فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی خسروی دانش، عادل مظلومی*، شقایق زهرایی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 181-190
    مقدمه
    معلمی شغل پر استرسی می باشد اما علی رغم این ماهیت پرتنش اکثریت معلمان مضطرب و بی انگیزه نیستند و شغل خود را ارزش مند و رضایت بخش می دانند. مدل الزامات شغلی-منابع (JD-R) از جامع ترین مدل های مطالعات استرس شغلی می باشد که به بررسی هم زمان عوامل انگیزشی و استرس زا و اثرات آنها می پردازد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های شغلی معلمان (شامل الزامات شغلی و منابع شغلی) و پیامدهای آنها با استفاده از مدل الزامات شغلی-منابع صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی بین 247 نفر از معلمان دبیرستان های مناطق شهر تهران، با استفاده از نمونه گیری تصادفی و خوشه ایدومرحله ای در سال 1395، صورت گرفت. در این مطالعه تآثیر ویژگی های شغلی شامل مولفه های الزامات شغلی (شامل بدرفتاری دانش آموزان، تعارض بین کار-خانواده و نیاز عاطفی) و منابع شغلی ( شامل حمایت مدیریت و وضعیت شغلی) بر روی خستگی عاطفی، نیرومندی، علایم بیماری و تعهد سازمانی افراد با استفاده از مدل الزامات شغلی-منابع مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و برازش مدل به روش آنالیز مسیری و توسط نرم افزار AMOS نسخه 23صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل مذکور از شاخص های برازش مطلوب برخوردار می باشد و ضرایب اثر تمامی متغیرها معنی دار می باشند(p<0.001). طبق مدل مطالعه، الزامات شغلی(β=0.3) به صورت قوی تری نسبت به منابع شغلی(β=-0.2)، خستگی عاطفی معلمان را پیش بینی می کرد، هم چنین رابطه این دو متغیر با نیرومندی برابر اما مخالف یک دیگر مشاهده شد(β=± 0.27). علاوه بر این نتایج نشان دادند که خستگی عاطفی، رابطه بین الزامات شغلی و سلامت، و نیرومندی رابطه بین منابع شغلی و تعهد سازمانی معلمان را به صورت جزیی میانجی گری می کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، اتخاذ برنامه هایی با اولویت تعدیل الزامات شغلی و سپس، بهبود منابع شغلی در دست رس معلمان می تواند از راه کارهای موثر بر کاهش فرسودگی شغلی و افزایش تعلق خاطر شغلی، سلامت و تعهد سازمانی این عزیزان باشد.
    کلیدواژگان: مدل الزامات شغلی، منابع، خستگی عاطفی، نیرومندی، معلمان
  • الهام رحمان زاده، فریده گلبابایی، علی فقیهی زرندی، سید غلامرضا موسوی*، محمدرضا بانشی صفحات 191-202
    مقدمه
    کروم شش ظرفیتی (Cr+6) یک اکسیدکننده بسیار قوی است که علیرغم کاربردهای فراوان در انواع صنایع، بر حسب مدت مواجهه می تواند منجر به سرطان ریه، زخم های عمیق (در دست، بازو، زبان و سقف دهان)، سوراخ شدن تیغه بینی، سوزش و التهاب در بینی، ریه ها و قسمت فوقانی دستگاه تنفس، آسم، درماتیت تماسی، آسیب به کلیه و کبد و حساسیت پوستی شود. هدف از انجام این مطالعه، سنجش کارایی کربن فعال در جذب سطحی کروم (VI) از جریان هوا و پارامترهای موثر بر آن است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از دستگاه نبولایزر (مهپاش) به عنوان مولد میست کروم استفاده شد و عوامل موثر بر آن از قبیل میزان جریان هوا (1 و 3 لیتر بر دقیقه)، غلظت اولیه کروم (05/0، 15/0، 1 و 10 میلی گرم برمترمکعب) و عمق بستر جذب (5/2، 5 و 10 سانتی متر) بررسی گردید. به منظور تسهیل در پیش بینی عمل کرد ستون جذب کربن فعال، از مدل یون-نلسون و توماس و برای تعیین میزان تطابق مدل با داده های واقعی، از آزمون هم بستگی استفاده شد.
