فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 18 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل غنی زاده*، مجید سرمدی، فاطمه کوپا، علی محمدزاده صفحات 11-34
    داستان، بازنمایی از زندگی انسانی است که خواننده تلاش می کند؛ خود را در آن بیابد، خود را به آن برساند و یا خود را از آن دور سازد. در درون خود رمزها و رازهایی دارد که اگر خوب بازگشایی شود ترجمه هر کدام از آن ها، زندگی بشریت را خوب معنی می کند، و تعلیم هر یک، برگی بر باروری آن می افزاید. این نوشته می خواهد؛ داستان پادشاه و کنیزک مثنوی معنوی را رمزگشایی کند. با استفاده از قواعد ساختار گرایی آن را بشکافد و با اراده تعلیمی و آموزشی، شکل و محتوای آن را تبیین و توضیح دهد. ایضاح صحنه های مختلف داستان، آشنایی با مزه تلخ و شیرین روان شناختی آن بر زاویه دید مخاطب قدرت و دقت خواهد بخشید. در مجموع نوشته هایی که در مورد این داستان ملاحظه شد، به نظر می رسد با این شیوه و فرایند، تحقیقی درباره آن صورت نگرفته باشد، امید است مقبول نظر استادان و مورد استفاده پژوهندگان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: داستان تعلیمی، پادشاه و کنیزک، ساختارگرایی، نقد روان شناختی، رمزگشایی
  • راویه کرد افشاری* صفحات 35-54
    بررسی مقوله عشق در ادب فارسی در ابعاد گوناگون از زمان های دور تا امروز مطمح نظر پژوهشگران بوده و هست. همچنین پژوهش درباره خسرو شیرین نظامی نیز بسیار است. اما بررسی این موضوع منحصرا در منظومه عاشقانه خسرو و شیرین و نشان دادن ویژگی های آن و ارائه معیارهایی که حکایت از پاکی عاشق و معشوق و رابطه عاشقانه آن ها داشته باشد، به صورت مستقل انجام نیافته است. در این مقاله اثبات شده است که همه عشق های مندرج درادبیات غنایی از نوع تن کامگی نیست؛ عشق هایی چون حب عذری در لیلی ومجنون وعشق پاک در خسرو و شیرین نیز وجود دارد. پس از بیان تفاوت حب عذری با عشق پاک در فرایندی وجود عشق پاک با شواهد شعری در خسرو و شیرین نشان داده شده است. آن گاه معیارهای آن در منظومه خسرو و شیرین نظامی به همراه نمونه ها و تحلیل داستان باز کاویده شده است.
    کلیدواژگان: انواع عشق، تن کامگی، حب عذری، خسرو وشیرین، عشق پاک(عفیف)
  • سید احمد حسینی کازرونی، محمدرضا کمالی بانیانی* صفحات 55-70
    شعر انقلاب هر چند عمدتا در حوزه قالب های شناخته شده کلاسیک و نو حرکت کرده است اما فضاهایی تازه و درون مایه ای متفاوت با پیشینه ریشه دار خویش آفریده است. نگاه به انسان و جهان و حرکت در قلمرو اندیشه ها و مضامین مذهبی به گونه ای در شعر انقلاب دیده می شود، که هرگز به این گستردگی و عمق در سروده های قبل از انقلاب و حتی دوره های دوردست ادبیات ما سابقه نداشته است. پیوند با تاریخ، تلمیح و تطابق تاریخی حتی خارج از مرز جغرافیایی و تکریم از انقلابیون، بنیادی ترین عوامل نوپردازی در قالب ها هستند. نوگرایی در شعر انقلاب و پس از آن تغییر در زبان و تعبیرات و تازگی مضامین و اندیشه با حفظ قالب بوده است. پیوستگی معنایی در قالب های کهن پس از انقلاب و انسجام در نظم عمومی تازگی دارد و آن پریشانی بیت ها را از غزل ربوده است. شمار نوآوران در سال های پیش از انقلاب رشد چشم گیر داشته، شاعران جوان کوشیده اند جریان «غزل نو» را دامن زنند و گستره نوآوری در عرصه قالب را به طرق گوناگون وسعت بخشند. بنیان های عقیدتی انقلاب، در قالب موجب رواج اصطلاحات رایج فرهنگ دینی شد و این امر خود راه گشای بسیاری از نوآوری ها در قلمرو تعبیرات و ارتباط های واژگانی بود.
