فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 23 (بهار 1394)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 23 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد حسینی کازرونی* صفحات 13-24
    تمثیل یعنی تشبیه معقولی به محسوس مرکب و در معنی با تشبیه تمثیلی و ارسال المثل معمولا یکسان و برابر است، چنان که در کتاب «بیان» هم آمده است که تمثیل و تشبیه تمثیلی و ارسال المثل را به یک نحو تلقی می کنند، تا آنجا که گفته اند اساس سبک هندی بر تمثیل است، از سوی دیگر سمبل (نشانه و رمز) هم از اصطلاحاتی است که با تمثیل نیز ارتباط دارد. تمثیل، نقل حکایتی است حقیقی و قابل وقوع که فرض حدوت آن در گستره ادبیات ممکن است. تمثیل که شاخه ای از تشبیه است ذکر روایتی است به شعر یا نثر که مفهوم واقعی آن از طریق برگرداندن اشخاص و حوادث به صورت هایی غیر از آنچه که در ظاهر دارند حاصل می شود یا بیان داستان و حدیثی است به طریق ذکر مثال، و مثل در اصطلاح ادبی نوع خاصی است که آن را به فارسی داستان (دستان) می گویند و مثل و افسانه در معنی، وجاهت اشتراک دارند.
    کلیدواژگان: مثل، تمثیل، ارسال المثل، ادبیات تمثیلی
  • ماندانا علیمی*، ملیحه حفظ الصحه صفحات 25-40
    داستان پردازی در ادبیات امروز به دو صورت حقیقی و مجازی صورت می گیرد. حقیقی یعنی کاربرد کلمه در فضای حقیقی و دقیق خود است و مجازی به معنای کاربرد کلمه در معنی غیر حقیقی آن است. در این مقاله با روش تحقیق موردی و گزینش چند داستان، پس از بیان کلیات، به بررسی دو عنصر مهم تمثیل و نماد در داستان های کودکان و نوجوانان پرداخته است. تحقیقات انجام شده، نشانگر این حقیقت است:که با توجه به دنیای عاطفی و پر احساس کودکان در عنصر تمثیل و نماد، جایگاه ویژه و گسترده ای در ادبیات کودکان به دست می آورد. کاربرد انواع نمادها و تمثیل ها، به ویژه نویسندگان عرصه ی ادبیات داستانی کودکان، در گنجاندن اهداف آموزشی و پرورشی غیر مستقیم خود در داستان ها کمک شایانی می کند. استفاده از کاراکترها (یا شخصیت های) متعلق به دنیای حیوانات، اشیاء، مکان و زمان برای بازتاب مناسبت ها، انسان ها و انتقال پیام های اخلاقی، به شکل عمده ی ادبیات کودکان در ایران تبدیل شده است. و بخش عمده ی از کتاب های منتشره یا ترجمه شده توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به ویژه کتاب های گروه سنی کودکان، از نوع داستان حیوانات است.
    کلیدواژگان: تمثیل، نماد، داستان حیوانات، ادبیات کودکان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • ابوالفضل غنی زاده* صفحات 41-60
    «دموکراسی گفتگویی» نظریه ای است که در قرن بیستم به وسیله یورگن هابرماس، فیلسوف و جامعه شناس آلمانی طرح شد. این گفتگو در یک «حوزه عمومی» با «مشارکت آزاد شهروندان مستعد» شکل می گیرد. ابزار تعامل در آن «زبان ارتباطی عام» است و برای رسیدن به «تفاهم» یا «پذیرش استدلال برتر» صورت می گیرد. این نظریه هابرماس در ادبیات سیاسی معاصر تحت عنوان «کنش ارتباطی» شهرت یافته است. مولوی در حکایت تمثیلی«شیر و نخجیران» مذاکره ای به کاربسته است که با ارکان نظریه یادشده قابل بررسی است. در این راستا، نوشته حاضر ابتدا، به توضیح اجمالی مولفه های «نظریه انتقادی هابرماس»، «حوزه عمومی»، «جهان زیست» و «زبان ارتباطی عام» و تعریف تمثیل می پردازد. سپس با تحلیل و بررسی بخش مذاکرات داستان «شیر و نخجیران» مولوی، نتیجه می گیرد؛ که مذاکره اول، با قواعد «دموکراسی گفتگویی» هابرماس، همخوانی بیشتری دارد و با پیش روی داستان، کنش ارتباطی مذاکرات کم و رنگ سیاسی و راهبردی آن غلظت پیدا می کند. رنگ سیاسی لایه اندرونی تمثیل یادشده است.
