فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بهنام فر، علیرضا باغبان صفحات 7-27
    عارفان مسلمان سرچشمه های معرفت را در میثاق الست می جویند. مولانا بی تردید یکی از سرآمدان این ریشه یابی است. در این نوشته با طرح موضوع ریشه یابی معرفت در ماجرای الست و همانندی آن با نظریه یادکرد(anamnesis) افلاطون، به شیوه تحلیلی، دیدگاه مولانا در مثنوی را بازکاویده ایم. بر بنیاد این دیدگاه کسانی که در ماجرای الست و پیش از تعین وجودی از معرفت اجمالی شهودی بهره ور شدند، هرچند در زندگی دنیایی، مدتی حکمت و دانایی نخستین را ازیادمی برند و گرفتار نسیان و گاه غفلت می شوند، این استعداد در آن ها هست که پرورده شریعت و طریقت شوند و با تجدید خاطره ازلی الست، آرزومندانه به جست و جو پردازند و به حضرت حق راه یابند. میثاق الست ماجرایی همگانی بوده است و اگر برخی روح ها گویی بویی از آن شراب ازلی نبرده اند و انگار گم شده ای ندارند، دلیل آن را باید در فراموشی و نسیان جست. بنابراین مولانا بر این باور است که هیچ آفریده ای از معرفت بی نصیب نیست بلکه مرتبه ای از معرفت شهودی اجمالی، از الست با همه هست و محبوب ازلی گم کرده ای همگانی است.
    کلیدواژگان: افلاطون، الست، فراموشی، مثنوی، معرفت، مولوی، نظریه یادکرد
  • حسین مهتدی صفحات 28-56
    سوره ی اعراف با 206 آیه، به عنوان دومین سوره ی بزرگ قرآن کریم، بیشترین آیات مربوط به گفتگو را به خود اختصاص داده است؛ به طوری که هم طرفین گفتگو و هم موضوعات و اسلوب های گفتگو در این سوره متنوع است. در این مقاله نگارنده بعد از بیان مقدمه ای درباره ی معنای لغوی و اصطلاحی «محاوره»، مقاله را به دو بخش بررسی اسلوب های انشایی و خبری تقسیم می کند، و در هر بخش به بررسی جلوه های بلاغی آیات گفتگو می پردازد، و به این سوال پاسخ می دهد که کدام مباحث بلاغی در آیات گفتگو در سوره ی اعراف بیشترین کاربرد را دارد؟ نگارنده سعی نموده است تا تمام جلوه های بلاغی بکار رفته در این آیات را بیان نماید. با بررسی این آیات به این نتیجه می رسیم که طرفین گفتگو بیشتر از اسلوب انشایی طلبی در قالب امر، نهی، استفهام و ندا بهره برده اند که اکثر آنها از معنای اصلی خود خارج شده و در معنای دیگری بکار رفته است. همچنین اسلوب های خبری بیشتر از نوع طلبی و انکاری می باشند. از مسائل بلاغی دیگری که در این گفتگوها استفاده شده است می توان به، مجاز، ایجاز، اطناب، التفات، قصر و اسلوب حکیم، طباق، تذییل، ایضاح بعد از ابهام و تفصیل بعد از ایجاز، انواع عطف، حذف، کاربرد جمله فعلیه و اسمیه و تقدیم و تاخیر اشاره کرد. از گفتگوهای مهم سوره ی اعراف می توان به گفتگوهای پیامبران خدا و اقوام آنها اشاره کرد که با بررسی این گفتگوها به اسرار تشابه اسلوبی آنها پاسخ داده می شود. نگارنده در این مقاله با استفاده از شیوه ی استقرائی و توصیفی - تحلیلی بر اساس ترتیب آیات سوره ی اعراف به بررسی جلوه های بلاغی، آیات گفتگو در سوره ی اعراف می پردازد.
