فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 41 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • باقر ساروخانی*، پگاه مشیدی، محمد صادق مهدوی صفحات 1-29
    بررسی جامعه شناختی خانواده های فصلی ، به جهت نو بودن آثار علمی چندانی پیرامون آن وجود ندارد. حضور و عدم حضور دریانورد به عنوان شوهر و پدر خانواده، به-وجودآورنده دو دوره زمانی متمایز در حیات اجتماعی خانواده می باشد. خانواده ای که تحت این شرایط زندگی می کنند به عنوان خانواده فصلی مطرح می باشند
    این پژوهش به بررسی آسیب های اجتماعی زنان دراینگونه خانواده ها می پردازد. . به منظور عملیاتی کردن آسیب های اجتماعی و امکان سنجش ابعاد آن٬ شاخصهایی در طیف لیکرت در نظر گرفته شده است. اطلاعات این پژوهش در فاصله زمانی فروردین ماه 1389 تا آذرماه 1389 و در ادامه بهمن ماه 1395 تا شهریور 1396 در بین زنان پرسنل دریایی با بهره گیری از پرسشنامه کتبی و روش تمام شماری جمع آوری گردیده است و تجزیه و تحلیل اطلاعات در سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفته است. محقق با استنباط بر یافته های پژوهشی توانسته است رده بندی روشنی از چالشها و آسیب های تهدید کننده سلامت خانواده های فصلی و امتیازات ویژه زنان در این ساختار و همچنین چهارچوبی از سبک زندگی دوگانه خانواده فصلی را مشخص نماید و راهکارهایی در جهت روشن تر نمودن چشم انداز آینده این گروه اجتماعی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، دریانورد، خانواده های فصلی، آسیب اجتماعی
  • حدیثه مرتضایی*، محمد صالحی، کیومرث نیازآذری صفحات 31-60
    این پژوهش به شناسایی مولفه های اثرگذار بعد ساختار سازمانی دانشگاه کارآفرین که در ایجاد اقتصاد دانش بنیان نقش دارند، پرداخت. روش پژوهش از نوع آمیخته و جامعه آماری شامل خبرگان و متخصصین در حوزه مراکز رشد در دانشگاه های آزاداستان فارس بود. نمونه گیری در بخش مطالعه کیفی هدفمند و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود. در بخش کیفی 11نفر در فرایند مصاحبه و در بخش کمی با حجم جامعه 976 نفر ، 277 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود که بعداز تایید روایی ، پایایی آن 83% محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر آن بود که در ایحاد اقتصاد دانش بنیان ، 8 مولفه در بعد ساختارسازمانی شناسایی شد. در بخش کمی ، یافته ها نشان داد که مولفه توجه همه جانبه به نوآوری در دانشگاه با بالاترین بار عاملی (0/79) و مولفه تصمیم گیری به صورت غیر رسمی و شورایی با کمترین بار عاملی (0/68) ، از کل واریانس ها را تبیین و سایر مولفه ها به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار گرفتند. همچنین الگوی نهایی پژوهش ، با شاخص های برازش ، ضرایب استاندارد مورد تایید قرار گرفت. میزان ضریب تاثیر مولفه های موجود در ساختارسازمانی دانشگاه کارآفرین در ایجاد اقتصاد دانش بنیان به تنهاییبالاترین ضریب تاثیرگذاری در مولفه توجه همه جانبه به نوآوری در دانشگاه با 0/79 و کمترین در مولفه تصمیم گیری به صورت غیررسمی و شورایی با 68 /. بود
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، ساختارسازمانی، اقتصاد دانش بنیان، مولفه های اثرگذار
  • سید حسن ملائکه*، الهام امیری فر صفحات 61-86
    تاثیر «دین» به عنوان یکی از مهم ترین عوامل گسترش مشارکت مردمی در طول تاریخ به ویژه در جهان اسلام انکارناپذیر است. با توجه به اینکه، یکی از اهداف تلاش استعمارگران برای سکولارسازی جوامع مسلمان، بی تفاوت ساختن آنان در قبال سرنوشت اجتماعی خود و زمینه سازی برای تسلط آسان بر جوامع اسلامی بوده است توجه به تاثیر دینداری بر مشارکت سیاسی به عنوان یک مسئله ی اجتماعی مهم قابل بررسی می باشد.