    یافته ها
    ظرفیت جذب کربن فعال با افزایش عمق بستر جذب، افزایش یافته اما با افزایش میزان جریان هوا و غلظت ورودی، کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد مدل یون-نلسون و توماس با ضریب هم بستگی بالاتر از 9953/0، با داده های آزمایش گاهی مطابقت دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که کربن فعال کارایی بالایی در جذب سطحی کروم (VI) دارد، به طوری که راندمان آن در میزان جریان 3 لیتر بر دقیقه، عمق بستر 5 سانتی متر و غلظت 20 و 200 برابر TLV به ترتیب 42/85 و 83/71 درصد است.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، کروم شش ظرفیتی هوابرد، کربن فعال، مدل یون، نلسون، مدل توماس
  • پریسا مشعشعی، جلیل نظری، سید شمس الدین علیزاده * صفحات 203-218
    مقدمه
    رشد جمعیت و توسعه بی رویه شهرها باعث تولید روزافزون انواع مواد زاید جامد شده است و در این بین، رفتگران بنا بر ماهیت شغلی خود در معرض انواع خطرات و مواد سمی قرار می گیرند. هدف از انجام این مطالعه شناسایی عوامل خطر ایجاد کننده حوادث و بیماری در رفتگران شهر تبریز و در نهایت ارایه ی راه کارهایی مناسب جهت کنترل و رفع آنها به منظور ارتقاء سطح سلامت و ایمنی آنها می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است که در یک بازه زمانی سه ماه در سال 1395 بر روی 150 نفر از رفتگران شاغل در پنج منطقه (مناطق 2، 5، 6، 7و 9) شهرداری شهر تبریز انجام گرفت. روش جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه خودساخته بود. اعتبار محتوی پرسش نامه به صورت کیفی، با استفاده از روش پانل خبرگان و پایایی پرسش نامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ انجام شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 7/36% افراد حداقل یک مورد حادثه را طی دو سال گذشته تجربه کرده اند. سوابق بیماری افراد مورد مطالعه نشان داد که کمردرد با 7/20% و بعد از آن مشکلات پوستی با 7/10% بالاترین میزان شیوع و بیماری کلیه/مثانه و تیرویید با 7/0% کم ترین میزان شیوع را داشت. درصد علایم اختلالات اسکلتی و عضلانی به ترتیب در دست، کمر، پاها بیش ترین میزان و در آرنج و ران کم ترین میزان را داشت. یافته های پژوهش نشان داد که 70/50% از افراد مورد مطالعه با کسب میانگین نمره 82/168 دارای وضعیت ایمنی و بهداشت نامطلوب، 71/21% از افراد دارای وضعیت متوسط و 81/26% از افراد دارای وضعیت نامطلوب بودند. از میان مولفه های ایمنی و بهداشت به ترتیب مولفه لباس کار و سایر لوازم حفاظت فردی و مشکلات روانی با کسب درصد بالای 80 درصد جزء نامطلوب ترین مولفه های ایمنی و بهداشت و مولفه معاینات ادواری و برنامه های آموزشی ایمنی و بهداشت از وضعیت مطلوبی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که بیش از نیمی از رفتگران (70/50%) دارای وضعیت ایمنی و بهداشتی نامطلوب بودند. کمبود یا عدم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی و مشکلات روانی در بین این کارگران بیش تر از سایر مسایل مشهود بوده و نیاز به اقدامات اساسی در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: رفتگر، ایمنی، بهداشت، تبریز
  • رضا جعفری ندوشن، محمد جواد جعفری*، غلامعباس شیرالی، سهیلا خداکریم، حسن خادمی زارع، امیرعباس حامد منفرد صفحات 219-232
    مقدمه
    مهندسی رزیلینس یکی از رویکردهای نوین مدیریت خطر و توانایی ذاتی یک سیستم در تطبیق کارهای خود پیش از، در طی و پس از تغییرات و وقایع ناخواسته است به گونه ای که بتواند عمل کرد سیستم را تحت شرایط قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی حفظ نماید. هدف از این مطالعه، شناسایی شاخص های رزیلینس سازمانی پالایشگاه ها و اولویت بندی آنها با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی بود.
    روش کار
    یک مطالعه کیفی جهت شناسایی شاخص های رزیلینس سازمانی مجتع های پالایشگاهی انجام شد. روش اصلی جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بود که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و مرور متون، شاخص ها استخراج و تعیین شدند. وزن دهی و رتبه بندی شاخص های شناسایی شده، به وسیله تکنیک تاپسیس فازی انجام شد.