    کلیدواژگان: عناصر تعلیمی، قصیده، شعر انقلاب، دگردیسی
  • سید قادر لاهوتی*، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 71-84
    در میان شاعران ایرانی، فحول و بزرگانی داریم، که به خلق آثار ارزشمندی همچون گویش ها و لهجه های محلی خود پرداخته اند. میرزا شوقی را باید از جمله ی این سخنوران دانست، که به رغم جایگاه ویژه اش در نزد اهالی بهبهان و کهگیلویه، در پهنه ی ادب فارسی چندان شناخته نیست. در این مقاله تلاش گردیده، تا در حد توان به شرح حال، آثار و طرز سخنوری این شاعر پرداخته شود. گفتنی است که آنچه انگیزه ی نگارش این مقاله را فراهم آورده است، علاوه بر اهمیت جایگاه این شاعر در گویش بهبهانی و لری، مساله ی پیش آهنگی وی در تلاش برای سرودن نخستین نمونه های شعر در قالب های تازه است، که تا کنون مورد غفلت بوده است. برای رعایت اختصار به شرحی کوتاه در این باره پرداخته و پژوهش های تکمیلی را به عهده ی ادیبان ارجمند گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: میرزا شوقی، گویش لری، لهجه، محلی، کهگیلویه
  • طاهره مهاجر شیخی*، سید محمد علوی مقدم صفحات 85-104
    حافظ در نزد ایرانیان پایگاهی بس بلند دارد. زبان شیرین و کلام تاثیر گذار او شهره ی خاص و عام است. هنر مطایبه و طنز، جزو مختصات بیان خواجه است. حافظ در زمانه ای می زیسته که ریاورزی و ظاهر پرستی های زاهدان و جور و تزویر حاکمان، دل شاعر را به درد می آورده است. حافظ با زبان فاخر و شوخ طبعانه، معایب زمانه و زاهدان و پارسایان و شیوخ وابسته درباری را بر ملا می کند و قصد اصلاح گری دارد. دوره صفوی نیز گرچه از نظر سیاسی از ثبات بیشتری نسبت به دوره حافظ برخوردار است اما از نظر تعصب مذهبی حاکم با آن دوره مشابهت دارد و مانند دوره حافظ، دربار، مملو است از پارسایان و شیوخ و واعظان ومفتیانی که مدعی زهد و تقوی هستند و از درک معانی عرفانی بازمانده اند. شاعران این دوره مستقیم و صریح و کمتر به کنایه به مبارزه با ظاهرسازی، خود بینی، ریا، تزویر و مدعیان خدمت به مردم برخاسته اند و طنزهایی دل نشین و گاه گزنده و ماندگار را در شعر و ادب پارسی به یادگار گذارده اند.
