فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 5 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا اکرمی صفحات 17-36
    عطار، یکی از بزرگ ترین عارفانه نویسان زبان و ادب فارسی است که توجه ویژه ای به حکایت در مثنوی هایش و هم چنین در کتاب ارزش مند تذکره الاولیاء دارد. عدم توجه به داستان پردازی و حکایت نویسی در متون کهن فارسی موجب شده که حکایت های عرفانی و عناصر داستانی آن نیز مورد بی-توجهی قرار گیرد.
    در این مقاله تلاش شده تا ساختمان و پیرنگ حکایت های تذکره الاولیاء بررسی شود. عطار با زبانی ساده، حکایاتی کوتاه و موجز ارائه داده که در اغلب آن ها ساختمان سه بخشی حکایت رعایت شده است. وی هر چند حکایات کتابش را از پیشینیان وام گرفته و خود سازنده حکایت نیست، اما با درک صحیحی که از حکایت-پردازی دارد، با تغییراتی اندک توانسته پیرنگ حکایات را کامل و بی نقص کند و حکایاتی به یاد ماندنی و تاثیرگذار بر جای گذارد.
    کلیدواژگان: عطار، تذکره الاولیاء، حکایت، ساختمان حکایت، پیرنگ
  • فاطمه حیدری صفحات 37-60
    ناصر بن خسرو قبادیانی بلخی، شاعر و نویسنده ای چیره دست و حکیم و متکلمی متفکر و استوار است. وی در آغاز جوانی به فراگیری علوم معقول و منقول همت گماشت و از قریحه ی خداداد خود در جهت تبلیغ اندیشه های دینی، مذهبی استفاده کرد. آثار منثور و منظوم او یعنی جامع الحکمتین، وجه دین، گشایش و رهایش، زادالمسافرین، خوان الاخوان و دیوان اشعار وی سرشار از بیان مسائل کلامی و فلسفی است. او در «خوان الاخوان» اثر منثور خود که مرکب از صدفصل است به مباحثی نظیر عقل، نفس، ثواب، عقاب، ازل، ازلیت، قیامت، قرآن، پیامبری و... پرداخته و از طریق احتجاج و ادله ی عقلی، عقاید ایمانی خود را بیان کرده است. نگارنده بر آن است تا دیدگاه ناصرخسرو را درباره ی عقل و مراتب و ویژگی های آن در این اثر با توجه به آثار منثور دیگر و دیوان اشعار وی تبیین کند.
    کلیدواژگان: عقل کلی، عقل مجرد، ابداع، انبعاث
  • علی سلیمی، محمد نبی احمدی صفحات 61-73
    نام شهریار، این «تب کرده ی عشق» با غزل سنتی در شعر فارسی پیوند خورده است. او سنت گرایی بود که روی به سوی نوگرایی داشت، و از سوی دیگر، غالب نوگرایان، وی را در غزل سنتی در شعر معاصر، سرآمد می شمرند. عشق و شوریدگی، جان مایه ی اصلی غزل های اوست. در ابتدای جوانی، عشقی زمینی خرمن وجود او را به آتش کشید، اما ناکامی در این دل باختگی، وی را به سوی عشقی عرفانی و آسمانی سوق داد. غزل های او وصف حال این هجران است. شهرت او علاوه بر اینها، مدیون شعر روستایی- اجتماعی «حیدر بابا سلام» اوست که خاطرات تلخ و شیرین گذشته را با زبانی ساده و دل نشین روایت می کند.
    شهریار از میان نوگرایان، تعلق خاطری ویژه به نیما داشت. شعر افسانه ی نیما، او را که به گفته ی خودش «طفل مکتب حافظ» بود، وارد دنیایی جدید نمود. درد دل ها و گفتگوهای سرشار از مهر و عطوفت او با نیما، در سه سروده ی: «شاعر افسانه» و «دو مرغ بهشتی» و «پرواز مرغ بهشتی» گویای عمق همزبانی این دو شاعر نامدار با همدیگر است. او در اثر برجسته ی «دو مرغ بهشتی» که ماجرای دیدار خود با نیما را شرح می دهد، از شعر «افسانه» وی الهام گرفته است.