    یافته ها
    یازده شاخص در بخش رزیلینس سازمانی شناسایی شدند که عبارتند از: تعهد مدیریت، نظام مدیریت عمل کرد، جریان اطلاعات/ارتباطات، فرهنگ مشارکت، فرهنگ مدیریت خطا، مدیریت منابع انسانی، آموزش، آمادگی، انعطاف پذیری، مدیریت تغییر و فرهنگ نوآوری. نتایج نشان داد شاخص تعهد مدیریت(وزن 035/0) و آمادگی(وزن 031/0) دارای بیش ترین تاثیر و شاخص فرهنگ نوآوری نسبت به سایر شاخص ها دارای کم ترین اهمیت بود.
    نتیجه گیری
    سازمان های فنی اجتماعی بحرانی بالاخص مجتمع های پالایشگاهی به منظور بهبود مدیریت ایمنی و رزیلینس می توانند بر روی شاخص های تاثیرگذار بر اساس اولویت، تمرکز نموده و نسبت به پایش و بهبود آنها اقدام نمایند. اصلاح و بهبود شاخص های موثر منجر به ارتقاء ایمنی و سطح رزیلینس سازمان خواهد شد.
    کلیدواژگان: رزیلینس سازمانی، مجتمع های پالایشگاهی، تاپسیس فازی
  • زهره محبیان، حبیب الله دهقان*، احسان الله حبیبی صفحات 233-244
    مقدمه
    استرس حرارتی یکی از عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار است که می تواند باعث اختلال در عمل کردهای شناختی افراد شود. هدف از این تحقیق بررسی اثر سطوح مختلف گرما بر روی میزان توجه و زمان واکنش در شرایط آزمایشگاهی بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 33 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت شامل 17مرد و16زن با میانگین و انحراف معیار سنی1/22 (±3/2) مورد بررسی قرارگرفتند. پس از 5/1 ساعت مواجهه با دو سطح دمای C‏°22 و C°37 ،درصد توجه افراد با استفاده از آزمون عمل کرد پیوسته و زمان واکنش آنها با استفاده از دستگاه سنجش زمان واکنش اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون های توجه وزمان واکنش نشان داد که با افزایش دما، میانگین میزان توجه کاهش و زمان واکنش افزایش می یابد که از نظر آماری این تفاوتها معنادار بود (001/0˂P).درصد توجه درشرایط مواجهه با دمای 22درجه سانتی گراد به طور معناداری بیش تر از میزان مربوطه در دمای 37 درجه سانتی گراد بود (001/0˂P). زمان واکنش درشرایط مواجهه با دمای 37 درجه سانتی گراد به طور معنی داری بیش تر از میزان مربوطه در دمای 22 درجه سانتی گراد بود (001/0˂P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که گرما از طریق افزایش زمان واکنش و کاهش درصد توجه افراد منجربه افت عمل کردهای شناختی آنها می شود. بنابراین در پست های کاری مانند اتاق های فرمان و صنایع مختلف که نیاز به توجه، تمرکز و عکس العمل سریع دارند در نظر گرفتن و بهینه سازی شرایط گرما به منظور افزایش سطح توجه و کاهش زمان واکنش ضروریست.
    کلیدواژگان: گرما، توجه، زمان واکنش، عمل کرد شناختی، آزمون عمل کرد پیوسته
  • حمید سرخیل*، شاهرخ رهبری، مهیار حبیبی راد، جواد توکلی صفحات 245-254
    مقدمه
    استفاده از اصول ایمنی ذاتی در فاز های ابتدایی طراحی فرآیند بسیار کارآمد می باشد، چرا که ارزان و پربازده است. در حالی که در فاز های ابتدایی طراحی فرآیند اطلاعات کاملی در دسترس نیست. استفاده از شاخصی معتبر به منظور ارزیابی ایمنی ذاتی می تواند بسیار کارآمد باشد، به طوری که با مقایسه نتایج کمی می توان بهترین مسیر به منظور طراحی فرآیندی ایمن تر را انتخاب نمود.
    روش کار
    در این تحقیق توسط روش ماتریس سه بعدی سلسله مراتبی غربالی، شاخص هایی جامع به منظور ارزیابی ایمنی ذاتی فرآیند (ISD) و هم چنین ارزیابی هزینه ناشی از اجرای طراحی ذاتا ایمن (ISDC) مورد بررسی قرار گرفته است. از طرفی با استفاده از شاخص های معرفی شده ایمنی ذاتی فرآیند تولید استیک اسید و هزینه های ناشی از اجرای ISD ارزیابی شده است. ابعاد ماتریس های ISD و ISDC شامل 1) بردار اقدامات چهارگانه طراحی ذاتا ایمن، 2) بردار مکانی طراحی ذاتا ایمن و 3) بردار پارامتر (کمیت) طراحی ذاتا ایمن می باشد.
