فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال سوم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایرج محمد فام *، حیدر محمدی، فرشید قربانی شهنا، علیرضا سلطانیان صفحات 1-10
    مقدمه
    در سیستم های مدیریت HSE شایستگی به عنوان یکی از ابزارهای مهم جهت انتخاب مدیران و تخصیص منابع در نظر گرفته شده است. فقدان مدیران شایسته HSE می تواند عملکرد مناسب سیستم مدیریتی را تحت شعاع قرار دهد. از طرف دیگر داشتن مدیر و پرسنل شایسته می تواند کاهش زمان انجام فعالیت ها و عملکرد بهتر را سبب گردد. مطالعه حاضر با هدف ارایه الگویی جهت انتخاب مدیران HSE انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه با بررسی مدل های مشابه، چارچوب اولیه انتخاب گردید. ابعاد مدل و وزن آنها با استفاده از تکنیک بحث کانون تعیین گردید. الگوی به دست آمده در یک شرکت صنعتی بزرگ به کار گرفته شد. با ارزیابی نتایج حاصله و اصلاح نارسایی های شناسایی شده مدل تصدیق گردید.
    یافته ها
    الگوی به دست آمده دارای سه طیف شایستگی فنی، رفتاری و مفهومی بود. مهم ترین بعد در مدیران سطح 1 و 2 بعد فنی و در مدیران سطح 3 بعد رفتاری بود.
    نتیجه گیری
    مدیران HSE در سطوح مختلف نیازمند شایستگی های متفاوتی هستند که با استفاده از الگوی حاضر، می توان این شایستگی ها را در بدو استخدام مورد ارزیابی قرار داده و از آن به عنوان مبنایی برای پایش افراد در بازه های زمانی پیش روی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ایمنی، مدیریت، شایستگی، بحث کانون
  • سید حسین کوهپایه، ابوالفضل ذاکریان *، حسین کاکویی صفحات 11-18
    مقدمه
    تا پیش از این، استانداردهای روشنایی به ویژهIlluminating Engineering Societyس(IES) و استانداردهای استفاده شده در ایران، صرفا براساس اندازه گیری کمی روشنایی بنا شده بود، اما پس از مشخص شدن اثرات روحی و روانی روشنایی و تاثیری که روشنایی بر کمیت و کیفیت تولید و راحتی کارکنان می گذارد، استانداردها روشنایی دچار تغییراتی شدند. استاندارد EN 12464-1 علاوه بر کمیت و کیفیت روشنایی به استفاده ی بهینه از انرژی توجه کرده است.
    روش کار
    در این تحقیق ابتدا میز کار را به مربع هایی به ابعاد 20 سانتی متر تقسیم کرده، با قرار دادن حس گر نور سنج مدل HAGNER s3 در مرکز هر مربع، شدت روشنایی را اندازه گیری نمودیم. بعد میزان درخشندگی هر کدام از منابع روشنایی را از دید ناظر اندازه گیری کردیم، سپس با کمک شبکه بندی انجام شده، میزان متوسط درخشندگی سطح میز کار را به دست آوردیم. همچنین فواصل عمودی، افقی و جانبی بین چشم ناظر و منابع روشنایی را محاسبه کردیم. اطلاعات حاصله را در معادله قرار داده و خیرگی را حساب نمودیم. در پایان از روی جدول، شاخص تجلی رنگ منابع روشنایی را به دست آوردیم.
    یافته ها
    بررسی یافته های پژوهش نشان می دهد که شدت روشنایی نگه دارنده در هیچ کدام از پست های کاری با مقدار استاندارد(500 لوکس) مطابقت ندارد. همچنین خیرگی در کمتر از 10 درصد پست های کاری مطابق حد استاندارد می باشد، پس ضروری است با اصلاح سیستم روشنایی مصنوعی، میزان شدت روشنایی نگه دارنده و خیرگی در حد استاندارد تامین گردد.
    نتیجه گیری
    وضعیت موجود روشنایی با شرایط مورد نظر استاندارد اختلاف زیادی دارد و تغییرات در سیستم روشنایی ضروری است.
