فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1393)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس کعبی، محمدرضا اصغری شورستانی، امیرحسین اصل زعیم* صفحات 1-19
    در اسناد قانونی، مقدمه، متکفل معرفی موضوع، زمینه های شکل گیری، رسالت و هدف آن سند است. مقدمه ی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز با آنکه به این موارد اشاره کرده، عمده ی نگاه ها به این متن، ناظر بر ارزش تاریخی آن بوده است و کمتر به ارزش حقوقی آن و تاثیر بسزای آن در تفسیر مقرون به صواب از اصول قانون اساسی، توجه می شود. مدعای این مقاله آن است که از جمله ملزومات ارائه ی تفسیر صحیح از یک سند قانونی، توجه به مقدمه ی آن است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز از این قاعده کلی مستثنا نبوده و برای ارائه ی تفسیر صحیح از آن ضروری است به مقدمه ی آن، که بیانگر اصول حاکم بر مفاد مندرج در متن قانون اساسی و به مثابه ی ارکان و پایه های آن است، توجه شود.
    کلیدواژگان: اسناد حقوقی، تفسیر، شورای نگهبان، ضابطه ی تفسیر، مقدمه ی قانون اساسی
  • اکبر طلابکی*، فیروز اصلانی، ولی الله حیدرنژاد صفحات 21-44
    در کتاب های روایی شیعه، به موضوع نصیحت حاکم اسلامی از سوی مردم به عنوان یک حق -تکلیف اشاره شده و در ادبیات فقهی- حقوقی کشور نیز رایج گردیده است. اما عدم تصریح قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به مسئله ی «النصیحه لائمه المسلمین»، ابعاد و چگونگی اعمال آن موجب شده است تا در مورد امکان استفاده از ظرفیت های این مهم در تفسیر اصول این قانون از جمله مسئله ی امکان یا شیوه ی نظارت مجلس خبرگان بر رهبری اختلاف نظر وجود داشته باشد. این مقاله به این پرسش پاسخ می گوید که آیا می توان برای «النصیحه لائمه المسلمین» مبنایی در قانون اساسی یافت و در این صورت ابعاد، گستره ی شمول و سازوکار اعمال آن در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران به ویژه در مورد امام مسلمین چگونه خواهد بود. بدین منظور این مقاله با بررسی های روایی- فقهی و تطبیق اصول قانون اساسی با آن، نیز بررسی مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی و بازنگری قانون اساسی و بازخوانی پژوهش های پیشین، اصل 8 قانون اساسی (دعوت به خیر) را به منزله ی مبنای این موضوع در نظام حقوقی کشور معرفی کرده و مدعی است که اعمال آن در مورد رهبری از طریق مجلس خبرگان ممکن و توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: اصل 8، اصل 111، امر به معروف و نهی از منکر، دعوت به خیر، نصیحت امام مسلمین
  • عباسعلی کدخدایی، هادی طحان نظیف* صفحات 45-68
    دوگانه ی عاملیت و ساختار یکی از مباحث پرچالش و بحث برانگیز در حوزه ی علوم اجتماعی است. از سویی بحث تقابل ساختار و ماهیت حکومت و تاثیرات متقابل این دو نیز موضوعی بسیار مهم و پیچیده در حقوق اساسی است که این نوشتار در پی بررسی یکی از وجوه آن یعنی تاثیر ساختارهای حکومتی بر ماهیت نظام سیاسی است. البته این دعواهای دوگانه در علوم دیگر نیز چندان بی سابقه نیست و شاید بتوان ادعا کرد که اساسا مبنای تمام این مباحث در حوزه های مذکور یکی بوده و این از تبعات و ثمرات آن است که در حوزه های مختلف تجلی می یابد. این نوشتار در پی بررسی تاثیر ساختارهای حکومتی بر ماهیت نظام سیاسی از منظر عاملیت و ساختار است تا نشان دهد که چرا هر ماهیت، محتوا و غایتی، ظرف و ساختار متناسب با خود را طلب می کند و چرا ساختارهای حقوقی در نظام های حکومتی به ظرف هایی بی طرف و بی اثر نمی مانند و باید متناسب با محتوا و ماهیت خود شکل بگیرند و از رهگذر واکاوی این موضوع، برخی از اقتضائات و الزامات ساختاری مطلوب در نظام جمهوری اسلامی ایران را تحلیل و بررسی کند.
