فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم مختاری، فریبا هادی فرد صفحات 7-26
    نظریه ی «بینامتنی» رویکردی است که به روابط بین متونی پرداخته و موجب آفرینش متن جدید می شود. هر متن خود بینامتنی است که ریشه در متون گذشته داشته و در متون آینده نیز تاثیر خواهد داشت. این نظریه در دهه ی شصت قرن بیستم توسط ژولیا کریستوا بین سال های 1966و1967 میلادی مطرح شد.
    ظهور آیات قرآن کریم و سخنان گهربار پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع) در کلام شاعر برجسته ی شیعه، مهیار دیلمی، قبل از هر امری، نشانگر تاثیر پذیری وی از مضامین قرآن و سخنان آن بزرگواران بوده است و همین امر ما را بر آن داشت تا به بررسی روابط بینامتنی بین اشعار مهیار دیلمی و قرآن کریم و کلام پیامبر (ص) و ائمه اطهار(ع) بپردازیم. در این نوشتار گزیده ای از اشعار مهیار مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه ی بررسی و تحلیل این روابط نشان می دهد که این اشعار، به تناسب موضوع، با تاثیرپذیری آگاهانه از آیات قرآنی و سخنان گهربار پیامبر (ص) صورت گرفته است. اجرای عملیات بینامتنی، نشان دهنده ی این امر است که بیشترین شکل بینامتنی قرآنی و روایی در این اشعار، به صورت نفی جزیی یا اجترار و نفی متوازی یا امتصاص بوده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایت، بینامتنی، مهیار دیلمی
  • ابوالفضل سجادی، سمیه ماستری فراهانی صفحات 27-46
    زبان مجموعه ای از واژگان زنده و پویاست که همواره در حال نوزایی و گسترش معنایی هستند. در بررسی های معناشناختی مطالعات زبان شناسی، چند معنایی ««Polysemy یکی از مهم ترین موضوعات قابل طرح در همه سطوح زبانی بوده که از آن جمله، می توان به چند معنایی واژگانی یا همان چند معنایی جانشینی اشاره نمود. در رویکردهای زبان شناختی نسبت به مفهوم واژگان، همواره با معانی ای روبرو هستیم که تحت تاثیر عناصر هم نشین خود در یک نظام ساختاری قرار گرفته اند و تحلیل معناشناختی آن ها با توجه به رابطه دو سویه میان عناصر این نظام و فرایند گفتمان متن صورت می پذیرد. توجه به بافت زبانی و کلیت متن پس از بررسی ریشه شناختی و کشف میدان معنایی یک واژه، سیر معنایی و در نتیجه چند معنایی آن را به خوبی نشان می دهد.
    یکی از مهم ترین محورهای بررسی و پژوهش قرآنی، کشف و تبیین دقیق معانی واژگان در ساختار کلام الهی است تا بدین طریق، درک و دریافت گزاره های دینی برآمده از آن ها هموار گردد. آنچه در این جستار بدان پرداخته می شود بررسی زبان شناختی چند معنایی واژه «رحمه» در قرآن کریم است که سیر معنایی این واژه را در ساختار آیات قرآن تبیین نموده و وجوه متعدد معنایی آن را در ارتباط با هسته مرکزی معنا و همچنین تاثیر واحدهای هم نشین با تکیه بر کتب تفسیری قرآن کریم مشخص می نماید. در این بررسی، واژه «رحمه» در قرآن کریم وجوه معنایی متعددی چون دین اسلام، بهشت، ایمان، باران، روزی و... دارد که همه این معانی در ارتباط با هسته اصلی معنا و روابط مفهومی با دیگر واحدهای زبانی در ساختار کلام پردازش می شوند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، زبان شناسی، چند معنایی، واژهرحمه
  • عزت الله مولایی نیا، مریم مظفری، علی احمد ناصح صفحات 47-71
    یکی از راه های کارآمدی که ادیبان مسلمان و غیر مسلمان برای شیوایی و ماندگاری سخن خود از آن بهره جسته اند، بهره مندی از واژگان ساختارها و مفاهیم قرآن کریم در واژگان و معانی اسالیب آثار ادبی خویش است، و این امر موجب شده تا اثر ارزنده ای از خود به یادگار بگذارند.
