فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 16 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عسکری ابراهیمی جویباری صفحات 11-34
    هدف اصلی این مقاله، تبیین تعلیمات سعدی در رعایت حقوق اتباع خارجی است. باید گفت که روابط بین ملت ها از دیرباز امری اجتناب ناپذیر بوده است. این روابط دارای شرایط و زمینه هایی است که اغلب، اندیشمندان و بزرگان قوم برای سیاستمداران تبیین می کنند. سعدی از جمله اندیشمندانی است که تعلیم و پرورش را از جوانی آغاز کرده و بیش از سی سال سفر به مناطق گوناگون جهان را در کارنامه خود دارد. وی در چگونگی بر خورد کارگزاران با بیگانگان دارای منشوری است که برخاسته از تعلیمات دینی و فرهنگ غنی ایرانی اوست. سیاست را در صورت همراه شدن با اخلاق می پسندد و رفق و مدارا با دیگر ملت ها و مذهب ها را رمز موفقیت و پیشترفت می داند. به طور خلاصه، شیخ شیراز اتباع خارجی را در چهار دسته بازرگان، مسافر، سفیر و غریب تقسیم کرده و عدم تجاوز به خاک همسایگان و فراهم آوردن امنیت برای رعایایی که در دو سوی مرزها زندگی می کنند، مورد تاکید قرار داده است. از نظر او سفیران، قبل و بعد از ابلاغ پیام در امان می باشند و این سنت دیر باز ایرانیان است که ادیان آسمانی نیز بر آن مهر تایید زده اند. در مجموع، بسامد موضوع نیک نامی کشور در رعایت حقوق اتباع خارجی و پرهیز از بد نامی، نقش اساسی در روابط بین المللی دارد. این نگاه و رویکرد سعدی به اتباع خارجی، حکایت از اندیشه های بلند اوست.
    کلیدواژگان: سعدی و اتباع خارجی، بازرگان، سفیر، مسافر، غریب
  • اردشیر اصلانی صفحات 35-56
    امروزه ارزش و اهمیت نسخ خطی بر اهل دانش روشن است. این آثار ارزشمند پل ارتباطی میان زبان و فرهنگ دیروز با امروز هستند و تجربه های گران سنگ گذشته را به نسل های پسین انتقال می دهند. به همین دلیل تصحیح و احیای این نسخه ها از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از آثاری که در این جستار آن را معرفی خواهیم کرد، نسخه خطی منظومی است عاشقانه، با نام «یوسف و زلیخا» از ملا مهدی گلپایگانی متخلص به شعله که در نیمه دوم قرن دوازدهم می زیسته است. شعله شاعری مثنوی سرا بوده که در اشعارش به نظامی توجه خاصی داشته و به تاثیرپذیری از او خمسه ای سروده است. یکی از مثنوی های پنجگانه او همین یوسف و زلیخا اوست که تعداد ابیات آن به 4700 بیت بالغ می شود.از این مثنوی کلا شش نسخه باقی مانده است. شعله در این اثر غنایی قبل از پرداختن به اصل داستان، ضمن اشعاری عرفانی و مذهبی در موضوعاتی همچون توحید، آفرینش جهان، خلقت آدمی، نعت پیامبر اکرم(ص) و ستایش امامان شیعه سخن گفته است. تلاش نگارنده بر آن است که با معرفی شعله، نقاب از چهره این شاعر گمنام بردارد.