    کلیدواژگان: ساختار، ساختارگرایی، حکومت، عاملیت، عاملیت گرایی، ماهیت، نظام سیاسی
  • محمد جلالی، محمدقاسم تنگستانی* صفحات 69-90
    یکی از محدودیت های ابتکار قانونگذاری توسط نمایندگان مجلس در ایران، مربوط به پیشنهاد طرح هایی است که به افزایش هزینه ی عمومی یا کاهش درآمد عمومی منجر می شود. اصل 75، از پراستنادترین اصول در بررسی مصوبات مجلس با قانون اساسی توسط شورای نگهبان است. با توجه به اینکه اجرای اغلب قوانین بار مالی دارد، تفسیر شورای نگهبان از طرح ها و لوایح مشمول این اصل، مفهوم تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه ی عمومی و طریق جبران آن، قابل بررسی می نماید. شورای نگهبان علاوه بر اعلام مغایرت طرح ها و پیشنهادهای قانونی نمایندگان که به افزایش هزینه ی عمومی یا کاهش درآمد عمومی بدون پیش بینی محل تامین آن ها منجر شده باشد، مواردی که طریق پیش بینی شده «کفایت» افزایش هزینه ها یا کسری درآمدها را نمی کند نیز مورد ایراد قرار داده است. با عنایت به تجربه ی عدم اجرای برخی از قوانین به سبب عدم تامین منابع مالی مربوط، شورای مزبور با اعلام مغایرت طرق مرسومی که در برخی پیشنهادها مطرح می شد (مانند از محل صرفه-جویی و...) و جنبه ی واقعی نداشت، سعی در انطباق هرچه بیشتر فرایند قانونگذاری با اصول مربوط قانون اساسی و پشتوانه های نظری آن داشته است. این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی نظرهای تفسیری و مشورتی و آرای شورای نگهبان در تطبیق مصوبات مجلس با اصل 75 قانون اساسی تا دوره ی هشتم قانونگذاری می پردازد.
    کلیدواژگان: اختیارات تقنینی، درآمد عمومی، طرح قانونی، لایحه ی قانونی، هزینه ی عمومی
  • محمد جواد رضایی زاده*، فرامرز عطریان صفحات 91-111
    اصل الزام به ارائه ی دلایل تصمیمات اداری، یکی از اصول مدرن حقوق اداری است که در نظام های حقوقی مطرح دنیا به رسمیت شناخته شده است. در این مقاله به تبیین محدوده و مبانی این اصل و سپس تطبیق و مقایسه ی جایگاه آن در نظام حقوقی اتحادیه ی اروپا و ایران به منظور استفاده از تجربیات این سازمان منطقه ای در راستای اشراف بر ضعف ها و قوت های قوانین، مقررات و رویه ی قضایی ایران در این زمینه پرداخته می شود. نتیجه ی بررسی های صورت گرفته در این دو نظام حقوقی چنین می نماید که اصل الزام به ارائه ی دلایل تصمیمات اداری در اتحادیه ی اروپا یکی از شاخصه های اداره ی خوب بوده و مقامات اداری مکلف به بیان ادله و مبانی تصمیمات خود هستند. در نظام حقوقی ایران نیز این اصل، در برخی قوانین و مقررات و همچنین آرای قضایی دیوان عدالت اداری مطرح شده و به صورت موردی مقامات اداری به بیان دلایل تصمیمات خویش مکلف شده اند. اما لازم است این موضوع بر کلیه ی اقدام ها و تصمیمات اداری تعمیم یابد.