    کلیدواژگان: حافظ، سبک هندی، طنز، شوخ طبعی، ریا
  • عبدالرضا جمالزاده* صفحات 105-126
    سیری در تالیفات و آثار شیخ شهاب الدین سهروردی معروف به «شیخ اشراق» جامعیت او را در دو حکمت «استدلالی» و «کشفی و ذوقی» نمایان می سازد، هم چنین تنوع و برخورداری آثارش را از تحرک و پویایی آشکار می کند، آثار سهروردی به سبک های متفاوت مشایی، عرفانی و اشراقی نوشته شده است. رسائل رمزی او دسته مهم و ارزش مندی از تالیفاتش است که راه سالکان و موانع آن ها و اهداف سالکان را مشخص می سازد رسائلی مانند عقل سرخی، آواز بر جبرئیل، الغربه الغربیه، مونس العشاق و رسائل متعدد دیگر از جمله: «لغت موران» که در این مقال در صدر شرح و بسط آن هستیم او این رساله را با زبانی بسیار شیرین و نمادین و تلفیقی از استعارات و رموز زرتشتی، هرمسی و اسلامی نوشت و سفر روح به سوی خدا و اتحاد با او و شوق فطری انسان ها را برای کسب معرفت بیان می کند.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، رمز، لغت موران، روح، حقیقت
  • علیرضا یوسفی، فروغ منصوری* صفحات 127-142
    مثنوی و اشعار مولانا دارای دو جنبه عام و خاص است که جنبه عام شامل حکایات و تمثیلات است و جنبه خاص معناشناسی است. اشعار و آثار مولانا ازآبشخور قرآن بهره گرفته و جاودان مانده است. یکی از خصوصیات منحصر به فرد اشعار مولانا که همواره انسان را شیفته خود می کند، طرز بیان مسایل تعلیمی و اندرزی است. به جرات می توان گفت که مهم ترین موضوع در آثار مولانا و به ویژه مثنوی، عناصر تعلیمی- تربیتی، اخلاقی و ارزشی است. مولانا در اکثر اشعارش ابتدا ذهن خواننده را برای به نتیجه رساندن یک تمثیل در مسیر معرفتی که مدنظرش است باز می کند و سپس به بیان داستان پرداخته و در انتها نتیجه گیری را به دست خواننده می سپارد، چرا که هم او مرشد به حقی است و هم خوانندگانش مریدان شایسته ای و لذا بدون گفتن صریح نتیجه نهایی خواننده را به مسیر درست حقیقت بدون نگرانی از انحراف او هدایت می کند و این بهترین الگوی تربیتی و رشد می تواند باشد. بررسی همه عناصر تعلیمی در مثنوی معنوی در حوصله این مقاله نیست و در اینجا فقط به سه الگوی تعلیمی- تربیتی تنبیه، تشویق و خاموشی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: عناصر تعلیمی، مولانا، تنبیه، تشویق، خاموشی
  • لیلا خیاطان* صفحات 143-160
    یکی از موضوعات و مضامینی که از آغاز حیات شعر فارسی تاکنون، محتوای بخشی از سروده های هر شاعر را به خود اختصاص داده، شکواییه است. شکواییات بر اشعاری اطلاق می شود که شاعر در قبال ناملایمات و محرومیت های وارده می سراید و از رنج و اندوه و ناکامی خود سخن می گوید. به نظر می رسد رسالت این مضمون که از فروع ادب غنایی به شمار می رود، فقط ادای ذهنیات و انتقال احساسات شخصی شاعر باشد، در حالی که کاوش در متن شکواییات، آگاهی های شخصی، اجتماعی و سیاسی فراوانی در پی دارد. بدین ترتیب با بررسی کلی شکواییات در دو بافت مختلف شعر معاصر (1350-1300)- به جهت رویکرد واقع گرایانه ای که در فضای این نوع اشعار جاری است- هر چند مایه ی درک بهتر و عمیق تر آن آثار فراهم می شود، اما شاید نتوان این موضوع را از موضوعات مهم شعر معاصر به شمار آورد. در این میان وقوف برمعانی، تنوع و طبقه بندی و در نهایت شناخت ابعاد و انواع مختلف شکواییات در آثار نخستین شاعران معاصر از نظر نگارنده دور نمانده است.
