فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحمان ذبیحی*، مهدی اکبرنژاد، یونس جلوداری صفحات 7-31
    شاعران ایرانی از آغاز پیدایش زبان فارسی، کم و بیش به قرآن کریم و احادیث توجه داشته اند. این توجه در سده های هفتم و هشتم با گسترش معارف اسلامی و اندیشه های عارفانه به اوج خود می رسد. مولانا حسن کاشی، شاعر پارسی گوی شیعی سده ی 7 - 8 ه. ق به اقتضای تربیت خانوادگی، علاقه ی شخصی، ذهنیت مذهبی و سنت انعکاس معارف اسلامی در شعر پارسی با این منابع معرفتی آشنایی عمیق داشته و در اشعار خود به ویژه در قصاید به مناسبت های مختلف از آن ها بهره گرفته است. موضوع پژوهش حاضر بررسی تاثیر قرآن و حدیث در شعر اوست و پس از اشاره ای به احوال شاعر، به شیوه های مختلف استفاده ی وی از قرآن و حدیث از جمله تلمیح، تصویر، اقتباس، ترجمه، تاویل و تفسیر و حل پرداخته شده است. هم چنین ترکیباتی که شاعر در به کارگیری آن ها وامدار قرآن و حدیث است، بررسی شده؛ در نهایت اهداف شاعر از کاربرد قرآن و حدیث از جمله استشهاد و استناد، تشبیه و تمثیل، تعلیل و توجیه، برهان و استدلال، تبرک و تیمن، توصیف و بررسی گردیده است. این پژوهش بیانگر تاثیرپذیری گسترده ی شاعر از قرآن کریم و به میزان کمتر از احادیث است. شیوه ی غالب اثرپذیری او تصویری و بیشتر با هدف توصیف به ویژه توصیف و منقبت حضرت علی (ع) است.
    کلیدواژگان: حسن کاشی، دیوان اشعار، قرآن و حدیث، شیوه های تاثیرپذیری
  • سمیه اسدی، احمد گلی صفحات 32-52
    داستان ها و آیات قرآن همواره مورد عنایت شاعران و نویسندگان قرار گرفته و می گیرند. شاعر به تبع اطلاع از روایات قرآنی و به فراخور مضمون و محتوای اثرش از این داستان ها و آیات در جهت تفهیم و تایید سخن خود بهره می گیرد. بنابراین تلمیح به عنوان یکی از صنایع ادبی، نمایان گر میزان آگاهی شاعر از مضامین و رویدادهای مختلف دینی، تاریخی و... است. در نگاه نخست و از آنجایی که این صنعت ادبی ارائه دهنده اطلاعاتی قدیمی و مسبوق به سابقه است به سختی می توان نوآوری و انگیزش را در آن پذیرفت؛ این در حالی است که به استناد نظریه انگیزش در مکتب فرمالیسم، توانایی، ذوق و قدرت تصویرگری و بیان شاعر می تواند از کهنه ترین مضامین و مایه های معنایی و زبانی، تصاویری بدیع و نو بسازد. به گونه ای که خواننده خود را با فضایی تازه مواجه ببیند. این مقاله سعی دارد به بررسی مقوله انگیزش مضامین و داستان های مشهور قرآنی در غزل شاعران دو دهه اخیر بپردازد و با بیان نمونه هایی چند بر این فرضیه صحه بگذارد که اگر چه تلمیحات قرآنی ریشه در داستان ها و آیاتی دارند که تحریف ناپذیرند، اما همواره می توان با شیوه هایی مبتکرانه در بیان و زبان، تصاویری بدیع و جدید از آنها ارائه کرد.