    یافته ها
    به منظور بهینه سازی اجرای طراحی ذاتا ایمن و بهینه سازی هزینه ها از سه فرضیه استفاده شده است که از این میان، فرضیه استفاده از دو فرآیند با ظرفیت نصف به عنوان طراحی با بیش ترین سطح ایمنی ذاتی و فرضیه استفاده از متانول 50% به عنوان کم هزینه ترین فرآیند انتخاب شده اند.
    نتیجه گیری
    در این ارزیابی ها امتیاز کل شاخص ایمنی ذاتی برای فرضیات سه گانه به ترتیب برابر با 55، 70 و 135 بوده و هزینه غیر ریالی کل فرضیات سه گانه به ترتیب برابر با 858.000، 746.000 و 803.000 دلار برآورد شده است. به طوری که این ابزار تاثیر سناریوهای مختلف در طراحی ذاتا ایمن را نشان می دهد و هم چنین می تواند تضاد بین چهار اصل اساسی ISD و تاثیر آن بر روی عوامل ایمنی و هزینه، با استفاده از یک سیستم جایگزینی تامین کننده متانول را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: ماتریس های سه مرحله ای ISD و ISDC، طراحی فرآیند، استیک اسید، ایمنی ذاتی
  • پیمان یاری، رسول یاراحمدی*، یحیی خسروی، مسعود صالحی، حمید کاریزنوی صفحات 255-266
    مقدمه
    روش تحلیل تناظر و تهیه الگوی حوادث و مخاطرات شغلی قادر به پیش گویی و پیش بینی حوادث و اولویت بندی ریسک ها و آسیب ها به صورت خودکار می باشد. این روش برای هر شرکتی ، صرف نظر از اندازه آن قابل اجرا می باشد. هدف این مطالعه ارایه الگوی حوادث و مخاطرات شغلی براساس وابستگی گروه های ریسک-آسیب می باشد که با استفاده از آن می توان حوادث شغلی را مدیریت کرد.
    روش کار
    در این مطالعه گزارش های حوادث شغلی ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی در یک دوره زمانی ده ساله از ابتدای سال 1384 تا پایان سال 1393 (300،222 حادثه) جمع آوری شده و نوع ریسک و آسیب مربوط به هر یک از حوادث براساس معیارهای سازمان بین المللی کار مشخص شده و در یک ماتریس ریسک- آسیب ( 18×18) طبقه بندی گردید. با استفاده از تحلیل تناظر و انجام فرآیند ادغام، گروه های ریسک -آسیب به صورت جداگانه شناسایی گردید که از آنها به عنوان الگوهای حوادث و مخاطرات شغلی استفاده شد. در الگوهای مربوطه وابستگی بین ریسک ها و آسیب ها قابل شناسایی است که این امر باعث تسهیل تصمیم گیری در ارزیابی ریسک در شرکت های تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی می گردد.
    یافته ها
    با توجه به تحلیل های انجام شده، سه گروه حوادث شغلی به دست آمد که متغیرهای این سه گروه از الگوهای به دست آمده استخراج شده است. اولین گروه از شش ریسک و هفت آسیب تشکیل شده است که متغیرهای ریسک (تماس با مواد داغ، حوادث ناشی از مواد سوزنده و خورنده، تماس با مواد شیمیایی، حوادث ناشی از مواد سمی، تماس با تجهیزات الکتریکی، انفجار و آتش سوزی) و آسیب (سوختگی، سایر آسیب ها، آسیب های چندگانه، گاز گرفتگی، خفگی، مسمومیت و خطرات محیط زیستی) هستند، دومین گروه از هفت ریسک و شش آسیب تشکیل شده است که متغیرهای ریسک (حوادث ناشی از جابه جایی کردن، پرتاب پلیسه یا ذرات، خفگی، لغزیدن، سقوط افراد، سقوط اشیا و سایر حوادث ) و آسیب (پیچش و رگ به رگ شدن، فرو رفتن اجسام در بدن، فرو رفتن اجسام در چشم، بریدگی و قطع عضو، زخم سطحی و زخم عمیق) می باشند. در نهایت سومین گروه از پنج ریسک و پنج آسیب تشکیل شده است که متغیرهای ریسک (ریزش وماندن زیر آوار، تصادف با وسیله نقلیه، برخورد با وسایل مختلف، گیر کردن داخل یا بین اشیاء، حوادث ناشی از ابزار دستی) و آسیب (شکستگی اعضا، در رفتگی، کمر درد، ضرب خوردگی، کوفتگی و له شدگی) هستند. لازم به ذکر است که با بررسی این الگوها می توان به تشخیص و اولویت بندی حوادث شغلی پرداخت.