    کلیدواژگان: تصمیمات اداری، اداره ی خوب، اتحادیه ی اروپا، جمهوری اسلامی ایران
  • توکل حبیب زاده* صفحات 113-137
    نوشته ی حاضر با بررسی یکی از موضوعات مهم حقوق اساسی آمریکا به این مسئله می پردازد که چگونه مرجع دادرسی اساسی می تواند با ارائه ی تفسیرهای مترقی از قانون اساسی در پویایی و ارتقای ظرفیت آن برای پاسخگویی به تحولات سیاسی و اجتماعی ایفای نقش کند؛ همچنان که دیوان عالی با تفسیرهای خود تغییراتی را در نظام سیاسی آمریکا ایجاد کرده و شاید در سایه ی همین امر قانون اساسی این کشور نیازمند بازنگری جدی و ساختاری نبوده است. بدین ترتیب، نوشته ی حاضر ضمن اشاره ی اجمالی به چیستی و قلمرو نظارت قضایی و صلاحیت دادرس اساسی در حقوق اساسی آمریکا[1]، اصول مورد استناد و رویکردهای تفسیری دیوان عالی فدرال آمریکا را مرور کرده[2] و بر مبنای این رویکردها چگونگی تفسیر قانون اساسی توسط دیوان عالی در پرتو تحولات سیاسی و اجتماعی را تحلیل می کند[3]. این پژوهش، تحقیقی توسعه ای-کاربردی است که در عین توجه به تبیین یکی از موضوعات حقوق اساسی تطبیقی، می تواند در مطالعات حقوق اساسی به ویژه تفسیر قانون اساسی موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: تفسیر قانون اساسی، دیوان عالی فدرال، رویکردهای تفسیری، قانون اساسی آمریکا، نظارت قضایی
|
  • Abbas Kabi, Mohammad Reza Asghari Shourestani, Amirhossein Aslezaeim* Pages 1-19
    In the legal documents, Introduction is responsible for introducing the subject, formation context, mission and purpose of the document. Although these components are mentioned in the preamble of the constitution of the Islamic Republic of Iran, Most approaches to this preamble, are Focused on its historical value and less attention is paid to its legal worth and tremendous impact on the proper interpretation of the constitution principles.
    The claim of this article is that one of the requirements of correct interpretation of a legal document is attention to its preamble. The Constitution of the Islamic Republic of Iran is not an exception and in order to interpret it correctly it is essential to pay attention to its preamble which contains the principles governing the provisions of the constitution and is as a pillar and foundation of constitution.
    Keywords: Legal documents, interpretation, the Guardian Council, interpretation criterion, constitution's preamble
  • Akbar Talabaki*, Firouz Aslani, Vali Allah Heidarnejad Pages 21-44
    In the hadith books, the issue of Nasihat(admonition) for Islamic Ruler by the people is refered to as a right-duty and also has been common in the legal-jurisprudential literature of our country. But non-specification of the principle "al-nasiha le aemate-l moslemin" and its dimensions and its exercising method in the constitution of Islamic Republic of Iran causes disagreements on possibility of using its capacities in interpretation of principles of constitution inter alia possibility or method of supervising the leader by the Assembly of Experts.
    This article answers the question that whether it is possible to find a basis in the constitution for "al-nasiha le aemate-l moslemin"? And in this case, how would be the dimensions, scope and mechanisms for its application in the legal system of the Islamic Republic of Iran, especially regarding the Imam ul Muslemin? This article, for this pupose’ through religious-jurisprudential investigations and comparing the principles of the constitution with them, and studying the proceedings of the House of final review and revision of the constitution and reviewing previous research, introduces principle 8 of the constitution (invitation to the good) as the basis for this issue in legal system of our country and claims that applying it regarding the Leader by the Assembly of Experts is possible and justifiable.
    Keywords: principle 8_principle 111_commanding right_forbidding wrong (Amr e be mảroof_Nahỷ az Munkar)_invitation to the good_Assembly of Experts_al_nasiha le aemate_l moslemin (admonishing Islamic Ruler)_supervision
  • Abbas Ali Kadkhodaei, Hadi Tahannazif* Pages 45-68
    The dichotomy of agency and structure is one of the most challenging and controversial topics in the field of social sciences. The Contrast and the interaction between the structure and substance of government are critical and complex issues in constitutional law. This article seeks to examine one aspect of the effect of government’s structure on the nature of the political system from the perspective of agency and structure. However, this dichotomy is not unprecedented in other sciences, it may be argued that the basis of all these discussions have a common root source but the consequences are evident in various areas.