    کلیدواژگان: شهریار، سنت گرایی، نوگرایی، حیدر بابا، نیم
  • محمود صادق زاده صفحات 75-114
    طنز حافظ از نوع سیاسی، اجتماعی و البته هنرمندانه و زیرکانه وتاویل پذیر و در بسیاری از موارد معصومانه، نجیب، ظریف و عمیق است که در ادراک و احساس منطقی ریشه داردو در لبخندی افسوس ناک تجلی می یابد. حافظ دو الگوی کلی را در ساختار طنز خود به کار می گیرد: یکی، طنز اجتماعی صریح که به طور مستقیم از طبقه یا گروهی انتقاد می کند،دیگر، طنز اجتماعی با واسطه که وی درآن بی پروا، خود را نماینده ی طبقه ای معرفی می کند و از خود به نزد قاضی شکایت می برد، تا باز گوید، حدیث دیگران را.
    حافظ برای مبارزه ی طنز آمیز با ستم، فساد و ریا از هر روشی که توانسته، بهره برده است. مهم ترین شیوه های حافظ برای بیان طنز و طعنه و شوخ طبعی عبارت است: خراب کردن نشانه ها و ارزش های تقدس زاهدان و صوفیان؛ قلب اشیا و الفاظ به شیوه ی اقتباس و جواب گویی؛ استخدام صنایع ادبی، مانند: ای هام، حسن تعلیل، تشبیه و تضاد و تناقض؛ تعریض و کنایه و گاه لطیفه نسبت به معشوق به صورت سوال و جواب و حاضر جوابی؛ طنز به شیوه ی نصیحتگری، مدیحه سرایی و وظیفه خواهی؛بهره جویی از فرهنگ عوام و محاوره. به طور کلی، طنز حافظ گاهی پوشیده و نیش دار است و گاهی لطیف و سطحی که این موارد در این مقاله با ذکر نمونه هایی تحلیل و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: غزلیات حافظ، طنز سیاسی اجتماعی، شیوه های طنز، زاهدان و صوفیان ریایی، محتسب
  • قدرت الله طاهری، فرح خانه زر صفحات 115-138
    شیخ شهاب الدین یحیی سهروردی، فیلسوف عارف، با حکمتی آمیخته از معرفت نظری و سلوک عملی است. در دستگاه فکری او، عناصری از تفکر ایران باستان، یونان قدیم و فرهنگ اسلامی، قابل رهگیری است. هدف اصلی او، احیای تفکر اشراقی، از طریق بهره گیری از امتیازات سه فرهنگ فوق بود. سهروردی در دو آبشخور فکری- مکتب خسروانی و اندیشه های اسلامی- با شیخ فریدالدین عطار نیشابوری در یک مسیر قرار می گیرد. ابزار شناخت و ماهیت خداوند برای هر دو اندیشمند، مساله ای حیاتی است و در نظریه آنان، سایر معرفت-ها تحت الشعاع معرفت بنیادین مذکور قرار می گیرد. کلید فهم حکمت اشراق سهروردی، منوط به خودشناسی و معرفت نفس است و معرفت نفس نیز در گرو معرفت حق تعالی و جهان هستی است. بر این اساس، نظام هستی شناسی خود را منوط بر شناخت «نورها» می داند. در مقام فکری او، خداوند، نور حقیقی و مطلق است. نور نزد عطار نیز روح زندگی و چشمه ی فیاض حیات و جنبش است. امری که بی او قوامی نیست؛ و هیچ بخشی از عالم هستی، خالی از نشانه ی آن نیست. هر دو متفکر، مانند سایر اندیشمندان شرقی، ابزارهای حسی و عقلی را برای شناخت حق، ناکافی می دانند و راه وصول به معرفت حق را از طریق کشف و شهود، اصیل ترین شیوه می دانند. در این مقاله، دیدگاه سهروردی و عطار به صورت سنجشی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، معرفت حق تعالی، نظریه اصالت نور، سهروردی، عطارنیشابوری
  • فریدون طهماسبی صفحات 139-161
