فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال هفتم شماره 1 (بهار 1396)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال هفتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه زارعی، منصور رضازاده آذری*، سوسن صالح پور، سهیلا خداکریم، صبا کلانتری، الهه توکل صفحات 1-8
    مقدمه
    مواجهه ی شغلی با سیلیس کریستالی سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان ریه و بیماری های ریوی تحدیدی همراه با فیبروز وسیع می گردد. گرد و غبار سیلیس کریستالی یک خطر عمده سلامتی در صنایع ریخته گری به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مواجهه ی شغلی شاغلین واحد ماهیچه گیری با گرد و غبار سیلیس کریستالی تنفسی در یک کارخانه ریخته گری انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی درسال 1394 در واحد ماهیچه گیری یک کارخانه ریخته گری انجام گرفت. مواجهه ی شغلی 55 نفر از کارگران واحد ماهیچه گیری با گرد و غبار سیلیس کریستالی تنفسی به روش بهینه شده 7602 انستیتو ملی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا ارزیابی گردید. ارزیابی خطر افزوده مرگ و میر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه با استفاده ازمدل ارایه شده در مطالعه Manettej و Rice انجام گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS19 آنالیزشد.
    یافته ها
    میانگین مواجهه ی شغلی با گرد و غبار سیلیس کریستالی تنفسی mg/m3 047/0± 246/0 است. میزان مواجهه ی کلیه شاغلین واحد ماهیچه گیری بالاتر از حدود مجاز توصیه شده می باشد. خطرنسبی مرگ و میر ناشی از سیلیکوزیس بین 63-6 در هر هزار نفر و خطر افزوده مرگ و میر بر اثر سرطان ریه 65 نفر در هر هزار نفر تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    میانگین مواجهه ی شاغلین در واحد ماهیچه گیری با گرد و غبار سیلیس کریستالی تنفسی بالاتر از حدود استاندارد شغلی توصیه شده است. ارزیابی ریسک مرگ و میر ناشی از سیلیکوزیس و ارزیابی خطر افزوده مرگ و میر ناشی از سرطان ریه بالاتر از سطح ریسک قابل قبول است.
    کلیدواژگان: مواجهه ی شغلی، سیلیس کریستالی، ارزیابی ریسک، ریخته گری
  • منیره خادم، فرنوش فریدبد، پرویز نوروزی، عباس رحیمی فروشانی، محمدرضا گنجعلی، سید جمال الدین شاه طاهری*، رسول یاراحمدی صفحات 9-22
    مقدمه
    با توجه به مصرف فراوان سموم آفت کش و اثرات مخرب آن ها روی انسان و محیط زیست، استفاده از روش های دقیق و معتبر جهت شناسایی و اندازه گیری این سموم ضروری می باشد. این مطالعه با هدف طراحی سنسوری با گزینش پذیری بالا برای پایش شغلی و محیطی دیازینون به روش الکتروشیمیایی در نمونه های محیطی و بیولوژیکی انجام شد.
    روش کار
    نانولوله های کربنی و پلیمر قالب مولوکولی (MIP) به عنوان اصلاح کننده در ساختار الکترود خمیر کربنی (سنسور) استفاده شدند. روش الکتروشیمیایی ولتامتری موج مربعی جهت تعیین مقدار به کار رفت. پارامترهای تاثیر گذار بر پاسخ سنسور مانند pH استخراج، pH آنالیز، غلظت الکترولیت و شرایط دستگاهی مانند فرکانس و دامنه موج مربعی طی آزمایشاتی بهینه سازی شده، سپس پاسخ سنسور برای دیازینون ثبت گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج، سنسور توانایی تشخیص گزینش پذیر دیازینون در نمونه های محیطی و بیولوژیکی را داشت. بازه ی خطی برای منحنی کالیبراسیون 10-10×5 تا 6-10×1 مولار و حد تشخیص روش10-10×7/2 مولار محاسبه گردید. سایر ترکیبات موجود در ماتریکس نمونه اثر مداخله کننده ای بر پاسخ سنسور نداشتند. در نهایت سنسور برای تعیین مقدار دیازینون در نمونه های ادرار، آب آشامیدنی و آب رودخانه بدون نیاز به مرحله آماده سازی خاص و پیچیده ای استفاده شد.
