فهرست مطالب

فرهنگ و ادبیات عامه - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد آیدنلو صفحات 1-40
    زرین قبانامهمنظومه بلندی در 23،133 بیت است که احتمالا در عصر صفویه سروده شده است. سراینده اثر گمنام است و موضوع آن با آمدن فرستاده حضرت سلیمان(ع) به نام زرین قبا به دربار کیخسرو و رویارویی او با ایرانیان آغاز می شود. پس از آن، حوادث متعددی به شیوه داستان در داستان پیش می آید و نقش ورزان اصلی آن ها نیز پهلوانان سیستان (رستم و فرزندان و فرزندزادگان او) هستند. ساختار، محتوا و زبان این منظومه به طور کلی نقالی- عامیانه است و از این نظر، بررسی نکات و مضامین داستانی مهم آن در بازشناسی و تکمیل بن مایه های ادب عامیانه- نقالی ایران در موضوع پهلوانی مفید خواهد بود. در این مقاله، شماری از این گونه موضوعات را ذیل چهار عنوان عناصر سامی و اسلامی، اشارات نادر و یگانه، موضوعات و مضامین دیگر، والگوگیری از داستان های دیگر بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: زرین قبانامه، بن مایه های داستانی، منظومه پهلوانی، ادب نقالی، عامیانه، عصر صفوی
  • تیمور مالمیر، خالد سلطانی صفحات 41-70
    وجود اقوام مختلف و تنوع فرهنگی در ایران، یک فرصت است که باعث غنای بیشتر و استواری فرهنگی و نشاط جامعه می شود؛ از سوی دیگر بیگانگان همواره در پی آن اند که از این تعدد و تنوع برای ایجاد رخنه در ارکان هویت و وحدت ملی استفاده کنند. شاهنامه فردوسی به دلیل غنا و استحکامش، می تواند مانند گذشته، کارآمدی اش را در ایجاد وحدت ملی نشان دهد. برای تبیین اهمیت منظومه بزرگ فردوسی در ایجاد و گسترش همگرایی ملی، تاثیر آن را در نام گذاری پدیده های جغرافیایی شهرستان قروه با چهار نقطه شهری و 137 روستا بررسی کرده ایم. این پژوهش با ثبت و ضبط نام های جغرافیایی متاثر از شاهنامه، از محو و فراموشی سرمایه های وحدت ملی جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، حماسه ملی، وحدت ملی، سرمایه های اجتماعی، جغرافیای قروه
  • محمد پارسانسب، مهسا معنوی صفحات 71-92
    بن مایه ها از مهم ترین عناصر قوام بخش حکایت های سنتی فارسی اند که علاوه بر ساختار، جهات معنایی و زیبایی شناختی آن ها را نیز تقویت می کنند. خاستگاه بن مایه های داستانی، متعدد و گاه نامشخص است: برخی از آن ها از عناصر اسطوره ای و بعضی دیگر زاده فرهنگ مردم اند؛ تعدادی وجه تاریخی دارند و شماری نیز وجوه دینی و اعتقادی و.... بن مایه ها طی قرن ها، هم تغییر کارکرد می دهند و هم از حوزه ای به حوزه دیگر نقل مکان می کنند. یکی از این بن مایه های پرکاربرد در فرهنگ ایرانی، «کلاغ» است که به سبب خصلت ها و کارکردهای متنوع و گاه متضادش، پرنده ای چندوجهی به شمار می آید و ردپای او را در اسطوره، دین و فرهنگ عامه می توان سراغ گرفت. برای حضور کلاغ در متن ها و روایت های داستانی، دو خاستگاه مهم می توان برشمرد: اساطیری و دینی. این پرنده در خاستگاه اساطیری اش با خورشید و روشنایی پیوند دارد، پیام آور خدای خورشید است، خوش یمن است و نماد عقلانیت و دوراندیشی؛ اما در خاستگاه دینی اش، با نخستین داستان های دینی، یعنی برادرکشی قابیل وارد باورهای مردم و ادبیات شده و جایگاهش به عنوان نماد مرگ، گورکنی و تاریکی تثبیت شده است. با این همه، این بن مایه در حوزه های اسطوره و دین محدود نمانده و حضوری چشمگیر در فرهنگ عامه نیز داشته است. هدف این پژوهش، مطالعه کارکرد بن مایه کلاغ و چگونگی تطور آن از اسطوره تا فرهنگ دینی و فرهنگ مردم است. بررسی کارکرد این بن مایه از گوناگونی حضور و سیر تطور آن پرده برمی دارد و بخشی از تفاوت اسطوره، دین و فرهنگ عامه را به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: کلاغ، اسطوره، دین، فرهنگ عامه، بن مایه، نماد، قصه های فارسی
