فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال دوم شماره 2 (بهار و تابستان 1393)

نشریه آموزش پزشکی
سال دوم شماره 2 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهره بنی داوودی صفحه 7
    سابقه و هدف
    توجه به عوامل موثر در تدریس اثربخش میتواند منجر به ارتقاء کیفیت آموزش، فرآیند یاددهی-یادگیری و ایجاد انگیزه یادگیری در دانشجویان گردد. لذا پژوهشی با هدف تعیین شاخصهای تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی – مقایسهای، 75 نفر از دانشجویان پزشکی و 75 نفر از دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS 16 و به کمک آزمونهای آماری (تعیین درصد و آزمون کای دو) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که اولویت حیطه های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان به ترتیب؛ حیطه دانشپژوهی (54%)، روش تدریس (47%)، قدرت ارتباط (34%) و خصوصیات فردی (28%) بود. بین معدل و سن دانشجویان علوم پزشکی با دیدگاه آنان در مورد شاخصهای تدریس ارتباط معنی داری وجود داشت (025/0(P=. ولی ارتباط معنی داری بین جنس دانشجویان پزشکی با دیدگاه آنان در مورد شاخص تدریس مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نظرات دانشجویان پیشنهاد می شود در ارزشیابی اساتید نه تنها بر حیطه دانشپژوهی بلکه به حیطه های دیگر مثل روش تدریس، قدرت ارتباط و خصوصیات فردی توجه شود تا حصول هدف نهایی ارزشیابی که ارتقای کیفیت آموزش است، تسهیل گردد.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشجویان، اهواز
  • مینا مطلب نژاد، علی اصغر بیانی، ثریا خفری، فاطمه گیلچینی صفحه 14
    سابقه و هدف
    محیط آموزشی یا حال و هوای یادگیری خود بخشی از برنامه درسی است که بعنوان روح برنامه بر محیط دانشکده و عرصه آموزش جاری است. هدف از این مطالعه ارزیابی محیط آموزشی دانشکده دندانپزشکی بابل از دیدگاه دستیاران تخصصی بر اساس مدل DREEM می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود که طی 2 سال بر روی دستیاران تخصصی دانشکده ی دندانپزشکی بابل انجام شد که شامل ورودی های 91-1388 بوده است. پرونده تحت بررسی شامل 2 بخش اطلاعات کلی و همچنین پرسشنامه DREEM می باشد. DREEM یک ابزار سنجش محیط آموزشی در دانشگاه های پزشکی و سایر مکان های سلامت در سراسر دنیا می باشد و شامل 50 سوال در 5 حیطه یادگیری، مدرس، توانایی علمی دانشجو، شرایط اجتماعی دانشجو و جو آموزشی است. در انتها نتایج در نرم افزار SPSS18 با استفاده از تست های آماری T-test، ANOVA، میانگین و انحراف معیار هر متغیر محاسبه و مقایسه شد.
    یافته ها
    وضعیت محیط آموزشی دانشکده ی دندانپزشکی بابل از دیدگاه دستیاران تخصصی بر اساس مدلDREEM مطلوب (86/16±53/114) می باشد که بطور کلی و بر اساس زیر گروه های DREEM، ارتباطی با جنسیت و سال ورودی دستیاران تخصصی نداشت. بخشهای پاتولوژی دهان فک و صورت و پروتز های دندانی به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را از دیدگاه مدرس کسب کردند و بخشهای پاتولوژی دهان فک و صورت و ارتودانتیکس بیشترین و کمترین امتیاز را از دیدگاه شرایط اجتماعی دانشجو داشتند. همچنین جو آموزشی در گروه های مختلف تخصصی تقریبا«یکسان ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های بدست آمده وضعیت محیط آموزشی دانشکده دندانپزشکی بابل از دیدگاه دستیاران تخصصی مطلوب ارزیابی شد و بطور کلی در همه گروه های تخصصی یکسان گزارش گردید. اما توجه به حیطه مدرس و حیطه شرایط اجتماعی دانشجو در بخشهای مختلف ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط آموزشی، دانشکده دندانپزشکی، دستیاران تخصصی، مدل DREEM
  • سیدابوالفضل مصطفوی، نفیسه پرورش صفحه 22
    سابقه و هدف
    دانشجویان دوره ی دکتری عمومی داروسازی موظفند در پایان تحصیلات خود یک اثر تحقیقاتی در زمینه های مرتبط با این رشته ارائه دهند. اکثر موضوعات مربوط به پایان نامه های داروسازی در ارتباط با ارائه خدمات در داروخانه نبوده و به صورت تحقیقات پایه ای در دیگر زمینه های تحقیقاتی مرتبط می باشد. بررسی و شناخت میزان تاثیر پایان نامه در آینده ی شغلی فارغ التحصیلان داروسازی می تواند موجب آشنا شدن برنامه ریزان با نقاط ضعف و قوت و همچنین شناخت میزان اثربخشی و بهره وری این واحد درسی جهت اصلاحات بعدی گردد. در این تحقیق نگرش فارغ التحصیلان رشته داروسازی شاغل در شهر اصفهان در مورد تاثیر پایان نامه در آینده ی شغلی آنها بررسی می شود.