    مقاله ی پیش رو، با عنوان «تاثیر قرآن کریم بر اشعار ابوالفتح بستی» یکی از شاعران قرن چهارم هجری است، که تاثیر پذیری این شاعر از قرآن کریم و چگونگی آن و نیز اغراض شعری وی را بررسی می کند. در این پژوهش به شیوه ی تحلیلی- کتابخانه ای، انواع تاثیر گذاری قرآن کریم بر اشعار ابوالفتح بستی شاعر پر آوازه عصر غزنوی و چگونگی تاثیر پذیری وی از قرآن کریم مورد تحلیل، بررسی قرار گرفته و دست آورد آن این است، که به صورت های لفظی و معنوی ساختاری از قرآن کریم تاثیر پذیرفته و ابیات برگرفته از قرآن در پنج عنوان کلی دسته بندی گردیده است، که عبارتند از: حکمت، غزل، ذم و هجا و عتاب، فخر و مدح. شاعر از حکمت نسبت به سایر عناوین بیشترین تاثیر پذیری را داشته است و این یکی از نشانه های اعجاز تاثیری قرآن کریم بر همه شئونات مسلمانان در همه اعصار اسلامی از آغاز تاکنون می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ابوالفتح بستی، شعر، اعجاز تاثیری، اقتباس، تضمین
  • شیرین پور ابراهیم، فردوس آقاگلزاده صفحات 72-96
    در رویکردهای نوین به زبان مهمترین هدف مطالعات زبانی، توصیف ارتباط از راه رخدادهای زبانی در سطوح مختلف از جمله متن است. زبان قرآن، از رویکردهای مختلف زبانی و در برخی سطوح مورد مطالعه قرار گرفته است، هرچند در سازمان متن قرآن در چارچوب نظریات جدید زبانشناسی، مورد بررسی قرار نگرفته است. این تحقیق مطالعه موردی سازمان متن روایی «حضرت موسی»، در سوره اعراف، بر اساس الگوی حل مساله مایکل هوئی (2001) است. سه مساله اصلی، یعنی ظلم و کفر فرعون، رسیدن حضرت موسی (ع) به یقین قلبی و نافرمانی و بت پرستی قوم بنی اسرائیل از ارکان این داستان هستند. در روایت مذکور، پاسخ های متعددی برای حل مساله نخست از سوی خداوند و حضرت موسی (ع) ارائه می شود که در برخی موارد، ارزیابی آنها مثبت اما نتیجه آن منفی است. طرح نهایی برای رسیدن به راه حل این مساله، پس از طی چرخه ای نسبتا طولانی، طرح کشتن فرعون و پیروانش است که با موفقیت انجام می شود. مساله دوم، بدون طی کردن چرخه طولانی و تنها با دو پاسخ حل می شود، اما در پاسخ به مساله سوم طرح ها یا پاسخ های ناموفق ارائه می شود که ارزیابی از آن منفی و نتیجه آن در برخی موارد مثبت و در برخی موارد منفی است در این مساله داستان حاوی مسائل تبعی دیگری است که بعضا حل نشده یا به عنوان پیامد منفی اعمال شخصیت های داستان باقی می ماند. می توان گفت هرچند الگوی حل مساله هوئی ساختار داستان را خوب پیش بینی می کند اما در برخی داستانها مثل روایات دینی، مساله به طور قاطع حل نمی شود.
    کلیدواژگان: زبان شناسی متن، سازمان متن، الگوی حل مساله، روایت حضرت موسی (ع)
  • عبدالرضا مدرس زاده صفحات 97-116
    قرن ششم در تاریخ شعر و ادب فارسی، دوره درخشان دگرگونی های فکری و فرهنگی و پیش آمدن مجال روی کردهای تازه شاعرانه ای است که در همه ادوار شعر و تاریخ ادب فارسی شایان یادکردن و بهره برداری های علمی و پژوهشی است.
    سنایی غزنوی، شاعری که سهمی عمده در تحولات ادبی شعر قرن ششم دارد، در مرور و مطالعه شعر دوره پیش از خود بهره مندی های هنری و زبانی از آن را منوط به دگرگون ساختن اندیشه و درون مایه شعر می داند.او توفیق یافته است عمده شعر خراسانی پیش از خود را مرور و بررسی کند و سرانجام توانسته است با روی کردی کاملا تازه و سبک مندانه از آزمون این تاثیر پذیری بیرون آید.
    در مقاله حاضر قصیده معروف ابر از فرخی سیستانی را که بسیار مورد توجه شاعران بوده است با استقبال سنایی از این قصیده مرور و بررسی کرده ایم.به اعتقاد ما در این مقاله سنایی بر پایه باورهای عمیق آیینی و فکری خود که برآمده از تحولات تازه سیاسی و اجتماعی قرن ششم است، از ابزار روی کرد قرآنی مدد گرفته است و بر اساس آنچه که امروز در نظریه بدخوانی خلاق هرولد بلوم مطرح است، خود را از اضطراب تاثیر شعر فرخی رهانیده است. و بی آن که در سایه تاثیر پذیری از شعر فرخی بماند، حرفهای اصلی خود را هنرمندانه بیان کرده است و شکلی تازه از قصیده سرایی را به نمود رسانیده است.