    نتیجه گیری
    گروه های به دست آمده باعث ایجاد فرصت های جدید در جهت توسعه برنامه های کاربردی به منظور تحلیل، تفسیر و مدیریت خودکار حوادث شغلی در راستای به حداقل رساندن عدم قطعیت و افزایش عینیت می گردد. مزیت تحلیل های انجام گرفته در این مطالعه نسبت به سایر تحلیل های مشابه در نظر گرفتن هم زمان ریسک ها و آسیب ها و به دست آوردن گروه های متشکل از دو متغیر است. با توجه به فراوانی و توزیع جرم متغیرهای ریسک و آسیب موجود در گروه های به دست آمده، متغیرهای ریسک و آسیب گروه 3 دارای بیش ترین اهمیت و متغیرهای ریسک و آسیب گروه 2 دارای اهمیت کم تر و متغیرهای ریسک و آسیب گروه 1 دارای کم ترین اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل تناظر، ماتریس ریسک- آسیب، ریسک، آسیب، حوادث شغلی
  • اسماء زارع، سعید یزدانی راد، فاطمه دهقانی، فریبرز امیدی، ایرج محمد فام * صفحات 267-278
    مقدمه
    با وجود تلاش های مداوم برای کاهش خطای انسانی در سیستم های مختلف، اشتباهات و رفتار نا ایمن علت اصلی وقوع حوادث در محیط کار می باشد. مطالعات زیادی برای شناسایی و بهبود خطای انسانی در سال های اخیر انجام گرفته اند. تعداد زیاد مطالعات خطای انسانی با تنوع بالای مباحث، مرور کلی در این زمینه را برای محققان دشوار ساخته است. بنابراین یک مرور سیستماتیک مطالعات گذشته، بهترین راه برای به اشتراک گذاشتن یافته های مفید مطالعات و در دسترس قرار گرفتن گرایشات مطالعات آینده در زمینه خطای انسانی می باشد.
    روش کار
    مقالات بعد از جستجوی سیستماتیک در پایگاه های داده معتبر، بر اساس عنوان مقاله، سال انتشار، عنوان مجله/کنگره، شهر/ منطقه، سطح سازمان بندی، شغل مورد بررسی، نوع سازمان و روش استفاده شده رمزگذاری شدند و به بررسی دقیق براساس کدبندی ها پرداخته شد.
    یافته ها
    سه گروه مطالعات خطای انسانی شناسایی شدند. گروه اول مطالعات از جنبه مدیریت ایمنی، ارزیابی و برنامه ریزی ایمنی به بررسی خطای انسانی پرداخته اند. گروه دوم تاثیرات خصوصیات فردی مثل رفتار فرد، ادراک و میزان آموزش را بر میزان خطای انسانی بررسی کرده اند. گروه سوم اطلاعات حاصل از حوادث پیشین را برای بهبود رفتار افراد و کاهش خطای انسانی به کار گرفته اند. به منظور تعیین بهتر گرایشات مطالعات، از جنبه های زمانی و موضوعی به بحث راجع به مباحث پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    در آخر، در این مطالعه مروری، شکاف های مطالعاتی مرتبط با خطای انسانی شناسایی و راهکارهای مناسب ارایه گردید.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، مدیریت ایمنی، مرور سیستماتیک، آنالیز زمانی، آنالیز موضوعی
|
  • Mojtaba Khosravi Danesh, Adel Mazloumi *, Shaghayegh Zahraei, Abbas Rahimi Foroushani Pages 181-190
    Introduction
    Teaching has been reported stressful. Although, the majority of teachers aren’t anxious or unmotivated and they even consider their job valuable and satisfying. Job demands-resources (JD-R) is a comprehensive model in occupational stress domain that simultaneously examines the stressful and motivational aspects of occupations and their related outcomes. Accordingly, the objective of this paper is to investigate job characteristics of teaching (job demands and job resources) and their subsequent outcomes by utilizing proposed model.
