فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1392)

نشریه آموزش پزشکی
سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کریم ناصری*، شعله شامی صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    آموزش مدیریت راه هوایی از اجزای برنامه های آموزشی دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی ایران است. در این برنامه ها برروی لوله گذاری تراشه تاکید شده است که نیازمند کسب مهارت بالائی است. راه هوایی ماسک حنجره ای(LMA) یک ابزار جایگزین قابل قبول برای کنترل راه هوائی است که آموزش تعبیه آن به افراد مبتدی ساده تر است. هدف از این مطالعه مقایسه سرعت و کیفیت جاگذاریLMA کلاسیک به روش استاندارد با کاف نیمه باد شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر مداخله ای متقاطع، دانشجویان پزشکی پایان مقطع فیزیوپاتولوژی، در یک کارگاه آموزشی کوتاه مدت در موردروش های جاگذاری LMA کلاسیک شرکت کردند. شرکت کننده گان به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند و سپس از لحاظ سرعت تعبیه ماسک، تعداد دفعات تلاش برای جاگذاری و کیفیت تهویه ریه های مانکن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان موفقیت در اولین تلاش برای جاگذاری LMA در هر دو روش برابر بود و تمامی دانشجویان موفق به جاگذاری LMA شدند. سرعت جاگذاری LMA به روش کاف نیمه پر در مقایسه با روش استاندارد بصورت معنی داری کوتاه تر بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    زمان جاگذاری LMA کلاسیک در مانکن توسط دانشجویان پایان دوره فیزیوپاتولوژی به روش کاف نیمه پر کمتر از روش استاندارد است ولی موفقیت هر دو روش مشابه است.
    کلیدواژگان: راه هوایی ماسک حنجره ای، کاف نیمه پر، مانکن، برنامه آموزشی پزشکی
  • محبوبه طباطبایی، زهره عباسی، فرزانه کاشفی*، علی خاکشور، میترا هاشمی صفحات 13-18
    سابقه و هدف
    پزشکی مبتنی بر شواهد، فرآیندی برای یافتن و بکارگیری بهترین شواهد موجود از مطالعات، برای مراقبت از هر یک از بیماران است. و از آنجائی که توانائی نقد مقالات کار آزمایی تصادفی شده، یکی از اساسی ترین مهارت ها در زمینه پزشکی مبتنی بر شواهد است لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش پزشکی مبتنی بر شواهد بر مهارت جستجو و نقد مقالات توسط دانشجویان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی دانشجویان مامایی مقطع کارآموزی زنان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در زمستان 90 انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری آسان، مبتنی بر هدف انتخاب شدند و در کارگاه یک روزه آشنایی با پزشکی مبتنی بر شواهد با تاکید بر چگونگی نقد مقالات شرکت نمودند. جهت بررسی مهارت نقد مقالات از پرسشنامه شش سوالی استاندارد Slawson قبل و بعد از شرکت در کارگاه استفاده گردید و از آزمون Paired t-test جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از آزمون، توانایی نقد مقالات بعد از شرکت در کارگاه افزایش یافته و اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    برگزاری کارگاه جهت ارزیابی نقادانه مقالات و بحث بر روی موارد بوجود آمده، طی دوره کارآموزی می تواند به شکل موثری منجر به ارتقا کیفیت مراقبتها در پرستاری و مامایی گشته و می توان این روش را بصورت کاربردی در کلاس و بالین توسط دانشجویان مامایی بکار برد.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، مهارت جستجوی مقالات، نقد مقالات، دانشجویان مامایی
  • ندا بابایی، ایمان جهانیان*، علی بیژنی، جمیل صمدی صفحات 19-26
    سابقه و هدف
    ادغام سلامت دهان در مراقبت های سلامتی عمومی، توسط سازمان بهداشت جهانی موکدا توصیه شده است. پزشکان عمومی می توانند در ارتقاء مراقبت های سلامتی دهان مشارکت فعال داشته باشند. هدف ما نیاز سنجی در خصوص لزوم ارائه مبحث بهداشت و سلامت دهان و دندان در کوریکولوم دانشجویان پزشکی و تعیین نحوه مداخله جهت ارتقاء دانش سلامت دهان آنان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی مقطعی، میزان آگاهی و نگرش دانشجویان سال سوم تا ششم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در زمینه بهداشت دهان و دندان به صورت سرشماری بررسی شد. برای مقایسه، 50 نفر از دانشجویان سال سوم تا ششم دندانپزشکی این دانشگاه و 50 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم مهندسی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به صورت نمونه گیری ساده، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود. پس از آنالیز داده ها، یک نظر سنجی از مسئولین دانشکده پزشکی و اعضای هیات علمی صاحب نظر در حوزه آموزش پزشکی در خصوص لزوم و نحوه مداخله آموزشی برای دانشجویان پزشکی در ارتباط با بهداشت و سلامت دهان، انجام شد.