    The main purpose of this paper is to investigate that why any substance, content and goal needs its own suit structure and also, why legal structures and governmental systems are not resembling neutral and ineffective containers and must be formed appropriately to their content. Through analysis of this major issue, some of the demands and requirements of the desired governmental structure of the Islamic Republic of Iran will be examined.
    Keywords: structure, structuralism, government, functionality, functionalism, nature, political system
  • Mohammad Jalali, Mohammad Ghasem Tangestani* Pages 69-90
    One of the limitations of the Parliament in initiating laws in legal system of Iran is the limitation mentioned in principle (75) of the Constitution about prohibition of proposing bills leading to increase in public expense or reduction in public income. That principle is one of the most important principles which Guardian Council has invoked it regularly in reviewing the legislations of the parliament.
    According to principle (75) of the constitution of Iran, that limitation imposes on the all of legislations, budgetary one or others. We know executing many of laws is dependent to financial resources. In this essay, we are going to analyzing decisions of Guardian Council about notion of public income, public expense, and ways of countervailing it. This essay has investigated the decisions of Guardian Council in several periods of the Iranian parliament.
    Declaration of inconsistency of representative’s propositions which leads to increase in public expenses or reduction in public incomes; are not only about that cases, but also that inconsistency has been announced about propositions that haven’t had sufficient remedial ways for their financial effects. With attention to this reality some statutes didn’t implement perfectly, because in the time of passing them, their financial effects were not prepared. Guardian Council with declaring inconsistency of some of remedial ways which were not sufficient financial means in some proposals and were not real ways, has tried To maintain consistency of legislative processes with relative principles of constitution of Islamic Republic of Iran and its theoretical bases.
    This essay, with descriptive-analytical method, investigates opinions (interpretative and consultative) of Guardian Council about statutes which were related to principle (75) of constitution until eighth period of Islamic Majlis (parliament) of Iran.
    Keywords: Legislative powers, Public Income, Legal Proposition, Legal Bill, Public Expense
  • Mohammad Javad Rezaeizadeh*, Faramarz Atriyan Pages 91-111
    The principle of obligation to state reasons of the Administrative decisions is one of the modern principles of administrative law that is recognized in the important legal systems. The object of this paper is to determine the scope and Foundations of the Principle and Then, to compare its place in Europe and Iran's legal system in order to use the experiences of the international organization and to understand the strengths and weaknesses of laws, regulations and precedent of Iran.
    Result of investigations carried out on the two legal systems shows that principle of Obligation to state reasons of the Administrative decisions is one of the characteristics of good administration and Government officials are obliged to state the reasons for their decisions. This principle have been mentioned in some of the laws and regulations and precedent of the legal system of Iran and some of the administrative officials are obliged to state their decisions’ reasons in some specific cases, But it should be extended to all administrative decisions.
    Keywords: The principle of Obligation to state reasons of the Administrative decisions, good administration, European Union, The Islamic Republic of Iran
  • Tavakol Habibzadeh* Pages 113-137
    Studying an important subject of the American constitutional law, this article attempts to answer the question that how the judicial review body can contribute by means of forward-looking interpretation, to enhancement of the capacity and the dynamism of the Constitution in order to satisfy the political and social evolutions; such as the role played by the Supreme court on alteration in the American political system and it is perhaps because of this fact that the Constitution of this country has not been necessitous of the structural and serious revision.
    In this article, therefore, the nature of judicial review, its domain and also the competence of judicial review body in American constitutional law will be briefly presented (1). The principles invoked and the interpretative approaches of the American Supreme Court will be studied (2) and finally on the base of these approaches, it will be analyzed that how the Supreme Court interprets the Constitution in the light of the political and social evolutions (3). This research will be done with a practical and theoretical approach and can be useful in constitutional law studies, in particular, the interpretation of the Constitution; in the meantime it attempts to describe one of the comparative constitutional subjects.
    Keywords: American constitution, judicial review, interpretation of the constitution, federal Supreme Court, interpretative approaches