فهرست مطالب

مطالعات معنوی - پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات معنوی
پیاپی 24 (پاییز و زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول حسین پور صفحه 7
    پژوهش حاضر نگاهی به مهم ترین دستاورد روان شناسی پس از جنگ جهانی دوم، یعنی روان شناسی مثبت گرا دارد؛ رویکردی که به سبب افزایش پریشان خاطری بشر و برخوردش با ناملایمات و دشواری های زندگی دنیای نوگرا پدید آمد. «معنویت» - در همین قرن که هم اکنون زندگی می کنیم - چنان گوهری گشته که توانایی شفابخشی و درمانگری اش به اثبات رسیده است. بهباشی و سلامت روان با کاربست مثبت اندیشی از طریق توجه به جنبه ها و رویدادهای خوشایند و نیک زندگی، ذهن انسان را بر مداری جای می دهد که ضمن تحقق رخدادهای ناگوار و تلخ این جهانی، بر استواری و استقامت روحی_ روانی او استمرار داشته باشد. وین والتر دایر که نامش با روان شناسی مثبت و معنویت گرایی پیوند خورده است، ضمن توجه به جنبه واقعی انسان و روح، ناکامی های زندگی و دشواری های روزگار را بهانه بی بهانه ای قلمداد نمود که خداوند توسط آنها، بشر را به سوی آب دیده شدن و پختگی می کشاند. او هر چند در ترویج اندیشه های معنوی خویش برای جامعه آمریکایی بسیار موفق عمل نمود، اما به سبب جدا انگاری معنویت از مذهب، سرانجام به کج اندیشی نسبت به اساس معنویت روی آورد و جنبه مادی و فرامادی را بدون در نظر داشتن اصل سنخیت جمع نمود. روش این پژوهش توصیفی_ تحلیلی به همراه بررسی و نقد است؛ در پایان نیز جایگاه معنویت راستین، ساختار و نقش آن در درمان روشن شده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت گرا، معنویت، مذهب، معنویت درمانی، ماده انگاری فراماده، گناه
  • احمد شاکرنژاد صفحه 33
    معنویت گرایی فارغ از دین، در اشکال مختلف فرقه ای و فرهنگی خود، در حال گسترش است. شناسایی وجوه مختلف این پدیده می تواند در درک تمایزات آن با اشکال دینی معنویت گرایی مفید باشد. در مقاله حاضر سعی شده است بعد از گونه شناسی انواع دینداری های جدید ، با کمک گیری از زبان استعاره، انواع معنویت گرایی معاصر گونه شناسی شود. در این پژوهش گونه شناسی استعاره ای شیوون چندلر معرفی و تحلیل شده است و سپس با استفاده از یافته های این گونه شناسی جایگاه یکی از گونه های مهم معنویت معاصر یعنی معنویت سیال/مایع در بین انواع معنویت ها مشخص می شود. در بخش آخر مقاله برای ارائه تصویری روشن تر از این پدیده، سعی می شود جایگاه آن در بین پدیده های مشابه نیز مشخص شده تا نوپدید بودن آن بهتر نمایان گردد. یافته تحقیق حاضر آن است که اولا معنویت سیال به شکل کنونی آن پدیده ای کاملا جدید است؛ ثانیا این نوع معنویت گرایی هرچند گستردگی فراوانی دارد اما به دلیل سیالیت و قابلیت آن برای شکل پذیری در قالب های مختلف، کمتر دیده شده و کمتر به پژوهش در آمده است.
    کلیدواژگان: نهضت های نوپدید دینی، معنویت گرایی معاصر، معنویت سیال، دین گریزی
  • محمد جواد ادبی صفحه 63
    جنبش شاهدان یهوه یکی از جنبش های دینی معاصر در میان مسیحیت است که ادعاهای بسیاری در مورد ظهور مجدد عیسی مسیح (ع) داشته و مدعی است تنها افرادی به بهشت الهی رهنمون خواهند شد که از شیوه سلوک این جنبش پیروی نمایند. مقاله حاضر در پی آن است که از سویی با نقد دین پژوهانه و از سوی دیگر، با نقد عرفانی در زمینه آسیب شناسی تجربیات عرفانی- دینی بر پایه دیدگاه های محی الدین ابن عربی و تا حدی شاگردان مکتب او به مطالعه و نقد روش های سلوک و نقش مرشد در جنبش نوپدید شاهدان یهوه عطف توجه داشته باشد. با نگاهی آسیب شناسانه به این جنبش می توان دریافت در برابر ادعاها و سخنان انحصارطلبانه در جنبش هایی نظیر شاهدان یهوه، سنت عرفان اسلامی بر پایه آموزه های ابن عربی تلاش می کند تا مسیری را که در عین حفظ وجوه اصلی دینی قادر به پردازش نظام مند سلوک باطنی هم باشد پیش روی سالک قرار دهد و نه تنها سالک را در تعلیق معنایی رها نکند بلکه او را به سرمنزل مقصود واصل کند.
