فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 19 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ماندانا علیمی*، سیداحمدحسینی کازرونی صفحات 11-22
    آنچه بیش از هر چیز به مردم ارزش می بخشد و آنها را در میان سایرین سربلند و مفتخر می سازد، بدون شک آیین و آداب و رسوم یک ملت است و ارج نهادن به ارزش های آن مردم است. آیین ها و آداب و رسوم، اعتقادات و باورها مجموعه تجربیات و تفکرات بشر در طی قرون و اعصار است و همین تجربه ها و آداب و سنت هاست که به جامعه شخصیت و هویت و موجودیت می بخشد. مقاله حاضر در واقع شناختی نسبت به آیین های ازدواج و توجه به این آیین خداپسندانه است در ابتدا توصیه به ازدواج و به عقد درآوردن و خواستگاری و پاسخ عروس تا زمان مراسم ازدواج به اختصار بیان گردیده است. از جمله طالع گرفتن برای تعیین روز ازدواج و یا نقش و نگار افکندن بر دست عروس و آذین بستن شهر و مهد فرستادن برای عروس می باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا آیین و آداب و رسوم گذشتگان را که همان مهد تمدن ایرانی است یادآور شود، امید است مورد توجه پژوهندگان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آیین، آداب و رسوم، انس و الفت، نظامی
  • غلامحسین ملایی* صفحات 23-40
    استفاده از شعر در عرصه ی تعلیم و تربیت در ادبیات کهن ما از دیرباز رایج بوده و در دوران مشروطیت با همه ی تنوع و گستردگی در شعر ملک الشعرای بهار نمود می یابد تا جایی که دیوان بزرگ ترین شاعر معاصر را باید در زمره ی ادبیات تعلیمی به شمار آورد که بیانگر خوش بینی او نسبت به نسل آینده ایران است. او آگاهانه و دل سوزانه از توانایی کم نظیر خود در عرصه ی شعر بهره می برد تا مفاهیم و ارزش های اخلاقی جهان شمولی - که ریشه در فرهنگ اسلامی و تاریخ ایران باستان دارد - را در قالب داستان، تمثیل و... به مردم خویش ارایه کند. نظر به تنوع مخاطب، این آموزه ها گوناگون و رنگارنگ اند و اغلب ارزش های ملی و دینی را در بر می گیرند. با این وجود مضامینی چون ترغیب به دادگری، آزادگی، وطن دوستی، دانش اندوزی و مهربانی به خلق را می توان محور این اندرزها دانست.
    کلیدواژگان: ملک الشعرای بهار، ادبیات تعلیمی، آزادگی، دادگری، علم اندوزی
  • فریدون طهماسبی*، حسین جبارپور صفحات 41-58
    سبک هندی (اصفهانی) از سبک های معروف شعر فارسی است که هر چند در ابتدا مورد بی مهری بسیاری قرار گرفت اما به مرور زمان توانست حقانیت خود را ثابت کند. صائب بزرگ ترین شاعر ایرانی این سبک است که از تمام امکانات فرهنگی، طبیعی و زبانی اطراف خود برای ساختن، ترکیبات و مضمون های شعری بهره گرفته و آن ها را با خیال های رنگارنگی ترکیب کرده تا در مخاطب تاثیر فراوانی به جا بگذارد. این شاعر که بیشتر مضمون های به کار رفته اش انسانی و جهانی است همواره مخاطبان خود را به شیوه های گوناگون و با استفاده از امکاناتی که از اطراف خود به وام گرفته است تعلیم می دهد. یکی از این امکانات فرهنگ عامه به ویژه مثل ها هستند که با وجود کوتاهی شان پیام های اخلاقی فراوانی در آن ها وجود دارد. مقاله مذکور درصدد است پیام اخلاقی و تعلیمی این مثل ها را در دیوان صائب بررسی نماید.