    کلیدواژگان: شعله گلپایگانی، یوسف و زلیخا، بازگشت ادبی، خمسه، نسخه خطی
  • علی افضلی صفحات 57-80
    نظامی یکی از معدود گویندگانی است که ردپای حکمت یونان و آرای فلاسفه باستان را می توان در آثارش جستجو کرد. وی با تلفیق آموزه های اسلامی و موازین فلسفی، به اصول حکیمانه، صبغه ای دینی- مذهبی داد. بنیاد حکمت فلاسفه پیشین بر مبنای اصول انسانی و هدف آن، پرورش قوای روحانی بود. از این رو شاید به جرات بتوان خاستگاه ادب تعلیمی را در حکمت فیلسوفان یافت؛ زیرا اینان در واقع، اولین معلمان اخلاق جهت تربیت بشریت بودند و با بهره گیری از ادله و براهین عقلی و نیز ملموس و عینی ساختن مسائل، آدمیان را جهت رسیدن به کمال هدایت می کردند. نظامی در مجموعه اقبال نامه، با به تصویر کشیدن مشرب فلسفی حکما، به نوعی سعی در تربیت مخاطب خویش و نصیحت کردن وی داشته است. آنچه که در این مقاله بررسی می شود، تحلیل دیدگاه های تربیتی سه فیلسوف نامدار یونانی (سقراط، افلاطون، ارسطو) با استناد به کلام نظامی در منظومه اقبال نامه است. در اصل بر آنیم تا بن مایه های تربیتی آموزه های آنان و نیز نقش آن ها را در پایه گذاری این نوع ادبیات مورد نقد و ارزیابی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: نظامی، اقبال نامه، ادب تعلیمی، حکمت یونانی
  • عبدالرضا جمالزاده صفحات 81-96
    ابن سیناحکیم برجسته و مسلمانی است که به دلیل هوش و نبوغ سرشاری که داشته در علوم مختلف زبانزد خاص و عام گشته و او را موسس و مبتکری می دانند که لااقل در عصر خود همتایی نداشته است. شیخ الرئیس صاحب و رئیس مکتب مشاء در عصر اسلامی است که تاثیرات فراوانی در مکاتب و فیلسوفان پس از خود داشت، از جمله کسانی که از او به نیکی یاد می کند اما او را به نقد و انتقاد می کشاند حکیم نامدار حضرت امام خمینی(ره) است که از او به عنوان بزرگ ترین نابغه و شگفتی یاد می کند که از نظر تیز فهمی و قریحه همتایی نداشته است اما با همه این ها دچار لغزش ها و خطاهای فراوانی شده است.
    در این مقاله بر آنیم تا برخی مسایل فلسفی ابن سینا از جمله معاد جسمانی، حرکت جوهریه، اتحاد عاقل و معقول و... را درمنظر امام خمینی(ره) به نقد و بررسی بنشانیم و گاهی نیز از آرای دیگران مانند صدرالحکمای شیرازی بهره ببریم، گرچه هدف، اثبات و ارائه برهان بر مطالب نیست.
    کلیدواژگان: امام خمینی، ابن سینا، حرکت جوهریه، اتحاد عاقل و معقول، معاد جسمانی
  • خلیل حدیدی، حمید ثنایی صفحات 97-109
    سنایی شاعر بزرگ و پرمایه ادب پارسی از جمله شاعران برجسته ای است که آثارش از جهات کمیت و کیفیت در خور توجه و بررسی است. از میان آثار این سخنور کم نظیر، دیوان اشعار گران سنگ وی از ظرافت ها و لطایف خاص برخوردار است که از جهت ادبی و فکری و زبانی و تنوع مضامین مختلف جایگاه ویژه و استواری دارد. ترویج آموزه های زهد و عرفان نیز از مهم ترین محورهای موضوعی در قصاید سنایی است. نکوهش دنیا، مرگ اندیشی، توصیه به گسستن از آرزوهای بی حد و حصر، ترویج قناعت پیشگی و مناعت طلبی، کوشش برای به جوشش در آوردن گوهر حقیقی آدمی، از مضامین رایج اشعار اوست.
