فهرست مطالب

پژوهش های ادبی - قرآنی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های ادبی - قرآنی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی قائمی، اختر ذوالفقاری صفحات 1-22
    یکی از ساخت های مفهومی مهم در پژوهش های معنی شناسان شناختی طرحواره های تصویری هستند. هر استعاره حاصل یک طرحواره مفهومی یا نگاشت بزرگ استعاری است. طرحواره های تصویری از تعامل انسان با جهان اطراف در ذهن وی شکل می گیرند. طرحواره های گوناگونی وجود دارد که بر درک استعاری ما از جهان تاثیر می گذارد و بسیاری از مفاهیم انتزاعی را به صورت استعاری ساختاربندی می کند. زندگی دنیوی و اخروی از جمله مفاهیمی است که در قرآن کریم به تفصیل مطرح شده است. پژوهش حاضر که به روش تحلیلی – توصیفی انجام شده، به دنبال پاسخ این سوال است که طرحواره های تصویری در زبان قرآن در حوزه زندگی دنیوی و اخروی چگونه شکل گرفته اند؟ هدف نهایی تحقیق حاضر کشف و درک دقیق تر مفاهیم و معانی قرآنی است. نتایج نشان می دهدطرحواره های حرکتی، حجمی، قدرتی، موقعیت بالا و پایین، خطی، نزدیکی و دوری و موقعیت عقب و جلو در حوزه زندگی دنیوی و اخروی به کار رفته است.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، استعاره مفهومی، طرحواره تصویری
  • حامد صدقی*، فاطمه گنج خانلو صفحات 23-46
    در الگوی روایی گریماس، به دنبال شناخت مراحل تولید تا دریافت معنا، ژرف ساخت روایت در قالب الگوی کنش و زنجیره ها و گزاره های متنوع مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. از آن جا که بررسی و شناخت سازوکارهای تولید معنا در روایت داستان های قرآنی امری ضروری به نظر می رسد؛ بر همین اساس، در این جستار با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی نظام روایی داستان حضرت سلیمان بر پایه ی الگوی روایی گریماس پرداخته ایم.
    در پی پاسخ گویی به این سوال که آیا الگوی گریماس در تحلیل داستان قابلیت انطباق با داستان حضرت سلیمان(ع) و ملکه ی سبا را دارد؟ آیا الگوی کنش و زنجیره ها و گزاره های روایی گریماس در تحلیل نمونه ای از قصص قرآنی کارایی دارد؟ این فرضیه مطرح است که نظریه گریماس در بررسی قصص قرآنی کارآمد بوده و الگوی کنش و زنجیره ها و گزاره های روایی نظریه گریماس با داستان مذکور منطبق می باشد. در این پژوهش در صدد آن نیستیم که ارزش قصص قرآنی را به سبب مطابقت با الگوی گریماس بدانیم بلکه در پی توصیف این نظام در سطح و عمق داستان حاضر هستیم تا از این رهگذر یکی دیگر از ابعاد ارزشمند قصص قرآنی تبیین و اثبات شود.
    هدف این پژوهش بررسی میزان انطباق مطالعات روایی گریماس با داستان مذکور و تحلیل ساختار روایی داستان بر پایه این نظریه است. نتایج تحقیق بیان گر این است که نظام گفتمانی روایی گریماس با داستان قرآنی مذکور هم گرایی داشته و منطبق است.
