فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه آموزش پزشکی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1391)

  • 68 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/04/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • ابراهیم فلاحی، علی فرهادی*، شیرین قاضی صفحه 7
    سابقه و هدف
    با وجود انگیزه، دانش و اعتماد به نفس معلمان، تسهیل یادگیری و استفاده صحیح از روش تدریس بریاد دادن و یادگیری موفق تاثیر بسزائی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر روش تغییر یافته طرح کارایی تیم با سخنرانی بر رضایتمندی و عملکرد تحصیلی دانشجویان کارشناسی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی لرستان در نیمسال 1 و2 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی دانشجویان در دو درس رژیم درمانی 1 (نیمسال اول 90- 89) و رژیم درمانی2 (نیمسال دوم 90-89) مورد ارزشیابی قرار گرفتند. در نیمسال اول 8 جلسه اول تدریس به روش مشارکتی از نوع طرح کارایی تیم ((TED و 8 جلسه بعدی به روش معمول سخنرانی و در نیمسال دوم به صورت معکوس بود (8 جلسه اول سخنرانی). برای سنجش رضایتمندی پرسشنامه محقق ساخته استفاده شدکه بعد از هر 4 جلسه در طی دو ترم تکمیل گردید. برای عمکرد تحصیلی هم نمره آزمون پس از هر دوره روش تدریس منظور شد. برای تحلیل داده ها از طرح اندازه های تکراری و آزمونt در گروه های مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات در دو روش تدریس مشارکتی تفاوت معنی داری نداشت (89/0±14/6 برای روش مشارکتی در مقابل 60/0±32/6 برای روش سخنرانی 61/0-=t، 54/0=p). اما میزان رضایتمندی در روش تدریس مشارکتی 98/3±30/45 به طور معنی داری بالاتر از روش سخنرانی 54/6±6/32 بود (0011/0p=).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش مشارکتی طرح کارایی تیم در تدریس دانشجویان رشته تغذیه می تواند باعث افزایش انگیزه درونی دانشجویان شود و فرصتی برای افزایش کیفیت آموزش به دست آورد.
    کلیدواژگان: طرح کارایی تیم، سخنرانی، رضایتمندی، عملکرد تحصیلی
  • فاطمه حاجی حسینی*، احمد ایزدی، معصومه محبوبی، رقیه محمدتبار صفحه 13
    سابقه و هدف
    آموزش همسان به همسان می تواند روش آموزشی مفیدی در آموزش مهارتهای بالینی باشد. در این روش دانشجویان به صورت همزمان هم نقش معلم و هم نقش فراگیر را به عهده می گیرند و در امر یادگیری به یکدیگر کمک می کنند. این شیوه روش مفیدی جهت آماده کردن دانشجویان جهت اجرای نقشهای آتی می باشد. از آنجا که این روش در جهت یادگیری دانشجویان پرستاری در ترمهای اولیه ورود به دانشگاه کمتر مورد بررسی قرار گرفته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش همسان به همسان بر میزان یادگیری دانشجویان پرستاری در مرکز مهارتهای بالینی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه نیمه تجربی حاضر 73 نفر از دانشجویان پرستاری به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (36 دانشجو) و گروه مداخله (37 دانشجو) اختصاص یافتند (ورودی نیم سال متفاوت). دانشجویان ترم 5 و 6 به عنوان آموزش دهنده همسان بودند. هر دو گروه توسط عضو هیات علمی آموزش دیدند. گروه مداخله پروسیجرها را توسط دانشجویان راهنما و گروه کنترل با حضور مربی تمرین کرده و رفع اشکال نمودند. ارزشیابی توسط عضو هیات علمی بی اطلاع از گروه و توسط یک چک لیست 20 نمره ای یکسان صورت گرفت. جهت بررسی روایی از روش روایی محتوی و جهت پایایی ارزیابی ها از روش توافق بین مشاهده گرها با میزان 79/0=r استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی 73 شرکت کننده که کلا مونث بودند 28/18 سال، با حداقل 18 سال و حداکثر 21 سال، بود. میانگین سنی گروه کنترل 29/18 سال و میانگین سنی گروه مداخله 27/18 سال بود. اختلاف سنی دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (24/0p=). بررسی نتایج نشان داد میانگین نمره در گروه تجربی 91/2±78/15و در گروه کنترل 48/3±37/15 بود آزمون تی مستقل تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان نداد (59/0p=).
