فهرست مطالب

تفسیر اهل بیت (ع) - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1393)

نشریه تفسیر اهل بیت (ع)
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالهادی مسعودی صفحات 4-23
    روایات تفسیری ضعیف السند فراوان اند. این نوشته به ارائه شیوه صحیح تعامل با آنها و اثبات کارآمدی بخشی از آنها، به کمک قراین قرآنی و شواهد حدیثی، پرداخته است؛ برای نمونه، شیوه وثوق صدوری، مشابه یابی روایات نبوی در احادیث شیعی و گردآوری قرینه های دیگر، اطمینان به مضمونشان را به ارمغان آورده است. اخبار موقوف و مقطوع نیز به شرط حصول اطمینان نسبی به آنها، در قلمرو دانش های قرآنی، مانند بیان سبب نزول، به عنوان گزارش های تاریخی قابل استفاده گشته اند.
    تعامل صحیح با احادیث تفسیری ضعیف السند که شرح آن در مقاله می آید فایده های زیر را می تواند به ارمغان آورد: 1. ایجاد احتمالات قابل تصدیق در تفسیر، 2. ارائه شاهد جمع برای روایات و برداشت های متعارض، 3.یاری رساندن به آسیب شناسی روایات، 4.کمک کردن به معنایابی واژه ها.
    کلیدواژگان: تعامل با حدیث ضعیف، روایات تفسیری، تقویت محتوایی حدیث
  • علی راد، نجمه کمالی نیا* صفحات 24-46
    یونس بن عبدالرحمن; از راویان شاخص شیعه، در دوره امام صادق،امام کاظم و امام رضا: است.جلالت مقام او نزد امامان:، گستره دانش دینی، ژرفای فهم، دلدادگی به اهل بیت:، استواری بر امامت، مکتوبات حدیثی متنوع ودر شمار اصحاب اجماع امامیه بودن، از جمله خصایص شخصیتی وی به شمار می رود. درمنابع رجالی و تراجم نگاری، اثری با عنوان «تفسیر القرآن» در کارنامه وی گزارش شدهاست. هر چند محدثان شیعه، در آثاری که تا قرن پنجم هجری به نگارش درآورده اند، ازوجود این تفسیر خبر داده اند، لکن به مرور، نسخه آن مفقود شده و امروزه اصل آن دردسترس نیست. این پژوهه، فرضیه امکان بازیابی این تفسیر روایی را با بهره گیری ازشیوه های جدید بازیابی میراث مفقود، به بوته سنجش سپرده است. نتایج پژوهش، ضمن تایید اصالت این تفسیر در قرن سوم هجری، بازیابی آن را ممکن و عملی دانسته واعتباری شایسته برای روایات آن به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: تفاسیر امامیه، تفسیر یونس بن عبدالرحمن، تفاسیر مفقود، تفسیر روایی، اعتبار سنجی روایات
  • مهدی مردانی*، کاظم قاضی زاده صفحات 47-63
    رفتار معصومان:، در اندیشه شیعی، هم چون گفتار ایشان، یکی از اجزای تشکیل دهنده سنت است که نقش مهمی در فهم و تفسیر آموزه های قرآنی دارد. با این همه، به دلیل عدم شناخت ابعاد مختلف کارآمدی این مولفه حدیثی، حضور این بخش از سنت در تفاسیر امامیه کم رنگ به نظر می رسد و میزان استناد به آن کم برگ است. این پژوهش می کوشد تا با بررسی تطبیقی میان دو تفسیر اجتهادی معاصر امامیه، یعنی المیزان و من وحی القرآن، کارکردهای استناد به رفتار نبوی6 در حوزه تفسیر را کشف کرده، و زمینه بهره گیری بیشتر قرآن پژوهان را از این دسته روایات تفسیری فراهم آورد. برآیند مطالعه انجام گرفته نشان می دهد که از مجموع استنادات دو تفسیر یاد شده به رفتار نبوی6، کارکردهایی چون: استشهاد، استدلال و انتقاد در دو دامنه تفسیر و تبیین قابل برداشت است.
    کلیدواژگان: کارکرد استناد به افعال پیامبر، کارآمدی حدیث در تفسیر، تفاسیر اجتهادی امامیه، تفسیر روایی جامع، علامه طباطبایی، علامه فضل الله
  • شادی نفیسی، فاطمه سادات میرهاشمی* صفحات 64-88
    مذاهب کلامی مختلف، با توجه به اعتقادی که به عصمت انبیا: دارند، در بحث داستان های انبیا در قرآن، به تفسیر و تاویل آیات می پردازند. مفسران شیعه نیز با پیروی از آموزه های اهل بیت: با مبنا قرار دادن عصمت تام انبیا همین شیوه را پیش گرفته اند.
