فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1393)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله اکرمی* صفحه 1
    شورای نگهبان، به عنوان یگانه مرجع صالح به منظور نظارت شرعی بر مصوبات مجلس شورای اسلامی، نقشی بی بدیل در صیانت از موازین اسلامی در ساحت تقنین دارد. در این نوشتار در قالب مطالعه ی موردی، تلاش شده تا فرایند نظارت شورای نگهبان بر قانون مجازات اسلامی، به منزله ی برجسته ترین قانون کیفری کشور، از نظر احراز عدم مغایرت با موازین شرعی بررسی شود.
    در این راستا، از طریق تتبع در سوابق بررسی قانون مجازات اسلامی در اظهار نظرهای شورای نگهبان، سعی شده تا ضمن ایضاح فتوای معیاری که سنجه ی این ارزیابی قرار گرفته است، چگونگی این نظارت با رویکردی انتقادی تحلیل شود، تا گامی در راستای تبیین چگونگی تحقق این بعد از نظارت برداشته شود. مطالعه ی صورت گرفته حاکی از آن است که مصوبه ی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی اشکالات متعددی در سنجه ی موازین شرعی دارد که شورای نگهبان در فرایند نظارتی خود بسیاری از موارد مزبور را تذکر داده و گاه در قالبی ابتکاری با ارائه ی راه حل رفع مغایرت، کمیسیون را در اصلاح صحیح مصوبه ارشاد کرده است.
    به رغم محاسن فراوان عملکرد شورا در نظارت بر قانون، موارد قابل تاملی نیز در این فرایند مشهود است، از طرفی فتوای معیاری که مصوبه با آن سنجیده شده است، در کلیه ی مراحل نظارت، یکسان نبوده، و در پاره ای موارد، اشکالات شرعی گرفته شده، جای تامل دارد. واکاوی در مرحله ی بسیار حساس احراز رفع اشکال مصوبه از سوی شورا نیز نشان از آن دارد که گاه کنترل دقیقی بر اصلاحات صورت پذیرفته از سوی کمیسیون اعمال نشده است.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، نظارت شرعی، فتوای معیار، قانون مجازات اسلامی، قانونگذاری
  • محمد جواد ارسطا، حامد نیکونهاد* صفحه 27
    بازشناسی کلیدواژگان قانون اساسی، گذرگاهی مهم برای شناخت مطلوب منظومه ی حقوق اساسی در هر نظام سیاسی است. آنگاه که یک کلیدواژه ریشه در مبانی اعتقادی و نظریه ی سیاسی زیربنای نظام حقوق اساسی داشته باشد، این بازشناسی اهمیتی دوچندان می یابد. «امت» از دانش واژه هایی است که درون مایه ی دینی و صبغه ی اسلامی داشته و از ادبیات دینی به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران راه یافته است.
    بررسی ابعاد نظام حقوق اساسی جمهوری اسلامی حاکی از آن است که این واژه ضمن حفظ اصالت دینی خود، با تحولاتی در حوزه ی مفهوم و دایره ی شمول در برخی کاربردها وارد ادبیات قانون اساسی شده است. در این نوشتار به شیوه ای توصیفی و تحلیلی به این پرسش نظر افکنده ایم که «امت» در اندیشه ی دینی و حقوق اساسی جمهوری اسلامی چگونه فهمیده شده و چه گستره ی شمولی دارد و چنین رهاوردی به دست داده ایم که این کلیدواژه در کاربردهای گوناگون خود در قانون اساسی، به رغم برخی همسانی ها، به یک معنا به کار نرفته است، بلکه حامل معانی مختلف و در پی آن دربردارنده ی گروه های جمعیتی متفاوتی است.