    کلیدواژگان: ساختار روایی، داستان حضرت سلیمان(ع) و ملکه سبا، الگوی روایی گریماس
  • حسین شمس آبادی، راضیه کارآمد صفحات 47-68
    قصه یوسف (ع) و حوادث مربوط با زندگی ایشان در ادب عربی و فارسی مطرح شده است و می توان از آن به عنوان نماد، اسطوره و موتیف نام برد. محمود درویش و قیصر امین پور با توجه به شرایط موجود و حاکم بر جامعه خویش از عناصر این قصه برای بیان افکار و مقاصد خویش استفاده کرده اند و به غربت و بی پناهی و حسن و جمال یوسف (ع) اشاره کرده اند و امید به رهایی را بشارت داده اند و قیصر در ورای این نماد، انتظار ظهور امام دوازدهم را بیان می کند و مهارت هردو شاعر در بازآفرینی عناصر این داستان مثال زدنی است. این نوشتار به روش تحلیلی – توصیفی به بیان دیدگاه این دو شاعر درمورد یوسف (ع) و چگونگی بازآفرینی آن می پردازد و از بین عناصر داستان یوسف (ع)، غربت و بی پناهی یوسف، برادرکشی، مفهوم سیاسی و اجتماعی یوسف (ع)، چاه، مفهوم انتظار، پیراهن و حسن یوسف (ع) را مطرح کرده است.
    کلیدواژگان: یوسف (ع)، محمود درویش، قیصر امین پور، نماد
  • بابک شریف، فاطمه بهرامی صفحات 69-90
    در معنای اعجاز قرآن وجوه متعددی، هم به لحاظ ظاهری و هم از حیث محتوایی بیان کرده اند. یکی از مهمترین جنبه های نظم موسیقایی قرآن کریم، ضرب‏آهنگ یا موزون بودن عبارات آن است که در کنار جاذبه معنایی و محتوایی قرآن بر زیبایی آن ‏افزوده و سبب کشش و جذبه مضاعف آن می‏شود. آن‏چه به نحو تفصیلی برای نخستین بار در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است، عبارات موزونی است که وزن آن‏ها قابل تطبیق بر اوزان عروضی است و در بسیاری از آیات قرآن کریم به چشم می خورد. برای بررسی این موضوع، عباراتی از چهار جزء آغازین قرآن کریم که بدون نیاز به هیچ‏گونه دخل و تصرفی موزون هستند، استخراج و بر اساس ارکان عروضی آن‏ها دسته‏بندی شده اند. یافته های این پژوهش به صراحت حاکی از آن است که عبارات موزون با وزن عروضی در قرآن به فراوانی به چشم می خورند و دارای اوزانی هستند که در شعر عربی یا فارسی یا هر دو یافت می شود. بر اساس پژوهش حاضر تعداد این‏گونه عبارات، تنها در چهار جزء نخست و تنها با احتساب اوزان متفق الارکان 120 عدد است. بدین ترتیب می توان تعداد عبارات موزون (اعم از متفق یا مختلف الارکان) در سراسر قرآن کریم را بالغ بر چند هزار فقره تخمین زد. تعداد بسیار زیاد این عبارات در سرتاسر قرآن کریم نشان می‏دهد که این پدیده در قرآن، بر خلاف نظر کسانی که معتقدند موزونیت این عبارات بدون قصد گوینده بوده است، نه تنها تصادفی نیست، بلکه می تواند جلوه ای از اعجاز فرازمانی و فرازبانی قرآن باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، اعجاز، موسیقی، وزن، عروض
  • مهین حاجی زاده، علی قهرمانی، سولماز پرشور صفحات 91-109
    ساختار زبانی قرآن کریم، یک ساختار موسیقایی است که با کاربست بهترین و جذاب ترین شیوه ها به انتقال پیام و محتوای دینی خود دست یازیده است. ساختار تمام اجزاء و عناصر موسیقایی آن متناسب با یکدیگر و هماهنگ با محتوا و اغراض دینی آیات به کار گرفته شده و در القای هر چه بیشتر معانی و مفاهیم آیات قرآنی سهیم است. یکی از دانش هایی که می تواند راه جدیدی را در مطالعات قرآن کریم بگشاید و به فهم آن یاری رساند، نشانه - معناشناسی گفتمانی است. نشانه معناشناسی به منزله ی یکی از شیوه های نقد ادبی نو، برآیند نشانه شناسی ساختارگرا و نظام گفتمان روایی است که جریان تولید معنا را با شرایط حسی- ادراکی پیوند می دهد. در این رویکرد، نشانه ها همراه با معانی به گونه هایی سیال، پویا، متکثر و چند بعدی تبدیل می شوند. جستار حاضر درصدد است تا با رویکرد توصیفی– تحلیلی، چگونگی شکل گیری فرآیند تنشی گفتمان را در برخی آیات جزء 30 قرآن کریم و موسیقی حاصل از آیات و تاثیر آن در معانی را بررسی کند.