    از این رو، بیشتر برای آیاتی که در ظاهر، عصمت پیامبران را مخدوش می کند، تفسیری را برگزیده اند که بر استواری مقام عصمت انبیای الهی گزندی نرساند.
    آیه 24 سوره یوسف در شمار چنین آیاتی است که مفسران به گستردگی در تفسیر آن و تبیین مراد از «هم» یوسف7 در آن اختلاف کرده اند. پاره ای از این تفاسیر _ که بعضی به روایاتی نا استوار مستند است _ با خدشه دار کردن عصمت یوسف7، از جنبه کلامی، در خور نقد است و برخی دیگر، به لحاظ تخصیص دو متعلق متفاوت به دو «هم» به کار رفته در این آیه و یا ناسازگاری با سیاق آیات و هم چنین نوع کاربرد «لو لا»، به دست نقد ادبی سپرده شده اند. در این معرکه آرا، رسیدن به تبیینی قابل قبول از این آیات دشوار شده است، اما از ورای این سخنان، به نظر می رسد یکی از روایات، راهنمایی کارگشا برای نزدیک شدن به حقیقت باشد.
    کلیدواژگان: یوسف، زلیخا، هم، لو لا، ضرب و دفع
  • محمدتقی دیاری بیدگلی، سید محمد موسوی مقدم، علی حاجوی* صفحات 89-117
    علی بن ابراهیم قمی، از برجسته ترین محدثان شیعی است که روایات فراوانی از ایشان در کتب معتبر شیعه نقل شده است. کتاب تفسیری نیز به ایشان منتسب شده که هم اکنون موجود است، ولی به علت آمیختگی مطالب صحیح و ناصحیح در آن، عده ای در انتساب آن به این عالم بزرگ تردید کرده اند. در بررسی آسیب های موجود در تفسیر منسوب به علی بن ابراهیم قمی، روایات و مطالب ناهمگون، سست و خرافی به چشم می خورد که اعتبار آن را مخدوش کرده و لزوم پالایش آن را برجسته تر ساخته است.
    در این مقاله، با برشمردن مهم ترین آسیب های محتوایی تفسیر القمی، آنها را در نه بخش، نقد و بررسی کرده ایم: شائبه تحریف قرآن کریم، عدم تناسب برخی روایات با سیاق آیات، تعارض روایات تفسیر القمی با باورهای قطعی امامیه و هم چنین راه یابی اسرائیلیات در آن و طرح مسائل وهن آلود نسبت به ساحت انبیای الهی از جمله ایرادهای محتوایی این تفسیر است که با طعن و انکار علما و صاحب نظران مواجه شده است. هم چنین، در لا به لای تفسیر القمی، مطالبی نامعقول و غلوآمیز و یا متعارض با مسلمات علمی به چشم می خورد. در این پژوهش، همه این آسیب های محتوایی، با ذکر مثال های روشن و با بهره گیری از منابع متقن، نقد شده است.
    کلیدواژگان: علی بن ابراهیم قمی، نقد محتوایی، تفسیر القمی
  • عادله کوهی*، هادی حجت، علی اکبر فراتی صفحات 118-146
    گام نخست در فهم سخن هر گوینده ای آشنایی با واژه های به کار رفته در سخن او است. در قرآن کریم، با توجه به غنای زبانی و گستردگی واژگانی موجود در آن، دقت های واژه شناسی، تاثیر بسزایی در تفسیر آن دارد.