    با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار تحقیق پرسشنامه و استفاده از نرم افزار SPSS، به دنبال بررسی ارتباط بین ابعاد مختلف دینداری و مشارکت سیاسی در بین شهروندان به عنوان هدف اصلی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی شهروندان 18 سال به بالای شهر ایذه می باشد که تعداد 376 نفر از آنها با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین میزان کل دینداری (34/0 =P) ، و ابعاد آن یعنی بعد پیامدی دینداری (40/0 =P) ، بعد مناسکی دینداری (38/0 =P) ، بعد اعتقادی دینداری (35/0=P) ، بعد تجربی دینداری (20/0=P) و بعد شناختی دینداری (25/0=P) با مشارکت سیاسی شهروندان شهر ایذه ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد؛ بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، دینداری، ابعاد مختلف دینداری، شهر ایذه
  • امیرعلی درستی*، مهدی ادیبی، عبدالرضا ادهمی صفحات 87-116

    بشر از دیرباز با مفهوم توسعه در ارتباط بوده و زندگی او عمیقا با این مفهوم گره خورده است. توسعه را باید جریان چند بعدی دانست که مستلزم تغییرات اساسی در ساخت اجتماعی، طرز تلقی عامه مردم و نهادهای ملی، تشریح رشد اقتصادی، کاهش نابرابری و ریشه کن کردن فقر مطلق است. امروزه توسعه در ابعاد گوناگونی مطرح است که توسعه پایدار شهری یکی از مهمترین ابعاد توسعه به شمار می رود. عنوان این تحقیق عوامل بازدارنده و شتاب دهنده اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی توسعه پایدار شهری در اصفهان هاباشد. این تحقیق به روش پیمایشی صورت گرفته است. اطلاعات آماری پژوهش در شهرستان اصفهان به صورت سهمیه ای با تعداد 388 نفر به کمک فرمول کوکران انتخاب شده اند. در بخش استنباطی، با کمک تحلیل های آماری، از آزمون F، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و با کمک نرم افزار spss 22 انجام شده است. برای بررسی نظری فرضیات از تئوری های مکتب تکاملی توسعه،نظریات توسعه پایدار، مکتب نوسازی و مکتب وابستگی بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از فرضیات پژوهش نشان داده است که همه ده متغیر مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مدیریت هماهنگ شهری، وضعیت اقتصادی، تحصیلات، فرهنگ شهروندی، فرهنگ زیست محیطی، تعهد اجتماعی، مسئولیت پذیری و کیفیت زندگی اثر مستقیم و معناداری بر توسعه پایدار شهری اصفهان داشته اند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که مقدار ضریب همبستگی بین متغیرهای مستقل و وابسته 670/0 است که نشان می دهد بین مجموعه متغیرهای مستقل و وابسته تحقیق همبستگی قوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار شهری، فرهنگ شهروندی، فرهنگ زیست محیطی، تعهد اجتماعی، مسئولیت اجتماعی
  • نبی الله ایدر، لیلا تقوایی فرد صفحات 117-138
    : در این تحقیق سعی شده است ، به تاثیر اشتغال زنان 49-15 ساله بر سطح باروری در شهر جهرم بررسی شود. وهمچنین عواملی دیگرازجمله تاثیر نوع مشاغل بر میزان باروری زنان ،تاثیر سطح تحصیلات زنان بر میزان باروری آنان ،بررسی میزان درآمد خانواده ها بر میزان باروری زنان و تاثیر سطح تحصیلات شوهر بر میزان باروری زنان در شهر جهرم بررسی شده است.

    با استفاده ازروش پیمایشی وبا استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران ، تعداد 400 نفر از زنان 49-15 ساله را در سطح شهر جهرم به روش سهمیه ای انتخاب و اطلاعات مورد نظر را با استفاده از تکنیک پرسشنامه و گاه مصاحبه شفاهی از افراد نمونه جمع آوری داده هاصورت گرفته است.

    بین اشتغال زنان ، نوع مشاغل ، سطح تحصیلات ، درآمد خانواده ها ، سطح تحصیلات شوهر و باروری رابطه وجود دارد و بر باروری تاثیر می گذارد…
    باروری یکی از موضوعات مهم جمعیت شناسی می باشد. بررسی عوامل موثر بر باروری اشتغال تحصیلات زنان یکی از موضوعات مهم مورد بررسی می باشد که می تواند برمیزان باروری تاثیر بسزایی داشته باشد
    کلیدواژگان: باروری، جمعیت شناسی، مشاغل، زنان، تحصیلات، جهرم
  • عباس نعیمی جورشری*، منصور وثوقی، علیرضا کلدی صفحات 139-178
    مولفه های فرهنگی در وقوع جنبش اجتماعی همواره تعیین کننده است. نظریه جنبش اصلاحی نیل اسملسر در مراحل ششگانه اش به ایدئولوژی و باورهای تعیمیم یافته، پیش از وقوع جنبش می پردازد. رشد و انتشار باور عمومی همزمان و در ادامه فشارهای ساختاری شکل می گیرد و شامل دو فاکتور اصلی علت و منبع فشار و پاسخ مناسب برای آن می شود. در این مقاله پرسش اصلی این است که باورهای تعمیم یافته در جنبش ملی نفت کدام است؟ برای پاسخ گفتن بدین پرسش انواع ایدئولوژی های موجود در دهه بیست قبل ظهور جنبش ملی نفت تمیز داده شده است. در این راستا تشکل های مختلف اپوزیسیون مبنا قرار گرفته و مواضع هرکدام درباره دو مولفه عمده منبع فشار و راه حل رفع فشار از دل داده های تاریخی بیان گردیده است. روش تحقیق تاریخی تطبیقی و روش گرداوری داده ها اسنادی می باشد
    کلیدواژگان: جنبش نفت، سازمان سیاسی، ایدئولوژی
  • عباس شفیعی نیا*، یعقوب احمدی صفحات 179-212
    هویت قومی و تشدید و برجستگی آن یکی از مسایل اجتماعی مهم کشورهای چندقومیتی است. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد بررسی وضعیت هویت خواهی قومی در بین جوانان شهرستان سنندج و قروه به عنوان دو الگوی متفاوت در استان کردستان با پس زمینه های مذهبی و تاکیدات قومی متفاوت برآمده است.