    نتایج بررسی این پژوهش بر اساس الگوی تنشی نشان می دهد که در برخی آیات، خداوند به طور مستقیم وارد فضای گفته پردازی شده و سبب خلق فشاره ی عاطفی شده است، و در این حالت آیات با سرعت بیشتری بیان می شوند اما گاه خداوند از فضای گفته پردازی خارج شده و به فضای گفته ای وارد می شود و سبب خلق گستره ی شناختی می شود و در نتیجه آیات با کندی ادا می شوند. بنابراین الگوی نشانه-معناشناسی می تواند به عنوان روشی کارآمد در تجزیه و تحلیل متن ادبی قرآن به کار رود و رویکردی نو در بررسی موسیقی آیات داشته باشد و زمینه ساز خوانش تازه ای از این متن الهی گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، موسیقی، نشانه، معناشناسی گفتمان، الگوی تنشی، جزء30 قرآن کریم
  • حمید متولی زاده نایینی، رضا افخمی عقدا صفحات 111-125
    براساس نظریه بینامتنیت، شاهد برخی متون شعری در دوره اموی هستیم که توجه بی نظیری به متون دینی مخصوصا قرآن کریم داشته اند؛ از جمله این اشعار، نقایض جریر و اخطل است که ابوتمام در کتاب « نقایض جریر و الاخطل» به جمع آوری آن اقدام کرده است. این پژوهش با هدف بررسی انواع روابط بینامتنی در مطالعه ی نقایض جریر و اخطل انجام شده است و با روش تحلیلی- توصیفی و با بررسی بیش از 840 بیت در قالب 20 قصیده یعنی(تمام اشعار نقایض) دریافته می شود که روابط بینامتنی قرآنی در نقایض جریر و اخطل به صورت اجترار، امتصاص و حوار به شکل آگاهانه رخ داده است و تاثیر هر دو شاعر از قرآن بیشتر منحصر به واژگان و عبارت های قرآنی است که جریر در این عرصه بر اخطل مقدم است.
    کلیدواژگان: نقائض جریر، اخطل، بینامتنیت، قرآن
  • بهاالدین قهرمانی نژاد شایق، محمد جواد جاوری صفحات 127-155
    در علم زبان شناسی دانشی با نام «فنوسمانتیک» یا «آوا معنایی» وجود دارد که در آن این مطلب اثبات می شود که بهترین حروف و کلمات آنهایی هستند که به محض شنیده شدن، معنای خود را به ذهن منتقل می کنند، یعنی بار آوایی حروف و کلمه به خصوصیات معنای مدنظر بسیار نزدیک است. محقق سعی نموده، ارتباط الفاظ مورد استفاده در آیات قرآن کریم با دانش «فنوسمانتیک» یا «آوا معنایی» را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. بر این اساس با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی، به بررسی نظرات زبان شناسان در خصوص دلالت لفظ بر معنا، همخوانی صوت آواها با معانی، رابطه حروف با مفاهیم و معانی، رابطه حرکات و مصوت ها با معانی، سیما معنایی و همگون آوایی پرداخته، و با تحلیل شواهد و مصادیق متعدد از آیات قرآن کریم، نشان داده است که «آوا معنایی» یکی از ابزارهای اصلی و هنری انتقال مفاهیم و معانی در قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: اعجاز لفظی، آوا معنایی، صوت آوا، فنوسمانتیک، قرآن کریم
|
  • Mortezaghaemi Mortezaghaemi, Akhtar Zolfaghari Pages 1-22
    Animportant conceptual construct in cognitive semantics is image schemas. Any metaphor is the result of one conceptual schema or a large metaphorical mapping. Image schemas form in human’s mind through interactions with the world around him. There are different schemas that influence our metaphorical understanding of the world¡ and structure many abstract concepts metaphorically. Worldly and otherworldly life is one of the concepts detailed in the Holy Qur''an. The present analytical-descriptive study¡ sought to answer the question that how the image schema about worldly and otherworldly life in the Qur''anic language have formed. The results show that transformational¡ spatial¡ force¡ upper and lower positions¡ linear¡ near and far¡ and front and rear position schemas are used in the field of worldly and otherworldly life.
