فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا مستعلی پارسا، سعید قاسمی پرشکوه *، منصوره برزگر کلورزی صفحات 1-24
    یوجین نایدا (Eugene Nida) از پیشگامان عرصه ترجمه و زبانشناسی است که در نظریه ترجمه خود در کتاب به سوی علم ترجمه، عناصری را در فرایند ترجمه ذکر کرده است که عبارتند از: «اضافه، حذف و تغییر». این مقوله ها را می توان با فرایند ویرایش در سه سطح ساختاری، محتوایی و فنی سنجید. در این مقاله، نخست شباهت عناصر مذکور در نظریه ترجمه نایدا با انواع ویرایش ذکر می شود و آنگاه این عناصر مشابه در ترجمه های قرآن کریم به عنوان یک متن بررسی، و بر این نکته تاکید می شود که ترجمه های قرآن نیز انواع ویرایش را برمی تابند؛ بنابراین، مقاله حاضر دو هدف را دنبال می کند: اول اینکه عناصر ویرایش و عناصر ترجمه در نظریه نایدا با یکدیگر شباهت و اشتراک دارند. دوم آنکه عناصر مذکور در ترجمه های قرآن قابل اجراست. برای انجام این پژوهش، به روش تحلیل علمی، عناصر نظریه نایدا و پیوند آن با انواع ویرایش در سه حوزه 1. اضافه ترجمه ای و ویرایشی، 2. حذف ترجمه ای و ویرایشی و 3. تغییر ترجمه ای و ویرایشی و در پایان، در ترجمه های قرآن بررسی شده است و با ذکر شواهد، برخی از نقص های ویرایشی در ترجمه های قرآن کریم نشان داده شده است که خود، ضرورت همکاری مترجم و ویراستار را تایید می کند، به گونه ای که مترجمان باید برای تبیین بهتر آیات، یا خود دست به ویرایش بزنند و یا با ویراستار در ارتباط باشند و با ویرایش ترجمه های خود بر کیفیت آن ها بیفزایند.
    کلیدواژگان: قرآن، تقدیم و تاخیر، سیاق، نظم، ترجمه
  • ابوالحسن مومن نژاد، مرتضی سازجینی *، سید محمد موسوی صفحات 25-47
    ظرافت های بلاغی در آیات قرآن کریم، از جمله جنبه های اعجاز این کتاب جاودانه دارد، که از دیر باز مورد توجه دانشمندان علوم قرآنی بوده است. یکی از مباحث بلاغی قرآن کریم، سبک شناسی است که در ضمن آن با بهره گیری از دستاوردهای علم بلاغت به بررسی جلوه های سبکی موجود در قرآن کریم می پردازد. پژوهش پیش رو با روش توصیفی – تحلیلی و بر اساس معیارهای سبک شناسی، به بررسی زیبایی های ادبی سوره نازعات در چهار سطح آوایی، معنایی، ترکیبی و تصویر پردازی پرداخته است. پژوهش حاضر می کوشد تا نشان دهد که ویژگی های ادبی موجود در سوره نازعات از قبیل تقدیم و تاخیر، حذف، التفات و زمان افعال از ویژگی های برجسته سبکی موجود در این سوره است؛ لذا با کاربست این ویژگی ها به تناسب مفاهیم و مضامین موجود در سوره با موسیقی عبارات آیات پی برده که این نشان از ظرافت بلاغی موجود در این سوره مبارکه است.