    نتیجه گیری
    قابلیت کاربرد سنسورها در تعیین مقدار سموم می تواند نوید بخش پایش های سریع در محل آلودگی بوده و امکان انجام پایش را بدون مراحل آماده سازی خاص برای نمونه فراهم آورد.
    کلیدواژگان: دیازینون، پلیمر قالب مولکولی، سنسور، ولتامتری، پایش بیولوژیکی و محیطی
  • مهدی اصغری، پروین نصیری*، محمدرضا منظم، فریده گل بابایی، حسین عربعلی بیک، علی اکبر شمسی پور، آرمین الله وردی صفحات 23-32
    مقدمه
    برای ارزیابی استرس حرارتی در محیط های کاری از شاخص های مختلفی استفاده می شود اما هیچ کدام از این شاخص ها مورد پذیرش همگان واقع نشده اند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین معیارهای موثر در انتخاب یک شاخص استرس حرارتی و هم چنین وزن دهی این معیارها می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع کاربردی می باشد که طی 10 مرحله طراحی و اجرا گردید. در این مطالعه ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی و نظرات خبرگان (30 نفر)، معیارهای موثر در انتخاب یک شاخص استرس حرارتی تعیین و سپس برای وزن دهی و اولویت بندی این معیارها از آنالیز سلسله مراتبی فازی استفاده شد.
    یافته ها
    با تکمیل پرسش نامه ارسالی توسط خبرگان و بررسی نظرات آن ها و با توجه به درصد پاسخ گویی، 11 معیار انتخاب شدند. معیار ساده بودن شاخص با 6/76 %، بیش ترین درصد پاسخ گویی را به خود اختصاص داد. اما وزن نسبی این معیار 041/0 به دست آمد و کم ترین وزن را پس از ارزان بودن از آن خود کرد و در مقایسه با دیگر معیارها دارای اهمیت کم تری بود. معیار استاندارد بودن با مقدار141/0، بیش ترین وزن نسبی را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که برای داشتن یک اندازه گیری قابل اعتماد و صحیح، قدم اول انتخاب یک شاخص مناسب و صحیح می باشد. برای انتخاب یک شاخص، بر مبنای نظر متخصصین و خبرگان از نظر اهمیت، استاندارد بودن شاخص، مهم ترین معیار انتخاب شاخص می باشد. از دیگر معیارهایی که باید مورد توجه قرار گیرد، دقت شاخص، اعتبار و قابلیت اطمینان و هم بستگی مناسب با شاخص های استرین فیزیولوژیکی است.
    کلیدواژگان: گرما، شاخص های استرس حرارتی، روش دلفی، آنالیز سلسله مراتبی فازی
  • نرمین حسن زاده رنگی، یحیی خسروی*، علی اصغر فرشاد، حامد جلیلیان صفحات 33-44
    مقدمه
    شغل راه بری قطار درون شهری در طبقه مشاغل نوظهور در ایران است. مطالعات محدودی در این زمینه وجود دارد، بنابراین، بار کار فیزیکی شغل راه بری و عوامل موثر بر آن به خوبی مشخص نشده است. در این مطالعه، وظایف و بار کار فیزیکی شغل راه بری واکاوی می شود و راه کارهای کنترلی ارایه می گردد.
    روش کار
    در این مطالعه تلفیقی، تجزیه و تحلیل شغل و روش QEC جهت ارزیابی سطح مواجهه بار کار فیزیکی شغل راه بری مترو به کار رفت. روش های مختلفی شامل بررسی میدانی، بررسی اسنادی، مصاحبه انفرادی، مصاحبه گروهی و بحث گروهی متمرکز جهت بررسی عوامل موثر بر بارکار فیزیکی و استخراج راه کارهای پیشنهادی استفاده شد.
    یافته ها
    سطح مواجهه کل بدن با بار کار فیزیکی در شغل راه بری مترو در وضعیت غیرقابل قبول ارزیابی شد. اگرچه مواجهه در نواحی کمر، شانه/بازو، مچ دست/دست زیر خط آستانه 70 درصد بود، مواجهه در ناحیه گردن باعث بار کار فیزیکی بیش از حد در کل بدن شده است. مضمون های متعددی شامل عدم حمایت کامل از بدن، دید ناکافی روی ریل و نمایش گرها، پوسچر کاری نامناسب بدن و چیدمان نامناسب میز به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر بار کار فیزیکی استخراج شد.