    کلیدواژگان: سنایی غزنوی، تعالیم اخلاقی، شعرتعلیمی، اندیشه های مذهبی و حکمی
  • سید احمد حسینی کازرونی، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 111-130
    شعر امروز ایران در حال طی کردن مرحله گذر و به عبارت دیگر در حال دگردیسی است. اگر شعر امروز را تداوم زاینده و پوینده شعر کهن بدانیم، این شعر حتی در سرکش ترین حالات هم دنباله روی شعر سنتی و کهن است. اما تحولات صنعتی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... خواه ناخواه تاثیر گذار است. ادبیات به عنوان کاربردی ترین هنر متاثر از این تحولات است و بی شک شاعر انقلاب در هر یک از زمینه های شعری با نو شدن و نوآفریدن گرایش ذاتی داشته است. آنچه در شعر انقلاب عامل اصلی تحولات لفظی و معنایی در قالب است روی آوری شعرا به بیان مسایل تعلیمی، اخلاقی و ارزشی است که استفاده از آنها به ناچار شاعر را به سوی دگردیسی در ساختار، واژگان، زبان، صور خیال، اندیشه و قالب شعر پیش برده است. در این مقاله از عوامل تحول ساز در زمینه های لفظی و معنایی یکی از قالب های رایج شعر انقلاب، یعنی غزل سخن به میان می آید. از میان قالب های سنتی، غزل بیش ترین کاربرد را در شعر انقلاب داشته و حجم غزل های سروده شده نسبت به قالب های دیگر بیشتر است. نوآوری شاعران این دوره در غزل سرایی، غزل این دوره را با ویژگی هایی همراه کرده است.
    کلیدواژگان: شعر انقلاب، قالب شعری، نوآفرینی، غزل سنتی و نو، عناصر تعلیمی
  • عطا محمد رادمنش، الهام معینیان صفحات 131-150
    عطار با اینکه خود بهره قابل توجهی از دنیا داشته ولی از این نظر که در فاصله زمانی دو هجوم وحشتناک به ایران یعنی فتنه های ترکان غز و ایلغار مغول در ایران زیسته و زمانه ای را درک کرده که ظلم و فساد، فقر و بدبختی سراسر سرزمین ایران را فرا گرفته بود، از دیدگاهی شاعرانه به دنیا نگاه نکرده است. در واقع مناظر و تصاویر تعلیمی دنیا در برابر چشمان وی مجسم شده و او آنها را در قالب شعر ترسیم کرده، تصاویری است که نه تنها مطلوب و لذت بخش نیستند بلکه گاه مهیب و هولناکند. البته اگر گاهی تصویر زیبایی نیز دیده می شود، یا در عمق خود، در برگیرنده ترس و اندوه دنیاست و یا صرفا به این دلیل که به گونه ای به آخرت مربوط می شوند، خوب ترسیم شده است. در این مقاله قصد داریم دنیا را از دریچه نگاه این شاعر عارف ببینیم و تابلوهای نقاشی را که در لابه لای کلام او در برخی از آثارش وجود دارند، در معرض دید خواننده دیده ور قرار دهیم. از میان آثار عطار بیشتر رویکرد به الهی نامه، اسرارنامه و تذکره الاولیاء بوده است.
    کلیدواژگان: عطار، تصویر تعلیمی دنیا، الهی نامه، اسرارنامه، تذکره الاولیا
  • پروانه عادل زاده، بهروز غفوری صفحات 151-172
    آموزه های تعلیمی عدالت و تامین اجتماعی، آرمان والایی است با این که همه آن را می ستایند ولی به یک گونه نمی بینند و تلقی یکسانی از ابعاد و گستره آن ندارند. این مقوله، به عنوان یکی از مهم ترین آرمان های بشری از دیرباز مورد توجه اندیشه مندان و صاحب نظران قرار گرفته است. در اندیشه تعلیمی شرق، عدالت و تامین اجتماعی به عنوان محوری ترین هدف بشریت بوده است. یکی از نغزترین آثاری که به این مساله پرداخته است، کلیات سعدی است. عدالت در برداشت سعدی، به مفهوم توزیع امکانات و مناصب براساس لیاقت هاست. در این دیدگاه، توزیع امکانات مادی و رفاهی و نیز توزیع قدرت باید براساس شایستگی ها صورت گیرد. وی به عدالت توزیعی قائل است و هم در نوع و هم در شکل حکومت، طبقه ی متوسط را شایسته ی حکومت کردن می داند. در واقع این اندیشه مند ادب فارسی، به لحاظ اقتصادی و اجتماعی، به نوعی شایسته سالاری باور دارد. در این مقاله سعی برآن است که نگرش های تعلیمی این متفکر ادبی قرن هفتم هجری قمری در مقوله عدالت و تامین اجتماعی از این منظر مورد بررسی تحلیلی قرار گیرد تا رویکرد متفاوتی فراروی سیاست مداران و پژوهشگران عرضه کند.
