فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید امیر منصوری، ندا عرب سلغار صفحات 5-20
    باغ های تاریخی شیراز تا پیش از تغییرات شهری دوران پهلوی و معاصر، از عناصر شاخص شهری به حساب می آمده است. به نظر می رسد شکل گیری هسته تاریخی شهر و توسعه آن در ادوار مختلف، چه از حیث رابطه ساختاری میان باغ و شهر و چه از حیث استفاده از باغ و عناصر آن در پیکره شهر، به پدیده باغ وابسته بوده است. از سوی دیگر، تعریف نظام استقرار باغ در شهر، به عوامل متعددی وابسته است که خود بر چگونگی تعامل ساختاری باغ و شهر تاثیر دارد. ازآنجاکه شیراز تا پایان دوره زندیه شاهد چهار دوره حکومتی مقتدر بوده است، سوال اصلی این پژوهش چنین مطرح می شود که «رابطه ساختاری میان باغ و شهر از سده چهارم هجری تا پایان دوره زندیه چگونه است؟» برای دریافت چگونگی این رابطه، «جایگاه باغ در هسته مرکزی شهر» و سپس «جایگاه باغ محورها در توسعه فضایی شهر» با استفاده از مطالعات و اسناد تاریخی، توصیفات سفرنامه ها و نقشه های بازسازی شده بررسی شده است؛ سپس چگونگی نظام استقرار باغ در شهر شیراز تا اواخر دوره زندیه تحلیل و در نقشه شهر شیراز مکان یابی شده است. نتایج نشان می دهد که تعامل باغ و شهریک تعامل دوسویه است، بدین صورت که از یک سمت مشخصات طبیعی شهر همچون ارتفاعات، مسیر رودخانه، منابع آب و حتی تصمیمات حکومتی مبنی بر چگونگی ساختار شهر، به گونه ای از پیش تعریف شده، محل قرارگیری باغ را مشخص می کند؛ از سمت دیگر باغ با هویت بخشیدن به محورهای حکومتی و هدایت مسیر های توسعه شهر در دوره های بعد، نقشی کلیدی در سازمان فضایی شهر ایفا می کند.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، باغ، شهر، محورهای حکومتی، باغ، محور، نظام استقرار
  • سهیل نظری، حسن بلخاری قهی صفحات 21-34
    براساس نظر بسیاری از محققان، مقبره رکنی عالم که در دوره سلاطین تغلقی بنا شده است، پایه گذار سنت مقبره سازی هند محسوب می شود، سنتی که بعدها با ساختن مقبره تاج محل به اوج شکوفایی خود می رسد. در باب نفوذ روح معماری ایرانی در بناهای هندی به خصوص تاج محل بحث های بسیاری شده است، اما آنچه نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد، ریشه های تاثیرگذاری معماری آرامگاهی ایران بر مقابر متقدم هندی است، چراکه معماری مقبره های متقدم هندی الگویی برای سنت معماری تدفینی هند در دوره های بعدی است. مقبره صوفی رکن عالم در مولتان از نخستین مقابر هندی است که در دوره سلطنت تغلقی های هند بنا شد و حائز بسیاری ویژگی های معماری ایرانی بوده و هدف این مقاله جست وجوی زمینه های تاثیرپذیری مقبره رکنی عالم از معماری آرامگاه های ایران است. با توجه به یافته های این پژوهش می توان زمینه های تاثیرپذیری این بنا را در این چهار مورد خلاصه کرد: 1. هندسه پلان 2. کابرد نیم ستون ها و گنبدهای کوچک نمادین احاطه کننده گنبد 3. نحوه حل مسئله انتقالی از هشت ضلعی به دایره گنبد 4. مصالح و نقوش هندسی. همچنین می توان مصادیق تاثیرگذار بر این مقبره را سه بنای مقبره امیران سامانی، مقبره های خرقان و آرامگاه سلطانیه در نظر گرفت. این تحقیق به لحاظ محتوا با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و در مرحله مطالعه تطبیقی با دیگر نمونه ها از روش بررسی قیاسی نیز بهره برده است.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی هند، معماری اسلامی ایران، معماری تدفینی، مقبره صوفی رکنی عالم
  • حمیدرضا موقر، احسان رنجبر، محمدرضا پورجعفر صفحات 35-56