    مواد و روش ها
    ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی خود ایفا بود که روایی و پایایی آن تایید گردیده بود. پرسشنامه ها توسط محقق توزیع و جمع آوری شد. نتایج حاصل با نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده ازآمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    104 نفر از فارغ التحصیلان این رشته مورد پرسش قرار گرفتند. نتایج توزیع میانگین ارزش میزانی نشان می دهد پایان نامه (با ارزش میزانی حدود 6/3) باعث ارتقای دانش نظری و مهارتهای پژوهشی دانشجو شده لیکن کمترین تاثیر را (با ارزش میزانی حدود 6/2) جهت انجام وظایف محوله در داروخانه دارد. به طور کلی نگرش فارغ التحصیلان نسبت به تاثیر پایان نامه در آینده ی شغلی آنهادر حد متوسط ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    واحد پایان نامه به عنوان یک واحد تحقیقاتی می تواند ارتقاء توان پژوهشی فارغ التحصیلان رشته داروسازی را در پی داشته باشد. لیکن تاثیر آن در ارائه خدمات در داروخانه محل ابهام می باشد. در صورتی که موضوعات پایان نامه هارا با شغل آینده دانشجویان مطابقت بیشتری داد می توان انتظار داشت که در آینده شغلی آنها موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: پایان نامه، داروساز، نگرش
  • رضا علی باقری، سیداحمد محمدی کیا، مهرانه کاظمیان، بتول کاظمی، میثم رضاپور صفحه 30
    سابقه و هدف
    یکی از ارکان توانمندی پزشکان، کسب مهارتهای ارتباطی برای اجرای مطلوب وظایف حرفه ای آنان می باشد. مطالعات متعددی حاکی از آن است که بسیاری از پزشکان در جریان ایفای نقش حرفه ای خود بطور موثری با بیمارشان ارتباط بر قرار نمی کنند. چگونگی ارتباط و تعامل پزشک با بیمار نقش موثری در رضایتمندی بیمار، نتایج درمان، هزینه های پزشکی، کیفیت خدمات بالینی پزشکان و حتی شکایت از پزشکان می تواند داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایتمندی مراجعه کنندگان به پزشکان طرح پزشک خانواده از نحوه برقراری ارتباط پزشک با بیمار در مراکز بهداشتی درمانی روستایی صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق، از نوع، پژوهش توصیفی مقطعی بر روی 315 بیمار مراجعه کننده به پزشکان خانواده مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان مازندران در سال 91 انجام گرفت. اطلاعات این مطالعه با استفاده از پرسشنامه فرمهینی و همکاران (1385)، جمع آوری گردید. پرسشنامه مشتمل بر 24 سوال در شش حیطه رضایت از نحوه برخورد اولیه پزشک، نحوه مصاحبه و اخذ شرح حال گیری توسط پزشک، نحوه ارتباط پزشک با آنان، هنگام معاینات، نحوه آموزش، نحوه پیگیری مشکلات بیمار توسط پزشک، نحوه وقت و زمان لازم برای پیگیری مشکلات بیمار توسط پزشک بود. داده ها با کمک نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 6/48% (153نفر) از بیماران از خدمات پزشک خانواده ارائه شده ناراضی و 9/16% (53 نفر) رضایت متوسط داشتند و تنها 8/37% (109نفر) رضایت کامل گزارش کردند. افراد سالمند نسبت به سایر سنین رضایت بیشتری داشتند. با بالا رفتن سطح تحصیلات، میزان رضایت کاهش می یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده به نظر می رسد اساسی ترین انتظار مردم از تیم پزشکی و مراقبتی درمانی، برقراری ارتباط موثر و انسانی است و طبعا در سایه این مهم، الگوی تشخیصی و درمانی کامل شده و اثربخشی زیادی خواهد داشت. این انتظار بجا و منطقی است که باید در این جهت تلاش بیشتری صورت گیرد تا جامعه دیدگاه مناسب تری از حرفه پزشکی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، پزشکان خانواده، مهارت های ارتباطی، بیماران