    کلیدواژگان: بلاغت، تفسیر، سبک شناسی، سوره نازعات
  • شمس سادات حسینی، علی نظری *، محمود میرزایی الحسینی صفحات 49-67
    قرآن کریم در راس پرخواننده ترین کتاب های عصر کنونی است و با گسترش اسلام در تمامی نقاط جهان، این کتاب وحیانی مورد مطالعه ی بسیاری از مردمان جهان قرار گرفت. اقوام غیرعرب از آغاز تاکنون به دلیل عدم تسلط به زبان عربی، در فهم و خواندن آیات به نوعی با مشکلاتی روبرو بوده اند. علمای اسلامی، در قرن های نخستین، با ایجاد علائمی مانند رموز سجاوندی، تحولی عظیم در زمینه ی تسهیل خواندن آیات قرآن کریم ایجاد کردند. این رموز تمامی علائم نگارشی جدید را در برنمی گرفت و تنها محدود به برخی معدود از این علائم بود. از طرفی فهم این علائم به آگاهی از علوم تجوید و قرائت منوط است که همگان از این علوم آگاهی ندارند. بکارگیری علائمی که همه کس فهم و بین المللی باشد و شامل تمامی علائم نگارشی شود، از جمله نیاز های مبرم برای فهم آیات قرآن کریم است. یکی از این علائم نگارشی مهم فراموش شده در علامتگذاری آیات، دو خط فاصله بوده، که در ادبیات عرب معادل جمله معترضه است. این مقاله در پی ایجاد روشی آسان و شمول فهم برای خواندن و درک جملات معترضه ی قرآن کریم با استفاده از علامت دو خط فاصله (–) است. نگارندگان به روش تحلیل محتوا به این نتیجه دست یافتند که تشخیص و تمییز این نوع جملات از سایر جملات نحوی و بلاغی با استفاده از علامت دو خط فاصله، تاثیر بسزایی در فهم معنای آیات دارد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، علایم نگارشی معاصر، دو خط فاصله، جمله معترضه
  • مریم عزیزخانی، سید رضانجفی سلیمانزاده *، نصرالله شاملی صفحات 69-95
    در این مقاله، سوره «انشراح» با تحلیلی زبانشناختی، مبتنی بر دستور نظام مند هلیدی، در سه فرانقش تجربی، بینافردی و متنی، مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش کلیه جملات سوره را، در سه فرانقش مذکور به صورت جداگانه بررسی می کند و ضمن تحلیل برجسته سازی زبانی، باز تاب ویژگی های معنایی متن در ویژگی های بافت موقعیت را مورد بررسی قرار می دهد. در فرانقش تجربی، مشخص شد که فرایند مادی بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است که این بسامد، با فضای سوره هماهنگ است؛ چرا که ابتدای سوره، از عمل اتفاق افتاده( نزول نعمت های الهی بر پیامبر(ص) )، سخن می گوید و انتهای آن نیز، خداوند پیامبر را به عمل و شکرگزاری دعوت می کند. در فرانقش بینافردی، وجه اخباری و زمان ماضی برجسته شده اند که نزول نعمت های الهی را تایید و هر گونه شک را ناممکن می کنند. در فرانقش متنی، مشخص شد که نعمت های خداوند درحق پیامبر خود، شناخته شده هستند و امری نو نیستند؛ لذا اطلاع شناخته شده و قدیمی در این سوره، بیشترین بسامد را دارد. انسجام دستوری و انسجام واژگانی با ایجاد انسجام، نقش مهمی در تایید محتوای سوره دارند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی نقشگرا، دستور نظام مند هلیدی، قرآن، سوره انشراح
  • داود واثقی خوندابی *، مهدی ملک ثبت، محمدکاظم کهدویی صفحات 97-126
    مثنوی معنوی از آثار بزرگ عرفانی است که مولوی در این مجموعه با گفتمان قرآنی خود آموزه ها و تعالیم بسیاری را در اختیار سالکان قرار می دهد. وی در عرصه تاویل آیات قرآن نیز نظرات خاصی دارد و با ذوق عرفانی خود سعی کرده جوانب مختلف معنایی آیات قرآن را تشریح کند. اولین کسی که به تقلید از مولانا به سرودن مثنوی پرداخت و از آموزه های مثنوی معنوی بهره برد، فرزندش سلطان ولد است؛ وی اگر چه در عرصه عرفان به تجربیات جدیدی دست یافته، لیکن منظومه فکریش بسیار متاثر از بزرگان طریقه مولویه خصوصا پدرش مولاناست. تامل در مثنوی های سه گانه او نشان می دهد که بسیاری از تاویلهای قرآنی مثنوی مولانا در این آثار بازتاب یافته است. نگارندگان در این جستار نظرات مولانا در مورد تاویل و معانی خاصی را که از آیات قرآن بیان می کند، بررسی می کنند و میزان تاثیر آنها را در مثنوی های سلطان ولد آشکار می سازند.
    بر اساس نتایج این پژوهش مشخص می شود که مولانا و به تاسی از او سلطان ولد کلام خود را تفسیر قرآن می دانند و معتقدند که گفتار اولیای فانی مانند وحی راهگشای انسانهاست؛ پس مفسر قرآن اولیای الهی هستند، نه سخرگان هوس. در نظرگاه آنها قرآن لایه های معنایی متعددی دارد و تکیه بر ظاهر قرآن به هیچ روی شایسته مردان الهی نیست. مولانا بر آن است که اولیای واصل فقط تا بطن سوم قرآن را درک می کنند، لیکن سلطان ولد معتقد است افراد روحانی تا بطن سوم را درک می کنند و درک لایه های معنایی دیگر در انحصار اولیای معشوق است.
