فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 13 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید احمد حسینی کازرونی، اسماعیل عبدی مکوند صفحات 11-30
    مرگ و مرگ اختیاری از مبانی عمیق عرفان و ادب تعلیمی است. مولانا نگاهش به مرگ از نوع نگاه سنایی است. اما ظرافت ها و باریک اندیشی های مولانا و اشاراتی از آیین بودایی و یونانی و ایران باستان، به نگاه مولانا لطافت و معنویتی خاص عطا فرموده است. این مقاله برآن است تا با روش تحلیلی توصیفی نگرش مولانا را نسبت به مرگ به طوراعم، و به مرگ ارادی به طور اخص، باز نماید؛ و نشان دهد که مولانا چگونگی تجلی از مرگ را در ترکیباتی از قبیل: «افشارش مرگ، بحر بی پایان مرگ، بیخ مرگ، تب مرگ، تلخی مرگ، جان مرگ اندیش، خدنگ مرگ، خمار مرگ، دود مرگ، سراب مرگ، شراب مرگ، شربت مرگ، گردن مرگ، مرغ مرگ اندیش و...» در اشعارش نمایان ساخته تا بتواند با آرامش قلبی، جلوه های وصال حق را ارائه نماید.
    کلیدواژگان: مولانا، مرگ، مرگ اختیاری، ادبیات تعلیمی
  • منا احمدی، احمد خاتمی صفحات 31-44
    ادب غنایی، یکی از موثرترین و پرمخاطب ترین انواع ادبی در زبان فارسی است. قدمت وگستردگی آن به گونه ای است که شاید نتوان هیچ متن ادبی را یافت که به نوعی با ادبیات غنایی آمیخته نباشد. پژوهش حاضر، بر آن است به این پرسش پاسخ بدهد که آیا ادب غنایی ریشه در ادبیات پیش از اسلام دارد؟ واگر چنین است، میزان و نوع بهره گیری متون غنایی از ادبیات پیش از اسلام چگونه و به چه میزان بوده است؟ برای دست یابی به پاسخی علمی، نخست تاریخچه تلفیق شعر و موسیقی وپیشینه ترانه سرایی درایران باستان، از رهگذر کاوش در سنت شفاهی ادبیات – یعنی خسروانیات، فهلویات و موضوعات مطرح شده در این نوع از شعر – بررسی و سپس با تامل در دو منظومه ویس و رامین فخرالدین اسعدگرگانی وخسرو و شیرین نظامی گنجوی، میزان تاثیر ادبیات پیش از اسلام، در روند تکامل تدریجی ادبیات غنایی فارسی، نشان داده می شود
    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، ویس و رامین، ادبیات غنایی، فهلویات، خسروانیات
  • عباس کی منش صفحات 45-64
    موضوع مطروحه تعلیمی فوق ماخوذ است از کلام انسان ساز پیغمبر اکرم(ص)، آنگاه که از جنگ کفار بازگشت و فرمود که «ما از جهاد اصغر به جهاد اکبر می رویم». کلام آن حضرت را سنایی غزنوی در بیتی در دیوان بدین صورت به نظم کشیده است:بمیر ای دوست پیش از مرگ اگر می زندگی خواهیکه ادریس از چنین مردن بهشتی گشت پیش از ما مراد از «مرگ پیش از مرگ» کشتن نفس اماره است که سنایی بعد از تغییر احوال در دوران آشفتگی و سیر و سلوک بدان اعتقاد یافته است.
    پیشوای پرهیزگاران عالم اسلام – علی(ع)- آنگاه که فرق مبارکش شکافته شد فرمود: «فزت و رب الکعبه، سوگند به خدای کعبه که رستگار شدم». و عرفای اسلامی نیز تحت تاثیر پیشوای خود غالبا جهاد با نفس را برگزیده اند.
    نگارنده این سطور آنچه را که درباره مرگ اضطراری و انواع مرگ اختیاری در برخی از کتب عرفانی دستیاب خود در مطالعه آورده با عنوان «مرگ پیش از مرگ» در این گفتار مطرح نموده است.
