فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیداحسان سمایی، آرام تیرگر، نرگس خانجانی، مریم مصطفایی، مجید باقری حسین آبادی*، محمد امراللهی صفحات 1-12
    مقدمه

    کارکنان اداری با توجه به ماهیت کاری خود، شیوع بالایی از اختلالات اسکلتی- عضلانی را گزارش می کنند. این مطالعه با هدف ارزیابی فراوانی اختلالات اسکلتی- عضلانی در گروهی از کارکنان اداری و مشخص نمودن عوامل خطر ارگونومی در بروز این اختلالات انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نوع مقطعی است که بر روی 174 نفر از کارکنان بخش اداری در شهر کرمان انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی و سازمانی، پرسش نامه عمومی تعیین اختلالات اسکلتی- عضلانی نوردیک و روش ارزیابی سریع تنش اداری (روساROSA) بود. تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS16 و به کمک آماره های توصیفی و آزمون آماری رگرسیون لجستیک و مجذور کای انجام شد.

    یافته ها

    شیوع علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی در 12 ماه گذشته 4/60 درصد گزارش شد. هم چنین رابطه معنی داری بین سابقه کاری و مدت زمان استفاده از رایانه در طول روز با اختلالات اسکلتی- عضلانی دیده شد (p<0.05)، به طوری که با افزایش یک واحد سابقه کار (سال) و مدت زمان استفاده از رایانه (ساعت در روز)، شانس بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی به ترتیب 2/17 درصد و 8/15 درصد افزایش یافت. براساس آزمون آماری T-Test، رابطه معنی داری بین بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی و روش روسا به دست آمد (p<0.05).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل، روش ارزیابی ROSA ابزاری کارآمد در طبقه بندی سطح ریسک و شناسایی عوامل تاثیرگذار در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارکنان اداری می باشد. برای کاهش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در گروه مورد مطالعه (کارکنان اداری)، می توان به انجام اقدامات اصلاحی در ایستگاه های کاری پرخطر (سطح دوم شناسایی شده توسط روش ROSA)، کاهش مدت زمان استفاده از رایانه در طول روز و انجام فعالیت های ورزشی منظم اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، روش ارزیابی ROSA، عوامل خطر، کارکنان اداری
  • مهدی رشیدی، مصطفی صفاری، حمید شیرخانلو، محمدرضا عوادی صفحات 13-22
    مقدمه
    آثار سرطان زایی تابش اشعه ایکس طی سالیان اخیر اثبات گردیده است. امروزه از سرب در وسایل زیادی مثل روپوش های سربی، محافظ تیرویید و دستکش های سربی برای محافظت بدن در برابر اشعه ایکس استفاده می شود. اما وسایل محافظت فردی اشعه ایکس حاوی سرب معایب مختلفی مثل سمیت، سنگینی و عدم انعطاف پذیری دارد. امروزه از روش های جدیدتری هم چون کاربرد فرآورده های پوستی نیمه جامد محافظ (کرم، پماد) استفاده می شود. در این مطالعه امکان سنجی استفاده از کرم حاوی نانو ذرات اکسید بیسموت به عنوان جاذب اشعه ایکس بررسی گردید.
    روش کار
    ساخت نانو ذرات اکسید بیسموت (Bi2O3) و سپس فرموله کردن آن در قالب پماد بررسی شد. نانوذرات اکسیدبیسموت با روش جدیدی با واسطه سوربیتول سنتز و در کنار اکسپیان های متناسب فرموله گردید. کرم نهایی از 70 درصد نانوذره اکسید بیسموت و 30 درصد مواد جانبی تشکیل شده است. در این مطالعه، از دستگاه اشعه ایکس و دوریمتر برای بررسی جذب اشعه ایکس در ضخامت های مختلف پماد نانوذرات اکسید بیسموت استفاده گردید.
    یافته ها
    با آزمون دزیمتری نیز اثر محافظ اشعه پماد حاوی نانوذرات بیسموت اکسید به میزان معنی داری (0.05 > P) بهتر از گروه کنترل و ورقه معادل سربی ارزیابی گردید. تست های دوزیمتری نشان داد که پماد وکرم نانوذرات بیسموت اکسید 56 درصد اشعه را جذب می نماید ولی در سرب 41 درصد است.لبه جذب کا (k) اشعه برای بیسموت بیشتر از سایر فلزات بوده و نانو ذرات آن سطح جذب بیشتری نسبت به حجم (S/V) دارند.
    نتیجه گیری
    نانوذرات اکسید بیسموت به دلیل عدد اتمی بالای بیسموت جذب اشعه ایکس را با کارایی بالاتری نسبت به سرب انجام می دهد و سمیت کمتری دارد. کرم و پماد پوستی نانو ذرات اکسید بیسموت می تواند به عنوان جاذب اشعه ایکس برای مشاغل مختلف مانند پزشکان، دندانپرشکان، کارکنان اتاق عمل وکارشناسان رادیولوژی استفاده شود و باعث افرایش سلامت وایمنی کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: نانوذرات اکسید بیسموت، پماد، محافظت در برابر اشعه ایکس، سلامت و ایمنی کارکنان پزشکی
  • جواد نعمت الهی، مهناز نصر آبادی*، سعید گیوه چی صفحات 23-36
    مقدمه

