فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 12 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید احمد حسینی کازرونی، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 11-28
    شعر امروز، در مسیر انقلاب اسلامی گویاترین نمود در هستی امروزین ما و در عین حال نشان قدرت و شایستگی های ذهنی آن در عرصه ادبیات جامعه است. تنوع در شکل و محتوای هر چهار مقطع تاریخی، یعنی، زمان نضج گیری انقلاب، پس از آن جنگ و شعر پس از جنگ، پژواک اندیشه های ملون این نسل پویاست. در نگاه به روند رو به پیش، به ارزش هایی می رسیم که قادر است شعر معاصر را سرانجام از فضای موجود و چند تکه گذشته، به فضای والای تعلیمی- اخلاقی و بس گسترده تر و یگانه تری که سزاوار آن است بکشاند. چنان که بر کل فرهنگ ما نیز مسلط شود و بتواند با پیش آهنگان تمدن بشری، راه حفظ و حراست از اعتلای حق و شان آدمی را بپیماید. بررسی بن مایه های اندیشه ی شعر پس از انقلاب اسلامی که همگی منشا اخلاقی- تعلیمی و مذهبی دارند مد نظر این پژوهش است.
    کلیدواژگان: شعر پس از انقلاب، مضامین تعلیمی، اخلاقی، نوآوری در اندیشه
  • سیده پرنیان دریاباری، جلیل تجلیل صفحات 29-44
    نورالدین محمد ظهوری ترشیزی در قریه جمند ترشیز از توابع خراسان در حدود سال 944 ق دیده به جهان گشود و پس از رشد و نمو و کسب فضائل و آموختن هنر شاعری در ایام جوانی به دارالعباده یزد رفت و آنجا ندیم و همنشین وحشی بافقی گردید. بعد از مدتی راه شیراز را در پیش گرفت و در آن شهر نزد درویش حسین به کتابت مشغول گشت و سرانجام پس از هفت سال مصاحبت با درویش حسین در سال 988 ق به هند رحل عزیمت افکند، ابتدا در احمدنگر هند با مولانا ملک قمی آشنا شد. در این شهر نظام شاهیان از جمله مرتضی نظام شاه و برهان نظام شاه مربی و حامی او گردیدند و وی را در طبع آزمایی و خلق آثار هنری و تعلیمی یاری نمودند. پس از پانزده سال سکونت در احمدنگر، ظهوری ترشیزی در پی ملک قمی رهسپار بیجاپور گشت و در کنف حمایت ابراهیم عادل شاه ثانی در آمد. وی در این عهد به مقام ملک الشعرایی دست یافت. ظهوری ترشیزی بالغ بر بیست سال از الطاف و مراحم ابراهیم عادل شاه برخوردار گردید و قسمت عمده ای از کلیات آثار ادبی و تعلیمی خود را در بیجاپور فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ظهوری ترشیزی، احمدنگر، بیجاپور، عادل شاه ثانی
  • ماه نظری صفحات 45-64
    زیباترین وبزرگ ترین جلوه فرهنگی ما،دردوران پرتلاطم تاریخی ایران،آثاربا شکوه ادب فارسی است که تمام جنبه های تاریخی،فرهنگی،اجتماعی،روان شناسی،زیبایی شناسی و... رادرخودمنعکس کرده است.به پاس ارزشمندی این گهرهای پربها باید ظرایف وطرایف ادبی را با دقت بررسی کرد تاغث وسمین،ازهم بازشناخته شودزیرا ادب امروز، تداوم منطقی ادب پیشین است و معرفت به انواع ادبی، تاریخ ادبیات، آرایه شناسی، سبک شناسی، عرفان، تاریخ زبان، دستور، عروض و قافیه، ردیف و... هرکدام به نحوی راهی برای شناخت بهترآثار ادبی ارائه می کند.