    کلیدواژگان: شدت روشنایی نگه دارنده، درخشندگی، خیرگی
  • مجید معتمدزاده، مسعود شفیعی مطلق، ابراهیم درویشی صفحات 19-28
    مقدمه
    فعالیت های جابه جایی دستی بار (Manual Material Handing) چه به صورت بلند یا کوتاه مدت‎ می‎تواند عوارضی مانند پارگی، شکستگی، تنش های سیستم قلب و عروق، خستگی ماهیچه‎ای و اختلالات اسکلتی– عضلانی به خصوص در مهره های کمر ایجاد نماید. هدف این مطالعه ارزیابی جابه جایی دستی کپسول های اکسیژن توسط کارگران واحد ریخته گری و مداخله ارگونومیکی جهت کاهش ریسک ابتلاء به اختلالات اسکلتی- عضلانی می باشد.
    روش کار
    این یک مطالعه مداخله‎ای می باشد که بر روی 18 نفر کارگر مرد واحد ریخته‎گری یک شرکت فولاد صورت گرفته است. ارزیابی جابه جایی دستی کپسول‎های اکسیژن با بهره‎گیری از جداول و نرم افزار اسنوک (Snook Tables) انجام شد. با طراحی و ساخت یک باکس که 6 عدد کپسول اکسیژن درآن گنجانده شده است و توسط جرثقیل منتقل می‎شود، جابه جایی دستی کپسول‎ها حذف گردید.
    یافته ها
    بر طبق نتایج، بلند کردن و پایین آوردن کپسول‎ها در اکثر موارد و فعالیت‎های حمل، کشیدن و هل دادن کپسول های اکسیژن در سه مورد برای کمتر از 10 درصد کارگران واحد ریخته‎گری بی خطر. بلند کردن کپسول نیز برای 25 درصد آنان خطری در پی نداشت. بر اساس روش اسنوک طراحی نحوه جابه جایی بار باید به گونه‎ای باشد که برای حداقل 75 درصد کارگران ضرری نداشته باشد.
    نتیجه گیری
    با اجرای مداخله ارگونومیکی در واحد ریخته گری، ریسک ابتلاء به اختلالات اسکلتی– عضلانی ناشی از جابه جایی دستی کپسول‎های اکسیژن حذف گردید و وضعیت ایمنی کارکنان در برابر ریسک انفجار این کپسول‎ها نسبت به شرایط قبل از مداخله بهبود یافت.
    کلیدواژگان: مداخله ارگونومی، جابه جایی دستی بار، جداول اسنوک، کپسول اکسیژن
  • قاسم طوری، عادل مظلومی *، مصطفی حسینی صفحات 29-38
    مقدمه
    در تقابل انسان - ماشین رفتار انسان نقش تعیین کننده ای در ایجاد ریسک و بروز حادثه دارد. مدل های فرهنگ ایمنی زمینه ساز ارزیابی فرهنگ ایمنی بوده و با ارایه یک دیدگاه کلی محقق را به سمت جنبه های موثر بر ایمنی سازمان هدایت می کند. هدف از مطالعه حاضر طراحی و ارایه پرسشنامه اختصاصی فرهنگ ایمنی مطابق با مدل بومی در یک صنعت خودروسازی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی - تحلیلی، پرسشنامه ای بر مبنای سه دسته عوامل مدیریتی، فردی و سازمانی، با 16 مولفه و 37 سوال طراحی و بین سی نفر از کارکنان یک شرکت خودروسازی توزیع شد و پایایی و روایی آن مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    در خصوص پایایی پرسشنامه عدد آلفای کرونباخ 855/0 به دست آمد. در ارتباط با روایی پرسشنامه، محتوای آن از جنبه های ساده و مفهوم بودن با روش تحلیل خبرگان (Expert analysis) توسط چند نفر از متخصصین ایمنی و بهداشت حرفه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین طبق تحلیل عاملی صورت گرفته، این بررسی از نظر مولفه های تشکیل دهنده فرهنگ، دارای ده مولفه موثر شناخته شد.
    نتیجه گیری
    تاکنون ابزاری اختصاصی جهت ارزیابی فرهنگ ایمنی که مطابق با یک مدل بومی ارایه شود، وجود نداشته است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ارزیابی فرهنگ ایمنی با استفاده از پرسشنامه طراحی شده در این صنعت مورد اعتماد و معتبر می باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه اختصاصی، فرهنگ ایمنی، مدل بومی، صنایع خودروسازی
  • حمید حسنی، فریده گلبابایی *، حمید شیرخانلو، عباس رحیمی فروشانی صفحات 39-46
    مقدمه
    مواجه شغلی با منگنز می تواند منجر به بروز علایم عصبی- رفتاری شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی علایم عصبی- رفتاری در بین جوشکاران مواجه با فیوم های جوشکاری حاوی منگنز و مقایسه فراوانی این علایم با گروه غیرمواجه بود.