  • شکوفه موسوی، سوسن موعودی، فرزان خیرخواه، ساناز آزادفروز، علیرضا سفیدچیان، علی بیژنی صفحه 37
    سابقه و هدف
    در ارزشیابی تدریس مدرسین دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، نظرات دانشجویان یکی از مهم ترین منابع برای طراحی و استقرار مداخلات آموزشی لازم می باشد. با توجه به محدودیت اطلاعات مربوط به ارزشیابی مدرسین دوره کارورزی روانپزشکی، مطالعه حاضر به منظور ارزیابی نظرات کارورزان پزشکی در خصوص وضعیت آموزشی اعضای هیات علمی این گروه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. به تمامی دانشجویان پزشکی دوره کارورزی که در طول سال 1391 وارد بخش روانپزشکی شدند، پرسشنامه هایی داده می شد تا در خصوص وضعیت آموزشی گروه، نظرات خود را قید نمایند. در این پرسشنامه 25 سوال در قالب 5 حیطه ارزشیابی اعضای هیات علمی مد نظر قرار گرفته است و بر مبنای امتیازات مذکور، نتایج استخراج شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از برنامه نرم افزاری Stata نسخه 8 و آزمونهای آماری Chi2 و Spearman استفاده شده است.
    یافته ها
    از مجموع امتیازات میانگین امتیاز ارزشیابی اعضای گروه روانپزشکی در حیطه حضور فعال عضو هیات علمی 78/2±38/90، در حیطه شیوه تدریس 30/2±15/94، در حیطه سطح دانش 71/1±75/94، در حیطه نظارت بر عملکرد دانشجویان 96/2±42/93 و در حیطه اخلاق و رفتار عضو هیات علمی81/1±13/95 بوده است.
    نتیجه گیری
    دیدگاه دانشجویان کارورزی دانشگاه علوم پزشکی بابل از آموزش گروه روانپزشکی مطلوب بوده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، عضو هیات علمی، آموزش، دانشجوی پزشکی
  • محمد سارانی، سلیمان سراوانی، مریم قائمی امیری صفحه 43
    سابقه و هدف
    برای بهبود وضعیت بهداشتی یک جامعه، علاوه بر ارائه خدمات بهداشتی، مشارکت فعال دریافت کنندگان این خدمات ضروری است و آگاهی مناسب لازمه این مشارکت می باشد. منطقه سیستان از دیرباز بعنوان یکی از کانون های مهم بیماری سل در کشور مطرح بوده است. لذا شناخت نیازهای آموزشی بیماران سلی جهت کنترل دقیق و به موقع بیماری، مستلزم تعیین عوامل موثر بر افزایش آگاهی این بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کیفی به شیوه بحث گروهی متمرکز (FGD) و با مشارکت 48 نفر، که شامل 4 گروه آقایان و 4 گروه خانمهای مسلول بوده در 8 جلسه به انجام رسیده است. به منظور تعیین مشکلات تشخیص، درمان، بیماریابی، برخورد اطرافیان با بیماران سلی، احساس بیماران نسبت به بیماری سل و ارائه راهکارها و راه حلها در مورد کنترل بیماری از نظر بیماران و کارکنان بهداشتی (بهورزان، کاردانان، کارشناسان، مدیران) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که برخورد با بیماران سلی در دو جنس متفاوت بوده، بطوریکه جنس مونث بیشتر در معرض افسردگی و بیماری های روحی و روانی قرار دارند، همچنین خانواده و اقوام بیماران کمتر با مسلولین ارتباط برقرار می کنند. از طرفی بیماران به دلیل ترس از بدنامی سعی در مخفی نگه داشتن بیماری خود دارند. سوال بی پاسخ در ذهن اکثر بیماران این است که آیا بیماری سل قابل درمان است یا نه؟ همچنین عوامل زیست محیطی، بستر ژنتیکی، فاکتورهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و عدم آگاهی ساکنین منطقه مهمترین مشکلات درک شده توسط پرسنل بهداشتی بوده است.
