فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 3 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده مریم ابوالقاسمی صفحات 15-27
    آمیختگی و ارتباط فرهنگی دو تمدن باستانی ایران و هند، نکته ای غیر قابل انکار است. از جمله نکات بسیار مهم و قابل تامل، بررسی تطبیقی عرفان ایرانی با مکتب ها و ادیان عرفانی و فلسفی هند است. مسلما هدف ما در این مقاله این نیست که ریشه عرفان ایرانی را در آداب و آیین های هندی بجوییم، بلکه مقصود این است که با روشی علمی و مستند، تشابهات بین عرفان ایرانی و آداب و آیین های موجود در مکاتب و ادیان هند را به گونه ای تطبیقی و علمی، مورد بررسی و مقایسه قرار دهیم.
    از بررسی و مطالعه دقیق متون و کتب هندی، مانند «بهگودگیتا، مها بهاراتا و اوپا نیشاد» و نیز کتب صوفیانه فارسی می توان تشابه فراوانی را در جنبه ها و روش های تربیتی و سیر و سلوک مشاهده نمود که مهم-ترین موارد و مباحث را از نظر تطبیقی می-توان در موضوعات زیر خلاصه نمود: اهمیت و ارزش وجود انسان، عشق و معرفت، تعدد منازل و مقامات سلوک، ارزش و اهمیت مقام دل، ارزش مقام پیر و مرشد، زهد و ریاضت، مبارزه با نفس، نظریه فنا و....
    کلیدواژگان: عرفان تطبیقی، ادیان و مکاتب فلسفی هند، عرفان ایرانی، عشق، معرفت
  • هادی خدیور، رجب توحیدیان صفحات 29-54
    یکی از مضامین عرفان سازی که از دیر باز در پهنه ادب عرفانی فارسی مطرح بوده و باعث شکل گیری آثار بدیعی در این زمینه گردیده است، موضوع عقل وتقابل وتعارض آن با عشق وجنون عارفانه یا مکتب مشائی ارسطوئی (فلسفه واستدلال) با مکتب اشراقی افلاطونی (عرفان و شهود) است.عقل وخردی که عارف شاعری، همچون مولانا با آن در افتاده است، و در دو اثر ماندگار خود؛یعنی: مثنوی وغزلیات شمس به تحقیر ونکوهش آن می پردازد، عقل یونانی است که پیرو نفس وخیال بوده و به مانند حجاب ومانعی در راه رسیدن به سر منزل مقصود است وبه تعبیر خود مولانا:«عقل جزوی است که منکر عشق است» و منظور از آن عقل کلی نیست که در آیات وروایات دینی و در سخنان عرفایی همچون مولانا، با عنوان «عقل عقل» مورد تمجید وتکریم فراوان واقع گردیده است. این مقاله به بحث و بررسی در زمینه تقابل وتعارض چنین عقلی با عشق وجنون عارفانه در مثنوی وغزلیات شمس، همراه با ذکر شواهدی از دیگر اشعار و متون عرفانی پرداخته است.
    کلیدواژگان: مولانا، عرفان، عقل، عشق وجنون، مثنوی، غزلیات
  • کاظم دزفولیان راد صفحات 55-78
    تحقیقات انجام شده درباره سبک هندی، غالبا محصور به مواردی چون بحث از معنای بیگانه، تمثیل و... بوده، موارد دیگری مانند ساختار قالب عمده این سبک یعنی غزل، کمتر مورد توجه محققان قرار گرفته است. در این تحقیق، نویسندگان با استفاده از نظریه ساختارگرایی تکوینی لوسین گلدمن که سعی در ایجاد ارتباط میان جهان نگری پدیدآورندگان یک اثر ادبی و ساختار آن دارد ساختار غزل سبک هندی و دلیل عدم انسجام این غزل و تضادهای موجود میان ابیات آن را مورد بررسی قرار داده اند.
