فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 37 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل عبدی مکوند ، شقایق ماهی زاده، زهرا محسنی موسوی صفحات 8-22
    تمثیل، علاوه بر شیوه بیان یکی از روش های تحلیل اثر ادبی است. فاضل نظری با به کارگیری تمثیل تلاش نموده است که غزلیات را از شعبده بازی ها که باعث دوری شعر از حقیقت شده، دور نگه دارد. در تمثیل های فاضل نظری روح دیانت و ایمان به صورتی لطیف جلوه گر است چنان چه این شاعر ارزش ها و مفاهیم بنیادینی را که از رهگذر انقلاب در عرصه فرهنگ و زندگی اجتماعی تبلور یافته است، در قالب و با زبان و بیانی متناسب با ذوق و قریحه شعر و ادب امروزی بیان داشته است. شیوه این مقاله بر اساس تحلیل محتوا و توصیف منطقی و عقلی با استفاده از متون مستند در زمینه نقد ادبی و به صورت کتاب خانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: غزل معاصر، تمثیل، فاضل نظری
  • حبیب کارگر ، عباسعلی وفایی، علیرضا شعبانلو صفحات 23-43
    حکایت ها که پایه و اساس تمثیل هستند، نقش بسیار مهمی در آموزش های صوفیه داشته اند. از جمله این حکایت ها، حکایت هایی است که یکی از شخصیت های آن یک جانور است. هدف اصلی این تحقیق مشخص ساختن انواع شخصیت های جانوری در حکایت های تمثیلی کتاب اللمع است. در این تحقیق- که به روش توصیفی و تحلیلی نوشته شده- این نوع حکایت ها در کتاب اللمع فی التصوف نوشته ابونصر سراج توسی (م 387 ه) مورد مطالعه قرار گرفته و نشان داده شده است که سراج در حکایت های تمثیلی خود، از چه نوع شخصیت های جانوری استفاده نموده و نوع نگاه او به عنوان یک عارف نسبت به جانوران چگونه است؟ با مطالعه حکایت های کتاب اللمع آن ها را می توان به سه دسته کلی تقسیم نمود: 1- حکایت های واقعی: این نوع حکایت ها در جهان بیرون اتفاق افتاده و یا می تواند اتفاق افتاده باشد. 2- حکایت های تخیلی که زاده تخیلات صوفیه هستند. 3- حکایت های نمادین که در آنها حیوان نقشی نمادین دارد. این نوع حکایت ها یک رویداد درونی است و برخاسته از ناخودآگاهی عارف است. هدف اصلی از به کارگیری حکایت ها در متون صوفیه درک و فهم بهتر مطالب عرفانی و آسان تر شدن آموزش از طریق بیان حکایت است که البته در تمامی حکایت ها، بی آزاری و مهربانی صوفیه نسبت به تمام حیوانات کاملا آشکار است.
    کلیدواژگان: تمثیل، نماد، حکایت، شخصیت های جانوری، اللمع فی التصوف
  • سید حسین سیدی ، حسین قاسمی فرد صفحات 44-66
    تمثیل یکی از شگردهای ادبی موثر در بازگویی و تشریح عمده ترین مسائل اخلاقی و تعلیمی است؛ زیرا با ساده کردن موضوعات پیچیده، قدرت درک و تحلیل مخاطب عامی افزایش می یابد. از آن جا که هدف اصلی شاعران اخلاق گرا از سرودن شعر، افزایش سطح معرفت و جهان بینی مردم است، از ابزارهایی چون تمثیل برای پیشبرد و تحقق اهداف تعلیمی مورد نظر خود استفاده می کنند. عطار نیشابوری در اسرارنامه، با تکیه بر این بخش از قابلیت های تمثیل، به تبیین و تشریح مسائل گوناگون اخلاقی، دینی و عرفانی پرداخته است. به این اعتبار، در مقاله حاضر، با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، کارکردهای اخلاقی تمثیل بررسی شده است. به نظر می رسد شاعر از رهگذر بهره مندی از شگرد مذکور به توضیح موضوعاتی چون: «دنیاستیزی؛ فنا شدن از خود انسانی؛ نفس ستیزی؛ توجه به عشق ورزی الهی و معنوی؛ پرهیر از آزمندی و مال دوستی؛ دوری گزینی از غفلت ورزی؛ نکوهش ظاهرپرستی؛ بی اعتباری عمر آدمی و تناسب میان ظرفیت های انسانی و هدف برگزیده» پرداخته است. شاعر برای جلوگیری از اختلال در فرآیند درک مخاطبان عام خود، از تمثیل های عمدتا ساده و زودیاب استفاده کرده است. این تمثیل ها در عینیت بخشی به عمده ترین مسائل اخلاقی که غالبا انتزاعی و نامحسوس هستند، اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، اسرارنامه، تمثیل، آموزه های اخلاقی
  • بتول فخر اسلام ، رقیه مهماندوست کتلر، محبوبه ضیاخدادادیان، پروین دخت مشهور صفحات 67-89