    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب تبریزی، فرهنگ عامه، مثل ها، تعلیم
  • امیدوار مالملی* صفحات 59-78
    مقاله حاضر با هدف «بازتاب تعلیم نام ها و معانی قرآن در مثنوی» است. مثنوی مولوی، شعر تعلیمی است. با مطالعه ی اخبار مسلمانان و دیرینه ی تاریخی آنان معلوم می گردد که آیات قرآن کریم و احادیث پیامبر راه گشای آنان در تمام شوون و ادوار زندگی بوده است. بدین سبب بود که صحابه و تابعین برای نهادینه کردن آداب و سنن، قوانین و احکام الهی به حفظ و نگهداری کلام وحی و گفتار آن حضرت در حد یک واجب دینی می پرداختند، تا بتوانند با توسل به این دو به سر منزل مقصود، نایل آیند و در نهایت علم قرائت و تفسیر قرآن و حدیث به عنوان علوم مقدس جهت هدایت انسان ها در آمدند و درایت و معرفت بزرگان، به ویژه در حوزه ی دین، به وسیله ی فقها، متکلمین و مفسرین برای بیان عقاید مورد تعلیم و تربیت قرار گرفت و موج عرفان و تصوف نیز که وارد حوزه ی زبان و ادب فارسی شد، آن را زیور بلاغت و چاشنی کلام گویندگان قرار داد و در بین سخنوران ایرانی کسی که بهتر از همه از عهده ی این تعالیم معرفتی بر آمده جلال الدین محمد بلخی (متوفی 672) است.
    کلیدواژگان: شعر تعلیمی، معانی، قرآن، مثنوی مولوی
  • سید احمد حسینی کازرونی*، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 79-96
    سووشون یک رمان تاریخی- سیاسی، با نثری دقیق و محکم است. این اثر از نظر فن داستان نویسی و پرورش درون مایه بسیار قوی و همچنین اولین داستانی است که شخصیت محوری آن یک زن می باشد. در این رمان موضوعات مختلف همانند مسایل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تاریخی، تعلیمی و حماسی با هم ترکیب شده اند و اثری جاودانه را خلق کرده اند. هر چند در اغلب پژوهش ها و نقد ها این رمان از حیث سیاسی مورد بررسی قرار گرفته اما جنبه تعلیمی آن به قدری قوی است که می توان این اثر را در زمره یکی از آثار تعلیمی قرار داد. در واقع ندای پس زمینه سووشون، ندایی آگاه ساز، تذکر دهنده و تعلیم گرایانه است. بر همین اساس در این پژوهش به بررسی جنبه های تعلیمی رمان سووشون پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: سووشون، ادبیات تعلیمی، بازگشت به خویش، وطن دوستی
  • مسعود پاکدل*، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 97-116
    اگرچه در باب زادگاه شیرین نظریات مختلفی وجود دارد، اما تامل در متون تاریخی و تحقیقات پژوهشگران معاصر، نشان می دهد که در میان سرایندگان خسرو و شیرین، نخستین شاعری که از شیرین به عنوان شاه زاده ای ارمنی یاد می کند، نظامی گنجوی است. با توجه به جایگاه بلندی که نظامی در گستره شعر، ادب و تاریخ دارد و این که بیهقی وار در آنچه می نویسد برای خود مسوولیتی عظیم قایل است و راست گویی را مایه حشمت و کژگویی را سبب بی قدری سخن می داند؛ به سادگی نمی توان به نادرستی سروده هایش حکم داد. در این جستار، با استناد به روابط دیرینه ایران و ارمنستان، متون تاریخی، یافته های پژوهشگران و روایت نظامی از خسرو و شیرین، به نظر می رسد که نه تنها ارمنی بودن شیرین بی پایه و بی اساس نمی نماید، بلکه شواهد و قراینی این نظریه را تقویت می بخشد.