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع همبستگی با تکنیک پیمایش انجام پذیرفته است. جامعه آماری شامل جوانان ساکن در دو شهر سنندج و قروه استان کردستان می باشند که از جامعه مذکور بر پایه روش برآورد نمونه کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای360 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.
    نتایج تجزیه و تحلیل حاکی از آن است که میانگین نمره جوانان دو شهر قروه و سنندج در تمام ابعاد گرایشات قوم گرایانه و میزان قوم-گرایی (به طور کلی) دارای تفاوت معناداری وجود دارد. یکی از مهمترین عوامل در این زمینه متغیر زمینه ای مذهب (قروه اکثریت تشیع و سنندج اکثریت اهل تسنن) می باشد. به طوری که میانگین گرایشات قوم گرایانه در نزد جوانان اهل سنندج بیشتر از میانگین جوانان اهل قروه است. همچنین نتایج تحلیلی تحقیق از یک سو، بیانگر رابطه مستقیم تبعیض سیاسی، فرهنگی و اقتصادی-اجتماعی با گرایشات قوم گرایانه (سیاسی، فرهنگی، اقتصادی-اجتماعی و میزان قوم گرایی) است. از سوی دیگر، بیانگر وجود رابطه مستقیم بین رسانه ارتباطی و انواع گرایشات قوم گرایانه است؛ به این معنا با افزایش هر کدام از این متغیرها تمایل افراد به سوی گرایشات قوم گرایانه افزایش می-یابد.
    کلیدواژگان: قوم گرایی فرهنگی، قوم گرایی سیاسی، فرهنگی، قوم گرایی اقتصادی، اجتماعی
  • بیدا میرحسینی، حسین آقاجانی* صفحات 213-246
    این مقاله با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و سبک زندگی زنان 20 تا 55 ساله شهر قزوین در سال 1396 با حجم نمونه 382 نفر و با بهره از روش میدانی، تکنیک پیمایش با استفاده از شیوه نمونه گیری احتمالی و بهره گیری از پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفته است. دیدگاه های نظری پاتنام و بوردیو جهت سرمایه اجتماعی و گیدنز و بوردیو جهت سبک زندگی و بوردیو جهت چارچوب کلی تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. پرسشنامه با نرم افزار spss استخراج گردیده است و از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام بهره گرفته است. سرمایه اجتماعی از طریق مولفه های اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و انسجام اجتماعی سنجیده شده و میزان کل سرمایه اجتماعی زنان پایین ارزیابی و سبک زندگی از طریق مولفه های مدیریت بدن، دینداری با دو بعد مناسکی و اعتقادی، اوقات فراعت، باورهای سنتی، باورهای فرهنگی مبتنی بر جنسیت سنجیده شده و سه سبک زندگی سنتی، مدرن و بینابین در بین زنان مورد مطالعه دیده شده که بیشترین میزان را سبک زندگی مدرن داشته ، در ضمن متغیرهای مستقل توانسته اند تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سبک زندگی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی
  • سودابه طاهری*، حسن اسدی صفحات 247-270
    کودکان به عنوان یکی از گروه‏های آسیب‏پذیر جامعه در هر جامعه ای نقش اساسی دارند و باید برای ارتقاء سلامت اجتماعی آنها تلاش کرد. شیوه دادرسی اطفال و نوجوانان دارای وجوه افتراق متعددی با شیوه دادرسی بزرگسالان می باشد. از جمله این که پلیس و قضاتی که منحصرا یا غالبا در دادرسی اطفال فعالیت دارند، باید از طریق ایجاد دوره های آموزشی با علوم مختلفی از قبیل روان شناسی کودک، مددکاری اجتماعی و جرم شناسی آشنایی کاملی داشته باشند. لذا در این مقاله به بررسی تحلیل جامعه شناختی بر آیین دادرسی مربوط به جرایم اطفال در فقه و حقوق موضوعه پرداخته می شود. شیوه تحقیق این پژوهش از روش فیش برداری کتابخانه ای و توصیفی است. به نظر می رسد که شیوه دادرسی ویژه کیفری اطفال در حقوق عرفی با موازین حقوق اسلام، مغایرتی ندارد و در متون معتبر فقهی هیچ گونه ردعی و منعی در اعمال این دادرسی به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: فقه، حقوق، کودک، بزه، جرایم اطفال، سیاست افتراقی
  • نرگس رضاییان، بهرنگ اسماعیلی شاد * صفحات 271-285
    هدف پژوهش، بررسی رابطه پایگاه اجتماعی – اقتصادی و سبک هویت با رفتار فرهنگی با استناد به نظریه بوردیومی باشد. پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کارکنان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بجنورد می باشد. با توجه به حجم کوچک جامعه (50 نفر) انتخاب نمونه با استفاده از روش تمام شماری انجام شد. داده های این پژوهش توسط پرسشنامه رفتار فرهنگی بوردیو (2011)، سبک های هویت برزونسکی(1992 ) و پرسشنامه پایگاه اقتصادی اجتماعی آقازاده (1377) جمع آوری شد. پرسشنامه ها دارای روایی صوری ومحتوایی هستند وضریب پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب (901/0، 823/0، 907/0) می باشد. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار Spss نسخه 18 و Amos تحلیل شد. نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که بین سبک های هویت و رفتار فرهنگی با سطح معناداری 042/0 و بین پایگاه اجتماعی – اقتصادی و رفتار فرهنگی با سطح معناداری 023/ 0 و بین سبک های هویت وپایگاه اجتماعی –اقتصادی با سطح معناداری 001/0 رابطه معناداری برقرار است.