    در ادبیات برنامه ریزی و طراحی شهری معاصر، پرداختن به مقیاس های خرد شهری در سلسله مراتب نظام تقسیمات شهری، به عنوان مهم ترین مقیاس سکونتی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. اهمیت این موضوع به همراه ویژگی های پایدار واحدهای سنتی، در همه ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی باعث شده است که الگوهای ارائه شده در نظریه های غربی به گونه ای بر پایه بسیاری از اصول واحدهای سنتی همان کشورها باشد. معادل واحد همسایگی، شاخص ترین مقیاس سکونتی در ایران، یعنی محله است. بررسی مطالعات موجود در تحلیل مفهوم و ساختار محله های سنتی ایران نشان می دهد که از یک سو، عمده این مطالعات و نتایج آن ها توصیفی بوده و از سوی دیگر، بر پایه های روش شناختی روشنی، استوار نیستند. ازاین رو تاکنون نظریه ای درخور که با فرهنگ و شرایط زندگی معاصر در ایران هماهنگ باشد، ارائه نشده است. این پژوهش بر این نکته تکیه دارد که از طریق موردکاوی محلات در شهرهای تاریخی ایران، مبتنی بر تحلیل های کیفی و کمی، می توان به ابعاد جدید از ماهیت محلات دست پیدا کرد. لذا با توجه به تمرکز عمده مطالعات ایرانی، بر مناطق کویری و همچنین ساختار شناخته شده و موجود شهر تاریخی نایین متشکل از 7 محله در فلات مرکزی ایران، نایین به عنوان نمونه مطالعاتی پژوهش انتخاب شده است. در این پژوهش از روش های تفسیری-تاریخی، توصیفی-تحلیلی، تحلیل محتوا و موردپژوهی استفاده شده است. این مطالعات به کمک اسناد تاریخی، مشاهدات میدانی، مصاحبه مبتنی بر تاریخ شفاهی محلات و بهره گیری از نرم افزار تحلیلی Arc Gis، امکان تدوین مدلی ویژه جهت تحلیل محله های شهر نایین در قالب مولفه های کمی و کیفی را فراهم آورده است. مولفه های کمی و کیفی در کنار هم واقعیت ها را می سازند، اما در این پژوهش به دلیل بررسی دقیق تر و همچنین اهمیت و کمبود مطالعات در زمینه ابعاد کمی محله ها، این دو بعد به صورت جداگانه در محله های شهر نایین مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از بررسی این مولفه ها در بخش کیفی مشخص می سازد که شکل گیری و تغییرات شهر و محلات آن به صورت مستمر و تدریجی در راستای همسازی مناسب بافت موجود با تغییرات و نیازهای جدید تا دوره قاجار و پیش از پهلوی ادامه داشته است. در این میان آداب ورسوم و ارزش های اجتماعی ازجمله مذهب نقش تعیین کننده ای در نوع عناصر، ویژگی ها، کیفیت روابط، نحوه شکل گیری و هویت محله ای و شهری داشته است. از سوی دیگر، وضعیت سخت اقلیمی و محدودیت منابع آبی نیز سبب فشردگی بالای کالبدی و همچنین محدودیت جمعیت و وسعت محله ها و شهر نایین شده است. یافته های این پژوهش در بعد مولفه های کمی نشان می دهد که مساحت کوچک ترین محله نایین 3/2 هکتار و بزرگ ترین آن ها 2/8 هکتار است. این ارقام بسیار کمتر از حدود شناخته شده برای یک واحد همسایگی معاصر در غرب است. همچنین میانگین فاصله خانه ها در هر محله به ترتیب از میدانچه ها 131 متر، از بازار 171 متر، از مسجد 81 متر بوده است که به وضوح، نشانگر سازگاری فواصل با توان عابر پیاده و اهمیت مسجد در بافت به دلیل تعداد زیاد آن هاست.
    کلیدواژگان: محله، شهرهای کویری، نایین، تحلیل کیفی، تحلیل کمی
  • محمد علی آبادی صفحات 57-72
    اگر هر تبدیل و تحول نظام مندی یا ایجاد هر نوع گوناگونی کمال محور در صورت یک شیء را یک «جزء حرکت» از مجموعه جزء حرکت های مطرح در نظام مرکب الجزاء و البته فرایندمدار حرکت تکاملی شیء در موجودیت زمینی آن بدانیم و بنامیم، با توجه به اصل بنیادین ثبات و جاودانگی جوهره عقلانی یک شیء و ثبات و پایدار اصول یا سنت های عقلی جاودانه و تبدیل ناپذیر و تحویل ناپذیر الهی در فرایند کمال محور آفرینش جهان، این تبدیل ها و دگرگون شدن های پیدرپی و ا لبته صوری (یا همان تجلیات گوناگون و صورت مند برآمده و وجودپذیرفته از حقیقت واحده آسمانی یا علمی یک شیء) هستند که (درمجموع) تحقق بایسته و شایسته حرکت متحدالاجزاء و در وحدت شیء را در نیل به هدف مقصود (یعنی نیل به همان کامل ترین صورت از پیش تعریف و تبیین شده برای شیء در همگونی با صفات دانش بنیان الهی) محقق می سازد. این تبدیل ها و دگرگون شدن های پی درپی (و البته نظام مند و