    نتیجه گیری
    اکثر شرکت کنندگان در این مطالعه بر لزوم آموزش تاکید دارند. لذا بازنگری در محتوای آموزشی و یافتن راه حل های مناسب برای پاسخ دهی به نیازهای فطری بیماران سلی ضروری است.
    کلیدواژگان: سل، سخنرانی، بحث گروهی متمرکز، سیستان
  • محبوبه نصیری، فاطمه شیرین کام، بهناز رحیمیان، کلثوم حلاجیان، مهری جهانشاهی، محدثه میراحمدی صفحه 49
    سابقه و هدف
    ارتقاء سطح سلامت و مراقبت های درمانی یکی از وظایف دانشگاه علوم پزشکی است. آگاهی از وضعیت شغلی و پژوهشی دانش آموختگان گامی در این جهت می باشد. هدف از این پژوهش تعیین وضعیت شغلی و آموزشی – پژوهشی دانش آموختگان رشته پرستاری دانشکده پرستاری فاطمه الزهرا (س) رامسر بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی و گذشته نگر بر روی دانش آموختگان سال های 1372-1388 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشتمل بر مشخصات فردی، شغلی، آموزشی و پژوهشی بود، که داده ها از طریق پست، تماس تلفنی، حضوری و آدرس اینترنتی جمع آوری شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از مجموع 633 دانش آموخته، پژوهش بر روی 564 نفر، در 19 دوره روزانه و 8 دوره شبانه انجام شد. نمونه ها همگی مونث و در محدوده سنی 25-58 سال بودند. میانگین و انحراف معیار سابقه کار و فاصله بین پایان طرح و استخدامی و یا قرارداد معین به ترتیب 24/7±48/7 و 56/2±1/3 سال بود 45/7% از دانش آموختگان ادامه تحصیل دادند. 84/2% با توجه به تمایل به کار در مراکز درمانی، بیکار بودند. 36/78% در مراکز درمانی کار می کردند و از این تعداد اکثریت در بخش دولتی بودند (39/86%). اکثریت داده ها وضعیت تحصیل در دانشکده را در حد خوب گزارش کردند و فعالیت های پژوهشی آنان اندک بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که رشته پرستاری نسبت به مشاغل دیگر راحت تر جذب بازار کار می شوند اما با توجه به نیاز جامعه، در صد قابل توجهی از آنان مشاغل دیگر را انتخاب می کنند، پیشنهاد می گردد انتخاب نهائی رشته پرستاری با مصاحبه و با در نظر گرفتن علاقه به رشته باشد و مشکلات موجود پرستاران نیز مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: دانش آموختگان پرستاری، اشتغال، فعالیت های آموزشی، پژوهشی
  • مقاله کوتاه
  • حمید شافی، ندا امانی، عاتکه بابازاده، محدثه میرزاپور، علی بیژنی صفحه 55
    سابقه و هدف
    انقلاب اطلاعاتی با گستره وسیع اثربخشی، در ابعاد مختلف جامعه خصوصا علوم پزشکی، می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک تحقیق HSR(Health System Research) از نوع مداخله ای قبل و بعد بوده و اعضاء هیات علمی بالینی بیمارستان شهید بهشتی بابل جامعه آماری آن را تشکیل می دهند. با تاسیس واحد توسعه تحقیقات بالینی در بیمارستان شهید بهشتی در سال 1388و ارائه خدمات در این مرکز، تعداد مقالات چاپ شده، تعداد طرح های مصوب و تعداد پایان نامه های دانشجویی مصوب به عنوان شاخص عملکرد پژوهشی قبل و بعد از تاسیس پایگاه محاسبه گردید. در رابطه با طرح های تحقیقاتی، صورتجلسه شورای پژوهشی این بیمارستان و دانشگاه، همچنین مراجعه به پایگاه داده اعضاء هیئت علمی، بستر جمع آوری اطلاعات بوده است. تعداد پایان نامه ها و مقالات چاپی بواسطه اطلاعات ارائه شده از اعضاء هیات علمی گرد آوری شد.