    یافته ها
    319 نفر از دانشجویان به پرسشنامه ها پاسخ دادند که میانگین سنی آن ها 28/1±94/21 با محدوده سنی 25-19 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی دانشجویان پزشکی 41/3±02/8، دانشجویان دندانپزشکی 47/2±35/15 و دانشجویان مهندسی 68/2±73/5 بود. 7/61 درصد از دانشجویان پزشکی، تمایل به ارائه مبحث بهداشت دهان و دندان در دروس دانشگاهی خود داشتند.
    نتیجه گیری
    کمبود دانش دانشجویان پزشکی در زمینه بهداشت دهان و نگرش کلی مثبت آن ها و مسئولین و اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی نسبت به آن، نیاز برای گنجاندن این مبحث را در کوریکولوم دانشجویان پزشکی ارائه این مبحث به عنوان بخشی از دوره کارآموزی بهداشت عمومی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی، آموزش بهداشت دهان و دندان، دانشجوی پزشکی
  • علی محمدزاده*، فتحیه مرتضوی، سیدعباس صفوی نایینی، سیدمهدی طباطبایی صفحات 27-36
    سابقه و هدف
    هر برنامه آموزشی جدید برای تغییر در وضعیت موجود و ایجاد تحول طراحی و اجرا می شود. هدف این تحقیق تعیین نیازهای آموزشی مبتنی بر مشکلات اختلالات ارتباط کلامی در کشور برای تدوین کوریکولوم رشته علوم شنوایی، گفتار و زبان در مقطع دکترا می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه در حیطه برنامه ریزی درسی، از نوع نیازسنجی آموزشی بصورت مقطعی است. شرکت کنندگان در این مطالعه 65 نفر از اساتید، دانشجویان و ارائه کنندگان خدمات درمانی در رشته های گفتاردرمانی، شنوایی شناسی و گوش و حلق و بینی بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه با 16 سوال و ارائه پرسش و کسب نظرات به روش دلفی انجام شد. تجزیه تحلیل پرسشنامه ها با آزمونهای آماری غیر پارامتریک مجذور کای و کاپا بررسی شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله برنامه های آموزشی موجود در مقطع دکتری رشته های گفتاردرمانی و شنوایی شناسی پاسخگوی نیازهای آموزشی جامعه در زمینه ارتباطات کلامی و اختلالات آن نمی باشند. بازنگری برنامه ها نیز نمی تواند به طورکامل و مناسب پاسخگو باشد. بنابراین نیاز به طراحی و تاسیس رشته جدید علوم شنوایی، گفتار و زبان در مقطع دکترا وجود دارد که اهداف آن نیز تعیین شد.
