فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 20 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منا احمدی*، احمد خاتمی صفحات 11-24
    نقد اسطوره ای یا آرکی تایپی، یکی از شیوه های مدرن و نسبتا جدید نقد آثار ادبی است که در ایران توجه چندانی به آن نشده است. نظر به تقدم زمان ثبت متون حماسی نسبت به سایر انواع ادبی، نویسندگان همواره اسطوره را در پیوند با ادبیات حماسی مورد بررسی قرار داده اند. اما منظومه های غنایی نیز به نوبه خود از اسطوره ها بهره برده اند. از جمله آرکی تایپ هایی که تاثیر چشمگیری در روند شکل گیری ساختار داستانی منظومه های غنایی دارد، باور به تاثیرات سحر و جادو و شیوه های دفع آن است. در مقاله حاضر نقش جادو در اسطوره های ایرانی، هندی، چینی، عربی، بین النهرینی و یونانی و همچنین تاثیر آنها بر منتخبی از منظومه های عاشقانه شامل: وامق و عذراعنصری، ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی، خسرو و شیرین نظامی، شیرین و امیرخسرو دهلوی، گل و نوروز و همای و همایون خواجوی کرمانی، جمشید و خورشید سلمان ساوجی و یوسف و زلیخای، بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: نقد تطبیقی اسطوره، جادو، منظومه، های عاشقانه
  • کامران پاشایی فخری* صفحات 25-44
    دنیای نمادها، اسطوره ها و افسانه های ملل مختلف به عنوان پنجره ای است که می توان به اوج و نهایت دیدگاه های بزرگان و خردمندان و فرهنگ مردم آن اقوام پی برد. امروزه محققان با بررسی رفتارهای تعلیمی انسان ها، موجودات و حیوانات، پی به صفات بسیار قریب حیوانات و انسان ها می شوند. این در حالی است که بزرگان و خردمندان اقوام مختلف که به حق با دیدی روان شناسانه به رفتار حیوانات و ارتباط آن ها با طبیعت و انسان پرداخته اند به زوایایی از وجود حیوانات و رفتارهای خاص آن ها پی برده اند. دانشمندان اکنون بدان رسیده اند، سپس برای آگاهی و اشاعه ی خردورزی در میان مردم خود چنین الگویی را وارد داستان ها، اسطوره ها و افسانه هایی کرده اند تا علاوه بر روشنگری در وجود و روح مردم خود، عاملی برای سرگرمی آن ها نیز به شمار بیاید. مسلما با مطالعه ی نمادها و اسطوره ها می توان به نهایت پیشرفت یا در خودماندگی ملل و انسان ها در دوره های مختلف پی برد. و از خود پرسید که چرا زنبور نماد صنعت گری است و گاهی در این شغل مهم خود بسیار ارزشمندتر از انسان ظاهر شده است. و یا کلاغ و جغد در میان مردمی شوم و نماد ویرانگری و در میان قومی نماد هوش و ذکاوت و دانایی به شمار می رود. با این نگرش تعلیمی بر آن شدیم تا حضور عقرب را در اساطیر ملل و ادب پارسی به تماشا بنشینیم و تفاوت ها و شباهت ها را گزیده کرده و در اختیار خواننده بگذرایم.