    یافته ها
    میزان فعالیت های پژوهشی اساتید در قالب تعداد طرح های تحقیقاتی، پایان نامه ها و مقالات چاپ شده، قبل از تاسیس واحد، 58 مورد (9/25%) و بعد از آن 166 مورد (10/74%) می باشد. سهم واحد در پیشبرد اهداف پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بابل بر پایه تعداد مقالات چاپ شده با توجه به نوع مقاله و ایندکس مجلاتی که مقاله در آن به چاپ رسیده است در بازه زمانی مربوط به تاسیس واحد تاکنون، 5/84 بوده است.
    نتیجه گیری
    رشد معنی دار تعداد، سرانه طرح های تحقیقاتی، مقالات و همچنین افزایش تعداد پایان نامه های مصوب، نشان دهنده تاثیر مثبت مشاوره های پژوهشی در پایگاه و افزایش دید پژوهشی و علاقه مندی پزشکان و دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه تحقیقات بالینی، پژوهش، مبتنی بر شواهد، آموزش پزشکی
  • هایده علاء الدوله ای، محسن پورقاسم صفحه 62
    سابقه و هدف
    انجام امور ثبت نام و انتخاب واحد به صورت الکترونیکی جهت تسهیل امور مربوطه می باشد. از آنجایی که دانشجویان از ارکان اصلی کار با سیستم اینترنتی برای امور اداری آموزش می باشند، رضایتمندی آنان از این امر، اهمیت بسیاری در جهت پی بردن به نقاط قوت و ضعف و ارتقاء آن دارد. به همین دلیل این مطالعه جهت بررسی نظرات دانشجویان دانشکده پیراپزشکی بابل در کار با سیستم انتخاب واحد اینترنتی، تحقق پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 390 دانشجوی پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در نیمسال دوم تحصیلی 91-90 انجام شد. میزان رضایتمندی از طریق پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به این سیستم بود، سنجیده و با SPSS 18 آنالیز گردید.
    یافته ها
    از 390 نفر دانشجوی شرکت کننده، 6/32% مذکر و 4/67% مونث بوده اند. میانگین سنی افراد شرکت کننده 7/20 با انحراف معیار 9/2 بوده است. 5/81% از دانشجویان رضایت نسبتا مطلوب و مطلوب از ثبت نام اینترنتی داشته اند. بیشترین مشکل عنوان شده عدم هماهنگی بین واحد ارائه شده و برنامه درسی بوده است. همچنین خواهان ارتقاء سیستم، امکانات بیشتر، ارائه برنامه و درج ساعات کلاسها در سیستم بوده اند.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر آن است که دانشجویان از سیستم ثبت نام اینترنتی رضایت داشته و خواهان رفع مشکلات مربوطه و ارتقاء سیستم می باشند. بنابراین خواهان توجه بیشتر مسئولین به این سیستم جهت کاهش مراجعه به دانشکده می باشند.
    کلیدواژگان: انتخاب واحد، اینترنت، پیراپزشکی، دیدگاه، دانشجویان
|
  • Sh. Banidavoodi Page 7
    Background And Objective
    Considering the factors ineffective teaching can lead to improve the quality of education and teaching-learning process and can motivate the students to learn. This study was designed to identify the characteristics of effective teaching from the perspective of medical and paramedical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Methods
    This study is comparative - descriptive. The participants included 75 medical students and 75 premedical students of the university that were selected by simple random selection. Data collection tool was a questionnaire which its reliability and validity had been confirmed in previous studies. Data were analyzed with software of SPSS 16 by using statistical tests (Chi-square test).
