فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1397)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فردین مرادخانی *، یونس فتحی صفحات 1-12
    یکی از زیربناهای دستورگرایی دادرسی اساسی است؛ دادرسی اساسی ناشی از دو ضرورت وجود سلسله مراتب بین منابع و برتری قانون اساسی است. نظارت بر قانون اساسی و تطبیق سایر منابع با این منبع برتر در دو الگوی آمریکایی یعنی سپردن نظارت به مراجع قضایی و الگوی اروپایی یعنی سپردن نظارت به نهادی سیاسی در دنیا رواج یافته است. در خصوص فلسفه ی وجودی نهاد دادرسی اساسی بحث های فراوانی به خصوص در سنت آمریکایی در گرفته است. بررسی و تحلیل این نزاع در سیستم آمریکایی و استدلال های موافقان و مخالفان این نهاد، موضوع مورد مطالعه ی این مقاله است. پرسش اصلی این نوشتار این است که مخالفان و موافقان دادرسی اساسی و سپردن نظارت بر نهادی مردمی و منتخب، به نهادی غیرانتخابی و محدود، چه استدلال هایی ارائه می کنند. در این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی کوشش شده است به این پرسش پرداخته شود. مخالفان این نهاد دلایلی همچون مخالفت با اصل اکثریت، مخالفت با اراده ی عمومی و دگردیسی در مفهوم دموکراسی را ارائه کرده اند. موافقان این نهاد در پاسخ به استدلال های مخالفان دلایلی چون موافقت با دموکراسی و اصل اکثریت و تحول در این مفاهیم، اصل حاکمیت قانون و تضمین حق ها را بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: اصل اکثریت، حاکمیت قانون، پدران قانون اساسی، دادرسی اساسی، دموکراسی
  • حسین امینی پزوه ، سید علیرضا حائری، حامد نیکونهاد * صفحات 23-48
    سید محمدباقر صدر از جمله فقهای معاصری است که در آثار خود به موضوع قانونگذاری، هم از حیث فقهی و هم از منظر حقوقی، توجه داشته است. پرسش این پژوهش آن است که آیا مفهوم قانونگذاری در حقوق و علوم سیاسی، در معنای شکلی و حداقلی، در آرای فقهی شهید سید محمدباقر صدر وجود دارد و در صورت وجود، حدود و قلمروش چیست. به منظور پاسخ به این پرسش، به روش توصیفی-تحلیلی، ابتدا مبانی فقهی او در این زمینه، به‎خصوص با تقسیم حکم به دو حکم شرعی و حکم حکومتی، مطرح شده است. پس از آن، مباحث حقوقی او در این موضوع، که شامل تاسیس نظری نهادهای سیاسی حاکمیتی است، با دو رویکرد اندامی و کارکردی بررسی و در پایان، پس از تبیین مفهوم قانونگذاری در معنای مدنظر، امکان وجودی آن در نظرهای فقهی و حقوقی سید محمدباقر صدر آزموده شده است. در نتیجه این مفهوم صوری قانونگذاری در مجموعه کارکردهای نهادهای سیاسی پیشنهادی او، در دو سطح خفیف و قوی، در دو قلمرو احکام شرعی مختلف‎فیه و احکام منطقهالفراغ، شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: حکم شرعی، سید محمدباقر صدر، قانونگذاری، نهاد سیاسی، حکم منطقه الفراغ
  • سجاد افشار * صفحات 49-70
    در تعیین معنای متون – از جمله متون حقوقی و قانون اساسی- سه رهیافت عمده‏ی مولف‏گرا، متن‏گرا و مفسرگرا قابل شناسایی‏اند. در این میان، مولف‏گرایی دیدگاهی است که قرن‏ها در اغلب نظام‏های حقوقی، نظریه‏ی مسلط تفسیری بوده و همچنان نیز در بسیاری از نظام‏های حقوقی – مانند ایران و آمریکا- کم‏وبیش مورد توجه است. معنای قانون اساسی در نظریه‏ی مولف‏گرا از مقاصد و منویات قانونگذار برمی‏خیزد. این نظریه در اصول فقه شیعه و همین‏طور نگاه اعضای شورای نگهبان به‏عنوان نظریه‏ی صحیح و رسمی تفسیر پذیرفته شده است. شاخه‏های گوناگونی چون قصدگرایی، غایت‏گرایی و تسلیم‏گرایی همه در اعتبار دادن به مقصود مولف مشترک‏اند و در مقام ارزیابی، کم‏و‏بیش نقاط مثبت و منفی این نظریه را دارند. پژوهش حاضر با بررسی شماری از منابع حقوق اساسی و نظریه‏های اندیشمندان علم اصول و فلسفه‏ی حقوق در پی معرفی دیدگاه تفسیری مولف‏گرا در تفسیر قانون اساسی با بیان گوشه‏ای از تاریخچه، ماهیت و اقسام آن و تاثیری است که بر نظام حقوقی کشور گذاشته است. ارزیابی این مقدمات، ایرادات جدی زبانی و غیرزبانی نظریه‏ی مولف‏محور را روشن می‏سازد.
