فهرست مطالب

نشریه آموزش پزشکی
سال ششم شماره 2 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رسول خزاعی، علی کریمی، محمد باقر حیدری، مظفر خزاعی * صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    انجام و نگارش یک پایان نامه مناسب می تواند سر آغازی برای پیشبرد روند پژوهش و شکل گیری شخصیت علمی دانشجویان باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی ویژگی های پایان نامه های دوره پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در طی یک دوره پنج ساله (92-1388) است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، فرم اطلاعات جامعی بر اساس مطالعات قبلی تهیه و داده ها ی کلیه پایان نامه های سال های 88 تا پایان 92 دوره پزشکی عمومی (241 مورد) با مراجعه به کتابخانه مرکزی دا نشگاه و بایگانی واحد پژوهش جمع آوری و کد گذاری شدند. داده ها با استفاده از برنامهSPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 241 پایان نامه، 204 مورد (65/84%) مربوط به گروه های بالینی و 37 جلد (35/15%) مربوط به گروه های علوم پایه و اختلاف بین آنها معنی دار بود (000/0p=)، بین گروه های بالینی نیز اختلاف معنی دار وجود داشت (05/0>p) بیشترین نوع مطالعه توصیفی-مقطعی (42/39%)، 74 مورد (7/30%) مدت زمان اجرای بین 18-12 ماه، 80 مورد (19/33%) محل نمونه گیری پرونده بیماران بستری، اکثر پایان نامه ها (68/96%) توسط یک استاد راهنما و توسط یک دانشجو (26/96%) انجام شده بود، همچنین 189جلد پایان نامه ها (42/78%) دارای مشاور آمار بودند. از نظر نمره ارزشیابی، 86/51% نمره بین 18-17 گرفته اند. بیشتر پایان نامه ها (18/55%) 30 تا 50 صفحه داشته و 68/35% بین 20-10 منبع داشتند، همچنین 79 مورد (78/32%) چاپ مقاله داشتند.
    نتیجه گیری
    علی رغم تاکید گسترده سیاست گذاران آموزشی پژوهشی، هنوز توجه کافی یه پایان نامه رشته پزشکی عمومی نمیشود.
    کلیدواژگان: پایان نامه، پزشکی عمومی، کرمانشاه
  • محمد جواد کبیر، حسن اشرفیان امیری، سیدمظفر ربیعی، رضا ممتهن، رسول ظفرمند، سیدداود نصرالله پور شیروانی* صفحات 13-21
    سابقه و هدف
    یکی از راهکارهای آموزش اثربخش، نیازسنجی آموزشی است. نیازسنجی ابزار مهم در طراحی، توسعه و ارزشیابی برنامه های آموزش مداوم می باشد. این مطالعه به منظور تعیین نیازهای آموزشی پزشکان خانواده و مراقبین سلامت شاغل در برنامه پزشک خانواده شهری استان های فارس و مازندران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در زمستان 1395 انجام گرفت. جامعه پژوهش پزشکان خانواده شهری و مراقبین سلامت بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 2 بخش متغیرهای فردی با 8 سئوال باز و بسته و 50 موضوع آموزشی برای پزشکان و 47 موضوع برای مراقبین سلامت بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت.
    یافته ها
    از 464 نفر مورد مطالعه، 236 نفر (9/50درصد) پزشک و 228 نفر (1/49درصد) مراقب سلامت بودند. جنس 304 نفر (5/65درصد) زن و مابقی مرد بود. در بین پزشکان، 26 نفر (0/11 درصد) هیچ نیازی را برای آموزش اعلام نکردند و مابقی از حداقل یک موضوع تا حداکثر 24 موضوع را به عنوان نیاز آموزشی اعلام کرد. میانگین تعداد موضوعات نیاز به آموزش 9/4±1/7 یا تقریبا 7 موضوع بود. در بین مراقبین سلامت 16 نفر (7/0 درصد) هیچ نیازی را برای آموزش اعلام نکردند و در مقابل 24 نفر (5/10 درصد) کل 47 موضوع مورد بررسی را به عنوان نیاز آموزشی اعلام کردند. میانگین تعداد موضوعات نیاز به آموزش 6/16±1/24 موضوع بود. بین نیازهای آموزشی و بعضی از متغیرهای فردی و اجتماعی رابطه معنی دار وجود داشت(05/0P<).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد نیازهای آموزشی پزشکان کم و نیازهای آموزشی مراقبین سلامت زیاد می باشد
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، پزشک خانواده شهری، مراقب سلامت، فارس و مازندران
  • مینو سعیدی* صفحات 22-31
    سابقه و هدف
    ایجاد ارتباطی دوطرفه و پویا بین پزشک و بیمار، منجر به جمع آوری دقیق اطلاعات، تشخیص صحیح، درمان و پایبندی به درمان خواهد شد. مهارت ارتباط با بیمار، نیازمند آموزش است. آموزش این مهارت در بالین بیمار با چالشهایی روبرو است. بیمارستانهای شلوغ، زمان ناکافی، شرایط بیمار و عدم آگاهی اساتید بالینی، فرصت طلایی آموزش را از دانشجویان می گیرد. هدف از این مطالعه، مروری بر روش های آموزش مهارتهای ارتباطی در پزشکی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، پایگاه های اطلاعاتی لاتین شامل Pubmed، Proquest، Google scholar، Web of science و Ovid با کلید واژه های لاتین و منابع اطلاعاتی فارسی شامل Magiran، Iran medex و SID نیز با کلید واژه های فارسی جستجو شدند. همه پژوهشها، طی سالهای 2000 تا 2017 که در ارتباط با موضوع بودند، وارد مطالعه گردید.