    کلیدواژگان: عقرب، ادبیات تعلیمی و غنایی، اساطیر ملل، اسطوره، طبیعت
  • زکیه رشیدآبادی*، حسین آریان صفحات 45-68
    حافظ و هوراس هر دو از بزرگ ترین شاعران جهان هستند که با وجود اختلافات و ناهمگونی هایی که در مضامین و مفاهیم و زیر بنای فکری این دو شاعر هست در زمینه اندیشه های اپیکوری مشابهت هایی دارند. وجه حقیقی فلسفه ی اپیکور که در نوع نگاه هوراس و حافظ به هستی و زندگی جریان دارد، گزینش روش هایی است که درد و رنج آدمی را به حداقل برساند نه آن چنان که برخی به غلط پنداشته اند او را به لذت نامتناهی برساند. این پژوهش برآن است به اشتراکات و همسانی های اندیشه های اپیکوری در غزلیات حافظ و چامه های هوراس بپردازد. در این پژوهش به این پرسش، پاسخ داده خواهد شد که اندیشه های اپیکوری چیست؟ میان مبانی فکری حافظ و هوراس در حوزه اپیکوری چه اشتراکاتی وجود دارد؟ هر دو درباره ی اغتنام فرصت، پذیرش مرگ، خوش باشی و باده نوشی و اعتدال و خرسندی که از مهم ترین مولفه های تعلیمی اندیشه های اپیکور است؛ آرا و نظریات هم سویی دارند که خواننده را به ژرف نگری ها و افق های تازه ای رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: اپیکور، هوراس، حافظ، اندیشه های اپیکوری، آموزه های تعلیمی
  • سعید روزبهانی*، ابوالقاسم امیراحمدی صفحات 69-82
    زهدورزی و دنیاگریزی از مهم ترین و در عین حال، بنیادی ترین موضوعات اخلاقی است که همواره مورد توجه شاعرانی بوده که در تاریخ ادبیات ایران از آنان به عنوان «پیشگامان ادبیات متعهد و مسوول» یادشده است. البته طرز تلقی از دنیا در ادوار مختلف تاریخی و سیاسی و متناسب با شرایط حاکم بر جامعه، متفاوت بوده است. چنان که گاه از دنیاگریزی به دنیاگرایی و یا تعدیل در جهت برخورداری از تنعمات دنیوی توجه شده است. در مورد ناصرخسرو، دنیاگریزی صرف و دنیاستیزی محض صادق-است. نگرش او، نسبت به دنیا، بسیار متعصبانه است و با دشمنی تمام همراه می باشد. چنین نگرشی در اخلاقیات او نیز تاثیرگذار بوده، تا آنجا که در مواعظ و نصایح، همواره با درشتی و تصلب، مخاطب را به ترک دنیا و زهدورزی دعوت کرده است. آنچه در این مقاله بدان پرداخته می شود، بررسی نوع نگرش اخلاقی ناصرخسرو در مورد بهره مندی از دنیا و نعمت های آن است.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، زهدورزی، دنیاستیزی، اخلاق
  • فرشته سجادی*، ناهیدسادات پزشکی صفحات 83-102
    بیان و ترویج اصول اخلاقی، در هر دوره از تاریخ در بسیاری از آثار مهم ادبی، غرض و هدف اصلی شاعران و نویسندگان است. کتاب کلیله و دمنه، یکی از مهم ترین کتب در میان آثار کهن منثور فارسی بوده که مسائل بسیاری چون: سیاست، جامعه شناسی، اخلاق، اقتصاد، قضاوت، نمود های فرهنگی و اجتماعی و غیره در آن نهفته است. یکی از وجوه اهمیت این کتاب، اشتمال آن بر حکایت ها و تمثیل هایی است که با ساختار داستان در داستان تنظیم شده و نویسنده با به کارگیری زبان تمثیل توانسته است بسیاری از آموزه های سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و تعلیمی را به شیوه غیرمستقیم و هنرمندانه با تار و پود آیات و کلام بزرگان و گفتارهای حکیمانه خویش بیان کرده و باعث رونق و شکوفایی ادبیات تعلیمی در حوزه ادب فارسی گردد. این مقاله کوشیده است تا با تحلیل و بررسی برخی از حکایت های کلیله و دمنه، نشان دهد که چگونه نویسنده نقل داستان ها را دست مایه ای برای تبیین و تعلیم مسائل اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی قرار می دهد و بدین ترتیب دیدگاه و طرز تفکر حاکم بر جامعه خویش را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، ادبیات تعلیمی، تمثیل، فقر و ثروت، جامعه شناسی در ادبیات
  • ماندانا علیمی*، سیداحمد حسینی کازرونی صفحات 103-118