    کلیدواژگان: مولوی، هابرماس، دموکراسی گفتگویی
  • لیلا رضایی*، عباس جاهد جاه صفحات 61-78
    مثنوی معنوی از نظر نوآوری در شیوه های روایت در میان متون کهن ادب فارسی، اثری منحصر به فرد است. شگردهای بدیع مولوی در بازروایت حکایت ها – که پیش از مثنوی در آثار دیگر ادب فارسی ذکر شده اند- گاه تا به جایی پیش می رود که نزدیکی ها و شباهت هایی را به روایت های مدرن و پسامدرن به نمایش می گذارد. یکی از حکایت های متفاوت و نوآورانه ی مثنوی، حکایت «پیر چنگی» است. مولوی در پرداخت این روایت، تغییرات بسیاری ایجاد کرده و آن را از شکل اصلی که در کتاب اسرارالتوحید محمد بن منور ذکر شده دور کرده است. در پژوهش حاضر روایت تمثیلی مولوی از «پیر چنگی» از منظر نقد پسامدرن و با کمک آرای برایان مک هیل (Brian McHale) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتیجه ی به دست آمده نشان می دهد که در این داستان شواهدی از مرگ مولف، خودمختاری شخصیت، افول کلان روایت، پایان باز و تداخل دنیاهای موازی (دنیای واقعی و تخیلی) را می توان مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: روایت، پسامدرنیسم، مولوی، مثنوی معنوی، پیر چنگی، روایت تمثیلی
  • علی دهقان*، وحید امیری صفحات 79-106
    امروزه داستان کوتاه بعد از شعر، مهم ترین نوع ادبی شمرده می شود که به طور گسترده در میان مردم رواج پیدا کرده است. داستان کوتاه به عنوان یک داستان فنی، دارای عناصری مانند طرح و پیرنگ، شخصیت، جدال، زمان و مکان، زاویه دید، و... می باشد که همه آنها به صورت هماهنگ و سازمان یافته، پیرامون عنصر درون مایه و در خدمت آن در حال حرکت هستند. پژوهش حاضر به بررسی عناصر داستانی در داستان 24 ساعت خواب و بیداری صمد بهرنگی پرداخته است. بیشتر داستان های بهرنگی سبک رئالیستی دارد. او به یاری شگرد داستان نویسی و به شیوه واقع گرایانه، مسائل عینی و زندگی فقرزده و مشکلات طبقات فرودست جامعه را به تصویر کشیده است. در این مقاله، پس از شرح مختصر عناصر فنی موجود در داستان 24 ساعت خواب و بیداری، نمونه های مربوط به آن عناصر ارائه می شود. نتایج این مطالعه حکایت از این دارد که داستان 24 ساعت در خواب و بیداری، به عنوان یکی از تاثیرگذارترین و برجسته ترین داستان های بهرنگی توانسته است با بهره گیری مناسب از عناصر داستانی، به خلق تصویری تحسر برانگیز از نحوه زندگی و امرار معاش کودکان خیابانی و بی سرپناه موفق شود.
    کلیدواژگان: عناصر داستان، صمد بهرنگی، داستان 24 ساعت در خواب و بیداری، ادبیات کودکان
  • رضا جلیلی*، پروین دخت مشهور صفحات 107-128
    کانون روایت یکی از نظریه های ادبی است که در ادبیات داستانی بسیار مورد توجه است و در تحلیل توانمندی ها و شگردهایی که داستان پرداز برای شکل دادن به حکایت های خویش از آنها بهره گرفته، اهمیت فراوان دارد، تا جایی که هرگونه ایجاد تغییر در کانون روایت، سبب ایجاد تمایز و تغییر در جربان اصلی داستان و حتی موضوع آن می گردد. ژراژ ژنت یکی از برجسته ترین نظریه پردازان در این حوزه محسوب می شود. او توانست با جداسازی دو مقوله وجه (حالت) و لحن (آوا) گام موثری در پیشرفت کانون روایت بردارد. بر این اساس، آنچه که در این جستار مورد نظر خواهد بود، بررسی کانون روایت در داستان شیخ صنعان عطار، با توجه به رویکرد ژنت و تاکید بر دو مقوله وجه و لحن است. سنجش نظریه کانون روایت ژنت در داستان شیخ صنعان - که از مهم ترین داستان های فرعی منطق الطیر است- خواننده را با توانمندی بالای عطار در داستان سرایی و استفاده بجا از سطوح گفتاری، زوایای دید متعدد و کانون های زمانی و مکانی روایی متنوع و نیز، غنای متون روایی کهن فارسی آشنا می سازد.