    نتیجه گیری
    یک طرح مداخله ای با اهداف الف) حمایت کامل از بدن راه بر توسط صندلی، سکو و زیر پایی، ب) دید کافی از روی میز راه بری و ریل، ج) پوسچر کاری مناسب بدن در حالت نشسته، دسترسی آسان و دید کافی و د) چیدمان مناسب میز راه بر از نظر کنترل ها، کلیدها و نمایش گرها پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: بار کار فیزیکی، واکاوی شغل، ارزیابی سریع مواجهه، راه بری مترو
  • حمزه محمدی، فریده گل بابایی*، سمیه فرهنگ دهقان، محمد نورمحمدی صفحات 45-52
    مقدمه
    مواجهه با گردو غبار ناشی از ذرات سیلیس کریستالی می تواند سلامت کارگران مشاغل مختلف مانند ریخته گری، سنگ کوبی، سنگ زنی، فعالیت های ساختمانی، مقره سازی، صنایع شیشه گری و سندبلاست را به طور جدی به خطر بیاندازد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی میزان مواجهه با سیلیس کریستالی و تعیین ریسک مرگ و میر ناشی از سیلیکوزیس و سرطان ریه در اثر مواجهه با سیلیس در بین کارگران یک صنعت مقره سازی بود.
    روش کار
    نمونه برداری فردی از 60 کارگر مرد این صنعت با کمک سیکلون نمونه برداری نایلونی 10 میلی متری و فیلترهای ممبران با قطر 37 میلی متر و منافذ 8/0 میکرون صورت گرفت. نمونه ها مطابق روش7601 انستیتو بین المللی ایمنی و بهداشت حرفه ای آمریکا (NIOSH) آماده سازی و به وسیله طیف سنجی مرئی تعیین مقدار شدند. ارزیابی ریسک مرگ و میر در اثر سیلیکوزیس ناشی از مواجهه با سیلیس کریستالی با استفاده از مدل Mannetje و همکاران برای بازه زمانی10 ساله صورت گرفت. میزان مرگ و میر در اثر سرطان ریه با استفاده از مدل رگراسیون خطی استنتاج شده از مطالعه Rice و همکاران محاسبه گردید.
    یافته ها
    بیش ترین میزان مواجهه با سیلیس در واحد بسته بندی مواد (mg/m3 28/0±54/0) و کم ترین میزان مواجهه در قسمت کوره (mg/m3 01/0±02/0) صنعت مورد بررسی بود. به طور کلی در همه نمونه ها، غلظت سیلیس کریستالی بالاتر از حد مجاز مواجهه شغلی توصیه شده توسط انجمن متخصصین بهداشت صنعتی آمریکا (ACGIH)د(mg/m3 025/0) بود. طبق مدل Mannetje و همکاران، میزان مواجهه تجمعی 25 درصد افراد مورد مواجهه در دامنه 0 تا 99/0 قرار می گیرند که نشان دهنده مرگ 1 نفر در هر هزار نفر می باشد. در این مطالعه ریسک مرگ و میر بر اثر سرطان ریه بر اساس مدل خطی Rice و همکاران در دامنه 94-7 نفر در هر هزار نفر کارگر مواجهه یافته با سیلیس به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی میانگین مواجهه حسابی و هندسی سیلیس کریستالی افراد مورد آزمون، بالاتر از حدود توصیه شده شغلی بود. ریسک مرگ و میر ناشی از سیلیکوزیس برای بیش تر کارگران مقره سازی بالاتر از 1 در 1000 (سطح غیر قابل قبول ریسک) تعیین گردید. تخمین مرگ و میر ناشی از سرطان ریه به علت مواجهه با سیلیس نیز سطح بالایی از ریسک مرگ و میر را نشان می داد.
    کلیدواژگان: سیلیس کریستالی، مواجهه شغلی، مرگ و میر، سیلیکوزیس، سرطان ریه، ریسک
  • هادی اسدی، عادل مظلومی*، مروارید ظریف یگانه، مصطفی حسینی، مهین حق شناس، پریسا حاجی زاده مقدم صفحات 53-62
    مقدمه
    یکی از پیامدهای مهم جهانی شدن و پیشرفت به خصوص در کشورهای در حال توسعه حوادث شغلی است، به طوری که در دنیای امروزی هزینه این حوادث لطمه ی سنگینی را به اقتصاد کشورها وارد می کند. لذا با توجه به اهمیت موضوع هدف از این پژوهش برآورد مالی بهروری از دست رفته در اثر مرگ های ناشی ازکار در ایران در سال 1392 می باشد.