    نظامی به عنوان پدر داستان سرایی ادب فارسی از شاعران صاحب سبک و تاثیرگذار ادب فارسی در مسایل تعلیمی پزشکی است، علم پزشکی در هر دوره ای با آدمی همراه بوده است، به این معنی که چون درد و رنج با زندگی بشر توام است پس راه علاج و چاره ی آن نیز مورد توجه انسان می باشد. از روزی که انسان برای دفع درد و رنج، با ساده ترین وسایل به درمان خود پرداخته، تاکنون مقصد و مقصود یکی بوده است و فقط عامل یا عواملی مانند زمان، وجود خدمت گزاران بشر، اکتشاف ها و اختراع ها در پیشرفت آن دخالت داشته اند. در این مقاله تلاش بر آن است تاثیرپذیری نظامی از باورهای عامیانه تعلیمی پزشکی با بیان شواهد شعری و شرح و توضیح آنها با تکیه برمسایل تعلیمی و پندآموز به اختصار بیان شود.از قبیل: آیینه درد، بیماری در نتیچه عدم استقامت مزاج، لزوم پرهیز هنگام بیماری، رشته تب، آبله و نابینایی، تب خاله، بیماری ریش، صفرا، سگ گزیدگی، کرفس و کژدم زده و داروهای حیوانی و جلوگیری از خون ریزی، تریاق (پادزهر)، مروارید، یاقوت و دفع وبا، داروهای ترکیبی: حنوط، کهتاب، گلاب، معجون، مفرح،.... ذکر باورهای پزشکی و شناخت انواع بیماری ها و نحوه تشخیص و شیوه درمان و داروهایی که باعث بهبودی می گردد، بیانگر احاطه نظامی برمسایل پزشکی زمانش می باشد. به راستی می توان گفت نظامی شایسته دریافت لقب حکیم بوده است. زیرا او طبیبی ماهر است که با انواع بیماری ها و راه های درمان آن آشنا بوده و در جای جای لیلی و مجنون آنها را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: نظامی، باورهای پزشکی، دارو و درمان، نوع بیماری ها، طبیعت مزاج ها
  • مریم فریدی*، عطامحمد رادمنش صفحات 119-136
    خداوند ذریه آدم را با «الست بربکم» مورد خطاب قرار داد و از آنان، با «قالوا بلی» اقرار گرفت. این چنین عهد الهی که به «عهد الست» معروف است، بین خدا و بنی آدم بسته شد، پیش از آن که او پا به جهان هستی بگذارد. ظاهر این آیه مربوط است به شهادت بنی آدم به توحید خداوند متعال و قبول بندگی از جانب او. عرفا به غیر از معنای ظاهری برای کلام موجز حق، تعبیرات و تاویلاتی همچون عشق، معرفت، پذیرش بلا، وفای به عهد، امانت و... قایل هستند. همچنین شاعران عارف مسلک در حوزه ادبیات غنایی پیمان الست را پیمان عشق نامیده اند که قابل بررسی است. در این نوشتار، از برداشت های مختلف عرفا و شاعران شواهدی نموده می شود و از رویکرد آنان در باب این رویداد عظیم که هدف غایی آفرینش بر آن مبتنی است به عنوان نخستین پیمان عاشقانه بین انسان و محبوب ازلی سخن به میان می-رود.
    کلیدواژگان: الست، بلی، پیمان، عشق، امانت
  • سید احمد حسینی کازرونی*، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 137-158
    هر انقلابی در بطن خود علاوه بر مسایل و موضوعات گوناگونی اجتماعی و سیاسی که با خود همراه می-آورد، به یک تجربه ادبی جدید نیز منجر می شود. هر چند عده ای معتقدند شعر پس از انقلاب 57 به سوی نوعی دگردیسی (نه نوآوری) حرکت کرده است اما قالب های سنتی در هم نشینی با قالب های نوین شعر ایران از لحاظ آرمان، عواطف و رویکرد به دگرآفرینی های ساختار صور خیال، قالب و... توانسته است روندی پیشرو داشته باشد. این پژوهش برآن است تا تاثیر عناصر تعلیمی حاصل از انقلاب را بر دگرگشت واژگان در شعر انقلاب به طریق توصیفی- تحلیلی مورد بررسی و مداقه قرار دهد. زیرا برآیند تحقیق حاکی از آن است که یکی از مهم ترین تحولاتی که در شعر دوره انقلاب اسلامی علاوه بر موارد فوق به وقوع پیوسته، بی شک، دگردیسی در واژگان شعراست. از آنجا که محور اغلب تفکرات شعرا در اطراف قطبی جدید از ارزش ها و آیین های نو پرسه می زند، لذا فرهنگ و آداب برخاسته از چنین خواهش هایی به شکل های گوناگون در کاربرد واژگان شعر انقلاب تبلور یافته و آن را دچار تحول و دگرگونی کرده است.