    Material and
    Method
    This study was a cross-sectional design among 247 high school teachers in Tehran city who were selected by two-stage cluster sampling in spring and summer of 1391. Three aspects of job demands (pupil misbehavior, work-family conflict, and cognitive demand), 2 aspects of job resources (supervisory support and job condition), emotional exhaustion, vigor, teacher’s illness symptoms, and organizational commitment were assessed using job demands-resources model. The data were analyzed by means of SPSS 21 program and path analysis by using AMOS 23 program.
    Result
    According to the results, model fit indices were in acceptable range and all the coefficient paths were significant (p
    Conclusion
    Based on the findings, fostering initiatives with priorities of firstly regulating job demands and secondly improving job resources can be effective strategies to reduce job related burnout and promoting job engagement, health and organizational commitment of teachers
    Keywords: Job Demands-Resources Model, Emotional Exhaustion, Vigor, Teachers
  • Elham Rahmanzadeh, Farideh Golbabaei, Ali Faghihi Zarandi, Seyed Gholamreza Moussavi *, Mohammadreza Baneshi Pages 191-202
    Introduction
    Hexavalent chromium (VI) is a very strong oxidizing agent that, despite its many uses in various industries, duration of the exposure can lead to lung cancer, deep wounds (in the hands, arm, tongue and palate), nasal septum perforation, burning and inflammation in the nose, lung and upper respiratory tract, asthma, contact dermatitis, damage to the kidneys and liver, and skin allergy. This study aimed to determine the activated carbon efficiency in chromium adsorption (VI) from air flow and its effective parameters.
    Material and
    Method
    In this experimental study, chromium mists were generated by a nebulizer (3A model, Italy). Performance of activated carbon in the Cr (VI) adsorption and its influencing factors such as air flow rate (1 and 3L/min), the initial Cr concentration (0.05, 0.15, 1 and 10 mg/m3) and bed depth (2.5, 5 and 10 cm) were investigated. Yoon-Nelson and Thomas models were used to predict performance of adsorbent column and correlation test was used to determine accordance between the model and actual data.
    Result
    Activated carbon adsorption capacity increased with increasing of bed depth but decreased with increasing of flow rate and inlet concentration. The results showed that the Yoon-Nelson and Thomas models with a correlation coefficient above 0.9953 matched with the experimental data.
    Conclusion
    The results indicated that activated carbon has a high efficiency in Cr (VI) adsorption, so that its efficiency at flow rate of 3 L/m, depth of 5 cm and concentration of 20 TLV and TLV was 85.42 and 71.83 percent respectively.
    Keywords: Adsorption, Air Born Chromium (VI), Activated Carbon, Yoon-Nelson Model, Thomas Model
  • Parisa Moshashaei, Jalil Nazari, Seyed Shamseddin Alizadeh * Pages 203-218
    Introduction
    Population growth and urban fast development caused increase production of all kinds of solid waste. And, street sweepers are exposed to a variety of risks and toxins by nature of their job for actual and potential. The aim of this study was to identify and to assess the risk factors of accidents and diseases threatening the health and lives of street sweepers in Tabriz city, Iran, and to propose practical solutions to control and remove them in order to promote health and safety and better efficiency.
    Material and
    Method
    This study is a descriptive-analytical type, which was conducted over a period of three months in 1393 among 150 street sweepers working in five city areas (areas 2, 5, 6, 7 and 9) of Tabriz. Data was collected through customized questionnaire. Content validity of the questionnaire was performed in the form of quality using a panel of experts and reliability through Cronbach’s alpha. Data after collecting were analyzed by SPSS-16software.
    Result
    The results showed that 48/7% of people have experienced at least one incident in the past two years. Records of disease showed that back pain with 20/7% and then skin problems whit 7/10% whit highest prevalence and kidney/bladder disease and thyroid whit 0/7% had lowest incidence. Musculoskeletal disorders symptoms percent have, respectively, in the hands, waist, legs highest and in elbow and knee least amount. Research findings showed that 50/70% of the study population, with a mean score of 168/82 have poor health and safety conditions, 21/71% of people have moderate condition and 81/26% of people have unfavorable condition. Among the components of health and safety respectively, components of clothes and other personal protective equipment and psychological problems with a high percentage of 80 percent, one of the most undesirable components of safety and health and components of periodic medical examinations and safety and health training programs were desirable.