    نتیجه گیری
    برنامه های آموزشی در رشته های موجود پاسخگوی نیازهای جامعه بطور کامل نیست و نیاز است که در طراحی و تدوین برنامه آموزشی رشته جدید به پیشگیری از اختلالات شنوایی، گفتار، زبان، مدیریت جامع آن و مشکلات ارتباطی مخصوصا در دوران کودکی و سالمندی توجه ویژه ای اعمال شود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، علوم شنوایی، گفتار و زبان، مقطع دکتری
  • زهرا جنت علیپور*، نسرین نوابی، مهری جهانشاهی صفحات 37-45
    سابقه و هدف
    سبک یادگیری از جمله عوامل موثر بر یادگیری است. آگاهی از ماهیت و انواع سبک های یادگیری فراگیران به مدرسین کمک می کند تا روش آموزش خود را متناسب با سبک یادگیری دانشجویان تغییر داده تا به بازدهی آموزشی مورد نظر دست یابند. لذا این پژوهش با هدف تعیین سبک های یادگیری دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری رامسر بر اساس الگوی وارک صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش اخیر، مطالعه ای مقطعی توصیفی تحلیلی است که با شرکت132 دانشجوی پرستاری در دانشکده پرستاری - مامایی رامسر در سال تحصیلی 92-91 انجام شد. نمونه گیری به شیوه سرشماری و گرد آوری اطلاعات بصورت خودگزارش دهی با استفاده از پرسشنامه سبک های یادگیری وارک (نسخه7) بود. داده ها با استفاده از نرم SPSS نسخه 16 و شاخصهای آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی واحدهای پژوهش 94/1±73/20 سال بود. 93% از دانشجویان دارای شیوه یادگیری چند سبکی و 7% دارای شیوه یادگیری یک سبکی بودند. سبک یادگیری ترجیحی دانشجویان سبک شنیداری با فراوانی 38% و فراوانترین شیوه یادگیری چند سبکی، شیوه سه سبکی (51%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی سبک های یادگیری چند سبکی در بین دانشجویان و ماهیت دروس پرستاری، مدرسین باید از شیوه های یادگیری فعال که زمینه یادگیری را برای فراگیران چند سبکی فراهم می کند استفاده نمایند. لذا تعیین سبک های غالب یادگیری دانشجویان و انطباق آن با روش های تدریس اساتید و تدوین طرح درسها بر اساس سبک های یادگیری، گروه های آموزشی را در جهت پیشبرد و ارتقاء اهداف آموزشی یاری خواهد نمود.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، دانشجویان پرستاری، الگوی وارک
  • لیلا ساداتی، عبدالرضا پازوکی، احسان گلچین، ابوالفضل مهدی زاده کاشی* صفحات 46-52
    سابقه و هدف
    یادگیری فرآیندی است که عوامل و متغیرهای زیادی در آن در تعاملند. به کارگیری شیوه های تدریس با مشارکت فعال دانشجویان یکی از روش های موثر در ایجاد انگیزه و افزایش سطح یادگیری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تدریس با الگوی آموزشی همیاری و مشارکت فعال دانشجویان بر میزان یادگیری درس مقدمه ای بر تکنولوژی جراحی در دانشجویان گروه اتاق عمل دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی البرز بود.
    مواد و روش ها
    طی یک مطالعه نیمه تجربی، تمامی دانشجویان ترم دوم کارشناسی اتاق عمل که25 نفر بودند، انتخاب شدند.یکی از دروس تخصصی با عنوان مقدمه ای بر تکنولوژی بر اساس سرفصل آموزشی مربوطه به دو بخش تقسیم شد. تدریس و طراحی سوالات آزمون نهایی نیمی از درس توسط مدرس (گروه A) و نیمی دیگر توسط دانشجویان انجام شد (گروهB). ارزشیابی با استفاده از آزمون های طراحی شده انجام شد. جهت بررسی روایی از روش روایی محتوی و به منظور بررسی پایایی از روش دو نیمه کردن سوالات آزمون و محاسبه ضریب همبستگیr=./81 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات اکتسابی دانشجویان در دو گروه، به ترتیب (گروه B) 47/1±44/18 در مقابل (گروهA) 71/1±24/16 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد (001/0p<). بیش از 80% دانشجویان هم روش تدریس با مشارکت و همیاری خودشان را در سطح خوب ارزیابی کرده بودندو از این شیوه تدریس رضایت داشتند.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری بین میانگین نمره کسب شده دانشجویان در دو گروه از سوالات وجود داشت و نتایج نشان داد که مشارکت دانشجویان روشی موثر برای افزایش سطح یادگیری و کسب نمره بالاتر است. بنابراین پیشنهاد می شود مدرسین از این شیوه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، تدریس، همیاری، یادگیری