    با صنعتی شدن جوامع، حوادث ناشی از کار به عنوان یکی از عوامل تهدید کننده حیات آدمی ظهور نمودند و در حال حاضر آنالیز علل حوادث و تهیه اقدامات کنترلی جهت پیشگیری از وقوع مجدد حوادث با علل وقوع مشابه، امری ضروری به حساب می آید.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر به صورت توصیفی تحلیلی می باشد که در این راستا، داده های گردآوری شده به روش ترکیبی Ishikawa و SCATتجزیه و تحلیل شده و نتایج حاصل از رابطه بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، ابتدا حوادث منجر به قطع عضو در کار با دستگاه های پرس (گیر کردن بین دو جسم) بر اساس روش Ishikawa مورد آنالیز قرار گرفت و سپس خروجی علل وقوع حوادث در سه دسته علل مستقیم، علل واسط و علل ریشه ای و به همراه اقدامات کنترلی در جدول SCAT جای گذاری شد. نتایج حاصل از توزیع پرسش نامه گردآوری و تاثیر علل وقوع حوادث از طریق آزمون کای دو و رتبه بندی آن ها از طریق آزمون فریدمن مشخص و بر اساس علل وقوع حوادث، اقدامات کنترلی متناسب تهیه و پیشنهادات لازم ارایه گردید.

    یافته ها

    مهم ترین علل واسط وقوع حوادث، عجله و شتاب در انجام کار، مهم ترین علل ریشه ای وقوع حوادث، سرپرستی نامناسب و نظارت غیر اثر بخش و از مهم ترین اقدامات کنترلی، استقرار سیستم مدیریت HSE موثر در سازمان می باشد.