    Keywords: Cognitive semantics, Conceptual metaphor, Image schema
  • Hamed Sedghi*, Fatemeh Ganjkhnlou Pages 23-46
    Greimas's narrative model tries to identify the stages of production and reception of meaning, and in so doing the narrative deep structure is analyzed in the form of action and chains, and various propositions. Since investigating and identifying the mechanisms of meaning production in the narration of Quranic stories seems necessary, in the present descriptive-analytical study, we analyzed the narrative structure of the story of Prophet Sulaiman based on Greimas's narrative model. In an attempt to answer these questions that whether Greimas's model conforms to the story of Sulaiman (AS) and the Queen of Saba or not, and if Greimas's model of action and chains and narrative propositions is efficient in analyzing a case from the Quranic stories, the hypothesis was that Greimas's theory is efficient in analyzing Quranic stories and his model of action and chains, and narrative propositions conform with the aforementioned story. This study did not aim at evaluating Quranic storie's values with respect to their conformity with Greimas's model but sought to describe this system in this story's surface and deep structures so that another valuable dimension of Quranic stories might be explicated and proved. The results showed that Greimas's narrative discourse system conforms to the aforementioned Quranic story.
    Keywords: narrative structure, the story of Prophet Sulaiman (AS), the Queen of Saba, Greimas's narrative model
  • Hossein Shamsabadi, Razieh Karamad Pages 47-68
    The story of Yusuf (AS) and his life events have been mentioned in Arabic and Persian literatures, and it can be considered as a symbol, a myth and a motif. Mahmud Darvish and Qeyasr Aminpour, with regard to the prevailing social conditions of their time, employed elements of this story to express their thoughts and intentions. They pointed to Yususf's homesickness, homelessness, goodness and handsomeness, enunciating emancipation. Beyond this symbol, Qeysar states the expectation of the reappearance of the Twelfth Imam and the mastery of both poets in recreating this story's elements is exemplary. The present analytical-descriptive article dealt with the views of these two poets regarding the story of Yusuf (AS) and recreating it. Among this story's elements, homesickness and homelessness, fratricide, the political and social concept of Yusuf (AS), the well (where Yusuf's brothers threw him inside), the concept of expectation, Yusuf's (AS) virtues, and his shirt were discussed.
    Keywords: Yusuf (AS), Mahmud Darvish, Qeyasr Aminpour, symbol
  • Sharif Babak, Fatemeh Bahrami Pages 69-90
    Different interpretations have been proposed about the inimitability of the Quran, both in terms of form and content. One of the most significant aspects of the musical order of the Holy Quran is its prosody or rhythmicity which, besides semantic and content attractiveness of the Quran, increases its beauty and amplifies its charm. What was examined in detail for the first time in this paper are prosodic chunks of the Quran, whose meters match ʿarūżi meters and which occur in many Quranic ayahs. To this end, those expressions in the first four juz’ of the Quran, which are rhythmic without any modification were extracted and classified according to their prosodic foot types. The findings clearly show that such expressions are found abundantly in the Quran, with a variety of meters belonging to both Arabic and Persian prosody. Based on the results, the number of such expressions and only inclusive of the iterative-foot chunks in the first four juz' is 120. Thus, the total number of such chunks in the whole Quran can be estimated to be exceeding thousands of expressions. The affluence of such expressions throughout the Quran implies that despite some authors who regard it as not to be intentional on the part of the Interlocutor, this phenomenon is not accidental, but can exhibit the pan-chronic and cross-linguistic nature of the inimitability of Quran.