    روش کار
    تعداد 27 نفر جوشکار به عنوان گروه مورد و 30 نفر از کارکنان اداری به عنوان گروه شاهد تعیین شدند. اطلاعات مربوط به علایم عصبی- رفتاری با استفاده از پرسشنامه Q16 جمع آوری گردید. میزان مواجه جوشکاران با منگنز بر اساس روش NIOSH 7300 سنجش شد. مقدار منگنز موجود در خون این افراد نیز پس از آماده سازی نمونه ها به روش هضم اسیدی- گرمایی به کمک دستگاه مایکرویو، با استفاده از دستگاه جذب اتمی- کوره گرافیتی (GF-AAS) اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان مواجه جوشکاران با منگنز برابر با 0.012 ±0.023 میلی گرم بر متر مکعب بود. میزان غلظت منگنز خون در گروه جوشکاران (7.11 ±15.88 میکروگرم بر لیتر) به طور معنی داری بیشتر از گروه کارکنان اداری (8.70 ±9.37 میکروگرم بر لیتر) به دست آمد (P-V<0.05). فراوانی علایم عصبی- رفتاری در گروه جوشکاران به طور معنی داری بیشتر از فراوانی آن در گروه کارکنان اداری غیرمواجه بود (P-V<0.05). همبستگی بین تعداد علایم عصبی- رفتاری (Q16) با میزان منگنز خون جوشکاران معنی دار به دست آمد (P-V<0.05).
    نتیجه گیری
    به منظور پیشگیری از علایم عصبی- رفتاری ناشی از مواجه با فیوم های جوشکاری حاوی منگنز نیاز است که مواجه جوشکاران و اثرات بهداشتی بالقوه به طور دوره ای ارزیابی و اقدامات کنترلی موثر به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: علایم عصبی، رفتاری، فیوم جوشکاری، منگنز
  • عباسعلی کسایی نسب، علی کریمی *، مهدی جهانگیری، علیرضا دارابی نژاد، رضا رستمی صفحات 47-54
    مقدمه
    مواجهه با بیوآئروسل ها با گستره ی وسیعی از اثرات بهداشتی شامل اثرات سمی حاد، آلرژی و سرطان در ارتباط است. این مطالعه با هدف تعیین نوع و تراکم بیوآئروسل ها در هوای یکی از کشتارگاه های صنعتی دام در شهر شیراز انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی در مجموع تعداد 112 نمونه ی هوا از بخش های مختلف کشتارگاه صنعتی دام جمع آوری شد. براساس روش موسسه ی ایمنی و بهداشت امریکا نمونه برداری از بیوآئروسل ها بر اساس محیط های کشت آگار خونی و دکسترو آگار و نمونه بردار تک مرحله ای آندرسن با دبی 3/28 لیتر در دقیقه، مدت زمان نمونه برداری 10 دقیقه انجام و تراکم ها بر حسب CFU/m3 تعیین شدند.
    یافته ها
    بیشترین آلودگی در محل پخت خون(CFU/m3 44/3281) و کمترین آلودگی در محل تحویل گوشت (CFU/m3 1/99) بود. یافته های این بررسی همچنین نشان داد تراکم بیوآئروسل ها در کشتارگاه صنعتی دام 28 برابر بیشتر از تراکم زمینه در فاصله ی 5 کیلو متری کشتارگاه به عنوان نقطه مرجع می باشد و 5 گونه قارچ مشاهده شد که گونه های غالب آسپرژیلوس نایجر و پنیسیلیوم بودند
    نتیجه گیری
    تراکم بیوآئروسل ها در کشتارگاه صنعتی دام در مقایسه با نقطه ی مرجع و حدود پیشنهاد شده توسط برخی سازمان ها بالاتر بوده و لازم است اقدامات لازم از جمله بهسازی فرآیند، فعالیت های فنی مهندسی شامل استفاده از سیستم های تهویه مناسب و همچنین اقدامات کنترلی فردی و مدیریتی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل، کشتارگاه، نمونه برداری هوا
  • محمد جواد جعفری، اسماعیل زارعی *، علی دورمحمدی صفحات 55-68
    مقدمه
    صنایع فرآیندی اغلب با مواد شیمیایی پر خطر و واحدهای عملیاتی تحت شرایط دما و فشار بالا نظیر راکتورها و تانک های ذخیره سروکار دارند. بنابراین احتمال وقوع حوادثی از قبیل انفجار و آتش سوزی در آنها بسیار بالا است. هدف این تحقیق ارایه روشی جامع و کارآمد برای ارزیابی کمی ریسک حریق و انفجار واحدهای فرآیندی است.