    کلیدواژگان: رفتار فرهنگی، سبک های هویت، پایگاه اجتماعی - اقتصادی
  • جمیله فهرستی*، منصور حقیقتیان صفحات 287-311
    این پژوهش با هدف بررسی سطح گرایش دانشجویان دختردانشگاه فرهنگیان شهربندرعباس به تفکر انتقادی وباتاکیدبرسرمایه فرهنگی انجام یافته است متغیر وابسته پژوهش گرایش به تفکرانتقادی ومتغیرهای مستقل،سن،رشته تحصیلی ،سنوات تحصیل در دانشگاه ،پایگاه اقتصادی –اجتماعی ،میزان اعتماد به محتوای شبکه های اجتماعی وسرمایه فرهنگی می باشد. جامعه آماری موردپژوهش کلیه دانشجویان دختردانشگاه فرهنگیان شهربندرعباس می باشند که درمرکز پردیس فاطمه الزهرا شهربندرعباس به تحصیل اشتغال داشته اند که ازتعداد405دانشجونمونه ای 120نفری ابراساس جدول مورگان انتخاب شده وموردآزمون قرارگرفتندابزارسنجش پرسشنامه گرایش به تفکرانتقادی ریکتس (2003) وپرسشنامه سرمایه فرهنگی بوردیو بود نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss نشان دادکه دانشجویان نمره متوسطی از گرایش به تفکرانتقادی کسب کردند. فرضیه های پژوهش با استفاده از ضرایب همبستگی اتا وپیرسون مورد سنجش قرار گرفتند براساس نتایج پژوهش رابطه همبستگی ضعیفی بین متغیرهای زمینه ای ،سن ،سنوات تحصیل دردانشگاه وگرایش به تفکرانتقادی وجوددارد. وونیزنتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان دادکه متغیرهای مستقل زمینه ای مثل،سن ،پایگاه اقتصادی –اجتماعی پیش بینی کننده گرایش به تفکرانتقادی درجامعه موردمطالعه نبودند ازبین متغیر های مستقل مفروض متغیر سرمایه فرهنگی با ضریب Beta31. وسرمایه عینی به عنوان یکی ازمولفه های سرمایه فرهنگی با ضریب Beta002. پیش بینی کننده مثبت گرایش به تفکر انتقادی بودند.