  • علی شبستانی منفرد*، ایمان جهانیان، مصطفی جوانیان، علی بیژنی، سیمین موعودی، مریم قائمی امیری، مریم کیانیان، بهاره اسبکیان صفحات 53-57
    سابقه و هدف
    ارزشیابی فرآیند آموزشی گامی مهم در راستای تعیین میزان موفقیت نظام آموزشی در انجام وظایف آموزشی است تا مشخص شود که برنامه آموزشی تا چه حد مطلوب و مطابق با اهداف و استانداردهای آموزشی بوده است. هدف از این تحقیق بررسی و تحلیل نتایج 10 ساله آزمونهای جامع علوم پایه و پره اینترنی می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از اخذ نتایج آزمونهای جامع علوم پایه و پره اینترنی دانشگاه در 10 سال گذشته منتهی به سال 1389 منتشره از معاونت آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، اطلاعات در نرم افزار Excel وارد شده و برای هر درس میانگین رتبه دوره و میانگین تعداد دانشگاه های شرکت کننده بدست آمده و درصد رتبه نسبی برای هر درس تعیین شد. سپس میانگین درصد رتبه های نسبی تراز شده برای هر درس بدست آمده و برای دروس مربوط به هر دوره مقایسه شد.
    یافته ها
    در دروس علوم پایه پزشکی، پیش کارورزی و علوم پایه دندانپزشکی به ترتیب دروس ژنتیک، رادیولوژی و مجددا ژنتیک بیشترین و دروس انگل شناسی، ارتوپدی و فیزیولوژی کمترین میانگین درصد رتبه های نسبی تراز شده 10 ساله را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد نتایج بدست آمده مبنای مناسبی برای اتخاذ سیاستهای آموزشی دانشگاه در رابطه با تقویت نقاط مثبت و مداخله در نقاط قابل بهبود در دانشگاه باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل، نتایج 10 ساله، آزمونهای جامع، علوم پایه، پیش کارورزی
  • مریم سیدمجیدی*، مینا مطلب نژاد، علی بیژنی، مونا صباغ زاده صفحات 58-66
    سابقه و هدف
    میزان رضایتمندی مراجعان از خدمات ارائه شده در مراکز آموزشی درمانی، از مهمترین شاخص های کیفیت ارائه خدمات، می باشد. با توجه به اینکه یک نظام بهداشتی درمانی کارآمد فقط از طریق ارائه خدمات مطلوب می تواند به رسالت خود یعنی تامین سلامت افراد جامعه اقدام نماید، مطالعه حاضر جهت بررسی میزان رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی بابل از خدمات درمانی ارائه شده انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1389 بر روی پانصد بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی بابل با استفاده از پرسشنامه جهت بررسی میزان رضایت آنان از خدمات درمانی ارائه شده صورت پذیرفت. اطلاعات بدست آمده توسط آنالیزهای آماری T-Test، Oneway ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون واسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سن و میزان رضایتمندی بیماران از خدمات درمانی ارائه شده ارتباط مستقیم وجود داشت (0001/0p<). ولی با سطح تحصیلات، جنسیت و داشتن یا نداشتن بیمه ارتباط معنی داری دیده نشد (05/0p>). به طور کلی میانگین نمره رضایتمندی بیماران از خدمات درمانی ارائه شده 45/3±84/27 (از سقف 40) به دست آمد. همچنین 1/65% از بیماران، کیفیت ارائه خدمات درمانی در سطح تخصصی را عالی توصیف کردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد که میزان رضایتمندی بیماران از خدمات ارائه شده دانشکده دندانپزشکی بابل در حد نسبتا مطلوب قرار دارد و امید است با رفع مشکلات موجود و ارتقاء سطح کیفیت، کمیت خدمات و اصلاح روند پذیرش بتوان این میزان را ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، بیمار، دندانپزشک، آموزش پزشکی پاسخگو