    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، عدالت اجتماعی، شایسته سالاری، سعدی شیرازی
  • فاضل عباس زاده صفحات 173-192
    شاعران برای رسیدن از زبان عادی به زبانی متعالی و ادبی، ناگزیر به گریز از هنجارهای زبان متداول و آویختن به دامن خیال هستند. ای هام و انواع آن به عنوان یکی از ابزارهای زیبا شناختی و تخییم در خیمه ی خیال، پویاترین دست مایه ی زبان شعری خاقانی شروانی است، که ابرام در این امر موجب شده، از یک سو یکی از مولفه های دشواری شعر او و از سویی یکی از زیبایی های حصری و فردی ژرفا بخش و ابهام آفرین هنری او محسوب شود. هدف ما در این پژوهش، نشان دادن درهم تنیدگی تناسبات هنری و شبکه های ای هامی در محور افقی هم نشینی واژگان یک بیت از قصیده ی عبرت آموز «ایوان مداین» و تشریح معانی اسطوره ای بیت با توجه به بستر منسجم در محور عمودی شعر می باشد، که خاقانی به عنوان معلم اخلاق در کلیت این قصیده به خصوص در بیت مورد بحث توانسته است در لایه های زیرین شعر به تمامی انسان ها غور اندیشی عبرت آموزی را تعلیم دهد.
    کلیدواژگان: خاقانی، درهم تنیدگی تخییلی، ایهام، تناسبات هنری، ابهام
  • پوران یوسفی پور کرمانی صفحات 193-202
    گاهی عارفان از یک تناسب و شباهت جزئی حکایت با مفاهیم مورد نظر، متوجه نکته های تعلیمی ومعانی بلند عرفانی می شوند و با نگاهی دیگرگونه به شخصیت ها و حوادث داستان، تفسیر (بلکه تاویل) دیگری - جدای از معانی اخلاقی - از آن ارائه می کنند؛ همچون نگاه مولانا به برخی از حکایت های تعلیمی کلیله و دمنه (از جمله حکایت خرگوش و شیر) و تاویل آن ها. عرفا به دلیل اینکه با حقایق غیر قابل بیان و ناگفتنی سرو کار دارند، نسبت به داستان های حیوانات توجه خاصی داشته اند. البته بسیاری از مفاهیم مذهبی و اخلاقی چنین ویژگی ای دارند که درک آن ها آسان نیست، اما این مفاهیم کم و بیش مصداقی خارجی دارند و براساس همان مصداق هم ارزش گذاری و شناخته می شوند.
    این تحقیق به منظور شناخت تاثیر تعلیمی کلیله و دمنه بر روی حکایت خرگوشان مثنوی مولوی انجام گرفته، نتایج به دست آمده نشان می دهد که تمثیل های مولانا در انگیزه ی نوشتن یک حکایت و چگونگی آوردن عبارات حکیمانه، تحت تاثیر کلیله و دمنه هستند.
    کلیدواژگان: مولانا، کلیله و دمنه، داستان، خرگوش، فیل
|
  • Askari Ebrahimi Jouibari Pages 11-34
    The main purpose of this paper is to explain and inteprete the teachings of saädi in respecting the rights of foreign nationals. it should be said that the relations amony nations was inevitable long ago. these relations consist some backgrounds and conditions that thinkers and the great men of nation explain them to politicians. saädi was thoughtful man who began teaching and education in youth. He has more than thirty trips around the different parts of the world in his works. He created a code on how authorieties behave with foreigners wich was drawn from Iranian religious teachings and pure-promoted culture. saädi accepts policy when it is accompanied with ethics. He knows acting moderately to other religions and nations as the key of success and development. in short, shekh Shiraz devided foreign nationals in to four classes as: business man, traveler, embassador and stranger. He didnt allow to violate the neibors land and emphasized on providing the peasants and nationals with security who live in two sides of frontiers.in saädi's opinons, embassadors must be in security before and after declaiving the message. It is the old coustom of iranians and the heaven religions confirmed it. On the whole, the frequency of being good fame of a country. and respecting the rights of freign nationals and evoiding defaming has an important role in international relations. This idea and approach of saädi to foreign nationals shows this ambitious thought.
