فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 38 (پاییز 1396)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 38 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن نیازی*، مهدی کارسنجی، ایوب سخایی، سید سعید حسینی زاده صفحات 1-26
    زمینه و هدف
    تحقیقات متعددی درباره ی رابطه ی اینترنت و انزوای اجتماعی در بین گروه های گوناگون و بر اساس روش های متفاوت انجام شده است از این رو هدف از پژوهش حاضر به کار گیری روش فراتحلیل به منظور تحلیل وترکیب نتایج مطالعات صورت گرفته پیرامون ارتباط میان اینترنت انزوای اجتماعی است .
    روش شناسی : به منظور انجام فراتحلیل حاضر 12 پژوهش مرتبط که در سال های 1380تا 1395 و با هدف ارزیابی ارتباط میان اینترنت و انزوای اجتماعی انجام و در فصلنامه های معتبر داخلی به چاپ رسیده بودند انتخاب شدند. پ.در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب مفروضات همگنی و خطای انتشار مورد بررسی قرار گرفتند که یافته ها حکایت از ناهمگنی اندازه ی اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشت.در مرحله ی دوم ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر جنسیت با به کارگیری نسخه ی دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند اندازه ی اثر یا ضریب تاثیر اینترنت بر انزوای اجتماعی معادل (214/0) است که بر حسب نظام تفسیری کوهن این میزان تاثیری در حد کم ارزیابی می شود . همچنین با در نظر گرفتن جنسیت به عنوان متغیر تعدیل کننده این ضریب برای مردان (539/0) بالاتر از زنان (246/0) ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج پژوهش نشان داد که اینترنت بر انزوای اجتماعی اثر گذار است .
    کلیدواژگان: اینترنت، انزوای اجتماعی، جنسیت، اندازه ی اثر، فراتحلیل
  • مهرداد متانی*، نقی قلی زاده، علی فلاح، احتشام رشیدی صفحات 37-54
    هدف اساسی این پژوهش بررسی نقش انواع رسانه های جمعی در احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهر تهران است .جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان 18 سال به بالای شهر تهران می باشد که با استفاده از جدول کرجسی ومورگان به تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ناحیه ای انتخاب شدند پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. به منظور روایی ابزار سنجش گویه های مناسبی برای هر یک از متغیرهای تحقیق از مبانی نظری تدوین گردید و پایایی پرسشنامه نیز با روش آلفای کرونباخ 84% به دست آمد.و برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از تلویزیون و احساس امنیت اجتماعی همبستگی مثبت و معنی دار.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، تلویزیون، ماهواره، اینترنت، شبکه های اجتماعی
  • خاطره آزادمیلاجردی*، فرزانه نیک نژادی صفحات 55-76
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مشاوره گروهی «تقویت من بالغ» بر مبنای تحلیل رفتار متقابل بر باورهای غیرمنطقی نوجوانان صورت گرفته است.جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر نوجوان 13 تا 15 سال شهر اصفهان در سال تحصیلی 1394-1395 بود. پژوهش بر اساس یک طرح نیمه آزمایشی با پیشآزمون-پسآزمون و گروه گواه انجام شده است. 30 دانش آموز دختر 15 تا 13 ساله با تشخیص باورهای غیر منطقی پس از ارزیابی با پرسشنامه باورهای غیر منطقی جونز(1968) بر اساس این مقیاس با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گروه گواه) جایگزین شدند. مشاوره گروهی به مدت 10 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل داده ها بر اساس آزمون تحلیل کواریانس نشان داد گروه آزمایش پس از دریافت مشاوره گروهی «تقویت من بالغ» بر مبنای تحلیل رفتار متقابل نسبت به گروه گواه بهبود معناداری در نمره کل باورهای غیر منطقی و نمرات زیر مقیاس ها شامل نیاز به تایید دیگران، انتظار بالا از خود، تمایل به سرزنش، بی مسئولیتی هیجانی، نگرانی زیاد توام با اضطراب، اجتناب از مشکلات، وابستگی به دیگران، درماندگی نسبت به تغییر و کمال گرایی داشته اند(P<0.05) ولی در مولفه «واکنش نسبت به ناکامی» تاثیر معناداری نداشته است ( P>0.05). نتایج این پژوهش نشان داد مشاوره گروهی «تقویت من بالغ» با رویکرد تحلیل رفتار متقابل می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای نوجوانان دارای باورهای غیر منطقی به کار رود.