    Findings
    The results of this study showed that the priorities of effective teaching from the student's viewpoint were respectively: research in knowledge (54%), teaching approach (47%), ability to communicate (34%) and personal characteristics (28%). There was a significant association between academic average, age and the perspective of medical students about the characteristics of effective teaching (P= 0.025), but there was no significant association between the gender of students and their opinions about teaching index.
    Conclusion
    According to the opinions of students it is recommended that in the area of ​​teachers evaluation not only research in knowledge but also, other areas like teaching approach, ability to communication and personal characteristics should be considered, so the ultimate goal -quality improvement of education- can be facilitated.
    Keywords: Effective Teaching, Students, Ahvaz
  • M. Motallebnejad (Dds), A. A.Bayani , S. Khafri , F. Gilchini Page 14
    Background And Objective
    Educational environment is a portion of lesson plan which can affect on different aspects of training in the schools. The aim of the present study is assessment of educational environment at dental school of Babol University of Medical Sciences based on trainee’s attitude evaluated by DREEM model.
    Methods
    The present research is a descriptive cross-sectional survey that accomplished during 2 years among postgraduate students which entered to dental school in the years 2009-2012. The questionnaire consisted of 2 parts: general information and DREEM questionnaire with 50 questions in 5 recognition fields (i.e., learning, teachers, self recognition of scientific ability, educational environment and social position). Data were analyzed with SPSS18 by statistical tests like T-test and Anova, mean and SD were measured for each variable.
    Findings
    According to DREEM, the perception of postgraduate dental students was desirable (114.53±16.86). It was not associated to gender and the enterance year of the students. In" student,s perception of teacher" Oral Pathology and Dental Prosthetics departments had the highest and the lowest scores, respectively. In "student,s social self- perceptions" Oral Pathology and Orthodontics departments had the highest and the lowest scores, respectively. Educational environment was nearly the same in different departments of this school.
    Conclusion
    Regarding to our findings educational environment was "desirable" and it was almost the same in all departmentsof dental school, but, paying more attention to some domains such as "student,s perception of teachers" and "student,s social self- perception" in some departments is necessary.
    Keywords: Evaluation, Educational Environment, Babol Dental School, Postgraduate Student, DREEM Model
  • S.A. Mostafavi (Pharmd , N. Parvaresh(Pharmd) Page 22
    Background And Objective
    Pharmaceutical students have to undertake a research project named dissertation, in the subjects related to their courses. Most of these projects, are not related to service providing in a pharmacy and usually are related to other research areas. Assessment the effect of dissertation on job prospect of graduated pharmaceutical students can be effective in determination of strength and weakness points in the efficacy of this course and can be used for future improvements. In this study we examined the attitude of pharmacists working in the city of Isfahan, Iran on the influence of dissertation topics on their job prospect.
    Methods
    A self- administered questionnaire which its validity and reliability have been confirmed, was used for data collection. Questionnaires were distributed and collected by the researcher. Data were analyzed by SPSS software, using descriptive and analytic statistical tests.
    Findings
    104 individuals among pharmacists were assessed. The distribution of the mean of value rate showes that dissertation (value rate: 3.6) can improve the knowledge and research competences of the student, but has the lowest affect (value rate:2.6) on related responsibilities in a pharmacy. In general, the attitude of participants about the effect of dissertation on their future job, was at moderate range.
    Conclusion
    It can be concluded that dissertation as a research discipline can have an influence on the research competency of graduated pharmaceutical students but its effect on service providing in a pharmacy should be more studied. If the subjects of dissertations are more directed toward the future jobs of the students, it will be expected to have more effect on their future activities.
    Keywords: Dissertation, Pharmacist, Attitude
  • Ra. Bagheri , A. Mohammadikia *, M. Kazemian , B. Kazemi M. Rezapour Page 30
    Background And Objective
    Since that one of the basic points in the competences of physicians, is the communication skill to carry out their professional duties properly, several studies suggest that manyphysicians can not communicate to their patients, effectively.How to communicate and interact with patients plays an effective role in the patient satisfaction, treatment results, medical costs, the quality of clinical services, and even in the complaints from the doctors. This study was performed with the aim of determining the satisfaction rate about the communication skills of family physicians in rural health centers at Mazandaran University of Medical Sciences in the viewpoints of the individuals referring them in the year 2012.