    کلیدواژگان: تاویلهای قرآنی، مولوی، سلطان ولد، مثنوی معنوی، مثنویهای سلطان ولد
  • جواد گرجامی *، غلامعباس رضایی هفتادری، عادل آزاددل، سولماز پرشور صفحات 127-154
    یکی از مهم ترین جنبه های اعجاز زبانی قرآن، موسیقی دل نشین آن است که نقش زیادی در برتری متن قرآنی بر متون دیگر دارد. در ساختار موسیقایی اعجاب انگیز قرآن با دو گونه ایقاع درونی و ایقاع بیرونی رو به رو هستیم که هریک از گونه های یادشده دارای مولفه هایی چون: ایقاع درونی مترادف و متمایز، ایقاع تکرار، ایقاع توازی، ایقاع فواصل، ایقاع آوایی، ایقاع تکیه و ایقاع نغمآهنگ می باشند. همسویی این مولفه ها با مضامین آیات در نهایت به انسجام متن قرآنی می انجامد. این مقاله در صدد است تا با رویکرد توصیفی تحلیلی همراه با استخراج شواهد قرآنی، این جنبه از اعجاز قرآن کریم را در سوره حاقه بررسی کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد، قرآن کریم که تجلی گاه کلام الهی است افزون بر معانی و محتوای ژرف، سرشار از زیبایی های متعدد موسیقایی است، به طوری که ساختار تمام اجزاء و عناصر موسیقایی آن متناسب با یکدیگر و هماهنگ با محتوا و اغراض متن قرآنی به کار گرفته شده و در القای هر چه بیشتر معانی و مفاهیم آیات سهیم است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اعجاز زبانی، موسیقی درونی و بیرونی
  • سید شمس الدین هاشمی مقدم *، محسن ذوالفقاری صفحات 155-171
    توجه به هنر سازه های موجود در قرآن کریم با نگاه ساختارگرایانه و پساساختارگرایانه و تحلیل آن بر اساس نظریه های ادبی جدید، با تکیه بر آیات تعلیمی-تربیتی قرآن کریم، موضوع و محور اصلی این مقاله است. نظر به وسعت و گستره موضوع بناست تا هنر سازه تقابل را با نگاه به نظریه تقابل های دوگانه «نیکلای تروبستکوی» (1890-1938) در آیات تعلیمی و تربیتی قرآن کریم بررسی و تحلیل نماییم. سوال اصلی مقاله این است که: جایگاه و چند و چون رویکرد تعلیمی و تربیتی در قرآن کریم چیست و جنبه های روساختی، ژرف ساختی و شالوده شکنانه هنر سازه تقابل های دوگانه در این آیات کدامند.
    در این مقاله مسائلی چون جایگاه ویژه فلسفه تعلیم و تربیت اسلام، اهداف تعلیمی – تربیتی و مفهوم آن با روش های خاص در آیات قرآن کریم به اثبات رسید و از حیث ساختار زیباشناختی به این نکته رسیدیم که آیات قرآن کریم مبتنی بر تقابل های دوگانه به ویژه تقابل های ژرف ساختی است. با توجه به اهمیت نقد نظریات ادبی غرب و بومی گرایی این نظریات از سویی و نبود این گونه بررسی ها ضرورت داشت تا به نقد نظریه تقابل های دوگانه «تروبستکوی» بپردازیم و در نهایت به نقد روش شالوده شکنی در این نظریه با توجه به نگاه نظریه پردازانی چون «دریدا» هم بپردازیم. در این مقاله به این سخن رسیدیم که اصل وارونگی تقابل های دوگانه به طور مطلق؛ و ترجیح عناصر منفی بر عناصر مثبت با نگاه شالوده شکنانه مورد نقد جدی است و با اتکاء به ارزش های دینی- الهی، این امر در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی مردود است.