    کلیدواژگان: تقویت من بالغ، تحلیل رفتار متقابل، باورهای غیر منطقی، دانش آموزان نوجوان
  • رویا پورمحمد، اسماعیل جهانبخش*، اصغر محمدی صفحات 77-108
    امروزه زنان در مقایسه با مردان آمار کمتری از مشارکت در فعالیت های ورزشی را دارا هستند و به همین دلیل مشکلات زیادی را در ارتباط با سلامت شان پیدا می کنند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار تحقیق پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS، به دنبال بررسی نقش دینداری اجتماعی در مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی به عنوان هدف اصلی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی زنان 18 سال به بالای شهر تهران می باشد که تعداد 600 نفر از آنها با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان کل دینداری (26/0 =P)، و ابعاد آن یعنی بعد اعتقادی (24/0 =P)، بعد پیامدی (33/0=P)، بعد مناسکی (30/0=P) بعد تجربی (22/0=P) و بعد شناختی (28/0 =P) با مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد؛ بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (AMOS) نیز نشان دادند که در کل اثر متغیر مستقل دینداری بر مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی به میزان 35/0 می باشد.
    کلیدواژگان: دینداری، ورزش، مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی، شهر تهران
  • بهناز عطایی، حسن حیدری* صفحات 119-140
    این پژوهش با هدف، بررسی اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر تمایز خویشتن و عملکرد خانواده در زوج های شهر انجام پذیرفت. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و پیش آزمون و پس از آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره آرامش اصفهان بوده که از بین آنها به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 زوج انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل هر کدام 15 زوج قرار گرفته گروه آزمایش تحت 8 جلسه آموزشی به روش تحلیل رفتار متقابل قرار گرفتند در حالی که گروه کنترل تحت آموزش قرار نگرفتند. به هر دو گروه در شروع مطالعه و پایان مطالعه پرسشنامه های بخش تمایزخویشتن و سنجش عملکرد خانواده (FAD) داده شد و توسط آنها تکمیل گردید. در پایان مطالعه 11 زوج در گروه آزمایش و 11 زوج در گروه کنترل مطالعه را به پایان بردند. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که آموزش تحلیل رفتار متقابل باعث بهبود عملکرد خانواده می گردد. نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش تحلیل رفتار متقابل باعث بهبود معنادار مقیاس های حل مساله، ارتباط، نقش، کنترل رفتار و عملکرد کلی می گردد در حالی که بر پاسخگویی عاطفی و دخالت عاطفی اثر معناداری نداشت. با توجه به نتایج بدست آمده آموزش تحلیل تراکنش می تواند به عنوان یک روش مناسب در بهبود تمایزخویشتن و عملکرد خانواده به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل (تحلیل تراکنشی)، تمایزخویشتن، عملکرد خانواده
  • سهیل سلیمیان* صفحات 131-154
    توجه به فرهنگ شهروندی، رویکردی نوین است که بیشتر کشورهای توسعه یافته به آن پرداخته اند و نتایج موثر آن در توسعه ی پایدار، رفاه و پیشرفت های فرهنگی و اجتماعی، باعث شده که کشورهای در حال توسعه نیز ضرورت آن را درک کرده و زمینه ی توسعه آنرا فراهم آورند.
    با توجه به اهمیت موضوع فرهنگ شهروندی، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال بررسی ارتباط بین هویت اجتماعی و فرهنگ شهروندی در شهر تهران به عنوان هدف اصلی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی شهروندان 18 سال به بالای شهر تهران می است که تعداد 600 نفر از آنها بر اساس فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است. در این پژوهش به مطالعه ارتباط بین هویت ملی، هویت سیاسی، هویت فرهنگی، هویت دینی و هویت تاریخی به عنوان متغیرهای مستقل و پایبندی به فرهنگ شهروندی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان کل هویت اجتماعی (33/0P= ) و ابعاد آن یعنی هویت ملی (32/0P= )، هویت سیاسی (34/0P= )، هویت فرهنگی (23/0P= )، هویت دینی (36/0P= ) و هویت تاریخی (39/0P=) با پایبندی به فرهنگ شهروندی ارتباط مثبت و مستقیم وجود دارد. همچنین متغیرهای پژوهش به طور کلی توانسته اند به میزان 32/0 تغییرات متغیر پایبندی به فرهنگ شهروندی را تبیین معنادار کنند (R2=0.32).