کلام موزون ازموضوعات مورد علاقه مردم است که وجود پاره ای ازسروده ها وگفته های آهنگین از روزگاران پیش از اسلام مصداق این مدعاست و محک زدن کلام مخیل از زمانی آغاز شد که علمی، یا فنی به عنوان عروض و قافیه ابداع گردید در این مقاله، شناخت بحورعروضی رایج، کم کاربرد و نامانوس سبک عراقی مد نظر قرار گرفته و نمونه های آماری انواع آن در دیوان شاعران مشهورسده هفتم و اوایل سده هشتم هجری، بخصوص بررسی اوزان نا مانوس وکم کاربرد در بحرهای مختلف که شاعران هنرمند ما با زیبایی از این گونه اوزان بهره مند شده اند مورد ارزیابی واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: شعرفارسی، بحورعروضی، تاریخ فرهنگ، سده های هفتم و هشتم
  • زهرا سلیمانی صفحات 65-83
    بسیاری از آثار نویسندگان و شعرای فارسی زبان در طول تاریخ، متاثر از زبان دین و کتاب آسمانی (قرآن کریم) بوده است. ادبای ایرانی در شعر و نثر تعلیمی از زبان و فرهنگ عربی بسیار سود جسته اند و به طور مثال در گفتار خود از صناعات ادبی همچون ارسال المثل (= تمثیل)، اقتباس و یا حتی تلمیح از امثال عربی در تبیین، تفهیم و آموزش پیام خویش بسیاربهره برده اند چنان که عبارات حکیمانه عربی در متن شاه کارهای زبان فارسی نظیر گلستان سعدی، مثنوی مولوی و... اثرگذاری قابل تامل فرهنگ عربی را بر ادبیات تعلیمی فارسی به خوبی نشان می دهد و از آنجا که ادبیات تطبیقی به بحث و بررسی تاثیرگذاری آثار ادبی ملل مختلف می پردازد، از انعکاس ها و بازتاب های ادبیات یک ملت در ادبیات سایر ملت ها سخن می گوید. بدیهی است که کوشش هایی از این دست اگرچه کم شمار نیستند اما هم چنان در اقیانوس بی کران ادبیات ملل، شایسته توجه و اهتمامی بیش از پیش اند. نظر به این مهم در این جستار، سعی شده است با نگاهی اجمالی به عرصه ادبیات تعلیمی فارسی نمونه ای، از بازتاب حکم و امثال عربی در ادبیات پارسی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، مثل عربی، ادبیات تعلیمی، تمثیل، ارسال المثل
  • ابراهیم ابراهیم تبار صفحات 85-105
    بی شک جلال الدین محمد مولوی یکی از پرمایه ترین گویندگان ایرانی است. شهرت او به کتاب عظیم الشان مثنوی است؛ و اطلاعات کم نظیر مولوی در این اثر موج می زند. درباره این اثر بی مانند، آثار زیادی به چاپ رسیده است؛ اما به دلیل حجم مطالب و موضوعات متنوع، هنوز جای خالی تحقیقات احساس می شود. یکی از موضوعات قابل بحث، جلوه های تصاویر بیانی در دیباچه های مثنوی است که عرصه تبلور اندیشه های تعلیمی مولاناست. به تعبیر دیگر، مولانا از گونه های بیانی نه به قصد تزیین کلام، بلکه برای تفهیم و تعلیم مطالب آسمانی و روحانی با زبان رمز به سالکان طریقت بهره های فراوان برده است. با توجه به گستردگی حوزه تخیل شاعر، و بهره وری از تصاویر در مثنوی، می توان به دو گونه استعاره و تشبیه اشاره نمود که بیش از سایر عناصر بیانی، در خدمت تعلیمات حقایق الهی قرار گرفته است این پژوهش بر آن است تا زمینه های تعلیمی تصاویر بیانی را در دیباچه شش گانه مثنوی بررسی نماید.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، تشبیه، استعاره، تعلیمی
  • محمد کاظم حق شناس صفحات 107-123
    در این پژوهش در پی آنیم که جایگاه، اهمیت و نحوه ی کاربرد واژه ی «شب» را از نگاه سهراب سپهری این شاعر انزواطلب و نقاش گوشه گیر، بررسی کنیم.