    Keywords: Saadi, foreign nationals, businessman, embassador, traveler, stranger
  • Ardeshir Aslani Pages 35-56
    Today, the worth and importance of manuscripts are really obvious for men of letters. These noteworthy works are linkage between prior language and culture and present language and culture that transfer rich past experiences to subsequent fosters. So, correction and revival of these works possess special worth and importance. One of this which will be introduced in this article is the manuscript of a poem named "Yusof and Zoleykha" by "Molla Mehdi Golpaygani" known as “Shole “who lived in second half of 12 th century. Shole was a masnavisora, who has had a special consideration to "Nezami Ganjavi" and also impressed by him, he composed a pentameter. One of his quintuple poems is "Yusof and Zoleykha", as mentioned above containing over 4700 verses from which there are only six manuscripts. In this poem, he, before proceeding with genuine of the subject, has spoken of monotheism, creation of world, creation of human, praise of prophet and adoration of Shitte Imams in the form of mystical and religious poems. The writer seeks to reveal The teue feature of This unknown poet
    Keywords: Shole Golpaygani, Yusof, Zoleykha, Literary Recurrence, Pentameter, manuscript
  • Ali Afzali Pages 57-80
    Nezami-Gangei is one of the few writers on whose works one can find the effects of Greek philosophy. As a matter of fact, he has combined Islamic thoughts with Greek philosophy and by means of which has given a didactic color to the world-view of theologians. As it is known the philosophy of the old thinkers is based on training man’s moral aspects. As a result of this, it can be true to say that the source of didactic literature is in Greek philosophy. These philosophers, indeed, were the first teachers of morality for training the people, and by the use of rational reasons and by objectifying problems; they helped people find their way to happiness. Therefore, after the entrance of Greek philosophy in Persian literature, one can claim that this philosophy is a model for the poets and writers. In the article in hand, the philosophical world-view and the didactic teachings of three famous Greek philosophers (Socrates, Plato, and Aristotle) are going to be discussed with a special attention to the poetry of Nezami in Ighbal name.
    Keywords: Nezami, Ighbal name, didactic literature, Greek philosophy
  • Abdolreza Jamalzadeh Pages 81-96
    Ibnesina is a prominent and Muslim scientist has been introduced broadly in different sciences due to high intelligence and Genius. He is considered as a founder and creator which is unique in his era. Sheikh-ol-rais is head of peripatetic school in the Islamic era has influenced the schools and philosophies after himself, one of those who admires him but criticizes is famous scholar called Imam Khomeini. Imam reminds him as the greatest scientist who is unique in terms of genius but has a lot deviations and mistakes. In the paper we are to criticize and consider some philosophical problems of Ibnesina including bodily resurrection, essential motion, wise and sane unity and… in view point of imam Khomeini (GB) and sometimes we apply the opinions of others such as sadr-ol-hokamaye shirazi, although the goal is to prove and justify the continents.
    Keywords: Imam Khomeini, ibnsina, essential motion, sane, wise unity, bodily resurrection
  • Khalil Hadidi, Hamid Sanaei Pages 97-109
    Sanaei poet of Persian literature, including the works of notable poets worthy of consideration is the quantity and quality aspects. Among the works of this poet, poetry and elegance of her precious special facetiae the various themes of the literary intellectual, linguistic diversity and strong position. Promote the teaching of asceticism and mysticism, is also a main theme in the work of Sanaei. Condemn the world, death, thinking, recommended to break the limitless aspirations, promote contentment and self-seeking Gay craft, attempting to boil the essence of the real man, his common themes.
    Keywords: reflection, education, ethics, poetry, Sanai Ghaznavi
  • S. Ahmad Hoseini Kazerooni, Mohammad Reza Kamali Baniani Pages 111-130
    No doubt the poet to write a poem on each of the fields of human agents, and has an inherent tendency to create the world, religion, nature and. .. Has changed. In the poem more than anything else, a poet in abstract concepts for the audience to feel that the process has benefited a lot of functions. Functions such as color or new interpretations and expressions of cultural interactions that are emerging into poetry. In this regard, the use of imagery with educational theme - the moral one of the most important poets of the period was wet. In this paper, the structural transformation imagery (in this analogy) in Poetry Islamic Revolution, as it will be discussed by examining motif. Educational theme elements such as beliefs and imagery in poetry, revolution, revolutionary elements, certain elements of the culture of martyrdom.