    نتیجه گیری

    مطابق این پژوهش اصلی ترین علت واسط بروز حوادث منجر به قطع عضو در کار با دستگاه های پرس، عجله و شتاب در کار به دلیل افزایش تیراژ تولید علی الخصوص از سوی کارکنان شرکت های پیمانکاری می باشد. از طرفی پویا نبودن سیستم HSE در کنار نظارت غیر اثر بخش بر رفتار نا امن کارکنان از سوی لایه های اول مدیریت و نظارت در کف کارگاه ها، از عوامل ریشه ای بروز این گونه حوادث شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل حوادث، حوادث ناشی از کار
  • ایرج علیمحمدی، روح الله حاجی زاده، احمد مهری، جواد ساجدی فر، سهیل سعادت، جمشید غلامپور، مهدی کنگاوری صفحات 37-46
    زمینه و هدف
    صدای ترافیک یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی در جوامع امروزی می باشد. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی صدای ترافیک عامل ایجاد اختلالات فیزیولوژیکی و روانشناختی می باشد. صدای ترافیک می تواند باعث اختلال در عملکرد ذهنی افراد شود. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر صدای ترافیک بر عملکرد ذهنی شرکت کنند گان با توجه پیچیدگی فعالیت می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 35 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. صدای ترافیک توسط دستگاه ضبط صوت، ضبط و همزمان با دستگاه صدا سنج، تراز صدای ترافیک اندازه گیری شد. سپس شرکت کنند گان در دو حالت محیط آرام و در مواجهه با صدای ترافیک قرار گرفتند و آزمون زمان واکنش انتخابی نوع S3 به عنوان فعالیت ساده و آزمون تعیین نوع s1 به عنوان یک فعالیت پیچیده از بسته نرم افزاری Vienna test System را اجرا نمودند.
    یافته ها
    مقایسه نتایج حاصل از آزمون زمان واکنش انتخابی و آزمون تعیین در قبل و بعد از مواجهه با صدای ترافیک، نشان داد که با وجود تغییرات اندکی که در متغیرهای میانگین زمان واکنش ذهنی(47/0P=) و میانگین زمان واکنش حرکتی (49/0P=) در آزمون زمان واکنش انتخابی در بعد از مواجهه با صدای ترافیک نسبت به قبل از مواجهه وجود داشت، اما این تغییرات از لحاظ آماری معنی دار نبود. در آزمون تعیین، میانه زمان واکنش(001/0P=)، تعداد محرکات ظاهر شده(014/0P=)، تعداد پاسخ افراد(009/0P=) بعد از مواجهه با صدای ترافیک به طور معنی داری کمتر از محیط آرام بدست آمد. همچنین در تعداد پاسخ های صحیح(091/0P=) و تعداد پاسخ های ناصحیح(073/0P=) تغییرات مشاهده شده از لحاظ آماری معنی دار نبودند.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که صدای ترافیک در فعالیت ساده تاثیرگذار نبود. اما صدای ترافیک در هنگام فعالیتهای پیچیده، می تواند بر روی میانه زمان واکنش، تعداد محرکات ظاهر شده، تعداد پاسخ افراد به محرکات تاثیر منفی بگذارد.
    کلیدواژگان: صدای ترافیک، فعالیت پیچیده، فعالیت ساده
  • سمیه چهاردولی، مجید معتمد زاده، یدالله حمیدی*، علیرضا سلطانیان، رستم گل محمدی صفحات 47-58
    مقدمه

    مطالعات نشان داده اند که کارکنان بانک ها سطح بالایی از استرس را تجربه نموده، استرس به عنوان عامل اصلی کاهش رضایت و تعهد شغلی کارکنان و در نهایت عملکرد کلی سازمان می باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط عوامل استرس زای روانی- اجتماعی، ساختار سازمانی و رضایت شغلی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در یکی از بانک های شهر همدان انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های روانی-اجتماعی نوردیک، ساختار سازمانی و رضایت شغلی استفاده شد. برای تعیین ارتباط بین دو متغیر از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. هم چنین برای بررسی ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون کای دو استفاده گردید.

    یافته ها

    استرس شغلی(57٪) و وضعیت رضایت شغلی(39٪) در جامعه مورد مطالعه در سطح متوسطی قرار داشت و ساختار اکثر شعب تا حدی خشک بود(69٪). از طرفی بین استرس شغلی و ابعاد ساختار سازمانی (تمرکز، رسمیت) همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت. نتایج نشان دادند که بین ساختار سازمانی و رضایت شغلی نیز همبستگی مثبت معنی داری وجود دارد (05/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش ساختار سازمانی و عوامل استرس زای روانی- اجتماعی کار در رضایت شغلی، می توان اظهار داشت که تغییر ساختار به سمت ساختارهای ارگانیک و توجه بیشتر به عوامل استرس زای روانی-اجتماعی در محیط کار می تواند در بازدهی و بهره وری سازمان نقش موثری ایفا نماید.

    کلیدواژگان: عوامل استرس زای روانی، اجتماعی کار، ساختار سازمانی، رضایت شغلی، کارکنان بانک
  • امیرحسین داودیان طلب، اسدالله افشین، فرشید محمودی*، فاطمه عمادی، فخری دخت اکبری، شهرام بازدار صفحات 59-68
    مقدمه