    روش کار
    برای انجام این پژوهش از داده های سیستم ثبت حوادث مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی استفاده گردید. برای برآورد مالی بهره وری از دست رفته از فرمول مورد استفاده توسط مراکز کنترل و پیش گیری از بیماری آمریکا (CDC) استفاده شد. در نهایت بعد از جایگزینی پارامترهای لازم میزان بهره وری از دست رفته محاسبه گردید.
    یافته ها
    مجموع مقدار سال های از دست رفته عمر برای مرگ های ناشی از حوادث شغلی، 15/1293سال محاسبه شد. هم چنین میزان ریالی بهره وری از دست رفته در کشور، 06/730513 ریال برآورد گردید. بیش ترین زیان ایجاد شده مربوط به گروه سنی 59-50 سال بود.
    نتیجه گیری
    منفی بودن مقدار میزان افزایش بهره وری، بالا بودن مقدار میزان تنزیل، کم بودن مقدار امید به زندگی در کشور و هم چنین پایین بودن دستمزدهای کارگران، از دلایل بسیار ناچیز تاثیر منفی مرگ های ناشی از کار بر روی بهره وری کشور می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، بهره وری از دست رفته، ایران
  • محسن امیدوار* فرشته نیرومند صفحات 63-76
    مقدمه
    روش FMEA یکی از روش های پر کاربرد در ارزیابی و اولویت بندی ریسک می باشد؛ لیکن به چندین دلیل، کاربرد آن در عمل دچار محدودیت می باشد. این مطالعه با هدف حذف این محدودیت ها، با استفاده از اصول منطق فازی و تئوری خاکستری در قالب اعداد z و روش تصویر خاکستری (GRP) انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تحلیلی-مقطعی بوده که به منظور اولویت بندی ریسک های جرثقیل سقفی انجام گردید. ابتدا یک تیم FMEA متشکل از 4 متخصص تشکیل گردید. سپس، نظرات تیم در قالب اعداد z جمع آوری شده و وزن هر یک از ریسک فاکتورها (O، S و D) با استفاده از روش فازی AHP تعیین شد. در نهایت، حالت های شکست با استفاده از روش GRP اولویت بندی گردیدند.
    یافته ها
    از 13 مورد حالت شکست شناسایی شده، روش FMEA سنتی به 7 مورد، اولویت یکسان داده و در نتیجه 9 سطح ریسک تعیین شد. اما در روش پیشنهادی، محدودیت های FMEA حذف شده و در نتیجه 13 اولویت به حالت های شکست اختصاص یافت.
    نتیجه گیری
    روش ارایه شده با اتکابه روش های AHP فازی،اعداد Z و GRP به ترتیب مشکل یکسان بودن وزن های مربوط به ریسک فاکتورها، عدم قطعیت موجود در داده ها (نظرات متخصصین) و اولویت بندی حالت های شکست را حذف نموده و نسبت به روش FMEA سنتی از توانایی بالاتری در اولویت بندی ریسک ها برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: FMEA، عدد Z، روش AHP، روش GRP، منطق فازی
  • مهدی ملکوتی خواه، علی کریمی*، سیدمصطفی حسینی، امیر رستگارخالد صفحات 77-84
    مقدمه
    تعارض کار-خانواده به عنوان پارامتری اجتماعی می تواند بر تمرکز افراد و برسلامت کارگران اثرگذار باشد. هدف از این مطالعه ارایه مدل تئوری ارتباط بین تعارض کار-خانواده و حوادث شغلی با درنظر گرفتن پارامترهای مهمی هم چون استرس شغلی و سلامت فردی در یکی از صنایع فولاد کشور می باشد.