    روش کار
    روش پیشنهادی در این تحقیق مشهور به QRA است و شامل هفت مرحله می باشد. بعد از تعیین اهداف مطالعه و شناسایی کامل فرآیند مورد مطالعه، ابتدا از روش های کیفی مناسب جهت غربالگری و شناسایی کانون های خطر استفاده می گردد و سپس سناریوهای محتمل شناسایی و الویت بندی می شوند. در ادامه جهت برآورد میزان تکرارپذیری سناریوها از روش آمار و سوابق گذشته یا روش تحلیل درخت خطا (Analysis Fault Tree) به همراه درخت رویداد (Event Tree) استفاده می گردد. برای مدل سازی پیامد از نرم افزار تخصصی PHAST 6.54 همراه با معادلات پرابیت به منظور ارزیابی پیامد استفاده می گردد. در آخرین مرحله با ترکیب پیامد و تکرارپذیری، ریسک فردی و جمعی تک تک سناریوها و ریسک کلی فرآیند یا واحد مورد مطالعه محاسبه می گردد.
    یافته ها
    به کارگیری روش پیشنهادی نشان داد که خطرناکترین پیامدهای واحد تولید هیدروژن آتش فورانی، آتش ناگهانی و انفجار است. نتایج بیان کرد که ریسک جمعی هر دو حریق و انفجار ناشی از پارگی کامل راکتور سولفورزدایی(سناریو3)، رفورمر(سناریو9) و جاذب های تصفیه هیدروژن(سناریو12) غیرقابل پذیرش است. کل واحد تولید هیدروژن از نظر ریسک فردی حریق در ناحیه ARARP قرار دارد و تا فاصله 160متری از حد مرزی واحد، ریسک فردی حریق غیر قابل پذیرش است. این فاصله نه تنها فراتر از حد مرزی واحد تولید هیدروژن است، بلکه از حد مرزی مجتمع نیز فراتر است. راکتورسولفورزدایی(57%) و رفورمر(34%) دارای بیشترین سهم در ریسک فردی انفجار برای پرسنل اتاق کنترل می باشند و ریسک آنها غیر قابل پذیرش است.
    نتیجه گیری
    به دلیل آن که روش پیشنهادی در تمام مراحل طراحی فرآیند یا سیستم قابل اجرا است و برای برآورد ریسک حریق و انفجار از یک نگرش کمی، جامع و مبتنی بر معادلات ریاضی استفاده می کند، استفاده از آن به عنوان روش جایگزین روش های کیفی و نیمه کمی موجود، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: علایم عصبی، رفتاری، فیوم جوشکاری، منگنز
  • عبدالله اردشیر *، رضا مکنون، محمد رکاب اسلامی، زینب جهانتاب صفحات 69-80
    مقدمه
    با توجه به افزایش جمعیت و نیاز بیش از پیش افراد به سکونت در شهرها،شاهد رونق روزافزون بلندمرتبه سازی در ایران هستیم.از طرفی پروژه های ساخت به دلیل ماهیت مبهم و پیچیده، دارای ریسک های متعددی می باشند که یک گروه از ریسک ها، ریسک های بهداشتی می باشند.این ریسک ها یا اثرات کوتاه مدت دارند یا اثرات آنها پنهان بوده و در دراز مدت اثر منفی خود را بروز می دهند و مشکلات و بیماری های عدیده و حتی مرگ را برای افراد همراه دارند.
    روش کار
    این مقاله ریسک های بهداشتی در ساخت پروژه های بلند مرتبه را شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی می کند. ریسک ها از طریق مصاحبه با افراد با سابقه در زمینه بلند مرتبه سازی و همچنین چک لیست های تخصصی ایمنی و بهداشت، شناسایی و با استفاده از نظر متخصصین ارزیابی شدند و برای کمی سازی با توجه به ماهیت مبهم ریسک ها و وجود عدم قطعیت، از محاسبات اعداد ذوزنقه ای فازی استفاده گردید. در نهایت پس از ارزیابی ریسک ها و وزن دهی، درجه بحرانی بودن هر ریسک محاسبه و ریسک ها برای پاسخ رتبه بندی شدند.