    کلیدواژگان: سوره ی اعراف، گفتگو، محاوره، سبک شناسی، بلاغت
  • عبدالله رادمرد، صالحه غضنفری مقدم صفحات 57-79
    خاستگاه کلامی در بحث اعجاز بلاغی قرآن موجب شده توجه زیادی به جنبه های کلامی قرآن شود و کمتر به موضوع بلاغت از منظر ادبی و بلاغی محض نگریسته شود؛ با این حال تلاشهای بسیاری در تبیین بلاغت قرآن صورت گرفته است.
    در حوزه بلاغت قرآن پرسش اساسی این است که آیا پذیرفتن زبان مجازی واستعاری قرآن، به ساحت مقدس کلام الهی خدشه ایجاد نمی کند؟ و اگر زبان مجازی و استعاری قرآن را باور کردیم، بدون این که قداست کلام خداوند با کذب و غیر واقعیت آمیخته شود، آیا هر نوع آرایه ادبی را می توان درآیات جستجو کرد؟
    از میان مباحث بلاغی مطرح در علم معانی و بیان و بدیع، مبحث مبالغه و به تبع آن اغراق و غلو، جزء پرمناقشه ترین موضوعات است و از آن جا که کمتر کسی به خود اجازه ورود به این بحث را داده است، در این پژوهش سعی می شود پس از بررسی آراء برخی علمای بلاغت در موضوع مذکور و پاسخ به پرسش های فوق، آیاتی را که موارد مبالغه و اغراق و غلو در آن ها وجود دارد، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    نتیجه حاصل این که مبالغه ای که در الفاظ و تصویر های قرآن آمده، در خدمت گزاره های صادقانه قرار گرفته و بار ادبی و هنری بیشتری به کلام بخشیده است و می توان آن را در قالب هایی از جمله تقصی، آوردن صفات پیاپی، استفاده از افعال مقاربه، حروف تشبیه و تشکیک، آوردن امر ممکن در صورت امر ممتنع، حذف جواب شرط و... نشان داد.
    کلیدواژگان: قرآن، بلاغت، مبالغه، اغراق، غلو
  • الخاص ویسی، غلامحسن اورکی صفحات 80-100
    یکی از جنبه های اعجاز قرآن داشتن ظاهری آراسته و ساختاری منطبق بر تفکرات بشری است که با استفاده از زمینه های حسی و مادی، زمینه های مجرد و معنوی را نشان می دهد. هدف این پژوهش تحلیل و توصیف ساختارهای استعاری زبان قرآن در چارچوب نظریه ی معاصر استعاره و تقسیم بندی استعاره های مفهومی لیکاف است. دراین نظریه، استعاره به هرگونه فهم وبیان مفاهیم انتزاعی در قالب مفاهیم ملموس تر اطلاق می شود. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته؛ بدین ترتیب که نگارنده پس از معرفی ساختار زبان قرآن، داده های پژوهش را به شیوه ی کتابخانه ای و به کمک فیش برداری، از جای جای قرآن استخراج و در چارچوب نظری تحقیق مورد تحلیل قرارداد -گرچه گستردگی ساختارهای استعاری قرآن در این پژوهش نمی گنجد که با تحلیل آنها در این رویکرد، نتایج ارزشمندی حاصل گردید؛ از جمله اینکه، بخش قابل توجهی از ساختارهای زبان قرآن، استعاریست و استعاره های قرآنی فراتر از استعاره های زبانی ویا ادبی هستند. دیگر این که اختلاف مفسران در تعیین معانی برخی از ساختارهای استعاری زبان قرآن، از عدم توجه به نقش و مفهوم شناختی استعاره ها نشات می گیرد و در نهایت این که سبک بیان و ساخت معنایی ومفاهیم قرآنی به صورت ترکیبی از زبان های متعدد (عرفانی، سمبولیک و تلفیقی)وحتی استعاری می باشد و میان اجزاء ساختاری زبان قرآن پیوند منظم و رابطه ای منسجم برقرار است.