    کلیدواژگان: شکواییه، ادب غنایی، شعر معاصر
  • محمدکاظم حق شناس* صفحات 161-178
    ما در این پژوهش در پی آنیم که جایگاه، اهمیت، نحوه ی کاربرد و مظاهر «شب» را از نگاه نیما، پدر شعر نو فارسی، بررسی کنیم. نگارنده پس از مطالعه و تحقیق در شرح حال و آثار این شاعر بزرگ معاصر، به نکات ریز و دقایق باریک فراوانی دست پیدا کرد. نیما در اجرای تغییرات شعر نو فارسی و ارائه ی راه و شیوه ی تازه، در صورت و معنا موفق بود. او با نگاه به عناصر و پدیده های اطراف خود مثل جنگل، کوه، شب، دریا، درخت و... به درون آن ها نفوذ می کرد و با آن ها یکی می شد. نگاه او به رخدادهای طبیعت، حتی به شب و روز متفاوت بود. نگاهی به آمار حاصل از این پژوهش در اشعار نیما گواه این مدعاست که در میان تمام شعرای معاصر، از نظر توجه به شب و مظاهر آن، جایگاه نیما از همه برتر و بالاتر است، و بیانگر این معنا که «شب» در تمام اشعار دوران زندگی نیما به طور مستمر حضور دارد ولی هر چه به سال های آخر عمر، نزدیک تر می شود و تجربه ی بیشتری پیدا می کند نوع «شب» و مفهوم و رنگ سیاهی آن با گذشته تفاوت دارد. وصف طبیعت، وصف شب، شبی که شاعر با آن یکی شده، از خود و از حالات خویشتن خوش می گوید در حوزه ی ادبیات غنایی است.
    کلیدواژگان: نیما، شعر نیمایی، شب تاریک، روزگار، استبداد، وصف طبیعت
  • مسعود خردمندپور* صفحات 179-198
    این مقاله بر آن است تا نیایش های آیینی را به عنوان یکی از زیر گونه های شعر غنائی مورد کند و کاو قرار دهد. این زیرگونه شعری که غالبا در بر دارنده سنت دیرینه ی افتتاح و اختتام مثنوی ها و بعضا دیوان های شعری است، سبب گردیده تا به ندرت منظومه و دیوانی را بتوان یافت که در آن نیایش و مناجات و تحمیدیه به چشم نخورد؛ از این رو در آثار حماسی مانند شاهنامه فردوسی و همچنین در آثار غنایی و منظومه های عاشقانه و آثار تعلیمی چون گلستان و بوستان و مثنوی معنوی نمود نیایش و مناجات را می توان رصد کرد. این مقاله بر آن است تا محورهای مهم در اشعار نیایشی آیینی از جمله: تعریف نیایش و دعا، عناصر دعا و نیایش، ساختار نیایش های آیینی و دینی، ادبیات و نیایش، نیایش در شعر فارسی و نیایش سرایندگان ادب فارسی را مورد بحث و بررسی قرار دهد و طیف گسترده ی حضور این قسم شعر را در ادب فارسی نشان دهد.
    کلیدواژگان: نیایش، ادعیه مطلقه، ادعیه ماثوره، تاثیر ظاهری، تاثیر معنوی و باطنی
|
  • Abolfazl Ghanizadeh*, Majid Sarmadi, Fatemeh Koupa, Ali Mohammadzadeh Pages 11-34
    Story is the representation of human life where the reader attempts to find his or her whereabouts, to reach it, and to flee from it. Story has a rich number of codes and once they are unfolded, their interpretation would be of great significance for interpreting human life. Once any embedded code is taught, its richness is extended. In this article we try to encode the story of the King and the Bondmaid of Masnavi Ma’navi. Our objective is to reveal the form and content of the story taking the structural model as well as pursuing an educational goal. It is argued that the description of the different scenes of the story, and a closer look at the bitter and yet sweet psychological taste of the story will indisputably add something to the readers’ impression and insight. In general, this study is new in its approach and we hope to provide a novel, satisfying article for scholars and researchers.