    کلیدواژگان: شیرین، نظامی، ایران، ارمنستان
  • محمدرضا بیرنگ، جلیل تجلیل صفحات 117-132
    وحشی بافقی، در بافق یزد بالیده و پرورش یافته و حضور دو پادشاه صفوی را در مسند قدرت درک کرده است. درگذشت موسس این سلسله؛ یعنی شاه اسماعیل صفوی، با تولد وی در سال930 ه‍.ق اتفاق افتاده است. چند روایت گوناگون از مرگ وحشی وجود دارد و با تاسف باید گفت که هیچ پژوهشی درباره چیستی و چگونگی مرگ در نگاه وی صورت نگرفته است. چنین پژوهشی مشخصا می تواند برخی از ابهامات را راجع به چرایی «چندگزاره» بودن مرگ وحشی، برطرف کند. به عبارت روشن تر، چرایی و چگونگی مرگ در نگاه وحشی، در هاله ای از ابهام فرو رفته و سبب شده تا چند گزاره درباره مرگ وحشی مطرح شود. چنین به نظر می رسد که در بررسی این «چگونگی» و «چرایی»، از توجه به برخی از اشعار و یا روابط وحشی غفلت شده است. این نوشتار، در تلاش است تا به شکلی مشخص، گزارش های متفاوتی را که از چرایی و چگونگی مرگ وحشی بافقی در دست است، بررسی کرده، برخی از نکات مورد غفلت را یادآوری کند.
    کلیدواژگان: وحشی بافقی، حقیقت و عشق، صداقت، مرگ، شعر
  • هادی خدیور، ناهید لطفیان صفحات 133-154
    در زندگی فردی و اجتماعی، برای بهتر زیستن و برقراری روابط سالم اجتماعی و پیشرفت و تحول، نیازمند راهکارها و الگوهایی هستیم تا به جانب موفقیت و کمال حرکت کنیم. متون کلاسیک ادبیات فارسی، با تاثیر برداری فراوان از فرهنگ ایرانی- اسلامی، بسیاری از این الگوها را در لابلای داستان ها و سخنان نغز عبرت آمیز ارایه کرده است که می تواند برای نسل امروز قابل تاویل و تامل باشد. شاه نامه حکیم ابوالقاسم فردوسی از جمله متونی است که با پرداختن به ارزش های فرهنگی، تعلیمی - اجتماعی چون مدیریت زمان سعی در ترسیم جامعه ای آرمانی دارد که زمینه های رشد و تحول را برای انسان فراهم می سازد. ما در این مقاله بسیاری از الگوها و راه کارهای تعلیمی را که جامعه شناسان و روان شناسان، برای مدیریت زمان مطرح می کنند در خلال داستان های شاه نامه جستجو می کنیم.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، ادبیات کلاسیک فارسی، فردوسی، شاهنامه
  • نسرین مظفری* صفحات 155-176
    مهابهاراتا «حماسه ی بزرگ شبه قاره ی هند» اندیشه های بی بدیل فراوانی برای تعالی و کمال انسان به تاریخ بشری عرضه کرده است. مهابهاراتا بی تردید منشا فیاض الهام از برای شاعران، قصه سرایان، نمایش نویسان، حکما، ژرف اندیشان و هنرمندان بوده است، گفته اند «ویاسا» (که بنا به سنت هندوها سراینده نامور این رساله است) کلیه ی امور را در مهابهاراتا بررسی کرده و هیچ مطلبی در آفاق وانفس نمانده که وی بدان نپرداخته باشد. مهابهاراتا «ودای پنجم» نام نهاده اند، زیرا کتابی است جامع جمیع صفات و مطلوب مذاق خاص و عام و هر طبقه ای از طبقات جامعه هندو به فراخور فهم و دانایی خویش از آن بهره مند گردیده، گرچه این کتاب جزو حماسه های بزرگ جهان است اما مشحون از پند و اندرز و ادب تعلیمی است، به گونه ای که به حماسه ی اخلاقی معروف شده است. در این پژوهش به معرفی مهابهاراتا و بیان جلوه های ادب تعلیمی آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: مهابهاراتا، حماسه، ادب تعلیمی
  • علی محمد باتوانی* صفحات 177-198
    تقریبا از صد و هشتاد و پنج عنوان شعر در کلیات اشعار نیما دو سوم آن ها مستقیما از طبیعت الهام گرفته است؛ بنابراین طبیعت را باید آیینه تمام نمای روحیات و ذهنیات و تفکرات او دانست. از میان سه نوع طبیعت گرایی توصیفی، تقلیدی و تالیفی (تاویلی)، رویکرد نیما به طبیعت از نوع تالیفی می باشد. در این نوع از طبیعت گرایی، شاعر با طبیعت همراه است؛ خواه به صورت تالیفی یعنی دوست بودن و الفت داشتن با طبیعت و خواه به صورت تاویلی یعنی تاویل و تفسیر کردن آن. از این رو می توان نیما را شاعری دانست که آن چنان با طبیعت آمیخته است که خود را از آن جدا تصور نمی کند.