    کلیدواژگان: قرآن، زبان شناسی شناختی، استعاره های مفهومی، نظریه ی معاصر استعاره
  • محمدرضا نجاریان، معصومه وطن پرست صفحات 101-136
    شرف الدین حسن حکیم شفائی اصفهانی شاعر،عارف و پزشک مقتدر و توانای قرن ده یازدهم هجری است. زندگی وی همزمان با حکومت پادشاهان صفوی بویژه شاه عباس اول بوده است وی یکی از بنیانگذاران سبک «هندی اصفهانی» یا سبک دوره صفویه است که به روایت صاحب عالم آرا ملقب به ملک الشعرا و ممتاز ایران شد. دیوان او دربردارنده 12000بیت در قالب قصیده، غزل، قطعه، ترکیب بند و رباعی است که 1060 غزل در این میان جلوه می کند.او در غزل پیرو حافظ، سعدی و مولوی است و در این نوع ادبی، بابا فغانی شیرازی را استقبال و نظیره گویی کرده است. اندیشه های عرفانی، علاقه مندی به عرفان و تصوف و نیز تبحر خاص شفائی در علوم صرف ونحو عربی سبب شد که وی دیوان خود را با عبارت های جا افتاده و فصیح عربی به خوبی تزیین نماید. علاقه ومهارت وی در درک و فهم علم عربی شفائی را به سوی گنجینه پر فیض قرآن رهنمون ساخت. چنانکه بسیاری از ابیات دیوانش به شیوه های: اشاره،تلمیح، تضمین،حل، اقتباس، وتمثیل های گوناگون به نام و سخنان پیامبر (ص) و سایر معصومین (ع) و ابیات قرآنی آراسته است. شفائی توانسته است دراشعار خود با عبارت پردازی ها، استدلال و بیان ما فی الضمیر به خوبی ازآیات قرآنی و قصه ها و روایات دینی بهترین بهره را ببرد. با استناد به شیوه های اثر پذیری؛ نظیر: واژگانی، گزاره ای، گزارشی، الهامی بنیادی، تلمیحی، تاویلی، تصویری؛ نگارندگان در این پژوهش تلاش نمودند تا با بهره گیری از جدولهای آماری، گونه های مختلف تجلی آیات قرآن و برجستگی نام و داستان زندگی پیامبران و معصومین را در دیوان شفائی تحلیل کنند.
    کلیدواژگان: حکیم شفائی اصفهانی، شعر سده ده، یازدهم، قرآن، پیامبران و معصومین، شیوه های اثرپذیری
  • رضا شجری، حمیدرضا جوادی نوش آبادی صفحات 137-158
    جهان هستی، جهان مکافات است و هر عمل انسان عکس العملی در دنیا و آخرت دارد. پاداش و کیفر از موضوعات مهم متون دینی است و در تمام ادیان الهی به طرق و گونه های مختلف مطرح گردیده است، در هیچ کتاب آسمانی نیست که از پاداش و کیفر اعمال سخن به میان نیامده باشد، تنها وجه تمایز آن در شیوه بیان و نوع پاداش و کیفر و زمان و مکان است.