    کلیدواژگان: شعر انقلاب، عناصر تعلیمی، دگردیسی واژگان
  • سید هاشم گلستانی، فروغ منصوری* صفحات 159-172
    روان شناسان تعلیم و تربیت با پژوهش های ممتد و مکرر خود به نکات ظریف پرورشی و تاثیر آن بر یادگیری بهتر و سریع تر پی برده و آن را در اختیار متخصصان امر قرار می دهند و بر ما است که جهت بالا بردن سطح کارایی آموزش و پرورش از آخرین یافته ها و اصول روان شناسی و تربیتی آگاه باشیم. در این میان مثنوی معنوی، اثر فخیم و ارزشمند مولانا و یکی از برجسته ترین آثار در زمینه ادبیات تعلیمی می تواند گره گشا و رهنمون مناسبی باشد. بر همین مبنا در این مقاله بر آن شدیم تا به رویکردهای تعلیمی مولانا در راستای ارتقای فکر انسان که در واقع از اصول تعلیمی- تربیتی هستند و نقش بسیار مهمی در امر آموزش انسان ها دارد را از دیدگاه مولانا در مثنوی معنوی بیان کنیم.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، عناصر تعلیمی، تفکر انسانی
  • عفت نجار نوبری*، علی محمد سجادی صفحات 172-192
    سنت ادبی برگرفته از رسوم، باورهای دینی، تاریخی، اسطوره ای و جغرافیایی است. اما گاه شاعری نوگرا پا به عرصه بدعت می نهد و فرایند سنت ادبی را رها کرده، با نگاهی تازه به خلق مضامینی نو می-پردازد. سبک هندی با ویژگی خاص خود به شاعران نوپرداز، جسارت سنت شکنی ادبی می دهد. یکی از صنایع پرکاربرد در غزل صائب، «تلمیح» است. او با نگاهی انتقادی در این گستره، سنت شکنی می کند. از مهم ترین دستمایه هایش برای سنت شکنی، پرداختن به داستان پیامبران، به ویژه خضر است. صائب، خضر را از مقام معنوی، دلالت و راهنمایی، علو همت و... که در سنت ادبی مورد تایید شاعران است پائین می-کشد.
    جستار حاضر، کوششی است تا به زوایا و ابعاد داستان خضر در دیوان صائب بنگرد و سنت شکنی ها (مخالف گویی های) او را نسبت به چهار شاعر شهیر فارسی یعنی خاقانی، سعدی، مولوی و حافظ بررسی کند.
    کلیدواژگان: صائب تبریزی، سنت ادبی، مخالف گویی، خضر
|
  • Mona Ahmadi*, Ahmad Khatami Pages 11-24
    Mythical or archetypical criticism is one of the rather new and modern methods of literary criticism in Iran, that do not attention to in yet. Since epic literatures from registration timing among different nations are earlier than other types of literature, authors always have examined myths associated with epical literature. But lyric literature also utilize myth. magic is one of archetype that has greatly impact on the shape literature process of lyric. In this article pay to comparative study on magic operation in Persian,Indian, Chinese, Arabic, Mesopotamia and Greece and also their impact on some amorously selected poetry that is included Vameq and Azra of Onsori,Vis and Ramin of Gorgani,Khosrow and Shirin of nezami, Shirin and Khosrow of Amirkhosrow Dehlavi,Homay and Homayoon and Gol va norooz of Khajoo Kermani,Jamshid and Khorshid of Salman savoji and Yousof and Zoleikha of Jami.