    کلیدواژگان: تفکرانتقادی، سرمایه فرهنگی، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • حمیدرضا عشقی پور *، ابراهیم فیاض، عبدالله بیچرانلو صفحات 313-340

    امروزه در ایران استفاده از شبکه های اجتماعی در میان جوانان به ویژه دانشجویان امری بسیار رایج است. این پژوهش به مطالعه تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر ماهیت ارتباطات میان فردی دانشجویان در دو محیط اجتماعی، 1) «گمن شافتی» (شهر اردستان) و 2) «گزل شافتی» (شهر اصفهان) می پردازد و همچنین شناختی تحلیلی از الگوی ارتباطی ایشان را ارائه می نماید. نمونه آماری تحقیق شامل 500 نفر از دانشجویان دانشگاه های هر دو شهر است. شبکه های اجتماعی مجازی امروزه در جهان از دو درگاه: 1) کامپیوتر های شخصی (PC)، 2) گوشی های موبایل (فبلت)؛ مورد تحلیل و تفسیر قرار می گیرند. با دقت نظر در نتایج حاصل از پژوهش، مشخص گردید که استفاده کلی و بلند مدت از این شبکه ها بر روابط میان فردی دانشجویان خصوصا مابین اعضای خانواده و همچنین گروه همسالان موثر است. به مدد سهل الوصول بودن شبکه های اجتماعی تحت وب ارتباطات میان دانشجویان و اعضای خانواده آنها فزونی چشمگیر یافته است. این پژوهش چشم اندازی تامل برانگیز در راستای بررسی پیامدهای شبکه های اجتماعی مجازی پیرامون مولفه های «گمن شافت» و «گزل شافت» درحوزه جامعه شناسی، روانشناسی و ارتباطات دیجیتالی در میان گروه های هدف را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، ارتباطات میان فردی، گروه همسالان، گمن شافت، گزل شافت
  • لیلا حاجی آقایی * صفحات 341-364
    سبک زندگی منعکس کننده ترجیحات افراد است که در عرصه های مختلف زندگی همچون اوقات فراغت، آداب سخن گفتن، نوع موسیقی، خرید و... ظاهر بروز می کند. از سویی خرید کردن یکی از نمادهای سبک زندگی جدید به شمار می رود. خرید و پرسه زنی که بر اثر پیوند ناموزون عناصر سنتی و مدرن در زندگی روزمره فرد ایرانی پروبلماتیک شده است ، اکنون نشانه ای است با دلالت های معنایی گوناگون که در عرصه های گوناگون شهری به انحاء گوناگون خود را نمایان میسازد. پرسه زنی کنشی معطوف به ساختن فضایی فرهنگی و مقاومتی در برابر عناصر فرهنگ مسلط است. در روش شناسی نیز با کاربست مردم نگاری شهری از فن مصاحبه عمیق و مشاهده مشارکتی استفاده شده است . نمونه مورد مطالعه بر اساس شیوه نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که زن، خرید و قدرت، ذاتی کردن خرید زنانه، خرید مردانه و زنانه، سنخ شناسی خرید و استراتژی های خرید را می توان از عوامل تاثیرگذار بر خرید و پرسه زنی در مراکز خرید عنوان کرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، خرید و قدرت، ذاتی کردن خرید، سنخ شناسی خرید، استراتژی های خرید
  • سارا یاوری محبوب *، مرجان رابعی صفحات 365-387
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به اعتیاد بر مبنای طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی و الگوهای والدگری در زنان مصرف کننده دخانیات انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان مصرف کننده دخانیات (سیگار و قلیان) در رستوران های سنتی غرب تهران در سال 1395 بود. به همین منظور تعداد 130 نفر از زنان مصرف کننده دخانیات (سیگار و قلیان) ساکن در غرب شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه گرایش به اعتیاد زرگر و همکاران (1387) برای اندازه گیری متغیر گرایش به اعتیاد، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ- فرم کوتاه (YSQ-SF) برای سنجش متغیر طرحواره های ناسازگار اولیه، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان کولینز و رید (1990) برای اندازه گیری متغیر سبک دلبستگی و پرسشنامه الگوهای والدگری بامریند (1991) برای اندازه گیری این متغیر استفاده شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط آزمودنی ها،از طریق نرم افزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل داده های آماری در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج آماری استنباطی نشان داد که متغیر طرحواره های ناسازگار اولیه با طرحواره های نقص/ شرم (286/0=β)، وابستگی/ بی کفایتی (208/0=β) ، اطاعت (242/0=β) و ایثار (262/0=β) می تواند گرایش به اعتیاد را پیش بینی کند. همچنین متغیر سبک دلبستگی با سبک اجتنابی با رابطه مثبت و معنادار (224/0=β) و متغیر الگوی والدگری با الگوی اقتدار منطقی با رابطه منفی و معنادار (444/0-=β) می توانند گرایش به اعتیاد را در زنان مصرف کننده دخانیات پیش بینی کنند. گرایش به اعتیاد در زنان مصرف کننده دخانیات بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک دلبستگی و الگوی والدگری قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: گرایش به اعتیاد، طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، الگوهای والدگری
|
  • Bagher Sarokhani*, Pegah Moshayedi, Mohammad Sadegh Mahdavi Pages 1-29
    History of Sociological Study of “seasonal families ” , is not so long and due to the novelty of introduction of seasonal families, not much of scientific works can be found in this regard.
    Seafarer’s wives spend more than half of their married life in absence of their husbands. These women play roles beyond the roles of just mother and wife during their married life in seasonal families. This study considering woman’s conventional roles in family mother and wife evaluate social pathology of women in this kind of families.
    Theoretical frame work of this study basis on J.Gaspar Houmenz and Emil Dorkame as well as Talkout Parsounz and Bourdiou(in asami bayad as rooye matnhaye asli be English neveshte shaved).To shape the social pathology of seafarer’s wife operationally and to determine dimensions of life style of seasonal families factors considered in likret Studies (by author) on Seafarer’s wives and seasonal families carried out from April 2010 to December 2010 and continued from January 2017 till September 2017 among “NITC” Seafarers with higher education (officers) that had over two years of married life, through written questionnaire. Sampling is gathered through census.