    یافته ها
    پس از ارزیابی ها، فاکتور ریسک برای بیشتر ریسک ها بالای 5/0 به دست آمد که نشان از اهمیت این ریسک ها در پروژه های عمرانی دارد.همچنین نشان دهنده این مهم است که ریسک های بهداشتی باید قبل از شروع پروژه ارزیابی شوند و برای کاهش و یا حذف آنها اقدامات لازم صورت گیرد.
    نتیجه گیری
    در پروژه های بلند مرتبه سازی، مدیریت ریسک های بهداشتی بسیار مهم است و این ریسک ها به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی زمان، کیفیت و هزینه پروژه تاثیرات قابل توجهی می گذارند. بنابراین بررسی و کنترل ریسک های بهداشتی در مرحله طراحی و اجرا لازم و ضروری است. بسیاری از این ریسک ها، با استفاده از وسایل حفاظت فردی قابل پیشگیری و کنترل هستند و این نشان دهنده اهمیت بسیار زیاد این وسایل می باشد که در این میان نقش فرهنگ سازی و آموزش به افراد درگیر در پروژه و لزوم استفاده از وسایل حفاظت فردی بسیار مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: بلند مرتبه سازی، ریسک، بهداشت، اعداد فازی، سلامت، ارزیابی ریسک، ساخت و ساز، مدیریت ریسک
|
  • I. Mohammadfam *_H. Mohamadi_F. Ghorbani Shahna_A. R Soltanian Pages 1-10
    Introduction
    In HSE management systems competency has been considered as an important tool for selecting managers and resource allocation. Lack of proper HSE managers can undermine the performance of the management system. On the other hand competent HSE managers can improve the performance of management system and reduce the time to perform activities. This study was aimed to present a model to select the HSE managers.
    Material And Method
    In this study، similar models were examined to select the basic framework. Model dimensions and weights were determined using the focus group technique. The model was used in a large industrial company. The model was approved by the evaluation of the results and correction of the identified defects.
    Result
    The approved model included technical، behavior and concept competence. Technical competence for managers in level 1 and 2 and behavior competence for managers in level 3، were the most important dimensions.
    Conclusion
    HSE managers in various level should have different competencies which can be evaluated by presented model in the current study، before employment and also it can be used as a basis for monitoring individuals during specific period of time.
    Keywords: Safety, Management, Competency, Focus group
  • S. H Koohpaye_S. A Zakerian_H. Kakooei Pages 11-18
    Introduction
    Illumination standards especially Illumination Engineering Society of North America (IESNA) and Iran lighting standards (ILS) are just based quantitative measurements. However، lighting has psychological effects and can influence quality and quantity of productivity and comfort of workers. Therefore، Illumination standards were undergone some changes. EN 12464-1 standards focus on the quality and quantity of lighting as well as the energy consumption. The aim of this study was to evaluate quality and quantity of lighting in Shemiranat health center.
    Material And Method
    In this study، first work tables were divided into 20×20 squares and illuminance was measured by putting HANGER S3 luxmeter sensor on the center of each square. In next stage، the luminance of each lighting source was measured from the view of observe and the average luminance of work table surface was calculated in the divide square. Furthermore، vertical، horizontal and lateral distance between observes eye and lighting source was measured. The gathered information was put in the equation and glare rate was calculated. Finally، according to the table we obtained color rendering index of lighting sources.
    Result
    Results of this study showed that maintained illuminance dose not mach the standards (500 lux) in any of the work station. Moreover، the glare match the standards just in less than 10 percent of the work area. Therefore، it is essential to reform the artificial lighting system and keep the maintained luminance and glare at the standard level.
    Conclusion
    There is a dramatic difference between the current lighting condition and the standard values. Therefore، making changes in lighting system is obviously essential.
    Keywords: Maintained illuminance, Luminance, Glare, Task area
  • M. Motamedzadeh, M. Shafiei Motlagh, E. Darvishi Pages 19-28
    Introduction
    Manual material handling activities in long and short periods may lead to complications such as laceration، fracture، cardiovascular stress، muscle fatigue، and musculoskeletal disorders especially in the vertebrae column. The purpose of this study was to assess manual handling of oxygen cylinders by casting workers and to implement ergonomic intervention to reduce the risk of musculoskeletal disorders.