    آنچه از این تحقیق به دست آمده است، آن است که خردگریزی شاعران این سبک که میراثی است از جهان نگری شاعران سبک عراقی در کنار نگاه جزئی نگر آنان که از یک سو، نتیجه خردگریزی آنان و از سوی دیگر نتیجه کوشش آنان برای یافتن معنای بیگانه است سبب شده است تا جهان نگری این شاعران، یک جهان نگری غیر منسجم و غیر سیستماتیک و دارای تضاد و تناقض باشد؛ انعکاس این جهان نگری در ساختار غزل سبک هندی را می توان به شکل عدم انسجام درونی غزل و سستی محور عمودی آن و وجود تناقض و تضاد در میان ابیات غزل مشاهده کرد
    کلیدواژگان: ساختارگرایی تکوینی لوسین گلدمن، عناصر معنادار، سبک هندی، ساختار غزل، جزئی نگری، خردگریزی
  • قدمعلی سرامی صفحات 79-109
    جستار حاضر پیرامون مساله ی معراج است که با هدف بررسی تحلیلی و تطبیقی معراج نامه های موجود در ادبیات فارسی و ترجمه ها انجام شده است. انگیزه، تاریخ، کیفیت، نوع و تحلیل علمی و عقلانی این پدیده توسط صاحب نظران، نیز بازتاب معراج در متون ادبی و عرفانی، سفر روحانی چند شخصیت مسلمان و غیر مسلمان، نظیر بایزید بسطامی، زرتشت، بودا، دانته و میلتون مورد بحث این مقاله است. همچنین موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد:ویژگی های قهرمانان این پدیده (از لحاظ مرتبه ی فکری و روحی)، همراهان آنان در مراحل سفر، زمان وقوع، مکان ها و شخصیت-هایی که می بینند، پاداش و کیفر و دلایل دنیایی و معنوی آن، علت عقلانی عادلانه بودن پاداش ها و عذاب ها، مقصد نهایی مسافران این سفر معنوی است.
    نتایج به دست آمده از بحث، به ترتیب اهمیت در پایان یادآوری شده است. موضوع معراج و معراج نامه ها در تاریخ بشر –که درک و خلق آن تاکنون نیز ادامه دارد- یک نوع ادبی فرعی و تلفیقی بوده و از دیدگاه نوع شناسی ادبی، به گونه ای مستقل، مورد نقد و بررسی قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: برزخ، بهشت، دوزخ، سفر، سیر، شخصیت های فراماده
  • قاسم صحرایی، محمد خسروی شکیب صفحات 111-124
    پروین اعتصامی، از معدود شاعران مشهور زن در ادبیات فارسی است. وی با تاثیرپذیری از فرهنگ ایرانی اسلامی، به نقد جایگاه زن در جامعه ی عصر خود و پیش از آن برخاسته و با مخاطب قرار دادن زنان، آنان را نسبت به قابلیت ها، شایستگی ها و ارزش هایشان آگاه کرده است.
    پروین، در اشعار خود با یادآوری محدودیت ها و دوران سخت و ناهمواری را که زن در جامعه ی ایرانی پشت سر گذاشته است، کوشیده تا سیمای واقعی زن را به جامعه ی خود نشان دهد. او آشکارا بیان داشت که زن، رکن خانه ی هستی و هموار کننده ی راه زندگی است.
    پروین، عقیده داشت برتری انسان، چه زن و چه مرد، در داشتن دانش، هنر، گوهر تعلیم و تربیت، فضل، عرفان، قناعت، پرهیزگاری و پاکی است؛ همچنان که نقصان انسان، چه زن و چه مرد، در پشت کردن به آن فضایل، خودپرستی، سستی، تلاش نکردن برای کسب دانش و گرفتار ظاهر شدن است.
    کلیدواژگان: اصالت زن، شعر معاصر، پروین اعتصامی
  • سید سعید فیروزآبادی صفحات 125-133
    شناخت سرچشمه های فکری و بازتاب آن در ادبیات، همچنین کشف فصل مشترک اندیشه ی بشری از مهم ترین هدف های ادبیات تطبیقی است. برای نیل به این مقصود، تنها توجه به بعد موضوعی آثار کافی نیست، بلکه انواع ادبی و معیارهای هر یک از این انواع نیز اهمیت بسیاری دارد.
    هدف نگارنده ی مقاله ی حاضر آن است که سیر تحول غزل و چگونگی ورود آن به ادبیات آلمانی زبان را از دیدگاه ادبیات تطبیقی بررسی کند و در عین حال نشان دهد که دلایل علاقه مندی نویسندگان آلمانی-زبان به این نوع ادبی چه بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، انواع ادبی، ادبیات آلمانی زبان، دوره ی ادبی رمانتیک
  • محمد کاظم کهدویی صفحات 135-155
    تالپوریان بین سال های 1700 تا 1782 م. در سند حکمرانی کردند و زبان دربار آنان، فارسی بود. یکی از شاعران آن خاندان غلام محمدخان لغاری بود که خانواده اش علاقه ای خاص به شعر و فرهنگ و زبان فارسی داشت. وی فرزند علی محمد خان (1250-1162 هجری) بود و فارسی و عربی را نزد پدر خود آموخت.