    Keywords: Comparative mythical criticism, Magic, amorously poetry
  • Kamran Pashayi Fakhri* Pages 25-44
    The world of symbols and nations’ myths is a window on culmination of the scholars and cultures teaching. Today, the researchers have found the similar traits between humans and animals by study on the humans and animals particular behaviors. While, in the past the people investigated animals and humans behaviors and their relationship with nature and human by psychological aspect and understood animals’ life and their particular behaviors. Then, they entered their findings into stories, myths and legend for awareness and teaching of mankind though they had entertainment but they were also used for enlightenment. Certainly, by study on symbols and myths it can be understood progress or decline of the nations in different periods and seek the reason for why bee is symbol of craftsmanship and it appears more skillful and valuable than mankind in this affair and why crow and owl are symbols of bad omen and destruction for one nation and they are symbols of intelligence and wisdom for others. In this article, we tried to investigate on the position of scorpion in nations’ myths and Persian literature and refer to the similarities and differences.
    Keywords: teaching literature, scorpion, Persian literature, nation's myths, myth
  • Zakih Rashid Abadi*, Hossein Arian Pages 45-68
    Hafiz and Horace are both among the greatest poets of the world. Despite the differences and dissimilarities in their motifs, concepts, and notion infrastructures, they are somehow similar in their Epicurean notions. Both agree about notions on carpe diem, death acceptance, greed absence, drinking, and being happy which are the most educational components of Epicurus's thoughts and lead the readers to perceptiveness and new horizons. The truth aspect of Epicurus’s philosophy in Horace and Hafiz’s point of view toward life is the selection of methods that minimize human suffering and not to bestow him infinite enjoy as wrongly assumed. It is attempted here to study the Epicurean notions of Hafiz as the presenter of Iranian thinking, and Horace as a versifier of ancient Rome. The following question will be answered in this study: What are the Epicurean notions? Which basic notions of Hafiz and Horace are common in Epicurean domain?
    Keywords: Comparative literature, Epicure, Horace, Hafiz, Epicurean notions
  • S. Roozbahani*, A. Amiahmadi Pages 69-82
    To practice piety and abandon the world are of the most important and also essential ethics that have always been considered by the poets who are thought of as “the precursors of the responsible literature” in the history of Persian literary works. Of course the way of regarding the world have differed in the different historical and political periods and proportional to the governing conditions. So that abandoning the world has been noted as attraction to it and / or the adjustment toward benefitting from the worldly ease. In NaserKhosrow’scase,the utter world abandoning and the total world quarreling apply. His attitude to the world is very dogmatic and it is with complete hostility. Such view has affected his ethics to the extent that in his admonitions, he has roughly called on his addressee to the world abandoning and being pious all the time. The paper deals with the study of NaserKhosrow’s ethical attitude in the terms of benefitting from the world and its affluences.
    Keywords: NaserKhosrow, practicing piety, quarreling the world, ethics
  • Fereshteh Sajadi*, Nahid Sadat Pezeshki Pages 83-102
    Expression and promote ethical principles, in the course of many important works of literary history, purpose and goal is to poets and writers. Kalile book, one of the most important books in the works ancient Persian prose that many issues such as: politics, society, sociology, ethics, economy, judiciary, social and cultural be and so it is hidden. One important aspect of this book, it contains original tale and allegory that the structure of the story is set in the story and the author use language to parable has many of the teachings of political, social, moral and educational way with Indirect and artistic fabric of verses and words of their elders and wise discourses and the prosperity in the area of educational literature of Persian literature. This article has tried to analysis some of Kalile story, show how the author's story cause to explain and teach ethical, social, economic and religious will be The views and way of thinking that govern our society to take the picture.
    Keywords: Kalile, Demne, educational literature, allegory, poverty, wealth, Society of Literature
  • Mandana Alimi*, S. A. H. Kazerooni Pages 103-118
    Because an art work in its texture has a sign from social origin and culture, social and cultural environment in which believes and credence have been shaped, has been reflected in style and declaration form of work's owner and sometimes it can be generalized the communitie's evaluation to literal works of the same society. From the past days, medical believes among our people had special value and place in such a way that Medicine existed in ancient Iran and it was used for improvement and it has been investigated in this paper. Some of vulgar medicines were mirror pain and hand pains and string of fever and cutting vein and their conditions or purring soil on the lesion and prevention from bleeding and each of them will be explained by regarding to the type of illness and evidences and their causes.