    تشیع پاره ای از پیکره ی مستحکم و ریشه دار اسلام است. که نتیجه ی شرایط و عوامل و حوادثی است که بعد از رحلت پیامبر اکرم(ص) و اتفاقات قرن اول هجری می باشد. اجتماع سقیفه، کشته شدن خلیفه سوم، اتفاقات جنگ صفین، و ظهور خوارج و همچنین شهادت امام حسین(ع) و پیدایش توابین از جمله حوادث مهم و موثر در شکل گیری تشیع بوده اند. ایرانیان از همان ابتدا به این مذهب علاقه ی خاصی نشان دادند. در طول قرن های متمادی بعد از اسلام در برخی از مناطق ایران تشیع فعال بود، تا اینکه در ابتدای قرن دهم با روی کارآمدن صفویان، شاه اسماعیل صفوی، تشیع را مذهب رسمی ایران اعلام کرد و آن را در اغلب مناطق ایران گسترش داد. متناسب با این شرایط خاص مذهبی که در ایران شکل گرفت، ادبیات فارسی به ویژه شعر که شیوه ی آن در این دوره موسوم به سبک هندی(اصفهانی) است، دچار تحولاتی شد که یکی از آنها رواج مدح و مرثیه ی ائمه ی اطهار شیعه به عنوان موضوعی تازه در آن بود که در دیوان اکثر شعرا کم یا زیاد این موضوع دیده می شود. این مقاله به بررسی این پدیده، یعنی تاثیر تشیع در شعر شاعران ایرانی دروه صفویه می پردازد
    کلیدواژگان: تشیع، دوره ی صفویه، سبک هندی، شاعران ایرانی
  • علوی مقدم صفحات 163-179
    کتاب دلائل الإعجاز فی علم المعانی از جرجانی امام بلاغت است. ظاهرا در این کتاب باید مسائل مربوط به فن معانی بحث شود، ولی چنین نیست بل در این کتاب از: کنایه، استعاره، تمثیل، تشبیه و مجاز هم بحث شده؛ همان طوری که در کتاب دیگر عبدالقاهر به نام «اسرار البلاغه فی علم البیان» از مباحث مربوط به علم معانی مانند: تقدیم، تاخیر، حذف، فصل، وصل، التفات، ایجاز و اطناب هم سخن گفته شده است.
    یا مثلا در کتاب «البدیع» ابن معتز، تنها مباحث علم بدیع مورد بحث قرار نگرفته بل از استعاره، التفات هم بحث شده است. علت چیست؟ علت آن است که تقسیم بندی علوم بلاغی به سه قسم معانی، بیان و بدیع از ابتکارات سکاکی (م. 626 ه) و بدرالدین ابن مالک است در کتاب «المصباح...»در این گفتار، گفته شده که مفهوم بیان، بدیع و معانی، نزد متقدمان، نه آن چیزی است که امروزه به کار می رود. یا مثلا کلمه ی «مجاز» در نظر ابوعبیده معمربن مثنی (م. 210 یا 211 ه) در کتاب «مجاز القرآن» نه مجاز قسیم الحقیقه است بل در نظر او مجاز به معنای تفسیر است.
    کلیدواژگان: معانی، بیان، بدیع، مجاز، کنای
  • فرزانه مظفریان صفحات 181-202
    نقد کهن الگویی شعر پارسی از مقولاتی است که کمتر بدان پرداخته شده است. اسطوره ها که به باور پروفسور یونگ در ژرفنای ناخودآگاه آدمیان از حضوری فعال برخوردارند، در ادبیات و شعر، نقشی بس کارآمد دارند. اگر باور اغراق آمیز نورتروپ فرای، منتقد کانادایی مبنی بر یکی دانستن اسطوره و شعر را بپذیریم با تاملی نه چندان موشکافانه درکلام هنرمندان و اساتید متقدم، جنبش و جوشش واژگان را با چاشنی گرفتن از باورهای اسطوره ای نظاره گر خواهیم بود. نوشتار حاضر در پی ارائه ی این حقیقت که اسطوره، مایه ی اصلی صور خیال در شعر پارسی است به بررسی بن مایه های مربوط به اسطوره ی خورشید که از دیرینه خدایان انسان بدوی است در کلام شعرای پارسی زبان می پردازد
    کلیدواژگان: اسطوره، شعر، خورشید، قداست
|
  • Dr Mohammad Reza Akrami Pages 17-36
    Attar, one of the most famous Persian Gnostic writers, pays specific attention to the fables in his couplet-poems (Masnavis) and his great book, Tazkerat Ol Oulia. Not paying enough attention to story-telling and fable-writing in old Persian texts has caused mystical tales and story elements to be ignored. This paper is an attempt to examine the structure and plot of the fables in Tazkerat Ol Oulia. The fables are short, presented in a straightforward diction, most of which enjoy a three-part structure. Although Attar has borrowed the fables from his predecessors, his true understanding of fable-writing has enabled him, employing slight changes, to complete the plot of the fables, leaving everlasting influential fables.