    نگارنده پس از مطالعه و بررسی زندگی و شرح احوال و آثار این شاعر نقاش به این نتیجه رسید که عوامل مختلفی اعم از روحی و روانی در دوران کودکی و سیاسی اجتماعی در دوراه جوانی و دانشجویی که مصادف با سال های استبداد و خفقان رضاخانی و 28 مرداد 1332 بود، در شکل گیری شخصیت و اندیشه ی سهراب و برداشت ها و تعبیرهایش به خصوص در بیان تعلیمی و غنایی واژه ی «شب» نقش به سزایی داشته است. ترس از لولوی دوران کودکی و ترس از سیاهی شب که خود برایش لولوی سرگردان می شود و در اشعارش حضور پیدا می کند. یا فضای تاریک و سیاه ظلم و خفقان جامه ی عصر او که سپهری آن را با تعبیر «شب» و با زبانی نمادین و رمزی به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: شعر، سپهری، شب، تاریکی، استبدا
  • غلام عباس نفیسی صفحات 123-136
    تاجیکستان، پاره ای از تن خراسان بزرگ است، همان خراسانی که روزگاری زادگاه بزرگان علم و ادب ایران زمین بوده است، بزرگانی چون رودکی، ناصرخسرو، مولوی، و... اکنون مدت هاست که از اصل خود جدا افتاده است. با وجود همه ی سختی هایی که در قرون معاصر تحمل کرده است، هنوز در شعر مردم این سامان، آثار تعلیم به سبک شاعران گذشته وجود دارد، همچنین آثار غنایی بی شماری نیز زینت بخش کتاب خانه های این دیار است. در این مقاله سعی شده است تا تعلیم و تربیت در شعر معاصر این سرزمین مورد بررسی قرار گیرد و میزان رشد و بالندگی شعر معاصر تاجیکی با مروری بر شعر شاعران مطرح این سرزمین مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، تاجیکستان، شعرتعلیمی، شعر غنایی
  • فاطمه پورجعفری، حسن شهابی صفحات 137-152
    هدف ادبیات تعلیمی اصلاح اخلاقیات، پرورش اندیشه ها و رشد افکار جامعه، برای رسیدن به خوش بختی است. یکی از مفاهیمی که اغلب در ارتباط با مطالعات تعلیمی و همسو با آن مطرح می شود، مساله تعهد شاعر (Commitment) و رسالت شعر است که خود به عنوان پاره ای از پیکرجامعه شناسی ادبیات به شمار می رود. در این میان، گاهی برخی شعرا از سوی هنرمندان هم عصر خود، متهم به دوری گزینی از اجتماع وعدم تعهد شده اند و این امر، آنها را هدف انتقادهای تند و تیزی از سوی منتقدین قرار داده است. مقاله حاضر، به دنبال یافتن ابعاد اجتماعی و مصادیق تعلیمی در اشعار سپهری با ارایه شواهدی از آثار وی می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق، گویای این واقعیت است که سپهری شاعری فاقد تعهد نبوده و بر احوال مردم روزگار و مشکلات جوامع آنان آگاهی داشته و در جستجوی یافتن راه هایی برای رفع دردها و کمبودهای ایشان نیز بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، ادبیات تعهد، سهراب سپهری
  • مرجان علی اکبرزاده صفحات 153-169
    می دانیم سیطره هفتاد ساله ی روسیه بر تاجیکستان، ادبیات شوروی سابق - تاجیک را رقم زده است، که به آن ادبیات رئالیسم سوسیالیستی گویند. ادبیات معاصر آن دیار از محدوده انقلاب اکتبر 1917م در روسیه قابل بررسی است (البته این انقلاب در تاجیکستان با انقلاب خلقی بخارا در 1920م شکل گرفته). در مقاله حاضر، یکی از درون مایه های تعلیمی و غنایی شعر معاصر تاجیکستان یعنی روسیه ستایی و روسیه پرستی در دوره رئالیسم سوسیالیستی، نیز، روسیه گریزی و روسیه ستیزی در هنگامه کم رنگ شدن رئالیسم سوسیالیستی و سرانجام پس از فروپاشی شوروی سابق و استقلال تاجیکستان(1991م) مورد ارزیابی قرار گرفته است. در واقع تقابل این دو رویکرد کاملا متناقض در شعر امروز تاجیکستان- که پیامد دگرگونی های سیاسی و اجتماعی است - بنیان پژوهش پیش روی، به شمار می رود. موضوع مورد نظر در متن مقاله به مدد شواهد مثال های برجسته از شاعران تاجیک، قبل و بعد از تسلط روسیه، بررسی و کنکاش شده است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر تاجیکستان، روسیه
  • فریده محسنی هنجنی صفحات 169-186
    عشق در وجود سعدی به گونه ای ریشه دوانده که تمامی ابعاد وجودش را تحت تاثیر قرار داده است. از نظر اوانسان با عشق، این ودیعه الهی، پا به عرصه جهان می گذارد و به واسطه ی آن از سایر موجودات ممتاز می گردد. این عشق با تجربه ازلی دیدار با زیبایی مطلق در جهان مادی به عشقی حسی بدل می شود. سعدی این عشق را پایگاه و تکیه گاه مسائل انسانی وبه تعبیر دیگر زندگی ساز می داند. اما این عشق حسی با تمام ویژگی هایش انسان را راضی نمی کند و دغدغه جاودانگی و نامیرایی انسان از یک سو و قدسی و ازلی بودن عشق از سوی دیگر موجب می شود این دو باهم سیری رو به کمال را آغاز کنند و با پیوستن به کمال زیبایی و خیر محض، جاویدان و نامیرا شوند. تبیین و تحلیل و طبقه بندی این مقولات، همراه نمونه هایی از آثار سعدی، هدفی است که نگارنده از ارائه این مقاله پی می گیرد.