    Keywords: story, King, the Bondmaid, Structuraliam, education, Psychological criticism
  • Raviyeh Kord Afshari* Pages 35-54
    The study of the concept of love in Persian literature in various aspects has been under the consideration of researchers from ancient times until today. Also, there are numerous researches on Nezami’s Khosrow and Shirin. But the exclusive study of this topic in the romance of Khosrow and Shirin and indicating its characteristics and representing standards that reflect the purity of the lovers and their relation has not been done separately. In this article we briefly define different types of love and mention their effects and results as well as studying different views in this case. In this article proved that not all the loves mentioned in Ghanaian Literature are erotic. There are such things as Hobbe Azri in Leyli and Majnun and pure love in Khosrow and Shirin. After mentioning the difference between Hobbe Azri and pure love, the existence of pure love in Khosrow and Shirin is shown with poetic evidence in a process. Then, its standards in Khosrow and Shirin are analyzed with poetic evidence and story analysis, so that the boundary between erotic love, pure love and hobbe azri is represented.
    Keywords: types of love, erotic, hobbe azri, Khosrow, Shirin, pure love
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerouni, Mohammad Reza Kamali Baniani* Pages 55-70
    Although the poem is mostly known in the field of classical and modern form has moved but the new space and a theme rooted in their differing backgrounds created.. Look into the human world and the realm of ideas and religious themes as seen in the poem, The breadth and depth that has never sung before the Revolution, and even the distant history of our literature has not Link with history, allegorical and historical compliance and respect even beyond the geographical boundaries of the revolution, the most radical modernization of the templates are Modernism in poetry, revolution, and the subsequent changes in the language and form of expression and maintaining the freshness of themes and ideas.Sense of continuity and coherence in the old public order just after the revolution and the turmoil has stolen bits from Sonnet.Number of innovators in the years before the revolution had grown dramatically, poets have tried the "new lyric" throw fuel and range of innovative ways to broaden the arena format.Ideological foundations of the revolution, in terms of common terminology, common causes of religious culture and their way of solving the many innovations in the realm of interpretation and communication of the words.
    Keywords: Ode, element of education, transformation
  • Seyed Ghader Lahooti*, Seyed Ahmad Hosseini Kazrooni Pages 71-84
    Amongst the Iranian poets, there have been many celebrities who have created worthy works in their local dialects and accents. Included among them is Mirza Shoughi who has not been introduced widely in Persian literature while being famous among the people of Behbahan and Kohgilooye in the south of Iran. These researchers have tried to deal as much as possible with the conduct, works, and the style of Mirza Shoughi. In addition to the significance of the poet’s status in the dialect of Lori and Behbahani, it may be said that what has motivated the researchers to prepare the present piece of research has been his being a forerunner in writing the first samples of poetry in some new poetic form that has yet been taken no notice of. It should be said that this paper has been limited to a concise account in this regard.
    Keywords: Lori dialect, local accent, Mirza Shoughi, Kohgilooye, Boyer Ahmad
  • Tahereh Mohajer Sheykhi*, Seyed Mohammad Alavi Moghadam Pages 85-104
    Hafiz has lofty position among Iranians. His sweet Language is popular among individuals and groups. Hum our and witty language is among the coordinates of Khaje Hafiz. He lived at a time when the puritanical and hypocrisy and oppression of rulers bothered the delicate heart of the of the poet due to the subtlety of the hypocrites claims and his piety. With his rich and witty language, Hafiz revealed the disadvantages of the pious hypocrites and court sheikhs and plans to bring about reform and change safavid period, although it is politically more stable compared to Hafiz period, in religious bigotry is similar to that period, full of piety and virtue, pious and sheikhs and claiming muftis and preachers who failed to understand the spiritual meanings of theosophism.Leading poets of the period fight explicitly and directly allusions, arrogance, hypocrisy and dishonesty claims to serve people, arising from that pleasant and sometimes biting hum our that is left in Persian literature relic.
    Keywords: hafiz, Hindi style, hum our, wit, wile reform
  • Abdolreza Jamalzadeh* Pages 105-126
    A survey of the writings of Sheikh Shihabuddin Yahya Suhrawardi known as "Sheikh al-Ishraq" reveals his comprehensiveness in both "ratiocination" and "discovery and enthusiasm" theosophies (philosophies). It also reveals his writing's diversity and enjoyment of dynamics. Suhrawardi's works are written in different and theosophical styles. His esoteric treatises such as the Red intellect, The Chant of the Wing of Gabriel, alghrbat alghorbiyat, the Lover's friend and the other various treatises like "the Language of Termites" which we are going to explain and expand it in this article are an important and valuable group of his writings specifying the disciple's way, their barriers and goals. He wrote this treatise in very sweet and symbolic language and a combination of metaphors and Zoroastrian, Hermes and Islamic mysteries and states the journey of the spirit to God and uniting with Him and human being's innate enthusiasm for the acquisition of knowledge.