    Conclusion
    The results showed that more than half of street sweepers (70/50%) had undesirable health and safety condition. Shortages or lack of use of personal protective equipment and psychological problems among these workers was evident more than other issues and need for substantial measures in this regard
    Keywords: Street Sweeper, Safety, Health, Tabriz
  • Reza Jafari Nodoushan, Mohammad Javad Jafari *, Gholam Abbas Shirali, Soheila Khodakarim, Hassan Khademi Zare, Amirabbas Hamed Monfared Pages 219-232
    Introduction
    Resilience engineering is a novel approache to risk management and is the inherent ability of a system to adapt their work before, during and after the changes and adverse events in such a way that maintain the system performance under predictable and unpredictable conditions. The aim of this study was to identify indicators of organizational resilience of refineries and ranking them using fuzzy TOPSIS technique.
    Material and
    Method
    A qualitative study was done to identify organizational resilience indicators of refinery complex. The main method of data collection was semi-structured interviews. Indicators were determined using qualitative content analysis and literature review. Weighting and ranking identified indicators was performed using fuzzy TOPSIS technique.
    Result
    Eleven indicators were identified as follows: management commitment, performance management system, flow of information/communication, involvement culture, error management culture, education, preparedness, flexibility, innovation culture, change management, and human resource management.
    Conclusion
    Critical sociotechnical organizations especially refinery complexes in order to improve safety management and resilience situation should focus on effective indicators. Monitoring and improving them will increase safety and the resilience level of organization
    Keywords: Organizational Resilience, Refinery Complexes, Fuzzy TOPSIS
  • Zohreh Mohebian, Habibollah Dehghan *, Ehsanollah Habibi Pages 233-244
    Introduction
    Heat stress is one of the Hazardous physical agents in the workplace, which can cause impairment of cognitive performance. The current study aimed to evaluate the effect of different levels of heat stress on attention and reaction time in a laboratory condition.
    Material and
    Method
    This experimental study was done among 33 students included 17 males and 16 females. Mean age of the participants was 22.1(SD=2.3). Attention and reaction time parameters were evaluated using the continuous performance test and reaction time measurement device respectivlely, after exposure to different heat levels (22°C and 37°C). Data were analyzed using ANOVA test and SPSS 20 software.
    Result
    The results of tests attention and reaction time showed that the average of attention percentage was decreased and the average of reaction time increased by increasing the heat level, with a statistical differences of (P˂0.001) in both cases. Attention percent in terms of exposure to 22°C temperature was significantly higher than 37°C (P˂0.001). But, reaction time was significantly higher than with the exposure to 37°C temperature than 22°C (P˂0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that, heat by increasing reaction time and decreasing attention leading to an impairment in the individual’s cognitive performances. Therefore, in jobs such as control rooms and various industries that need attention, concentration and quick reaction, it is necessary to consider and optimize the heat conditions in order to increase the level of attention and decrease of reaction time.
    Keywords: Heat, Attention, Reaction Time, Cognitive Performance, Continues Performance Test
  • Hamid Sarkheil *, Shahrokh Rahbari, Mahyar Habibi Rad, Javad Tavakoli Pages 245-254
    Introduction
    Application of inherently safety principle in the early phase of the design process is very efficient, as this approach is an economic and high efficiency method. While a complete information is not available in the initial phases of the process, the use of valid index to evaluate inherently safety can be efficient. In this case, the best route to design safer process can be selected by comparing the quantitative results.
    Material and
    Method
    The comprehensive index to evaluate the inherently safety design (ISD) and cost evaluation of the implementing inherently safety design (ISDC) were studied using a three-step hierarchical matrix screening in this research. Utilizing the proposed inherently safety index, Acetic acid production process and cost resulting from ISD were evaluated. Dimensions of the Matrix for ISD and ISDC included: 1) quadrature inherently safety design vector, 2) location vector of inherently safety design and 3) quantity parameter vector of inherently safety design.
    Result
    In order to optimize the implementation of inherently safety design and its cost, three hypotheses were used. From them, the idea of using two processes with half capacity and also using 50% Methanol were selected as a design with the highest level of inherently safety and a design with the lowest-cost process, respectively.
