فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 29 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اخلاقی، مریم محمودی صفحات 11-34
    دیدگاه و اندیشه عرفای بزرگ در هر طبقه یا مسلک عرفانی در مواجهه با مسائل معرفتی و ارتباط انسان با پروردگارو جهان هستی، در اعصار و ازمنه، با هم متفاوت بوده است. هر یک از نگرش های فکری – عرفانی تحلیل خاصی از معرفت داشته، برای بیان مواجید عرفانی خود، به طور خاص، از روش نوشتاری منحصر به فرد و یا با یک اندیشه ویژه که حاصل تلاش گروهی از عرفای بزرگ بوده بهره برده است؛ اگرچه بررسی آثار، اقوال و ساختار نوشتاری عرفا مشترکات بسیاری را در دل خود تنیده اند؛ اما مداقه وافر و سنجش این آثار با معیارهای خاص عرفانی و زبان ادبی، تفاوت های ظریفی را از نظر واژگانی، تصویری و محتوای اندیشه به خواننده دقیق النظر نشان می دهد. تمثیل بهترین روش محاکاتی عرفا برای بیان بیشتر مسائل مربوط به تجربه های عرفانی و در سطوح بالاتر، اندیشه های عرفانی – تعلیمی بوده که در دو مشرب بزرگ فکری وحدت شهود و وحدت وجود با هم تفاوت های ساختاری و تصویری دارند. نگارندگان با مقایسه آثار دو شاعر عارف به عنوان نمونه ای از این دو تفکر عرفانی؛ یعنی حکیم سنایی غزنوی و فخرالدین عراقی این موضوع را به محک نقد گذاشته تا با ذکر شواهد آن را توضیح و تبیین کند.
    کلیدواژگان: وحدت شهود، وحدت وجود، تمثیل، سنایی، فخرالدین ابراهیم عراقی
  • غلامرضا انصاری فرد، شمس الحاجیه اردلانی، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 35-56
    مثل در ادب فارسی از جمله گنجینه های ارزشمند است و از دیرباز در آثار شعرا و نویسندگان نمود داشته و موجب غنای این آثار گشته است. در این پژوهش با مقایسه محتوایی مثل ها در دو اثر منثور دو نویسنده سرآمد در قرن هفتم و معاصر، (گلستان و یکی بود یکی نبود) تلاش شده نگرش و دیدگاه این دو نویسنده در کاربرد مثل سنجیده و تحلیل شود؛ گلستان و یکی بود و یکی نبود، اثر قابل تاملی در دو مقطع زمانی متفاوت بر ادبیات فارسی داشته اند، و نویسندگان هر دو اثر در تبیین، تفهیم، و آموزش پیام خویش از ارسال المثل بهره گیری نموده اند، در این جستار سعی شده با نگاهی اجمالی به هر دو اثر نمونه هایی از بازتاب ضرب المثل ها همراه با تحلیل محتوایی در هر دو اثر ارائه گردد و در پایان جمع بندی و نتیجه گیری مباحث صورت گرفته است. نتایج بیانگر آن است که از دیدگاه محتوایی مثل هایی که سعدی به کار برده است، خود دست به آفرینش آنها زده، است غالب این مثل ها دارای نکات عمیق و حکایات اخلاقی و آموزشی هستند. اما نگارش و نگرش جمال زاده در کاربرد مثل ها صرفا نگاهی تشبیهی به قصد وضوح تصویر و صحنه های داستان بوده است و به همین خاطر مثل ها نقش بسزایی در پربار کردن زبان وی داشته است.