    Material And Method
    This is an interventional study conducted among 18 male workers of a steel casting unit. Assessment of manual handling of oxygen cylinders، was done using in order Snook tables. The manual handling of oxygen cylinders was changed to mechanical handling and making a box with the capacity of 16 oxygen cylinders which can be moved by crane.
    Result
    According to the results، lifting and lowering cylinders was not suitable for most of the workers. Moreover، caring، pulling and pushing was suitable for less than 10 percent of the workers. Condition of lifting cylinders by fire workers was suitable only 25 percent of them. According to the snook tables material handling activities must be suitable for at least 75 percent of workers.
    Conclusion
    With the implementation of ergonomic intervention is casting unit، the risk of exposure to musculoskeletal disorders caused by manual handling of oxygen cylinders was eliminated and safety of employees against the risk of explosion of the cylinders in comparison with before the intervention was improved.
    Keywords: Ergonomics intervention, Manual material handling, Snook tables, oxygen cylinder
  • G. Toori, A. Mazloumi *, M. Hosseini Pages 29-38
    Introduction
    In the interaction between man and machine، the human behavior plays a key role in the accidents occurrence and the risks. Safety culture models can be a base to safety culture assessments and may lead scientists toward effective aspects of organization safety. The aim of present study was to develop and offer a specific questionnaire for safety culture assessment according to the customized model in an automotive industry.
    Material And Method
    In this cross-sectional analytical study، a questionnaire including 16 items and 37 questions was developed based on management، individual، and organizational factors. Then، the reliability and validity of the developed questionnaire، it were studied among 30 employees of an automotive company.
    Result
    Concerning the reliability of the questionnaire، the Cronbach’s alpha was 0. 855. In the context of validity of the questionnaire، the simplicity and clarification of contents were investigated by means of Expert Analysis. Moreover، in terms of the integral components of culture، according to the factorial analysis، this evaluation regarded to have ten main components.
    Conclusion
    So far، there was no exclusive tool for evaluating safety culture based on a customized model. The findings of the present study showed that evaluating safety culture using the administered questionnaire is valid and reliable in the understudied industry.
    Keywords: Self, administered questionnaire, safety culture, customized model, car manufacturing industry
  • H. Hassani, F. Golbabaei, H. Shirkhanloo, A. Rahimi Foroushani Pages 39-46
    Introduction
    Occupational exposure to manganese can cause neurobehavioral symptoms. The aim of present study was to survey neurobehavioral symptoms of welders exposed to manganese- containing welding fumes and compare the frequency of these symptoms with unexposed group.
    Material And Method
    Twenty seven of welders as exposed group، and 30 administrative workers as unexposed controls، were participated in this study. Neurobehavioral symptoms data were gathered using Q16 questionnaire. Manganese concentrations were determined according to the NIOSH 7300 method. After preparing of blood samples using microwave assisted acid digestion method، all samples were analyzed to determine manganese by graphite furnace- atomic absorption spectroscopy (GF-AAS).
    Result
    The mean exposure to air manganese was 0. 023± 0. 012 mg/m3. Manganese concentrations in blood samples of welders (15. 88± 7. 11 µg/l) were significantly higher than unexposed workers (9. 37± 8. 70 µg/l)، (P-V<0. 05). The frequency of neurobehavioral symptoms of welders was significantly higher compared to unexposed workers (P-V<0. 05). The correlation between neurobehavioral symptoms and blood manganese was significant for welders (P-V<0. 05).
    Conclusion
    Welders’ exposure to manganese and its potential health effects should be evaluated periodically and effective control measures should be applied in order to to prevent neurobehavioral symptoms.
    Keywords: Neurobehavioral symptoms, Welding fume, Manganese
  • A. Kasaei Nasab_A. Karimi *_M. Jahangiri_A. R Daraeinejad_R. Rostami Pages 47-54
    Introduction
    Exposure to Bioaerosols is related to a grand range of sanitation’s effects including intense poisoning effects، allergy and cancer. This study has done to determine the type and concentration Bioaerosols in the air of one of the industrial live stocks slaughterhouse in Shiraz.