    کلیدواژگان: سنایی، شعر قرن ششم، قرآن کریم، هرولد بلوم، بدخوانی خلاق، اضطراب تاثیر
  • مینا پیرزادنیا، مالک عبدی، زیور چراغی صفحات 117-138
    تصویرپردازی منطبق بر داده پردازی معنائی، از جمله مسائلی است که در قرآن کریم مورد توجه قرار گرفته است؛ چراکه اگر مردم با کلام و محتوائی فاقد تصویر مواجه می شدند، که فقط ذهن و عقل آنان را مخاطب می ساخت، این کلام نمی توانست چندان اثرگذار باشد، ولی از راه تصویرگری و پردازش خلاقانه ی مضامین والای انسانی است که قرآن کریم محتواهای نورانی خود را رختی از عناصر تاثیرگذار بدیعی و بیانی پوشانده و از رهگذر این آفرینش های هنری، معنی و مفهوم مورد نظر را برای مخاطب به وجهی نیکو جلوه گر می سازد. در پژوهش حاضر سعی بر آن است که با تکیه بر روشی توصیفی تحلیلی به بررسی جلوه های تصویرگری هنری در سوره ی مبارکه ی اعراف پرداخته و از گوشه هائی از وجوه زیبایی شناختی بیان قرآنی در این سوره ی مبارکه پرده برداشته شود و به پاسخ این سوال دست یابیم که خداوند حکیم در سوره ی اعراف چگونه از شگردها و فنون تصویرگری بهره جسته و نقشه ی راه این سوره ی مبارکه برای بیان هنری صحنه های اثرگذار چیست؟ نتایج حاکی از آن است که تشبی هات در این سوره با هدف توصیف حال مشرکان، لغوپردازان و معارضان قرآن کریم است. اسلوب استعاره با اهدافی از جمله تهکم، استهزاء، تمثیل حال معاندان و... بیان شده است. وجود اسلوب مجاز و تخطی از حقیقت پاره ای از معانی بر اساس اقتضاءات بافتی و معنائی در این سوره ی مبارکه نیز باعث رونق و زیبایی آیات آن شده است. به طور کلی در این سوره ی مبارکه از تصویرپردازی به عنوان ابزاری قدرتمند برای تثبیت معانی و ملموس نمودن آن ها در پیش چشمان مخاطب استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره ی مبارکه ی اعراف، تصویرپردازی هنری، تشبیه، استعاره، مجاز
  • موسی پیری صفحات 139-156
    تمثیل یکی از روش های تصویرسازی و مجسم کردن موضوع است، که مخاطب را همزمان به تخیل و تفکر وادار می کند. هدف از کاربرد تمثیل در قرآن را باید در تاثیر عمیق آموزه های آن جستجو کرد که سبب می شود، خواننده با هر میزانی از درک و فهم آن ها را دریابد و در تنظیم برنامه زندگی خود به کار گیرد. پژوهشگر در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به آیات قرآن کریم قصد دارد، جنبه های زیبایی شناختی تمثیل در زبان ادبی قرآن را مورد تحلیل قرار دهد. این بررسی نشان می دهد قرآن که زبان هدایت، ایمان و شور انگیزی است، از توانمندی های زبان، از جمله؛ تمثیل برای دعوت به تدبر،تاثیرگذاری و عبرت آموزی و در نهایت تربیت انسان استفاده فراوانی کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ساختار، زبان ادبی، زیبایی شناختی، تمثیل
  • محسن ذوالفقاری صفحات 157-174
    تحلیل قصاید عربی سعدی و تبیین ساختار زبانی شاعر در تصاویر قرآنی موجود در این قصاید، محور اصلی مقاله حاضر است که با توجه به جایگاه رفیع سعدی در عرصه ادبیات ایران و جهان، تبیین شاخصه های اصلی زبان تصویری او در راستای اثبات تسلط شاعر بر زبان قرآن و شعر عربی ضرورت می یابد. از آن جایی که رویکرد زبان و تصویر در اشعار سعدی با زیر ساخت تاثیرات شاعر از قرآن، کار نشده است لذا در این مقاله در صدد پاسخگویی به سوالات زیر هستیم:اول این که جایگاه آیات قرآنی در قصاید عربی سعدی چگونه است؟ و میزان ابیات تصویری و غیر تصویری شاعر در چه حدی است؟ دیگر آن که صور خیال در ابیات قرآنی سعدی چه ویژگی هایی دارد؟ و کانون مرکزی تصویر در این ابیات چیست؟ بیان نحوه تقابل و تعامل، پیوند و مجاورت واژگان قرآن در نگاه تصویری شاعر، از رویکردهای دیگر مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: زبان، تصویر، قرآن، قصاید سعدی
|
  • Qasem Mokhtari, Fariba Hadi Fard Pages 7-26