    در تجربه درد، باید دو عامل را در نظر گرفت، یکی بعد حسی و دیگر بعد هیجانی. عوامل هیجانی درد شامل حالت های هیجانی متفاوتی می باشد که مهم ترین آن ها افسردگی است. بنابراین در این مطالعه ابتدا به مقایسه درد اسکلتی عضلانی در بین کارگران صنعتی افسرده و غیره افسرده پرداخته شد و سپس سایر عوامل فیزیکی و دموگرافیک موثر بر افسردگی و اختلالات اسکلتی عضلانی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1391در بین 179 نفر از کارگران صنعتی انجام گردید. در این مطالعه نمونه به صورت سرشماری انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل 3 پرسش نامه مقیاس ارزیابی ناراحتی عمومی بدن که از نوع چشمی شبیه سازی شده است، پرسش نامه فرم کوتاه افسردگی بک و پرسش نامه سوالات دموگرافیک و یک سری سوالات بازپاسخ می باشد، داده ها بعد از جمع آوری توسط SPSS16 مورد آنالیز قرار گرفتند برای مقایسه متغیرها از آزمون آماری من ویتنی و کروسکال والیس و برای تعیین رابطه بین متغیر ها از آزمون آماری کندال استفاده شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد که بیشینه و کمینه اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب مربوط به کمر و بازو و ساعد با 19% و 4/3% می باشد، هم چنین 2/36% از نمونه ها دارای افسردگی در سطح کم تا شدید بودند، مقایسه اختلالات اسکلتی عضلانی با آزمون آماری من ویتنی در بین افراد افسرده و غیره افسرده نشان داد که در سر و گردن،کمر، دست و مچ دست چپ، ران و زانوی راست تفاوت معنی دار وجو دارد (05/0>P)، از سویی آزمون آماری کروسکال والیس نشان داد که بین گروه های کاری مختلف در میزان افسردگی تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما میزان احساس درد در برخی ابعاد بین گروه های کاری مختلف تفاوت معنی داری دارد و میزان آن در کارکنان اداری نسبت به دیگر واحدهای کاری بیشتر است.

    نتیجه گیری

    میزان بیشتر نمره افسردگی در افراد دارای درد اسکلتی عضلانی می تواند نتیجه شکست در دستیابی به تسکین درد باشد. مشکلات روان شناختی که در پی درد مزمن به وجود می آید، به دلیل ناراحتی مستمر، نا امیدی و اندیشیدن به دردی است که از آن رنج می برد، این وضعیت باعث می شود که فرد احساس ناتوانی و ناکارامدی بکند واحتمال بروز افسردگی در او شدت یابد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، افسردگی، درد، کارگران صنعتی
  • عباس خالقی نژاد، محمد ضیاءالدینی * صفحات 69-86
    مقدمه

    پژوهش حاضر، در پی وارسی رابطه بین جو ایمنی و عملکرد ایمنی کارکنان با توجه به نقش میانجی دانش ایمنی و انگیزش ایمنی است.
    روش انجام کار: این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است و بر اساس روش گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد و از نظر روش تجزیه و تحلیل داده ها، از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان این واحد به تعداد 4525 نفر را در بر می گیرد. این تحقیق در دی ماه سال 93 انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق چهار پرسش نامه (جو ایمنی، دانش ایمنی، انگیزش ایمنی و عملکرد ایمنی) صورت گرفت. تعداد 354 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی طبقه ای تعیین شدند. پرسش نامه ها به نسبت تعداد کارکنان در هر واحد توزیع و سپس جمع آوری شد. پاسخ دهندگان مطابق مقیاس لیکرت از کاملا موافق تا کاملا مخالف که در دامنه (1) تا (5) امتیازدهی شده بود، به گزینه ها پاسخ دادند.