    Methods
    This descriptive- cross sectional study, was performed on 315 patients referring to family physicians of rural health centers in Mazandaran province in the year2012. Data collecting was performed by using Farmahini questionnaire (2006). Questionnaire includes 24 questions in six areas: how to deal with the patient initially, how to take a medical interview, how to contact with the patient, in physical examination, how to educate, how to follow up the patient and the time duration for follow the patients problems by the doctor. Data analysis was performed by spss software with significant level of 0.95.
    Findings
    The study results showed that 153 individuals (48.6%) of patients, were unsatisfied about the service providing of family physicians. 53 persons (16.9%) had moderate satisfaction and only 109 persons (37.8%) were completely satisfied. Older persons had more satisfaction rate in comparison to other age groups. In higher educational levels, the rate of satisfaction was decreased.
    Conclusion
    According to findings, the most basic expectation of people from medical team is effective and humanistic communication, in this manner, diagnostic and therapeutic patterns will be effective and completed. For better attitude of the patients about doctors, notification to the emotional and mental aspects of the patients should be improved in the physicians.
    Keywords: Satisfaction, Family physicians, Communication Skills, Patients
  • Sh. Mousavi , S. Mouodi *, F. Kheirkhah , S. Azadfrouz , A. Sefidchian , A. Bijani Page 37
    Background And Objective
    To evaluate faculty members, quality of teaching in the universities and higher education centers, one of the most common sources for planning and implementation of educational interventions, is the viewpoints of the students. There is a little information about the evaluation of faculty members in the psychiatric groups of medical universities, therefore this research was performed to assess the internship medical students, opinions about the educational status of faculty members in this group.
    Methods
    This research is a descriptive- analytic study. All of internship medical students who entered to the psychiatric ward of Babol University of Medical Sciences in the year 2012 were delivered questionnaires to report their opinions about the educational status of this group. In this questionnaire, 25 questions in 5 domains related to evaluation of faculty members were considered. According to the scores, results were extracted. Data analysis was performed by Stata SE software, version8. Chi2, Spearman,s correlation coefficients were used for analysis.
    Findings
    Out of total score, mean score in the domain of active presence of faculty member was 90.38±2.78, in the domain of teaching method was 94.15±2.30, the level of knowledge was 94.75±1.71, in the domain of supervision on the function of students was 93.42±2.96 and in the domain of ethics and behavior of faculty member was 95.13±1.81.
    Conclusion
    The attitude of internship medical students in Babol University of Medical Sciences is good about the training of faculty members of the psychiatric group.
    Keywords: Evaluation, Faculty Member, Education, Medical Student
  • M. Sarani , S. Saravani *, M. Ghaemi Amiri Page 43
    Background And Objective
    To improve the health status of a community, in addition to health services, active participation of people receiving these services, is essential and for this participation, appropriate knowledge requires. Sistan region is one of the important centers as TB in the country. Therefore, identification of TB patients educational needs, requires determination of effective factors for increasing their knowledge.
    Methods
    This qualitative study of focus group discussion (FGD) with the participation of 48 persons, including 4 groups of men and 4 groups of women from TB patients, have been carried out in 8 sessions. In order to determine the problems of diagnosis, treatment, screening, interaction of relatives, the sense of TB patients about their disease and to provide strategies for disease control, opinion of health care workers and patients were evaluated.
    Findings
    The results show that dealing with TB patients in the two sexes are different, so that females are more susceptible to depression and mental illness, also the patients, family and relatives have less communication with TB patients. Patients try to hide their disease for fear of stigma. Unanswered question in many minds is whether TB is curable or not? Environmental factors, genetic tendency, social, cultural and economic factors and the lack of information in the residents of this region, are the most important problems which health care workers present.
    Conclusion
    Most participants in this study emphasize the need for training. The revision of educational contents and to find proper solutions for the innate response to the needs of TB patients are necessary.