    کلیدواژگان: تفسير قانون اساسي، شوراي نگهبان، قصدگرايي، غايت گرايي، مولف گرايي، نظريه ي رسمي تفسير
  • سید احمد حبیب نژاد ، حدیثه داوودی * صفحات 71-91
    تبلیغات انتخاباتی، به عنوان سازوکاری که امکان انتخاب شایسته را برای انتخاب گران فراهم می سازد، نقش مهمی در شکل گیری انتخابات آزاد و منصفانه دارد. وجود رقابت انتخاباتی آزاد، سالم و ضابطه مند، از جمله شاخصه های تعیین صحت جریان انتخابات و منصفانه بودن آن است، ازاین رو تبلیغات انتخاباتی باید فرایندی دموکراتیک داشته باشد؛ فرایندی که در آن بی طرفی، احترام به حیثیت اشخاص، آزادی سیاسی و رسانه ای، برابری در برخورداری از امکانات تبلیغاتی، قاعده مند بودن هزینه های تبلیغاتی و کنترل قضایی وعده های انتخاباتی لازمه ی دستیابی به الگویی شایسته برای تبلیغات انتخاباتی است. در این نوشتار، با بررسی آثار و اسناد داخلی و خارجی، معیارهایی برای تبلیغات شایسته ارائه و میزان انعکاس آن ها در قوانین انتخاباتی ایران نیز بررسی شد. در نتیجه ی این بررسی مشخص شد که تبلیغات انتخاباتی در انواع انتخابات در ایران، به دلیل ضعف های قانونی، اجرایی و فرهنگی، با وضع مطلوب فاصله دارد و فقدان قواعد جامع در حوزه ی تامین مالی هزینه های تبلیغاتی، زمان بندی تبلیغات، شیوه های تبلیغات و دسترسی برابر نامزدها به امکانات تبلیغاتی و رسانه ها در قوانین انتخاباتی کشور محسوس است.
    کلیدواژگان: اصول تبلیغات انتخاباتی، آزادی های سیاسی، تبلیغات انتخاباتی، نظارت بر تبلیغات، هزینه های تبلیغاتی
  • مسلم آقایی طوق صفحات 93-112
    دعاوی کامل نوعی از دعاوی اداری است که در آن دادگاه اداری اختیارات گسترده‏ای دارد و به ابطال عمل اداری محدود نیست، بلکه علاوه بر آن می‏تواند عمل اداری را اصلاح کرده و تغییر دهد و حتی تصمیم خود را جایگزین تصمیم اداری کند یا اینکه اداره را به جبران خسارت محکوم سازد. با وجود اهمیت بسیار دعاوی ابطال در حقوق اداری قاره‏ای، امروزه رویکرد کلی این کشورها به سوی گسترش دعاوی کامل است، به نحوی که اسپانیا تحت تاثیر حقوق اداری آلمان، دعاوی کامل را جایگزین دعاوی ابطال کرده و فرانسه نیز در برخی حوزه‏ها همچون قراردادهای اداری و مسئولیت دولت آن را پذیرفته است. دعاوی کامل در راستای اقتصاد آیین دادرسی و نیز نظارت قضایی موثر است و برای احقاق حقوق شهروندان ابزار بهتری محسوب می‏شود. در ایران دعاوی کامل تنها در ذیل ماده ی 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 شناسایی شده است. در سایر موارد، اختیارات دیوان عدالت اداری به دعاوی ابطال محدود شده و به این دلیل صدر اصل 173 قانون اساسی که به رسیدگی به شکایات مردم و احقاق حقوق آن ها به طور مطلق اشاره کرده، آن گونه که باید اجرایی نشده است. روش تحقیق حاضر تحلیلی- تطبیقی است.