    کلیدواژگان: شهروندی، فرهنگ شهروندی، هویت اجتماعی، شهر تهران
  • محبوبه مهراجی، بیتا قبادی، مجتبی عالی پور، ابراهیم دلدار* صفحات 155-176
    هدف از انجام این پژوهش شایستگی اجتماعی و توانمندسازی با رفتار شهروندی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران بود. این پژوهش، از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان ادرات ورزش و جوانان استان تهران (هر دو جنس زن و مرد، با تحصیلات متفاوت، با سنین متفاوت در سمت ها و پست های سازمانی گوناگون) تشکیل می دهند. که تعداد آنها 210 نفر می باشد. با توجه به جدول مورگان تعداد 132 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. که از این تعداد 120 پرسشنامه به صورت صحیح عودت داده شد. روش نمونه گیری نیز به صورت تصادفی ساده بود. در این تحقیق از سه پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه شایستگی اجتماعی نیک رفتار(1390)، پرسشنامه توانمندسازی کارکنان اسپریتزر (1995) و پرسشنامه رفتار مدنی سازمانی پادساکف و مکنزی(1990). پایایی هر سه پرسشنامه و مولفه های آن مورد تایید قرار گرفت. به منظور توصیف داده ها از شاخص های آمار توصیفی (فراوانی) استفاده شد. در ضمن آزمون آماری کلموگروف اسمیرونف جهت تعیین توزیع طبیعی داده ها، ضریب همبستگی پیرسون، جهت تعیین ارتباط بین متغیرهای تحقیق و تحلیل رگرسیون چندگانه جهت پیش بینی متغیر رفتار شهروندی سازمانی از روی متغیرهای شایستگی اجتماعی و توانمندسازی در نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین شایستگی اجتماعی و توانمندسازی با رفتار شهروندی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران وجود دارد. همچنین شایستگی اجتماعی و توانمندسازی توان پیش بینی رفتار شهروندی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان تهران را دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی، توانمندسازی، رفتار شهروندی، اداره کل ورزش و جوانان، استان تهران
  • آیت الله بختیاری فر* صفحات 177-206
    هدف این پژوهش بررسی جامعه شناختی تاثیر طبقه اقتصادی و اجتماعی بر نظام ارزشی زنان شهر اصفهان است. روش این بررسی پیمایشی بوده و به کمک پرسشنامه کتبی اطلاعات این بررسی در میان مناطق چندگانه شهر اصفهان بر اساس فرمول کوکران در میان جمعیت بالای 18 ساله زنان شهر اصفهان جمع آوری شده است. نتایج حاصل از یافته ها گویای وجود رابطه معنادار بین طبقه اجتماعی-اقتصادی پاسخگویان با ارزش های اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده است، اما بین طبقه اجتماعی-اقتصادی و گرایش های مذهبی افراد تفاوت معناداری مشاهده نشد و این به دلیل هم سطح بودن اعتقادات دینی و مذهبی افراد است که بر اساس یافته های توصیفی پژوهش دارای بالاترین میانگین در میان سایر متغیرها بوده است. نتایج حاصل از مدلسازی معادله ساختاری گویای منطقی و قابل قبول بودن تمام رابط حاکم بر مدل تجربی تحقیق است و نتایج منطبق بر هم هستند.
    کلیدواژگان: نظام ارزشی، ارزش های اخلاقی، ارزش های سیاسی، ارزش های اجتماعی، ارزش های مذهبی
  • نبی الله ایدر *، فخرالدین سلطانی صفحات 207-236
    این پژوهش با هدف تحلیلی جامعه شناختی عوامل موثر بر گزینش شغل زنان در خارج از منزل انجام شده است و بر اساس پارادایم و معرفت علمی تحقیق، روش کمی برای سنجش متغیرهای مورد بررسی انتخاب شده است. نمونه پژوهش تعداد 384 نفر از زنان 18 تا 60 ساله شهر اهواز هستند که اطلاعات آماری به کمک پرسشنامه از آنها جمع آوری شده است. نتایج پژوهش در بحث تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که مقدار ضریب همبستگی بین کل متغیرها 439/0 است که نشان می دهد بین مجموعه متغیرهای مستقل و وابسته تحقیق همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. اما مقدار ضریب تعیین تعدیل شده برابر با 321/0 بوده گویای این واقعیت آماری است که 32 درصد از کل میزان گرایش به مشاغل خارج از منزل وابسته به 4 متغیر مستقل؛ عامل قدرت، عامل اقتصادی، عامل جامعه پذیری و عامل روان شناختی است. به عبارت دیگر متغیرهای مستقل 32 درصد واریانس متغیر وابسته گرایش به مشاغل بیرون از خانه را برآورد (پیش بینی) می کنند.