    روش کار
    جامعه آماری پژوهش، کارکنان بخش فولادسازی یکی از صنایع فولاد کشور می باشد. این مطالعه مقطعی-تحلیلی بوده و 270 نفر در دو گروه حادثه دیده (گروه مورد) و بدون حادثه (گروه شاهد) انتخاب شدند، پرسش نامه 4 بخشی شامل پرسش های دموگرافیک، پرسش نامه های 18 سوالی تعارض کار-خانواده، استرس شغلی 35 سوالی و سلامت عمومی 28 سوالی توسط افراد مورد مطالعه تکمیل گردید. داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار AMOS مورد تحلیل قرار گرفت و مدل مربوطه ارایه گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان می دهد که مدل ارایه شده شاخص های برازش را به خوبی پوشش می دهد و بارهای عاملی همه ی پارامترها معنی دار می باشند(p<0.001). هم چنین سلامت فردی و استرس شغلی با ضریب بالا می تواند بر تعارض کار-خانواده تاثیر بگذارد و تعارض کار-خانواده در بروز حادثه اثر گذار می باشد.
    نتیجه گیری
    کاهش تعارض کار-خانواده به عنوان شاخصی اجتماعی که یک عامل زمینه ای در بروز استرس می باشد، می تواند در پایین آوردن میزان حوادث شغلی موثر بود و سیستم مدیریتی سازمان می تواند با مدیریت بهینه این عامل مهم، سطح ایمنی شاغلین خود را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، حادثه شغلی، استرس، صنایع فولاد
|
  • Fatemeh Zarei, Mansour R. Azari*, Sousan Salehpour, Soheila Khodakarim, Saba Kalantary, Elahe Tavakol Pages 1-8
    Introduction
    Occupational exposure to crystalline silica increases the risk of lung cancer and restrictive lung disease with extensive fibrosis. Silica dust is a major health hazard in foundry factories. The aim of this study was to determine core making workers’ exposure to respirable crystalline silica dust in a foundry factory.
    Material and
    Method
    This cross-sectional study was conducted in core-making unit of a foundry factory in 2015. Occupational exposure of 55 workers to respirable crystalline silica aerosols was evaluated by using the improved NIOSH7602 method in core-making unit. Risk assessments for silicosis and excess lifetime risk of mortality from lung cancer were done according to Manettej and Rice models¡ respectively. Data was analyzed with Spss19 software.
    Result
    The mean of respirable crystalline silica dust was 0.246 ± 0.351 (mg/m3). All workers’ exposure to respirable crystalline silica was higher than recommended occupational exposure limits. Silicosis mortality risk and excess lifetime risk of mortality from lung cancer were estimated in the range of 6-63 and 65 per thousand people¡ respectively.
    Conclusion
    The mean of workers’ exposure to respirable crystalline silica was higher than recommended occupational exposure standards in core making unit. The risk assessment of silicosis mortality and excess lifetime risk of mortality from lung cancer were higher than acceptable levels of risk.
    Keywords: Occupational Exposure, Crystalline Silica, Risk Assessment, Foundry
  • Monireh Khadem, Farnoush Faridbod, Parviz Norouzi, Abbas Foroushani Rahimi Foroushani, Mohammad Reza Ganjali, Seyed Jamaleddin Shahtaheri*, Rasoul Yarahmadi Pages 9-22
    Diazinon is commonly used for pest control in the agricultural fields because of its relatively low cost and high efficiency. Due to the increasing application of pesticides, reliable and accurate analytical methods are necessary for their monitoring. This work was aimed to design the high selective electrochemical sensor for determining of diazinon in biological and environmental samples. The composition of sensor was modified with multi-walls carbon nanotubes and a molecularly imprinted polymer (MIP). A diazinon MIP was synthesized and applied in the carbon paste electrode (CP). The prepared sensor was used to determine the concentration of analyte. Parameters affecting the sensor response, such as sample pH, electrolyte concentration and its pH, and the instrumental parameters of square wave voltammetry, were optimized in different levels to select the optimum conditions for analysis of diazinon. The MIP-CP electrode showed very high specificity for determining the analyte. The obtained linear range was 1×10-6 to 5×10-10 mol L-1. The detection limit was 2.7×10-10 molL-1. This sensor was successfully used to determine the diazinon in environmental and biological real samples without special sample pretreatment before analysis.