    کلیدواژگان: نیما، شعر، طبیعت گرایی، طبیعت گرایی تالیفی (تاویلی)
|
  • Mandanaalimi*, S. A. Hosseini Kazerouni Pages 11-22
    What is more than every things gives value to people and makes them honorable and respectful among others is customs and traditions of a nation which give personality to the nation and people. Customs and traditions, believes and minds are the collection of human thoughts along centuries and these experiments and customs give personality and identity to the society. To know people of each nation and tribe, we should know their customs and traditions and civilization of them. The present study is recognition against customs of marriage and regarding to this custom. At first it is recommended about marriage and match making to make answer to the bride wedding speechi sbriefly described. Horos cope for the day of the wedding or the brideshands painting and decoration of the city are some customs. The present study aims to introduce these customs and traditions of the past people of Iran.
    Keywords: customs, customs, traditions, love, kindness, Nezami
  • Gholam Hossein Mollaei* Pages 23-40
    Using poetry in the field of education in our ancient literature has been widely popular through out the past. This variety and extension, in parlimentary era, left a good impression, in bahar’s poetries the way that the poetry book of this greatest contemporious peot must be taken as didactive literature which indicates his optimism toward Iran’s future generation. He, consciously and kindly, makes use of his unique talent and ability in the field of poetry and so as to represent the inclusive moral values and concepts which have a root in Islamic culture and Iran’s ancient history in the forms of story, parable et.c to this people with respect to variety of audiences, these instructions are various and variegated and often include national and religious values. However the themes such as encouraging justice, magnanimity patriotism, seeking knowledge and being kind to creature can be considered as the center of these cermons.
    Keywords: Malekoshoaraye Bahar, didactive literature, magnanimity, Justice, seeking knowledge
  • Feraydoun Tahmasbi*, Hossein Jabarpor Pages 41-58
    Indian style [Isfahanian] from Persian poem famous styles that how ever at firstgot very. Unkindness but gradually it could proverb its just saeb greatest of Iranian poem is this style That from all cultural natural, lingual possibility use for building poetical combination, Contents and combined them with colour ful intentions until influenced very much in audience this poet that some of their contentas are human and worldly. gradually his audiens educates. one of them is folklore especiaiiy proverbs are that although are short but have much moral words this article wants to study and analysis words.
    Keywords: Indian style saeb folklore proverbs educate
  • Omidvar Malmali* Pages 59-78
    The present article aims to "reflect the names and meanings of the Quran teach Masnavi" is. Masnavi poem is didactic. With the news of the Muslims and their ancient history is clear that the Holy Quran and the sayings of the Prophet in all aspects of their way of life and ages. Because of the companions and followers to institutionalize customs, laws and ordinances of divine revelation to preserve his speech at a religious duty Paid, so they resorted to head home this purpose, Naylaynd and interpretation of the Holy Quran and Hadith science came to guide humanity in tact and wisdom of elders, especially in the field of faith, by jurists, theologians and commentators to express ideas about education were the wave of mysticism into the field of Persian language and literature, it will be among the speakers ornaments of rhetoric and short fuse Iranian speakers who better take all of this knowledge on the teachings of Jalaluddin Mohammad Balkhi (d. 672) is.