    کلیدواژگان: شاهدان یهوه، ابن عربی، پیر، سلوک حقیقی، توهم
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 91
    انسان از آن سان که انسان نامیده شده از دو بعد عقلانی و عاطفی برخوردار گردیده است. در عصر نو، با وجود فراهم بودن امکانات فراوان و به روز زندگی مادی، ندای نیاز به معنویت و آرامش بیش از دیگر دوره های تاریخ زندگی بشر به گوش می-رسد؛ چراکه پیشرفت و فناوری اگرچه آدمی را در سلسله عرضی وجود به پیش راند؛ اما هیچ گاه نتوانست و نمی تواند کمک کار او در هلال فرازین وجود باشد. مغرب زمین و بسیاری از کشورهایی که گرایش های دینی را از زندگی حذف و یا کم رنگ نموده اند و عقلانیت ابزاری را جایگزین هر گونه داوری پیرامون هستی شناسی نشاندند، پس از آنکه توان خود را در این مسیر ناچیز یافته و مهم ترین نیاز عاطفی انسانی «معنویت» را از عقلانیت جدا ساختند، در اندیشه تولید و نیز واردات معنویت های مشرق زمین افتادند. اندیشه ورزی فلسفی به ویژه به گونه ای که در حکمت متعالیه صدرایی تجلی یافته است، با چینش سه مقوله دین، معنویت - آموزه های عرفانی - و عقلانیت در کنار هم می تواند پاسخگوی مناسب و معتدلی برای نیاز حیاتی انسان در عصر کنونی و در جامعه ایرانی به شمار آید. در راستای جهانی سازی فرهنگ خردورزی و زیست معنوی، یکی از بهترین الگوها به ویژه برای اهل دانش و فرهیختگان جامعه، نظام اندیشه ورزی صدرایی است که بر پایه فرهنگ اسلامی_ ایرانی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: معنویت دینی، نگرش عرفانی، خردورزی، دین ورزی، آرامش روحی، نظام حکمت متعالیه
  • محمدعیسی جعفری صفحه 115
    تجربه عرفانی به لحاظ تعلق آن به حوزه دینی و در مواردی، غیردینی و به دلیل رهاوردهای معنوی و گاهی معرفتی آن، اهمیت ویژه ای یافته است. به همین دلیل ضرورت بحث و آگاهی از تجربه عرفانی اسلامی نیز نمایان می گردد. نوشتار پیش رو با عنایت به این پرسش که «ماهیت تجربه عرفانی اسلامی چیست و ویژگی های آن کدام است» کوشیده است با تحلیل محتوا و توصیف داده های عرفانی پاسخی مناسب برای آن بیابد. برای این منظور نخست، ماهیت تجربه عرفانی اسلامی بر اساس هستی شناسی، جهان شناسی و انسان شناسی عرفان اسلامی تبیین و سپس ویژگی های آن تعریف شده است. بر این اساس، تجربه عرفانی اسلامی در پیوند با جهان بیرون از وجود تجربه گر معنا پیدا می کند. این پیوند، به آن، ویژگی همگانی بودن را می دهد؛ هرچند به لحاظ قابلیت های فردی تجربه گر، ویژگی افتراقی دارد. برابری مراتب وجودی انسان با مراتب جهان، ویژگی طولی بودن و واقع نمایی این تجارب را به دست می دهد. دشواریابی، ویژگی دیگر تجربه عرفانی اسلامی است که گاهی با بیان ناپذیری اشتباه گرفته می شود و نیز، ویژگی زمینه مندی که تنها در تجارب صوری وجود دارد، زمینه خطا را برای تجربه گر فراهم می آورد؛ اما این خطاها با سنجه های خاصی، تشخیص پذیر و از تجارب صحیح جدا می شوند.
    بدین ترتیب، نوشتار حاضر با ارائه تحلیل و تبیین خاصی از تجربه عرفانی اسلامی، ویژگی های متفاوتی از دیگر تجارب عرفانی، به دست می دهد.