    کلیدواژگان: مرگ پیش از مرگ، مرگ اضطراری، مرگ اختیاری، جهاد اصغر، جهاد اکبر
  • راضیه فولادی سپهر، علی محمد موذنی صفحات 65-82
    مقاله حاضر در جستجوی ارائه نوعی الهام و بینش ذوقی در مورد انسان و هستی و مجسم نمودن این احساس برای مخاطب است؛ و بیان این که نوعی پیوند و هم نوایی بین هنرهای زیبا و عرفان وجود دارد. اگرچه در این گفتار از میان هنرها، خوش نویسی و موسیقی که همواره پیوند دیرینه ای با معرفت و ادبیات عرفانی داشته برگزیده شده اند؛ لیکن می توان این نگرش را در سایر رشته های هنری نیز گسترش داد. زیرا همان گونه که هدف نهایی هر هنری رسیدن به کمال، وحدت و انسجام و یگانگی است، در عرفان نیز شاهدیم که هدف غایی سیر و سلوک در وادی طریقت وصال به مبدا و فنای کثرت وجودی در وحدت ذات حضرت حق است.
    کلیدواژگان: عرفان، نی، موسیقی، خوش نویسی، قلم
  • سهیلا ذوقی، احمد ذاکری صفحات 83-98
    سایه سیاه و سنگین مرگ، این دغدغه همیشگی ذهن بشر، همگام با زندگی همواره با انسان بوده و این راز مخوف پیوسته ذهن او را به خود مشغول داشته است. بشر راه های بسیاری را برای مقابله با مرگ یا فرار از آن آزموده ولی راه به جایی نبرده، لذا تلخی حضورش را پذیرفته و بدان تن داده است. با قبول واقعیت مرگ، هر ملتی به فکر افتاد تا این بخش از زندگی را بنا بر مذهب و فرهنگ و سنت خویش با آداب خاصی پاس دارد. رفتگان را بزرگ بشمارد و خود را در برابرش آماده کند. شاید وصیت کردن، نمایش آمادگی در برابر مرگ باشد. در این مقاله سعی شده تا حد امکان به آداب سوگواری در چند اثر حماسی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مرگ، آیین کفن و دفن، سوگواری، فرهنگ تعلیمی، ادبیات حماسی
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 99-120
    منظومه های غنایی از جمله مهم ترین و دراز آهنگ ترین و پرمخاطب ترین گونه های ادبی به شمار می آید. با وجود آن که موضوع اصلی این قبیل آثار، عشق و مضامین عاشقانه است ولیکن به دلیل ساختار، انواع معانی شعر فارسی همچون مدح، وصف، پند و اندرز، مضامین دینی و اخلاقی، مناجات و... را در خود جمع کرده است. یکی از مضامین پربسامد که در بسیاری از این منظومه ها مطرح گردیده و به ویژه آغازگر بسیاری از این منظومه های غنایی است، مضمون بسم الله الرحمن الرحیم است. این پژوهش سعی دارد با توجه به شهرت و کثرت استعمال این عبارت شریف قرآنی در آثار سخنوران و سرایندگان زبان فارسی به جهت تیمن، تبرک، استعانت و نظایر آن، منظومه های گوناگونی را که با این عبارت آغاز می گردد معرفی نماید
    کلیدواژگان: شعر فارسی، ادبیات غنایی، منظومه ها، قرآن، بسمله
  • مریم رضابیگی، علی سلیمی صفحات 121-136
    با وجود این که شاه نامه فردوسی سراسر رزم و بزم و جوشش است، اما اشارات تعلیمی فراوانی، پیرامون عبرت گرفتن از دنیا در آن وجود دارد. این شاه کار سترگ، در قالب توصیف زندگانی شهریاران و پهلوانان، زیباترین و آموزنده ترین وصف ها را درباره مرگ و زندگانی بیان نموده است. این کتاب، از سر تا به بن، نفس گرم حکیمی را با خود دارد که با هنرمندی تمام، خردورزی ایرانیان را با باورهای اسلامی پیوند زده، ترکیبی متوازن از اندیشه های انسانی در امر تعلیم و تربیت خلق نموده است. در جای جای این اثر جاودان، شکوفایی و سپس پرپر شدن زندگی پادشاهان با دیده عبرت نگریسته شده است. حکیم توس، در لابلای شرح حال آنها، خوشی ها را با نا کامی ها در هم آمیخته است و از آنجا که نگرش او ملهم از بینش دینی است، مرگ برای او به منزله نردبان انتقال از جهان فانی به سرای باقی است. علاوه بر این، نگاه او به دنیا، به منزله دار مکافات، از ویژگی های بارز اندیشه حاکم بر شاه نامه است و غالب قهرمانان او، در همین دنیا به سزای کردار خویش می رسند.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاه نامه، خردورزی ایرانیان، آموزه های تعلیمی، باورهای دینی
  • جمال احمدی صفحات 137-158
    سید عبدالرحیم مولوی(1882- 1806 م) یکی از بزرگ ترین عالمان و عارفان کرد در سده نوزدهم میلادی است. او نه فقط عالم و عارف، بلکه شاعری چیره دست و توانا است که به زبآن های فارسی، عربی، کردی سورانی و اورامی شعر می سرود. آثاری که از او به جای مانده گویای آن است که مولوی کرد نه تنها در تفسیر و حدیث و شعر و کتابت از مقام والایی برخوردار است، بلکه به حق می توان او را یکی از متکلمان برجسته به شمار آورد. سه اثر تعلیمی: فوائح (= به فارسی)، الفضیله(= به عربی) و عقیده مرضیه(= به کردی سورانی) در قالب نظم، دقیق ترین و لطیف ترین مباحث کلامی را تشریح و تبیین کرده است.