    یافته ها

    داده های به دست آمده از طریق پرسش نامه، با استفاده از نرم افزار SmartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نرمال بودن متغیرها با استفاده از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف که فرض نرمال بودن متغیرها تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده از روش حداقل مجذورات جزیی (PLS) و برای آزمون فرضیه های تحقیق نیز از روش های الگویابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. جهت بررسی پایایی ابزار تحقیق از روش آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی (CR) استفاده شده است که ضریب مربوط به همه متغیرها بالاتر از 0.7 و قابل قبول می باشد. برای سنجش روایی پرسش نامه از میانگین واریانس استخراج شده (AVE) نیز استفاده گردید که بیش از 4/0 و درحد نسبتا قابل قبولی بود. هم چنین برای بررسی برازش مدل ساختاری از معیارهای ضرایب معناداریZ، R_square، Q2 و در نهایت از معیار اندازه تاثیرf 2 استفاده شده است که نتایج به دست آمده نشان دهنده برازش مناسب مدل می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده تمامی فرضیات تحقیق را مورد حمایت قرار می دهد و نشان می دهد جو ایمنی به طور مستقیم بر عملکرد ایمنی تاثیر دارد. هم چنین دانش ایمنی و انگیزش ایمنی نقش واسطه ای را در رابطه بین جو ایمنی و عملکرد ایمنی دارند. علاوه بر آن دانش ایمنی از طریق انگیزش ایمنی نیز بر عملکرد ایمنی تاثیر گذار است. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود جو ایمنی کارکنان با تقویت مولفه های موثر بر آن با توجه به مدل تحقیق بهبود یابد، دانش ایمنی کارکنان ارتقاء یافته و انگیزش ایمنی کارکنان نیز تقویت گردد. هم چنین پیشنهاد می شود عوامل فردی و سازمانی دیگر نیز شناسایی و به مدل وارد شود. علاوه بر آن می توان با شناسایی متغیرهای مداخله گر نقش آن ها را نیز در عملکرد ایمنی مورد مطالعه قرار داد.

    کلیدواژگان: جو ایمنی، عملکرد ایمنی، دانش ایمنی، انگیزش ایمنی
  • سارا طرزی مقدم، سید ابوالفضل ذاکریان صفحات 87-98
    مقدمه
    سیستم مراقبت بهداشتی از بزرگ ترین بخش ها در بیشتر کشورها بوده و سیستمی اجتماعی-تخصصی است که مردم نقش غالبی را در آن ایفا می کنند. امروزه مراکز درمانی با سه مشکل اصلی روبه رو هستند: 1)هزینه های درمانی، 2)کیفیت و تقاضاهای بیمار و 3) پیچیدگی سیستم مراقبت بهداشتی. این مشکلات ضرورت نیاز به کاربرد رویکردها و مدل های ارگونومی را در مراکز درمانی نشان می دهند. هدف از این مطالعه بررسی مدل های ارگونومی کاربردی در مراکز درمانی بود.
    روش کار
    این پژوهش به روش مروری انجام شده است. جستجوی مقالات از سال های 2005 تا 2014 در سایت هایScienceDirect، ProQuest، PubMed و با کلمات اصلی Ergonomics، Healthcare، Human factors، model صورت گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 85 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. با ارزیابی عنوان ها، 30 مقاله مرتبط و با بررسی چکیده ها 15 مقاله و در نهایت پنج مقاله که فول تکست آن ها در دسترس بود انتخاب شدند. این مقالات به مدل های کاربردی ارگونومی در مراقبت بهداشتی اشاره دارد: 1) مدل SEIPS، 2) DIAL-F، 3) مدل بیمار- کارکنان- تجهیزات پزشکی، 4) مدل وظیفه-پزشکی و 5) مدل وظیفه- فرآیند- وظیفه.
    نتیجه گیری
    بیشتر مطالعات انجام شده بر کاربرد رویکردهای ارگونومی در مراکز درمانی تاکید می ورزند. با استفاده از مدل های شاخص ارگونومی می توان مشکلات مراکز درمانی را به حداقل رساند. این رویکردهای ارگونومی به ایجاد فرآیندهای درمانی مردم-محور، طراحی کاربر-محور، محیط های کاری درمانی، کاربرد موثرتر منابع و افزایش انگیزش کارکنان مراقبت بهداشتی کمک می کنند.
    کلیدواژگان: ارگونومی، مراقیت بهداشتی، عواملی انسانی، مدل
|
  • S. I. Samaei, A. Tirgar, N. Khanjani, M. Mostafaee, M. Bagheri Hosseinabadi, M. Amrollahi Pages 1-12
    Background

    High prevalence of musculoskeletal disorders have been reported by office workers due to the nature of their work. This study aimed to evaluate the prevalence of musculoskeletal disorders in a group of office workers and also to determine the ergonomics risk factors affecting these disorders.