    یکی از دلایل جذابیت داستان های حماسی حضور حیوانات در شاهنامه با جلوه تمثیلی و نمادین، است. فردوسی با هنرمندی تمام توانسته از حیوانات در جهت افزایش بار محتوایی شاهنامه بهره بگیرد. البته لازم به ذکر است مقوله تمثیل در ادبیات دارای قدمت بسیاری است وایفای نقش توسط حیوانات در فرهنگ ادبی ایران پررنگ بوده است. درچنین فرهنگی، داستان وتمثیل در زندگی انسان جاری و ساری بود و همواره به همین دلیل نوعی نقش پذیری اجتماعی و سیاسی وحتی تاریخی برای حیوانات لحاظ؛ که به گونه های مختلف تقسیم می شد. مانند تمثیل عرفانی، تمثیل حماسی، تمثیل سیاسی و… حیوانات انواع مختلفی دارند؛ برخی قهرمان وبرخی ضد قهرمان و در این بین شخصیت هایی که جنبه بینابین دارند یا خاکستری اند و یاخنثی وگاهی چندوجهی. حکیم فردوسی از این طریق توانسته است با پندار شخصیت بخشی به حیوانات، ضمن ایجاد شور و هیجان در داستان های شاهنامه، پیوند و همبستگی میان انسان وحیوانات را به هنر تمثیل به تصویر کشیده و در راستای تعالیم اخلاقی خود که با رنگی حماسی و اسطوره ای تظاهر می یابد به خوبی استفاده نماید. حیوانات شاهنامه هر یک به تنهایی به عنوان یک شاهد مثال تمثیلی، حاوی ماجراها و رخدادهای جذابی هستند که در این مقاله به شیوهء توصیفی به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه، تمثیل، فردوسی، حیوانات
  • فاطمه حیدری ، زینب نوری سرخنی صفحات 90-110
    تمثیل یکی از مهم ترین انواع ادبی است که جایگاه والایی را در ادبیات فارسی به خود اختصاص داده است، با بررسی تمثیلات هر قوم می توان از طرز زندگی اجتماعی و میزان تمدن و تربیت آن جامعه آگاه شد. تمثیل از یکسو وابسته به انگیزه های گوینده و از سوی دیگر، وابسته به مقدار دانش، هدفمندی و آگاهی شنونده یا گیرنده است. تمثیل می کوشد بخشی از آگاهی را ملموس کند و برای توضیح و تبیین معنی به کار می رود و در خدمت ادبیات تعلیمی قرار می گیرد. در پژوهش حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، تمثیل داستانی و ابزار وعناصر کاربرد آن در سلامان و ابسال جامی بررسی و نمودار بسامدی انواع فابل، پارابل ومحتوای تمثیلات…ترسیم شده است. نتیجه این بررسی نشان داده، درسلامان و ابسال پارابل پرکاربردترین نوع تمثیل داستانی است و جامی از اساطیر ملی، تلمیحات تاریخی و مذهبی و حیوانات برای بیان تمثیلات خود سود جسته است.
    کلیدواژگان: تمثیل، جامی، سلامان و ابسال، پارابل، تمثیل رمزی
  • سید احمد حسینی کازرونی ، سمیه آورند، سید جعفر حمیدی، محمدرضا شهبازی صفحات 111-127
    ادبیات پایداری به معنای خاص، یکی از انواع ادبی است که در ایران عمر کوتاهی دارد و داستان ها و رمان های زیادی در این نوع نوشته شده که در آن، نویسنده تمثیل و نماد را دستمایه ی بیان خود کرده و اثرش را خلق می کند. تمثیل شامل چیزی گنگ، ناشناخته و پنهان از ماست که در عصر جدید و در نقد سبک شناسانه ی یک اثر به عنوان رمزگان از آن یاد می شود و حتی می تواند سبک یک نویسنده را دربرگیرد. در سبک شناسی لایه ای، که از شیوه های نوین سبک شناسی به حساب می آید، بافت موقعیتی را به عنوان کلان لایه مد نظر قرار داده و متن را به خرد لایه هایی تجزیه می کنیم. سپس با بررسی آن ها به جستجو در ویژگی های شاخص و پربسامد می پردازیم که در نهایت منجر به کشف ایدئولوژی می شود. در این مطالعه ، که به روش توصیفی تحلیلی محتوا انجام شده ، ابتدا با توجه به بافت موقعیتی، رمان عاشقانه های یونس در شکم ماهی از جمشید خانیان را که یکی از آثار تمثیلی خلق شده در ادبیات پایداری است به خرد لایه های واژگانی، نحوی و بلاغی تجزیه کرده و سپس به بررسی سبک شناسانه آن پرداخته می شود. یافته ها حاکی از آن است که ایدئولوژی نویسنده در لایه ی نحوی نهفته است؛ چرا که این داستان تمثیلی است و معمولا تمثیل در لایه ی نحوی نمود پیدا می کند. او با آوردن یک نمونه ی عالی ، بهترین نوع عشق را سیروسلوک و حرکت از عشق زمینی به عشق آسمانی می داند؛ سپس با بهره گیری از رمزگان و تمثیل، مخاطب را به تاویل و تفکر وا می دارد و سبکی تمثیلی را برای رمانش رقم می زند.