    نگارنده در این مقاله، قصد دارد به یکی از جنجالی ترین مبحث از مباحث علم کلام، از منظر مولوی بپردازد. درباره جبر و اختیار پژوهش های فراوانی شده است و از دیدگاه های گوناگون به آن نظر شده است؛ اما به نظر می رسد نگاه مولوی با نگاه دیگران تفاوت هایی داشته باشد. از این رو نتیجه ای که از این پژوهش که به روش تحلیلی انجام شده، گرفته می شود این است که با توجه به تعریف قضا و قدر از نظر مولوی و پرداختی که به مساله داده است، انسان در انجام افعالی که منجر به ثواب و عقاب باشد کاملا مختار است.
    کلیدواژگان: قضا و قدر، جبر و اختیار، مولوی کرد، افعال انسان، اشعری
  • مصطفی خدایاری صفحات 159-176
    شاه نامه بی تردید یکی از آثار گران سنگ ادب پارسی و در ردیف بزرگ ترین تراویده های ذهنی بشری، در قالب حماسه است. ستایش خرد در شاه نامه، چشمگیر است، چنانچه واژگان خرد، خردمندی، مفاهیم وتبعات معنایی آن را از شاه نامه بسترند با کالبدی بی جان روبرو خواهیم شد.
    هر محقق شاه نامه شناسی، زوایا و خبایای شاه نامه را عمیقا کنکاش کند، در می یابد که همواره خرد تعلیمی، با معنویت ودین مداری هم آغوش است، از این رو در دیدگاه او، خردگرایی منهای دین مداری نکوهیده است. در این جستار، نگارنده با رویکردی تعلیمی، نخست به مفاهیم خردگرایی تعلیمی، تبعات و پیامدهای آن در شاه نامه پرداخته،آنگاه نشان داده است عنصر خرد و مفاهیم معنوی دیگر،همچون دین مداری و دانایی، در دستگاه اندیشه شاعر ازچه ژرفای معنایی تعلیمی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فردوسی، خردگرایی تعلیمی، دین مداری، دانایی
  • شیما فرجی فر، هادی خدیور صفحات 177-192
    ناز و نیاز یکی از مضمون های غنایی متداول در غزلیات عاشقانه و عارفانه ادبیات فارسی است و شاعران و عارفان هر یک به نوع خویش این مضمون را در اشعار به کار گرفته اند. اساس روابط در اشعار عاشقانه و عارفانه بر پایه عشق استوار شده و معشوق اهل ناز و عاشق پر از حس نیاز است. در تمامی این روابط، زمانی که معشوق روی به ناز می آورد، طرف مقابل یعنی عاشق نیز خریدار ناز شده و احساس نیازمندی در او نمایان می گردد. سبب اصلی ناز معشوق نهفته در زیبایی خود اوست و منشا نیاز در عاشق بیش از همه وابسته به ناز معشوق است. در این مقاله بررسی توامان ناز و نیاز در اشعار سنایی به عنوان شاعری عارف، حافظ به عنوان شاعری عاشقانه عارفانه گو و وحشی عاشقانه سرا در نوع خود جالب توجه است و نگارندگان می کوشند به سوالاتی از این دست پاسخ دهند: ناز و نیاز عاشقانه چیست؟ ناز و نیاز عارفانه چیست؟ ناز و نیاز عاشقانه چه وجوه اشتراک و افتراقی با ناز و نیاز عارفانه دارد؟ نیز انواع ناز و نیاز مورد مداقه واقع می شود.
