فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 1 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل آذر صفحه 13
    «ادب» در عرف عرب جاهلی عادات و رسوم نیکو به شمار می رفته که چنین تفکری از میراث و تبار گذشته به یادگار مانده است. این رسوم و عادات به صورت سنت هایی در می آید که از نظر اجتماعی و فرهنگی نیکو و پسندیده به حساب می آید و به آنها نام «ادب» اط8اق می گردد. از آن جایی که یاد دادن و تعلیم و تربیت بسیار مهم شمرده می شد لذا کلمه ادب بر کلیه معارف (به جز معارف دینی) اطلاق گردید. در این جا لفظ تعلیم و تادیب به صورت مترادف به کار برده می شدند. پس از اسلام معنی ادب همچنان بر اساس معنی دوره جاهلی به کار می رفت، یعنی شیوه رفتار و حسن اخلاق و نیز داشتن اطلاعات و معارف اجتماعی. تازیان با اقوام دیگر می آمیزند و این آمیزش خاصه در قرن سوم هجری و با روی کار آمدن تمدن اسلامی در بغداد صورت می پذیرد. در این روزگار حوزه معنی ادب گسترش می یابد و بر انواع علوم و فنون و صنایع و پیشه ها و ورزش ها نهاده می شود جز امور شرعی گاهی «ادب» و جمع آن «آداب» به مواردی مربوط می شد که شناخت آنها برای جامعه ضرورت داشت مانند «ادب الکاتب» یعنی فنونی که برای صنعت دبیری به کار می رود. آداب طعام و آداب سفر و آداب درس و بحث از آن جمله اند. در سه قرن اولیه «ادب» در معنی راه و رسم زندگی به کار می رفته و همراه با آن نکته های ظریف و بدیع، لطیفه ها، نادره ها و ظرافت را نیز «ادب» نام می نهادند و کسی که در این حوزه اطلاعات داشت و مردم را سرگرم می کرد، او را ادیب می خواندند و در نهایت در اواخر قرن سوم ادب برای اطلاعاتی استفاده می شد که مربوط به لغت و معنی بود. گرچه در قرون پنجم و ششم، ادب صرفا برای علم صرف و لغت و بیان به کار می رفت. اما تغییر معنی ادب در طی قرون متمادی نشان می دهد که دگرگونی های معنایی با سرگذشت تحولات اجتماعی یک قوم، وابسته بوده است.
    کلیدواژگان: ادب، عرب، تعلیم، تربیت، معارف
  • نصرالله امامی صفحه 27
    زن، روی دیگری از سکه هستی انسان در زمین است و هیچ رابطه خاصی میان انسان مذکر و خدا وجود ندارد تا بدان سبب مرد از زن برتر دانسته شود. در متون عرفانی فارسی ودر میان آن قشر فکری خاص که مولانا از زمره ایشان است، زن و مرد با هم تفاوتی ندارند و حتی ما در تاریخ تصوف به زنان صوفی نیز بر خورد می کنیم که از حرمت معنوی همپای مردان برخوردار بوده اند. با این حال، سیمای زن در سنت ادبی فارسی، صرف نظر از متون غزلی و عاشقانه، چندان مقبول و مطلوب نیست و به ویژه در تمثیلات شعری، بسیار مبهم تر و سوال برانگیزتر می شود. مولانا به عنوان شاعر و صوفی از این سنت شاعران قبل و بعد از خود مصون نبوده است و همین مساله، انعکاس های مبهم و منفی را در شعر مولوی نسبت به زنان نشان می دهد. تصویری که مولوی از زن در تمثیل های خود به دست می دهد، برخاسته از توصیفات نمادین منفی است. در تصور او زن مظهر نفس، حرص، دارای صفات حیوانی و نفسانی، ظاهر نگر و دارای قضاوت و داوری سطحی است. با تامل در عمق اندیشه های مولانا و مقایسه سخنان او در مواضع مختلف، در می یابیم که این اندیشه واقعی مولانا نیست بلکه مولانا در این موارد، منعکس کننده ی تصورات مردم روزگار خود است وگرنه برخورد مولانا با زنان، لطیف و متعادل و منصفانه است.
    کلیدواژگان: مولوی، زن، مرد، تصوف، هستی
  • علی اصغر باباصفری صفحه 35
    بدون تردید، قرن چهارم یعنی دوره حکومت سامانیان را باید نقطه اوج تمدن ایرانی، اسلامی دانست. در این برهه از تاریخ ایران، به دلیل فراهم شدن شرایط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... علوم و فنون مختلف پیشرفت چشمگیری پیدا می کند و به تبع آن، شعر و ادبیات فارسی نیز تحت تاثیر این فضا قرار می گیرد. یکی از موضوعات مهمی که در ادبیات این عصر مورد توجه واقع می شود، حماسه و حماسه سرایی است.