فرایندمدار) در صورت، (اگرچه در پاسخ به گوناگونی های واقع شونده و متوالی در صورت نیازهای شیء یا اشیاء موجود در عالم به یکدیگر است، ولی) خود این فرصت طلایی را به دست هنرمندان و معماران هر عصر و زمان می دهد که در پرتو نور شکوفنده و روزافزون اندیشه انسانی، به همراه دست مایه هایی از جنس علم و تکنیک و تکنولوژی که از میدان تجربه های گذشته و حال خود به همراه برمی دارند، قدمی دیگر و فراتر در بستر پیمایش «راه زنده، فرایندمدار یا تکامل محور هر چیز با مقصد همگونی با مطلق کمال» (یعنی همان «صیرورت الی الله ») بردارند. در این مقاله می خواهیم این حقیقت فراموش شده قرآن بیان را دوباره رونمایی کنیم که یکی از بزرگ ترین و خدایی ترین راه کارهایی که می توانیم مشکل اسلامی نبودن معماری کشورمان را بدان واسطه کارسازی نموده و درد بی هویتی معماری مان را در بستر پیمایش راهی البته تدریج مند، آرام آرام (ولی مطمئن و نتیجه بخش) درمان کنیم، پی گرفتن دوباره «راه طبیعی یا الهی شکوفندگی» یعنی «تجربه مداری تفکرمحور و دانش بنیان» است. هدف اصلی این مقاله ارائه بیان نسبتا مشروحی از این معنای بسیار عظیم است که تجربه مداری تفکرمحور و دانش بنیان همان کارستانی است که پرورش دهنده رحمان در دل زنده و هوشمند رحم رشددهنده متصل و بهره گیرنده از رحمانیت و غفاریت دانش مدار خود (یعنی در دل زمین و عالم طبیعت) برای تحقق کامل شکوفندگی روح و عقل انسانی بر پا داشته است. در واقع امر، هندسه گوناگون شونده صورت ظاهری یا جسمانی آثار ما (در عین ثبات جوهره معنایی و سازمان تغییرناپذیر عقلانی شان)، «فرصت» و «مسیر» یا «مصیر»ی است که پرورش دهنده رحمان یعنی حضرت الله ، آن یگانه جاری متجلی در آینه دانش های نوبه نو، برای پیمایش طریق شکوفایی و رشد مرحله به مرحله روح و اندیشه انسان تدارک دیده است، لذا عدم استفاده از فرصت زندگی و کار و تلاشی دانش بنیان و تجربه مدار در این جهان، مساوی با بیرون رفت طفل روح و اندیشه از رحم پرورش دهنده رحمان یا بریده شدن راه تغذیه تازه به تازه (یا بند ناف) آن، و به تبع، محروم شدنش از جریان مستمر فکر و علم بالنده شکوفنده رحمانی و درنتیجه، بازماندن از پیمایش فرایند طبیعی رشد و بلوغ است.
    کلیدواژگان: زندگی، تجربه مداری، پویندگی، دانش مداری، زمان و زمان مداری، پوشندگی نقص با کمال و نادانی با دانشی زنده و پویان (یا غفران الهی)
  • احسان طایفه، عیسی حجت، حمیدرضا انصاری صفحات 73-88
    هدف این مقاله، کنکاشی است تخصصی و ریزبینانه در باب تعریف مفهوم و جایگاه واکاوی در معماری. این مفهوم از جهاتی مختلف شبیه به حوزه نقد می باشد و حتی در مواقعی ناخواسته و ناآگاهانه به جای آن استفاده می شود. بنابراین، این مقاله ابتدا به واژه شناسی مفهوم واکاوی و نقد پرداخته و سپس برای شناختی جامع تر، دستگاه نقد معماری وین اتو را که به هر دو حوزه نقد و واکاوی اهمیت می دهد، انتخاب و به لحاظ فکری و نظری مورد تحلیل قرار می دهد تا چگونگی شکل گیری دستگاه های فکری نقد و البته با تاکید بر حوزه نقد فرم از منظر این پژوهش در فرایند شکل گیری معماری به صورت دقیق مشخص و بیان شود. در مرحله آخر، به عنوان نمونه ای از تعریف یک دستگاه واکاوی براساس ساختار دستگاه نقد معماری تحلیل شده و با توجه به دانش حاصله در تعامل و ارتباط این دو حوزه با یکدیگر، ضمن مروری سریع بر تعریف فرم معماری و رجوع به چند منبع تشریحی وتحلیلی فرم معماری، به تهیه و تدوین دستگاه فکری برای واکاوی فرم معماری پرداخته می شود. برای رسیدن به این دستگاه فکری روشی مورد نظر قرار گرفته که به صورت تحلیلی از منابع مورد تائید قبلی برداشت شده و نهایتا به صورت یک دستگاه جامع و مدل کاربردی برای واکاوی فرم در این مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: واکاوی، نقد معماری، تجزیه و تحلیل، دستگاه نقد، واکاوی فرم
  • محمد نقی زاده صفحات 89-106