    کلیدواژگان: گلستان، یکی بود یکی نبود، سعدی، جمالزاده، مثل ها
  • کریم حیاتی، احمد ذاکری صفحات 57-76
    بیان تمثیلی از مفهوم عشق گویای آن است که انسان برای رسیدن به معشوق علاوه بر اراده خود با موانع بیرونی مواجه است که اجازه تصمیم گیری بر اساس خواسته ها و امیال خود را نمی دهد. به همین دلیل است که نتیجه داستان عاشقانه هرچه باشد، باز احساس ترحم و ترس که نماد اصلی تراژدی هستند را در مخاطب ایجاد می کند. در ادبیات فارسی، شاهنامه فردوسی به عنوان مهمترین بیان تمثیلی از عشق تراژیک، در همه داستان های عاشقانه خود، تعلیم ایثار، وفاداری و از خودگذشتگی عاشق به نفع هویت ملی را برای مخاطب به تصویر می کشد. بر این اساس هدف مقاله حاضر آن است که جلوه های تمثیلی عشق و دلدادگی که به پایان تراژیک در در شاهنامه ختم می شود را، بررسی نماید. یافته های مقاله که با استفاده از منابع کتابخانه ای، روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و در چارچوب نظریه نورتروپ فرای به دست آمده، گویای آن است که اکثر قهرمانان تمثیلی و اسطوره ای شاهنامه، به هنگام تصمیم گیری میان دوگانه عشق به معشوق یا دوستی هویت ملی، هدفی ورای عشق مجازی و عرفانی دارند، و آن از خودگذشتگی به نفع دیگری است که با روح حماسی حاکم بر این کتاب همخوانی دارد. به همین دلیل در اکثر داستان های عاشقانه شاهنامه تعلیم عشق و عاشقی، به گونه ای است که در صورت عدم همخوانی با روحیه حماسی حاکم بر این کتاب، به نتایج تراژیک ختم می شود که احساس ترحم، دوستی، محبت و از خودگذشتگی به نفع دیگری که می تواند ملیت، حقیقت و یا واقعیت باشد را در مخاطب ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: تراژدی، تمثیل عشق، حماسه، شاهنامه فردوسی، فرای
  • فرشته ربیع، عالیه یوسف فام صفحات 77-96
    روضه خلد مجد خوافی که به تقلید از گلستان سعدی در هجده باب نگاشته شده است مشتمل بر حکایات کوتاه، نغز، عبرت آموز، تعلیمی و تمثیلی می باشد. هدف این پژوهش بررسی حکایات روضه خلد از نظر تمثیل است. در این بررسی ابتدا به تحلیل تمثیل در حکایات روضه خلد پرداخته شده است و سپس شخصیت های تمثیلی در این حکایات مشخص شده اند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است. با توجه به بررسی تمثیل در حکایات روضه خلد به این نتیجه دست یافته ایم که نویسنده در بعضی از حکایت ها، از تمثیل برای تایید و مشخص نمودن مطالب خود بهره برده است که این امر موجب تاثیرگذاری بیشتر بر مفاهیم و مطالب آن شده است و اغلب آن ها را با استفاده از تمثیل های کوتاه بیان می نماید.
    کلیدواژگان: روضه خلد مجد خوافی، حکایت، تمثیل
  • ماندانا کمرخانی، میرجلال الدین کزازی صفحات 97-132
    کاربرد پربسامد زبان گفتاری در آثارگروهی ازشاعران معاصر، جریانی در شعر امروز به وجود آورد، که به جریان شعرگفتاری شهرت یافت. اندیشه های نازک غنایی که فردی و تجربی هستند؛ کشف چشم اندازهای عاشقانه در جامه زبان گفتار و درهم شکستن قواعد معهود غزل اعم از وزن، قافیه، شمار ابیات و جایگزینی نوع گفتاری آن ها جریان «غزل گفتار» را شکل داد. فرخزاد و سپس سیدعلی صالحی بنیانگذاران رسمی غزل گفتار هستند. فرخزاد با توسیع دایره زبان، عواطف، آلام و آمال شخصی خویش را بی پرده و با کمترین قراین و وسایط زبانی و پیشروی فرهنگی با مخاطب در میان گذاشته است. همین عامل از او شاعری سنت شکن و جریان ساز ساخته است. فرخزاد با بهره گیری از زبان گفتار و تکیه بر روش اعتراض، انتقاد و بیان احساسات عصیان گرانه در راستای تجربیات عاطفی خویش، با نگاهی جامع به کل مضامین عاشقانه، به موضوع عشق، نگرشی «حسی ومادی» را عرضه می کند. وی در عرضه این نگرش، قراردادهای اخلاقی وهنجارهای زنانگی را قربانی کرده است و در این ابعاد، نگرش مطلوبی نسبت به شعراو دراذهان نیست. چراکه فروغ در بیان امورزنانگی، وسایط زبانی و ابزارهای مجازی و سمبلیک را درجایگاه ذهنی به کار نگرفته و غالبا به انتخاب هایی با وسایط اندک و استعاره و مجازهای قراردادی پرداخته است. این جستار ضمن تعریف: شعرگفتار، غزل گفتاری فرخزاد، به بیان مولفه های مغایر با قراردادهای زنانگی و تاثیرحذف زبان سمبلیک در شکل دادن الگوهای خلاف هنجار زنانگی پرداخته شده است. علاوه بر آن مصادیق زبان نمادین در شعر فرخزاد بررسی می شود.