    Researcher basis on her scientific findings categorized challenges and threatening damages to the family social health of seasonal families clearly and more than that shown particular privileges of wives in seasonal families, besides she determined a frame of “dual life style “ of seasonal families. The researcher presents suggestions for brightening the horizon of afore mentioned social group (seasonal families)
    Keywords: lifestyle, social pathology, seafarer, seasonal families
  • Hadiseh Mortezaei, * Mohammad Salehi, Kioumars Niazazari Pages 31-60
    This research aims at identifying the effective components of the organizational structure of the University of Entrepreneurship that contribute to the creation of knowledge-based economics. The research method was a cross-sectional method and the statistical population included experts and experts in the field of growth centers in Azad-e-Azad universities in Fars. Sampling was targeted in qualitative study and in a stratified random sampling. In the qualitative section of 11 people in the interview process and in the quantitative section with a population of 976 people, 277 people participated as an example in this study. The data gathering tool was an interview and a researcher-made questionnaire. After confirming the validity, its reliability was 83%. For analyzing the data, descriptive statistics and inferential part of exploratory and confirmatory factor analysis were used. The results of the research in the qualitative section indicated that in the framework of the knowledge economy, 8 components were identified in the organizational structure dimension. In the quantitative part, the findings showed that the component of all-round attention to innovation in the university with the highest factor load (79.0) and the decision-making component of the informal and council with the lowest factor load (68.0), of the total variance And other components are important in the next order respectively. The final pattern of the research was confirmed by fitting indices, standard coefficients. The coefficient of influence of the components in the organizational structure of the entrepreneurial university in creating a knowledge-based economy alone is the highest impact factor in the component of universal attention to innovation in the university with 79/7 and the least in the decision making component, informally and councilly. Was
    Keywords: Entrepreneurial University, Organizational Structure, Knowledge Based Economics, Effective Components
  • Sayyed Hassan Malaekeh *, Elham Amirifar Pages 61-86
    The influence of religion as one of the most important factors in the expansion of popular participation throughout history, especially in the Muslim world, is indisputable. Considering that one of the goals of the colonialist effort to secularize Muslim societies is to make them indifferent to their social destiny and to be the basis for easy domination of Islamic societies. Considering the religious influence on political participation as a significant social issue Review.
    Regarding the importance of the subject, the present study uses a field method, scrolling technique, questionnaire research tool and SPSS software to investigate the relationship between different dimensions of religiosity and political participation among citizens as the main objective. The statistical population of this study is all citizens aged 18 years and above the city of Izeh. 376 of them have been studied using Formal Cochran as sample size.
    The results of the research show that there is a significant difference between the total religiosity (P = 0.34) and its dimensions, the consequences of religiosity (P = 0.43), religious rituals (P = 0.38), religious beliefs (35.3) There is a positive and significant relationship between the empirical dimension of religiosity (P = 0.20) and the cognitive aspect of religiosity (P = 0.25) with political participation of citizens in the city of Izeh; therefore, all the research hypotheses are confirmed
    Keywords: participation, political participation, Religiousness, Different Dimensions of Religiousness, Izeh City
  • Amirali Dorosty*, Mehdi Adibi, Abdolreza Adhami Pages 87-116

    Humanity has long been associated with the concept of development and its life is deeply tied to this concept. Development should be considered multidimensional, which requires major changes in social construction, the perception of the general public and national institutions, the explanation of economic growth, the reduction of inequality and the eradication of absolute poverty. Today, development is in many dimensions, and sustainable urban development is one of the most important dimensions of development. The title of this research is the deterrent and accelerator of social, economic and cultural sustainability of urban development. This research has been conducted in a survey method. The statistical data of the research in Isfahan city were selected in a proportional way with 388 people using the Cochran formula. In the inferential part, with the help of statistical analyzes, F test, Pearson correlation coefficient, regression analysis, and spss 22 software were used. To survey the theoretical hypotheses from the evolutionary school development theories, sustainable development theories, renovation school and affiliated school of interest Taken. The results of research hypotheses have shown that all ten variables of social participation, social capital, co-ordinated urban management, economic status, education, citizenship culture, environmental culture, social commitment, accountability and quality of life have a direct and significant effect on sustainable urban development. Isfahan. Also, the results of regression analysis show that the correlation coefficient between independent and dependent variables is 0.670, which shows that there is a strong correlation between independent and dependent variables.

    Keywords: Native development, Social capital, development-oriented programs, traditionalism, progress, education
  • leila taghvaifard Pages 117-138
    In this research I have tired to investigate the effect of womens emoloyment on fertility between the age 15-49 in jahrom.
    On this basis the researcher have focused on five suppositions by applying the”chochran”sample evaluation formulae . About 400 women between the age 15-49 were chosen randomly in jahrom and the nacessary information was gathered by making interviews and questionaries fertility.
