فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 24 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد حسینی کازرونی*، یعقوب کیانی شاهوندی صفحات 13-28
    در این مقاله، پنج سروده ی تمثیلی و روایی مهدی اخوان ثالث، در مجموعه ی «از این اوستا»، بازخوانی و بررسی می شود. این مقاله برآن است تا نشان دهد که شاعر، در این سروده ها، تنها روایت گر و قصه گو نیست، بلکه از روایت و حکایت برای گزارش رویدادهای اجتماعی و مفاهیم انسانی روزگار خویش بهره می گیرد. در این راستا، تمثیل های به کاررفته در سروده ها و شیوه ها و شگردهای روایت پردازی شاعر، تبیین و بررسی می شود. در این بازخوانی و بررسی دیده می شود که گفت وگوها، حوادث، توصیف ها، آغاز و پایان مناسب، پرداخت موضوع و شخصیت پردازی به شیوه ای استادانه در این سروده ها رعایت شده است. شاعر علاوه بر شگردهای روایت پردازی، هنر شعری خود را نیز در این سروده ها به نمایش می گذارد و از زبان، موسیقی، صورخیال و عاطفه ی شعری به خوبی استفاده می کند.
    کلیدواژگان: اخوان ثالث، شعر نو، از این اوستا، تمثیل، روایت
  • مسعود سرحدی* صفحات 29-46
    رزمنامه ی رستم و اشکبوس یک اثر برجسته در حوزه ی ادبیات روایی و از بهترین نبردهای پهلوانی پردازش یافته در شاهنامه است. بسیاری از ویژگی های آثار روایی در این نبرد دیده می شود. یکی از این ویژگی ها گفت وگو یا دیالوگ است که از عناصر مهم و دشوار در متون روایی محسوب می شود. فردوسی این حماسه ی کوتاه را بیشتر بر اساس گفت وگو بنا نهاده است. او با گفتمان تخاطبی طنزآلودی که بین قهرمان و ضد قهرمان رد و بدل می کند داستان را طوری پیش می برد که ضمن تقویت پیرنگ و تعلیق در مخاطب، به آکسیون (عمل داستانی)، گره افکنی، اوج، فرود و پایان ماجرا سوق پیدا کند. در این نوشتار بهره های فردوسی از شگرد گفت وگو، همراه با نیم نگاهی به لحن و شخصیت پردازی، مورد بررسی قرار می گیرد تا هنر نمایش پردازی (دراماتیک) فردوسی بیشتر آشکار شود.
    کلیدواژگان: ادبیات روایی، گفت وگو، شخصیت، رزمنامه ی رستم و اشکبوس
  • محمد حاجی آبادی* صفحات 47-68
    بخش عمده ای از نثرهای صوفیانه، نثرهای تعلیمی است که دربردارنده ی تعلیم اصول و مبانی اعتقادات دینی و عرفانی از سویی و تبلیغ عرفان و تصوف در میان مردمان عامه و متوسط جامعه از دیگر سو بوده است. به این نکته باید اشاره داشت که یک گونه از نثرهای تعلیمی و تبلیغی مجالس وعظ صوفیانه است. برپایی مجالس وعظ و به تعبیری «مجلس گفتن» در ایران پس از اسلام از رسم های کهن بوده و به عنوان یکی از راه های فهم تعلیم و تبلیغ اعتقادات دینی و عرفانی به شمار می آمده است. از آن جایی که مخاطبان مجالس وعظ، مردم عوام و متوسط جامعه بوده و آنان را یارای شنیدن استدلال های عقلی آن چنانی