  • حسن ذوالفقاری صفحات 93-118
    یکی از گونه های ادبی در ادب رسمی و فرهنگ مردم ایران چیستان است. چیستان نوعی تفنن ادبی است که جز کارکرد سرگرم کننده، جنبه های آموزشی و فرهنگی دیگری نیز دارد. این گونه ادبی در ادبیات محلی مناطق مختلف ایران از تنوع فراوانی برخوردار است و با نام هایی مانند چیزچیزک، متلوکه، واگوشک، تشتانوک، چاچاک، چنچن، چوچه، چی چی کی، چاوچه، ماتال، مسئله، تاپماجالار و نظایر آن شناخته می شود. در این مقاله به بررسی ابعاد ادبی و هنری و درون مایه های چیستان می پردازیم و ضمن شکل شناسی و ساختاریابی صوری و معنایی آن در مناطق مختلف، انواع و کارکردها و مضامین آن ها را بررسی و تحلیل می کنیم. گونه شناسی این نوع ادبی در فرهنگ عامه، ما را با تنوع در بهره گیری از اوقات فراغت و چگونگی آمادگی ذهنی و تربیت کودکان و جوانان برای ورود به عرصه زندگی آشنا می کند.
    کلیدواژگان: چیستان، چیستان های محلی، انواع چیستان، فرهنگ عامه، ریخت شناسی
  • بهادر باقری صفحات 119-142
    در داستان های منثور عامیانه، زنان نقش هایی گوناگون برعهده دارند. در مقایسه با نقش منفعل و تزیینی زن در ادبیات رسمی و غنایی؛ نقش زنده، پویا، اثرگذار و گاه محوری زن در قصه های عامیانه تامل برانگیز است. زنان فعال با شخصیت مثبتشان، آغازگر عشق، عیارپیشه، یاور قهرمان، پاسدار آزادی و آبروی خویش، جنگجو، طبیب و پرستار قهرمان، مخالف ازدواج اجباری، ثابت قدم در عشق، اهل مکر زنانه، فداکار، مهربان، خردمند، گره گشا، رایزن قهرمان و اهل عیش نهانی اند. اما زنان فعال با شخصیت منفی شان، حیله گر، جادوگر، بد اندیش، بدکار، زشت روی، خائن، حسود و ازنظر اخلاقی فاسد و تباه اند. زنان منفعل- که به منزله جایزه ای برای پهلوان هستند- ساده دل، معشوق یا همسر محض، تسلیم در برابر چندهمسری و ستم دیده اند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، انواع نقش آفرینی زنان فعال و منفعل را در 22 داستان عامیانه بلند و مشهور بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: داستان های عامیانه، ادبیات عامیانه، زن، زن در داستان
  • نسرین شکیبی ممتاز، مریم حسینی صفحات 143-170
    در بسیاری از داستان های اساطیری، روایت های عامیانه و قصه های پریان، تولد قهرمان ابعاد اسطوره ای و افسانه ای چشمگیری دارد. زمینه های تولد قهرمان و چگونگی آن ها بر زندگی پسین او اثر می گذارد و موجب شگفتی های بسیار در آینده اش می شود. در بیشتر داستان هایی که خویشکاری تولد در آن ها برجسته است، موانعی در تولد قهرمان پدید می آید که کهولت والدین یا ناتوانی آنان برای داشتن فرزند ازجمله آن هاست. نکته درخور توجه در این دسته از داستان ها این است که کودک باوجود موانع بسیار به دنیا می آید و پس از زندگی مخاطره آمیز و شگفت انگیز به مقام قهرمانی می ر سد. این پژوهش به بررسی تولد قهرمان به عنوان یکی از بن مایه های رایج داستان های اسطوره ای و عامیانه می پردازد. هدف این مقاله، تحلیل روان شناختی تولد قهرمان و طبقه بندی انواع حکایت ها براساس نوع تولد وی در قصه هاست. شیوه تحقیق تحلیلی- توصیفی است. براساس نتیجه پژوهش، انواع خویشکاری تولد در این دسته ها جای می گیرد: تولد بدون منشا پدر و مادر، تولد با یک منشا (پدر یا مادر)، ازدواج پادشاه با دختری خاص (گاه پری) برای تولد قهرمان، تولد قهرمان در زمان کهولت پدر و شرط خوردن سیب برای باروری مادر.