  • آرام تیرگر، موسی یمین فیروز*، زهرا دهقان صفحات 67-72
    سابقه و هدف
    کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران در سال 1387 به منظور تسهیل دسترسی به منابع روزآمد علمی برای همه دانشگاه های علوم پزشکی کشور راه اندازی گردید. با توجه به نقش غیر قابل انکار این مداخله در ارتقاء دسترسی به منابع روزآمد و در پی آن تغییرات مورد انتظار در بهبود شاخص های آموزشی و پژوهشی، بر آن شدیم تا به بررسی وضعیت استفاده از کتابخانه ملی دیجیتال در میان کاربران دانشگاه علوم پزشکی بابل بپردازیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت مقطعی در میان 91 تن از اعضاء هیات علمی و کارشناسان آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بابل که همگی عضو کتابخانه ملی دیجیتال محسوب می شدند طی اجراء چهار کارگاه آموزشی در تابستان سال 1389 انجام پذیرفت. فرم مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات علاوه بر اطلاعات فردی شامل 7 سوال بسته، سه سوال باز و 2 سوال ترکیبی در ارتباط با رفتار اطلاع یابی آنان و همچنین سوالی جهت ارائه پیشنهاد به منظور رفع موانع و بهبود شرایط موجود بود. کلیه فرم ها قبل از شروع کارگاه بین شرکت کنندگان توزیع و جمع آوری شد. داده ها پس از استخراج و ورود به کامپیوتر با استفاده از نرم افزار SPSS16 و به کمک شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 91 پرسشنامه، 16 مورد بدلیل نقص مورد بهره برداری قرار نگرفت. از 75 پرسشنامه باقی مانده 34 نفر زن و 38 نفر دارای مدرک دکترا و نیمی از آنان فاقد سابقه شرکت در کارگاه آموزشی کتابخانه دیجیتال بودند. 59 نفر از کاربران به دفعات از کتابخانه ملی دیجیتال مقاله دریافت کرده ولی 16 نفر تا زمان انجام این بررسی هیچ مقاله ای دریافت نکرده بودند. 7/90% (65 نفر) کتابخانه ملی دیجیتال را برای پیشبرد فعالیت های علمی و ارتقاء کیفیت و کمیت فعالیت های آموزشی- پژوهشی ضروری و موثر دانستند. در خصوص میزان آشنایی با بانک های اطلاعاتی از طریق کتابخانه ملی دیجیتال به ترتیب بیشترین نسبت به میزان های 38%- 36% مربوط به OVID و ScinceDirect بود. متاسفانه میزان آشنایی با بانک های اطلاعاتی مانند Scopusو Ebscoاز مقادیر بسیار پایین تری برخوردار بودند. نتایج مربوط به مشکلات استفاده از کتابخانه ملی دیجیتال نشان داد که 68% از کاربران با مشکلاتی مانند سرعت پایین خط اینترنت، کمبود نیروی انسانی راهنما، عدم اطلاع رسانی دقیق و به موقع، محدودیت منابع در بعضی از رشته ها، و فیلترینگ غلط روبرو بوده اند.
    نتیجه گیری
    علیرغم سرمایه گذاری کلان به منظور دسترسی گسترده و سریع محققین به منابع علمی و تلاش بسیار جهت تحقق هر چه سریعتر برنامه های علمی، اما همچنان بخش قابل ملاحظه ای از اعضاء هیات علمی آموزش های لازم را دریافت نکرده، به خوبی از امکانات مطلع نبوده، بدرستی از ظرفیت های موجود استفاده نکرده و در نهایت جهت بهره برداری مطلوب با مشکلات متعددی روبرو هستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران، مداخله، اعضاء هیات علمی
|
  • K. Naseri*, S. Shami Pages 7-12
    Background And Objective
    Education of airway management is one of the components which is educated to medical students in Iran. Emphasis is on endotracheal intubation in this program، which requires high skills. An acceptable alternative tool for airway controlling is Laryngeal Mask Airway (LMA)، which its insertion training to novice is easy. The aim of this study was to compare inserting classic LMA by the two methods، i. e. standard and semi-inflated cuff techniques in terms of speed، skill and accuracy.