    قرآن بارها در سور و آیات گوناگون به ویژه ضمن بیان احوال و رفتار گذشتگان و تمثیل نیکوکاران و بدکاران، به پاداش و عقوبت دنیوی و اخروی آن ها اشاره کرده است. احادیث و روایات معصومین (ع) نیز در این زمینه به قدری است که می توان با استفاده از آن ها به تبیین و تحلیل بیشتر و جزئی تری از موضوع دست یافت.فردوسی به عنوان یک شاعر حکیم و آشنا با متون اسلامی و زرتشتی، با به دست آوردن آگاهی از سرگذشت پیشینیان و مشاهده ناکامی بیدادگران و کامیابی دادجویان، این موضوع اخلاقی را با زبان ها و بیان های گوناگون در قالب حکمت ها و آموزه های اخلاقی بیان کرده است. مقاله حاضر به بررسی موضوع پاداش و کیفر در شاهنامه اختصاص دارد و می کوشد جوانب گوناگون دیدگاه فردوسی را درباره این موضوع مورد مطالعه قرار دهد. از آن جا که شاهنامه رفتار پادشاهان گذشته را روایت می کند نگاه فردوسی بیشتر بر بیان رفتار هایی است که سازگاری بیشتری با این طبقه اجتماعی دارد و نیکو کاری یا کج رفتاری آن ها می تواند تاثیر شایسته و یا زیان بار ی در جامعه ایجاد کند.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، پاداش، کیفر، شاهنامه، فردوسی
  • طاهره قهرمانی فرد*، فاطمه کوپا صفحات 159-180

    مکان بعثت حضرت موسی علیه السلام در شعر فارسی به «وادی ایمن» مشهور است. این عبارت ریشه قرآنی دارد؛ اما در قرآن کریم، ترکیبی به صورت «وادی ایمن» نداریم و این عبارت به گونه ای، آفریده ادب فارسی است که از حسن مجاورت واژه وادی و ایمن در آیه 30 قصص، بهره ای شاعرانه برده و عبارت زیبای «وادی ایمن» را پدید آورده است. نام مکان بعثت حضرت موسی علیه السلام در قرآن کریم، وادی مقدس و مبارک طوی است.
    این مقاله بر آن است تا پس از ریشه یابی عبارت «وادی ایمن» در قرآن کریم و شرح آیات مربوط به بحث، به جلوه های ادبی عرفانی این عبارت، در شعر بپردازد. وقایعی که در شب بعثت حضرت موسی علیه السلام در «وادی ایمن» پیش آمد؛ از جمله، آتش تجلی، خطاب انی اناالله، خلع نعلین و القای عصا، زمینه ای برای طرح درس های سلوکی است که در این نوشتار، مورد پژوهش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: موسی، وادی، ایمن، مقدس، تجلی
|
  • Mohammad Behnamfar, Alireza Baghban Pages 7-27
    Muslim mystics seek the roots of episteme in the Vow of Yawm-i-Alast. Mawlānā is undoubtedly one of the prime figures in such an attempt. The present study focuses on the origins of episteme in the Vow of Yawm-i-Alast and its similarity to Platonic anamnesis theory. The analytical method used in this study traces Mawlānā’s view of this concept. On the basis of this theory, those who were provided with a sketchy intuitional episteme in the Vow of Yawm-i-Alast and prior to the 'certainty of existence' have the potential to be trained by sharia and tariqa although sometime in this world's life they forget the original wisdom and knowledge and fall in oblivion and negligence; and by remembering the eternal Vow of Yawm-i-Alast to eagerly search their way towards God. The Vow of Yawm-i-Alast has been a universal truth and if there are souls deprived of that eternal wine, living as if they have nothing to seek, it is because of oblivion and negligence. Thus, Mawlānā holds that no creature is devoid of episteme; every creature has had, since Yawm-i-Alast, within itself a level of the sketchy intuitional episteme and the eternal loved one (God) is what everyone seeks.
    Keywords: Plato, (Yawm, i, )Alast, Masnavi, episteme, Mawlānā (Rumi), anamnesis theory
  • Pages 28-56
    Surah Al-A’raf (The Heights) with 206 verses is considered as the second detailing Surah in the Holy Qur''an which is characterized by the most verses associated with dialogue، so that interlocutors and the subjects as well as the modes of dialogue are of variety in this Surah. In this article، after an introduction to the literal and idiomatic meanings of the term “mohavereh”، there are two sections on the examination of compositional and predicative modes. In each section، the rhetorical manifestations of the verses related to conversations are investigated to address what rhetorical topics in the dialogic verses in Surah Al-A’raf are the most frequently used. The author has tried to explain all the rhetorical manifestations used in these verses. By studying these verses، it was found that interlocutors mostly employ request compositional modes in the form of ordinance، forbiddance، interrogation، and calls which are mostly away from their original meanings and used for other meanings. Moreover، the predicative modes are of request and denial types. Other rhetorical devices used in these dialogues included metonymy، brevity، redundancy، iltefat، ghasr and uslub-al-hakim، antithesis، tabzil، elucidation after ambiguity، explanation after brevity، different reference types، elimination، use of verbal case and nominative statements، and advancing and delaying. Among the most important dialogues incorporated into Surah Al-A’raf are the ones between the prophets and their peoples which are examined to reveal the secrets of their rhetorical similarities. Using inductive as well as descriptive-analytical methods، the rhetorical manifestations of the dialogic verses of Surah Al-A’raf are dealt with in their order.