    Keywords: Diazinon, Molecularly Imprinted Polymer, Sensor, Biological Monitoring
  • Mahdi Asghari, Parvin Nassiri*, Mohammad Reza Monazzam, Farideh Golbabaei, Hossein Arabalibeik, Ali Akbar Shamsipour, Armin Allahverdy Pages 23-32
    Introduction
    To evaluate heat stress in the workplace different indices are used. But, none of these measures have been widely accepted. The aim of this study was to determine effective criteria in selecting a heat stress index and weighting of these criteria.
    Material and
    Method
    This study is a qualitative study that was designed and conducted within 10 stages. In the current study, effective criteria for choosing a heat stress index was determined by using Delphi technique and expert’s opinions (30 people), and then the fuzzy analytic hierarchy process was used for weighting and prioritization of these criteria.
    Results
    Analyzing the completed questionnaires by the experts and according to the percentage of respondents, 11 criteria were finally selected. “Simplicity” criteria by %76.6 had the highest percentage of response. But, the relative weight of this criteria was 0.041, and had the lowest weight after the “low cost” criteria. The criteria relating to the “Standard” item was 0.141as the highest relative weight.
    Conclusion
    It can be concluded that the first step to have a reliable and accurate measurement is to choose a proper and correct index. Based on specialists and expert’s opinions, standardization of the index is the most important selection criteria. Other criteria that must be considered were accuracy, reliability and good correlation with the physiological strain indices.
    Keywords: Heat, Heat Stress Indices, Delphi Technique, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP)
  • Narmin Hassanzadeh Rangi, Yahya Khosravi*, Ali Asghar Farshad, Hamed Jalilian Pages 33-44
    Introduction
    Metro driving is one of the newest jobs in Iran. There are few studies in this field. Therefore, the physical workload and their influencing factors have not been identified in metro driving. The objective of this study was task and physical workload analysis of metro driving to recommend control measures.
    Material and
    Method
    In this mixed method study, task analysis and Quick Exposure Check (QEC) were used to assessment of physical workload in metro driving. Different methods and techniques including field investigation, document reviews, individual and focus group interviews, and focus group discussions were used to analysis physical workload to recommend control measures.
    Result
    Whole body exposure with physical workload was assessed unacceptable in metro driving. Although the exposures in back, shoulder/arm and hand/wrist were under threshold 70%, neck exposure lead to over physical workload in the whole body. Many themes include unsupported body; non-sufficient view on the track and on displays; awkward posture and unsuitable layout were extracted as significant factors influencing on physical workload.
    Conclusion
    An intervention plan was recommended to a) support body by chair, platform and footplate; b) optimize a sufficient view on the track and on displays; c) maintain body postures in seating position with easy reaching distance and sufficient view; and d) design a suitable layout for driving panel regarding to controls, keys and displays.
    Keywords: Physical Workload, Job Analysis, Quick Expossure Check, Metro Driving
  • Hamzeh Mohammadi, Farideh Golbabaei, Somayeh Farhang Dehghan, Mohammad Normohammadi Pages 45-52
    Introduction
    Exposure to crystalline silica dust can seriously threaten health of workers engaged in processes such as casting, stone crushing, grinding, construction activities, insulator manufacturing, and glassblowing and sandblasting. The aim of this study was to assess occupational exposure to crystalline silica and to determine the risk of mortality from silicosis and lung cancer in an insulator manufacturer.
    Material and
    Method
    Air personal sampling was performed using 10 mm nylon cyclone and mixed cellulose ester (MCE) membrane filters (5 mm diameter, 0.8 μm pore size) for 60 male workers. Samples were prepared and analyzed according to the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) 7601 standard method. The risk assessment of mortality due to silicosis resulting from crystalline silica exposure was done by using model of Mannetje et al. for the period of 10 years. The mortality rate of lung cancer was determined using a linear regression model derived from the study Rice et al.
    Result
    The highest and lowest exposure levels to silica were belonged to the packing unit (0.54±0.28 mg/m3) and the furnace (0.02±0.01 mg/m3), respectively. Crystalline silica concentrations for all samples were higher than Threshold Limit Values (0.025 mg/m3) recommended by the American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH). According to Mannetje et al. model, the cumulative exposure of 25% workers was in the range 0 to 0.99 that it represents 1 death per 1,000 people. The risk of mortality due to lung cancer was obtained in the range of 7-94 persons per 1000 workers exposed to silica.