    “Intertextuality” is a theory concerning the relationships between texts that lead to the creation of new texts. Every single text، therefore، can be regarded as an intertextual that has its roots in previous texts while influencing future texts. This theory was first introduced by Julia Kristeva in 1966. The presence of Qur''anic verses and the eloquent words of the Holy Prophet (Peace and Blessings of Allâh be Upon Him) and Imam Ali (Peace be Upon Him) in the poetry of “Mahyar Deilami”، a prominent Arab poet، first of all، demonstrates the influence of Qur''anic concepts and the words of those great humans on him. This inspired us to conduct the present study on the intertextual relationships between Mahyar Deilami''s poetry on the one hand and Qur''anic ayahs as well as the Holy Prophet''s and the twelve Imams'' ahadith، on the other. To this end‚ parts of Mahyar Deihami''s poetry were analyzed. The findings indicated that the ayahs‚ proportionate to their themes، were intentionally influenced by the Qur''anic ayahs and the invaluable hadith of the Holy Prophet. The intertextual analysis also revealed that most frequent instances of Qur''anic and narrative intertextuality were partial negation (ijtirar) and symmetric negation (imtisas).
    Keywords: Quran‚ narration‚ intertextuality‚ Mahyar Deilami
  • Abolfazl Sajjadi, Somayyeh Mastari Farahani Pages 27-46
    Any language constitute a set of dynamic words that are being constantly reborn hence find expansion of meaning. In semantic studies of linguistics, polysemy is one of the most important issues to be considered at all language levels including lexis, i.e. paradigmatic polysemy. Linguistic approaches to lexicon always accompany word's senses influenced by collocates in a structural system, the semantic analysis of which is carried out with regard to the mutual relationships between the elements in the given system and the discourse process. Considering the linguistic context and the totality of the text following an etymological analysis of a word, and its semantic field, clearly depicts the development of the word and thus its polysemy. A main part of Quranic studies and research is discovering and elucidating the exact meaning of words in the structure of the Divine Word so that the perception of religious propositions may be facilitated. In this paper, the polysemy of the Quranic word "rahmat" is studied to illuminate its semantic development in the Quranic ayahs and its multiple semantic aspects in relation to the core meaning as well as the effect of collocates using Quranic commentaries. The word "rahmat" enjoys several semantic aspects like Islam, the Paradise, Faith, Rain, Subsistence, etc., all of which are processed in respect to the core meaning and conceptual relations with other linguistic units within the discourse structure.
    Keywords: Quran, linguistics, polysemy, the word rahmat
  • Ezatollah Molaei, Niya, Maryam Mozaffari, Ali Ahmad Naseh Pages 47-71
    One of the effective procedures that Muslim and non-Muslim littérateurs have adopted to speak eloquently and with lasting impacts is the use of words and concepts from the Holy Quran as part of stylistic structures of their valuable works, leading to the perpetuation of them. This article reviews al-Basti's poetic intentions and how this famous poet, who lived in the fourth century AH in Qaznavids, was inspired and influenced by the Holy Quran. To this end, an analytical library research method has been implemented to study different types of Quranic influences on his poetry. Results show that al-Basti has been influenced formally and semantically by the Holy Quran and the influencing verses can be categorized into five topics: wisdom, sonnet, satire and blame, honor, and praise. Among these, wisdom has had the greatest influence on the poetry of al-Basti. This indicates one of the signs of the miracle-specific effects of the Holy Quran on all wakes of Muslim's life in all Islamic ages since the beginning of Islam.