    کلیدواژگان: امت اسلامی، جامعه ی اسلامی، قانون اساسی، ملت مسلمان، نظام حقوق اساسی جمهوری اسلامی
  • سید محمدهادی راجی*، یحیی مزروعی ابیانه صفحه 51
    اساسنامه های سه شرکت از شرکت های اصلی تابعه ی وزارت نفت (شرکت های ملی نفت، گاز و پتروشیمی)، در سال 1356 حسب مورد به تصویب دو مجلس وقت یا کمیسیون های آن ها رسیده است. ولی از سال 1383 تاکنون شورای نگهبان با توجه به عدم تصویب اساسنامه این شرکت ها توسط مجلس شورای اسلامی، در اعتبار حقوقی اساسنامه های مذکور و به تبع در وجود آن شرکت ها ابهام وارد کرده و هر مصوبه ای را که مجلس به نام شرکت های مذکور اشاره کرده، دارای ابهام دانسته است. ازاین رو این سوال مطرح شده که آیا اساسنامه های مذکور کماکان اعتبار حقوقی دارند یا خیر. این نوشتار با روشی تحلیلی در پی پاسخ به این پرسش بوده و با توجه به اینکه ادله ای که می توان برای بی اعتباری اساسنامه های مذکور ارائه کرد، مخدوش است و دلیل موجهی برای لغو یا نسخ کلی اساسنامه های مزبور وجود ندارد، آن ها را کماکان معتبر می داند، مگر در مواردی که قوانین بعدی، احکامی مغایر با اساسنامه های مذکور داشته و آن ها را نسخ کرده باشند.
    کلیدواژگان: اساسنامه، اعتبار حقوقی، شورای نگهبان، شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نسخ
  • ولی رستمی، میلاد قطبی* صفحه 69
    «نهادهای زیر نظر رهبری» عبارتی است که در بسیاری از قوانین عادی به کار می رود و عاملی برای لحاظ استثنائاتی در قوانین است. تعریف و مصادیق این عبارت ابهام دارد و اغلب تفسیری موسع از آن صورت می گیرد. حال آنکه شایسته است اولا ملاک مشخصی در تعریف این نهادها اتخاذ شود تا مصادیق آن قابل احصا باشد و ثانیا مستثنا شدن این نهادها از شمول برخی قوانین، سازوکار مشخصی داشته باشد. ملاک مجلس شورای اسلامی در تعیین این نهادها «دستگاه های جزء اجرایی» است که به نظر می رسد هیچ لزومی به استثنا کردن آن ها از قوانین، به استناد زیر نظر رهبری بودن وجود ندارد. ضمن اینکه ایرادات شورای نگهبان، دلیل اتخاذ این رویکرد توسط قانونگذار عادی است. اما ملاکی که برای تعیین این نهادها مورد تاکید نوشتار پیش روست، این است که نهادی که تمام تصمیمات آن به تایید رهبری برسد، نهادی زیر نظر رهبری است که براساس این معیار، مستثنا شدن نهادهای زیر نظر رهبری از برخی قوانین توجیه پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: قانونگذار عادی، نظرهای شورای نگهبان، نظارت، نهادهای زیر نظر رهبری
  • جواد کاشانی، حسین عبداللهی* صفحه 91
    فارغ از مواضع و جایگاه امام خمینی(ره) در نقش بنیانگذار نظام سیاسی کشور، دیدگاه های فقهی نوین و متفاوت ایشان در زمینه ی حکومت، ولایت و حیطه ی اختیارات حاکم اسلامی، می تواند منبع استنباط اصول اقتصاد سیاسی مدنظر ایشان باشد و با توجه به اهمیت محوری ترین سند حقوقی کشور (قانون اساسی) میزان انعکاس آن در این قانون، واکاوی شود. ازاین رو باید دید، اقتصاد سیاسی مدنظر امام(ره) چه اصول و اهدافی دارد؟ چگونه این اصول باید تبیین شوند تا دچار تعارض با یکدیگر نشوند؟ و در نهایت این اصول و اهداف تا چه اندازه در قانون اساسی انعکاس یافته است؟ این نوشتار به کمک روش تحلیل محتوایی و منطق سیستمی، از بیانات و رویکرد فقه سیاسی امام(ره)، اصولی چون «اصالت مالکیت عمومی»، «اصل تصدی گری حداقلی دولت» و «إعمال حداکثری نقش حاکمیتی» را استنباط کرده و تعارض برخی اصول را از طریق «تحدید اثر مالکیت عمومی به إعمال حق مدیریت» و «ضابطه ی منافع نظام اقتصادی» قابل رفع دانسته است. در نهایت نیز به انطباق این اصول بر قانون اساسی و نظرهای تفسیری شورای نگهبان پرداخته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، امام خمینی(ره)، اصل 44 قانون اساسی، تصدی گری دولت، مالکیت عمومی
  • علی محمد فلاح زاده، محمد امین ابریشم کش* صفحه 111
    نظارت از طریق دیوان عدالت اداری و رئیس مجلس شورای اسلامی روش های رایج کنترل مقررات دولتی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران هستند و مقررات دولتی را تحت نظارت یک مرجع قضایی و یک مقام سیاسی قرار داده اند.
