فهرست مطالب

پژوهش های ادبیات تطبیقی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم استارمی، الناز قدوسی شاهنشین صفحات 1-21
    پژوهش حاضر با استناد به نمایشنامه های ادیپ شهریار اثرسوفکلس و ننه دلاور و فرزندانش اثر «برتولت برشت»، به کمک مثال های متعدد از دو اثر مذکور، به مقایسه تحلیلی اصول تئاترارسطویی و روایی می پردازد. مبانی تئاتر ارسطویی برگرفته از اثر فن شعر ارسطو است که تا قرن هجدهم میلادی تنها روش حاکم در ادبیات نمایشی محسوب می شده است. هدف این شیوه نمایشنامه نویسی، تزکیه احساس است که به وسیله استغراق، حس همدردی و ترس در تماشاگر ایجاد می شود. وجود «وحدت سه گانه»، «اوج نمایشنامه» و «پریپتی» (بازشناخت) و «لحظه اولین و آخرین هیجان در نمایش»، از دیگر اصول برجسته این نوع تئاتر محسوب می شود. مبانی تئاتر روایی بر نظرهای برتولت برشت درزمینه نمایشنامه نویسی نوین و غیرارسطویی استوار است. برشت، معتقد است که باید به اتفاقات روزمره و بدیهیات به وسیله بیگانه سازی، غرابت بخشید تا آن ها بازشناخته شوند و زمینه های نقد و داوری در بیننده ایجاد شود. ازجمله این فنون بیگانه سازی عبارت اند از: دوگانگی نقش بازیگر نمایش؛ ناسازی در فکر و عمل بازیگر؛ جهش زمانی؛ قطع روند داستان به وسیله موسیقی؛ صحنه آرایی با نورزیاد؛ صحنه نیمه خالی با پرده نیمه باز؛ وجود عناوین در ابتدای هرصحنه و نصب تابلوها با عناوینی که تماشاگررا از توهم برهاند که در نمایشنامه ننه دلاور و فرزندانش استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تئاتر ارسطویی و روایی، پیرنگ، استغراق، بیگانه سازی٬ فاصله انتقادی
  • سعید قاسمی پرشکوه، عباسعلی وفایی صفحات 23-51
    نظامی گنجوی، مثنوی سرای بزرگ قرن ششم هجری قمری و یکی از بنیان گذاران ادبیات داستانی منظوم فارسی است. یکی از جذابیت های مثنوی های نظامی وجود تحمیدیه ها، مناجات و معراجیه هایی است که در آغاز هر یک از منظومه هایش دیده می شود که به دلیل زیبایی و تخیل زائدالوصف آن ها بسیار مورد توجه پیروان او بوده است. مقاله حاضر در پی بررسی تطبیقی معراجیه های خمسه نظامی و سه معراج نامه عربی پیش از او یعنی المعراج قشیری، معراج النبی ابن عباس و الإسراء و المعراج ابن حجر عسقلانی و سیوطی است که بر این اساس شباهت ها و تفاوت ها را در ساختار و محتوای آن ها نشان داده است و بدین نتیجه دست یافته که با وجود وجوه افتراق متعدد، نظامی در سرودن معراجیه های خود تحت تاثیر بسیار معراج نامه های مذکور بوده است. برای رسیدن به این برآیند، ابیات معراجیه های نظامی با شواهدی که از معراج نامه های مذکور به دست آمده، در کنار هم قرار گرفته تا بدین گونه میزان شباهت ها آشکارتر شود.
    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، خمسه نظامی، معراجیه، معراج نامه های عربی، بررسی تطبیقی
  • سجاد قیطاسی، فاضل اسدی صفحات 53-69
    کار ادبی محل مناسبی برای حضور نیروهای فرهنگی است. در برخی از متون ادبی استانداردهای حاکم به چالش کشیده می شوند و در برخی دیگر باز تولید می شوند. نظریه ناخودآگاه متن (the text’s unconscious)از پیر ماشری (Macherey Pierre) و نظریه گسست (fault line) از آلن سین فیلد (Alen Sinfield) نشان می دهند که چگونه کار ادبی، گفتمان (discourse) غالب را به چالش می کشد. زنان مختلفی در نمایشنامه های شکسپیر (William Shakespeare) به تصویر کشیده می شوند. حضور برخی از آنان تناقض/ گسست درون ایدئولوژی مردسالار (patriarchal ideology) را آشکار می کند که در نهایت به بحران در گفتمان غالب می انجامد. از طرف دیگر، نظریه گردش نیروهای اجتماعی (circulation of social energies) از استفان گرین بلات (Stephen Greenblott) بیانگر آن قسمت از کار ادبی است که در آن گفتمان رایج مدام باز تولید می شود. در اشعار جلیل صفر بیگی، با آنکه شرایط سیاسی– اجتماعی جامعه ایلام به نفع زن تغییر کرده است، ایدئولوژی مردسالار که قرن ها پیش به دست مردان ساخته شد، باز تولید می شود. نوشتار حاضر، تحقیقی است پیرامون به چالش کشیده شدن و باز تولید نیروهای فرهنگی (ایدئولوژی مردسالار) در کارهای ادبی.