    نتیجه گیری
    نمره مهارتهای عملی دانشجویانی که از روش آموزش همسان به همسان استفاده کرده بودند، مشابه گروه کنترل بود که نشان می دهد این شیوه می تواند مانند آموزش توسط مدرسین موثر باشد. بنابراین پیشنهاد می شود در آموزش دانشجویان پرستاری در مرکز مهارتهای بالینی از دانشجویان ترم بالاتر به عنوان همتا در یادگیری در گروه های کوچک استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش همسان به همسان، دانشجویان پرستاری، مرکز مهارتهای بالینی
  • مینا مطلب نژاد*، سینا حقانی فر، ایمان جهانیان، مینا فارسیانی صفحه 18
    سابقه و هدف
    ارزشیابی جزء لاینفک برنامه های آموزشی محسوب می شود و بی تردید انجام ارزشیابی مناسب می تواند باعث ارتقای سطح کیفی آموزش شود. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت ارزشیابی دروس نظری و عملی از دیدگاه دانشجویان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی بر روی 56 دانشجوی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام گرفت. پرسشنامه ای در دو قسمت، بخشی شامل 5 سوال چند گزینه ای و بخش دیگر شامل جدولی مربوط به نحوه ارزشیابی دانشجویان (11 مورد ارزشیابی نظری و 4 مورد ارزشیابی عملی) بود که هر مورد امتیاز صفر تا 4 دریافت می کرد. وضعیت کلی ارزشیابی در دانشکده و به تفکیک دروس مختلف تقسیم بندی و محاسبه شده و اطلاعات با کمک نرم افزار SPSS 17 و تست آماری Mann-Whitney مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ارزشیابی در دانشکده، متوسط اعلام شد، که این مورد ارتباطی با سن، جنس، سال ورودی، معدل و سهمیه ورودی دانشجویان نداشت (086/0=p). تمامی گروه ها امتیاز متوسط را کسب کردند، به جز گروه پروتز که امتیاز نامطلوب را کسب کرد (343/0=p). در بررسی وضعیت دروس نظری، تمامی بخشها امتیاز متوسط را کسب کردند. در بررسی وضعیت عملی، بخش جامعه نگر امتیاز مطلوب (001/0=p)، بخشهای پروتز (987/0=p)، پریودنتولوژی (058/0=p) و جراحی (492/0=p) امتیاز نامطلوب و سایر بخشها امتیاز متوسط کسب کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نظر دانشجویان که وضعیت ارزشیابی را به کلی متوسط اعلام کردند، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که روش های ارزشیابی دروس نظری و عملی در دانشکده دندانپزشکی نیاز به بازنگری اساسی دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دروس عملی و نظری، دانشجوی دندانپزشکی
  • زهرا فتوکیان، سیدجواد حسینی*، زهرا بهشتی، علی ذبیحی، پروین عزیزنژاد، فاطمه غفاری صفحه 26
    سابقه و هدف
    برنامه ریزان آموزش پرستاری، اصلی ترین بخش در آموزش پرستاری را آموزش بالینی می دانند و معتقدند که دانشجویان پرستاری می توانند دانش نظری خود را با انجام کار در محیط کارآموزی توسعه بخشند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است که درنیم سال اول سال تحصیلی 90-89 بر روی 150 دانشجوی سال آخر پرستاری در دانشکده های پرستاری ومامایی بابل، آمل و رامسر که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند انجام گردید. سپس، پرسشنامه های وضعیت آموزش بالینی جهت تکمیل در اختیار آنان قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات با استفاده از SPSS نسخه16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان حیطه های اهداف آموزشی (61/4±94/25) و عملکرد مربیان (63/3±62/21) را خوب، محیط بالینی (58/2±22/9) و برخورد با دانشجویان در محیط بالین (57/2±23/9) و حیطه های نظارت و ارزشیابی (15/2±26/8) و وضعیت کلی آموزش بالینی (87/12±32/74) را، متوسط ارزیابی کردند. بین دیدگاه دانشجویان درمورد وضعیت آموزش بالینی با متغیرهای سن، محل سکونت، دوره تحصیلی (روزانه و شبانه) تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد وضعیت آموزش بالینی رشته پرستاری نیازمند برخورداری از امکانات کافی می باشد. آموزش اثربخش به ویژه در محیط بالین مستلزم وجود پارامترهای مختلفی است که باعث تسهیل یادگیری، ایجاد انگیزه ونیز احساس علاقه به کار در محیط بالین می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجو، پرستاری
  • غلامحسین فرجاه*، هایده فیضی پور صفحه 34
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه مقایسه سخنرانی وآموزش مفاهیم واژگان و اصطلاحات بر یادگیری درس آناتومی دانشجویان رادیولوژی است.