  • محمد جواد رودگر صفحه 147
    بیان صراط سلوک و تبیین مولفه های آن با رویکردی به آیات و احادیث، از مباحث زیرساختی سیر و سلوک به سوی خدا است و از آنجایی که در سیر و سلوک با عناصری مثل سالک، مسلک، مسلوک الیه و سلوک مواجه هستیم، ضرورت علمی - پژوهشی پیرامون معنا و مولفه های صراط سلوک را نمایان ساخته و لازم است به این پرسش محوری پاسخ دهیم که اگر صراط سلوک در متن وجود سالک تعبیه شده و سالک در حقیقت وجودی خویش، یعنی مسلک، به سلوک می پردازد، صراط یا مسلک سلوک، دارای چه مولفه هایی است؟ نوشتار حاضر پاسخی به همین پرسش بنیادین است که در واقع، ماهیت صراط سلوک نیز در پرتو آن روشن خواهد شد. برون داد مقاله حاضر نیز عبارت اند از: جوهری و اشتدادی بودن سلوک در صراط، تشکیکی و وحدت داشتن صراط سلوک، نیاز سالک به معلم و مربی در صراط سلوک و غایت مداری آن. ناگفته نماند که در کتاب و سنت، مولفه های صراط سلوک بیان و در حکمت متعالیه و عرفان وحیانی نیز تبیین شده اند.
    کلیدواژگان: صراط سلوک، حرکت جوهری اشتدادی، تشکیک، وحدت صراط، معلم راه و مربی نفوس، غایت مندی
  • سعید رحیمیان صفحه 167
    عرفان عملی به عنوان روش زیست عارفانه و سیر و سلوک دارای مبانی عامی است که شامل همه ی نظام های عملی در ادیان و مذاهب گوناگون می شود. همچنین مبانی خاصی در ادیان الهی از جمله اسلام مطرح است که در بخش نخست مقاله، به این مبانی یعنی وجوه مشترک در همه نظام های عرفان عملی، وجوه مشترک نظام های عرفانی دینی، نظام های عرفانی اسلامی و نظام های عرفانی شیعی اشاره شده است. نکته ی مهم دیگر عبارت است از ارتباط عرفان عملی با مبانی پذیرفته شده در عرفان نظری است. بر این اساس، در بخش دوم مقاله ابتدا به نحو عام و سپس با ذکر سه نمونه مهم یعنی تاثیر وحدت وجود، تجلی الهی و قول به وجه خاص در سلوک عملی عارفان مسلمان به بررسی این تاثیرپذیری پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: عرفان عملی، مبانی و اصول مشترک، مبانی نظری عرفان عملی، وحدت وجود، تجلی الهی، وجه خاص
|
  • Rasoul Hosseinpour Page 7
    The present study aims to discuss about positive psychology as the most important achievement of post-World War. Positive psychology has emerged as a result of increasing human pretentiousness dealing with difficulties of life in modern world. "Spirituality" - in century we are living in - has become such a gem that its ability for treatment has been proven. Mental health, through the use of positive thinking and through attention to the pleasant and good-natured aspects of life, has helped human mind in hardships. Wayne Walter Dyer, whose name is associated with positive psychology and spirituality, while considering the true aspect of man and soul, considered to the failures of life and the difficulty of the day as the supreme blessing that God, takes mankind to perfection and maturity by them. Although he succeeded in promoting his spiritual thoughts to the American community, by separating spirituality from religion, he ultimately converted to a subtlety toward the basis of spirituality, bringing together the material and transatlantic aspect without regard to the principle of similarity. The method of this research is descriptive-analytical. At the end of this research, the position of true spirituality, its structure and its role in treatment have been clarified.
    Keywords: Positive Psychology, Spirituality, Religion, psychotherapy, transcendental materialism, Sin
  • Ahmad Shakirnejad Page 33
    Spirituality without Religion is expanding in its various sectarian and cultural forms. Identifying the various aspects of this phenomenon can be useful in understanding its distinctions with religious forms of spirituality. In the present article, after the typology of different types of new religions, we try to identify types of contemporary spirituality by using the language of metaphor. In this research, the Siobhan Chandler's typology of metaphors was introduced and analyzed. Then, using the findings of this typology, the status of one of the important types of contemporary spirituality, “Fluid Spirituality”, is identified among all kinds of spirituality. In the final part of the paper, in order to provide a clearer picture of this phenomenon, we attempt to distinguish its place among similar phenomena. The finding of the present study is that, firstly, the fluid spirituality in its present form is a completely new phenomenon; secondly, this type of spirituality, although widely spoken, is less widely seen and less studied due to its fluidity and its ability to formulate in different shapes.