    کلیدواژگان: شعرمعاصر، غزل گفتاری، فروغ فرخزاد، تمثیل، زنانگی
  • صغری مرداسی سردارآبادی صفحات 133-150
    در هنر درمانی، کلامی ساختن هر چیز غیر کلامی یا هوشیارسازی آن چه ناهوشیار است یکی از جالب ترین و بدیع ترین فعالیت های هنر درمان گر محسوب می شود. شعر درمانی، یکی از جنبه های هنر درمانی است. هر گاه کاربرد توصیفی و قاعده مندی علمی پدیده ها مد نظر باشد از زبان توصیفی، و زمانی که نگرش نمادین پدیده ها مورد نظر قرار می گیرد، از زبان تمثیلی استفاده می شود. بهترین زبانی که می تواند معارف عقلی و مفاهیم معنوی را برای مردم تبیین کند، زبان تمثیل است. مقاله حاضر به موضوع شعر درمانی با تکیه بر کارکرد تمثیل، به شیوه علمی - استنباطی با روش کتاب خانه ای و رویکرد توصیفی پرداخته است.
    کلیدواژگان: تمثیل، هنر، شعر درمانی
  • رسول معصومی، شهین اوجاق علی زاده صفحات 151-168
    فروغ فرخ زاد از آن گروه شاعرانی است که به زندگی او و حواشی آن بسیار پرداخته شده است. اما آثار او کم تر تجزیه و تحلیل دقیق شده است. نگارنده مقاله همه اشعار او را با دقت مطالعه و بررسی کرده است و با توجه به دریافت خود و استفاده از منابع و مآخذ معتبر به بررسی کاربرد تمثیل «ظاهری و محتوایی»، سمبول «نماد» و استعاره «تشخیص و جان دار انگاری» در آثار این شاعر پرداخته است و به این نتیجه رسیده است که فروغ بسیار زیبا و ویژه از سمبول های شخصی استفاده نموده است، و خاص خود شاعر می باشد و علاوه بر آن به خوبی و مسلط از تمثیل و استعاره بهره گرفته است اما میزان استفاده او از این صورخیال هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی در شعرهای او کاملا سیر صعودی داشته است. پس از شعر تولدی دیگر که شاعر به کمال فکری و نوشتاری می رسد تمثیل های او از نظر شکلی و محتوایی کاملا شکوفا می شود که بسیار جالب و قابل تامل است. استفاده او از تشخیص و جان دار انگاری نیز بسیار گسترده و قابل توجه است. که نشان از آمیختگی روح او با طبیعت بیرون است.
    کلیدواژگان: فروغ فرخ زاد، تمثیل، سمبول، استعاره
|
  • Ali Akhlaghi, Maryam Mahmoodi Pages 11-34
    The attitudes of famous mystics, facing epistemological matters and relationship between human being, the Creator, and the universe during eras and times, at any mystic level, differ from one another. Every thinking-mystic attitude is endowed with a particular analysis of the mystic and enjoys the exclusive writing methods or special thoughts to express their mystical discoveries, which might have been the results of other famous mystics’ team works. Although investigating mystics’ masterpieces, sayings, and writing structures have many things in common, much attention and evaluation of this piece with the special and pure mystical factors and literary language may provide precise readers with delicate differences regarding vocabulary, imagination, and thoughts. Allegory is considered to be the best mimetic method for the mystics to express more about mystical experiences and in higher levels, mystical-instructional thoughts, which have different structures and images in the two big inclinations of intuition unity and existence unity. By comparing the masterpieces of two mystic poets as the samples of these two mystical thoughts – i.e. Hakim Sanai Ghaznavi and Fakhr al-Din Ibrahim Iraqi – the author has tried to analyze this issue in order to explain and express the same through evidences.
    Keywords: Intuition Unity, Existence Unity, allegory, Sanai, Fakhr al-Din Ibrahim Iraqi
  • Gholamreza Ansarifard, Shams Alhahieh Ardelani, Seeyed Ahamad Hosseini Kazerooni Pages 35-56
    Proverbs in Persian literature are one of the most valuable treasures, which have appeared in poets’ and writers’ works since long times ago and they have enriched these works. The writer of this article is trying to apply an analytical method for content comparison of proverbs in two prose works belonging to two famous and outstanding writers in seventh and contemporary century, respectively; the two works are Saadi’s Goolestsan and Jamalzadeh's Once upon a time. An attempt is made to compare and analyze the attitude of these two writers; Golestan and Once upon a Time – Yeki bood yeki nabood. These two works have a considerable effect on Persian literature over two different segments of times, both writers have used proverbs to convey their messages. In this research, an attempt is made to present typical feedbacks of these proverbs with content analysis of both works at a glance. The article ends up with a conclusion, and the result from the content attitude shows that Saadi has used the proverbs that he himself has created, and mostly, these proverbs possess profound points and moral and educational values. But Jamalzadeh's witing style and his attitude is only an imagery look because he is going to clarify images and scenes of the story which play a considerable role in the enrichment of his language.