    کلیدواژگان: عطار، شیخ صنعان، کانون روایت، ژرار ژنت، وجه و لحن
  • سعیده ساکی انتظامی*، سکینه آذری، محمد رسول یوسفوند صفحات 129-146
    شاعران فارسی زبان با دلبستگی به دین اسلام تمدنی اسلامی– ایرانی را پایه گذاری کردند که آموزه های دینی معطوف به انتظار در شعر کهن فارسی توسط این شاعران متجلی شده است. در این پژوهش با استخراج اشعار با مضامینی پیرامون مفاهیم آخرالزمانی شامل مقولاتی چون: دجال، رجعت، امامت و... در محدوده زمانی قرن پنجم الی دهم هجری قمری، یک طبقه بندی از اشعار ارائه شد و سپس با توجه به تفسیرهای ادبی، سیمای موعود، نشانه های ظهور و ویژگی های عصر ظهور با تطبیق بر آیات و روایات در شعر فارسی به شیوه توصیفی - تحلیلی ارائه گردید. نتایج حاکی از آن است که اشارات شاعران در اشعار به مساله موعود ریشه روایی دارد، دیدگاه شاعران جنبه عقلانی داشته و مبتنی بر احادیث و آیات قرآنی است که مورد تایید علمای شیعه و سنی نیز می باشد، شعر شاعران با موضوع مهدویت در گذشت قرن ها، فرهنگی با عنوان شعر مهدوی را به وجود آورده است و تمدنی عظیم و اسلامی را بنیاد گذاشته است.
    کلیدواژگان: ظهور مهدی، شعر فارسی، امامت، روایی تمثیلی
|
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni* Pages 13-24
    Analogy that likened compound reasonable and sensible means of analogy and metaphor is a saying often identical, as in "states" that have allegorical allegory and metaphor and message saying it viewed the same way, as far as I have said by way of analogy is Hindi, on the other hand symbol (sign and encrypt) the terms associated with the analogy. Parable, the story is narrated true and that Hdvt in the range of literature possible. In terms of literary genre, which in Persian story (hands) say, and as the legend means, share basis.
    Keywords: proverb, parable, a saying, allegorical literature
  • Mandana Alimi*, Maliheh Hefz Sahe Pages 25-40
    The story in the literature making today to two real and Virtual Learning. use real words in real space and virtual and precise meaning to word usage in the sense unreal. Two kind of famous in the story are allowed, allegory and symbol of which are indirect and implicit concepts indicator in the story are. In fact symbol method is correct-that the author with the use of a subject under the cover the theme of other nothing and according to other things shows and scenes and concepts to appeal to witness and example before it takes the author in this article with method of case selection and 50 the story of the universals to the examination of two important elements in allegory and symbol of the story of the children and Teenager. research has been done shows the fact that there is emotional to the world and children element in allegory and symbol of the special and extensive literature to children. Use of different kinds of symbols and allegory are writers-writers special to the story literature children-educational goals in inserting and upbringing indirect in the stories helped. Using the-dimensional style (or character of) belong to the animal kingdom, objects, space and time relations for human reflection and transmission of messages in the form of moral literature children in Iran. and major part of the book has been translated into the published or by the Center of Intellectual Development of Children and Young Adults the book special age group Children animals of the kind of the story.
    Keywords: allegory, symbol, The story animals, children literature, The association of Intellectual Development of Children, Young Adults
  • Abolfazl Ghanizadeh* Pages 41-60
    The 'dialogue democracy' is a 20th century theory claimed by German philosopher and sociologist Jurgen Habermas. This dialog is formed in a 'general domain' with the 'free participation of talented citizens'. Its interaction toll is 'general communicative language', and it is conducted to arrive at 'understanding' or 'acceptance of better argumentation'. Haberma's theory has gained its reputation as the 'communicative act' in the contemporary political literature. In the figurative story of 'Lion and Nakhjiran', Molavi outlines a negotiation which is comparable with that theory. As such, the present article, first deals briefly with concepts such as 'critical theory of Habermas', 'general domain', as well as the 'general communicative language'. Then, through the analysis of the negotiations made in the story of Lion and Nakhjiran, it concludes that; the first negotiation is more compatible with Haberma's dialog democracy, and as the story goes ahead, its communicative act decreases and its political and strategic shades become stronger. The political shade is an internal layer of the studies figurative story.