    مواد و روش ها
    تعداد 50 نفر دانشجوی ترم اول رادیولوژی به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی تقسیم شدند. برای گروه کنترل مباحث آناتومی به روش سنتی و سخنرانی ارائه شد، اما گروه آزمایش در هنگام تدریس با ریشه مفاهیم و تاریخچه نامگذاری و اصطلاحات آناتومی نیز آشنا شدند. از دانشجویان آزمون های میان ترم و پایان ترم گرفته شد و نتایج مقایسه گردید.
    یافته ها
    نمرات پایان ترم گروه آزمایش بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد. آموزش مفاهیم و اصطلاحات آناتومی، علاوه بر اشتیاق در یادگیری، از حفظ کردن مطالب جلوگیری می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش، اصطلاحات پزشکی، آناتومی، یادگیری
  • محمد تقی پور درزی، ایمان جهانیان*، غلامرضا بینش پژوه صفحه 40
    سابقه و هدف
    استفاده از نظرات فراگیران یکی از روش های مناسب برای مطالعه و به سازی آموزش مدرسین است. همواره فرآیند اجرای ارزشیابی و نمره حاصله امری چالش برانگیز بوده است که بر این اساس، هدف این مطالعه مقایسه نمره ارزشیابی استاد در 2 مرحله توسط فراگیران بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی110 دانشجو طی 3 نیمسال متوالی از نیمسال دوم سال تحصیلی 89-88 الی نیمسال دوم 90-89 و برای 6 درس شرکت داشتند. نظر خواهی توسط فرم شماره 3 مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی مشتمل بر 13 سوال انجام شد. ارزشیابی نخست توسط مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی بابل در هر نیمسال انجام شد. دومین ارزیابی توسط استاد مربوطه در آخرین جلسه کلاس درس صورت گرفت. از آزمون های آماری t زوج و ویلکاکسون در محیط نرم افزار SPSS نسخه 15 برای مقایسه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون t زوج حاکی از عدم اختلاف معنی دار میانگین نمره کل دو ارزشیابی بود (46/0=p). برای مقایسه میانگین هر سوال پرسشنامه به تنهایی در اولین و دومین ارزیابی بدلیل عدم توزیع نرمال از آزمون ویلکاکسون استفاده شد که نتایج نشاندهنده عدم اختلاف معنی دار برای تمام 13 سوال بوده است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که زمان ارزشیابی تاثیر معنی داری بر نمره ارزشیابی استاد ندارد. همچنین اختلافی بین نمره ارزشیابی حاصله توسط استاد و شخص دیگر وجود ندارد. ضمنا توصیه می شود چنانچه قرار است از نتایج برای اخذ تصمیمی در مورد استاد استفاده شود می بایست چند نیمسال متوالی ارزشیابی صورت گیرد و اساتید از رتبه خود در مقایسه با سایر همکاران مطلع شوند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد، فراگیران
  • زهرا مولانا، زهرا شاهنده*، هایده علاء الدوله ای، نرگس کلانتری صفحه 45
    سابقه و هدف
    هدف کلی آموزش، انتقال اطلاعات بشری از یک نسل به نسل دیگر و ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار فرد است. راهنمایی و مشاوره تحصیلی دانشجویان توسط اعضاء هیات علمی می تواند سبب پیشرفت تحصیلی و نیز بهبود کیفیت زندگی آینده آنان گردد. هدف از این پژوهش بررسی میزان رضایتمندی دانشجویان دانشکده پیراپزشکی بابل از نقش اساتید مشاور می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در نیمسال اول سال تحصیلی 91-90 با حضور کلیه دانشجویان پیراپزشکی در تمامی مقاطع و رشته های تحصیلی از سال 1387 تا 1389 انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه ای چند گزینه ای، در ارتباط با حیطه های مختلف فعالیت اساتید مشاور جمع آوری گردید و سپس تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS.V.18 انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 424 نفر با میانگین سنی 7/2±21 سال شرکت نمودند. 50% از ایشان از زمینه های مختلف فعالیت های اساتید مشاور آگاهی داشتند. بیشترین مراجعه دانشجویان به اساتید مشاور در رابطه با اخذ منابع علمی و آموزشی و مشکلات تحصیلی بوده که به ترتیب میزان رضایتمندی مطلوب، 3/49% و 6/47% بوده است. همچنین از بین دانشجویان، فقط 2/32% از فعالیت های اساتید، رضایت زیاد داشته و 2/70% از آنان بر ضرورت وجود استاد مشاور، تاکید داشتند.