    کلیدواژگان: غزل، تصویر، هنرسازه، تلمیح، توخی، motivated
  • حسین رضویان، معصومه عزیزی صفحات 53-73
    تاکنون بررسی های زبان شناختی بسیاری درباره قرآن کریم صورت گرفته است که عمدتا در زمینه معنی شناسی و تجزیه و تحلیل متن قرآن (تحلیل گفتمان قرآن) بوده است. این پژوهش قصد دارد تا جزئیات ارائه شده در دو سوره از قرآن کریم را با رویکردی نو بررسی کند. برای این منظور با تکیه بر رویکرد نقش گرایی هالیدی به بررسی افزوده های حاشیه ای سوره های مبارکه مائده و یوسف به عنوان نمونه های سوره های مدنی و مکی می پردازیم. در دستور نقشگرای نظام مند مطرح شده توسط هالیدی، افزوده های حاشیه ای، سومین نقش از نقش های سه گانه فرانقش اندیشگانی هستند که حاوی جزئیات و اطلاعات حاشیه ای درباره متن هستند. افزوده های حاشیه ای با ارائه اطلاعات و جزئیات بیشتر، ابزاری برای توصیف دقیق تر یک فعل، ابهام زدایی و افزایش محتوای تجربی متن محسوب می شوند. نگارندگان پس از استخراج این افزوده ها و تعیین بسامد آنها در سوره های مذکور، به تفسیر انواع افزوده در این دو سوره پرداخته و دلایل وجود افزوده ها با توجه به فراوانی آنها را بررسی کرده اند. نتایج بررسی نشان می دهد که در مجموع، میزان استفاده از افزوده ها در سوره مدنی مائده بیش از سوره مکی یوسف است. پربسامدترین افزوده ها در هر دو سوره افزوده های سبب (دلیل، هدف و ذینفع) و موقعیت (مکان و زمان) هستند که مورد اخیر در سوره مبارکه مائده از بسامد بالاتری برخوردار است. پس از این دو، افزوده های احتمال (شرط، پیش فرض و سازش)، افزوده های حالت (وسیله، کیفیت، مقایسه و درجه) و همراهی (هم کنشی و افزایشی) دارای بیشترین بسامد و افزوده های موضوع، نقش (ظاهر و محصول) دارای کمترین بسامد هستند و افزوده زاویه دید (منبع و نقطه نظر) در هیچ یک از دو سوره یافت نشد. جزئیاتی از جنس سبب، علت و انگیزه یک عمل، نشان دهنده توجه ویژه پروردگار به منشا و سبب امور و دعوت مخاطبان به تدبیر در این امور است. بسامد بالای افزوده های موقعیت نیز حاکی از توجه ویژه خداوند متعال به مخاطب کتاب و محدودیتهای نوع بشر و قابل فهم ساختن متن قرآن کریم برای مخاطب (انسان) است.
    کلیدواژگان: افزوده های حاشیه ای، نقش گرایی، هلیدی، قرآن کریم، مائده، یوسف
  • زهرا دری، پریسا ایمانی گورادل صفحات 74-102
    خداوند در قرآن کریم سرگذشت بسیاری از پیامبران را به صورت داستان بیان می کند. ازجمله ی آن پیامبران، آدم ابوالبشر(ع) است. موضوع آدم و آفرینش وی، در اسلام، به عنوان نخستین انسان و نخستین پیامبراز اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در قرآن 25 بار نام آدم (ع) آمده، ولی تفصیل این داستان در 6 سوره مطرح می شود. در باب تبیین و تفسیراین آیات فشرده و پر معنی، مفسران و صاحب نظران احتمالات بسیارداده اند. هدف قرآن از بیان این آیات داستان پردازی نیست، ولی آیاتی که تشکیل دهنده داستان آدم (ع) است، بسیاری از جنبه ها وعناصر داستانی متعارف در ادبیات داستانی را دارا است، چرا که اساسا داستا ن ها، داستان زندگی آدم هاست با قضاوت هایی در میزان واقع گرایی و واقع نمایی. هدف این مقاله بررسی عناصر داستانی در این سرگذشت قرآنی با تکیه بر روایات فراوانی است که از طریق کتب و ادیان پیش از اسلام در این باب وارد شده است. در این بررسی و تحلیل، با بهره مندی از فنون داستان پردازی نوین، عناصر داستانی نظیر زاویه دید، طرح، ساختار، اندیشه (تم و موضوع)، کشمکش، شخصیت، زمان و...، اهداف والای قرآن کریم که تعلیم، تربیت، هدایت و عبرت آموزی انسان هاست، تبیین شده است.