    کلیدواژگان: گسست، ناخودآگاه متن، گردش نیروهای اجتماعی، جلیل صفر بیگی، ویلیام شکسپیر
  • حامد صدقی، سید ابوالفضل صدرقاینی*، عیسی زارع درنیانی صفحات 71-91

    جوانمردی و عیاری که آن را «فتوت» نیز ترجمه کرده اند، از پدیده های بسیار مهم تاریخ اجتماعی ایران و سپس کشورهای اطراف آن بوده است و شیوه ای از حیات روحی است که به نظر می رسد ریشه های آن در ایران پیش از اسلام پایه گذاری شده است. آن ها به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که در ادب فارسی «عیاران» و در ادب عربی «صعالیک» نامیده می شوند. عیاران، گروهی از جوانمردان بودند که اصول اخلاقی و مبارزاتی ویژه ای را برگزیده و جوانمردی را پیشه خود ساخته بودند و صعالیک هم که به صورت «الفقیر الذی لا مال له» تعریف می شوند، افرادی بودند که بهره ای از مال و ثروت نداشتند و به خاطر فقر و عدم توازن اجتماعی به این جرگه پیوستند. در این پژوهش می کوشیم با تکیه بر مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی که شرط تطبیق را صرفا وجود زمینه های تاثیر و تاثر نمی داند، به بررسی مقایسه ای این دو گروه در قالب زمینه های پیدایش و مضامین اخلاقی و اجتماعی مشترک بپردازیم. به نظر می رسد علت اصلی تشکیل هر دو گروه، نبود جامعه عدالت محور و توازن اجتماعی بوده است. مهم ترین ویژگی های اخلاقی و اجتماعی مشترک این دو گروه عبارت اند از: بخشندگی؛ صبر در برابر سختی ها؛ شجاعت؛ جوانمردی؛ حمایت از فقرا؛ داشتن مهارت های جنگی ازجمله تیر اندازی؛ نبردهای شبانه و دزدی و راهزنی. این مقاله ضمن اشاره به ویژگی های مشترک اخلاقی و اجتماعی، به بررسی علل پیدایش این دو گروه نیز می پردازد.

    کلیدواژگان: عیاران، صعالیک، ادب فارسی، ادب عربی، جوانمردی
  • سیدمهدی مسبوق، کبری الوار، علی عزیزی صفحات 93-114
    یکی از حوزه های نسبتا گسترده پژوهش در ادبیات تطبیقی معاصر، حوزه مضامین و موضوعات است. موضوع، یک ماده تاریخی و فرهنگی و از عناصر تشکیل دهنده متن است، از این رو قابلیت تحلیل و بررسی را دارد. برخی از موضوعات و مضامین، فراملی و جهان شمولند؛ مانند زندگی و مرگ، خیر و شر، دادگری و ستمگری، عشق و نفرت، جوانمردی و سخاوت و.... مطالعه تطبیقی در حوزه مزبور می تواند به تبیین فصلی هرچند کوتاه، از تاریخ افکار و عقاید و فرهنگ دو یا چند ملت در طول تاریخ بینجامد و خاستگاه برخی از آن ها را نیز مشخص کند. از جمله موضوعات فراملی و مورد اختلاف در فرهنگ اسلامی و سایر ادیان الهی، موضوع زهد است که مکاتب فکری و عقیدتی مختلف، تعاریف متفاوت و گاه متناقضی از آن ارائه داده اند. مفهوم زهد وارد حوزه ادبیات نیز شده و بر همین اساس، برخی از شعرا زهد سرا نامیده شده اند که از جمله آنان سنایی غزنوی و ابو اسحاق البیری دو شاعر نامی در ادب فارسی و عربی هستند. در پژوهش حاضر برآنیم که در چشم اندازی تطبیقی، انگیزه های این دو شاعر در روی آوردن به شعر زهد و نحوه نگرش آن ها به دنیا و دلبستگی های آن را مورد بررسی قرار دهیم تا به تعریف و کارکرد زهد در حوزه ادبیات دست یابیم و نشان دهیم که با وجود مانندگی های بسیار در رویکرد این دو شاعر به مفهوم زهد، تفاوت های قابل ملاحظه ای هم بین آن دو وجود دارد.