    Material And Method
    A total of 112 air samples from different parts of industrial live stocks slaughterhouse are collected in this cross-sectional study. According to the NIOSH method، Bioaerosols sampling was done in blood agar medium and dextro agar and by Anderson one-stage sampler with flow rate of 28. 3 Lit/min، sampling duration of 10 minutes and concentration measured in CFU/m3.
    Result
    According to the result، the most pollution is in blood cook place (3281. 44 CFU/m3) and the least pollution exists in meat delivery place (99. 1 CFU/m3). Also the result of the study showed that Bioaerosols concentration in industrial live stocks slaughterhouse is 28 times more than its concentration in reference site. Which is 5 km from slaughterhouse and 5 species of fungi were observe which aspergillus niger and penicillium were dominat.
    Conclusion
    Bioaerosols concentration in live stocks industrial slaughterhouse is higher than the threshold limit and suggested range. Therefore، it is essential to take measures، such as improving the process and technical-engineering interventions including the use of suitable ventilation systems and also management personal monitoring measures.
    Keywords: Bioaerosols, slaughter house, sampling
  • M. J Jafari_E. Zarei_A. Dormohammadi Pages 55-68
    Introduction
    Process industries، often work with hazardous and operational chemical units with high temperature and pressure conditions، such as reactors and storage tanks. Thus، probabilities of incidence such as explosions، and fire are extremely high، The purpose of this study was to present a comprehensive and efficient method for the quantitative risk assessment of fire and explosion in the process units.
    Material And Method
    The proposed method in this study is known as the QRA and includes seven steps. After determination of study objectives and perfect identification of study process، first، qualitative methods are used to screen and identify hazard points and the possible scenarios appropriate are identified and prioritized. Then، estimation of frequency rate are done using past records and statistics or Fault Tree Analysis along whit Event Tree. PAHST professional software and probit equations are used in order to consequence modeling and consequence evaluation، respectively. In the last step by combination of consequence and frequency of each scenario، individual and social risk and overall risk of process or under study unit was calculated.
    Result
    Applying the proposed method showed that the jet fire، flash fire and explosion are most dangerous consequence of hydrogen generation unit. Results showed that social risk of the both fire and explosion caused by full bore rupture in Desulphrizing reactor (Scenari3)، Reformer (scenario 9) and Hydrogen purification absorbers are unacceptable. All of the hydrogen generation unit fall in ARARP zone of fire individual risk (FIR) and FIR up to 160 m of boundary limit unit is unacceptable. This distance is not only beyond of hydrogen generation unit boundary limit، but also beyond of complex boundary limit. Desulphurization Reactor (75%) and Reformer (34%) had the highest role in explosion individual risk in the control room and their risks are unacceptable.
    Conclusion
    Since the proposed method is applicable in all phases of process or system design، and estimates the risk of fire and explosion by a quantitative، comprehensive and mathematical-based equations approach. It can be used as an alternative method instead of qualitative and semi quantitative methods.
    Keywords: Quantitative risk assessment, Process safety, Hydrogen
  • A. Ardeshir *, R. Maknoon, M. Rekab Islami Zadeh, Z. Jahantab Pages 69-80
    Introduction
    Due to the increasing population and the need for setting in cities، we witness an increase in high-rise building in Iran. Moreover، because of the ambiguity and complexity، they have various risks potential. Health problems are among this risks for the residents. These risks have short term or long term effects،which can cause illness or even death.
    Material And Method
    In the present study، health risks in high-rise buildings are identified، assessed and ranked. Health issue are identified by conducting interview with experts in high-rise building an using specific health and safety related checklists. Due to ambiguous nature of risks and existence of uncertainly، fuzzy logic technique with trapezoidal distribution was used for quantification. Finally، after risk evaluation and calculation of critical degree of each risk، the risks were ranked.
    Result
    Risk factors obtained over 0. 5 for most of the risks that indicate the importance of Health in high-rise projects during construction phase. The results also showed that the health risks should be assessed before the start of the project in order to reduce or eliminate their impacts.
    Conclusion
    Safety risks in High-rise Building projects is very important. These risks have many impacts directly and indirectly on the time، quality and costs of projects. Therefore، evaluating and controlling each health risk in the design and implementation phases are essential. Most of the risks factors identified in this study، can be prevented by using personal protective equipment. The role of the training people involved in this projects are essential to use personal protective equipment.
    Keywords: High, rise building, Risk, Health, Fuzzy numbers, Risk Assessment, Construction, Risk Management