    کلیدواژگان: سعدی، عشق، انسان، زندگی، ادبیات غنایی
|
  • Sayyed Ahmad Hosseini Kazerouni, Mohammad Reza Kamali Baniani Pages 11-28
    Since the Islamic Revolution transformed society in the form of government And its selection is Beliefs, around the polar axis of the new thinking of moral values - educational, spiritual and material has been around. The culture and rituals arising from this request, the various forms of poetry can be crystallized. Poetry Today, the most telling in our modern existence, and yet the mental strength and competence in the field of literature is. Diversity in form and content of each historical period, ie, time Nzbj Revolution, after the war and postwar poetry, thoughts echo Mellon this dynamic generation. I look forward to the process, the values of contemporary poetry eventually reached that is capable of existing space And the last piece, the sublime atmosphere of education - Moral and much broader and more unique is that it deserved a draw. So that our whole culture is dominant and a song with the preservation of human civilization and to promote their follow man. I thought Ben's review even after the Islamic Revolution that the source of all morality - and religious education are considered in this study.
    Keywords: poetry After the revolution, educational themes, ethical, innovative ideas
  • Jalil Tajlil, Seyedeh Parnian Daryabari Pages 29-44
    Nooredin Mohammad Zuhuri Torshizi was born in Jomand Torshiz village which is a region of Khorasan in about 944. And after growing up and acquiring virtues. He Learned poetry art when he was young and then he went to darolebadeh in Yazd and then he had companionship with Wahshi Bafghi. After a while he went to Shiraz, and there he was occopied writing by darvish Hosain. Then after seven years of his companionship with Darvish Hosain in 988. he imagreated to indea. First he met Moulana malek Ghomi in ahmadnegar. In this city nezamshahiyan such as Morteza Nezamshah and borhan Nezamshah became his master and supporter. And assisted him with ability of poetry and creation of art and didactic works.And then after fifteen years residence in Ahmadnegar Zuhuri Torshizi followed Malek Ghomi to bijapur. He was supported by Ebrahim Adelshah. At this time he achived a poet Laureate.About twenty years zuhuri Torshizi had the kindness and boon of Ebrahim Adelshah. He wrote the majer part of his literary and didactic works in bijapur.
    Keywords: Zuhuri torshizi, Ahmadnegar, Bijapur, Adelshah saani
  • Mah Nazari Pages 45-64
    The most exquisite and the greatest manifestations of our culture in our turbulent historical periods are the magnificent works in Persian literature reflecting all historical, cultural, social. psychological, aesthetic, and other aspects. To appreciate the value of these invaluable gems, we must scrutinize over the delicate and witty points and distinguish between the good well as bad aspects because our contemporary literature is the logical continuation of the past literature. In this regard, knowledge of different genres, history of literature, prosody, stylistics, mysticism, history of language, grammar, rhyme and rhythm, Radif, etc each provides a way for better understanding of literary works. Rhythmical language is an appealing subject for people, and some verses and musical statements remained from the time before Islam is an evidence of this. The evaluation of image laden language initiated from the time that a science or a craft entitled rhyme and rhythm was introduced. This article attempts to find a method for understanding the prevalent as well as obsolete meters, and it provides statistical samples form various poetic in the works of the seventh and the beginning of the eighth century famous poets.
    Keywords: Persianpoem, meter rhythm, Culture history, century
  • Zahra Soleymani Pages 65-83
    The value trace of Persian writers and poets constantly influenced by religion, language, their holy book and the Koran in throughout history. Iranian literary poetry and prose in the Arabic language and culture are much benefited in the form of industries such as proverbs and allegorical is adapted. This example indicate in the great works of Saadi and Rumi. In this paper has tried to find a sample of these effects.
    Keywords: persion poem, arabic proverb, edifying litrature, analogy, tales, proverbs
  • E.Ebrahimtabar Pages 85-105
    There is no doubt that Jalaled in Mohammad Molvavi is one of the most famous Persian poets. He is well known for his great book "Masnavi". So much was written about this book but because of the variety of topics and subjects there is still more to say. One of these points of discussion is images of expression in the introduction of Masnavi which reflect Molana’s didactic views. Molavi used these expressions to talk about moral and religious issues in a clever way. These images are so vast; there fore, only two of them simile and metaphor are used a lot and will be discussed here.