    کلیدواژگان: حقوق اداری، دعاوی اداری، دعوای کامل، دعوای ابطال، دیوان عدالت اداری
  • خیرالله پروین، محمد امین ابریشمی راد * صفحات 113-134
    پیش بینی نکردن سازوکارهایی منظم و مستمر به منظور اعمال نظارت فقهای شورای نگهبان بر انطباق مقررات دولتی با موازین شرع سبب شده است تا سازوکار اظهارنظر فقهای شورا در خصوص استعلامات دیوان عدالت اداری، مهم ترین و باثبات ترین سازوکار در این زمینه به شمار آید. بر این اساس، بر طبق رویه ی موجود هر گاه از یکی از مقررات دولتی در دیوان شکایت شود و تمام یا بخشی از استنادات شاکی مبنی بر مغایرت آن مقرره با «موازین شرع» باشد، موضوع به منظور اظهارنظر برای فقهای شورای نگهبان ارسال می شود و بررسی قانونی بودن موضوع و انشای رای توسط دیوان پس از اظهارنظر فقها صورت می گیرد. در قالب پژوهشی توصیفی – تحلیلی و با تاملی بر نظرهای فقهای شورای نگهبان و آرای دیوان عدالت اداری در این زمینه این نتیجه به دست آمد که سازوکار موجود از نظر «عدم بررسی دقیق موضوع شکایت در دیوان، قبل از ارسال مقرره برای فقهای شورای نگهبان» ، «بهره مند نبودن نظارت فقهای شورای نگهبان از ابزارها و الزامات دادرسی» و نیز «وابسته بودن اظهارنظر شرعی فقهای شورا به اظهارنظر قانونی توسط دیوان» ، واجد اشکالات و اختلالاتی است. ازاین رو به منظور رفع اشکالات و اختلالات مطروحه، تحقق کامل حاکمیت قانون، رعایت سلسله مراتب هنجارها، کم کردن از اطاله دادرسی و عدم تحمیل هزینه های زائد یا مازاد به نهادهای مرتبط با نظارت شرعی و قانونی، پیش بینی تقدم رسیدگی دیوان نسبت به رسیدگی فقهای شورا به عنوان یک ضرورت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، فقهای شورای نگهبان، مقررات دولتی، نظارت قانونی، هیات عمومی دیوان
|
  • Fardin Moradkhani*, Yunes Fathi Pages 1-12
    One of the foundations of constitutionalism is the Constitutional review. The review is arised from two necessities: the hierarchy among resources and the supremacy of the Constitution. This has prevailed in two forms of the American and European model; the first by means of judicial entities and the latter by non-judicial ones. The existential philosophy of the Constitutional review entity has caused abundant debates, especially in the American tradition. The main question of this article through an analytic-descriptive method is to examine such debates and their reasons for devolving the review of the constitutionality of a popular and elected entity to a limited and non-elected authority in the American system. The opposition to the majority principle, opposition to the general will of the people and change in the concept of democracy are the main reasons of the opponents. The proponents emphasize on compatibility with democracy and majority principle and conceptual evolution of rule of law and guarantee of the rights.
    Keywords: Majority Principle, Rule of Law, Founders of the Constitution, Constitutional Review, Democracy
  • Hossein Amini Pozveh , Seyed Alireza Haeri, Hamed Nikoo Nahad* Pages 23-48
    One of the contemporary scholars legally and juriprudentially attentive to legislation is Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr. The issue of this article is whether the concept of legislation in law and political science, in the narrow sense, exists in the jurisprudential works of of Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr and if so, what is its scope and territory. For this purpose, his jurisprudential foundations on this basis, especially the distinction between Hukm Shar'i (Sharia rule) and Hukm Hukumati (governmental rule) are first discussed. Then, his legal debates in this regard including the theoretical establishment of the sovereign political institutions are considered by means of two organic and functional approach. Finally, the concept of legislation in the given sense is scrutinized likewise, and its existential possibility is assessed in his jurisprudential and legal ideas. As a result, the aforesaid concept of legislation is discovered and recognized in the set of functions of his proposed political institutions, in two mild and intense levels, in the scope of disputed Ahkam Shar’i (Sharia rules) and Ahkam Mantaqat al-Firagh (the Lacuna).