    Keywords: Tuberculosis, Focus Group Discussions, Sistan
  • M. Nasiri *, F. Shirinkam, B. Rahimiyan , K. Halajyan , M. Jahanshahi , M.Mirahmadi Page 49
    Background And Objective
    Improving the health and health care is one of the responsibilities of medical universities. To know about the employment and research status of graduates is a step in this direction. The purpose of this study was to determine the employment, educational and research status of nursing graduates of Ramsar Fatemeh Zahra faculty of nursing.
    Methods
    This retrospective cross – sectional study was conducted in the graduates of 1993- 2009. Data gathering instrument was a questionnaire, consisted of personal, employment, education and research details. Data were collected by phone, post, electronic mail address and direct interview. Data analysis was performed by spss software and descriptive statistics.
    Findings
    Out of total 633 graduates, the study was performed on 564 individuals in 27 academic periods. All were female and their age ranged 25-58 years. Mean and standard deviation of work experience and the time duration between employment and end of human resources plan or certain contracts were respectively 7.48±7.24 and 3.1±2.56 years. 7.45% of graduates continued their academic education. 2.84% didn, t have any job. 78.36% worked in medical centers, most of them (86.39%) worked in governmental parts. Most of data about the educational status in the faculty were reported in the state of good and their research activity was minimal.
    Conclusion
    Results showed that nurses are easier than other jobs to be absorbed for employment, but according to the needs of the community, a significant percentage of them choose other jobs. It is suggested that the final selection for nursing degree should be done through interview and according to the interest in this field, and nurses problems also should be notified to solve.
    Keywords: Employment, educational, Research activities, Nursing graduates
  • H. Shafi , N. Amani , A. Babazadeh , M. Mirzapour , A. Bijani * Page 55
    Background And Objective
    Information revolution with a wide range of effectiveness, in different dimensions of the society, especially in medical sciences can be a way for solving the problems.
    Methods
    This study was before- after intervention HSR type research and clinical faculty members of Shahid Beheshti Hospital in Babol, comprised the statistical population. With establishment of clinical research development unit in Shahid Beheshti Hospital in 2009, the provided services in this center, the number of published papers and the number of approved research projects and theses were considered as indicators of research performance. These indicators were calculated before and after the center establishment. For data collection, information in the database of faculty research system were used. The number of theses and published articles were asked from the faculty members.
    Findings
    Research activities of faculty in research projects, theses and published papers, before the establishment of the unit, were 58 cases (25.9%), and after that, 166 cases (74.10%). The contribution of this clinical research development unit in the improvement of research goals of Babol University of Medical Sciences, based on the number of published papers according to the type of the article and the indices of journals which articles have been published in, has been 84.5 since the time of the center establishment.
    Conclusion
    Significant growth in the number, research projects per capita, approved articles and theses indicates a positive effect on the research consultations in database and increase in research attitude and interest of practitioners and students.
    Keywords: Clinical Research Development Unit, Research, Evidence Based, Medical Education
  • H. Alaoddolehei *, M. Pourghasem Page 62
    Background And Objective
    Making registration electronically is a way to facilitate registration process. Due to the significant role of the students in working with electronic system for educational process, the level of their satisfaction is important to find strength and weakness points of the system. Therefore, this study focused on the attitude of the students in Paramedicine Schools regarding to work with the electronic system registration.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 390 undergraduate students of Paramedicine School of Babol University of Medical Sciences in Semester 2 of 2012. The level of satisfaction was assessed by a questionnaire consisting of two sections in the terms of demographic characteristics and their attitude toward electronic registration. Data were analyzed by SPSS 18.
    Findings
    Findings showed that out of 390 participants, 32.6% were male and 67.4% were female. Mean age of the subjects was 20.7±2.9. 81.5% of the students were fairly and totally satisfied with electronic registration. Their main problem was disarrangement between courses and educational planning. Furthermore they requested for system promotion, more facilities and putting the plan and time of the classes in the system.
    Conclusion
    Results showed that the students were satisfied with electronic registration and asked for solving the problems and system promotion. Therefore, they requested for more attention of stakeholders to reduce their attendance to the school for registration.
    Keywords: electronic registration, paramedicine, students, attitude