    یافته ها
    در بررسی اولیه 103 مقاله یافت شد. پس از حذف موارد تکراری، مطالعه چکیده مقالات و تعیین تطابق با هدف مطالعه، 38 مقاله باقی مانده، به دقت مطالعه گردید. روش هایی چون استفاده از بیمارنمای آموزش دیده، ضبط ویدئو و بازنمایش آن، ایفای نقش، استفاده از چک لیست و آموزش از طریق کامپیوتر، برای آموزش این مهارت در موقعیتهای بالینی متنوع، مطرح گردید.
    نتیجه گیری
    روش های نوین و موثر زیادی در زمینه آموزش مهارت ارتباط با بیمار در پزشکی وجود دارد که در برخی از آنها نیاز به وجود بیمار واقعی هم نیست. آگاهی اساتید از قوت، ضعف و کاربرد هر روش، می تواند نقش مهمی در بهبود فرایند آموزش داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط پزشک و بیمار، آموزش پزشکی، مهارت ارتباطی
  • مریم سیدمجیدی، سیدعلی سیدمجیدی*، فاطمه حبیب زاده بیژنی، عفت خدادادی، مینا مطلب نژاد صفحات 32-38
    سابقه و هدف
    ماموریت یک دانشگاه شامل آموزش، پژوهش و خدمات اجتماعی است. از آنجایی که نقش و توجه به آموزش در ارزیابی فعالیتهای علمی تا حدی کم رنگ شده است، بایستی ارزیابی آموزش با هدف تعیین اثربخشی آن صورت پذیرد. شناخت نظرات دستیاران درباره ویژگی های تدریس اثربخش می تواند در برنامه ریزی مدیران آموزشی تاثیر بسزایی داشته باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که به صورت مقطعی بر روی دستیاران تخصصی دندانپزشکی در سال تحصیلی 97-1396 انجام شد. نمونه گیری به روش سرشماری انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای مشتمل بر دو بخش اطلاعات فردی و دموگرافیک و گویه های تدریس اثربخش در مقیاس لیکرت در چهار حیطه دانش پژوهی، روش تدریس، ارتباط با دستیار و خصوصیات فردی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری من ویتنی، کروسکال والیس و فریدمن استفاده و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    حیطه خصوصیات فردی بیشترین اهمیت و حیطه ارتباط با دستیار کمترین اهمیت را بین ویژگی های تدریس اثربخش از دیدگاه دستیاران تخصصی کسب کرد. میانگین و انحراف معیار نمره گویه ها در بین حیطه های مختلف(001/0=P)، حیطه دانش پژوهی در بین شرکت کنندگان مذکر و مونث(017/0=P)، حیطه های ارتباط با دستیار و خصوصیات فردی در بین شرکت کنندگان با رشته های تحصیلی متفاوت (به ترتیب009/0=P و 021/0=P)، حیطه های روش تدریس و خصوصیات فردی در بین شرکت کنندگان با سال های ورودی مختلف(به ترتیب023/0=P و 037/0=P) و حیطه های ارتباط با دستیار، روش تدریس و خصوصیات فردی در بین شرکت کنندگان با معدل کل متفاوت (به ترتیب005/0=P، 034/0=P و 008/0=P) به لحاظ آماری اختلاف معنی داری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    خصوصیات و ویژگی های فردی اساتید از دیدگاه دستیاران تخصصی بیشترین تاثیر را در اثربخشی تدریس داشت که می توان با توجه به آن در کنار سایر حیطه های مورد مطالعه در این پژوهش، به ارتقاء و بهبود کیفیت آموزشی دست یافت