    نتیجه گیری
    اگرچه حدود 3/1 دانشجویان از فعالیتهای اساتید مشاور رضایت فراوان داشتند اما این پژوهش نشان داد که تا دستیابی به اهداف مورد نظر در ارتباط با نقش اساتید مشاور، فاصله وجود داشته و نیاز به تحقیقات بیشتر در این راستا و نیز فراهم نمودن امکانات مختلف، جهت ارائه هرچه بهتر خدمات مشاوره ای، وجود دارد.
    کلیدواژگان: استاد مشاور، نظرات دانشجویان، عملکرد اساتید، رضایتمندی
  • مقالات کوتاه
  • محبوبه خادم ابوالفضلی، غلامرضا عطایی* صفحه 51
    سابقه و هدف
    امروزه این سوال که جنبه های معنوی سلامت چگونه می توانند در چارچوب ارتباط پزشک و بیمار قرار گیرند به یکی از بحث های جدی در حوزه پزشکی و احترام به ارزش های بیمار تبدیل شده است. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر شاخصه های اخلاق قرآنی و اسلامی از طریق ارسال ایمیل به دانشجویان سال آخر رشته پزشکی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای، تعداد 75 نفر از دانشجویان سال آخر رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی بابل با روش غیر تصادفی آسان وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل چک لیست عملکرد رفتار دانشجویان با پرسش نامه محقق ساخته، براساس ویژگی های اخلاقی استخراج شده از قرآن و احادیث تنظیم شده بود. هر هفته سه بار مطالب استخراج شده از منابع اسلامی به ایمیل شرکت کنندگان ارسال می شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی وابسته در نرم افزار SPSS 19 انجام شد.
    یافته ها
    عمده ترین یافته های پژوهش نشان دهنده تاثیر آموزه های قرآن در افزایش بکارگیری مولفه های اخلاق عمومی و ثابت ماندن مولفه های اخلاق حرفه ای بود.
    نتیجه گیری
    اگر چه ارتقای اخلاق حرفه ای نیازمند یک سلسله آموزش های بلند مدت تر می باشد اما نتایج این تحقیق نشان از تاثیر راهکارها و آموزه های دینی در افزایش به کارگیری مداخله های اخلاق عمومی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزه دینی، اخلاق پزشکی، قران کریم
  • پرستو بهاروند*، محمدرضا ناظر صفحه 56
    سابقه و هدف
    یکی از روش های ارزشیابی فراگیران روش 360 درجه می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی عملکرد دانشجویان در زمینه صلاحیت حرفه ای و رفتاری آنها با استفاده از این روش بود.
    مواد و روش ها
    پرسشنامه هایی که به این منظور طراحی شده بودند و پیشتر در مطالعه جداگانه ای روایی و پایایی آنها به اثبات رسیده بود در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. این پرسشنامه ها جهت ارزشیابی دانشجویان، بین گروه ها توزیع شد. داده های جمع آوری شده در نهایت با استفاده از SPSS-15 تحلیل گردید. میانگین نمرات هر یک از گروه ها محاسبه شد. برای اندازه گیری پایایی پاسخها در میان هریک از گروه های ارزشیابی کننده، ضریب همبستگی درون کلاسی (ICC) محاسبه گردید. همچنین به منظور تعیین میزان همبستگی بین نمرات حاصل از پرسشنامه ها با یکدیگر از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. جهت رتبه بندی دانشجویان میانگین کل نمرات داده شده ازسوی هریک از گروه های ارزشیابی کننده محاسبه گردید.