    تقویت روزافزون نظارت رئیس مجلس و قرار دادن آن در عرض دیوان، و به تبع آن محدود شدن نظارت قضایی دیوان نسبت به مصوباتی که به واسطه ی اعلام مغایرت رئیس مجلس ملغی الاثر شده اند، با توجه به اصول کلی حقوقی، قانون اساسی و قوانین جاری کشور مشکلاتی را ایجاد کرده که بررسی آن هدف نوشتار حاضر است.
    براساس نتایج این پژوهش، تلاش به منظور پررنگ کردن نقش نظارتی رئیس مجلس به حدی که به محدود شدن نظارت عام دیوان عدالت اداری منجر شود، اصل تفکیک قوا و صلاحیت قوه ی قضاییه در صیانت از اصل حاکمیت قانون را نقض کرده است. این رویکرد همچنین سبب محدود شدن حق دادخواهی شهروندان به مراجع قضایی به ویژه دیوان عدالت اداری (موضوع اصل 34 قانون اساسی) شده است. از سوی دیگر، با توجه به ویژگی ها و مزایای هر یک از این دو شیوه ی نظارتی، بیان شده است با پیش بینی دیوان به عنوان مرجع صالح برای رسیدگی به شکایات افراد از مصوبات ملغی الاثر شده توسط رئیس مجلس، علاوه بر فراهم کردن امکان تجدید نظر در نظرهای رئیس مجلس توسط یک مرجع قضایی، امکان جبران خسارات مردم از آن مصوبات نیز فراهم شود.
    کلیدواژگان: ابطال، دیوان عدالت اداری، رئیس مجلس شورای اسلامی، مقررات دولتی، ملغی الاثر
|
  • Ruhollah Akrami* Page 1
    The Guardian Council, as the sole competent authority to jurisprudential review on the legislations of Majlis, plays an unique role in the preservation of Islamic criteria in the field of legislation. In this paper, through a case study, studying the process of the Guardian Council’s jurisprudential review on the Islamic Penal Act, as the most prominent criminal legislation, from the perspective of authenticating the compatibility with the Sharia’s criteria, is tried. In this regard, through investigating the comments of The Guardian Council in examining the Penal Law, it is Tried, while clarifying the Dominant Fatwā, Which is the criterion of this Evaluation, to analyze the manner of this review with a critical approach, So that a step in order to express the way of realizing this aspect of the supervision is carried out. This study shows that the enacted text of The Judicial and Legal Commission of the Islamic Consultative Assembly (Majlis) have contained several defects with respect to Islamic criteria, which The Guardian Council in its monitoring process, has warned many of Them, and sometimes in an innovative way By providing the solutions to remove the incompatibility, has guided the Commission to amend the enacted text correctly.In spite of the great merits of The Council’s performance in reviewing on the act, some controversial cases are evident in the process. On the one hand, the Dominant Fatwā with which the enacted text is evaluated isn’t the same at all stages of supervision; And in some cases, mentioned jurisprudential defects are not justified. The examination of the very critical phase of authenticating the Debugging the enacted text by the Council shows that sometimes the reforms applied by the Commission are not controlled precisely.
    Keywords: Guardian Council, jurisprudential review, Dominant Fatwā the Islamic Penal Act, legislation
  • Mohammad Javad Arasta, Hamed Nikoonahad* Page 27
    In any political system, recognition of constitutional keywords is an important pathway for understanding constitutional system desirably. The recognition matters increasingly, when a keyword is rooted in constitutional system's ideological bases and its underlying political theory. Ummah, a term with religious and Islamic theme, has come from religious literature into the constitution of Islamic Republic of Iran.Studying dimensions of constitutional system of Islamic Republic implies/indicates that this term, while keeping its religious originality, has come into literature of the constitution with some evolutions in concept and scope of inclusiveness in some uses. In this paper through a descriptive and analytical method, we have considered the question that how Ummah is understood in religious thought and the constitutional system of Islamic Republic and what range it has, and have concluded that this keyword in its different applications in the constitution, despite some similarities, has not been applied in the same meaning, but endures various meanings and subsequently includes different demographic groups.