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشگاه علوم پزشکی، دستیار تخصصی
  • مجید جدیدی، هادی طالشی آهنگری*، پیمان حجازی، محمد علی تاجیک منصوری صفحات 39-47
    سابقه و هدف
    بهبود کیفیت آموزشی بر اساس یک روش یا الگو در هر دانشگاهی انجام می شود. یکی از روش ها و شاخص های ارزیابی کیفیت آموزشی، ارزیابی درونی است و هر دانشگاهی با استفاده از توانمندی های خود، امکان برنامه ریزی و توسعه برنامه ها را خواهد داشت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، کمیته ارزشیابی توسط اعضای هیات علمی گروه فیزیک پزشکی تشکیل گردید. تعداد اعضای هیات علمی دخیل در این تحقیق 4 نفر و تعداد دانشجویان 15 نفر در نظر گرفته شد. در این پژوهش 41 ملاک، 214 نشانگر و 493 امتیاز مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس میانگین داده ها صورت گرفت.
    یافته ها
    عامل رسالت، اهداف و جایگاه سازمانی با امتیازکل 105 و84% مطلوبیت، مطلوب بود. عاملهای دوره های آموزشی و برنامه ریزی درسی و غیر درسی با امتیاز کل 34 و 78% مطلوبیت، هیات علمی با امتیاز کل 50 و 77% مطلوبیت ، دانشجو با امتیاز کل 90 و 78% مطلوبیت، راهبردهای یادگیری / یاددهی با امتیاز کل 59 و 66% مطلوبیت، امکانات و تجهیزات آموزشی با امتیاز کل 70 و 79% مطلوبیت، پایان نامه ها، فرصت های مطالعاتی و سمینارها با امتیاز کل 45 و 66% مطلوبیت، همگی نسبتا مطلوب بودند. عامل دانش آموختگان با امتیاز کل 57 و 59% مطلوبیت، نامطلوب بود.
    نتیجه گیری
    از بین هشت عامل بررسی شده در این مطالعه وضعیت دانشجویان دانش آموخته، نامطلوب بود به علت اینکه اغلب دانش آموختگان ادامه تحصیل ندادند و ارتباط خود را پس از دانش آموختگی با دانشگاه قطع کردند.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، فیزیک پزشکی، کیفیت آموزشی
  • مهدی زیرک، فرزاد افشاری * صفحات 48-58
    سابقه و هدف
    ارزیابی یکی از مهمترین بخشهای فرایند اصلاح و ارتقای کیفیت در واحدهای آموزشی محسوب می گردد ،این تحقیق با هدف مقایسه و بررسی رویکردهای عمده ارزیابی کیفیت آموزش عالی از دیدگاه خبرگان دانشگاه علوم پزشکی زابل انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارشناسان و مسئولین ارزیابی کیفیت آموزش در دانشگاه علوم پزشکی زابل متشکل از 10 نفر بودند که تمام آنها به روش سرشماری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه تحلیل سلسله مراتبی AHP جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. در این مورد به منظور افزایش دقت و سرعت انجام محاسبات از نرم افزار Expert choice برای وزن دهی و رتبه بندی فاکتورها استفاده گردید. جهت اطمینان از روایی پرسشنامه، از روش کیفی یعنی نظرات صاحب نظران و تخصص استادان استفاده گردیده است و اصلاحات و تغییرات مورد نظر آنها پس از بحث و بررسی در پرسشنامه ها اعمال شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شده است که ضریب آلفای کرونباخ برای 10 گزینه پرسشنامه (85/0) بدست آمد که پایایی بالایی را نشان
    می دهد.