    کلیدواژگان: سنایی، البیری، زهد، شعر، مضامین
  • بهمن نامورمطلق، هومن زندی‎زاده صفحات 115-128
    معرفت بشری در هر دوره و با توجه به ‎روح یا پارادایم آن دوره، به‎ صورت‎بندی هایی در عرصه خود دست می‎زند. یکی از این تقسیم‎بندی ها و صورت‎بندی ها که در قرن نوزدهم شکل گرفت، دانش‎های تطبیقی بود. دانش‎های تطبیقی، مجموعه ای از دانش‎هایی است که دو یا چندین پیکره مطالعاتی داشته باشند. این دانش‎ها با ویژگی هایی، خود را هم از مطالعات تطبیقی و هم از دانش‎های ناب متمایز می‎کنند.
    موضوع این نوشتار، بررسی کلان این‎گونه از دانش‎ها و به ویژه فلسفه وجودی آن ها است. متاسفانه جامعه علمی ما فاقد این‎گونه نگرش کلان است. یکی از آسیب‎های مطالعه دانش‎های تطبیقی همچون ادبیات تطبیقی یا هنر تطبیقی، نبود چنین نگرش کلانی در خصوص دانش‎های تطبیقی است. در این مقاله می‎کوشیم تا تصویری کلان از ویژگی ها و چگونگی تکوین این دانش‎ها ارائه کنیم.
    کلیدواژگان: دانش‎های تطبیقی، مطالعات تطبیقی، صورت‎بندی معرفت، فلسفه وجودی، ادبیات تطبیقی
  • ناصر نیکوبخت، آیدا قالدیرعلیوا، غلامحسین غلامحسین زاده، محمد دانشگر صفحات 129-148
    «جهان بینی هندواروپایی» به دلایل غنای محتوایی و ادبی آن از دیرباز، بازتاب چشمگیری در شکل گیری متون نظم و نثر فارسی داشته و آثار بسیاری را از جنبه های مختلف تحت تاثیر قرار داده است؛ به گونه ای که آثار برجسته ای چون شاهنامه فردوسی و حماسه قرقیزی ماناس از کهن الگوهای آن بهره برده اند. هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر پذیری دو متن حماسی شاهنامه و ماناس از این جهان بینی است؛ به این منظور، براساس نظریه «سه کنش ژرژ دومزیل» رفتار قهرمانان هر دو اثر، بررسی و توصیف شده است. پژوهش حاضر نشان می دهد سه کنشی که در این نظریه مورد تاکید قرار می گیرد، در تمام سطوح داستان های این دو حماسه به کار رفته است؛ بنیاد نظریه «سه کنش»، بر تقابل و هماهنگی نیروهای دوگانه نهاده شده، همان گونه که پایه اصلی تفکر شاهنامه و ماناس نیز براساس مبارزه خیر و شر قرار گرفته است که جلوه های آن را در قهرمانانی چون سیاوش/ رستم (در شاهنامه) و ماناس/ باکایی (در ماناس) به خوبی می توان دید. قهرمان اول، نمونه ای از خرد، روشنفکری، رستگاری، حمایت، اراده، کمک و آرامش است که به صورت پیری فرزانه در هنگام ناتوانی قهرمان دوم ظاهر می شود تا او را از مخمصه برهاند. قهرمان دوم نیز نماد خشونت، سختگیری، خونگرمی و جنگجویی است که در عین حال نظام عناصر اربعه را تنظیم می کند و با نیروی جسمانی و روانی خود به زندگی مردم صلح و سامان می بخشد.