    کلیدواژگان: ناز، نیاز، سنایی، حافظ، وحشی بافقی
|
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni, Esmaeil Abdimakvand Pages 11-30
    Difference between natural death and a mystic death is one of the basic fundamental arguments of mysticism. Moulana’s view of death is basically the same as Sanaiee’s. But Moulana’s view with his particular nuances and narrations mixed with hints of influences from Buddhist, Greek and Persian perspective on death gives a delicate and spiritual meaning to his brand of mysticism and Sufism. This article in an analytical-expressive style will attempt to explain the views of Molana about death in general and in particular mystic death. Moulana uses complex expression such as: Agony of Death, Boundless Sea of death, Root of death, Death fever, Bitterness of death, life in anticipation of death, Arrow of death, intoxication of death, smoke of death, Illusion of death, Wine of death, sweet juice of death, Neck of death and Death anticipatory bird and
    Keywords: Moulana, Death, Death Optional, Didactic Literature
  • M. Ahmadi, Ahmad Khatami Pages 31-44
    Lyric literature is one of the most effective literary types of Persian language ancientness and its extent is such that it can not be found in any literary text that isnot mixed with the lyrical literature. The present study is to answer two questions, whether the roots of lyric literature found in the literature before Islam or not? if the answer is positive how is the amount and kind of enjoying the lyrical content of pre-Islamic literature? To achieve a scientific answer, the first history of ancient Iran poems combining music explored through oral tradition of literature - khosravanyat, fahlavyat and issues raised in this kind of poetry - study and then with consideration in “Vis and Ramin” Fakhruddin Asd Gorgani and “Khosrow and Shirin” Nezami, the amount effectiveness of pre-Islamic Persian poet literature in the process evolution of lyric literature is shown.
    Keywords: Khosrow, Shirin, Vis, Ramin, Lyric literature, Fahlavyat, Khosravanyat
  • Abbas Kaymanesh Pages 45-64
    This subject has derived from the man-mad word of Islam prophet (PBUH) when he had come back from infidels told that: ‘’ we went from little jihad to a bigger jihad’’. His words has changed to poetry that Sanaee Ghaznavi said that as poetry: بمیر ای دوست پیش از مرگ اگر می زندگی خواهی که ادریس از چنین مـردن بهشـتی گشت پیش از ما The meaning of ‘’death before death’’ is killing sensuality at human that Sanaee has been believed to it after his turmoil period. The leader of Islam world’s virtues ‘’Ali (PBUH) ’’ when his head wounded said that ‘’ Swear to Ka’abe’s God that I’m blessed’’. Majority of Islamic mystics with influence of their leader has selected jihad with self or ego, which some of them has studied in this article. After Sanaee many of Islamic mystics include Attar and follow him Jalal ed din Mohumad Mulavi and many others had mentioned long speech for interpretation of ‘’death before death’’ same as prophet (PBUH) and Imam Ali (PBUH), in their books. The researcher of this article has studied about exigency death and different kinds of death in many mystics books as ‘’death before death’’.
    Keywords: death, death, exigency death, optional death, diminutive jihad, extensive jihad
  • Raziye Foulladi Sepehr, Ali Mohammad Moazeni Pages 65-82
    Tise article is looking for giving a kind of inspiration and connected insight about human and the world an incarnate this sensation for speaker. And saying that there is a kind of relationship and harmong between beauty arts and knowledge. Although, In this opportunity, between these art, Calligraphy and Music that have always connected with wisdom and knowledge litterature, have been selected, but we can develop this observation in other artistic ranges because jast as extrem aim of any art is arriving at ideal unity and solitary state, we know that the last purpose of behaviour in the way to succeed in origin and disappearance of quantity of existence, is in unity of the Supreme Being.
    Keywords: calligraphy, music, pen., pipe, theosophy
  • Soheila Zoghi, Dr.Ahmad Zakeri Pages 83-98
    The human is always accompanied by the black and heavy shade of the death, this mental disturbance of the human and put one's mind to this continuous terrible secret. The human is tested many ways to encounter. With the death or its escape of it, but he/ she come to nothing and then he/ she accepted the death bitterness and shoumitted to it. Every the nation with acceptation of the death reality to think appreciate this part of live base on the religion and culture and its tradition with specific custion, to bonor. The dead and self prepares encounter the death. Probably, preparation display against of the death be command by will. In this article is tried deal with to mourning custom in several epical works.
    Keywords: death, funeral ceremony, culture epic literature
  • A.R.Yalameha Pages 99-120
    Lyrical long poems are among the most important literary forms that usually attract a great deal of readers. Although, the main theme of these works includes love and romantic subjects, because of, structure, and meaning of Persian poetry such as eulogy, advice, moral and religious subjects, chanting etc….all have been collected in this literary form. One of the high frequency content In many of these long lyrical poems is the theme of In the name of Allah the Merciful and the Compassionate. This theme has been suggested, especially at the beginning of long lyrical poems. This paper attempts to study the use of this noble Quranic phrase in the works of the famous speakers and poets of the Persian language from point of view of consecration, the blessings, the help and the like, therefore, different long poems that begin with these words have been introduced.