    یافته ها
    بیشترین وزن را ارزیابی درونی با وزن نهایی (0.263) دارد لذا براساس معیار انطباق با اهداف اولین رتبه را ارزیابی درونی دارد. پس از آن نظرسنجی با وزن نهایی (0.249) در رتبه دوم قرار دارد. تحلیل آماری با وزن نهایی (0.162) و آزمون عملی با وزن نهایی (0.127) در رتبه سوم و چهارم قرار دارند. ارزیابی بیرونی با وزن نهایی (0.087) در رتبه آخر قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج اولویت بندی نهایی روش های ارزیابی نشان داد ارزیابی درونی مهمترین روش ارزیابی کیفیت آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی زابل می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت آموزش، نظام آموزش عالی، خبرگان
|
  • Mohammad Rasoul Khazaee, Ali Karimi, Mohammad Bagher Heydari, Mozaffar Khazaei* Pages 7-12
    Background And Objective
    Doing and writing the qualified thesis could be considered as the onset of the research proceeding and formation of academic identity of students. The purpose of this study was to investigate the properties of general medicine thesis at Kermanshah University of medical sciences during 5 years periods (2009-2013).
    Methods
    In this descriptive-analytic (cross-sectional) study, a comprehensive information form was prepared according to previous data. In addition, the contents of all general medicine theses during 2009-2013 (241 cases) were gathered and coded from university library and archive of research center. Data were statistically analyzed using SPSS16 program.
    FINDINGS: From 241 theses, 204 volumes (84.65%) were related to clinical departments. and 37 cases (15.35%) related to basic departments, and their difference were significant (p=0.000), also difference between clinical departments were significant (p
    Conclusion
    In spite of the extensive emphasis from educational and research politicians, there is no enough attention to the theses of general medicine courses
    Keywords: Thesis, general medicine, Kermanshah
  • Mohammad Javad Kabir, Hasan Ashrafian Amiri, Seyyed Mozaffar Rabiee, Reza Momtahen, Rasoul Zafarmand, Seyyed Davoud Nasrollahpour Shirvani* Pages 13-21
    Background And Objective
    One of the effective teaching strategies is the educational needs assessment. Need assessment is an important tool in designing, developing and evaluating continuous education programs. This study aimed to determine the educational needs of family physicians and health care providers working in Fars and Mazandaran provinces.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in the winter 2016 on urban family physicians and health care providers who were selected by systematic random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 2 parts: individual variables (8 open and closed questions) and 50 subjects for physicians and 47 subjects for health care providers; its validity and reliability were confirmed.
    FINDINGS: Among 464 participants, 236 (50.9%) were physicians and 228 (49.1%) health care providers; 304 (65.5%) were female and the rest were male. Among the physicians, 26 (11.11%) did not require any training, and the rest declared at least one up to a maximum of 24 subjects as educational needs. The average number of subjects required training was 7.1±4.9. Among health care providers, 16 (7.0%) did not require any training, and 24 (10.5%) referred to the total 47 subjects as educational needs. The average number of required subjects was 24.16±16.6. There was a significant relationship between educational needs and some of the individual and social variables (P
    Conclusion
    This study showed that the educational needs of physicians are low and health care providers are high
    Keywords: Educational needs, Urban Family Physician, Health care provider, Fars, Mazandaran
  • Minoo Saeidi* Pages 22-31
    Background And Objective
    Establishing a two-way communication between the doctor and the patient will lead to accurate data collection, proper diagnosis, treatment and adherence to treatment. Communication skills require training. Teaching this skill at the patient's bedside is confronted with challenges. Busy hospitals, inadequate time, patient conditions and lack of knowledge of clinical professors, take the golden opportunity of education from students. The purpose of this study is to review the methods of communication skills training in medicine.
    Methods
    In this review article, we searched the English database like as
    Pubmed, Proquest, Google Scholar, Web of Science and Ovid and Persian database like as Magiran, Iran medex and SID with keywords like as physician patient relation, communication skills and medical education and all research related to the subject was included in the study.
    FINDINGS: In the preliminary review, 103 studies were found that after the removal of repetitive articles, reviewing the abstract of these articles and determining the degree of coordination with the aim of the present study, 38 remaining articles were studied carefully. Techniques such as the use of trained patients, video recording and replay, role play, checklist, and computer based training were introduced to train this skill in a variety of clinical settings.
    Conclusion
    There are many new and effective ways to train patient communication skills in medicine, some of which do not require a real patient. The professor's awareness of the strength, weakness and application of any method can play an important role in improving the educational process
    Keywords: Physician patient relation, medical education, communication skills
  • Maryam Seyyed Majidi, Seyyed Ali Seyyed Majidi *, Fatemeh Hbibzadeh Bijani, Effat Khodadadi, Mina Motalebnejad Pages 32-38
    Background And Objective
    The missions of a university are education, research and social services. Because of the attention to education has been decreased in the evaluation of scientific activities, the evaluation of education should be made due to determining its effectiveness. Knowing the opinions of the postgraduate students about the features of effective teaching could have a significant effect on educational managers programing.