    کلیدواژگان: زنان، شغل، عامل قدرت، عامل اقتصادی، عامل جامعه پذیری، عامل روان شناختی
|
  • Mohsen Niazi *, Mahdi Karsanji, Ayyoub Sakhaei, Seyyed Saied Hoseynizade Arani Pages 1-26
    Background And Objectives
    Several studies have been conducted on the relationship between the Internet and social loneliness among different groups based on different methods. Therefore, the purpose of this study is to use a meta-analysis method to analyze and combine the results of face studies about the connection between the Internet and social isolation.
    Methodology
    In order to carry out the current meta-analysis, 12 related studies were conducted in the years 1380 to 1395 with the aim of assessing the relationship between the Internet and social isolation and published in prestigious quarterly papers. Were chosen. Selected research by survey method and application of survey tools in society various surveys have been conducted on the basis of putative measures. In the first step, the evaluation of selected studies of homogeneity assumptions and dissemination errors was investigated, which resulted in the heterogeneity of the size of the effect and the non-bias of the published studies. At the stage second, the coefficient of effect size and the role of moderating variable of gender were evaluated using the second version of CMA software.
    Results
    The findings showed that the effect size or Internet impact factor on social isolation was equivalent (0.214), which, according to Cohen's interpretation system, has a low impact. Also, considering the gender as a moderating variable, this coefficient was evaluated for men (0. 539) higher than women (0.246).
    Conclusion
    Overall, the results of the research showed that the Internet is affecting social isolation. Although this is more than men in men.
    Keywords: Internet, social loneliness, Gender, size of effect, meta-analysis
  • Mehrdad Matani *, Naghi Gholizadeh, Ali Fallah, Ehtesham Rashidi Pages 37-54
    The purpose of this research The Role of mass media in the sense of social security of citizens in Tehran . The study population consisted of all citizens over 18 years old in Tehran Which uses a Kerjeisi & Morgan sample size table, were 384 citizens were selected by random sampling Applied research method is used in this survey. A researcher-made questionnaire was user to collect the required data. . In order to validate the instrument, appropriate questions related to each variable were extracted from valid sources and finally approved by authorities. In order to calculate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha was calculated to be 84%.And to test the hypotheses, Pearson correlation coefficient and multiple linear regression was used, The results of the research showed that there was a positive and significant correlation between the use of television and social security feeling (p
    Keywords: Social Security, TV, satellite, internet, social networks
  • Khatereh Azadmilajerdi *, Farzaneh Niknejadi Pages 55-76
    The objective of this research was studying about the effect of group counseling on reinforcement of Adult ego state which is based on transactional analysis theory related to modifying irrational beliefs in 13-15 years old adolescent female students in Isfahan city in 2015-2016. Quasi-experimental research design was set on pretest-posttest with two groups of "experiment and evidence" and "multi-stage cluster sampling". Therefore among the students who had low self-differentiation score and high irrational beliefs score 30 students has selected randomly and the 15 persons were placed in experiment group and the rest were placed in evidence group. Adolescents of experiment group were under 10 sessions of 1.5 hour group counseling group counseling on reinforcement of “Adult ego state “based on transactional analysis theory once a week but the evidence group did not receive any intervention. In this research Irrational Beliefs of Joines were used (1968).The results were analyzed using analysis of covariance showed that group counseling reinforcement of "adult ego state" based on transactional change irrational beliefs and its components, including Demand for approval, high self expectation, preparedness for blame, emotional irresponsibility, anxious over concern, problem avoidance, dependency, helplessness for change, perfectionism had a significant effect (P 0.05).
