level of the process, respectively. Besides, the flexibility (C3) indicator was located in orange early warning zone (OEWZ) while other indicators were positioned in the no early warning zone (NEWZ). Furthermore, the overall resilience level of the process was evaluated as level III (NEWZ).
    Conclusion
    Management commitment and emergency preparedness are two main indicators of RE and can carry out the most important effect for remaining the RE in the NEWZ level.
    Keywords: AHP, Fuzzy Theory, Resilience Engineering (RE), Resilience Warning Indicator, Safety
  • Keykaous Azrah, Mohsen Poursadeghiyan, Mohammad Javad Fani, Mohammad Rezazade, Ardalan Solaimanian* Pages 59-72
    Introduction
    Limited studies have been done to evaluate the whole-body vibration (WBV) exposure experienced by Taxi drivers. Therefore, the aim of this study was to evaluate the exposure to whole body vibration and repeated shocks in urban taxi drivers and also to compare different methods of evaluation in this job environment.
    Material and
    Method
    Measurement and evaluation process were conducted in accordance with procedure of the ISO 2631-1 and ISO 2631-5 standards. The measurements were done by SVAN 958 Sound and Vibration Analyzer and using tri-axial accelerometer centered on the contact surface between the seat and the driver in 9 taxis.
    Result
    The measurements done according to ISO 2631-1 method showed greater risk compared to Daily Equivalent Static Compression Dose, Sed, presented in ISO 2631-5. Calculated daily exposure durations for exposure action level in root-mean square, vibration dose value, and daily equivalent static compressive stress methods were 4.55, 3.54 and 31.70 hours, respectively.
    Conclusion
    The large differences in estimated exposure durations of action limits and permissible limits resulted by different methods reflect the inconsistency of the selected evaluation methods. Therefore, future research is necessary to amend the limits presented in the standard.
    Keywords: Health Risk, Occupational Exposure, Taxi Drivers, Vibration, Whole Body
  • Narmin Hassanzadeh, Rangi, Yahya Khosravi*, Ali Asghar Farshad, Rezvan Abedinloo, Hamed Jalilian Pages 73-90
    Introduction
    In recent years, a growing attention has been paid to assess the physical characteristics of rich and poor urban districts to understand social health differences. Urban districts environment play a major role in health of the residents. Previous few studies have considered some aspects of limited neighborhood environment. The current study was designed to investigate the reliability of the Neighborhood Health, Safety and Environment (NHSE) tool in one of Tehran city neighborhoods.
    Material and
    Method
    Dimensions and related items of the NHSE were extracted based on the previous studies and interviews with city experts. Five observers completed the NHSE in a selected neighborhood in order to test inter and intra-rater reliability of the tool. Data analysis was done using the Cronbach’s alpha, Interclass Correlation Coefficient (ICC) and kappa coefficient.
    Result
    The ICC and Cronbach’s alpha were estimated 0.86 for all dimensions of the NHSE. The calculated kappa values were in the range of 57%-66% for inter-rater reliability and 0.47-0.62 for intra-rater reliability.
    Conclusion
    The NHSE tool was shown to have a desirable inter and intra-rater reliability and a good level of internal consistency for assessing the health, safety, and environment (HSE) of the neighborhoods.
    Keywords: Health, Safety, Environment (HSE), Neighborhood, Observational Assessment, Reliability, Tehran
  • Maryam Ooshaksaraie*, Mohammad Reza Azadehdel, Farshad Jabbari Sadowdi Pages 91-102
    Introduction
    Provision of high quality nursing care for patients, has made patient safety culture as an important issue for improving the quality of health care in the country. This study aimed to determine the relationship between nurses’ job satisfaction and patient safety culture in hospitals of Rasht city, Iran.
    Material and
    Method
    This research is a descriptive-analytical, cross-sectional, and field data collection study. Nurses working in public and private hospitals in Rasht City comprised the study population, of whom 322 subjects were selected randomly as the study sample. The Wakefield questionnaire and the Agency for Healthcare Research and Quality questionnaire were employed to investigate nurses’ job satisfaction and patient safety culture, respectively. The Pearson correlation coefficient was used for statistical hypothesis testing, employing SPSS software version 19.
    Result
    The results showed that according to the respondents’ viewpoints, scores of job satisfaction (Mean(SD):3.59±0.68) and patient safety culture (Mean(SD):54/0±31/3) Rasht city hospitals were at the average level. Furthermore, there was a significant direct relationship between nurses’ job satisfaction and patient safety culture with the correlation coefficient of 0.643 at the 0.01 level of significance.
    Conclusion
    According to the findings, it is necessary to improve study nurses’ job satisfaction and patient safety culture. Moreover, according to statistical correlation between research variables, increasing nurses’ job satisfaction results in improvement of patient safety culture.
    Keywords: Hospital, Nurses Job Satisfaction, Patient Safety Culture, Rasht City
  • Roohalah Hajizadeh, Sayed Mohammad Hasan Razavi Asl, Mohammad Hossain Beheshti, Ahmad Mehri, Somayeh Farhang Dehghan, Ismail Khodaparast, Arash Akbarzadeh, Hamzeh Mohammadin Pages 103-114
    Introduction
    Nowadays, exposure to extremely low frequency (ELF) magnetic field has been interested in many studies due to possible effects on human physical-mental health. Therefore, this study aimed to assess arc welders’ exposure to extremely low frequency magnetic field and to determine its relationship with the secretion of paratormone (PTH) hormone and mood states.
    Material and
    Method
    The present study has been conducted among 35 healthy production workers (as exposed group) and 35 healthy administrative personnel (as unexposed group). After checking the work activities of participants according to the guide recommended by the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), ELF magnetic fields were measured using an ELF measurement device in the regions including trunk, head, and neck. The plasma levels of PTH hormone of both groups were evaluated by the Electrochemiluminescence method. Stress-Arousal Checklist (SACL) was used to assess the mode states of subjects in both groups. The collected data were analyzed by SPSS software version 16.
    Result
    There was a significant difference between the exposed and unexposed groups with respect to the exposure level to ELF magnetic fields (P-value
    Conclusion
    The results of this study showed that continuous welding can be considered as an exposure source to extremely low frequency electromagnetic fields. More accurate and comprehensive laboratory and field studies are needed to prove the hypothesis of the potential impact of extremely low frequency magnetic fields on people’s psychological states and mood through changes of parathyroid hormone level.
    Keywords: Arc Welding, Extremely Low Frequency (ELF) Magnetic Field, Mood State, Paratormone Hormone (PTH)