    کلیدواژگان: جهان بینی هندواروپایی، نظریه سه کنش دومزیل، شاهنامه فردوسی، ماناس قرقیزی، ادبیات تطبیقی
|
  • Ebrahim Estarami, Elnaz Ghoddusi Shahneshin Pages 1-21
    The present work is a comparative study of Aristotelian and narrative dramas with reference to “Oedipus Rex” by Sophocles and “Mother Courage and Her Children” by Bertolt Brecht. The basics of Aristotelian drama come from Aristotle’s Poetics، which was considered as an undisputed tradition in drama until the eighteenth century. The aim of this dramatic tradition is catharsis، which is achieved through pity، fear and empathy in the audience. Among the other main principles of Aristotelian drama are the observance of the three units: dramatic climax and peripetia، and the first and the last moments of excitement. The narrative drama is based on Bertolt Brecht''s non-Aristotelian theories in drama. Brecht believes that we must create a critical distance from daily events through alienation so that the audience can reconsider them and develop a critical view. The duality of the actor''s role، the inconsistency between the actor''s thought and action، time leaps، musical interruptions of the story، strong lightening on the stage، a half-empty stage with a half open curtain، the use of titles at the beginning of the scenes، and putting placards that free the audience from illusions are some of the alienation techniques used in Mother Courage and Her Children. Aristotelian drama emphasizes the unity of sequences and coherence of events، and considers the play as a whole، which aims at involving the audience wholeheartedly and making the audience identifies himself with the hero of the play. In contrast، narrative drama is a montage of single scenes، which causes pauses in the play. In this type of drama، the audiences، because of frequent interruptions، does not get involved in the play، gets distance from the scenes، and is persuaded to critically view the play، present solutions، and make decisions. In sum، the fundamental difference between these two types of drama lies in the effect they have on the audience. In this work، an attempt has been made to discuss the major difference between Aristotelian and narrative dramas with a number of examples taken from Oedipus Rex and Mother Courage and Her Children.
    Keywords: Aristotelian drama, Epic drama, Plot, empathy, Alienation, Critical distance
  • Saeed Ghasemi Porshokouh, Abbas Ali Vafaeie Pages 23-51
    Nizami Ganjavi was a great Masnavi writer of the 6th century (AH.) and one of the founders of Persian poetic fiction. One of the attractions of Nizami’s Masnavi is blessing، litany، and ascensions that are seen in the beginning of each of his verses، which have been highly regarded by his followers due to their beauty and unutterable imagination. The current paper intends to make a comparative study of Nizami’s Khamsa (or five poems) and three Arabic ascensions before it; i. e. Kitab al-Maeraj of Qashiri، Maeraj al Nabi of Ibn Abbas and Al Isra’a va al Maeraj of Ibn Hajar Esghalani and Sayouti that have shown similarities and differences in structure and content. Hence، it is concluded that in spite of distinguishing features، Nizami has been much influenced by the aforementioned works in performing his ascensions. To this end، the literature of Nizami was matched with the evidences acquired from the above ascensions so that similarities become more apparent and obvious.
    Keywords: Nizami Ganjavi, Khamsa of Nizami, Ascension, Arabic ascensions, Comparative literature
  • Sajjad Gheytasy, Fazel Asadi Pages 53-69
    Literary works are good sites for cultural energies; to live، negotiate، and challenge the dominant discourse and each other، sometimes this presence is reproduced and sometimes، if is challenged. P. Machery’s “The Unconscious of the Text” and A. Sinfield’s theory of Faultliness show that how literary works trouble the dominant discourse. Some women – in Shakespeare’s tragedies- revolt against the dominant discourse of Elizabethan patriarchal ideology; they question its basic assumptions and its very ideology. On the other hand، S. “Greenblatt in Circulation of Social Energies” states that the dominant social energies or discourses are continually reproduced in the literary works. In Safarbeygi’s poetry – although the socio-political ground-works have been changed in the favour of women rights – the patriarchal ideology is reproduced in a circular movement; men have constructed that ideology centyries ago، then it came into their collective unconsciousness، and finally، via the help of literary works، it entered the society again
    Keywords: W. Shakespeare, J. Safarbeygi, Faultliness, Circulation of social Energies, Text's unconscious
  • Hamed Sedghi, Seyyed Abolfazl Sadr Ghaeni, Issa Zare Dorniani Pages 71-91

    Chivalry and agility that is also translated as «generosity» have been very important phenomenon in the social history of Iran and surrounding countries and is a spiritual way of life that seems to have its roots in pre-Islamic Iran. They are divided into different categories that are called as ‘caliber’ and ‘brat’ in Persian and Arabic literature، respectively. Caliber was a group that had made ethics and campaign-specific career choice and self-indulgence and brat also defined as impoverished with no money، on the other hand people who had no interest in wealth and joined that house because of poverty and social imbalance. This study relying on comparative literature of American schools that merely doesn’t see the criteria existence of affect and affected attempt to make a comparative study of these two emerging fields within the common social and ethical implications. It seems that the main reason behind the formation of each of two groups was lack of community-based justice and social harmony. The most common social and moral characteristics of the two groups are: clemency; patience in the face of adversity، courage، generosity، support for the poor; combat skills including shooting، fighting، theft and robbery. This article also refers to common moral and social characteristics and examines the reasons behind the rise of the two groups.