    Keywords: imagery, Culture of martyrdom, Revolutionary imagery
  • Ata Mohammad Radmanesh, Elham Moeiniyan Pages 131-150
    Although Attar has never enjoyed and benefitted from this world m but as he had experienced the tyranny attacks of Mongol Ilghar and Ghoz Turk rebels to Iran during which the poverty, oppression, corruption and misery were spreading in Iran, he has not looked at this world in a poetic style, and in fact the pedagogical views and images of the world have been drawn by him in the framework of the poems and because of this, neither these images are pleasant nor suitable, and some of them are horrible and terrible. Sometimes some beautiful images and views are seen but they are deeply filled with fear and grief, and because they are linked to the afterlife, they are not drawn properly. In this thesis the world is going to be seen in the view point of this poet and those pictures present among his speeches are introduced and provided for the careful readers. Among his works the most concerns are regarding Elahi Nameh, Asrar Nameh, and Tazkerat-al-Olia.
    Keywords: Attar, the pedagogical image of the world, Elahi Nameh, Asrar Nameh, Tazkerat-al-Olia
  • Parvane Adelzadeh, Behroz Ghafori Pages 151-172
    Teaching points of social justice and security are exalted ideas. Although, these elements are praised but individual have different account toward them. This category as an important human teaching has been considered by the scholars from the past. In oriental teachings social justice and security are main human goals. This subject matter has been discussed in valuable works of Saadi. In Saadi account justice means distribution of possibilities based on meritocracy. In this perspective, distribution of material and welfare possibilities and also power should be done based on competencies. He believes in distributive justice and in governance he consider middle class competent for government. Indeed, this scholar of Persian literature believes in meritocracy from economic and social viewpoints.This article tries to investigate Saadi teachings in social and security justice as the scholar of fourteen century in order to offer different approach for policy makers and researchers.
    Keywords: teaching literature, Social Justice, meritocracy, Saadi Shirazi
  • Fazil Abbaszadeh Pages 173-192
    Poets are compelled to be away from the norms of common language and are paying attention to the imagination in order to achieve from normal language to the exalted and literal language. Opacity and its variants as one of the aesthetic tools and entrance intent ofimagination are the most dynamic work of Khaghani Shirvani in poetic language. That insistence in this case caused that on the one side one of the elements of the difficulty of his poet but on the other side is considered as one of the unique and deep beauty and ambiguity of his art. The aim of this study is showing interconnectedness of artistic proportions and ambiguity networks in the horizontal axis go togetherness of words of a beat of the Madaen Porch ode and description of mythic meanings of beat considering consistent context in the vertical axis of whole poem. Khaghani as a teacher of ethic in the whole of this ode Particularly in the disussed Poet Could Taught deep thinking and learning at the deep layers of the lyrics to all of the people.
    Keywords: Khaghani, tangled Fictian, apacity, artistic fithess, ambiguity
  • Pouran Yousefi Poor Kermani Pages 193-202
    Sometimes, gnostics understand points and long meaning of mystic by fitness and little similarity of story with controversial meanings and could provide interpretation (also, commentary) by different look at personalities and occurrence of story and this is separate from moral meaning. For example, view of Molana to some Klile and Demneh stories (such as rabbit and lion's story) and their commentary. Gnostics pay certain attention to animals’ stories, because they are deal with unexplainable realities and facts.Of course, many religious and moral meaning have such traits which their understanding is not easy. But, these meaning have foreign proof more or less and according to that proof become valuable and well-known. This research was done in the purpose, the analytical effected of knowing Klile and Demneh on story Rabbits from MathnawiMolavi. Obtain results show that allegories of Molana are under the effect of Klile and Demneh by writing one story and manner of making scholarly sentences.
    Keywords: Molana, Klile, Demneh, story, rabbit, Lion