    کلیدواژگان: زیباشناسی (هنرسازه)، تقابل های دوگانه، قرآن کریم، تعلیم و تربیت اسلامی
|
  • Gholamreza Mastali Parsa, Saeed Ghasemi Porshokooh, Mansoureh Barzegar Kalourazi Pages 1-24
    Eugene Nida is one of the pioneer theorists of translation and linguistics who in his translation theory, introduced in his book Towards a Science of Translation, has mentioned elements in the translation processcomprising of "addition, deletion, and alteration". These elements can be evaluated by the editing process at three structural, contentual and technical levels. In the present article, first the similarity of the aforementioned elements in Nida's theory with different editing types is pointed out and then those similar elements are analyzed in Quranic translations to emphasize that Quranic translations also allow for diffident editing types. Therefore, two aims were pursued in this study: first, to show that editing elements and translation elements share similarities in Nida's theory, and secondly these similar elements are applicable to Quranic translations. To carry out this scientific analytical study, the elements of Nida's theory and their relations with different types of editions were investigated in Quranic translations and in three fields: 1. Additions in translation and editing 2. Deletions in translation and editing 3. Alterations in translation and editing. Finally, some of the editorial defects in the translations of the Holy Quran were displayed, that proves the necessity of collaboration between translators and editors so that, for better explication of ayahs, either translators should incorporate editing or consult editors and improve their translation quality through editing.
    Keywords: the Quran, translation, translator, Nida's theory, editing, editor
  • Aboolhasan Momennejad, Morteza Sazjini Pages 25-47
    Rhetorical delicacies in the ayahs of the Holy Quran, indicate aspects of the miracle of this eternal book, which has long attracted the attention of scholars of Quranic sciences. One of the topics in the field of Quranic rhetoric is stylistics that analyses stylistic manifestations available in the Holy Quran, utilizing the achievements of rhetorics. The present descriptive-analytical research studied the literary beauty of Surah al-Nazeat at four phonetic, semantic, syntactic and imagery levels. This study sought to show that the literary characteristics in Surah al-Nazeat such as the precedence and delay, deletion, apostrophe and verb tenses are some of the outstanding stylistic features in this surah. Thus, by applying such characteristics proportionate to the concepts of this surah in relation to the music of the ayah's wordings, it the rhetorical elegance of this surah was revealed.
    Keywords: rhetorics, interpretation, stylistics, Surah al Nazeat
  • Shams Assadat Hosaini, Ali Nazary, Mahmood Mirzaii Alhosaini Pages 49-67
    The Quran is one of the most widely-read books in the current era and since the spread of Islam in all parts of the world, this divine book began to be studied by many people around the world. To date, non-Arab tribes due to lack of proficiency in Arabic, historically have somewhat had problems in understanding and reading Quranic ayahs. Islamic scholars, in early Islamic centuries, through establishing certain signs similar to punctuation marks, brought about a great development in facilitating the reading of the Quranic ayahs. These signs did not include all new punctuation marks and were limited to some of them. On the other hand, understanding these signs is bound to knowledge of Tajwid and recitation, which many people lack. Using marks understandable to everyone and international, and inclusive of all punctuation marks is an urgent need to understand the Holy Quran. One of the forgotten important punctuation marks in punctuating ayahs, is dash that is equivalent to parenthetical sentences in Arabic literature. This article seeks to build an easy and understandable way to read and understand parenthetical sentences of the Quran using dash. The authors reached this conclusion, through content analysis, that distinguishing this type of sentence from other syntactic and rhetorical sentences, greatly influences the understanding of ayahs.
    Keywords: the Holy Quran, modern punctuation marks, dash, parenthetical sentence
  • Maryam Azizkhani, Seyedreza Najafi, Nasroolaeh Shameli Pages 69-95
    In the present article, Surah al-Inshirah is linguistically analyzed drawing on Halliday's systemic grammar in three experiential, interpersonal and textual metafunctions. To this end, we analyzed all sentences of this surah separately in terms of the three mentioned metafunctions. While highlighting the analysis of linguistic foregrounding, we investigated the reflection of textual semantic characteristics in features of the context of situation. In terms of experiential metafuncion, it was found that the material process had the highest frequency and this frequency is in line with this surah's atmosphere because at its beginning it speaks of the happened action (the revelation of divine blessings unto Prophet) and also at end of the surah, Allah invites the Prophet to action and giving thanks. In interpersonal metafunction, declarative mood and past tense have been foregrounded that confirm the sending down of divine blessings and the existence of any doubt impossible. The findings obtained through textual metafucntion show that blessings of Allah toward his Prophet are known and they are not new thus the given information has the highest frequency in this surah. Grammatical cohesion and lexical cohesion that create cohesion have an important role in the confirmation of the contents of this surah.