    Keywords: Goolestan_Once upon a time_Saadi_Jamalzadeh_proverbs
  • K. Hayati, A. Zakeri Pages 57-76
    Epic romantic stories usually lack dependence due to their reliance on the historical and epical context. Thus, the elements of failure and disappointment in them create a sense of sympathy and fear what we call the mythical definition of tragedy.Ferdousy's great book- Shahname- as the most significant epic demonstration of Iranian national mythical history ends tragicly in all of its romantic stories.The present paper intends to investigate the tragic love demonstrations of 'Shahname's stories called 'collective me'.This paper has been fulfilled via library sourses and descriptive analytic research method and also the application of the 'Noortroup Fray' theory.The findings of this paper display the fact that most of the heroes in 'Shahname''s love stories do not follow the aim of uniting with their beloved, yet most of them have a nasty aim which is in contradiction with the epic soul of the storyFor this reason, they usually fail to obtain their tragic love which arouses the sense of sympathy and fear in them.
    Keywords: Manifest, love, epic, Shahnameh, Ferdosi, Bravo
  • F. Rabie, A. Yousef Fam Pages 77-96
    Rozeye Khold by Majd –e- Khafi that is an imitation of the Saadi's Golestan is written in the eighteen chapters, including short, concise, and instructive anecdotes and Allegory. In the present study, an attempt is made to analyze the allegory of the Rozeye Khold, considering anecdotes and allegorical characters in the anecdotes marked. The research methodology is descriptive - analytical. It would have been more effective concepts and content. Most of them are short allegories.
    Keywords: Rozeye Khold by Majd –e- Khafi, Anecdotes, allegory
  • M. Kamarkhani, M. J. Kazazi Pages 97-132
    Frequent application of verbal language in the works of some poets, has led to a flow of today’s poetry known as verbal poetry. Elegant lyric thoughts which are personal and experimental, leads to the discovery of lovely scenes in the form of verbal language, reacting against the traditional principles of sonnet, including meter and rhyme. Couplets and their verbal replacement has changed the form of verbal sonnet. Forough Farokhzad and Seyed Ali Salehi are formal founders of verbal sonnet. Farokhzad has expressed her emotions and pains while expanding the limits of language through development of the least lingual intermediate and cultural advancement. This factor has changed her into an iconoclastic poet. The poet presents a sensory and tangible attitude, using verbal language and protest, expressing her emotional feelings. To present such an attitude, she has sacrificed cultural ethical contracts along with feminine norms. In these dimensions, her poetry has a norm. Based on these dimensions, her poetry has a negative reflection in the minds of audiences because she has not used lingual intermediates and symbolic or metonymic tools as a poet for expressing her feminine issues and she has used some contractive metonymies. In this article, we first define verbal poetry and its evolution, and then express elements against feminine contracts and effect of removing the symbolic language or forming transgressive feminine patterns. Moreover, we will investigate some instances of symbolic usage in her poetry.
    Keywords: contemporary poetry, verbal sonnet, Forough Farokhzad, allegory, feminine
  • S. Merdasi Sardarabadi Pages 133-150
    In art therapy, verbal, non-verbal or everything unconscious is what one of the most amazing art of therapist's activities. Poetry therapy, is an aspect of art therapy. Whenever the use of descriptive language to describe the phenomenon is considered, and when the attitude is symbolic phenomena, the allegorical language used. The best language education, intellectual and spiritual concepts that can explain to the people, is figurative language. The present article is based on work focuses on poetry therapy, based on the allegory; the scientific method used here is analytical and descriptive and library – based approach.
    Keywords: allegory, art, Poetry therapy
  • R. Masoomi, Sh. Ojagh Ali Zade Pages 151-168
    Forough Farrokhzad has been a poet whose life has been the focus of attention. Her works are seldom analyzed. The author of the article has made an attempt to analyze most of her poems from this perspective, with reference to their use of reputable sources to investigate the use of the allegory (external and abstract), symbols (ideogram) and metaphors (personification and animism) in the works of the poet. It is concluded that Forough is a very special person who has used symbols. After the birthday song is written by the poet and intellectual perfection. Her analogy is quite prosperous in terms of form and content that is very interesting and noteworthy. She seems to have made a very extensive use of diagnostic and significant and noticeable personifications.
    Keywords: Forough Farroqzad, allegory, symbol, metaphor