    Keywords: The Holy Quran, Abol, fath al Basti, poetry, impact, adaptation
  • Shirin Pour Ebrahim, Ferdows Aghagolzadeh Pages 72-96
    In recent approaches to language, the essential aim of language studies is to describe communication via communicative events at different levels of language including text. The Quranic language has been studied from different perspectives and at some language levels. Yet, the study of Quranic text organization within recent linguistics theories has been ignored. This paper attempts to investigate the narrative organization of the story of the Prophet Musa (PBUH) in Surah Al-Araf based on Hoey's (2001) problem-solution pattern. Three main problems as the elements of this story are Pharaoh's tyranny and infidelity, Musa's reaching certainty from the heart, the disobedience and idolatry of Bani Israil. In this narrative, different responses are proposed to the first problem by the Almighty Allah and the Prophet Musa, some of which are positively evaluated though have negative results. The final plan to resolve the problem, after a rather long cycle, is to kill Pharaoh and his followers, which is performed successfully. The result of this plan is positive and can be supposed as the solution. The second problem, which does not experience a long cycle, is successfully resolved only by two responses. However, in resolving the third problem, unsuccessful responses are proposed, which are negatively evaluated and end in some positive and some negative results. This problem is followed by other problems, some of which remain unresolved or as the consequences of the character's deeds. The results show that although Hoey's (2001) problem-solution pattern can predict the text organization, but in some stories like religious narratives the problem is not definitely resolved.
    Keywords: text linguistics, text organization, problem, solution pattern, the story of the Prophet Musa
  • Abodlreza Moddares Zadeh Pages 97-116
    In the history of Persian literature, the sixth century is the brilliant period of intellectual and cultural developments when such an opportunity for new poetic approaches came up that merits recalls and scientific attention and research utilization in every era of Persian poetry and history of literature. A poet with a large contribution to the sixth century's literary evolution, Sanai Ghaznavi bounds artistic and linguistic uses of the poetry preceding him to revolutionizing thoughts and themes. He had the opportunity to review most of Khorosani style poetry preceding him and to finally go through this test of influence, innovating a totally new approach and idiosyncratic style. The present article studies the famous ode by Farrukhi Sistani entitled "Abr" (Thunder-Cloud[1]), which has attracted much attention from poets. Sanai, on the basis of his deep religious and intellectual beliefs, founded on the sixth century's sociopolitical developments, has taken a Quranic approach and has freed himself from the anxiety of influence of Farrukhi's poetry as posited in Harold Bloom's creative misreading. Thus, he has artistically expressed his main ideas in a new form of ode, without being influenced by Farrukhi's poetry.
    Keywords: Sanai, poetry of the sixth century, the Holy Quran, Harold Bloom, creative misreading, anxiety of influence
  • Mina Pirzadnia, Malek Abdi, Zivar Cheraghi Pages 117-138
    Imagery is a device applied in the Holy Quran. Without imagery, solely addressing people's minds and intellect, could make the Divine Word not so impressive. It is through images that the Quran possesses the entire human soul. The present study, using a descriptive-analytical method, attempts at analyzing artistic imagery in the holy surah Al-Araf and unveiling aesthetic aspects of the Quranic expressions in this surah. The results showed that the similes in this surah aim at describing the feelings and manners of the pagans and the challengers of the Noble Quran. Metaphor has been used with intentions like domination and mockery and metonymy has beautified and publicized ayahs in this surah. Generally speaking, imagery in this surah has been applied to stabilize intended concepts in the addressee's minds.
    Keywords: the Noble Quran, the Holy Surah Al Araf, simile, metaphor, metonymy
  • Moosa Piri Pages 139-156
    Allegory is a method for illustrating and dramatizing a topic, which persuades the audience to spontaneous imagination and thinking. We should seek the function of using allegory in the Quran in the deep effects of its teachings that make the readers grasp it regardless of their levels of understanding and perception and use it in regulating their plan of life. In this paper, the researcher aims to analyze aesthetic aspects of allegory in literary language of the Quran by using analytical – descriptive research method and by referring to Quranic ayahs. The study shows that the Quran, which is the language of guidance, faith and moving inspiration, has benefited very much from language devices such as allegory for inviting to reflection, influence and learning lessons; and eventually for human edification.
    Keywords: the Holy Quran, structure, literary language, aesthetic, allegory
  • Mohsen Zolfaghary Pages 157-174
    This article is an attempt to provide an analysis of Sadi's Arabic odes and a description of the language structure in the Quranic images in those odes. Due to the exalted status of Sadi in both Iranian and world literatures, elucidating the main features of his illustrative language to prove his mastery of the Quranic language and Arabic poetry deems necessary. Because no previous has taken a language and images approach to Sadi's poetry on the basis of the influence of the Quran on him, the present study tries to provide answers to the following questions: First, what are the impact and position of the Quranic ayahs in Sadi's Arabic odes? Second, what are the portions of image and non-image couplets in his poetry? Third, what are the characteristics of figures of speech in his Quranic couplets? And fourth, what is the central focus of image in those couplets? Additionally, explaining how, in Sadi's image perspective, Quranic words contrast, interact, connect and collocate is another approach adopted in this study.
    Keywords: Language, image, the Quran, Sadi's odes