    برجسته ترین شاعر این دوره، رودکی است، اگر چه سروده های وی در دایره ادبیات غنایی و بعضا تعلیمی جای می گیرد، اما اندکی تامل در شعر او نشان می دهد که وی از داستان ها و موضوعات حماسی، به خوبی آگاهی داشته و با استادی و مهارت تمام توانسته است این مساله را در شعر خود بازتاب دهد. جدا از این، شعر رودکی نشان دهنده فضا و حال و هوای حماسی است که بر جامعه آن روزگار سایه افکنده بود. رودکی اغلب در توصیفات غنایی از عنصر حماسه بهره برده و بدین وسیله به شعر خود صلابت و فخامت ویژه ای بخشیده است. در این مقاله، جلوه های حماسه در شعر رودکی در زیر پنج عنوان کلی تقسیم بندی و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: رودکی، حماسه، اسطوره، جنگ، توصیف، لحن
  • سید احمد حسینی کازرونی صفحه 51
    پایه های ادبیات غیرجد بر هزل، هجو، هجو و هزل، طنز، فکاهه، پارودی، شهرآشوب و شهرانگیز، لطیفه، مطایبه، تهکم، تسخر، طعن، نکته، بذله، خبیثات، زشت نگاری، متلک، کاریکلماتور، استهزاء و نظایر آن ها که غالبا از فروع هزل، هجو و طنز است، گذاشته شده است.
    این نوع ادبیات در عرصه های تاریخ سیاسی، اجتماعی و ادبی ایران بر حسب اوضاع حکومت ها، وضع معیشت ها و احوال مردم و حوادث طبیعی و تاریخی در ره گذر زمان ها همواره دچار شدت و ضعف گردیده است.
    در واقع، یکی از دلایل مهم پراکنش این گونه ادبیات را باید در فساد اجتماعی و انحطاط اخلاق عمومی جستجو کرد، یا به گفته عوام: «از کوزه همان برون تراود که در اوست.»
    کلیدواژگان: جد و غیرجد، شوخی و ظرافت، نثر و نظم، شعر و ادب، سرزنش و نکوهش
  • سیدجعفر حمیدی صفحه 73
    خصوصیات مشترک فراوانی را می توان میان شعر مولانا جلال الدین و شعر امروز ایران پیدا کرد که تا امروز برای منتقدان و شعرشناسان پنهان مانده و فرصتی برای بررسی آنها برای جامعه ادبی دست نداده است. یکی از این خصوصیات نهفته نو اندیشی و نوگفتاری شعر معاصر با پاره ای از اشعار شاعران گذشته و به ویژه با شعر مولانا است. توجه به این مقوله نه تنها به شناخت بیشتر شعر کمک می کند بل که باعث ایجاد نشاط و تازگی روح خواننده نیز می گردد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، مشترکات، مولانا
  • احمد خاتمی صفحه 81
    آشنایی با چهره های علمی و مفاخر ادبی ایران و جهان برای اهل فرهنگ به ویژه دانشجویان و دانش پژوهان جوان لازم و ضروری است. دکتر قاسم غنی (1331-1271ش)، پزشک، ادیب و سیاستمدار و مترجم برجسته معاصر ایران از زمره کسانی است که با وجود خدمات فراوانی که به زبان و ادبیات فارسی نموده، آن چنان که بایسته و شایسته است، برای نسل جوان و ادب دوست امروز آشنا نیست. نویسنده این مقاله می کوشد تا با نگاهی کلی، مهم ترین سرفصل های زندگی او را مدنظر قرار دهد و با مروری کوتاه بر آنها، بعضی از ابعاد این شخصیت بزرگ را به علاقه مندان بشناساند و برگ هایی از کارنامه زرین او را به نمایش گذارد.
    کلیدواژگان: قاسم غنی، زندگی نامه، تحقیقات ادبی
  • احمد ذاکری صفحه 93
    یکی از جذاب ترین آرایه های ادبی «توجیه المحال» است. این آرایه زیبای بدیعی، با سخنان عارفان بزرگی چون بایزید بسطامی و حسین بن منصور حلاج پدید آمد و آنگاه در شعر سرایندگانی همچون سنایی غزنوی، عطار نیشابوری و حافظ، جایگاهی استوار یافت. سپس دامنه آن به شعر سبک هندی اصفهانی نیز کشیده شد.