    یکی از مهم ترین موضوعاتی که در دوران جهانی شدن و سرعت تبادلات اطلاعات، فرهنگ جوامع و به تبع آن شیوه زیست و آثار آنان را تحت تاثیر خود قرار داده است، نحوه تاثیرپذیری آن ها از جوامع قدرتمند و پیشرفته صنعتی می باشد. نکته اساسی در تعاملات فرهنگی به میزان و نوع تاثیرگذاری جوامع بر فرهنگ یکدیگر بستگی دارد که به تبع آن، سلطه پذیری ها و سلطه گری ها به منصه ظهور می رسند. این سلطه ها الزاما از طریق قوه قهریه نبوده و از راه تبلیغ و ترویج تا تقلید و تکرار الگوهای فرهنگی و شیوه زیست و به تبع آن تحولات فکری نتیجه می شوند. ده ها سال است که جوامع در حال توسعه یا عقب مانده صنعتی (به هر دلیلی) جوامع توسعه یافته صنعتی را به عنوان الگوی خویش پذیرفته و سعی در تکرار و تقلید آرا و نظریه ها و اعمال و شیوه زیست آن ها دارند. بدون ورود در همه مباحثی که ممکن است در این مقوله قابل طرح باشند، در این مجال، به موضوع زمینه ها و معادل گزینی برخی تعابیر اشاره می شود. در واقع سوال اصلی این است که در تعاملات با سایر جوامع، در قلمرو نظریات و آرای مطروحه و همچنین در کاربرد تعابیر و اصطلاحات، چه موضوعاتی را باید مد نظر قرار داد تا ضمن بهره گیری از دستاوردهای دانش بشری از سلطه پذیری فکری و فرهنگی و عملی جامعه تا حد امکان پیشگیری شود. در انجام تحقیق نیز روش استقرایی مد نظر قرار گرفته و با تحلیل مواردی خاص و مشخص از موضوعات مطرح، نتیجه ای عمومی استنتاج شده و سپس درباره دو نمونه خاص (فضا و مکان) توضیحاتی ارائه خواهد شد. اهم نتایج و دستاوردهای مقاله عبارت اند از: تبیین فرایند تحولات فضا و تبدیل آن به مکان در شهر و ارائه تعاریف مراتب مختلف مکان، معرفی انواع طبقه بندی مکان، تبیین اشکالات ترجمه های جاری و لزوم ارائه تفسیر یا توضیح موضوعات به تناسب فرهنگ جامعه ایرانی و معرفی نسبت های مفاهیم واژگان ظاهرا معادل در دو زبان به نسبت فرهنگ های متفاوت آن ها.
    کلیدواژگان: شهر، شهرسازی، فضا، مکان، معماری، تعامل فرهنگی
  • نوشین ابوالحسنی، بهروز محمدکاری، ریما فیاض صفحات 107-118
    هدف از انجام این پژوهش، ارائه راهکاری برای بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان های موجود در اقلیم سرد ایران است. در راهکار پیشنهادی، یک پوسته دوم در سمت خارجی جدار جنوبی در بخش های غیر نورگذر نصب می شود و دیوار موجود به یک دیوار ترومب تبدیل می شود. در این روش، جدار رو به آفتاب، به رنگ مشکی رنگ آمیزی و شیشه ای در مقابل آن نصب می شود تا یک فاصله هوایی محفوظ ایجاد شود. جدار حاصل علاوه بر کاهش تلفات حرارتی ناشی از افزایش مقاومت کلی آن، امکان جذب و ذخیره سازی انرژی خورشیدی را فراهم می آورد و نوسان دمای هوای داخل اتاق را در طول روز کاهش می دهد. این راهکار به سبب سادگی و سهولت اجرا و همچنین ساختار شکلی و فضایی معماری و نوع مصالح رایج در ساخت و سازهای اقلیم سرد ایران، علاوه بر بناهای شهری، امکان استفاده در ابنیه روستایی را نیز دارد. در این مطالعه، به منظور ارزیابی عملکرد این سامانه، ابتدا یک مدل نمونه تعیین شده و جدار رو به آفتاب آن، در سه حالت بدون عایق، با عایق و با جزئیات پیشنهادی، در نظر گرفته شده و با استفاده از نرم افزار شبیه سازی انرژی پلاس، بارهای گرمایشی محاسبه شد. نتایج، کاهش قابل توجه بار گرمایشی را در مقایسه با جدار بدون عایق نشان داد. همچنین مشخص شد جدار پیشنهادی در مقایسه با عایق کاری، کارایی بهتری دارد. به منظور بررسی شرایط از نظر آسایش حرارتی، دمای خشک و دمای متوسط تشعشعی فضای داخل به وسیله همین نرم افزار پیش بینی شد. نتایج حاکی از کاهش معنادار بازه زمانی، مستلزم گرمایش و تعدیل دمای داخل در شرایط حاد آب و هوایی بود. عملکرد سامانه پیشنهادی، در یک ساختمان موجود نیز شبیه سازی شد که نتایج اخیر با نتایج به دست آمده از شبیه سازی مدل نمونه مطابقت داشت.