    Methods
    In an interventional، crossover، prospective study، 30 medical student externs before entering clinical sectors were took part in a short time workshop carried out by the researcher in order to teach about classic LMA and its insertion techniques. Participants were divided randomly into two groups of 15 students for intervention and control groups، and then appraised for speed of LMA insertion، times of attempts for correct insertion، and the quality of manikin lungs ventilation.
    Findings
    Success rate for LMA insertion was the same by two techniques in first attempts، and all of students inserted LMA successfully. The time for inserting the LMA in the semi-inflated method was significantly lower in comparison with standard method (p<0. 05).
    Conclusion
    The time for insertion of classic LMA by medical student externs before entering clinical sectors is lower with semi-inflated method in comparison to standard method، however، the success rate for both methods are similar.
    Keywords: Laryngeal mask airway, Semi inflated cuff, Manikin, Medical education program
  • M. Tabatabi, Z. Abasi, F. Kasefi*, A. Khavshor, M. Hashemi Pages 13-18
    Background And Objective
    Evidence Based Medicine (EBM) is a set of methods and resources for finding and employing the best evidences among present in order to manage each patient. The aim of this study was to determine the effect of Evidence Based Medicine on research and critical appraisal skills of midwifery students.
    Methods
    This study was performed among gynecology clerkship students in Bojnurd University of Medical Sciences. Sampling was easy and purposeful. Midwifery students enrolled in an EBM workshop. A standard questionnaire was used before and after the workshop for data collection.
    Findings
    According to the findings a significant change was observed in critical appraisal skill.
    Conclusion
    Workshop and discussion on research articles and specific cases can increase the assessing and critical appraisal skills among students.
    Keywords: Evidence, Based Medicine, Reaserch Skill, Critical Appraisal, Midwifery Students
  • N. Babaee, I. Jahanian*, A. Bijani, J. Samadi Pages 19-26
    Background And Objective
    Integration of oral health promotion into general health care has been highly recommended by the World Health Organization. GPs can play an active role in the promotion of oral health care. Our aim was needs assessment for presentation of oral health topics in general medical students، training curriculum and to determine interventional method to improve their oral health knowledge by opinion poll among medical faculty authorities and members.
    Methods
    In this descriptive-analytic study conducted cross-sectionally، oral health knowledge and attitude of medical students of Babol University of Medical Sciences، who educated in third to sixth years of their course، were assessed by census. To comparison، 50 dental students in this university who educated in third to sixth years of their course and 50 engineering students who educated in third and fourth years of their course from Babol Noshirvani University of Technology were included by simple sampling. The means of data collection was a questionnaire. After analyzing the data، a survey on medical faculty authorities and members was conducted regarding to the necessity and how to plan the method of intervention for medical students in relation to oral health.
    Findings
    319 students responded to the questionnaires. The mean age was 21. 94±1. 28، with an age range of 19-25 years. Mean and standard deviation scores were 8. 02±3. 41، 15. 35±2. 47 and 5. 73±2. 68 for medical، dental and engineering students، respectively. 61. 7% of medical students have tendency to provide oral health topics in their academic courses. Medical faculty members of Babol University of Medical Sciences agreed with providing this topics as a part of public health course.
    Conclusion
    Medical students’ lack of knowledge about oral health and the positive attitudes of medical faculty authorities and members toward this subject، revealed a great need for inclusion of this topic in medical students، curriculum.
    Keywords: Needs assessment, Oral health Education, Medical Student
  • A. Mohammadzade *, F. Mortazavi, S.A. Safavinaini, S.M. Tabatabi Pages 27-36
    Background And Objective
    Every new curriculum is designed and further put into practice to make a change in current and/or an ongoing condition. The purpose of this study is to determine the educational needs based on verbal communication disorders in the country of IRAN and to develop a curriculum at PHD level.