نبوده است، گوینده مجلس کوشیده است تا مطالب را برای آنان حسی و ملموس کند و به جای استدلال با مثال و تمثیل و حکایت و جز آن مطالب را تبیین و تشریح نماید. در این پژوهش، نگارنده بر آن است که با نگاهی به نثر عمده ترین مجالس تعلیمی صوفیه، یکی از بارزترین ویژگی های این گونه نثرها - فراوانی حکایت، تمثیل و مثال - را بکاود و اهداف و اغراض گویندگان و نویسندگان این مجالس را از کاربرد این ابزار و عناصر مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مجلس گویی، مجلس گویان، تمثیل، حکایت، نثر صوفیانه
  • مسعود سپه وندی* صفحات 69-82
    نماد انگاری از اساسی ترین ارکان و اجزاء لاینفک متون صوفیانه و تعلیمی در تمام تاریخ محسوب می شود. در این میان، عارفانی که شاعرانه تر و هنرمندانه تر می اندیشیده اند، از ظرفیت نماد پردازی، بیشترین سهم را در القای آراء و افکار خود برده اند. مولانا از جمله عارفان شاعری است که به مدد ذوق هنری و زبان سخته و ادیبانه ی خود، پیام های بی شمار و جهان شمولش را در لفافه ی واژگان خاص، به مخاطبانش عرضه می دارد. بنابر این، یکی از جلوه های زیبای غزلیات شمس، دریافت های تازه و نمادینی است که حضرت مولانا جلال الدین بلخی از برخی واژه ها به دست می دهد. جان و مفاهیم و ترکیبات مربوط به آن را می توان از این دسته به حساب آورد. در این جستار، واژه «جان» و مترادفات آن در غزلیات شمس، از دیدگاه فوق مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مولانا، غزلیات شمس، جان، نماد
  • فاضل عباس زاده*، ناصر عباس زاده صفحات 83-94
    ادبیات هر ملت، در هر دوره، به مقتضای مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و دینی شکل می گیرد. اما چگونگی انعکاس وقایع بستگی به دیدگاه نویسنده و جایگاه اجتماعی، ومحیط زندگی او دارد. قبل از مشروطه زنان خلق شده در اکثر آثار ادبی به شدت منفعل، محدود، مقلد و سطحی نگر است. در عصر مشروطه نیز با آنکه دایره اختیارات زنان افزایش یافته بازهم ادبیات ما مذکر است و زنان در حاشیه اند و نقش های فرعی دارند. با توجه به اهمیت نقش و جایگاه زنان در جامعه امروز، در این مقاله جایگاه و خصیصه های مثبت و منفی زن را در آینه بوف کور صادق هدایت بررسی کرده به این نتیجه رسیده ایم که؛ چهره زن در روایت بوف کور مخدوش است. هر دو زن (اثیری و لکاته) صامتند. جز این که زن لکاته تنها یک بار سخن می گوید و زن اثیری کاملا ساکت است. راوی در ذهن خود عاشق زنی است که تن به تقدیر بسپارد و اعتراضی نکند و کاملا مقهور قدرت مرد باشد، شاید پرداختن به عشق با برداشتی فرویدی از دید شخصیتی روان پریش و ناتوان از برقراری رابطه ی طبیعی با زنان، سبب می شود که هدایت نتواند چهره کاملی از زن ایرانی زن محصور در حجاب جامعه و سنت تمثیل گونه ترسیم کند.