    کلیدواژگان: ویژگی دیوار ترومب، بهسازی، بهینه سازی حرارتی، گرمایش غیرفعال، اقلیم سرد
  • سید حسن تقوایی، امیر سمیاری صفحات 119-135
    سابقه فعالیت آموزشی و پژوهشی معماری منظر به عنوان یک رشته دانشگاهی در ایران کمتر از دو دهه است و به عنوان فعالیت حرفه ای نیز تخصصی نو محسوب می شود و نیازمند رشد بستر نظری و عملی، تربیت نیروهای متخصص و بومی سازی علمی در کشور است. همچنین طراحی به عنوان هسته اصلی فعالیت های آموزشی و حرفه ای این رشته مستلزم گسترش مفاهیم، روش ها و ابزار تخصصی است. این مقاله با هدف آسیب شناسی برنامه آموزشی درس طراحی در رشته معماری منظر در دانشگاه های کشور و با تاکید بر کارگاه محیط و منظر 1، سعی دارد تا چارچوبی نظری در تبیین محتوای آموزشی کارگاه طراحی منظر 1 ارائه دهد. برای مقایسه تطبیقی، برنامه درسی کارگاه طراحی منظر 1 در چند دانشگاه مطرح دنیا و در دانشگاه های ایران به شیوه نمونه یابی تصادفی بررسی شد. همچنین با هدف زمینه یابی بستر آموزش طراحی، با نه نفر از اساتید و متخصصان طراحی منظر در دانشگاه های کشور مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با روش پیمایش زمینه یابی انجام گرفت. با تکیه بر تحلیل پاسخ ها می توان دو دیدگاه کلی را در آموزش طراحی منظر در ایران بازشناخت: 1. آموزش «ارزش های بوم شناختی و قابلیت های طبیعی»، 2. آموزش «ارزش های زیبایی شناختی و اصول طراحی معماری در محیط های باز». یافته های مقاله (مقایسه برنامه های آموزشی و نتایج مصاحبه ها) نشان داد که رویکردها و محتوای آموزشی در کارگاه طراحی منظر، نیاز به شرح دقیق تر دارند. با استناد به پیمایش برنامه های درسی، چارچوب پیشنهادی محتوای آموزشی کارگاه طرح منظر 1 در دو سطح مقدماتی و پیشرفته در آخر معرفی شده است. همچنین مقیاس و موضوع پروژه طراحی با تکیه بر نظرسنجی ها در هریک از سطوح آموزشی در یک جدول معرفی شده است. نتایج نشان می دهد که محتوای آموزشی کارگاه طرح منظر 1 در سطح مقدماتی باید بر طراحی پروژه های کوچک مقیاس و آموزش نظریه های پایه طراحی، شناخت مفاهیم پایه و اصول و روش های طراحی، بیان تصویری، یادگیری از مصادیق پروژه های حرفه ای و یادگیری بین رشته ای متمرکز گردد.