    Keywords: Molavi, Habermas, dialog democracy
  • Leila Rezaei*, Abbas Jahedjah Pages 61-78
    Mathnavi – Manavi is the most innovative and wonderful work in classic Persian literature because of its new narrative strategies. These special strategies that jalal al-Din Rumi used in the narration of the tales that found In other Persian literature books before Mathnavi, have some resemblances with modern or postmodern narratives. One of these innovative narratives in Mathnavi is the fiction of "Pir e Changi" (the oldman who plays harp). Rumi has presented this fiction with many changes and so this narrative is not in the original form as mentioned in "Asrar al Tawhid (the mystery of Unification) by Mohammad ibn Monavvar. In this article this tale from mathnavi has been studied in the field of postmodern criticism by the theory of Brian Mchale. The result shows that we can find the evidences of postmodern fictions as: death of the author, autonomy of characters, the end of metafictions, open ending and the combination of parallel worlds.
    Keywords: Narrative_Postmodernism_Molavi_mathnavi_Pir e Changi
  • Ali Dehghan*, Vahid Amiri Pages 79-106
    Nowadays, short story is considered the most important literary genre after poetry which gained popularity among people. As a technical story, short story involves elements such as plot, character, conflict, time and place, point of view and so on which all of them serve theme in organized and harmonic way. This research investigates the story elements in the story of “Twenty hours between dream and reality” by Samad Behrangi. Most of his stories are realistic. He has illustrated objective issues and problems of the poor and inferior class of the society in realistic way. In this article, the samples of the story elements have been presented besides brief explaining of the technical elements in the story “Twenty hours between dream and reality”. The results revealed that this story as one of the most effective and outstanding stories of Beharangi could succeed in admirable illustration of the homeless and street children by employing story elements.
    Keywords: Story elements, Samad Behrangi, Twenty hours between dream, reality, Children's literature
  • Reza Jalili*, Parvindokht Mashhoor Pages 107-128
    Narrative Focus Is One Of The Literal Theories That Is Of The Center Of Attention In Foble (Fictional) Literature. It Also Has Special Importance In Abilities And Strategies Resolution In Which The Story Write, Uses Them For Shopping His Anecdotes. This Important In Ina Level That Any Altercation In Narrative Focus, Causes Difference And Distinctions In Major Intent Of Story And Even In Its Context. Zherar Zhant Is Considered As One Of Clear- Sighted In This Theory. By Separating Tow Category Consisted Of Mood (From State- Status) And Tone (Sound), He Could Tread An Important Step In Narrative Focus. What Is The Main Issue (Concern) In This Query, Is To Handling (Checking) Narrative Focus In Attar's Story Of Sheik Sanan, By Regarding Zherar's Attitude And Emphasizing On Mood And Tone. Narrative Focus Theory, Is Evaluating In Sheik Sanan Story- Which Is Considered As The Major Important Subsidiary Story- To Make The Reader Familiar With Attar's Super Ability In Story – Narration, His Appropriate Use Of Speaking Level, His Multiple Point Of Viewes, Various Narrative Time And Place Fireplaces And Also Getting Readers Familiar With Ancient Persian Narrative Text's Enrichment.
    Keywords: Attar, Sheik Sanan, Narrative Focus, Zherar Zhant, Mood, tone
  • Saeideh Saki Entezami, Sakineh Azari, Mohammad Rasool Yosofvand Pages 129-146
    Iranian Persian language poets attachment to Islam, Islamic civilization founded on the expectation that religious teachings in the ancient Persian poetry by poets is manifest. The study collected poems with themes of apocalyptic concepts include such topics as: the Antichrist, return, and leadership in the time range to give the fifth century AH, a classification according to interpretations of poems and literary landscape Promised the appearance of symptoms and characteristics of the era of the rise of the implementation of the verses and traditions of Persian poetry style - descriptive analysis was presented. The results indicated that the references poets came to the question of validity is root, and the intellectual aspects of the poet's vision is based on the Hadith and Quranic verses also is approved Shiea and Sunni scholars, poets on the subject of Mahdism in centuries culture as poetry Mahdavi created and founded the Islamic civilization is great.
    Keywords: Appearance of the Mahdi, Persian poetry, prayers, allegorical narrative