    کلیدواژگان: زن، بوف کور، صادق هدایت، رمان، روایت
  • شکوه برادران*، قدمعلی سرامی صفحات 95-118
    صعود، یکی از بن مایه های بنیادین در هستی شناسی نوع انسان محسوب می شود که گاه با اسطوره بازگشت تلفیق و همپوشانی پیدا می کند. میل به بر رفتن از دنیای زمانمند و مکانمند و از دنیایی که بر اساس تضادها بنیان نهاده شده است به سوی آرمان شهر بی کرانه و بی سو، همواره آرزوی دیرین انسان بوده که در ناخودآگاه او تحکیم شده است. این میل در اشعار مولوی، بویژه در دیوان کبیر با به کارگیری تصاویر، نمادها و مفاهیم اسطوره ای متضاد و در نگاهی تاویلی بروز و ظهور پیدا کرده است. این مقاله با بیرون کشیدن این تضادها که اغلب در ساختاری تمثیلی بیان شده اند، این موضوع را بررسی می کند که اغلب این تضادهای تمثیلی در راستای پدید آوردن اسطوره صعود شکل گرفته اند. در این پژوهش تلاش گردیده با روشی تحلیلی- استنادی و با مراجعه به کتب تحلیلی دست اول در این حوزه به واکاوی، برجسته کردن و بررسی ابعاد این اسطوره از رهگذر تضادهای مطرح شده بپردازد. در ابتدا تاثیر مضامین اسطوره ای مربوط و تحکیم کننده اسطوره صعود همانند اسطوره هبوط، بازگشت جاودانه به وحدت و عشق بررسی شده و سپس تمثیل های مرتبط و برجسته در دیوان کبیر از جمله: آسمان و زمین، نور و ظلمت، قارون و موسی، مرغ و قفس، چاه و جاه، چاه و صحرا و... و پدید آمدن اسطوره صعود از دل این تضادها موضوع سخن قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صعود، هبوط، ادبیات تمثیلی، عشق، آسمان
  • علی عباس علی زاده*، علی محمد موذنی صفحات 119-132
    یکی از مفاهیم پرکاربرد در حوزه ی متون عرفانی بحث در مورد «عزلت» و مفاهیم وابسته بدان مانند خلوت، گوشه نشینی و چله نشینی می باشد. این مفهوم چنان پراهمیت می باشد که بسیاری از نظریه پردازان تصوف را واداشته تا بخش هایی را در آثار خود بدان اختصاص دهند. ایشان نیزگاه آن را ستوده و سفارش کرده و گاه آن را نکوهیده و حتی حرام دانسته و گاه نیز به تقسیم بندی آن پرداخته اند. این مقاله برآن است که به بررسی و تحلیل دیدگاه ها و بیان نظریات ایشان با رویکرد روایی و تمثیلی در این زمینه بپردازد و به دنبال آن این مفهوم را به طور خاص در دیوان خاقانی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: خاقانی، عرفان، عزلت، روایی و تمثیلی
|
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerouni*, Yaghoub Kiani Shahvandi Pages 13-28
    In this article five allegory and narrative of Mehdi Akhavan Sales in Az in avesta collection are review and investigated. This article aims to show that the poet is not only a narrator and story teller but also he use of narrative and story for explain the social events and human concepts in his age. To this extent the used allegories in poems are explained and the techniqes of narrative are investigated.in this review the dialogues, events, explanations, suitable beginning and ending and characterization are seen skillfully in these poems. In addition, the poet indicates his literal skills and use the language, music, imageries and literal emotion very well in these poems.
    Keywords: Akhavan Sales, new poetry, Az in avesta, allrgory, Narrative
  • Masoud Sarhadi* Pages 29-46
    The Battle of Rostam and Ashkboos is among the most prominent narrative literature and one of the best-written heroic battles of Shahnameh (The Book of Kings). Some features of narrative texts can be observed in this battle. Among such features is conversation or dialogue, one of the most important and difficult elements of narrative literature. Ferdowsi draws on this technique in this short epic. He unfolds the story through a humorous interaction and dialogue between the protagonist and the antagonist in a way that, while enriching the plot, develops the action, the suspense, the one-on-one battle, the climax, and the resolution-death of Ashknoos. Taking into consideration the character development and the tone of the narrative, this paper takes a look at how Ferdowsi has drawn on dialogue techniques to present this battle and tries to illustrate his dramatic artistry.