    معصومان: تا آن جا که زمینه و ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی اجازه داده، در زمان خود، به تفسیر آیات کتاب آسمانی پرداختند. درصد قابل توجهی از روایات معصومان: در تبیین و توضیح واژگان قرآنی وارد شده است. با دقت در این روایات، روشن می شود که ایشان در تفسیر واژگان قرآن بر روش های مختلفی اتکا دارند که در این مقاله سعی شده تا آن روایات گونه شناسی گردد. بیان وجه تسمیه واژگان، تبیین معانی حروف، بیان فروق لغات و استمداد از سیاق، برخی از آن شیوه ها است. در این میان، گونه هایی که بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده، بیان متعلقات واژه و تبیین مفهومی مترادف برای واژه است. آنچه از پیامبر6 و ائمه: نقل شده، فقط نگاه به ظاهر واژه نیست، بلکه بیان مصادیق لغت و تاویل واژه نیز از جمله گونه های نقل شده است.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، حدیث معصوم، روش شناسی
  • محمد علی طباطبایی صفحات 147-190
    این مقاله به بررسی کتاب آشنایی با اسلام برای یهودیان، نوشته رئوون فایرستون از لحاظ روی کرد و روش می پردازد. پس از معرفی نویسنده و ارائه گزارشی از ساختار و محتوای کتاب و با تحلیل متن آن، مشخص می شود که فایرستون بیشتر با روش تحلیل متون اسلامی و با روی کرد هم دلانه به معرفی اسلام به مخاطبان یهودی می پردازد؛ اما در نقد این کتاب مشخص می شود روی کرد فایرستون _ که به ظاهر هم دلانه به نظر می رسد_ در واقع، متاثر از هدف دیگری است که گاه او را از روش و حتی روی کرد اصلی اش منحرف می کند. آن هدف برساختن چهره ای خوشایند از اسلام برای یهودیان تجددگرا است و همین مساله موجب می شود فایرستون، گاهی با استناد به منابع غیراسلامی و حتی بی توجه به اقتضائات روی کرد هم دلانه، به معرفی اسلام بپردازد.
    کلیدواژگان: رئوون فایرستون، کتاب آشنایی با اسلام برای یهودیان، روش شناسی، روی کردشناسی
|
  • Abd Al Hadi Masoudi* Pages 4-23
    There are many weak exegetical interpretations. The present article, explaining the concept of weak tradition and proposing the correct method of interacting them, proves the efficiency of a number of them. This will be possible with the help of Quranic indications and traditional evidences and content support. Some of the functions of these traditions are: creating verifiable possibilities in interpretation, offering evidences for eliminating conflicts of traditions and contradictory understandings, assisting with the pasology of traditions and finding the meaning of words. Discontinued traditions can also be used as historical reports in the area of Quranic sciences - such as explaining the occasion of revelation - provided that a relative confidence to them is gained.
    Keywords: Weak Tradition, Exegetical Traditions, Reinforcement, Finding Source of Hadith, Content Support
  • Ali Rad, Najmeh Kamalinia* Pages 24-46
    Yunis Ibn Abd Al-Rahman is one of the shia outstanding transmitters of Hadith in the time of Imam Sadiq (AS), Imam Kazim (AS), and Imam Reza (AS). His high status to Imams (AS), wide religious knowledge, deep understanding, loving the Household of the Prophet (AS), resistance on Imamate, being a member of Imamite Companions of Consensus (Ashab Ijma'), and varieties of traditional writings are some of his personalities. His work entitled Exegesis of the Quran (Tafsir Al-Quran) has been reported in sources of narrators of Hadith and their biographies (Tarajimnigari). This book, although known to shia traditionists (Scholars of Hadith) until the third century (AH), has been lost over the time and there is no information about its original source today. The present research tests the hypothesis of the possibility of retrieval of this traditional commentary through using new methods of retrieving lost heritage. The results of the study show that it is possible and applicable to retrieve this traditional commentary and has proved the high validity of its traditions, meanwhile supporting the genuineness of this commentary in the third century (AH).
    Keywords: Interpretation of the Household of the Prophet (AS), Yunis Ibn Abd Al Rahman, Lost Commentaries, Traditional Commentary, Validity Check of Traditions
  • Mahdi Mardani*, Kazem Qazizadeh Pages 47-63
    The conduct of infallible Imams, like their words, constitutes one part of Sunnah in Shia thinking, which has an important role in comprehension and interpretation of the Quranic Teachings. But because of not knowing the different efficiency aspects of this traditional (hadith) component, the presence of this part of Sunnah in Imamites interpretations seems faded and there is no much citation to that. The present research tries to discover the functions of relying on the Prophet’s conduct in the area of interpretation through performing a comparative study between two contemporary independent reasoning (Ijtihādi) interpretations of Imamites, namely “Al-Mizan” and “Min Vahy Al-Quran”, and to provide an opportunity for Quran researchers to make more use of these exegetical traditions. The results of the study show that functions including summoning witnesses (Istishhad), reasoning and criticism in two domains of interpretation and explanation can be understood from the total citations to the Prophet’s conducts in two above-mentioned interpretations.