    Keywords: Ummah, Islamic Ummah, Islamic society, Constitution, Muslim nation, Muslims, the Constitutionalsystem of Islamic Republic
  • Sayyed Mohammad Hadi Raji*, Yahia Mazrouei Abyaneh Page 51
    The statutes of three major subsidiary companies of petroleum ministry (National Oil, Gas and Petrochemical companies) were ratified by then parliament or its commissions in 1977. Nevertheless since 2004, considering that the companies’ statutes has not been approved by Islamic assembly(Majlis), the validity of the aforementioned statutes and consequently their very existence was questioned by the Guardian Council and therefore any legislation of the Majlis that points to the title of mentioned companies, were questioned by the Guardian Council. So this question is arisen that whether they are valid. This paper is trying to find an answer by using analytical method. Since the main reasons which are provided for the invalidity of the mentioned statutes are not acceptable, and there is no justified reason to consider them null and void, so those statutes are still valid, unless later laws and regulations abrogate them or contain contrary rules to the contents of the statutes.
    Keywords: statutes, legal validity, The Guardian Council, National Oil Company, National Gas Company, National Petrochemical Company, abrogation
  • Vali Rostami, Milad Ghotbi* Page 69
    Institutions under the supervision of the leader, is a phrase that is used in many laws and has been a cause for considering some exclusions in laws. Definition and examples of this phrase is ambiguous and often it is interpreted extensively. However, it is appropriate, firstly, to adopt specific criteria to define these institutions so as to its examples become countable and secondly excluding these institutions from the inclusion of some laws have a specific mechanism. The criterion of Majlis in determining these institutions is “executive institution” that seems there is no need to exclude them from the laws, due to being under the supervision of the leader. While the challenges of the Guardian Council, has been the cause of adoption of this approach by the ordinary legislator. The criterion that this article emphasize in determining these institutions, is that an institution that all its decisions is affirmed by the Leader, is named Institutions under the supervision of the leader. Based on this criterion, excluding these Institutions From some laws would be justifiable.
    Keywords: Ordinary legislator, views of the Guardian Council, Supervision, Institutions under the leadership
  • Javad Kashani, Hossein Abdollahi* Page 91
    Except for Imam Khomeini’s approaches and position as constituer of country political system, his novel and varied jurisprudential views about government, Vilayah (to rule) and competences of Islamic governor, can be used as a source of inferring his principles of political economy, and with regard to importance of the most central legal document of country (the constitution), its reflection on this law can be surveyed.Therefore it should be analyzed that what are the Imam Khomeini’s principles and goals of political economy? How these principles should be studied so as to not to conflict? This writing, through systemic approach and content analysis, has inferred from speeches and views of Imam’s political jurisprudence, some principles such as “the originality of public ownership”, “minimized state enterprise” and “maximized Sovereign roles”, and considered the conflicts resolvable by “restricting the public ownership effect to management” and “the criterion of the economic system’s benefits” and finally compared this principles with the constitution and guardian council interpretative views.
    Keywords: Political Economy, Imam Khomeini, Constitution Article 44, incumbency of Government, Public Ownership
  • Ali Mohammad Fallahzade, Mohammad Amin Abrishamkesh* Page 111
    Monitoring by the Court of Administrative Justice and the Majlis Chairman are the common ways to control the government regulations in the legal system of the Islamic Republic of Iran under the supervision of a judicial authority and a political official respectively.Strengthening oversight of Majlis Chairman and placing it in a same status as the Court, And consequently restriction of the Court’s judicial supervision, regarding the regulations that their legal effect has been revoked (Mulghal-Asar) because of Majlis Chairman’s declaration of inconsistency, has created some problems According to the general principles of law, the Constitution and current statutes. The purpose of this article is to examine this matter.The results show that efforts to highlight the supervisory role of Majlis Chairman to the extent that ends in restriction of general supervision of the Administrative Justice Court violate the principle of separation of powers and authority of the judiciary in safeguarding the rule of law. This approach, in addition, has lead to limitation of the citizens’ right to petition before the judicial authorities, (stipulateded in Article 34 of the Constitution) specifically Administrative Justice Court. On the other hand, according to the features and benefits of each of these two methods, it has been proposed that considering the Court as the competent authority to deal with the complaints of individuals regarding the “Mulghal-Asar (inapplicable) regulations” by Majlis Chairman, In addition to providing the possibility of revising the views of Majlis Chairman by a judicial authority, the possibility of compensation because of the regulations will also be provided.
    Keywords: Annulment, Administrative Justice Court, Majlis Chairman, government regulation, inapplicable