    Keywords: New religious movements, contemporary spirituality, fluid spirituality, religious hatred
  • Mohammad Javad Adabi Page 63
    The Jehovah's Witnesses movement is one of the contemporary religious movements in Christianity that has many claims about the reappearance of Jesus Christ (AS) and claims that only those who seek Jehovah's Witnesses movement will go to paradise. The present article aims to study a hypocritical critique on the one hand and a mystical critique of the pathology of the mystical-religious experiences based on the views of Ibn Arabi and his students criticizing the methods of mystical journey and the role of the leader in the Jehovah's Witnesses movement on the other hand. With a pathetic look on this movement, it can be obtained against monopoly claims and statements in movements such as Jehovah's Witnesses, the tradition of Islamic mysticism based on the teachings of Ibn Arabi, is capable of systematically processing the esoteric mystical journey. By preserving the main religious elements, he will place the seeker not only to leave in a semantic suspension, but also to bring him to the destination.
    Keywords: Jehovah's Witnesses, Ibn Arabi, preceptor, True mystical journey, Illusion
  • Seyyed Morteza Hosseini Shahroudi Page 91
    Since man has been called human has two dimensions: rational and emotional. In new ages, despite the availability of many possibilities in material life, the need to spirituality can be seen more than other periods in the history of human life. It’s because, although mankind received to the progressive technology in new centuries but it does not meet the spiritual needs of mankind. After having reduced their power to the most important human emotional need, the West countries that have removed or diminished religious attitudes from life and replaced instrumental rationality, import the spirituality from the East countries. Philosophical thought, in particular the transcendental philosophy of Sadra, which characterized by the arrangement of three categories of religion, spirituality and rationality, can be an appropriate and moderate response to the vital human need in present days and in the Iranian society. In line with the globalization of intellectual culture, Sadra's thinking system based on Iranian Islamic culture is one of the best models, especially for the knowledge of the society.
    Keywords: Religious Spirituality, Mystical Attitude, Wisdom, Religion, Spiritual calmness, Transcendental Wisdom System
  • Mohammad Essa Jafari Page 115
    The mystical experience is important in terms of belonging to the religious and, in some cases, non-religious domain, and also because of its spiritual and epistemic consequence. This reason appears the necessity of discussing and understanding the Islamic mystical experience. The present paper, by asking the question "What is the nature of Islamic mystical experience and its characteristics," has tried to find an appropriate answer to it by analyzing the content and describing the mystical data. For this purpose, the nature of Islamic mystical experience is explained on the basis of ontology, cosmology, and anthropology of Islamic mysticism, and then its characteristics are defined. Accordingly, Islamic mystical experience is related to the outside world of empiricist. This Feature gives us the attribute of universality, although it has a differential property with respect to the individual capabilities of the empiricist. The equality of the existential levels of man with degrees of the universe yields the characteristic of the possession and realization of these experiences. Difficulty is another characteristic of the Islamic mystical experience, which is sometimes confused with Ineffability. Also, the context-based feature that exists only in formal experiences provides a field of error for the empiricist, but these errors are separated by certain measures. Thus, the present paper, by presenting a specific analysis and explanation of the Islamic mystical experience, provides different characteristics of other mystical experiences.
  • Mohammad Javad Rodgar Page 147
    Explaining the path of mystical conduct and also the explanation of its components by approaching the verses and hadiths are infrastructure for a journey to God. Since we are faced with elements such as mystic, pathway, one the path is to him, and mystical journey, scientific-research on meaning and the components of the path of mystical journey and also answering to the central question that what components the path of mystical journey should have, is necessary. The present paper responds to this fundamental question that the nature of the path of mystical journey will be clear in its light. The outcomes of this paper are as follows: the essentiality and intensity of conduct in the way, there is only one right way that is multi-stage, the need for a seeker to a teacher or trainer in the path of conduct and its ultimate goal. It is obvious to say that the components of mystical journey are expressed in Quran, tradition, transcendent wisdom and also divine mysticism.
    Keywords: Mystical path, Substantial motion, Gradation, Unity of the path, Teacher of the Way, Purposeful
  • Saeed Rahimian Page 167
    Practical mysticism as a method of mysticism is based on universal principles that includes all practical systems in various religions and denominations. There are also specific foundations in divine religions, including Islam, which in the first part of the article refers to these principles, the common aspects in all systems of practical mysticism, the common aspects of mystical religious systems, Islamic mystical systems and Shia mystical systems. Another important point is the relationship between practical mysticism and the basics foundations in theoretical mysticism. Accordingly, in the second part of the article, first, in general, and then, with the mention to three important examples we examined this influence. Three important examples are the effect of pantheism, divine appearance, and particular point in the practical Muslim mystics.
    Keywords: Practical mysticism, Common principles, Theoretical foundations of practical mysticism, Pantheism, Divine appearance, Particular aspect