    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، ادبیات پایداری، تمثیل و عرفان، رمان نوجوان، جمشید خانیان
  • اسماعیل عبدی مکوند ، فرزاد قائمی صفحات 128-149
    دست نویس های متون کمترشناخته شده فارسی در روشن کردن زمینه های مختلف تاریخی، فرهنگی، ادبی کشورهای دارای سابقه تمدنی کهن، اهمیت فراوان دارند. در ژانر حماسه های تاریخی فارسی، دست نویس های منتشرنشده بسیاری وجود دارد که به منزله گنجی گران بها حاوی نکات بسیاری از میراث تاریخی ایران و میراث فرهنگی زبان فارسی هستند، اما تاکنون شناسایی و معرفی نشده اند. سلیمان نامه یا شاهنامه سلیمانی یا شاهنامه عارف یکی از این آثار است که «فتح الله عارف» ، شاهنامه چی دربار عثمانی، در سال 969 ه. ق. آن را به رشته تحریر درآورده است. سلیمان نامه اثری تاریخی از نوع وقایع نامه ها درباره تاریخ سلطان سلیمان قانونی است؛ تاریخی که گرایش شاعر- مورخ به تمثیل بدان رویکرد حماسی و گاه تعلیمی بخشیده است. این مقاله پژوهشی کیفی با رویکرد تحلیلی و استنباطی است که به معرفی سلیمان نامه و تحلیل کارکرد تمثیل در آن به عنوان یک کیفیت سبکی بارز پرداخته است.
    کلیدواژگان: فتح الله عارف، سلیمان نامه، تمثیل، دوره عثمانی
|
  • Esmaeil Abdimakvand , Shaghayegh Mahi zadeh, Zahra Mohseni Mousavi Pages 8-22
    Allegory, in addition to the way of expression, is one of the methods of literary analysis. Fazel Nazari has worked with the use of the allegory keep the lyrics away from the magic of the game, which makes the poetry of the truth inaccessible. In the Nazari allegories, the spirit of faith and faith appears to be in a subtle way if this poet has embodied the fundamental values ​​and implications of the revolution in the field of culture and social life in terms of language and expression appropriate to the poem's taste and Modern literature has been expressed. The method of this article is based on content analysis and rational and rational description using literary texts in the field of literary criticism and in the form of a library.
    Keywords: Contemporary Ghazal, Allegory, Fazel Nazari
  • habib kargar , Abbasali vafaie, Alireza Shabanlu Pages 23-43
    The tales that they are the base of allegory has had a very important role in Sufism training. An example of these tales is some ones that an animal is a character of the tale. In this study, these types of tales was considered in Alluma' Fil-tasawwuf book written by Abu Nasr Al-sarraj tusi(378). These kinds of Alluma' s tales are divisible to three general assortments: 1- real tales: these tales have taken place in the world or could have taken place. 2: fictional tales which were created by Sufism's fictions. 3: symbolic tales which the animal has a symbolic role in them. This type of tales is an endogenous event and it is the result of theosophist's subconscious. The main purpose of using all the stories in the texts of Sufism is to understand better the mystical material and to facilitate the teaching through the expression of the tale.
    Keywords: Allegory, symbol, tale, animal characters, Alluma' Fil-tasawwuf
  • hoseyn SEYYEDI , Hossein GhasemiFard Pages 44-66
    Allegory is one of the most effective literary methods in reciting and outlining the most important ethical and educational issues; because by simplifying complex issues, the power of understanding and analyzing a broad audience grows. since the main aim of the ethical poets is to create poetry, it is raising the level of knowledge of the people. use tools such as allegory to advance and fulfill educational goals. Attar in the mystery, based on this part of the allegorical capabilities, it has been devoted to explaining various moral, religious and mystical issues. in this article, based on the descriptive-analytic method, the ethical functions of allegory are investigated. it seems that the poet, using the aforementioned narrative, explains such topics as: "life; self-destruction; self-affirmation; the consideration of divine and spiritual love; the exaggeration of the zeal and the property of friendship; the avoidance of negligence; the condemnation of appearances; The instability of human life and the proportion between human capacities and the chosen goal ". it was also found that the poet used simple analogies to avoid disturbances in the process of understanding his general audience. these allegories have been effective in representing the most important ethical issues that are often abstract and intangible.