    Methods
    In this cross-sectional study، 65 subjects attended including teachers، students، graduated speech therapists and audiologists and also ENT surgeons for curriculum development and need assessment. Data were gathered through 16 questions in a questionnaire using Delphi technique to get the comments. Statistical analysis was performed by Chi-square & Kappa tests.
    Findings
    The results indicate that the current educational programs at the doctorate level for the fields of speech pathology & audiology do not match the needs of society in the field of verbal communication and related disorders، also a revision on the current programs is not responsive so it is a need to plan and establish a new majoring in the field of speech language – hearing sciences at the doctorate level.
    Conclusion
    The current educational programs at the doctorate level are not completely responsive to the needs of the society for communication disorders and specific attention must be paid to prevent hearing-speech-language disorders as well as managing communication disorders in childhood and geriatrics while planning a curriculum for the new majoring.
    Keywords: Need assessment, Curriculum development, Hearing, Speech, Language sciences
  • Z. Jannat Alipour*, N. Navvabi, M. Jahanshahi Pages 37-45
    Background And Objective
    Learning style is an important factor affecting learning. Knowledge about the nature and types of learning styles in learners can help teachers to adjust their teaching methods with students، learning styles to achieve the desired educational outcomes. This study was conducted to determine nursing students'' learning styles based on VARK learning pattern in Ramsar School of Nursing& Midwifery.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was performed with 132 nursing students in Ramsar School of Nursing and Midwifery in 2011-2012. Census was performed and data gathering was conducted by a self report method with a questionnaire. The VARK learning questionnaire (7th version) was used in this study. Finally data were analyzed by SPSS v16 software and descriptive - analytic statistical tests.
    Findings
    The mean age of subjects was 20. 73±1. 94 years. 93% of nursing students had multiple mode learning style and 7% had single mode learning style. The most common learning style among students with multiple mode learning style was tri-mode (51%). The preferred learning style of students was auditory style with the proportion of 38%.
    Conclusion
    According to the prevalence of multiple mode learning style among nursing students and the nature of nursing courses، teachers must use active learning approaches that provide learning for students with multiple mode learning style، so determination of students، dominant learning styles and its conformity with teaching methods and to prepare lesson plans based on learning styles can help educational groups and supervisors to improve and promote learning objectives.
    Keywords: Learning styles, Nursing students, VARK learning pattern
  • L. Sadati, A. Pazouki, E. Golchin, A. Mehdizadehkashi*, M. Pishgahroudsari, Z. Tamannaie Pages 46-52
    Background And Objective
    Learning is a process that is related to several interactive factors and variables. The most important factors includes: readiness، motivation and teaching method. Active participation of students is one of the most effective factors in motivating and increasing the learning level. The present study was conducted to compare the effects of two different teaching methods (traditional versus a new method based on active participation of the students) on the learning level of the surgical technology students in one of their specific courses. The study was performed at the Paramedical Faculty of Alborz University of Medical Sciences in 1390.
    Methods
    In this semi-experimental study، 25 second semester surgical technologist students were participated. The contents of the book (10 chapters) were divided into two parts. For the first 5 chapters، teaching and designing of questions for the final exam were done by the lecturer (group A)، however the students cooperatively participated in teaching of other chapters and designed a number of questions، some of them were (randomly) selected for the final exam (group B). Students’ scores in both groups were analyzed using Paired-Samples T test.
    Findings
    The students، mean scores in the questions designed by themselves (group B) and by lecturer (group A) were 18. 44±1. 47 and 16. 24±1. 71، respectively. The difference is statistically important (p<0. 001).
    Conclusion
    Although، both teaching methods improved students’ learning، the results indicated that the active participation of the students my be an effective way to increase their learning level and acquiring higher scores.