    Keywords: Molavi, Masnavi, Simile, Metaphor, didactic
  • Umar Safar, Mohammad Kazem Haghshenas Pages 107-123
    We, in this research, look for considering the position, importance and the method of applying “Night” word from the viewpoint of Sohrab Sepehri, the isolationist poet and reclusive painter.After studying and considering the life and history and the works of this painter poet, the writer concluded that different factors such as mental and spiritual factors in childhood days and political-social factors in young days and in university days, which coincide with Rezakhan despotism and palpitation years and 28th in Mordad in 1332, had a good role in forming his personality and thought and his interpretation especially in explaining “Night” key word. There are the fear of a bugbear in childhood days and fear of the night darkness, which itself is a wandering bugbear for him, or the dark and black space of oppression and palpitation in his era, which Sepehri shows in “Night” interpretation and in symbolic and mysterious language, in his poems.The result of his travelling to and touring in the East and West of the world, after this era, and his familiarity with the cultures, religions and west knowledge and modern and western art and poem is, for him, in order to arrive in a kind of personal knowledge and isolationism and reclusiveness which he takes refuge in himself. After that, “Night” will be great and valuable for him, so that he looks for the water of life in the dark night and, like Hafiz, becomes a Ghadr night in which looks for his own “intellectual draft”.
    Keywords: poem, Sepehri, night, darkness, despotism
  • Gh.Abbas Nafisi Pages 123-136
    Takikestan is a part of great Khorasan. Khorasan was birth place of grate men of science and literature of Iran, such as Rodaki, Naser Khosro and Roomi, and now separate from the principal, despite of all the hardship they endure the contemporary centuries, people still organize poem, teaching classic poem style and also lyrics, this article has attempted to examine the contemporary poetry of Takikestan and overview of development of contemporary poem and poetry of this land considered.
    Keywords: contemporary word, Tajikestan, educational poem, lyrics poem
  • Fatemeh Pourjafari, Hasan Shahabi Pages 137-152
    The study of the pedagogic aspects of the literary works deals with the text’s attempt to convey moral teachings with the aim of social reformation. One of the most frequently concepts in this field is “literature of commitment”, which emphasizes the necessity of social engagement on the part of the writer. According to this view, the poet’s duty is to reflect the shortcomings of the society and the world in general. However, it frequently happens that the followers of this view towards literature accuse some poets of being indifferent towards the social problems. Sohrab Sepehri, the modern Iranian poet, has been accused by many critics of being an isolated mystic and not a committed poet. This article aims to find some evidences in Sepehri’s poems, which would approve the idea that he was not ignorant of the social issues of his environment and had even some suggestions to solve these problems.
    Keywords: Pedagogic literature, literature of commitment, Sohrab Sepehri
  • Marjan Aliakbarzadeh Pages 153-169
    Soviet 's 70 years domination upon Tajikistan has figured the Soviet-Tajik literature which is entitled socialistic-realism literature respectively. Contemporary literature of the above-mentioned era from the period of 1917 October revolution in Russia can be reviewed. (of course the above-said revolution has been shaped by 1920 Bokhara 's one as well). In this thesis we scrutinize one of the outlooks relating to Tajikistan contemporary poetry which means veneration and praise of Russia in socialistic-realistic era, enmity and contention with Russia in the uproar of fading of socialistic-realism and eventually pro collapse of Soviet Union and Tajikistan independence in 1991. The basic realm of the thesis is considered to evaluate the contrast of the two incompatible approaches on Tajikistan contemporary poetry which is the outcome of social-political variations. The desired subject matter of the text is evaluated by examples related to Tajik poets pro and pre domination of Russia.
    Keywords: contemporary verses, Tajikistan, Russia
  • Mohseni Hanjani Farideh Pages 169-186
    Saadi’s existence is full of love and the entire aspects of his existence have been affected. To his opinion, a human being who has born with this divine trust and have been excellent by this from the others. This love has been changed to a sensational love with eternal experience of visit with the absolute beauty in physical world. This love has been known the base of human affairs and the other word is life making by Saadi. But this sensational love doesnt fulfill human's needs with all features and eternity worry of human from one side and being eternal of love from the other side causes that these two begin a path to the perfection and have been eternal with joining to the beauty perfection and sheer welfare. Accounting for, analyzing and classifying of this subjects together with samples of Saadi works is a goal of writer who has for presenting of this paper.
    Keywords: Saadi, Love, Life, Human, Lyrical Literature