    Methods
    This descriptive-analytical research was carried out as a cross-sectional study in 2017-2018 academic years. Sampling was performed by census method. Data collection tool was a questionnaire consisted of two parts of demographic data and effective teaching items in four fields of scholarship, teaching method, relationship with assistant and personal characteristics. To analyze the data, SPSS version 22 software was used and the significance level of 0.05 was considered.
    FINDINGS: From the viewpoints of postgraduate students, the fields of individual characteristics and communication with the students have the most and the least importance, respectively. The mean score of the field of individual characteristics with other fields (P=0.001), the field of scholarship between male and female participants (P=0.017), the fields of relationship with the students and individual characteristics between the participants with different academic fields (P=0.009 and P=0.021, respectively), the fields of teaching method and individual characteristics between the participants with different enterance years (P=0.023 and P=0.037, respectively) and the fields of communication with the students, teaching method and individual characteristics between the participants with different total average (P=0.005, P=0.034 and P=0.008, respectively), were statistically significant.
    Conclusion
    Individual characteristics of faculty members from the viewpoints of postgraduate students had the greatest impact on the effectiveness of teaching, which could be considered along with other studied fields in this study, to improve the quality of education.
    Keywords: Postgraduate Students, Medical Sciences University, Teaching effectiveness
  • Majid Jadidi, Hadi Taleshi Ahangari *, Peyman Hejazi, Mohammad Ali Tajik Mansoury Pages 39-47
    Background And Objective
    Improving the quality of education is done based on a method or model at each university. One of the methods and indicators for assessing educational quality is internal evaluation and each university will be able to plan and develop its programs using its capabilities.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, the evaluation committee was formed by faculty members of the Medical Physics Department. The number of faculty members involved in this study was four, and the number of students was 15. In this study, 41 criteria, 214 markers, and 493 scores were investigated. Data analysis was performed based on mean data.
    FINDINGS: Mission, goals, and organizational status was favorable with the total score of 105 and 84% of the desirability. Training program, curriculum and non-curriculum factors with a score of 34 and 78% of the desirability, faculty member with a score of 50 and 77% of the desirability, students with a score of 90 and 78% of the desirability, learning / teaching strategies with a score of 59 and 66% of the desirability, Educational facilities and equipment with a score of 70 and 79% of the desirability, thesis and sabbatical and seminars with a score of 45 and 66% of the desirability, were all Fairly favorable. The graduates with an overall score of 57 and 59% of the desirability were unfavorable.
    Conclusion
    Among the eight factors studied in this descriptive, the status of graduate students was undesirable because most graduates did not continue their education and cut off their relationship after graduating from university
    Keywords: Internal evaluation, Medical physics, Educational quality
  • Mahdi Zirak Dr, Farzad Afshari * Pages 48-58
    BACKGROUND AND OBJECTIVE
    Evaluation is one of the most important parts of the process of improving and improving the quality of education in educational units. The aim of this study was to compare and review the main approaches to assessing the quality of higher education from the perspective of experts in Zabol University of Medical Sciences.
    METHODS
    The statistical population of this study consisted of all the experts and authorities responsible for assessing the quality of education in Zabol University of Medical Sciences. A total of 10 people were selected by census method as a statistical sample. In this research, AHP hierarchical analysis questionnaire was used for data collection. In order to increase the accuracy and speed of calculations, expert selection software was used for weighting and ranking of factors. In order to ensure the validity of the questionnaire, the qualitative method, ie, the viewpoints of the experts and professors have been used and the amendments and their changes have been applied to the questionnaires after the discussion. Cronbach's alpha formula was used to measure the reliability of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficient for the 10 items of the questionnaire (0.85) was obtained which shows a high reliability.
    FINDINGS
    The highest weight is the internal evaluation with the final weight (0.263). Therefore, according to the criterion of compliance with the goals, the first rank has internal evaluation. After that, the final weighting (0.249) is ranked second. The statistical analysis with the final weight (0.162) and the practical test with the final weight (0.127) are in the third and fourth rank. The external evaluation with the final weight (0.087) was ranked last.
    CONCLUSION
    The results of the prioritization of the evaluation methods showed that internal evaluation is the most important method for evaluating educational quality in Zabol University of Medical Sciences.
    Keywords: Evaluation, Quality of education, Higher education system, Experts