    Keywords: Legislation, Seyed Muhammad Baqer al-sadr, Hukme Shareai, Hukme Manteghat-al-Faragh, political institution
  • Sajad Afshar * Pages 49-70
    Three main approaches would be recognized semantically regarding the legal texts and the Constitution: the author-oriented, text-oriented and interpretor-oriented approaches. The author-oriented approach has been the dominant interpretive theory of the most legal systems and to some extent under the attention of many countries like Iran and America. The meaning of the Constitution in the author-oriented theory arises from the intents of the legislator. This theory is accepted as the right and formal theory of interpretation in Shi’a Usul al-Figh (Principles of Shi’a jurisprudence) and also the viewpoints of the Guardian Council. Various branches like Intentionalism and Purposivism are all common in validating the intents of the author and while being evalutaed are to some extent the same. The present research examining some Constitutional law sources and the theories of Usul scholars and philosophy of law is to present the author-oriented interpretive viewpoint in Constitutional interpretation while shortly explaining the history, nature, its types and impression on the legal system of Iran. The evaluation of these preliminaries will elucidate the linguistic and non-linguistic problems of author-orinted theory.
    Keywords: Interpretation of the Constitution, Guardian Council, Intentionalism, Purposivism, Author-Orientation, Formal Theory of Interpretation
  • Sayyed Ahmad Habibnejad , Hadiseh Davoudi* Pages 71-91
    Central for holding a free and fair election is the electoral advertising as a mechanism for preparation of the possibility of good choice for voters. Free, healthy and framed election campaign are among the criteria for determining the validity of the election process and its fairness. Therefore, the electoral advertising should be a democratic process in which neutrality, respect for the dignity of individuals, political and media freedom, equality in the enjoyment of advertising facilities, regulated advertising costs, and judicial review of election promises are necessary for achieving a favorable model for electoral advertising. This article by considering domestic and international instruments examines the criteria for proper advertisement and their reflection in Iran's electoral laws. As a result, it became clear that electoral advertising in different elections of Iran is far from the desirable status due to legal, executive and cultural defects. Besides, lack of comprehensive rules in the area of ​​financing advertising costs, advertising scheduling, advertising methods and equal access for candidates to advertising facilities and media in the electoral laws are obvious.
    Keywords: Principles of electoral Advertising, Political Freedoms, Electoral Advertising, Monitoring the Advertisement, Advertising Costs
  • Moslem Aghaei Togh Dr * Pages 93-112
    One type of administrative lawsuits in which the administrative court has extensive powers and not limited to annul the administrative action is the perfect lawsuit. In this case, the court may amend or alter the action and even replace its decision or condemns the administration to compensate. Despite the importance of the annulment lawsuits in the continental administrative law, expanding such lawsuits is the general approach of the countries so that these lawsuits have replaced the annulment lawsuits in Spain under the influence of the German administrative law. France has also done so in some fields like the administrative contracts and the liability of the government. The perfect lawsuits are in line with the economics of rules of procedure and efficient judicial review and better remedy the rights of the citizens. These kinds of lawsuits are recognized in the article 63 of the Law of Organization and Procedure of the Administrative Justice Court enacted in 2011. In the other instances, the power of the administrative justice court is restricted to the annulment lawsuits and hence, the beginning of the Article 173 of the Constitution referring to proceed the complaints of the people and to remedy their rights hasn’t been implemented as it should. The research method is analytic-comparative.
    Keywords: Administrative Law, Administrative Lawsuits, Perfect Lawsuits, Annulment Lawsuit, Administrative Justice Court
  • Kheirollah Parvin , Mohammad Amin Abrishami raad * Pages 113-134
    Lack of prediction of systematic and continuous mechanisms for review of the governmental regulation by the Islamic jurists (Fuqaha’) of the Guardian Council has made the current mechanism of commenting regarding the inquiries of the Administrative Justice court as the most important and stable mechanisms in this field. Hence, in accordance with the present precedent, whenever one of the governmental regulations is objected before the court and all or some of the complainant’s references are contrary with the “Sharia criteria”, the case would be sent before the Islamic jurists of the Guardian Council. Examining the legality of the subject and holding a decision would be done after the decision of the jurists. The findings through a descriptive-analytic research and examination of the decisions of the Islamic jurists and the Administrative Justice Court indicate that the present mechanism is faulty and defective due to lack of precise examination of the subject of the complaint in the court prior to submission of the regulation before the jurists of the Guardian Council”, “lack of tools and requirements of trial in review process” and “dependence of the Shar’i decisions of the jurists to the legal decision of the court”. Therefore, the proposition is to prioritize the proceeding of the court in comparison to the jurists’ proceeding as a necessity in order to resolve the problems and disruptions presented, the full realization of the rule of law, observance of the norms hierarchy, decreasing the prolongation of proceeding and non-imposition of redundant or surplus costs to institutions related to legal and jurisprudential review.
    Keywords: Islamic Jurists of the Guardian Council, Administrative Justice Court, Governmental Regulations, General Board of the Court, Legal Review