    Keywords: teaching poetry, meanings, Quran, Rumi's Masnavi
  • S. A. Hosseini Kazerouni*, M. R. Kamali Baniyani Pages 79-96
    Savushun is a historical-political novel with a precise and strong prose. This work is very strong in terms of writing technique and theme developing. It is also the first story in which the main character is a woman. Different topics, such as social, political, cultural, historical, educational, and heroic issues, are combined in this novel and create an everlasting work. Although this novel has been studied politically in most of the researches and reviews, its educational aspect is so strong that it can be placed among the educational works. In fact, the background voice of Savushun is informative, reminder, and instructive. Accordingly, the educational aspects of Savushun novel will be discussed in this study.
    Keywords: Savushun, didactic literature, return to self, patriotism
  • Masoud Pakdel*, S. A. Hosseini Kazerooni Pages 97-116
    Although there are different viewpoints regarding shirins birth place but Reflecting in historical texts and current researches, shows us that among the Khosro and Shirin chorals, Nezami Ganjavi is the first poet who says that Shirin is a Armenian princess. Considehing the high position of poetry literature and history and that like Beyhaghi he takes responsibility for what he writes and regards truth fullness as a sigam of greatness and telling lies as an indicator of the worthless of speech, his poesms can not be simply considered as untrue. According to long history of Iran and Armenia, Historical texts, Researchers results and Nezamis Khosro and Shirin tale; it seems that not only Shirins being Armenian is not unsubstantial, but there are evidences which reiaotoree this view paint.
    Keywords: Shirin, Nezami, Iran, Armenia
  • Mohammad Reza Birang, Jalil Tajlil Pages 117-132
    Vahshi bafqhi, Bafghi proud and grown in the presence of the Safavid kings in power is realized. Death of the founder of the dynasty, namely Shah Ismail Safavi, with his birth in 930 AD. Reddit happened. Such research could certainly some ambiguity about why "Chndgzarh" Death of Wild overcome. In other words, why and how to look death in the wild, the dead hung in the balance and caused to be made a statement about the death of the Wild. It appears that the study of the "how" and "why", according to some of the poems have been neglected or wild relations. This paper is trying to clear the way, why and how the different reports Vhshybafqy death is at hand, check, reminding some points neglected.
    Keywords: Vahshi bafqi, truth, love, honesty, death of Poetry
  • Hadi Khadivar, Nahid Lotfian Pages 133-154
    For having a better life with a safe social relationship, progress, and transformation we need some patterns and methods to move toward success and perfection. Persian literature classic texts impressingby Islamic-Iranian culturehave presented manypatternsand waysin its fine and exemplary stories and speeches. Theycan be considered and commented by the youth of the presentrace. Among these textsFerdowsi’s work tries to sketches an utopia by considering cultural and social values and preparing human being for progress and change.In this article, we have found many patterns and methods in Shahnameh that sociologists andpsychologists have considered for managing the time.
    Keywords: Time Management, Ferdowsi, Shahnameh
  • Nasrin Mozafari* Pages 155-176
    Mahabharatais a great epic of the Indian subcontinent that has introduced many unique perfect ideas for the human life. Mahabharata have undoubtedly been the source of inspiration for poets, songwriter's stories, drama and writers, philosophers and artists. "Vyasa" (which, according to Hindu tradition is the singing of this paper) to explore everything in the Mahabharata and the story is not that he did not know. Mahabharata "Vedic V" is called, because it is a comprehensive book that common people and nobles like it. Each class of Hindu society too has benefited from his wisdom. Although this book is part of the great epics but full of advice and educational literature and known as ethical epic. In this paper we introduce the Mahabharata and its effects on the educational literature.
    Keywords: Mahabharata, epics, educational literature
  • Ali Mohammad Batavani* Pages 177-198
    About two-third of hundred eighty five poems of Nima's is directly driven from nature. So, nature is whole-length mirror of his spirituals, mental and meditations. Among three kinds of naturalism writing – descriptive, imitation and compilation (interpretation) - Nima's natural desiring is to compile. In this kind of naturalism, poet inclined to nature; whether in case compilation, namely like and become familiar nature or in case interpretation that is paraphrase and comment on it. Therefore Nima is poet that he is mixed with nature as doesn’t imagine from nature himself.
    Keywords: nature, naturalism, interpretation naturalism