    Keywords: Sheikh Ishraq, mystery, the language of Termites, spirit, truth
  • Alireza Yousefi, Forough Mansouri* Pages 127-142
    Rumi's poetry and used the Quran and the Eternal has watering. One of the unique characteristics of his poetry, which has always fascinated mankind, articulation issues, training and advice. Dare to say that the most important elements of the Masnavi of Rumi and especially education -educational, ethical and value. Most of the poems of Rumi in the reader's mind to accomplish a allegory that opens the path to knowledge which is MdnzrshAnd then tell the story, and the end result is to give the reader... Because he is a mentor to the right and a worthy disciple readers. And so the end result without explicitly telling the reader into the right direction without the worries of his diversion leadsThebestmodelof trainingand developmentcanbe. Spiritual Masnavi scope of this paper to evaluate all elements of the training is not here just three pedagogical model - educational discipline, encouraging and will be paid off.
    Keywords: Didactic elements, Romi, Punishment, Encouragement, Silence
  • Leila Khayatan* Pages 143-160
    One of the subjects and contents the fire line Persian poem until present to own allocation containing protion to sing every poet, is complaint. Complaints to say poems that poet to sing opposite no mildness and limitions inter and to say suffering and grief and own failure. To appeared mission this content to be only to pay opinions and transport feelings private poet, whereas search in text complaints have very private notices, social and political. To this avrange general studing complaint in two different texture cotemporary poem (1300-1350) for method actually is in space this type poems, although cause beffer perception and deeper thoese effects, but cont allow of this subject of main subjects perception poem. In this mean, notices in means, variation and classification in the end know remoteness and different variation complaints in effects first contemporary poet don’t far from of the point view writer.
    Keywords: complait, Contemporary poem, chanaian literature
  • Mohammad Kazem Haghshenas* Pages 161-178
    In this research, we look for considering the position, significance, method of applying, and symbols of “Night” word from the viewpoint of Nima, father of Persian modern poetry. After studying and considering the history and works of this contemporary great poet, the author found many small things and thin moments. Nima, in implementing changes in Persian modern poetry and submit the method and a new way in meaning and face was successful. He looked to phenomenon and elements of around like jungle, mountain, night, sea, tree and …, penetrated into them and so he was one of them. He looked different to natural events even to the night and day. With looking at the statistics from this study in Nima’s poems, attest to this claim that the position of Nima in attention to the “Night” and its symbols is most upper among all the contemporary poets. And expresses this meaning that the “Night” in all poetry of Nima’s life continuously is present, but Whatever gets closer to the final years of his life and gains more experience, kind of the “Night” and its dark’s color and concept is different from the past.
    Keywords: Nima, poem, night, dark, autarchy
  • Masoud Kheradmandpor* Pages 179-198
    This study attempts to analyze Conventional Invocations as a subcategory of lyrics in Persian poetry. Since this poetic genre often includes the lasting convention of openings and endings in 'masnavi's and sometimes poetry anthologies, we can hardly encounter anthologies and 'divan's lacking this poetry genre. Thus, we can see the same trace in epic works like Ferdousi's Shahname, instructional works like Sadi's Golestan and Bustan, and other romantic anthologies. In order to illustrate the span of this genre, this thesis tries to survey the following important issues in conventional poetry: definition of invocation and praying, the elements of invocation and prayers, the structure of conventional and religious invocations, literature and invocation, and invocation in the Persian literature.
    Keywords: Invocation, prayers absolute, prayers masvrh, apparent sadness, sadness spiritual, esoteric