    یافته ها
    محاسبه ضریب همبستگی درون کلاسی (ICC) دامنه ای از 61/0 تا 83/0 نشان داد که حاکی از همبستگی بسیار خوب درمیان گروه های مختلف ارزشیابی کننده می باشد. کمترین میانگین نمرات حاصل از ارزشیابی توسط گروه های درگیر، مربوط به پرستاران بود. ضریب همبستگی بین تمام پرسشنامه ها معنادار نبود و دامنه آن82/0-41/0 به دست آمد. در ارزشیابی میانگین نمرات مربوط به دانشجویان توسط گروه های مختلف، ارتباط معنی داری بین نمرات ارزشیابی توسط گروه پرستاران با سایر گروه های ارزشیابی کننده وجود نداشت. میانگین رتبه محاسبه شده برای هر دانشجو نشان داد، دانشجویی که در رتبه بندی بالاترین رتبه را کسب کرده بود، به طور کلی توسط گروه های مختلف ارزشیابی کننده رتبه وی بالا و دانشجویی که در رتبه بندی پایین ترین رتبه را کسب کرده بود، رتبه او پایین ارزشیابی شده بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد ابزار 360 درجه روش مناسبی برای ارزشیابی عملکرد دانشجویان از نظر صلاحیت حرفه ای و رفتاری باشد.
    کلیدواژگان: روش 360 درجه، عملکرد، دانشجویان پزشکی
|
  • E. Falahi, A. Farhadi*, S. Ghazi Page 7
    Background And Objective
    In attention to teachers’ motivation, knowledge and confidence, facilitated learning, using of appropriate teaching method has most effectiveness on teaching and learning. The aim of this study was to compare modified Team Effect of Design (m-TED) teaching method and lecture method on students’ performance and their satisfaction in nutrition students of Lorestan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this quasi experimental study, students in diet therapy 1(first course 2010-11) and 2 (second course 2010-11) were evaluated.In first course, diet therapy (1) was taught by m-TED for 8 sessions and else 8 sessions was taught by lecture method. This process was reverseD for diet therapy (2) in second course.For measuring satisfaction, satisfaction questionnaire was used. The questionnaire was completed after each 4 sessionS by students. Multiple choice question (MCQ) was carried out as midterm exam and final exam for both two courseS. Mann-Whitney U and repeated measure test were included for data analyses.
    Findings
    Mean scores for m-TED teaching method and lecture method did not show significant difference (t=-0.61, p=0.54). Mean of score for m-TED teaching method was 6.14±0.98 and for lecture method was 6.32±0.6. The mean score of the m-TED method students’ satisfaction (45.30±3.98) was higher than lecture method(32.6±6.54) (p=0.0001).
    Conclusion
    The study showed that m-TED teaching method could be useful in teaching nutrition students and could enhance their intrinsic motivation, which in turn could improve learning quality.
    Keywords: TED method, Lecture method, Satisfaction, Academic Performance
  • F. Hajihosseini*, A. Izadi, M. Mahbubi, R. Mohammadtabar Page 13
    Background And Objective
    Peer education is a useful method for clinical skill learning. Students play as instructor and learner roles simultaneously and help each other in learning process. This is an effective method in providing students for their future roles. This study was performed to evaluate the effect of peer education on practical skills learning of nursing students in clinical skill lab (CSL).
    Methods
    In this quasi-experimental study 73 nursing students were randomly allocated to intervention (37 students) and control (36 students) groups, for different entrance years. Students who educated in 5 and 6 semester (mentors) performed peer education. All of two groups were educated by one faculty member. Intervention group and control group were practiced by mentors and academic member, respectively. Evaluation was done by one faculty member who had no information about students groups through the same checklist. This checklist had 20 scores. Validity and reliability were obtained by content validity and observer agreement (r=0.79) methods, respectively.
    Findings
    The mean age of 73 female students was 18.28 years. Mean age in control group was 18.2 years and in intervention group was 18.27. There was no significant difference in the mean age between the two groups. The mean scores were 15.78±2.91 in the intervention group and 15.37±3.48 in the control group. There was no significant difference in the mean scores between the two groups (p=0.59).
    Conclusion
    There was no significant difference in the mean scores between the two groups, this indicates that peer education is effective like instructor education.Therefore, it is suggested to use junior students as mentors in clinical skill labs in nursing education.