    Keywords: Surah Al Araf, conversation, dialogue (mohavereh), stylistics, rhetoric
  • Abdollah Radmard, Saleheh Qazanfari Moghaddam Pages 57-79
    Due to discourse (Kalam) -originated discussion of rhetorical miracle of the Qur''an، a great deal of attention has been paid to discoursal aspects of the Qur''an; and this being said، few studies have focused on the “rhetorical” aspect of it from a literary and rhetorical perspective per se. Nevertheless، many attempts have been made to throw light on the rhetoric of the Qur''an. Regarding the rhetoric of the Qur''an، the main question is would accepting the figurative and metaphoric language of the Qur''an damage the divinity of this Scripture? And if we accept the figurative and metaphoric language of the Qur''an، without mingling the sacredness of the word of God with untruth، is it proper to search for any literary device in the Qur''anic verses? From among the different topics discussed in meanings (Ilm ul-ma''ani)، expression (Ilm al-bayan) and innovation (Ilm al-badi'')، exaggeration and hyperbole have been some of the most controversial ones. As few scholars have attempted studies in this area، the present study، after a discussion of the related literature، tries to analyze exaggeration and hyperbole in some randomly selected verses of the Qur''an to find answers to the questions raised above. The results indicate that the exaggeration present in the lexicon and images of the Qur''an، serve truthful propositions and adds to the literary and artistic weight of the discourse. This exaggeration can be found in forms like taqassi، consecutive adjectives، the use of Approaching and Beginning Verbs، letters/words indicative of simile and doubt، bringing possibility in the form of negative imperatives، deletion of subordinate clauses etc.
    Keywords: Quran, rhetoric, exaggeration, hyperbole, overstatement
  • Elkhas Vaysi, Gholamhassan Oraki Pages 80-100
    One aspect of the miracle of the Qur''an is having an elegant form and a structure based on human thinking that reflect incorporeal and spiritual aspects using sensory and material aspects. The aim of this study was to analyze and describe the structures of the metaphorical language of the Qur''an based on «the contemporary theory of metaphor» and division of conceptual metaphor by George Lakoff. In this theory، metaphor is any understanding and expression of an abstract concept in a more concrete concept. This study was performed using the descriptive–analytical method. Following the introduction of the structure of the language of the Qur''an، the authors extracted the data from different places in the Qur''an and analyzed them based on the theoretical framework of the research، although the extent of the Qur''anic metaphorical structures is beyond this single study. The analysis gave valuable results including the fact that a large part of the Qur''anic structures are metaphorical and the Qur''anic metaphors exceed linguistic or literary metaphors. Furthermore، commentators'' disagreement in interpreting some Qur''anic metaphorical structures roots in their ignoring the function and cognitive concepts of the metaphors. Finally، the style of expression، semantic structure and Qur''anic concepts are a form of combination from various languages (mystical، symbolic، and synthetic) and even metaphorical and there is a regular link and a coherent relation between structural elements of the Qur''anic language.