    The results show that there are relationships between the employment of women, the types of their level of education, their income , the level of husd hards education the ferlility . All of them have effects on fertility
    In means that:1-there is a meaning ful relationship between womens employment and the level of fertility.
    2- there is a meaningful relationship between the type of womens job and the amount of their fertility
    3- there is a meaningful relationship between the level of eaucation and their fertility.
    4- there is meaningful relationship between the familes in come and the level of families fertility.
    5- there is meaningful relationship between the level of hushands education and the amount fertility.
    Keywords: fertality, demagaphy, jab, wemon, eduction
  • Abbas Naeemi Jourshari*, Mansoor Vosooghi, Alireza Kaldi Pages 139-178
  • Abbas Shafiainia* Pages 179-212
    Ethnic identity and escalation and its prominence is one of the important social issues of the multicultural countries. T In this regard, the present study attempts to investigate the status of ethnic identity among young people in Sanandaj and Qarveh as two different patterns in Kurdistan province with different backgrounds and ethnic backgrounds.
    This descriptive-correlational study was carried out using survey technique. The statistical population includes the young people living in Sanandaj and Ghorveh of Kurdistan province who were selected from the population based on the method of estimating Cochran sample and 360 people using cluster sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data.
    The results of the analysis indicate that the mean score of the youths of the two cities of Qorveh and Sanandaj is significant in all dimensions of ethnic orientation and ethnicity (in general). One of the most important factors in this regard is the religious background variable (Qorveh of the majority of Shiite and Sanandaj majority of Sunnis). So that the average ethnic orientation among young people from Sanandaj is higher than the average youth of Qorveh. Also, the analytical results of the research, on the one hand, indicate the direct relation between political, cultural and socio-economic discrimination with ethnic orientations (political, cultural, socio-economic, and ethno-ethnic). On the other hand, there is a direct relationship between the communication medium and the types of ethno-oriented tendencies; in this sense, as each of these variables increases, people's tendency towards ethnicity tends to increase
    Keywords: Cultural Ethnicity, Political Ethnicity, Cultural, Economic, Social Ethnicity
  • Beida Mirhosseini, Hosein Aqhajani* Pages 213-246
    This article aims to investigate the relationship between social capital and lifestyle of women aged 20-55 in Qazvin in 1396 with a sample size of 382 people and using field method, scanning technique, utilizing probable sampling method and using a researcher-made questionnaire .Theoretical views of Putnam and Bourdieo have been used for social capital, Giddens and Bourdieo for lifestyle and Bourdieo for the overall framework of research .The questionnaire was extracted by SPSS software and used Pearson correlation and Stepwise Regression. Social capital has been measured through the components of social trust, social participation and social cohesion and the overall rate of women's social capital was low and lifestyle were measured through the components of body management, religiosity with two dimensions of ritual and beliefs, free time, traditional beliefs, gender-based cultural beliefs , and the three traditional, modern, and interstitial lifestyles among the studied women had the highest rates of modern life style, at the same time independent variables have been able to explain the dependent variable variations.
    Keywords: Social capital, life style, social participation, social trust, social solidarity
  • Soudabeh Taheri*, Hasan Asadi Pages 247-270
    Vulnerable groups, including children, need special support in their particular circumstances through the adoption of differential policies. A differential policy in domestic law is presented as a specific crime in the field of children or in the form of intensified punishment.
    The procedure for the hearing of children and adolescents has a number of differentiated features in adulthood. Including the fact that police and judges exclusively or frequently involved in pediatric trials should be familiar with the creation of courses with a variety of sciences such as child psychology, social work and criminology. The hearing should be completely censored and protected by the child.
    It seems that the special procedure for the criminalization of children in customary law is inconsistent with Islamic law, and there are no indications and prohibitions on the application of this proceeding in valid jurisprudential texts.
    Key words: jurisprudence, rights, child, stages of childhood, maturity, victim, offender, victim, differential policy.
    Keywords: jurisprudence, law, child, adolescent, crime, the victim, the differential policy
  • narges rezaeiyan, behrang esmaeili shad * Pages 271-285
    The purpose of this research is studying of relation between Economic- social Status and identity styles and cultural behavior based on the theory Bourdieu. This study includes practical purpose and the terms of this research is Descriptive-Surveying of correlational method. The study sample of this study included 50 employees Due to the small size of the study population, whole community were selected The datas of this study has been collected by three standard questionnaires bourdieu cultural behavior questionnaire (2011), Berzonsky identity styles questionnaire (1992) &Aghazadeh social -Economic Status questionnaire (1998). In which they have face and content validity; their reliability coefficients by using Cronbach’s Alpha test are equal to 0.83, 0.91 and 0.80,respectively Gathering data are analyzed by using of the test descriptive statistics frequency distribution, mean and Independent t test Inferential statistics methods and Structural equation modeling test using of SPSS 18 and AMOS software. The result of showed there is a meaning ful relation between identity styles and cultural behavior whit(p-value=0/042)and Economic - social Status and cultural behavior whit(p-value=0/023) and Economic - social Status and identity styles whit(p-value=0/001) among staff of Health Department Medical University Bojnourd.