    Keywords: Peer Education, Nursing Students, Clinical Skill Lab
  • M. Motallebnejad*, S. Haghanifar, I. Jahanian, M. Farsiani Page 18
    Background And Objective
    Evaluation is one of the inseparable parts of educational programs of an academy and a well-organized evaluation can promote the quality of education doubtlessly. The purpose of this study was to investigate the evaluation status of theoretical & practical units from students, point of view.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted cross-sectionally on 56 dental students of Babol University of Medical Sciences (entrance 2003, 2004). Questionnaire was designed in two parts, part I contained 5 multiple choice questions and part II contained a table on students evaluation (11 items for theoretical units and 4 items for practical units), each item was scored 0-4 according to the student's idea. The overall status of evaluation was determined and separated for each department.Finally all data were analyzed with SPSS and statistic test of Mann-Whiteney.
    Findings
    According to our findings, overall status of evaluation in school was assessed to be fair to undesirable which was not related to age, gender, year of entrance,academic average and entrance quota (p=0.086). According to the total score of each department, all departments ranked in moderate score except for prosthesis department which ranked in undesirable range (p=0.343). In evaluation of theoretical units, all departments ranked in moderate score and in evaluation of practical units, community-oriented dentistry department ranked in optimal score (p=0.001), prosthesis department (p=0.987), periodontology department (p=0.058) and surgery department (p=0.492) ranked in undesirable and other departments ranked in moderate scores.
    Conclusion
    According to the results,all of the students in this study, represented the theoretical and practical evaluation status of Dental School of Babol,in undesirable range. Students with different ages, different genders, different entrance year, entrance quota and different academic averages all agreed on this opinion,therefore we can conclude that revision in theoretical and practical evaluation of school is inevitable.
    Keywords: Evaluation, Theoretical, Practical lessons, Dental Student
  • Z. Fotoukian, S.J. Hosseini*, Z. Beheshti, A. Zabihi, P. Aziznejad, F. Ghaffari Page 26
    Background And Objective
    Nursing education planners know that clinical education has the most important role in nursing education and nursing students can develop their theoretical knowledge with practicing in field.This study was done for determining of clinical education status from viewpoint of nursing students in nursing schools of Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    This study is cross-sectional, descriptive that was done on 150 nursing students in the terms7&8 in Babol, Amol and Ramsar Nursing Schools. After sampling, the clinical education questionaaires were filled by nursing students. Then, data was analyzed with SPSS (version 16).
    Findings
    In general, education goals (25.94±4.61), tutorial performance (21.62±3.63) and clinical practice were evaluated well and communication with students, evaluation and global clinical education status were reported moderate by nursing students. Results don’t show meaningful correlation between age, city, course, and viewpoint of nursing students about clinical education status.
    Conclusion
    Generally, viewpoint of nursing students about educational goals and tutorial performance was reported positive and student interaction, was moderate. Therefore, sufficient facilities in clinical education of nursing schools must be supplied. Effective education, specially in clinical practice needs different parameters that cause to develop easy learning, motivation and interest in work in clinical practice.
    Keywords: Clinical Education, Student, Nursing
  • Gh. Farjah*, H. Feizipour Page 34
    Background And Objective
    The aim of this study was to compare lecture and learning of concepts and terminology in teaching of anatomy in the students of radiology.
    Methods
    Fifty freshmen students were divided into two groups randomly: control and experimental. The control group was taught through traditional method and the experimental group was taught the concepts and terminology in anatomy. Students were evaluated through midterm and final exams and results were compared.
    Findings
    Final exam scores in the experimental group were higher than the control group significantly.
    Conclusion
    This study shows teaching about concepts and terminology in anatomy, motivates students to study more and avoid memorizing the materials.
    Keywords: Teaching, Medical Terminology, Anatomy, Learning
  • M. Taghipour, Darzi, I. Jahanian*, G. Bineshpajooh Page 40
    Background And Objective
    Having student's opinions is an appropriate method for teacher's educational development. Accomplishment of evaluation and acquired scores always have been challenged, so the aim of the present study was to compare two stages of teacher evaluation from student's opinion.
    Methods
    In this cross-sectional study, 110 students during the second term of educational year 2010-2011 to 2011-2012 participated. Evaluation was done by form No.3 of Educational Development Center (EDC) which contained 13 questions. First evaluation was done by EDC. The second evaluation was done in the last session by the teacher. Data were analyzed by paired t-test and Wilcoxon with SPSS version 15.
    Findings
    Results of paired t-test showed that there was no significant difference between two evaluations (p=0.46). Wilcoxon test was used to compare each question of questionnaire for lack of normal distribution and results did not show significant differences for all the 13 questions.