    کلیدواژگان: معماری منظر، کارگاه طراحی منظر 1، محتوای آموزشی، برنامه درسی
  • محمد مهدی عبدالله زاده صفحات 137-156
    هدف این تحقیق عرضه تفسیر و سامانی نو از رابطه انسان و محیط مصنوع است. این سامان نو برگرفته از طب سنتی ایرانی و اساس آن، حکمت طبیعیات است. در نظام حکمت و به تبع آن در طب، هر آنچه در عالم ماده ظهور یافته، ازجمله انسان و مصنوعات و محیط پیرامونش، واجد کیفیات مشترکی است. ازآنجاکه این کیفیات هم در انسان حاضر است و هم در آنچه پیرامون اوست، به مدد آن ها می توان انسان و محیط پیرامونش و رابطه این دو را، با رویکردی کل نگر و در چارچوبی واحد، شرح و تبیین کرد. کل نگری و تبیین متناظر انسان و عالم و شناخت مبتنی بر کیفیات مشترک، ویژگی هایی است که ترغیب به رجوع به این رویکرد می کند. لذا می توان چنین دستگاهی را شناخت و بر مبنای آن، نظامی نظری برای کاروبار معماری امروز پی افکند. این نظام نظری «معماری طبایع» نامیده شده است. با این رویکرد می توان حوزه های مختلف معماری را بررسی و در آن ها نظریه هایی طرح کرد؛ ازجمله در کم و کیف پدید آوردن اثر معماری و پدیدآورنده اثر، مطالعه و بررسی خصوصیات اثر (محیط مصنوع)، نسبت اثر با احوال و خصوصیات انسان و نسبت سیاق با اثر و بهره بردار. در این مقاله، با راهبرد استدلالی، امکان طرح این رویکرد بررسی و پرسش های پیش روی آن طرح شده است. مقاله در چهار بخش اصلی تنظیم شده است. بخش اول و دوم مقدمات ورود به موضوع اند: نخست مقدماتی درباره کلیت و سابقه موضوع آمده و در بخش دوم به نکات معمارانه در متون طب و چگونگی اقتباس این دستگاه از آن پرداخته شده است. بخش سوم بیان مختصر چیستی و چگونگی طبیعیات و چهارگانه ها در آن است. در بخش چهارم نیز چگونگی حضور این مفاهیم در معماری شرح شده است. برای این منظور نخست کلیت رویکرد در قالب گزاره هایی روشن بیان و سپس چگونگی تسری آن در حوزه های مختلف معماری در خلال پرسش هایی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: کیفیات مشترک، ارکان (آب، باد، خاک، آتش)، مزاج، معماری، طب، طبیعیات، حکمت
|
  • Seyyed Amir Mansouri, Neda Arab Solghar Pages 5-20
    Historic gardens of Shiraz were considered among key elements of the city up to the Pahlavi and contemporary era. It seems that the formation of the historic core of the city and its development in different periods involved gardens, both regarding the structural relationship between the two, and also in the use of the garden and its elements in the body of the city. On the other hand, the garden site selection system is dependent on several factors that, in turn, impact how it interacts with the city. Shiraz was under the rule of four powerful states to the end of the Zand period. Thus, the main question of this research is what the structural relationship of the garden and the city was from the fourth century AH to the end of the Zand era. To understand this relationship, first “the place of the garden in the urban core,” and then “the role of garden-axes on the spatial development of the city” was studied by using historical documents, travel accounts, and reconstructed maps. Then, site selection system of gardens in the city to the end of the Zand period was analyzed, and their locations were reconstructed on the map. The results show that the interaction of the garden and the town is a reciprocal process in that the natural settings such as mountains, rivers, and water supplies, along with governmental decisions on town structure predefined the location for a garden. Reversely, the gardens defined the identity of governmental axes and guided the development of the city in its forthcoming periods, thus playing a key role in the spatial organization of the city.
    Keywords: spatial organization, garden, city, governmental axis, garden axis, site selection system
  • Soheil Nazari, Hasan Bolkhar Ghehi Pages 21-34
    According to many researchers, the tomb of Rukn-i Alam, built by the Tughluqs, is the first among Indian mausoleums to start an architectural tradition which reached its glory in the Taj Mahal. Much research has been done on the impacts of Iranian architecture on Indian monuments especially the Taj Mahal, but further discussions is needed on the impacts of Iranian funerary architecture on early Indian tombs, as they constitute the model for later mausoleums. The tomb of Sufi Rukn-i Alam in Multan is among the earliest mausoleums in India built under the Taghluq dynasty, and features many aspects of Iranian architecture. The aim of this paper is to explore in it influences of Iranian funerary architecture. According to the results of the research, these influences can be summarized in the following four cases: 1. Plan geometry; 2. Usage of turrets and symbolic cupolas encircling the dome; 3. Transition from the octagonal plan to the circular base of the dome; 4. Materials and geometric ornamental patterns. Also, the three most influential mausoleums from Iran can be named as the tomb of Amir Ismail Samani, the tomb-towers of Kharaghan, and the mausoleum of Uljaytu at Sultania. The descriptive-analytical approach was used in the research, and a deductive approach, in the comparative study.