    غلام محمدخان ابتدا به عنوان مشاور، فرماندهی با آوازه بود. وی در سال 1279 هجری درگذشت. غلام در سرودن شعر فارسی تسلط کامل داشت و در شعر بیشتر از شیوه و غزل های حافظ شیرازی پیروی می کرد.
    نگارنده در این نوشته کوشیده است تا غزل هایی که غلام محمد، آشکارا به اقتفای حافظ سروده است، بیان کند.
    کلیدواژگان: حافظ، غلام محمد، لغاری، تالپوریان، شعر فارسی
  • علی محمد موذنی، فاطمه مهری صفحات 157-179
    «فتوت» که در طول تاریخ همواره با تصوف ارتباطی نزدیک داشته، در «حیات شهری» جوامع اسلامی نیز تاثیرگذار بوده است. این تاثیرگذاری نه تنها از مقوله تاثیرگذاری فکری، بلکه از مقوله تحولات سیاسی و اجتماعی قابل توجه است. عده ای بر آنند که فتوت، نوعی تصوف عامیانه به شمار می رود؛ با این حال به نظر می رسد چنین فروکاستی قادر نیست نقش و تاثیر این مقوله را در رشد حیات اجتماعی این آیین به تمامی توضیح دهد. فتوت در طول تاریخ با ورود به عرصه بازار و اجتماع و نفوذ در طبقات پیشه ور و مرعی داشتن آداب و سننی که با تاروپود فکری این طبقات در هم آمیخته، توانسته است مفاهیم صوفیانه را با روح زندگی شهری که بر پایه پیشه وری بنا می شوند، چنان درآمیزد که به عنوان گونه ای تصوف مدنی مطرح شود. در این نوشتار، دلایلی برای اثبات این مقوله ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فتوت، جوانمردی، پیشه وری، تصوف، زندگی شهری
|
  • Seyyedeh Maryam Abolqasemi, Assistance Professor Of Persian Language, Literature, Shahid Beheshti University, Tehran Pages 15-27
    No one can deny the blending and cultural communication between the two ancient civilizations of Iran and India. A very important point to consider is the comparative study of the Iranian mysticism with the Indian religions and philosophical-and-mystical movements. The aim of this paper is not to seek the origin of the Iranian mysticism in the Indian rituals; the goal, however, is to examine the similarities between the Iranian mysticism and the existing rituals and creeds in the Indian religions and movements in a scientific and well-documented way. By a careful examination of the Indian books and texts such as Bhagavadgita, Mahabharata and Upanishad, and also Persian mystical books, one can find lots of similarities between educative and mental-journey aspects and methods. From a comparative viewpoint, the most important points could be summarized as: the significance and value of human’s existence, love and insight, plurality of comportment's stages and positions, the value of the heart’s position, the importance of the sage and the preceptor, piety and asceticism, fighting against the self, perdition theory, and so on.
    Keywords: comparative mysticism, Indian religions, philosophical schools, Iranian mysticism, love, insight
  • Dr Hadi Khadivar, Rajab Tohidian Pages 29-54
    A long-time existing subject in Persian mysticism, which has formed innovative works, is wisdom and its contrast with mystical love and madness or the contrast of Aristotelian peripatetic school (philosophy and reasoning) with the platonic Eshragi school (mysticism and intuition). The wisdom which is confronted, and humiliated, by a mystic poet like Molana in his two eternal works, i.e. Masnavi and Shams Sonnets, is Greek wisdom which follows self and dream, acting as an obstacle in reaching the destination, and in Molana's words, “It is the incomplete love which denies love.” This does not refer to the complete wisdom, bearing the title of “wisdom of wisdom,” which has been admired and praised in religious verses and sayings and in the works of some mystics such as Molana. This paper, by referring to other mystical poems and texts, tries to examine the contrast between such wisdom and mystical love and madness.