    Keywords: functional linguistics, Halliday's systemic grammar, the Quran, Surah al Inshirah
  • Davod Vaseghi Khondabi, Mehdi Maleksabet, Mohammadkazem Kahdoueei Pages 97-126
    Masnavi-i Manavi is an impressive work in the realm of Islamic mysticism, where Molavi using his Quranic discourse, provides disciples with many teachings. He also has certain opinions regarding Quranic interpretations and by means of his mystic intuition, he tried to explicate different semantic aspects of Quranic ayahs. The first person who imitating Molana wrote another Masnavi was his son Sultan Walad who enjoyed the teachings of Masnavi-i Manavi. Although he found a new way of experience in mysticism, his cognition and logic are very much affected by Mevlevi Order especially his fathers. Pondering on his three Masnavies reveals that many Quranic interpretations available in Molana’s Masnavi have been reflected in his work. In the present article, the authors try to examine the viewpoints of Molana with regard to Quranic interpretation and meanings and weigh how much they influenced Sultan Walad's Masnavies.
    The results points to the fact that Molana and his follower, Sultan Walad, consider their writings as Quranic interpretation and believe that the words of Allah's fāni spiritual men are illuminating for human beings as are the Quran's divine revelations. As a result, the Quran's interpreters are those who have really reached Allah not the servants of their desires. In their viewpoints, the Quran has different layers of meaning and merely relying on the surface layer does not befit Allah's spiritual men at all. Molana believes that Allah's wvasel (joined) men can only understand up to the third layer of the Quran, but Sultan Walad believes that spiritual men understand up to the third layer and understanding a layer beyond that is only in the monopoly of Allah's true lovers.
    Keywords: Quranic interpretations, Molavi, Sultan Walad, Masnavi, i Manavi, Sultan Walad's Masnavies
  • Javad Garjami, Gholamabbas Rezaei, Adel Azaddel, Solmaz Porshoor Pages 127-154
    One of the important aspects of the linguistic miracle of the Quran is its pleasant music that plays a large role in the superiority of the Quranic text over other texts. we encounter two types of internal rhythm and external rhythm in dealing with Quranic musical structure and each of the mentioned types cover components like: synonymous internal rhythm, differing internal rhythm, repetition rhythm, parallel rhythm, rhythm of intervals, phonetic rhythm, stress rhythm, and intonation rhythm and the alignment of such components with the themes of ayahs eventually leads to Quranic text cohesion. The present analytic descriptive article, using Quranic evidence, tries to study this aspect of the miracle of the Holy Quran in Surah Al-Haaqqa. The results show that the Quran, which is the manifestation of divine words, besides deep meaning and contents is full of numerous musical beauty so that the structure of all its parts and musical elements is compatible with each other and in accordance with religious content and purposes, and thus involve in better conveyance of meanings and concepts of Quranic ayahs.
    Keywords: the Holy Quran, linguistic miracle, internal, external music
  • S- Hashemimoghadam, Mohsen Zolfaghari Pages 155-171
    The current study focuses on aesthetics in the verses of the Holy Quran in light of Structuralism and Poststructuralism. The analysis is based on new literary theories, applied to the Quranic educational verses. Due to the broad scope of the study, among the aesthetic elements, the oppositional aesthetics is selected and examined through Nikolai Trubetzkoy's binary opposition theory. This article attempts to answer the following questions: What is the status of educational approaches in the Holy Quran? What is the status of binary oppositions in the verses in question? What are the methods of opposition in the surface and deep structures of the verses? What is the mechanism of the reversal of binary and deconstruction elements in the educational verses?
    The present article is written in line with localizing literary theories and the critique of Western literary theories, specifically the binary opposition theory. Due to the importance of the interdisciplinary research, the educational verses of the Quran are described and explained with regard to the binary opposition theory at the level of surface and deep structures as well as the deconstruction of their elements.
    Overall, in the present article, the principle of reversing binary oppositions is absolutely rejected, and the preference of negative element in the oppositions, particularly the view of deconstructivists, have been seriously criticized and rejected. The reliance on divine thoughts and the value of the committed oppositions in the Islamic education of the Holy Quran is one of the reasons for rejecting this theory in absolute terms.
    Keywords: Aesthetics, Binary oppositions, Holy Quran, Islamic education