    کلیدواژگان: قهرمان، تولد قهرمان، اسطوره، افسانه، داستان های عامیانه
  • محمد جعفری قنواتی صفحات 171-186
    یکی از مباحث مهم در ادبیات شفاهی، مقایسه روایت های شفاهی یک متن با روایت های کتبی همان متن است. در این مقاله، روایت های شفاهی و کتبی داستان بهمن مقایسه شده اند. از میان روایت های کتبی، داستان بهمن در شاهنامه فردوسی، داستان بهمن در تاریخ ثعالبی و منظومه بهمن نامه سروده ایرانشاه بن ابی الخیر و از میان روایت های شفاهی، شانزده روایت انتخاب شده است. نگارنده کوشیده است تفاوت زبان و نوع روایت را در روایت های شفاهی و کتبی این داستان نشان دهد. در این زمینه تاکنون هیچ مقاله ای منتشر نشده است؛ ازاین رو مقاله حاضر نخستین پژوهش درباره این موضوع است.
    کلیدواژگان: ادبیات شفاهی، داستان بهمن، شاهنامه فردوسی، تاریخ ثعالبی، منظومه بهمن نامه
|
  • Pages 1-40
    Zarrin Qabā Nāme is a huge verse in 23133 couplets that probably has been versified in the Safavid period. Its poet is unknown and beginning of itś matter is coming of Solomonś messenger (Zarrin-qabā) to Keyxosrowś court and his confronting with Iranians. Afterwards several stories are narrated that their important persons are Sistanś heroes. Structure، language and content of Zarrin-Qabā-Nāme are storytelling-folklotic. Therefore، studying of its important motifs is useful in knowing and completion of Iranian folk- storytelling literatureś motifs. In this paper، some of these kinds of points and motifs are studied in four parts: 1) Semitic and Islamic matters 2) Rare and single indications، 3) Other matters and contents، and 4) Modeling from other stories.
    Keywords: Zarrin Qabā Nāme, Motifs, Heroic verse, Folk, storytelling literature, Safavid period
  • Teymoor Malmir Pages 41-70
    The wide variety of ethnic groups and cultures in Iran has been a great advantage for this country، providing a rich substantial culture and a lively society. However، this variety and multiplicity has sometimes been used by the country''s enemies as means for engendering the national identity and unity. Ferdowsi''s Shahnameh، due to its richness and profundity، can play its traditional role of providing national identity and unity. In order to demonstrate the significant role of Shahnameh in providing Iranian groups with a single national identity، we considered the effect of Shahnameh on naming the geographical phenomena in Ghorveh with four towns and twelve rural areas. This research، registering geographical names and being impressed of Shahnameh، prevents this national unity from obliteration.