    Keywords: narrative literature, Dialogue, character, The Battle of Rostam, Ashkboos, Shahname
  • Mohammad Haji Abadi* Pages 47-68
    Major part of Sufi unparagraphed prose is educational prose that includes training the principles and basics of the religious beliefs and the mystical on the one hand, and promoting the mysticism and Sufism among the common people and the middle, on the other hand. It should be indicated here that a kind of educational and promotional unparagraphed prose of the gatherings is Sufi preaching. Holding preaching meetings and in a sense, “parliamentary accountability " was an ancient tradition in Iran after Islam and has been considered as a method of understanding the education and promotion of the religious and mystical beliefs. Since the audiences of the preaching assemblies were the common people and the middle and had no ability to perceive the rational arguments like that, eloquent has been attempted to utter the issues in a tangible and perceivable manner for them and was trying to make clear and explain the topics using examples, parables, anecdotes and such cases instead of ratiocinate. In this study, the author, by looking at the prose of Sufi educational assemblies, intends to analyze the plurality of anecdote, parable and allegory, one of the most obvious features such unparagraphed prose and also to investigate of the eloquent and scribes’ objectives and purposes applying these tools and elements in those meetings.
    Keywords: parliamentary accountability, education, parable, anecdote, Sufi unparagraphed prose
  • Masoud Sepahvandi* Pages 69-82
    Symbolization is one of the fundamental and inseparable Sufism and educational bases during the history. In this way, those agnostics who look and think poetically and ingeniously has had more shares of capacity of symbolism to suggest own ideas and opinions. Molana is one of gnostic poets because of his artistic talent and his rhythmical and literary style communicates his numerous and worldly messages covered by special statements to his readers. Therefore, one of the beautiful manifestations of Shams lyrics is new and symbolic conceptions based on some words. I includes"Soul"and implications and compositions of them. In this survey the word "soul" and its synonyms based on above is researched in Shams lyrics.
    Keywords: Molana, Shams lyrics, soul, symbol
  • Fazel Abbaszadeh*, Naser Abbaszadeh Pages 83-94
    Literature of every nation, in every period, is developed depending on social, political, economic and religious issues. However, the way that events are reproduced depends on the views, social status, and living environment of the author. Before the Mash route, women created by most literary works were extremely passive, and have limited and superficial imitator prospective. Additionally, in spite of increase in women's authority in the Misroute era, our literature was yet dominated by men and women have been marginalized to a subsidiary role. Regarding the important role of women in society today, the positive and negative attributes of women in "The Blind Owl" Sadeq Hedayat was reviewed.
    Keywords: woman, Boufe KOur, Sadeq Hedayat, novel
  • Shokouh Baradaran*, Ghadam Ali Sarami Pages 95-118
    Climb one of the fundamental Bn‌Mayh‌Hay Hsty‌Shnasy human kind which are sometimes found with the myth stems back overlay. Temporal and spatial desire to go to the world and a world that is founded on contradictions and By‌Jht By‌Kranh towards utopia, always wished to consolidate the old man that he is unconscious. The desire in the poetry of Rumi, particularly in the Great Court, using images, symbols and concepts Astvrh‌Ay look opposite and has interpretive manifest. This article is out of the contradictions that often have been expressed in structural analogy, this study acknowledges that most of these conflicts in order to create the myth of climbing the figurative been. At first, the impact of the consolidation of the legendary climb Astvrh‌Ay themes such as the myth of the fall, returning to dwell in unity and love, and then check the relevant Tmsyl‌Hay featured in the Great Court, including heaven and earth, light and darkness, Korah and Moses and chicken cages, wells and ambitious, and desert wells. And the rise of myths climb out of this conflict is explained.
    Keywords: climb, allegorical literature, Fall, back, love, Sky, birds, desert
  • Ali Abasalizadeh*, Ali Mohammad Moazeni Pages 119-132
    Seclusion is one of the frequently used concepts in mystical literature. Other related concepts are Solitude, privacy and 'CheleNeshini'. It is such an important notion that many Sufis have devoted several chapters of their works to defining the concept. Some praise it, while others reprove it and consider it as a sinful act. Yet some others endeavor to classify it. The present paper is an attempt to investigate different point of views on seclusion from allegoric and narrative perspective in general and in Khaghani's Divan in particular.
    Keywords: Khaghani, Mysticism, seclusion, allegoric, narrative