    برای این آرایه ادبی شاخه هایی مانند: شطح، خلاف آمد عادت، وفاق الضدین و... می توان نام برد که در دانش منطق از آن با نام های قیاس خلف و متناقض نما یاد کرده اند. در کتاب های نقد ادبی و بدیع روزگار ما جای آن خالی مانده با آنکه ادبیات معاصر ما نیز نیم نگاهی بدان دارد.
    در این گفتار به بررسی و واجست این آرایه دیرپای ادب فارسی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: توجیه المحال، وفاق الضدین، خلاف آمد عادت، شطح، قیاس خلف و متناقض نم
  • ابوالقاسم رادفر صفحه 107
    طنز و طنزپردازی یکی از شیوه های خاص برای بیان مسائل انتقادی جامعه است. از این رو، طنزآور پاسدار ارزش های انسانی است و با حربه بیان از تزلزل و تباهی معنویات در روزگار خود دفاع می کند. طنز بیش از هر چیز انسان را به ما می شناساند و هم آنان را که مورد طنز قرار گرفته- اند.
    از نظر اهل ادب، طنز شیوه خاص بیان مفاهیم تند اجتماعی و انتقادی و سیاسی و طرز افشای حقایق تلخ و تنفرآمیز ناشی از فساد و بی-رسمی های فرد یا جامعه است.
    عنصری که بیش از همه در بیان مسائل طنز کارآمد است، خود کلمه است که دردهای درونی را نشان می دهد. کلمه در طنز، هم ظرف معنی شاعر است و هم برانگیزنده خیال. در طنز باید کلمات دقیق و کم و با بیش ترین مفهوم انتخاب شود.
    عوامل ایجاد طنز، علاوه بر خنده که پایه و اساس آن است، عبارتند از: زبان خاص که با توجه به انواع طنز و مقتضای حال فرق می کند ضرب-المثل ها، گوشه و کنایه ها، تعریض ها، بهره جویی از انواع آرایه های لفظی و معنوی و بیانی چون ذم شبیه به مدح، تشبی هات، استعارات، مجازها، اغراق، تمثیل، کاربردهای عامیانه ای و لهجه ای و کنار هم قرار دادن دو چیز نامناسب در کنار هم که ایجاد خنده کند. همچنین هدف طنز استفاده از ترکیبات بجا و مناسب و درخور مقام و مقتضای حال برای شخصیت بخشی به مردمی است که در طی سال های طولانی در عرصه سیاسی و... به بازی گرفته نشده-اند.
    کلیدواژگان: طنز، طنزپردازی، زبان، صورواسباب، محتوا
|
  • Dr Esmaeel Azar Page 13
    Associate Professor of the Department of Persian Language and LiteratureThe research Tries to find out the Transformation in meaning of the trem “Adab” which in Persian language, has become the base of the word Literature. During the Primary Centuries. There have been many changes on this word.Dictionaries couldn’t be useful and didn’t offer any information. because they had written a few in this concern. Refering to the old texts has made the concept clearer. The inquiry Pertaining to the term “Adab” Shows that the meaning which were common during the primary three Centuries are different to what is understood today. In the first Centuries “Adab” meant customs and necessary information but in course of the time it applied for all humanism exept divinities. In the third Century “Adab” refered to all Sciences arts, and the Arabic grammare as well. Later on it was used for calture and the way to treat others in the Society
  • Dr Nasrollah Emami Page 27
    Women are considered the second half of mankind’s existence. According to the Koran mankind is God's caliph on the earth and mankind regardless of their sex and race are equal. This caliphate is not explicitly and solely allocated to men. Moreover, there has been no exclusive relationship between God and the male creatures which the female ones might have been deprived of; there is no religious ritual and rite specified to men only and women have been exempted from. Religiously speaking there has been always emphasis on the equality of men and women. Besides, in Persian mystic and Sufi texts, men have never been considered superior to women and there have even been Sufi women who along side male Sufis attained to the highest spiritual position in the tradition among whom Rabia_al-Adawiya was the most famous. Nevertheless, we often come across disapproving images of the character of women in Persian and Sufi literature. This might have been rooted in restrictions caused not by the religious instructions but mainly in the social beliefs and opinions of the time. The reflection of these social beliefs and notions in the works of Persian poets caused some misunderstandings and misjudgments about the poets themselves. This becomes worse when these reflections are pictured in various allegorical forms. In the allegories of Rumi’s Mathnawi women are depicted in such a way that might result in some misunderstanding in the mind of the reader about the poet himself. In some of his allergies, which were influenced by the his contemporary beliefs and opinions regarding women, apparently men were often considered superior to women; in these allegories women are pictured as less intelligent than men and almost in level of children in this regard. Women are also pictured as an icon of greed, gluttony, animality, and other vile characteristics while men are regarded as the symbol of wisdom and spirituality. However, Rumi’s own conception of women is different from what we see in his allegorical poems. In his allegories, Rumi has presented a realistic picture of women of his time which does not necessarily reflect the poet’s own opinions himself. For him women as wives and mothers have an important position in the society. In this essay the poet’s true conception of women will be examined.