    Conclusion
    In these evalustions the total score for the assumptions of the inherently safety index 1, 2 and 3, were 55,70 and 135, respectively. And the total cost assumptions 1, 2 and 3, have been estimated 858,000, 746,000 and 803,000 US dollars, respectively. Therefore, this tool could show the impact of various scenarios in inherently safety design and also the contrast between the four principles of ISD and its impact on safety and cost factors can be analyzed using an alternative system supplier of methanol.
    Keywords: ISD, ISDC Three-Step Matrixes, Process Design, Acetic Acid, Inherently Safety
  • Peyman Yari, Rasoul Yarahmadi *, Yahya Khosravi, Masoud Salehi, Hamid Kariznovi Pages 255-266
    Introduction
    Correspondence analysis method and preparation of accidents and occupational hazards pattern is able to predict and anticipate accidents and is automatically prioritize the risks and injuries. The aim of this study was to present accidents and occupational hazards pattern based on risk-injury groups, which use it to manage of occupational accidents.
    Material and
    Method
    The report of occupational accidents, registered in the social security organization was collected in a period of ten years from 2005 to 2015 (222,300 accidents). Types of risk and injuries to any of the accidents specified based on International Labor Organization criteria and risk of injury were classified in a matrix (18 × 18). Risk-injury groups were separately identified using correspondence analysis and collapse process, as patterns of accidents and occupational hazards. In the mentioned patterns, the relationship between risks and damage can be identified, as it facilitates decision-making in risk assessment in companies covered by the social security organization.
    Result
    According to the findings, three groups of occupational accidents were obtained and variables of these three groups extracted from the obtained patterns. The first group included six risks and seven injuries that the risks variables were: contact with hot materials, accidents caused by caustic and corrosive substances, contact with chemicals, accidents caused by toxic substances, contact with electrical equipment, explosion and fire, and injuries were: burns, other injuries, multiple injuries, gas poisoning, suffocation, poisoning, environmental hazards. The second group included seven risks and six injuries that the risks variables were: accidents caused by displacement, projections of fragments or particles, accidents caused by machine tools, slipping, falling people, falling objects, other accidents and injuries were: twists and sprains, dipping the objects in the body, objects in the eyes, cuts and amputations, superficial wounds, deep wounds. Finally, the third group included five risks and five injuries that risks variables were: Falling under the rubble, accident with vehicle, accidents caused by displacement, colliding of persons against objects, projections of fragments or particles, accidents caused by manual tools, trapped between objects, accidents caused by machine tools and injuries were: fractures, dislocation, back pain, hitting, contusions and crushing. It should be noted that the study of these patterns can be used to identify and prioritize of occupational accidents.
    Conclusion
    The proposed groups make new opportunities for development of the applications to analyze, interpret and automate management of occupational accidents in order to minimize uncertainty and increase its objectivity. Its advantage over other similar analyses can be considering both the risks and injury and to obtain groups of two variables. Due to the frequency and distribution of mass of risk and injury variables in the groups, the risk and injury variables of group 3 are the most important, and the risk and injury variables of group 2 are less important and the risk and injury variables of group 1 have the least importance.
    Keywords: Correspondence Analysis, Risk-Injury Matrix, Risk, Injury, Occupational Accidents
  • Asma Zare, Saeid Yazdani Rad, Fateme Dehghani, Fariborz Omidi, Iraj Mohammadfam* Pages 267-278
    Introduction
    Despite the ongoing efforts to reduce human errors in various systems, errors and unsafe behavior are the main cause of accidents in the workplace. Many studies have been conducted to identify and improve human error in recent years. The number of studies about the human error with the variety of topics has made it an overall overview difficult for researchers. Therefore, a systematic review of previous studies can be the best way to share useful findings and make a trend for the future research in the field of human error.
    Material and
    Method
    After a systematic search of valid databases, the analysis was focused on the title, publication year, journal title / Congress, city/region, the level of organization, job search, type of organization and the methods used. And articles were evaluated based encryption.
    Result
    Three groups of human error studies were identified. The first group studies in safety management, safety assessment, and safety planning have investigated the human error. The second group has examined the influence of individual characteristics such as behavior, cognition, and education on human error. The third group has focused on data arise from the previous accident to improve behavior and reduce human error. To make a better orientation for next studies two essential aspects included chronological analysis and thematic analysis was considered.
    Conclusion
    This study made an attempt to identify the gaps in the studies related to human error and afford some appropriate strategies.
    Keywords: Human Error, Safety Management, Systematic Review, Chronological Analysis, Thematic Analysis