    Methods

    This is a cross-sectional study, performed among 174 office workers in Kerman city, Iran. Data collection tools included demographic and organization information form, the Nordic Musculoskeletal Questinnaire (NMQ), and the Rapid Office Strain Assessment (ROSA) method. The gathered data were analyzed by SPSS software version 16 using descriptive statistics, chi-square test, and logistic regression.

    Findings

    The prevalence of symptoms of musculoskeletal disorders (MSDs) in the past 12 months was reported 60.4 percent. What is more, significant associations were observed between job tenure and hours a day using computer with MSDs (P-value<0.05). In this sense, with one unit increase in job tenure (years) and duration of computer use (hours per day), the probability of incidence of MSDs gone up 17.2 percent and 15.8 percent, respectively. Based on the statistical chi-square test, a significant relationship was reported between the incidence of MSDs and Rapid Office Strain Assessment method (P-value<0.05).Conclution: According to results, ROSA assessment method is an efficient tool in the classification and identification of factors affecting the incidence of MSDs among office workers. Performing corrective measures in the dangerous work stations (the second level identified by ROSA technique), reducing the duration of computer use per day, and doing regular sport activities can be noted in order to decrease the prevalence of MSDs in the study group (office workers).

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, ROSA Asessment Method, Risk Factor, Office Workers
  • M. Rashidi, M. Saffari, H. Shirkhanloo, M.R. Avadi Pages 13-22
    Introduction
    During recent years, carcinogenic effects of X-ray have been proven. Todays, lead is used in many equipment such as coats, thyroid shield, and gloves for body protection against X-ray. However, these equipments have several disadvantegous including toxicity, heaviness, and inflexibility. Hence, newer methods like protective semisolid products (cream, ointment) for topical application are being replaced. Therefore, the feasibility of using an ointment containing bismuth oxide nanoparticles (Bi2O3) as a X-ray adsorbent was evaluated in this study. Methods and Materials: First, synthesis of Bi2O3 and then formulating it in the form of ointment was investigated. In this study, X-ray device and dosimeter was employed to check the X-ray absorption in different thickness of bismuth oxide nanoparticles ointment.
    Results
    In dosimetry test, the protective effect of the ointment containing Bi2O3 nanoparticles was evaluated significantly (P<0.05) better than control group and equal sheet lead group. Dosimetry tests showed that the bismuth oxide nanoparticles ointment and cream absorb 56% of the radiation whereas this value is 41% for lead. K absorption edge for bismuth is higher than other metals and its nanoparticles have more absorbent surface to volume ratio (S/V).
    Conclusion
    It seems that due to higher atomic number and lower toxicity, Bi2O3 nanoparticles have better efficiency in X-ray absorbtion, comparing to the lead. Cream and ointment of bismuth oxide nanoparticles can be used as X-ray absorbant for different professions such as physicians, dentists, radiology experts, and operating room staff and consequently increase health and safety of these employees.
    Keywords: Bismuth oxide nanoparticles, Ointment, Protection against X-ray, Safety, Health of Medical personnel
  • J. Nematolahi, M. Nasrabadi, S. Givehchi Pages 23-36
    Introduction

    By industrialization, work-related accidents emerged as one of the most threatening factors of human life therefore analyzing the causes of accidents and providing control measures to prevent reoccurrence of similar accidents are of crucial importance. Method and Materials: This is an analytical-descriptive study in which the collected data were analyzed using Ishikawa and SCAT methods and results related to the relationships between variables were examined. In this sense, first, accidents leading to amputations associated with operating with press machines (stuck between two objects) were analyzed by Ishikawa method and the obtained causes were classified into three groups: direct causes, interface causes, and root causes. Then, the obtained causes and the control measures were placed in SCAT table. The effect of causes of accidents and their ranking were determined using Chi-Square Test and Friedman's test, respectively. Accordingly, appropriate control measures were provided based on the accidents causes.

    Results

    The most significant interface causes is hurry at work the most significant root causes is inappropriate and ineffective supervision and the most important control measures is establishing effective HSE management system in the organization.

    Conclusion

    According to results, the main interfce causes of accidents leading to amputation due to operating with press machines is hurry at work because of increased production volume particularly by contractor companies. Furthermore, non-dynamic HSE system accompanied by ineffective supervision of personnel’s unsafe acts by the first layers of management are recognized as the basic causes of such accidents.