    Keywords: Caliber, Brat, Persian literature, Arabic literature, Chivalry
  • Seyyed Mehdi Masboogh, Kobra Alvar, Ali Azizi Pages 93-114
    The study of purports and themes-with many objection in west-is one of wide researches in the current comparisonal researches. Subjects are historical and cultural substances and important elements of the text، thus we can analyze it. Some of subjects and purports are ultranational and universal; study of these subject، can explain the history of thoughts and ideas of two or more nations at period of times and tell us where they come from. One of the universal subjects that is very important in Islamic culture and many of people argue about it، is that asceticism has different meanings، and literal and conceptual schools take different meanings from them. The meaning of asceticism has extered to literature too. Thus some of Poets are called ascetic. Sanaei Qaznavi and Abu Eshagh Elbiri are two representatives of asceticism Persian and Arabic literature. This research wants to present their point of views about asceticism and world to take the meaning of asceticism and its function، and to show that، although there are some similarities in these two rationalists، there are some differences between their thoughts.
    Keywords: Sanaei, Elbiri, Asceticism, Poem
  • Bahman Namvar Motlagh, Hooman Zandi-Zade Pages 115-128
    Human''s knowledge in each era and regarding the paradigm of that era divides the knowledge into different categories. One of these categories، which was identified in the 19th century، is the field of comparative sciences. This kind of knowledge، having specific properties، separates itself from comparative studies and different types of pure knowledge. This research is to study comparative sciences and particularly their philosophy of existence. Unfortunately the scientific society in Iran lacks such macro-approach. Not having a general view is one of the disadvantages of studying comparative sciences like comparative literature or comparative art. This research investigates a general view about this kind of sciences and their genesis.
    Keywords: Comparative sciences, Comparative studies, Knowledge classification, Comparative literature
  • Naser Nikoubakht, Aida Kaldyralieva, Gholam Hossain Gholam Hossain Zadah, Mohammad Daneshgar Pages 129-148
    Indo-european worldview has been reflected considerably in the formation of the Persian poem and prose، because of its literary and contextual grandeur. It has affected many works in various aspects، so that its mythology has been used in the prominent works such as Firdausi''s Shahnameh and the Kyrgyz epic of Manas. However، the way of possessing such a worldview by Shahnameh and Manas is the subject of current research. In this regard، we have described and considered the behavior of heroes in the two works based on the George Dumezil''s Three Functions Theory. Our study reveals that the tree functions of the theory have been applied all over the stories of these two epics. This theory is based on the two vises: coordination and contrast; meanwhile Shahnameh and Manas are based on goodness and evil، which are symbolized in heroes such as Siavash/Bakai as well as Rostam/Manas. The first section consists of the wisdom، intellect and calmness symbols، and the second section is related to the symbols of violence، stringency warmness، militancy، and self discipline; while ordering the Quadruplet elements system، provides the people with peace and self-coordination by its force. Moreover، there are invulnerable Demons and Personages in both epics such as Esfandiar (in Shahnameh) and Malgun and Mady Khan (in Manas). However، their only vulnerable spots are their eyes through which they must be killed and their dominance must be ended. This is the motif of “Killing the Demon by blinding him”، which forms one of the worldview''s elements mentioned in Indo-european mythology.
    Keywords: Indo, european worldview, Dumezil's theory of the three functions, Firdausi's Shahnameh, Kyrgyz Manas, Comparative literature