    Keywords: Islamic architecture of Iran, Islamic architecture of India, funerary architecture, tomb of Sufi Rukn, i Alam
  • Hamid Reza Movaqqar, Ehsan Ranjbar, Mohammad Reza Pour, Jafar Pages 35-56
    In contemporary urban planning and design literature, small-scale urban divisions attract much consideration as the most important scale of residential use. In addition, the sustainable characteristics of traditional units has made the introduced models by Western planners to be based on the principles of their respective traditional neighborhood units. The equivalent of a neighborhood, the most prominent residential scale in Iran, is the mahalleh. A review of existing studies on the concept and structure of an Iranian mahalleh shows that, on the one hand, the results were mainly only descriptive, and on the other hand, were not based on a clear methodology. So far, no appropriate theory matching the culture and contemporary life in Iran is introduced yet. This study assumes that through case studies of mahallehs in historical cities based on qualitative and quantitative analysis, new dimensions of the nature of a mahalleh can be defined. Therefore, according to the main body of Iranian research in the context of cities in the central desert, in addition to the already known historical context of Naeen consisting of seven mahallehs, it was selected as the case for this research. The historical analysis and interpretation, descriptive-analytical, case study, and content analysis methods were used in this study. Data from historical records, field observations, and interviews on oral history were utilized in analysis by ArcGIS software to compile a special model of mahallehs in Naeen, enabling the evaluation of quantitative and qualitative indicators. The results of the evaluation of qualitative indicators identified that the development of the city and its mahallehs was gradual and in harmony with new requirements until the Qajar period. The customs and social values, especially religious values had a decisive role in the emergence of elements, attributes, and quality of connections, as well as the formation of the city and neighborhood identity. Also, harsh climate conditions and limited water resources led to dense building masses, while also limiting the size and populations of the mahalleh and the city. Quantitative findings show that the area of the smallest mahalleh is 2.3 hectares, while the largest is 8.2 hectares. These figures are much less than the contemporary western neighborhood unit. The mean distance between houses in each mahalleh is, respectively, 131 meters from the local square, 171 meters from the bazaar, and 81 meters from the local mosque. This clearly indicates pedestrian compatibility of the model, in addition to the importance of the mosque owing to their large number.
    Keywords: mahalleh, desert cities, Naeen, qualitative analysis, quantitative analysis
  • Mohammad Aliabadi Pages 57-72
    If any systematic change or conversion towards perfection in the form of a thing be named as “a sub-movement” of a complex of sub-movements known in the process-based system of a thing’s evolutional movement in its earthly existence, then, in accordance to the basic principle of a thing’s eternal intellectual essence and to the unchangeable, everlasting divine laws of the perfection-bound process of creation, these constant formal conversions (in whole) are led in the rightful, unified movement of elements in reaching the ultimate goal (which is the best and most complete form of each thing, in harmony with the divine knowledge-based attributes). These continual (systematic and process-based) conversions of form (even though in answer to the consecutive conversions of mutual needs of things in the world), give artists and architects of any time a golden opportunity to take a new step in the way of “the live, process-based, and developing path of a given thing, with the goal of reaching harmony with the absolute Perfection” (which is but “sairurah ila Allah”, or becoming toward Allah). This paper is aimed at highlighting this forgotten truth of the Qur’anic saying, and one of the most effective solutions that could gradually and slowly (but certainly) solve the problem of identity and Islamic affinity in architecture, is to re-explore “the natural/divine path of maturing,” realized by “the reflective, knowledge-based experience”. The main goal of this paper is to present a comprehensive discussion of this truly magnificent meaning. A reflective, knowledge- based experience is the key to the nourishment of compassion inside the living, intelligent womb connected to the knowledge-based forgiveness and mercifulness (inside the earth and the natural world) for the maturing of human mind and soul. In fact, the converting geometry of the physical form of a work of art (despite its fixed essential meaning and unchangeable intellectual organization), is an “opportunity” or “path” that the Compassionate Nourisher (Allah) has prepared for maturing, and step-by-step growth of human mind and soul. Therefore, losing the opportunity of life, work and knowledge-based experiences in this world equals to the departure of soul and wisdom from the merciful, nourishing womb, which in consequence, results in dissection from the ever-flowing, nurturing stream of knowledge and wisdom, and in conclusion, hinders one from traveling on the natural path of growth and maturity.
    Keywords: life, empirical, dynamism, knowledge, based, time, time, dependent, Divine Forgiveness (covering flaws with perfection, covering ignorance with dynamic knowledge)
  • Ehsan Tayefeh, Eisa Hodjat, Hamid, Reza Ansari Pages 73-88
    The purpose of this paper is to explore in detail the concept of architectural analysis. This concept is, in many ways, similar to criticism, which is used sometimes unintentionally and unknowingly instead. Therefore, at first, this paper attempts to identify the terminology regarding the concepts of criticism and analysis. Then, for a more comprehensive view, the criticism framework of Wayne Attoe that involves both aspects of analysis and criticism is theoretically assessed. This helps in understanding how criticism frameworks, and for the purpose of this research, the framework for the criticism of form in the process of architectural creation are developed. Finally, a form analysis model is established in this research, as an example of a model based on the criticism framework according to the gained knowledge of the connections between the two fields, and by a quick review of multiple descriptive and analytical resources on architectural form. Thus, the method used involves the analytical assessment of previous resources. Finally, a comprehensive and practical model for form analysis is presented in this paper.