    Keywords: Accident analysis, work, related accidents, SCAT, Ishikawa
  • I. Alimohammadi, R. Hajizadeh, A. Mehri, J. Sajedifar, S. Sadat, J. Gholampoor, M. Kangavari Pages 37-46
    Introduction
    Traffic noise has been thought as a major environmental stress in modern societies, and the cause of physiological and psychological disorders according to the World Health Organization. Moreover, traffic noise can interfere with mental performance. However, there is little coherent evidence showing the effect of traffic noise on individuals’ performance. Hence, this paper aimed to address the role of traffic noise in participants’ mental performance considering the complexity of the activity.
    Material And Methods
    Thirty-five master students studying in Tehran University of Medical Science were recruited for this study. Traffic noise was recorded by tape recorder and the traffic noise level was simultaneously measured by sound meter. Then, participants had been separately sitting in silent compared to traffic noise environment before they performed the tests including “S3”-type Choice Reaction Time (CRT) test as a simple activity and “S1”-type Determine Test (DT) as a complex activity taken from “Vienna Test System” software package.
    Results
    The comparison between scores resulted from DT and CRT tests, before and after exposure to traffic noise under simple activity conditions, showed that there was little increase in mean score of reaction time (P-value=0.47) and motor time (P-value=0.49), showing no statistically significant changes in these variables. On the contrary, following exposure to traffic noise, the DT test under complex activity condition revealed that there is a clear decreasing trend in median reaction time(P=0.001), number of stimuli (P=0.014) and number of reactions (p=0.009) in participants, and also, no significant differences were found in correct responses (P=0.091) and incorrect responses (P=0.073).
    Conclusion
    One of the most significant findings emerged from this study is that traffic noise seems to have no effect on the mentioned variables under simple activity condition. However, traffic noise has devastating effects on median reaction time, number of appeared stimuli and reactions under complex activity condition.
    Keywords: Traffic noise, Simple activities, Complex activities
  • S. Chahardoli, M. Motamedzade, Y. Hamidi, A. R. Soltanian, R. Golmohammadi Pages 47-58
    Introduction

    Studies have shown that bank clerks experience high levels of stress. Stress is known as the main cause of reduction of job satisfaction and staff commitment and overall organization performance. This study aimed to investigate the association between psychosocial stressors, organizational structure, and job satisfaction. Methods and Materials: This cross-sectional study was performed in 11 branches of a bank in Hamadan. In order to collect data, General Nordic Questionnaire (QPS Nordic 34+), Organizational Structure and Job Satisfaction Questionnaires were used. For determining the relationship between the two variables spearman correlation coefficient was used. Moreover, chi-square test was used to investigate the association between qualitative variables.

    Results

    Job stress (57%) and job satisfaction (39%) of the subjects were in the average level, and structure of the majority of the branches was somewhat inflexible (69%). What is more, there was a significant positive correlation between job stress and dimensions of organizational structure (centralization, formalization). Results manifested a significant correlation between organizational structure and job satisfaction (P-value= 0.05).

    Conclusion

    Considering the effect of organizational structure and work-related psychosocial stressors on job satisfaction, it can be stated that organizational restructuring to achieve organic structures and paying more attention to psychosocial stressors in the workplace, can play an effective role in the efficiency and productivity of the organization.

    Keywords: Psychosocial work stressors, Organizational structure, Job satisfaction, Bank employee
  • A.R. Davoudian Talab, A. Afshin, F. Mahmodi, F. Emadi, F.D. Akbari, S. Bazdar Pages 59-68
    Introduction

    In theexperienceof pain,thesensory andthe emotional components should be considered. Emotionalcomponents of the painincludea variety of emotional states which depression is the most importantone. Thus, in this study, first, musculoskeletal pain was compared between depressedand non-depressed industrial workersand then otherphysical anddemographicfactorsinfluencing thedepression andmusculoskeletal disorderwere studied. Method and material: Thiscross-sectional and descriptive-analytical study was conductedin 2012, among 179 industrial workers in Shiraz city.In this study,the participantswere selected throughcensus.The data collection instruments were three questionnaires including Body Discomfort Chart (BDC), visual analogue scale type, Beck Depression Inventory (BDI) and demographic informationquestionnaire. The collected data were analyzed using SPSSsoftware version 16. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests wereemployedfor comparison of variables and Kendall correlationwas used for determining the relationship between variables.