    Keywords: The Holy Quran, inimitability, music, rhythm, aruz
  • Mahin Hajizadeh, Ali Dghahramani, Solmaz Porshoor Pages 91-109
    The linguistic structure of the Holy Quran is a musical structure that transfers messages of religious content in the best and most attractive ways. The structure of all its musical elements fit together and is consistent with the content and religious purposes intended by ayahs and contributes to suggesting more and more meanings and concepts from the Quranic ayahs. One of the sciences that can open a new path to the study of the Holy Quran and help to understand it better, is discourse sign-semantics. Sign-semantics as one of the methods of modern literary criticism, is the result of the combination of structuralist semiotics and the system of narrative discourse that link the production of meaning with sensory-perceptual conditions. In this approach,signs together with meanings turn into fluid, dynamic, plural and multi-dimensional forms. The present descriptive-analytical article attempted to study the formation of the process of tensive discourse in a number of ayahs of Juzʼ 30 of the Holy Quran and the resultant music and their effects on meanings. The results showed that in some ayahs Allah directly enters the discourse analysis space thus producing an emotional stress. In this case, ayahs are expressed more quickly, but sometimes Allah leaves this space for the discoursal space, hence creating a cognitive area and therefore ayahs are expressed slowly. The model of sign-semantics then can be used as an efficient method in the analysis of the literary text of the Quran, serve as a new approach to studying ayah's music and underlie new readings of this divine text.
    Keywords: The Holy Quran, music, sign, semantics of discourse, tensive model, Juzʼ 30 of the Holy Quran
  • Hamid Motavalizadeh Naeini, Reza Afkhami Aqda Pages 111-125
    Within the theory of intertextuality, we can notice the existence of some poetic texts in the Umayyad period that paid unparalleled attention to religious texts especially the Holy Quran. Among such texts is Naghayez Jarir va al-Akhtal that was compiled by Abu Tammam in his book under the title of Naghayez Jarir va al-Akhtal. The present descriptive-analytical study aimed at analyzing different types of intertextuality relationships in more than 840 couplets in the form of 20 odes (inclusive of all poems in Naghayez). The results indicated that the Quranic intertextuality relationships in Naghayez Jarir va al-Akhtal have consciously occurred in the form of ijtirar, imtisas and havar (conversation) and the influence of the Quran on the two poets was mostly confined to Quranic terms and expressions, while Jarir leads al-Akhtal.
    Keywords: Naghayez, Jarir, al, Akhtal, intertextuality, the Quran
  • Bahaeddin Ghahremani, Mohammad Javad Javeri Pages 127-155
    Phonosemantics in linguistics is an idea wherein it is proved that the best letters and words are those that covey their meanings as soon as they are heard. That is, in such words and letters, the phonetic load is very close to the features of the intended meaning. In the present study, the researchers tried to analyze the relationship between the words used in the Holy Quran with phonosemantics. Type text or a website address or translate a document.
    TRANSLATE MORE
    Accordingly, using descriptive-analytical method, this article analyzed linguist's comments regarding the indication of meaning in verbal expressions, the consistency of sound-phones with meanings, the relationship between letters with concepts and meanings, the relationship between accents and vowels with meanings, pictosemantics and phone assimilation. The results, based on the analysis of numerous evidence from the Holy Quran substantiated that phonosemantics is a main and artistic tool for meaning transfer in the Holy Quran.
    Keywords: verbal miracle, phonosemantics, sound, phone, The Holy Quran