    Conclusion
    The present study demonstrated no differences according to the time of evaluation. Besides, no differences were seen between evaluations done by the teacher and another evaluator. If results are going to be used for any decision making about the teacher, it is recommended to perform evaluation in several terms, so, the teachers can be informed about their ranking in comparison with other colleagues.
    Keywords: Teacher, Evaluation, Student
  • Z. Moulana, Z. Shahandeh*, H. Alaoddolehei, N. Kalantari Page 45
    Background And Objective
    The main purpose of training is conveying knowledge from one generation to next one. This may lead to appropriate changes in human behavior. Students undergoing regular consults by their professor advisors can assist to their educational development and this process can improve their quality of life in the future. This study aimed to evaluate the rate of satisfaction in paramedical students about the activities of their professor advisors.
    Methods
    This study was performed on all students at Paramedical Faculty in Babol University of Medical Sciences, during the first semester of academic year, 2011. In addition to demographic data, participants were interviewed on different aspects of professor advisors activities via a questionnaire. Data were analyzed using the SPSS software version 18.
    Findings
    Overall, 424 students participated in the current study. The mean age was 21±2.7 years. 212 out of 424 (50%) students were alert about the various activities of their professor advisors. The most reasons for referring the students were to get scientific and educational resources and academic problems with 49.3% and 47.6% satisfaction rates, respectively, also, 32.2% of participants were very satisfied from their professor advisors activities and 70.2% of them believed that professor advisors program is a necessity.
    Conclusion
    Although about 1/3 of students were very satisfied from their professor advisors activities but there is a major gap to desired goals of the professor advisors program. This study suggested that workshops on "different aspects of advisors activities" should be planned for professor advisors and students, also, furher studies on this field should be performed to provide better consulting services.
    Keywords: Professor Advisor, Students, Opinion, Advisors, Performance, Satisfication
  • M. Khadem Abolfazli, G. Ataei* Page 51
    Background And Objective
    Nowadays, the question of how the moral aspects of health can be put into the framework of patient-physician relationship has turned into a serious debate in the field of medicine and patients’ rights. This study was conducted to examine the effect of application the ethical codes of Quran and Hadith on the ethical aspects and behavior of medical students through sending emails.
    Methods
    In this interventional study, 75 medical students in Babol University of Medical Sciences were selected through non-randomized simple sampling method. The means of data collection were student's ethical conduct checklist and a questionnaire which were prepared by the researcher according to the ethical traits extracted from Quran and Hadith. Concepts extracted from Islamic resources were sent to the email addresses of medical students 3 times a week. Data were analyzed through dependent t-test using SPSS software version19.
    Findings
    The major findings of the study indicated the positive effects of Quran teaching on enhancing the application of the ethical codes of conduct and stabilizing the professional codes of ethics.
    Conclusion
    Although improving professional ethical conduct requires long-term training programs, the findings of this study indicated that religious education can be effective in using the general codes of ethics.
    Keywords: Religious teachings, Medical Ethics, Quran
  • P. Baharvand*, Mr. Nazer Page 56
    Background And Objective
    The 360-degree evaluation is a method that is used to assess the performance of medical students. This study has been designed to assess medical student's performance in behavioral and professional competence.
    Methods
    We used the questionnaires that were designed earlier and their validity and reliability had been confirmed.These questionnaires were distributed among evaluators to assess medical students.Collected data were analysed with SPSS15 software. Mean scores of respondents in each category were calculated. Intraclass correlation coefficients measured the reliability of ratings within each group of evaluators. Pearson,s correlation coefficient was computed to examine the correlation between the evaluators. Ranking of the medical students was performed by calculation the mean of total scores given by each category of evaluator(s).
    Findings
    Intraclass correlation coefficients showed a narrow range, from 0.61 to 0.83. Analysis of data showed an excellent correlation among the different evaluators in each category among medical students, patients and physicians. Intraclass correlation coefficients showed a range, from 0.41 to 0.82. Correlation between the score of nurses versus other categories is not significant. Nurses rated studens lower than other evaluators. The mean of the scale calculated for each student showed that the highest ranked medical student had high scores in different groups and the lowest student was low in different groups.
    Conclusion
    Based on this study, the 360-degree instrument appears to be a useful way to evaluate students’ behavioral and professional competency.
    Keywords: Medical student Performance, 360, degree