    Keywords: Molana, mysticism, wisdom, love, madness, Masnavi, Shams Sonnets, reasoning, intuitional knowledge
  • Dr. Kazem Dezfoolian Rad, Mona Ali Madadi, Masoomeh Talebi Pages 55-78
    Studies on Hindi style are often limited to items such as discussing delicate meanings, allegory, and so on, while other points, including the structure of the main frame of this style, that is, sonnet, have not been paid enough attention to. This study, based on Lucien Goldmann’s structure-orient developmental theory (emphasizing the relationship between the author’s worldview in the work and its structure), tries to examine the Hindi-style sonnet structure, its lack of cohesion, and the contradictions in its lines.The present study shows that the poets’ ignoring wisdom in this style--inherited from Iraqi-style poets’ worldview-- along with their trivial view--being the result of their ignoring wisdom on the one hand, and their attempt to find delicate meanings on the other hand-- have resulted in these poets’ incoherent, nonsystematic, and contradictory worldview. This worldview is reflected in the internal incoherence, looseness of its basis, and contradictions in the lines of the Hindi-style sonnet
    Keywords: Lucien Goldmann's structure, orient developmental theory, meaningful elements, Hindi style, sonnet structure, trivial view, ignoring wisdom
  • Dr Qadamali Sarrami, Salma Saedi Pages 79-109
    This study focuses on meeraj, and tries to, comparatively; analyze the existing merajnamehs (ascension writings) in Persian literature and translations. The motivation, date, quality, type and the scientific and rational analysis of such a phenomenon by the experts, how meraj (ascension) is reflected in the literary and mystic texts, and the spiritual journey of some Moslem and non-Moslem figures, including Bayazid-e-Bastami, Zarathusrtra, Buddha, Dante, and Milton are emphasized, too. Besides, the following points are also discussed: the characteristics of the heroes of this phenomenon (in terms of their intellectual and spiritual ranks), those who accompany them throughout the journey, its time, place, and those who are met, rewards and punishments and its worldly and spiritual reasons, the intellectual justification of these rewards and punishments, and the final destination of this spiritual journey. Based on their importance, the results achieved have been pointed out at the end. Meraj (ascension) and merajnameh (ascension writing)–which is still being created and realized - in human history is regarded as a combinatory and secondary genre; and, as a literary genre, it has not been analyzed or criticized independently.
    Keywords: limbo, paradise, hell, journey, metaphysical characters
  • Dr Ghasem Sahraee, Dr Mohammad Khosravishakib Pages 111-124
    Parvin Etesami is among the few famous female poets in Persian literature. Being influenced by the Islamic- Iranian culture, she analyzes the position of women in her contemporary era, and, addressing women, informs them of their capabilities and values. Reminding the women of the restrictions and difficulties they have undergone in the Iranian society, in her poems, Parvin attempts to present a realistic picture of women. She directly states that women should be regarded as the foundation and basis of life, and that it is through them that a comfortable life can be achieved.She believed that a man’s or a woman’s superiority is based on knowledge, skill, aptitude, mystical orientation, and chastity, and ignoring these factors causes their inferiority.
    Keywords: originality of women, Parvin Etesami, contemporary poetry
  • Dr Seyyed Said Firoozabadi Pages 125-133
    The main aim of comparative literature is to recognize the intellectual sources and its reflection in literature, and also to discover the common points between human minds. To achieve this, it is not enough to consider the subjective aspect of the works; yet, one needs to pay attention to different literary genres and their criteria. This paper tries to examine, comparatively, how sonnet changed and the way it penetrated into the literature of the German-speaking countries. It also attempts to find out the reasons of the German-speaking poets’ interest in this genre.
    Keywords: comparative literature, literary genres, literature of German, speaking countries, Romantic era
  • Dr Mohammad Kazem Kahdouei Pages 135-155
    The Talpourians ruled in Send during 1700-1782 A.D. The language spoken at their court was Persian. Gholam-Mohammad Khan Laghari, whose family was very interested in Persian poetry, culture, and language, was a poet of Talpourian dynasty. He was the son of Ali-Mohammad Khan (1162-1250 Hegira) and through him, he learned Persian and Arabic.Gholam-Mohammad Khan was considered as a famous adviser and commander. He passed away in 1279 Hegira. Gholam was proficient in composing Persian poems. Mostly he followed the style of Hafez Shirazi’s sonnets. This paper tries to explain the sonnets composed by Gholam-Mohammad, following Hafez’s footsteps.
    Keywords: Hafez, Gholam Mohammad, Laghari, Talpourian, Persian poetry
  • Dr Ali Mohammad Moazzeni, Fatemeh Mehri Pages 157-179
    “Generosity” that has always had a close association with mysticism throughout the history has also influenced the “civil life” in Islamic societies. This is not just intellectual influence but it brought about social and political changes as well. Some try to reduce “generosity” to common mysticism; this, however, seems not to be able to clarify its role in the development of the social life of the ritual completely. Throughout the history, generosity has penetrated into the social life and work of common people, and, therefore, mixed with their thoughts. It has, thus, been so much able to mix mystical concepts with the civil life that it is regarded as a type of civil mysticism. This paper tries to prove this point.
    Keywords: generosity, chivalry, craftsmanship, mysticism, civil life