    Results

    Findings of the study showed that the maximum (19%) and the minimum (3.4%) painwere belonged to back and arm/forearm, respectively. Furthermore, 36.2% of participantshad a low-to-acute level of depression. Comparison of musculoskeletal disorders betweendepressed and non-depressed workers with Mann-Whitney Test manifested a significant different in head/neck, back,left hand/wrist,right hip and knee (p<0.05).Also Kruskal Wallis statistical test showed no significant differences in depression levelamong various occupational groups,however, painsignificantly differed among various groupsin a way that its rate was higher for office workers,comparing to other groups.

    Conclusion

    The higher score of depression among workerswith musculoskeletal pain can be due to failure in pain relief achievement. Psychological problemsthatoccurfollowingchronicpainarerelated to continuous discomfort, frustration and thinking about the pain. This situation causes the feelings of inadequacy and inefficiency and consequently the increase ofprobability of depression.

    Keywords: Ergonomics, Depression, Pain, Industrial workers
  • A. Khaleghinejad, M. Ziaaldini Pages 69-86
    Introduction

    The present study aimed to investigate the relationship between safety climate and safety performance with respect to the mediating effect of safety knowledge and safety motivation.

    Material And Method

    The study population was a sample of 354 subjects chosen by Cochran formula among all 4252 employee in Sarcheshmeh copper complex in Rafsanjan, 2015. The participants were selected according to stratified random sampling. Data collection was done by four questionnaires (safety climate, safety knowledge, safety motivation, and safety performance).The Cronbach's alpha and composite reliability (CR) were used to evaluate the reliability of the study tools and the coefficient of all variables were acceptable with values of higher than 0.8. Moreover, validity of the questionnaires was confirmed by convergent validity and divergent validity, R-square, effect size (f2), and Q2 criterion. The Average Variance Extracted (AVE) was greater than 0.4 which is relatively acceptable. The obtained data were analyzed using SmartPLS software.

    Result

    Kolmogorov-Smirnov test was used to investigate the normality status of variables distribution. Furthermore, Structural Equations Method (SEM) was adopted to test the research hypotheses.The results confirmed all the research hypothesis and showed safety climate direct effect on safety performance. Moreover, safety motivation and safety knowledge have mediating role in the relationship between safety climate and safety performance. Safety motivation can also mediate the relationship between safety knowledge and safety performance. Conclosion: Overall, it is recommended to improve safety climate, considering its influencing components. Employee's safety knowledge and safety motivation should also be promoted. Additionally, it is recommended to determine other personal and organizational parameters and include them into the model. By determining the mediating variables, their role in the safety performance can be investigated.

    Keywords: Safety climate, Safety performance, safety knowledge, safety motivation
  • S. Tarzimoghadam, S. A. Zakerian Pages 87-98
    Introduction
    The healthcare system is one of the largest sectors in most countries and is a socio-technical system in which people play a preponderant role. Nowadays medical work systems are facing three major challenges: 1) Healthcare costs, 2) Quality and patient demands and 3) complexity of healthcare. These problems show the necessity of applying ergonomic models in the healthcare sector. The aim of this study was to review the practical ergonomic models in healthcare system.
    Material And Method
    For this review article, the authors searched through ScienceDirect, PubMed, ProQuest internet databases from 2005-2014 using the following keywords: Healthcare, Ergonomics, Human factors and model.
    Result
    Overall, 85 articles were reviewed. By evaluating article's titles, 30 articles related to the study subject were chosen. Then, reviewing the abstracts resulted in 15 articles and in the final step 5 full-text articles were selected which described practical models of ergonomics in healthcare: 1) SEIPS, 2) DIAL-F, 3) Extended Patient-Staff-Machine-Interaction, 4) Adapted Medical-Task and 5) Recursive Hierarchical Task-Process-Task-Model.
    Conclusion
    Most of the published studies emphasize on application of ergonomic models in healthcare centers since these models may reduce their problems. These ergonomics approaches support patient-centered treatment processes, user-oriented design of medical environments, efficient utilization of resources and increase motivation of clinical staff.
    Keywords: Ergonomics, Healthcare, Human factors, Model