    Keywords: Shahnameh, Epic national, National unity, Social Capital, Geography of Ghorveh
  • Manavi Manavi Pages 71-92
    The motifs are elemental in keeping the structural، semantic and aesthetic consistency of Persian tales. Multiple and often uncertain origins have been counted for fictional motifs، such as mythical and religious narratives، folklores، history and so on. Over the centuries، the motifs have undergone shifts and variations، and transferred from one domain to another. Having been considered as a multi-dimensional bird for possessing various and often contrasting features and functions، «The Raven» also acts as a multi-functional motif in Iranian culture. The function of the raven in texts and narratives has two main origins: mythical and religious. In the first، the raven is linked with the Sun and light، acting as the messenger of the Sun God، brings good omen، and embodies wisdom and foresight; and the second one makes the raven to penetrate the beliefs and mentalitys of men through the story of fratricide of Cain، and thus symbolize death and darkness. The study of how the function and motif of raven have undergone shifts and variations through myth to religion and folklore is the purpose of this paper. The investigation of the function of raven in texts، tales and proverbs، and the analysis of its stability or alteration would bring to light chief and critical points about the (dis) similarity of myth and religion، and the role of raven in Iranian people''s attitudes and folklore.
    Keywords: The raven, Myth, Religion, Motif, Folklore, Persian tales
  • Pages 93-118
    Riddles (Chistan) is one of the genres of Iranians official literature and cultures. Riddle (Crux) is a kind of fun literary work، which has educational and cultural function too. This genre has many different forms and names in the local literature of different regions of Iran; some of which include: Chyzchyzk، Mattaloukeh، Vagoushak، Teshlanouk، Chachak، Chenchen، Chucheh، Chichiki، Chawcheh، Mataal، Mas’aleh، Tapmajalar، and alik. This paper examines the literary and artistic aspects of this genre، and explains its corresponding themes. In addition to finding its formal and semantic structure and morphology in different areas of iran، we further investigate types، functions and themes، and analyze the implications of Riddles. The study of this literal genre in our folklore will familiarize us with various ways of exploiting our free times، and on how prepare and educate our children and teenagers so that they enter the real-life arena.
    Keywords: Riddles (Chistan), Local Riddles, Variety of riddles, Folklore, Anthropology, Morphology
  • Bahador Bagheri Pages 119-142
    Women in the prose folk tales have various roles. In contrast to the position of women in official and lyric literature، the living، dynamic، influential and basic role of them in folk tales is noteworthy. Active women with positive character are the initiator of love، heroe’s helper، protector of their freedom and dignity، warrior، heroe’s physician and nurse، against the mandatory marriages، consistent in love، sly، devoted، kind، intelligent and advisor. Women with negative character are sly، witches، malicious، wicked، evil، treacherous، envious and corrupt. Passive women are as a reward for the hero، unsophisticated، beloved or spouse، agree with polygamy and oppressed. This descriptive-analytical paper cheks twenty-two long famouse folk stories and analyzes the popular types of active and passive women''s role in them.
    Keywords: Folk tales, Folk literature, Women, Women in the story
  • Maryam Hoseyni Pages 143-170
    In many of mythical، folklore and fairy stories، the birth of the hero has many mythical and fictional characteristics. The grounding of the birth of the hero traces on the hero’s future life. In many stories، which have the birth function، there are many barriers in the birth process. Among these obstacles، we can name aging parents and their disability to have a child. The remarkable point in this story is that the child، despite many barriers، is born، and after a dangerous and wonderful life، becomes a hero. The main goal of this article is the psychological analysis and classification of the type of tales. This research investigates the birth of the hero as a current theme in mythical، folklore and fairy stories، and its conclusion shows that we can classify the different types of birth function in the following groups as: the birth without parent origin، the birth process with one origin (father or mother)، the marriage of the king with particular girl (sometimes a fairy)، and the birth of the hero in the aging parent time and eating apple condition for mother.
    Keywords: Hero, The birth of the hero, Myth, Legend, Folk tale
  • Pages 171-186
    One of the important subjects in folk literature is to compare an oral version of a text with its written version. In this article، the oral narrations of Bahman saga has been compared to its written version. Among the written texts، Bahman Saga in Shahnameh Ferdowsi، Tarikh-e-Thaalabi (The Thaalabi History) and Bahman-Nameh of Iranshah-ibn Abelkheyr، and among the oral narrations، 16 of them have been chosen. The writer has tried to show the linguistic and narrative differences between the written and oral versions of this saga. This is the first study conducted in this field.
    Keywords: Oral version, Written version, Bahman, Nameh, Iranshah, ibn Abelkheyr