    Keywords: Educational model, Teaching, Collaboration, Learning
  • A. Shabestani Monfared*, I. Jahanian, M. Javanian, A. Bijani, S. Mouodi, M.Ghaemi Amiri, M. Kianian, B.Esbakian Pages 53-57
    Background And Objective
    Evaluation of educational processes is an important step to determine the success rate of educational system in performing its responsibilities and to detect that educational programs are desirable and matched to educational goals or not. The objective of this study was to evaluate the results of 10 years national comprehensive exams of medical clerkship، pre-internship and dental continuing exams in Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    The results of 10 years national comprehensive exams of medical clerkship، pre-internship and dental continuing exams related to Babol University of Medical Sciences which had been published by Ministry of Health and Medical Education Department up to year 2010، were entered to excel software sheets and for each lesson، the mean rank of the university among the participant medical universities was notified، aligned rate was calculated and compared.
    Findings
    In the lessons related to medical clerkship، pre-internship and dental continuing exams، the lessons of genetics، radiology and genetics had the highest aligned rate، respectively. Parasitology، orthopedics and physiology had the lowest aligned rate in these 10 years.
    Conclusion
    It seems that the results of these national comprehensive exams، can be a proper baseline for implementation of suitable educational policies in the universities for reinforcement of strength points and intervention in weak points of each university.
    Keywords: Medical clerkship exam, Pre, internship exam, Dental continuing exam
  • M. Seyedmajidi*, M. Motallebnejad, A. Bijani, M. Sabbagzadeh Pages 58-66
    Background And Objective
    The satisfaction rate of clients toward the offered services qualitatively is the one of the most important indices for the evaluation of services provided in different health and treatment sections. As regards an efficient health system only through the provision of quality services can meet its mission to provide health. This study was done to evaluate the satisfaction rate of patients referred to Dentistry Faculty of Babol University of Medical Sciences، 2010.
    Methods
    This cross sectional study was done on 500 patients referred to the Babol dental school in 2010 using questionnaires to assess their satisfaction of services. Data were analyzed by T-Test، One way ANOVA، Pearson and Spearmen correlations tests.
    Findings
    In the present study، age and patients'' satisfaction of heath care had a direct relationship and satisfaction increased with age (p<0. 0001). But patients'' satisfaction with education level، gender، and having or not having insurance، had not statistically significant relationships (p>0. 05). On the other hand those who had a rural insurance significantly were satisfied less than others from reception of services (p=0. 003). In general، overall satisfaction score of patients in medical services was 27. 84±3. 45 (out of 40). Also %65. 1 of patients described specialized treatment services as high quality.
    Conclusion
    As regards the results of the present study shows that the patients'' satisfaction of services in Babol Dental School is in the desirable level and it is hoped that with solving of existing problems، improving the quality and quantity of services and modification of reception process، the present situation can be improved.
    Keywords: Satisfaction, Patient, Dentistry, Socially Accountable Medical Education
  • A.Tirgar, M. Yaminfirooz*, Z. Dehghan Pages 67-72
    Background And Objective
    Iranian National Medical Digital Library (INLM) was started in 2008 in order to facilitate accessibility to the newest scientific resources for all medical universities. The aim of this study was to discover the condition of using this scientific intervention among the users in Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among 91 faculty members and research center staffs (who were INLM members) during 4 related workshops in summer 2010. The data were collected by means of a tailor-made data collection sheet and was analyzed by means of SPSS16 and using descriptive and analytical statistical indices.
    Findings
    Sixteen defected questionnaires out of 91 were omitted. From the rest completed questionnaires (n=75)، 34 were women، 38 were PhD، and half of them have not been trained about INLM yet. 58 persons were faculty members and 59 individuals had experienced downing articles from INLM before the workshops and 16 none. 91% of participants expressed on INLM necessity and its effectiveness for quantitative and qualitative improvement of education and research activities. Sciencedirect and Ovid were the more familiar data bases among users، and Ebsco and Scopus were less familiar. 68% of participants had difficulties about web speed، lack of information and human resources for guidance، limitation in the access to some of resources، and incorrect filtering.
    Conclusion
    Although a huge investment was done to extend rapid accessibility to the newest scientific resources، a considerable number of faculty members were not aware and trained، and many of them had several difficulties in effective use of INLM.
    Keywords: Iranian National Medical Digital Library (INLM), Intervention, Faculty members