    Keywords: persian poetry, lyrical literature, long poems, Quran, in the name of
  • Maryam Rezabeigi, Dr Ali Salimi Pages 121-136
    Ferdowsi’s Shahnameh is even though throughout the war and canvas cover, but there are lots of educational remarks, regarding taking lessons from the world. This great masterpiece, in describing the life of kings and heroes, has expressed the most beautiful and instructive about the life and death. This book, all over, is Hakim warm breath that with the entire artist, join Iranian reason rather with Islamic beliefs and has balanced combination of human thoughts about education. In place of this immortal work, prosperity, and then ending King's life have been seen with the lesson's approach, Tous Hakim, amidst the history of their, has been linked happiness’s to the failures. Because his attitude is inspired by deep religious insight, Death of his views is as a ladder for the transfer of house to mortal remains. Moreover, he looked to the world as meaningful rewards is distinguishing feature of the prevailing thoughts of the Shahnameh. Although this idea has been proposed in the Islamic beliefs, But Ferdowsi, Inspired by the wisdom of ancient Persia, it highlights this aspect of the criminal act, so that most of his champions in the world to reach their great deeds.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Iranian Wisdom, Educational instructions, religious beliefs of the Shahnameh
  • Dr. Jamal Ahmadi Pages 137-158
    Sayyed Abdorrahim Molavi(1806-1882 A.D) is one of the greatest kurd mystics and scholars in the nineteenth century A.D. He not only is a mystic and scholar but also is a skilful and capable poet of Persian, Arabic, Surani and Orami kurdish languages. According to the works left by him, Molavi is not only outstanding in commentary, Hadith, poem and writing, but also he fairly can be one of prominent theologians. There are three works as Fawaeh in Persian, Alfazila in Arabic and Aghida Almarziyh in surani Kurdish which have interpreted and explained the theologian analytics in verse in most precise and delicate manner.The writer in this essay tends to deal with one of the most tumultuous topics of discourse from Molavi’s point of view. While many researches have been done about compulsion and free choice with different ideas, it seems that all differ with that of Molavi’s. So the conclusion of this research which has been done analytically is that according to the definition of the divine decree from Molavi’s point of view, man is completely free to do what brings forth divine reward or punishment to him.
    Keywords: Divine decree, Compulsion, free choice, Molavi Kurd, Human deed, Ashari
  • Mostafa Khodayari Pages 159-176
    Shahnameh is undoubtedly among the best works of Persian literature and one of the greatest products of human mind, manifested in the genre of epic poem. The essence of this masterpiece is, in fact, wisdom and sagacity. Firdowsi, the great poet of Toos, is of the conviction that wisdom is the first creation and the masterpiece of God Almighty. The praise of wisdom is noteworthy in Shahnameh and removing such words as ‘wisdom’ and ‘sagacity’ from this colossal work will leave nothing but an empty shell. However, a scrutiny of various aspects of Shahnameh will reveal to any researcher that wisdom, in the eyes of Firdowsi, is part and parcel with religiosity, and sagacity of the impious is to be reprimanded. Therefore, the essence of the Iranian culture, as presented in Shahnameh, is an amalgamation of wisdom and religion.In the present study, the author has attempted to highlight the concept of wisdom and its consequences in Shahnameh, and also shed light on the proximity between wisdom and religion, as well as the profoundness of the phenomenon in Firdowsi’s system of thought.
    Keywords: Firdowsi, Didactic Rationalism, Religiosity, Sagacity
  • Hadi Khadivar, Shima Faraji Far Pages 177-192
    “Naz” and “Niaz” are one of the Ghanaian common contents of romantic and mystical ghazals (lyric poems) of Persian literature and poets have used this content in their poems as well as mystics. The basis of relationships in romantic and mystic poets is love. Beloved performs “Naz” and lover is full of feeling of “Niaz”. In all of these relationships, when beloved performs “Naz”, lover accepts it and the sense of need appears in him. The main reason of beloved’s “Naz” lies in her beauty and the source of “Niaz” in lover mostly depends on the “Naz” of beloved. In this paper the joint study of “Naz” and “Niaz” is important especially in poems belonging to Sanāi as a mystical poet, Hāfez as a romantic-mystical poet, and Vahshi as a romantic poet and writers try to answer these questions: What are romantic “Naz” and “Niaz”? What are mystical “Naz” and “Niaz”? What are the similarities and differences between romantic and mystical “Naz” and “Niaz”? and also different kinds of “Naz” and “Niaz” are contemplated.
    Keywords: Naz, Niyaz, Sanāi, Hāfez, vahshi bafghi