    Keywords: believes, credence, medicine, Nezami
  • Maryam Faridi*, Ata Mohammad Radmanesh Pages 119-136
    The God addressed the descendants of Adam by "Am I not your Lord" and got them confessed "Yes, we have testified". Such a divine covenant that is known as the "Am I not covenant (Ahd-e Alast)", was made between the God and the children of Adam before Adam arrives the universe. The outward appearance of this verse relates to the acknowledgment of the children of Adam on the oneness of the Exalted God and accepting the man's worship for the God by him. The mystisists in addition to the meaning of the outward appearance of the God's laconic phrase believe in interpretations like love, gnosis, suffer reception, faithfulness to covenant and trustiness. The mystic poets profession in the field of lyric literature Alast treaty, called the Treaty realize is worthy of love. In this thesis, some examples are appeared and based on the most of the mystisist's perception of such great event that is the final purpose of the creation, this speech and response is the first love covenant between the man and the eternal beloved.
    Keywords: Am I not covenant (Ahd_e Alast)_Yes_covenant_love_deposit
  • S. A. Hoseini Kazerooni*, Mohammadreza Kamali Baniani Pages 137-158
    In addition to various social and political issues and subjects inside of it and accompanied with it, each revolution leads to a new literary experience. Although some believe that the post-revolutionary poetry of 1979 has moved towards a kind of metamorphosis (not an innovation), the traditional forms associated with the modern forms of Iranian poetry, could have a growing process from ideal, emotion, and an approach to structure regenerations of imagery, forms etc. respects. This research is aimed to analyze and scrutinize the effect of didactic elements, resulted from the revolution, on diction metamorphosis in the revolution poetry through a descriptive-analytic method; because, in addition to what mentioned above, the results indicate that one of the most important evolutions occurred in the Islamic Revolution poetry is the metamorphosis in the poets’ diction, doubtlessly. As most poets’ thoughts wander around a new pole of modern values and ethics, the culture and customs risen from such wishes are crystalized in different forms in diction application of the revolution poetry, and caused an evolution and variation to it.
    Keywords: the revolution poetry, didactic elements, diction metamorphosis
  • Seyyed Hashem Golestan, Foroogh Mansoori* Pages 159-172
    Educational psychologists find out delicate points of nurturing and their effect on better and faster learning through continual and repetitious research, and provide the experts with them. Therefore, we must be aware of the most recent psychological and educational findings and basics in order to enhance the educational efficiency level. Meanwhile, MathnaviManavi, Molana’s lofty and valuable opus, and one of the most outstanding writings on didactic literature, can be an appropriate relief and guideline. Therefore, we decided to represent the didactic approaches of Molana in line with enhancing the human thought, which are in fact among the educational basics and contribute greatly to human education from Molana’s perspective in MathnaviManavi.
    Keywords: Molavi, Mathnavi, didactic elements, human thought
  • Effat Najar Noubari*, Ali Mohammad Sajadi Pages 172-192
    "Literary Traditions" are derived from traditional, religious, historical, mythological and geographical beliefs. Occasionally, modern poet initiates novelty. Consequently, he leaves literary traditions and focuses on the creation of new contents. Covering unique properties, Indian style lets modern poets leave traditions. One of the most distinctive attributes of Saeb's ghazals is allusion. He left traditions by means of a critical view. Narrating prophet's story, especially Khezr, was one of the most significant achievements of him. Saeb degraded Khezr from his holy status, seniority, excellence, and …. While these characteristics were confirmed by other poets. The present study investigates the Khezr story in the divan of Saeb from various aspects. Furthermore, it considers the manner of leaving traditions in Saeb in comparison with the other four well-known Persian poets, i.e. Khaghani, Sadi, Moulavi, Hafiz.
    Keywords: Literary Traditions, controversy, Khezr, Saeb Tabrizi