  • Dr. Ali, Asghar Baba, Safari Page 35
    Undoubtedly the 4th century i.e. samanian governance should be recognized as peak of Islamic and Iranian civilization. In this era of Iranian history den to providing cultural, social, political etc and different technologies and sciences finds considerable progress and so Persian literature and poem is impressed by this medium, one of the important issues considered in literature of this era is epics and writing epic poems. The most famous poet of this era is Roodaki although is poems in lyrical literature and also learning takes place, but a little thinking in his poems shows that he was quite awarded of sterile and epic issues and cold by complete skill reflects this problem in his poem, and also poems of Roodaki shows epic medium that had covered on society of those days. Roodaki often has used in lyrical descriptions from element of epics, and thus has given special horror to his poems. In this article, epic appearances in Roodaki poem has been divided and defined under five general titles.
    Keywords: Roodaki, epics, myth, story, description, accent
  • By Dr Seyed Ahmad Kazerooni Page 51
    Non-serious literature is based upon jest, lampoon, satire, humor, parody, disturber, joke, pleasantry, mockery, jeer, wit, epigram, dirty joke, teasing, caricature, mockery, and alike -- most of which are subdivisions of jest, lampoon, and satire.During Iran’s different political, social, and literary changes, non-serious literature has constantly witnessed waxes and wanes, which reflect changes in governments and people’s moods and living conditions, as well as natural and historical incidents.In fact, one of the main reasons for spread of such literature can be sought in public’s social divergence and moral diversions. In other words, as the Farsi saying goes, “What pours out of a container is but what it contains”.
    Keywords: serious, non, serious, wit, pleasantry, prose, verse, poetry, literature, mockery, teasing
  • Dr. Seyyed Jaffar Hamidi Page 73
    We can find various common characteristics between poems of Molana Jalaleddin and today Iranian poem which has been hidden for critics and poets and there has not been any opportunity for surveying them for literature society. One of the hidden new- thinking characteristics and new- speeching of is contemporary poems with some poems of past poets specially with poems of Molana, paying attention to this field not only helps to more recognition of poem, but also causes happiness and fresh living of reader spirit.
  • Dr. Ahmad Khatami Page 81
    No doubt familiarity with the scientific and the literary figures of Iran and the world is necessary for the students and especially for the young researchers. Dr. Qassem Qani (1892-1952) the contemporary Iranian physician, scholar, politician, and renowned translator is one of those people though made great services to Persian language and literature is not known respectfully to the young generation. The writer of this article attempts to consider the general phases of the life of this great figure and through a brief review of them introduce some aspects of this personality to the admirers and present some pages of his golden record.
    Keywords: Qassem Qani, biography, literary researches
  • Dr. Ahmad Zakeri Page 93
    one of the most attractive literature decorations is toojhol- Mahhal this new and beautiful decoration appeared by speeches of great thinkers and poets such as Bayazid Bastami and Hossein- ebne- Mansour Hallaj and then was fixed in poems of Senaei Ghaznavi, Attar Neishabourl and Hafez, then its range included poems in style of Indian- Sfahani.For this literature decoration we can state some branches like shatah, opposition of habit, unity of opponents (vefagh- al- zeddin) which has been remembered in logics knowledge with names comparing generation (khias- khalad) and opposition- appearing. In literature critic books and our new days, its place is empty although our contemporary literature also has a half- look on it.In this article we will survey this long- standing decoration of Persian literature.
    Keywords: toojihol, Mahal, vefagh ol zeddin, oppoition of habit, shatah, khias, khalaf, opposition, appearing
  • Dr. Abolghasem Radfar Page 107
    Joke and joke speeching is one of special methods for stating society critical issues thus a Joky conserves human values and by state tool defends decrease of instinctual in his day, Joke recognizes human tours more than anything, and also the persons with Joke problems.Factors of making Jokes beside to laugh i.e. its base including special language that's different in respect to types of Joke, proverbs, idioms terms and expressions, using types of state and intellectual and talk decorations like blame like appraise, similarities, expressions, authorized, describing, proverbs, accent and folk uses and setting aside two unsuitable things causes laughing, also goal of Joke is using suitable combinations with position and adaptive with time for respecting people personality who have not been played during many years in field of politics etc.
    Keywords: Joke, Joke, speeching, language, tools, cases, content