    Keywords: reinforcement of “adult ego state, transactional analysis, irrational beliefs
  • Roya Pourmohammadi, Esmaeil Jahanbakhsh *, Asghar Mohammadi Pages 77-108
    Today, women are less likely to participate in sporting activities than men, and therefore have many health problems. Regarding the importance of the subject, the present study aims to investigate the role of social religiosity in the participation of women in sports activities using fieldwork, scrolling technique, questionnaire research tools, and the use of SPSS and AMOS software. The statistical population of the present study is all women aged 18 years and above Tehran, 600 of them using Cochran formula as sample size.
    The results of the research indicate that there is a significant difference between the total religiosity (P = 0.26) and its dimensions: belief in the dimension (P = 0.24), consequence dimension (P = 0.33), ritual dimension (0.31 = P) There is a positive and significant relationship between the experimental (P = 0.22) and the cognitive dimension (P = 0.28) with the participation of women in sports activities; therefore, all the research hypotheses are confirmed. The results of the structural equation model (AMOS) also showed that the total effect of independent variable religiosity on the participation of women in sports activities is 0.35.
    Keywords: Religion, Sports, Women's Participation in Sports Activities, Tehran
  • Soheil Salimian * Pages 131-154
    Considering the culture of citizenship is a new approach that has been addressed by most developed countries and its effective results in sustainable development, prosperity and cultural and social progress have led developing countries to understand its necessity and the context for its development. Provide.
    Regarding the importance of the subject of citizenship culture, the present study uses a field method, survey technique and questionnaire to investigate the relationship between social identity and citizenship culture in Tehran as the main objective. The statistical population of this study is all citizens aged 18 years and above Tehran, and 600 of them based on Forkel Cochran have been studied as sample size. In this study, we study the relationship between national identity, political identity, cultural identity, religious identity and historical identity as independent variables and adherence to the culture of citizenship as a dependent variable. The results of the research indicate that there is a significant difference between the total social identity (P = 0.33) and its dimensions: national identity (P = 0.32), political identity (P = 0.34), cultural identity (P = 0.23), identity Religious (P = 0.36) and historical identity (P = 0.39) are closely related to adherence to the culture of citizenship. Also, the variables in general have been able to explain significant changes in the variable of adherence to civic culture by 0.32 (R2 = 0.32).
    Keywords: Citizenship, Citizenship Culture, Social Identity, Tehran City
  • Mahbobeh Mehrajee, Fg Ghobadi, Mojtaba Aali, Ebrahim Deldar * Pages 155-176
    The purpose of this study was The relationship between Social competence and Empowerment with Organizational Citizenship in staff of Sport and Youth Organization of Tehran province . The method of this research was descriptive and all of the staffs (Official, Contract, Pact and Corporate) all of experts, responsible experts and male and females staff of sport and youth departments in Tehran province with atleast diploma were choose as research sample. According to Morgan table (n=132) was selected. In this study we used 3 questionnaire, Social competence questionnaire of Nikooraftar (2011), Empowerment questionnaire of Spritzer (1995) and Organizational Citizenship questionnaire of Padsacof (1990). Content validity and reliability of three questionnaires was confirmed. Kolmogorov-Smirnov was conformed the normality of data. Analyzing was done by Descriptive Statistics (Frequency) and Inferential statistics (Pierson correlation and Regression)(P 0/05). The results show that there is relationship between The relationship between Social competence and Empowerment with Organizational Citizenship in staff of Sport and Youth Organization of Tehran province and also the result show that Social competence and Empowerment can affect of Organizational Citizenship in staff of Sport and Youth Organization of Tehran province.
    Keywords: Social competence, Empowerment, Organizational Citizenship, Sport, Youth Organization, Tehran province
  • Atat Bakhtiarifar * Pages 177-206
    Major studies Behavioral Sciences focuses on the behavior and actions of the individual in society This area of study using the methods of analysis to explain actors involved in certain situations. So research and value systems of one of the most important issues of analyzing the behavior of people. Why behaviors that people often their value is in line with priorities that take different forms. The results indicate a significant relationship between socio-economic class respondents with moral values, political, social and economic But between the socio-economic and religious leanings of the difference was not significant This is because of the religious beliefs of the people based on the findings of descriptive research has been the highest average among other variables. In the multivariate regression method that Inter (inter) were independent variables could explain 29 percent of dependent variable The results of structural equation modeling show that all reasonable empirical model is the dominant interface.
    Keywords: value system, moral values, political values, social values, religious values