    Keywords: the Quran, cognitive linguistics, conceptual metaphors, the contemporary theory of metaphor
  • Mohammad Reza Najjarian, Masoumeh Vatanparast Pages 101-136
    Sharaff-ol-din Hassan Hakim Shefa''i Isfahani was a 10th-11th century (AH) poet، a mystic، and a competent physician. As a contemporary to the Safavid dynasty specifically King Abbas I، he is known as one of the founders of ‘Indo-Isfahan’ or Safavid poetic style. It is mentioned in Alam Ara chronicle that his position in poetry brought him the title ‘poet laureate of Iran’. His anthology includes odes، sonnets، incorporate stanzas، tarkīb-bands (literally “composite-tie”)، and quartets of 12000 verses altogether، out of which 1060 belong to his sonnets. As a sonneteer، Hakim Shefa''i is considered a follower of Hafiz، Saadi، and Mawlānā. He has imitated Baba Feghani Shirazi in his sonnets. His skill and interest in practicing mystical thoughts as well as his special competence in Arabic morphology and syntax have made his anthology a book so enriched with eloquent and well-established Arabic terms and expressions. Out of his expertise in Arabic، his anthology has gained further enrichment by drawing upon a wealth of Qur''anic verses so much for one as to find many of the verses in different devices، including metonymy، allusion، hal، adaptation and allegory، containing Qur''anic concepts and the Prophet’s and the Infallibles'' names or remarks. These conceptual elements are utilized through his skilled phrasing، reasoning، and deep speculations. Using a variety of influence practices based on the analysis of such elements as lexemes، propositions، reports، revelation-fundament، ironies، interpretations، this study aims to statistically present the different forms of Qur''anic manifestations as well as the names and life stories of the Islamic Prophet and Imams in Hakim Shefa''i''s anthology.
    Keywords: Hakim Shefai Isfahani, 10th, 11th century poetry, the Quran, Prophets, the Infallibles, influence practices
  • Reza Shajari, Hamid Reza Javadi Nooshabdi Pages 137-158
    The world of being is the world of punishment، and every action has a reaction both in this world and in the hereafter. Reward and punishment are important subjects in scriptures، mentioned in a variety of ways in all religions. However، the distinction goes to the way this topic has been expressed، the type of reward and punishment as well as their bestowal/infliction time and place. The Holy Qur''an has repeatedly mentioned، in different Surahs and Ayas، the reward and punishment in this and in the other worlds، through narrating stories and deeds of those living in the past and mentioning the righteous and the evil-doers. Additionally، ahahith and Islamic narratives from the Infallibles (PBUT) are frequent enough that one can find a more thorough explanation and analysis of the topic using them. As a wise poet familiar with Islamic and Zoroastrian texts، and through finding about the stories of predecessors and observing the failure of the cruel and the victory of the justice-seeker، Ferdowsi has touched on this moral issue in different manners and statements in the form of maxims and moral teachings. The present article studies punishment and reward in the Shahnameh، trying to look at different aspects of Ferdowsi''s view on the topic. Since the Shahnameh narrates kings'' demeanor، Ferdowsi focuses on stating conducts befitting this social class، whose righteousness or evil-doing can affect the society positively or negatively.
    Keywords: punishment, reward, Quran, Mazdak literature, Ferdowsi
  • Tahereh Ghahremani Fard, Fatemeh Koupa Pages 159-180

    The place where Moses (PBUH) was chosen as God''s Messenger is known as the “Aiman Wadi” in Persian poetry. However، there is no such a phrase as ''Aiman Wadi'' in the Qur''ran and it is a neologism in the Persian literature، created poetically from the syntagmatic relations between the two Arabic words Wadi and Aiman in Surah Al-Qasas، Aya 30. The present study attempts to point out literary-mystical effects of the phrase «Aiman Wadi» after an etymological analysis of it in the Holy Qur''an and the relevant exegeses. The event happened at the night of Moses''s first revelation in «Aiman Wadi» including the Fire as Divine Manifestation، Moses''s being addressed by God by ''verily I am Allah''، putting off the shoes (in God''s presence) and the casting down of rod are all backgrounds for wayfaring and are discussed in this article.

    Keywords: Moses, Wadi, Aiman, sacred, manifestation