    Conclusion
    In general, the geometric and arithmetic mean of crystalline silica exposure was higher than threshold limit value for most of the subjects. For all workers of the insulator manufacturer, the risk of silicosis related mortality was higher than 1/1,000 (unacceptable level of risk). Predicting the lung cancer mortality from silica exposure indicated a high level of mortality risk among understudied workers.
    Keywords: Crystalline Silica, Occupational Exposure, Mortality, Silicosis, Lung Cancer, Risk
  • Hadi Asady, Adel Mazloumi*, Morvarid Zarif Yeganeh, Mostafa Hosseini, Mahin Haghshenas, Parisa Hajizadeh Moghadam Pages 53-62
    Introduction
    One of the important consequences of globalization and development, especially in developing countries, are occupational accidents. As, today the economic burden due to these accidents is remarkable on the country’s economy. The aim of this study was financial estimate of the productivity loss due to work-related deaths in Iran in 2013.
    Material and
    Method
    In this study, occupational accident data were used registered in the environmental and occupational health center, in Iranian Ministry of Health and Medical Education. A formula used by the Centers for Disease Control and Prevention America (CDC) was used to estimate the productivity loss. Finally, after replacing the necessary parameters amount of productivity loss was calculated.
    Result
    The total lost years of life were calculated 1293.15 years due to the deaths caused by occupational accidents. The total amount of monetary loss due to the productivity loss in the country, was estimated 730513.06 Rials. The greatest loss was in the 59-50 years old age group.
    Conclusion
    The negative rate of productivity, the large quantity of the discount rate, low life expectancy in the country as well as the low wages of the workers, are the likely reasons for minimal negative impact of the workforce deaths on the country’s productivity.
    Keywords: Occupational Accidents, Productivity Loss, Iran
  • Mohsen Omidvar* Fereshteh Nirumand Pages 63-76
    Introduction
    FMEA method is one of the most used techniques in risk assessment and prioritization. But, due to several reasons, its application has been limited to the real-world settings. The aim of this study was to deal with these restrictions using the combined fuzzy (in terms of the Z-numbers) and grey (in terms of the grey relational analysis) theories.
    Material and
    Method
    The current study is an analytical cross-sectional survey that was performed to prioritize the failure modes of the overhead cranes. Initially, an FMEA team including 4 specialists was established. Then, the opinions of the team members were gathered in terms of the Z-numbers and the weights of the risk factors (O¡ S, and D) were determined using the fuzzy AHP method. Finally, the failure modes were prioritized using the GRP method.
    Result
    From 13 cases of the identified failure modes, the conventional FMEA was assigned equal priority to the 7 cases and as a result 9 risk priorities were determined. But, in the proposed method, because of the elimination of the restrictions of conventional FMEA, 13 risk priorities were assigned to the failure modes.
    Conclusion
    Relying upon the fuzzy AHP, Z-numbers and GRP method, the proposed method dealt with the equal weights of the risk factors, fuzziness of the data (expert’s judgments) and the prioritization of the failure modes. The proposed method has more capabilities in relation to the conventional FMEA for prioritization of the failure modes.
    Keywords: FMEA, Z Numbers, AHP, GRP, Fuzzy Theory
  • Mahdi Malakoutikhah, Ali Karimi*, Mostafa Hosseini, Amir Rastgarkhaled Pages 77-84
    Introduction
    Work-Family Conflict can influence the physical and mental health of workers as a social parameter. The aim of this study is supposed to provide theoretical model of relationship between work-family conflict and occupational accidents, taking into account parameters such as job stress and general health of employees in a steel manufacturing industry.
    Material and
    Method
    Research population included workers of steel department of a steel manufacturing industry. This research was a cross-sectional study, and 270 individuals were selected in two groups, with an accident experience during lasts 5 years (case) and without (control). They responded to questionnaires including 4 parts, demographic, 18 questions of work-family conflict, 35 questions of job stress and, 28 questions of general health. Data were analyzed and introduced using AMOS software.
    Result
    Result showed that the model present an excellent goodness of fit and all of factors were significant between parameters (p
    Conclusion
    Reducing work-family conflict as a social parameter affecting stress can be effective in the reduction of occupational accidents. The organizational management system with optimization of this important factor can upgrade its level of occupational safety.
    Keywords: Work, family Conflict, Occupational Accident, Stress, Steel Manufacturing Company