    کلیدواژگان: آدم (ع)، شخصیت، ساختار، زاویه دید، زمان، مکان
  • شادی نفیسی، زهرا عماری صفحات 103-137
    رویکرد ادبی در تفسیر قرآن بر مباحث لغت، صرف، نحو و بلاغت استوار است؛ چنان که مکتب ادبی معاصر علاوه بر این مبانی، اصول دیگری از جمله اصالت دادن به فهم ادبی محض از قرآن را نیز در نظر دارد. با مقایسه مبانی رویکرد ادبی سید مرتضی و شیخ طوسی در دو کتاب امالی و التبیان، جنبه های گوناگون تفاوت آنها با مکتب ادبی معاصر و از سوی دیگر شباهت تنگاتنگ مبانی این دو مفسر و البته برخی تفاوت های آنان در تفسیر ادبی قرآن نمایان می شود. شیخ طوسی و سید مرتضی بر خلاف مکتب ادبی معاصر، تفسیر ادبی را پیش نیاز و ابزار فهم قرآن دانسته اند نه هدف اصلی آن؛ چنان که وجود ترادف معنایی و وجود تاویلات ضروری در قرآن، اعتقاد به چند معنایی برخی آیات از دیگر تفاوت های مبنایی آن دو با مکتب ادبی معاصر محسوب می شود. استناد به آیات قرآن در جایگاه مهم ترین منبع لغوی و بهره برداری از سیاق آیات، استناد به روایات، تقدیم نظر مفسران متقدم بر اقوال لغویان، استناد به اشعار عرب در کشف معنای واژگان و تایید فهم محتوای آیات، بهره گیری از عرف و استعمالات نثر عرب، مخاطب شناسی و توجه به فضای عصر نزول از مبانی مشترک این دو مفسر در تفسیر لفظی به شمار می رود. برخی روش های خاص و متفاوت سید مرتضی نیز با شیخ طوسی عبارتند از: پردازش اندک به تشابهات و فروق لغوی، بهره گیری اندک از روایات تفسیری و تقدم نظرات مفسران متقدم بر اقوال لغویان بر خلاف شیخ طوسی که ترتیب ذکر آراء لغویان و مفسران را بر اساس معنای اصح واژه انتخاب کرده است.
    کلیدواژگان: رویکرد ادبی، سید مرتضی، شیخ طوسی، الامالی، التبیان، مبانی
  • داود محمدیانی صفحات 138-157
    شناخت حقیقت وجود انسان یکی از مهمترین شاخه های معرفت بشری در میان علوم انسانی و از جذابترین مباحث انسان شناسی در قلمرو فلسفه و ادبیات بوده است. ملاصدرا و مولانا جلال الدین محمد بلخی رومی در آثار خویش تحت تاثیر آیات قرانی و تعالیم وحیانی، اندیشه های بدیعی پیرامون حقیقت انسان ارائه کرده ند از جمله تحول پذیری و حرکت رو به کمال حقیقت انسان، تاثیر پذیری حقیقت انسان از اعمال و رفتارها و تجسم اعمال در جهان پس از مرگ، تاثیر پذیری از نظریه مثل افلاطونی در تبیین منشاء واحد جوهر حقیقت انسان و هبوط انسان به عالم دنیا و تجلی خداوند در جهان و حقیقت انسان. در این نوشتار سعی شده است تا حدی تاثیر پذیری این دو متفکر را از آیات و آموزه های قرآنی در ارائه نظریات حکمی و عرفانی در قلمرو حکمت متعالیه و ادبیات عرفانی بررسی نموده و برخی از موارد مورد تطبیق را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: حقیقت انسان، تحول پذیری، تجلی خدا، انسان شناسی
  • فریده داودی مقدم صفحات 158-182
    از رویکردهای مهم و دیرینه ی قرآن پژوهان، تامل در زبان و چگونگی فهم و تفسیر این متن عظیم است که دارای وجوه گوناگون دینی، معرفتی و هنری می باشد. از جمله ی این رویکردها، رویکرد ادبی و زبان شناسی به قرآن است که افرادی چون سید قطب، مستنصر میر، نیل رابینسون، ایزوتسو، آنگلیکا نویورت طرح و آثاری در این زمینه تالیف کرده اند.
    با پیشرفت تحلیل مباحث گوناگون زبان شناسی و نشانه شناسی در متون مختلف، دریافته می شود که متن قرآن کریم و از جمله قصص قرآنی در بردارنده ی بسیاری از شگردهای زبانی در رساندن و القای مفاهیم متعالی خویش است که از این حیث کمتر به آنها پرداخته شده است.
    این پژوهش با تحلیل داستان موسی و خضر در سوره کهف، بر اساس تحلیل نشانه معناشناسی گفتمانی به توصیف و تبیین انواع نظام های گفتمانی چون رخدادی، تجویزی و تنشی در این داستان می پردازد. با توجه به این نکته که در این تحقیق، ما هرگز در صدد این نیستیم که ارزش قصص قرآن را به سبب دارا بودن این نظام های گفتمانی بدانیم، بلکه با قبول تعالی همه جانبه ی این متن برآنیم که این بعد از نظام های گفتمانی را در ساختار و محتوای آن آشکار سازیم. به سخنی دیگر در صدد توصیف این نظام ها در سطح و عمق این قصه هستیم تا از این رهگذر به بیان و اثبات یکی دیگر از ابعاد ارزشمند قصه های قرآنی پرداخته شود. روش تحقیق به شیوه ی تحلیل محتوا و بر اساس نظریه های نشانه معناشناسی است که توسط افرادی چون گرمس و کورتز در سال های اخیر مطرح شده است.