    Keywords: analysis, architecture criticism, assessment, criticism framework, form analysis
  • Mohammad Naqizadeh Pages 89-106
    The culture of the powerful industrial countries is one of the most important factors affecting lifestyles and developments in the majority of other societies in this era of globalization and information exchange. The main points in the context of cultural transactions are the type and degree of this kind of influence, which will result in either submissiveness or dominance. This domination does not come necessarily by force (military forces), but by propaganda and advertising, and imitation and repetition of cultural patterns and lifestyles in other societies, and eventually result in intellectual reformation and transformation. During the past decades, undeveloped and underdeveloped countries have taken developed countries as a model, relying on imitation and repetition of their ideas and theories as well as their behaviors in different aspects of life. In this regard, the main focus of this paper is on context and equivalents of idioms. In fact, the main question of the research is that in cultural transactions, what aspects have to be considered so that besides gaining benefit from human scientific achievements, intellectual/cultural dominance of societies be prevented. The inductive approach is the main research method, and some specific aspects will be analyzed to reach a general conclusion. Finally, two distinct cases (place and space) will be discussed. The most important results of the research are as follows: explaining the process through which space transforms to place in a city; introducing definitions of different orders of place; introducing different classifications of place; errors in current translations; and the meaning of terms in different languages in relation to their respective culture.
    Keywords: city, space, place, architecture, cultural transactions, urban planning
  • Abol, Hasani Nooshin, Behrooz Mohammad Kari, Fayyaz Rima Pages 107-118
    This research is aimed to find an energy optimization method for existing buildings in cold climate regions of Iran. In the proposed system, a secondary skin is installed against the unglazed surfaces of the southern wall, creating a Trombe-wall. The sun-facing wall is then painted in black, and covered with a transparent material like clear glass, leaving a closed air gap between them. The resultant unvented Trombe-wall increases the thermal resistance of the building envelope, and reduces heat loss while absorbing and storing solar energy at the same time. This can also cause a reduction in fluctuations of indoor air temperature. The simple way of construction, in addition to formal and spatial structure, and the materials used in building construction in cold regions make this system a feasible option to apply to urban and rural buildings. In order to assess the thermal performance of the proposed system, the basic model was simulated in three different configurations for the sun-facing wall: with the conventional wall, with the insulated wall, and with the proposed system. The simulation was done by EnergyPlus 8.0. The results of the simulation approved higher thermal performance of the proposed system as compared with the conventional wall and the insulated wall. Due to the need for providing thermal comfort conditions in buildings and preventing overheating, calculation of parameters such as dry-bulb and mean radiant temperature was done. This showed a decrease in the total heating period time, and improvement of indoor comfort in critical outdoor conditions. The proposed system was applied to an existing building in a cold climate region, and the real-time results fairly tallied with the predictions.
    Keywords: Trombe, wall, thermal optimization, passive heating, cold climate
  • Pages 119-135
    The Landscape Architecture program in the educational and research system of Iran is no more than two decades old. As a professional discipline, its theoretical and practical grounds need to be developed to assist in training professionals and localization purposes. Also, training for design, as the core of the pedagogy and practice in landscape architecture, requires the broadening of concepts, procedures, and professional tools. Results of a comparative study of the course description of Design Studio I in the Master of Landscape Architecture program in Iran and that of top-ranked universities all around the world imply that Iranian landscape design programs have a less research-based curriculum. This study seeks to present a theoretical framework for the educational content of landscape design studios with a causal approach to the current courses provided in Iran—with an emphasis on Landscape Design Studio I. The survey consists of comparison of the course descriptions of Landscape Design Studio I in Iranian universities with those of top universities of other countries using random sampling. Also, semi-structural interviews were held with nine tutors of landscape design studios using the contextual survey method. Content analyses of responses demonstrate two general points of view of Iranian tutors: 1. environmental and natural values; and 2. aesthetic and architectural values of open space design. Therefore, educational contents and approaches must be more elaborated by detailed descriptions. After discussions, the proposed framework for the Landscape Design Studio I course description is introduced.
    Keywords: landscape architecture, Landscape Design Studio I, educational content, curriculum
  • Mohammad Mahdi Abdollahzadeh Pages 137-156
    This paper provides a new system of understanding the relationship of man and the built environment. This new system is adopted from Iranian traditional medicine, which is based on philosophy of physics and traditional wisdom. In wisdom and medicine alike, anything manifested in the material world—such as humans, artifacts, and everything in their surrounding environment—has qualities known as temperaments or humors. Since these qualities are present in humans as well as the built and natural environment, they can be employed in a holistic approach to understand and explain the relationship of humans and the surrounding environment in a theoretical system of architecture. It will be named "Temperamental Architecture." In this paper, by means of logical reasoning, applicability of this approach and its issues are assessed. The paper is composed of four main parts. The first part provides an introduction and background information. The second part discusses architectural topics in traditional medicine, and how to adopt the system for architectural purposes. The third part is a brief description of philosophy of physics and the tetrad (the four elements, temperaments, or humors). Finally, the presence of the four elements in architecture is explained.
    Keywords: common qualities, four elements (water, wind, earth, fire), temperament, architecture, Iranian traditional medicine, philosophy of physics, wisdom