    Keywords: Attar, Tazkerat Ol Oulia, fable, structure of the fable, plot
  • Dr Fatemeh Heidari Pages 37-60
    Nasser Bin Khosrow Qobadyany Balkhi is a master poet and writer and a powerful and thoughtful thinker and theologian. In his youth, he started learning theological sciences, using his talent to promote religious ideas. His prose and verse works, Jame’ Al Hekmatain, Vajhe Din, Goshayesh O Rahayesh, Zad Al Mosaferin, Khan Al Akhavan, and his Divan, are rich in theological and philosophical points. In his prose work, Khan Al Akhavan, composed of one hundred chapters, deals with issues such as wisdom, self, reward, punishment, eternity, Resurrection, the Quran, prophethood, and so on. He has, consequently, been able, through argument and rational reasoning, to express his ideas about faith. Considering his other prose works and his Divan, the aim of this paper is to illuminate Nasser Khosrow’s point of view about wisdom and its characteristics in Khan Al Akhavan.
    Keywords: Holistic mind, just mind, creativity, emission
  • Dr Ali Salimi, Dr Mohammad Nabi Ahmadi Pages 61-73
    The name of Shahriyar, “the love-ridden poet,” is tied with the Persian traditional sonnet. He was, on the one hand, a traditionalist moving in the direction of the modernism; but, on the other hand, most of the modernists believe him to be the best traditional sonneteer in contemporary Persian poetry. Love and frenzy are the essence of his sonnets. In his early youth, he fell deeply in an earthly love, but this love failure led him to a divine spiritual love. His sonnets describe this separation between him and his beloved. Besides this, he owes his reputation to his rural-social poem “Heydar Baba Salam” in which he narrates his past pleasant and unpleasant memories in a simple language. Among the modernists, Shahriyar particularly favored Nima. Though Shahriyar was in love with Hafez’s poetry, Nima’s legendary poetry introduced him into a new world. Sharing his secrets with Nima and his conversation with him full of love and kindness in his three poems “The Poet of Legend” (Shaere Afsaneh), “The Two Pheasants” (Do Morghe Beheshti), and “The Flying Pheasant” (Parvaze Morghe Beheshti) reveal how deeply these two well-known poets share their thoughts and feelings. In his “The Two Pheasants” (Do Morghe Beheshti), Shahriyar, inspired by Nima’s “The Legend” (Afsaneh), describes his meeting with him.
    Keywords: Shahriyar, traditionalism, modernism, Heydar Baba, Nima
  • Mahmood Sadeqzadeh Pages 75-114
    Hafez’s satire is social and political, yet it is artistic, subtle, and flexible in interpretation. However, in most cases, it is innocent, noble, deep and elegant, rooted in a logical feeling and understanding, reflected in a regretful smile. Hafez employs two general patterns in the structure of his satire: one, the frank social satire, directly criticizing a specific class or group; second, the mediated social satire in which he recklessly introduces himself to be representing a class, complaining about himself, thus reflecting what others are suffering from.Hafez has employed whatever possible method to fight satirically against injustice, corruption, and hypocrisy. Among his major ways of satire, irony, and witticism are: violating the signs and values of the sanctity of the ascetics and Sufis; changing the objects and the words by adoption and accountability; employing literary figures such as ambiguity, euphemism, simile, and antithesis; irony, kenning, and sometimes epigrams for the beloved in the form of questions and answers and repartee; satire in the form of an advice; panegyric writing and responsibility seeking; employing public culture and colloquialism. On the whole, Hafez’s satire is sometimes deep and sarcastic and sometimes superficial and tender which are going to be analyzed and illustrated in this paper.