    کلیدواژگان: معناشناسی، نظام های گفتمانی، گرمس، حکایت موسی و خضر
|
  • Rahman Zabihi*, Mahdi Akbarnejad, Younes Jelodari Pages 7-31
    Iranian poets، since the emergence of Persian language، have more or less paid attention to the Holy Quran and Hadith. With the expansion of Islamic epistemes and mystical ideas، this attention reached its peak in seventh and eighth centuries AH. Moulana Hassan Kashi، a Shiite Persian poet (7-8 AH)، by virtue of parenting، personal interest، religious mentality، and the tradition of reflection of Islamic epistemes in Persian poems at that time، was deeply familiar with such sources of knowledge and used them in his poems particularly his Qasidas for a variety of purposes. The aim of the present study is to probe into the effects of the Quran and Hadith on his poems. After presenting an introduction to his life، this study analyzes the ways in which he used the Quran and Hadith in the form of literary devices such as allusion، imagery، adaptation، translation، interpretation، and Hal (fragmentation). His use of compounds in which the poet draws on the Quran and Hadith was also analyzed. Finally، his objectives in using the Quran and Hadith evident in strategies including instantiation and citation، simile and parable، arguing and justifying، reasoning and argument، veneration، description، etc. were studied. This study revealed that the poet has been influenced to a great extent by the Quran and to a lesser extent by Hadith. Imagery was the dominant influence on the poet which he used for the purpose of description، mainly the description and eulogy of Imam Ali (AS).
    Keywords: Hassan Kashi, Poems (Divan), the Quran, Hadith, ways of being influenced
  • Somayyeh Asadi, Ahmad Goli Pages 32-52
    Qur''anic stories and verses have always been of interest to poets and writers. Poets informed of Qur''anic narrations and proportionate to their works'' themes and content، take avail of these stories and verses to make them more understandable and to find approval for their statements. Therefore، allusion as a literary device، reflects the poet''s awareness of a variety of religious and historical themes and events. At first glance، since this literary device provides old information and events، hardly can one accept in it innovation and motivation. However، according to the theory of motivation in formalism، ability، talent and power of imagery and expression of the poet can create innovative images from the most archaic themes and motifs so that the reader encounters a new ambiance. This article aims at studying motivation in Qur''anic motifs and famous stories in sonnets of poets in the last two decades. Through examples، it tries to support the hypotheses that although Qur''anic allusions have roots in unfalsifiable stories and verses، they always allow new images if innovative methods of language and expression are used.
    Keywords: sonnet, image, motif, allusion, motivation
  • Hossein Razavian, Masoumeh Azizi Pages 53-73
    To date، a multitude of linguistic studies into the Quran، mainly in the fields of semantics and text analysis (discourse analysis) has been conducted. The present research aims to study the presented details in two surahs of the Quran with a new approach. To this end، based on Halliday’s functional approach، we studied the circumstantial adjuncts in two surahs of Ma’ede and Yusuf as two examples of Medinan and Meccan surahs. In the systemic functional grammar proposed by Halliday، circumstantial adjuncts are the third part of the triple roles of the experimental metafunction، which contain detailed information about the text. Circumstantial adjuncts are considered to be a tool for a more detailed description of a verb، disambiguation and enhancement of the experimental content of the text، by providing information and details. After the adjuncts are extracted، the authors determined the frequency of them in the two surahs and studied the reasons for their existence with respect to their frequency. The results show that، overall، the rate of the use of the adjuncts in Ma’ede as a Medinan Surah is over Yusuf as a Meccan surah. The most frequent adjuncts in both surahs were causal (reason، purpose and beneficiary) and locative and temporal (place and time)، with the latter being more frequent in the surah of Ma’ede. After these two adjuncts، adjunct of contingency (condition، presupposition and concession)، adjuncts of manner (means، quality، comparison and degree) and adjuncts of accompaniment (interactive and additive) have the highest frequency and other circumstantial adjuncts including topic and role (guise and product) are the lowest in frequency; adjuncts of point of view (source and viewpoint) were not found in any of them. Details such as cause reason and motivation for an action show God’s particular attention to the origin and cause of affairs and invites addressees to meditate on these matters. God''s Special attention to the audience of the Holy Quran and the humans'' general inability to understand it is also indicated by the high frequency of location adjuncts.