    Keywords: cultural behavior_identity styles_Economic - social Status
  • Jamileh Fehresti* Pages 287-311
    This study was conducted to investigate factors related to university student's disposition to the critical thinking. Dependent variable of the study is tendency to the critical thinking and independent variables are, age field of study, years of education at university , socio -economic status , the amount of the trust to the content of the Social Networks and cultural capital The study population is all FARHANGIAN university students Who have been studying at the center of Fatemeh Al-Zahra campus in BANDARABBAS. From this number of the students ( 405 students) a sample of 120 students were selected based on Morgan table and were evaluated Researcher tools were questionnaire of disposition to critical thinking of Ricketts (2003 ) and Bourdieu's cultural capital questionnaire. The results of statistical analysis showed that the students got an average score in disposition to the critical thinking. According to the results there is a weak correlation between the variables of age , years of education at the University and disposition of critical thinking The results of the Regression analysis also showed that among the assumed independent variables , cultural capital variable with a coefficient of Beta31 and objective capital as one of the components of the cultural capital with a coefficient of Beta002 were positive predictors of disposition to critical thinking
    Keywords: critical thinking, cultural capital, social, economic status
  • Hamidreza Eshghipour, Ebrahim Fayaz, Abdollah Bikaranlou Pages 313-340

    Today in Iran, the use of social networks among young people, especially students, is very common. This research studies the impact of virtual social networks on the nature of interpersonal communication between students in two social settings, (1) "immortal" (Ardestan), and 2) "exasperated" (Isfahan), as well as an analytical cognition of their communication model. . The sample consists of 500 university students from both cities. Virtual social networks in the world today have two ports: 1) personal computers (PCs), 2) mobile phones (phablets), analyzed and interpreted. With careful consideration in the results of the research, it became clear that the overall and long-term use of these networks is effective on interpersonal relationships among students, especially among family members and peer groups. Due to the ease of use of web-based social networks, communication between students and their family members has grown dramatically. This research provides an insightful perspective on the consequences of the virtual social networking on the components of the Gemma Shaft and Gesellschaft in the field of sociology, psychology, and digital communication among target groups.

    Keywords: Virtual social networks, Interpersonal communication, Peer group, Gama shaft, Gesell shaft
  • Leila Hagheaghaee * Pages 341-364
    The lifestyle reflects the preferences of individuals that appear in different areas of life such as leisure time, rituals, music, shopping, and more. On the other hand, shopping is one of the symbols of the new life style. Purchasing and roaming, which has been problematic due to the uneven linkages of traditional and modern elements in everyday Iranian life, is now a symptom of the various semantic implications that appear in various areas of the city in different ways. Strolling is an action aimed at building a cultural and resistance atmosphere against the dominant culture elements. In methodology, the use of urban ethnography has been used through deep interviewing and participatory observation. The sample was selected based on purposeful and theoretical sampling method. The results show that women, purchasing and power, the intrinsic buying of women, shopping for men and women, buying patterns and shopping strategies can be considered as factors influencing buying and strolling in shopping centers.
    Keywords: Lifestyle, Shopping, Power, Intrinsic Shopping, Purchasing Type, Shopping Strategies
  • sara yavari mahboob *, marjan rabei Pages 365-387
    The purpose of this study was to predict addiction tendency based on early maladaptive schemas, attachment styles and parental patterns in women who use tobacco. For this purpose, 130 women smokers (smokers and hookahs) living in west of Tehran were selected by available sampling method. In order to measure variables, the Ahwaz addiction tendency (Zarger et al.) Questionnaire was used to measure the addiction tendency variable, Yang-Short Form Short Scale (YSQ-SF) Questionnaire to measure the variables of early maladaptive schemas, adult attachment style questionnaire Collins and Reid were used to measure the variables of attachment styles and the parental model questionnaire was used to measure this variable. After completing the questionnaires by the subjects, SPSS-21 software was used to analyze the statistical data in two descriptive and inferential levels. Inferential statistical results showed that the variables of the early maladaptive schemas with defective / shame schemata (β = 286/0), dependency / incompetence (β = 0/208), obedience (β = 0.242) and sacrifice (262 / 0 = β) can predict the tendency to addiction. Also, the variable of attachment style with avoidant style with positive and significant relationship (β = 0.244) and parenting model variables with logical authoritative model with negative and significant relationship (β = -0.444) can be related to addiction tendency in women who consume Tobacco Forecast. The tendency to addiction in tobacco use women is predictable based on early maladaptive schemas, attachment style and parenting pattern. Therefore, it is necessary for researchers, researchers and therapists to focus on reducing the trend towards addiction or leaving people with substance abuse to these variables.
    Keywords: Addiction tendency, early maladaptive schemas, attachment styles, parental patterns