    Keywords: Hafez sonnets, social, political satire, methods of satire, hypocrisy of the ascetics, Sufis, officer
  • Dr Qodrat Allah Taheri Pages 115-138
    Sheikh Shahab Al-Din Yahya Sohravardi is the mystic philosopher possessing a wisdom composed of both theoretical knowledge and practical conduct. In his thoughts, one can trace elements of thinking in ancient Iran, ancient Greece, and the Islamic culture. His main concern was to resuscitate the apocalyptic thinking through employing the advantages of the three above-mentioned cultures. Sohravardi shares his thinking based on Khosravani (Royal) School and Islamic thoughts with that of Sheikh Farid Al-Din Attar. The ways to understand and the nature of God for both thinkers is a crucial issue. In their thinking, other theories of knowledge are overshadowed by the mentioned fundamental knowledge. The key to understand Sohravardi’s apocalyptic wisdom is self-knowledge, which is, in turn, dependent on knowing God and the knowledge of the universe. Thus, he believes that his knowledge of the universe depends on the recognition of “lights”. In his thinking, God id the true and absolute light. Attar also believes that the light is the source and spirit of life and living. Without this light there is no stability, and no part of the universe is deprived of its sign. Both thinkers, like other Eastern ones, maintain that sensory and intellectual ways are not sufficient to understand God. The most genuine way, they argue, to understand God is through apocalypse and revelation. This paper is an attempt to analyze and evaluate Sohravardi’s and Attar’s thoughts.
    Keywords: mysticism, understanding God, the originality of the theory of light, Sohravardi, Attar of Neishaboor
  • Dr Fareydoon Tahmasebi Pages 139-161
    Shiism is an inseparable, strongly-rooted part of Islam. Shiism is the outcome of the conditions, factors, and events that took place after Prophet Mohammad’s (PBUH) demise and what happened in the first century after Hijrat. Saqifeh community, the third Caliph being killed, Siffin War events, the emergence of Khawarij and Imam Hussain’s (PBUH) martyrdom, and the emergence of Tavabyn have been among the effective factors in the formation of Shiism. From the very beginning of Shiism, Iranians were specifically interested in it, and during the centuries after Islam, Shia was active in some regions in Iran. It was not till the beginning of the tenth century that the Safavid Shah Ismail announced it to be the official religion of Iran and expanded it in most regions of the country. Along with these specific religious conditions in Iran, Persian literature, especially poetry that enjoyed Hindi- (Esfahani-) style in this period, experienced changes among which Panegyric and elegy related to the Shia’s Imams were considered as new issues, something which is more or less seen in the Divans of most of the poets. This paper tries to examine this phenomenon, that is, the influence of Shiism on the poetry of the Safasvid era.
    Keywords: Shiism, the Safavid era, Hindi style, Iranian poets
  • Dr Alavi Moqaddam Pages 163-179
    Dalael Al E’jaj Fi Elm Al-Maani by is Jorjani, the master of rhetoric. Apparently, this book is expected to discuss issues related to semantics, but it does not. Yet one can trace kenning, simile, metaphor, allegory and tropes in this book, like Abd Al-Qaher’s other book, Asrar Al-Balagheh Fi Elm Al-Bayan, in which semantic issues such as, inversion, hypozeugma, ellipsis, asyndeton, polysyndeton, apostrophe, brevity, and periphrasis have also been presented. Or in Albadi’ by Ibn Mohayez, for example, not only rhetoric issues but metaphor and apostrophe have also been considered. Why is it so? The reason is that classifying rhetoric sciences into meaning, figurative language, and rhetoric, was first done by Sakaki (d. 626 A. H.) and Badr Al-Din Ibn Malik in Almesbah. Here it has been said that the concepts of meaning, figurative language, and rhetoric are not the ones used by the predecessors not those used today. Or trope, for instance, in Abu Obeideh Ma’mar Ibn Motanna’s (d. 210 or 211 A. H.) Majaz Al Qoran is not the same trope employed in Qasim Al Haqiqah, but for him it means interpretation.
    Keywords: meaning, figurative language, rhetoric, trope, kenning
  • Dr. Farzaneh Mozaffarian Pages 181-202
    Archetypal criticism of the Persian poetry is among the issues less paid attention to. C. G. Yung believed that myths have an active in the depths of the human subconscious. These myths have an efficient role in literature and poetry. On the condition of accepting the Canadian critic, Northrop Frye’s exaggerated belief that myth and poetry are the same, one can notice the importance and the relation between the words and myths without needing to reflect so closely on what the previous artists and masters have said. Following the fact that myth is the basis of the imagery in the Persian poetry, this paper tries to study, in the Persian poetry, the motifs of the myth of the sun, the old god of the primitive man.
    Keywords: myth, poetry, the sun, sanctity