    Keywords: Attar Neyshaburi, mysteries, Allegories, moral teachings
  • Batol Fakhreslam , Roghayeh Mehmandoost katlar, Mahbobeh zea khodadadiyan, Parvin dokht Mashour Pages 67-89
    One of the reasons for the charm of the epic tales is the presence of animals in Shahnameh with a symbolic and allegorical effect. Ferdowsi has been able to enjoy animals to increase the content of the Shahnameh with perfect art. Of course, it should be noted that the scope of parables in literature has a long history and playing roleby the animalshas been emphasized in Iranian literary culture. In such a culture, the story and allegory were current in human life, and for this reason it always considered a social, political, and even historic role for animals that was divided into different types such as mystical allegory, epic parable, political parable, … and animals have various kinds and in this regard, the characters who have an intermediate aspect are either gray or neutral, and sometimes multi-faceted. Ferdowsi has been able to illustrate the bond between human beings and animals by creating the animal's personality as well as passion in the stories of the Shahnameh with the art of allegory, and for its ethical teachings, which have epic and mythical colors and use well. The animals of Shahnameh stand alone as an example of an allegorical example of adventures and attractive events.
    Keywords: Shahnameh, allegorical, Ferdowsi, animals
  • Fateme Heydari , Zinab Nouri Sorkhani Pages 90-110
    allegory is one of the most important literary forms that has a high status in Persian literature. By examining the parables of each nation, one can be aware of the way of life and the level of civilization and education of that community. The allegory, on the one hand, depends on the speaker's motives and, on the other hand, depends on the amount of knowledge, purpose, and awareness of the listener or receiver. An allegory attempts to make a certain part of the knowledge meaningful, An analogy is used to explain and explain the meaning and serves the teaching of literature. In this descriptive-analytic study, the narrative allegory and its instruments and its elements in Salaman and Abbsal Jami were studied and the graph of the frequency of the types of fables, parables and the content of the analogies ... is depicted. The result of this study has shown that Parambul is the most popular type of fictional parable, and has benefited from national mythology, historical and religious illustrations, and animals to express their allegories.
    Keywords: Allegory, jami, salaman, abbasal, parabel, ramie allegory
  • Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni , Somayeh Avarand, Seye Jafar Hamidi, Mohammadreza Shahbazi Pages 111-127
    Literature of resistance in a specific meaning is one of the literary genres that is kind of new in Iran with many stories and novels in which the author has employed allegory and symbol to express himself and create his work. Symbol and allegory include something vague, unknown or hidden from us known as a code in the new era and stylistic criticism of a work that can even include an author's style. Layered stylistics, which is a modern method of stylistics, considers situational context as the macro layer, fragmenting the text into micro layers. Then, exploring those layers, it searches the features and frequent traits, ultimately leading to the discovery of ideology.
    In this descriptive-content analysis study, first, according to the situational context, the novel of Romances of Jonah in the belly of the whale byJamshid Khanian, an allegorical work in the literature of resistance, was fragmented into lexical, syntactic and rhetorical micro layers, and then analyzed stylistically.The findings suggest that the ideology of the author lies in the syntactic layer since this is an allegorical story and allegory usually reflects in the syntactic layer. Presenting a perfect example, the author introduces the journey from an earthly love to the heavenly love as the best type of love; then, employing the code and allegory, makes the audience interprete and think, creating an allegorical style for his novel
    Keywords: Stylistics Layer, The Literature of Resistance, Allegory, Mysticism, Adolescence Novel, Jamshid Khanian
  • Esmaeil Abdimakvand , Farzad Ghaemi Pages 128-149
    Manuscripts are important in clarifying the various historical, cultural, and literary backgrounds of countries with a long history of civilization. There are many manuscripts In the libraries of our country, each of them can be considered as a valuable considered to be a valuable treasure that contains many points of the cultural heritage of Iran but They have not yet been properly known or published. Suleiman-name is one of the manuscripts that Was written by Fatholla. . In the ottoman court. Allegory is a method of text analysis Is applied to all literary types. Allegory in Suleiman- name which is a monument gives epic and didactic approach. the approach of this qualitative paper is analytical and inferential conducted by library and taking notes method and aimed at introducing suleiman-name and textual analysis of several allegories it.
    Keywords: Fathollah-e Aref, Suleiman-name, Allegory, Ottoman period