    Keywords: circumstantial adjuncts, functional linguistics. Halliday, the Holy Quran, Maede, Yusuf
  • Zahra Dorri, Parisa Imani Gouradel Pages 74-102
    The life histories of many prophets are narrated in the Quran. Prophet Adam، known as the first prophet and the first human، and his creation story is of prime importance in Islam. The word ''Adam'' has occurred twenty-five times in the Quran while six surahs of the Quran have elaborated on the story of Adam. Exegetes and expounders have provided different explanations and interpretations about the concise and profound verses in the six surahs. Although God''s intention in including those verses is not merely narrating stories، the verses contain many typical aspects and elements of fiction literature. That is because the stories are essentially the stories of different human beings with judgments about the realism and realization. This article aims at investigating the elements of story in Adam’s life history from the Quran relying on numerous relevant narrations available through books and pre-Islam religions. In this study، the lofty objectives of the Holy Quran-which are education، guidance and lessons for humans to learn from-is explained employing modern fiction techniques such as point of view، plot، structure، theme and subject، conflict، character، time، etc.
    Keywords: Adam (AS), character, structure, point of view, time, place
  • Shadi Nafisi, Zahra Ammari Allahyari Pages 103-137
    The literary approach to Quranic interpretations is founded on words، morphology، syntax and rhetoric. However، contemporary literary school، in addition to these principles، takes into account other principles like authenticating solely the literary understanding. Comparing Sayyid Murtazā''s literary approach with the principles and ideas of Sheikh Tusi in Al-Tibyan reveals various aspects of their differences with the literary school and the close similarity، along with some distinctions، of the principles of these two exegetes in literary interpretation of the Quran. Sheikh Tusi and Sayyid Murtazā، unlike the contemporary literary school، believe that the literary exegesis of the Quran is a prerequisite to understanding it and not its main purpose as is the case in the existence of synonymy and critical interpretation in the Quran. Believing in polysemy is another difference between these two exegetes and the contemporary literary school. Allusions to the Quranic verses as the most important resource of words، using verses'' register، allusions to Hadith، giving preference to early exegetes'' views over philologists'' ideas، referring to Arab poets in decoding the meanings of words and confirming the content of the verses، taking advantage of the Arabic literary prose traditions، knowing the readership and paying attention to the setting in which the verses were revealed to the Prophet are some common principles between these two exegetes in literary interpretation. Some different methods used by them include Sayyid Murtazā''s، as contrasted with Sheikh Tusi، little attention to the similarity and differences of the words، low use of interpretation narratives، preferring early exegetes'' opinions over the philologists''، who has favored the order of citing philologists and exegetes based on the words'' most proper meaning.
    Keywords: literary approach, Sayyid Murtazā Sheikh Tusi, Alamali, Al, Tibyan, principles
  • Davoud Mohammadiani Pages 138-157
    Knowing the truth of human existence is one of the most important branches of human knowledge in the humanities and one of the most interesting topics of anthropology when it concerns philosophy and literature. Mulla Sadra and Rumi، under the influence of Qur''anic verses and revelational teachings، have presented new ideas about the truth of mankind including evolvement and movement towards the perfection of the truth of mankind، the impact of human actions and deeds on his truth and embodied in the Hereafter، the influence of Platonic theory of forms on the explication of the single origin of the human essence، and the fall of man and the manifestation of God in the world as well as in the truth of mankind. In this paper، we tried to understand how these two thinkers have been influenced by Quranic verses and teachings in their philosophy of the transcendent theosophy and the mystical literature، and to explain some correspondences.
    Keywords: the truth of mankind, evolvement, manifestation of God, anthropology
  • Farideh Davoudi Moghaddam Pages 158-182
    One important and old approach taken by Quran researchers is considering the language and how understanding and interpreting of this great text، which enjoys various، religious، epistemological and artistic dimensions، happens. Among such studies are the literary- linguistic approaches to the Quran that people like Sayyid Qutb، Mustansir Mir، Nil Robinson، Toshihiko Izutsu and Angelika Neuwirth have authored works on. The development of the analysis of different linguistic and semiotic discussions in different texts has made it clear that Quran''s text and specially its stories contain many linguistic techniques in conveying and inculcating its exalted concepts which has been touched on by experts less often. Analyzing the story of Moses and Khizr in Kahf surah based on analyzing discourse semiotics، this study describes and explains different discourse systems such as eventual، prescriptive and tensional discourse. In this research we do never intend to know the value of Quranic stories in their having these discourse systems، rather we accept the greatness of Quran in all its dimensions and we pursue to clarify this aspect of discourse systems in its structure and content. In other words، we are going to describe these systems both in the surface and deep structures of this story to depict and prove another valuable aspect of Quranic stories. This research method is content analysis based on semiotic theories that have been raised by people such as Algirdas Julien Greimas and Kurtz in recent years.
    Keywords: Quran, semantics, discourse systems, Greimas, the story of Moses, Khidr