    Keywords: Function of Relying on the Prophet's Actions, Efficiency of Hadith for Interpretation, Contemporary Independent Reasoning (Ijtihādi) Interpretations of Imamites, Comprehensive Traditional Commentary, Allameh Tabatabaei, Allameh Fazl Allah
  • Shadi Nafisi, Fatemeh Sadat Mir Hashemi* Pages 64-88
    The different theological sects interpret and paraphrase the verses of Quran about the stories of prophets (AS) based on their beliefs on the infallibility of prophets (AS). Shi`a commentators also, adhering to the teachings of the Household of the Prophet (AS), follow the same method based on the most perfect infallibility of the prophets (AS).
    Therefore, considering the verses that superficially damage the infallibility of the prophets (AS), they have chosen an interpretation that does not hurt the stability of the infallibility status of divine prophets (AS). Sura Yūsuf (Joseph), verse 24 is among the verses that many commentators have disagreed about its interpretation and the explanation of the meaning of “Hamm” of Joseph (AS). A number of these interpretations damage the infallibility of Joseph (AS) - some of them are based on unstable and weak traditions - and deserve analysis from theological aspect and others have been criticized since two different bounds ascribed to two “Hamm” used in this verse or because of inconsistency with the context of the verses and the type of usage of “lo la”. In this battle of opinions, it is difficult to reach an acceptable explanation of the verses, but beyond these words, one of the traditions seems to be a useful guide to approach the reality.
    Keywords: Joseph (AS), Zoleykhs, “Hamm”, “lo la”, Zarb wa Daf
  • Mohammad Taqi Diari Bigdeli, Seyyed Mohammad Musavi Moqaddam, Ali Hajavi* Pages 89-117
    Ali Ibn Ibrahim Qummi is one of the Shi`a most outstanding transmitters of Hadith from whom many traditions have been quoted in authentic Shi`a Hadith books. A commentary book also ascribed to him is existent now, but because some true and false materials are mingled with them, there are some doubts in ascribing them to this great scholar. When reviewing the existent defects in the commentary ascribed to Ali Ibn Ibrahim Qummi, some heterogeneous, weak, and superstitious traditions and material are seen that damages its authenticity and highlights the necessity of its refinement.
    The present article outlines the most important content defects in Tafsir Al-Qummi by analyzing and classifying them into nine parts: doubt about distortion of Quran, lack of consistency of some traditions with the context of the verses, conflict between the traditions of Tafsir Al-Qummi and definite beliefs of Imamites, as well as entering Israiliyyat into it and expressing some insulting matters about the holy prophets are some of the content difficulties of this commentary which has encountered cutting remarks and rejection of religious scholars. Some irrational and exaggerating, or conflicting matters with scientific certainties are also seen in Tafsir Al-Qummi. The present research analyzes all the content defects with illustrating examples and taking use of authentic sources.
    Keywords: Ali Ibn Ibrahim Qummi, Content Analysis, Tafsir Al Qummi
  • Adeleh Kouhi*, Hadi Hojjat, Ali Akbar Forat Pages 118-146
    The first step to understand the words of every speaker is familiarity with the vocabulary applied in his words. Considering the richness of language and wide vocabulary of Holy Quran, the exact lexicology has great influence on its exegesis.
    The infallible Imams (AS) interpreted as far as possible the verses of the Holy Book according to the social and cultural background and capacity of their time. A considerable percentage of the traditions of infallible Imams (AS) is about explanation and explication of Quranic terminology. The exact study of these traditions makes it clear that they relied on different methods in exegesis of the terminologies of the Quran. The present article tries to perform a typology of these traditions. Some of the methods include expressing the appellation of the vocabularies, explanation of the meaning of the alphabets, expressing the differences of the words, and to seek assistance of context of the words. Meanwhile, the highest number of types includes expressing the vocabulary attachments and explanation of a synonym for the vocabulary. What has been quoted from Holy Prophet (PBUH) and Imams (AS) is not a superficial perspective of the word, but expressing the examples of the word and its paraphrase are some of the types quoted.
    Keywords: Quranic Lexicons (Single Words), Hadith Quoted by Infallible Imam, Methodology
  • Mohammad Ali Tabatabaei* Pages 147-190
    The present article reviews the book of An Introduction to Islam for Jews written by Reuven Firestone in terms of its approach and methodology. After giving an introduction to the book and a report on the structure and content of the book and the analysis of the text, it becomes clear that Firestone introduces Islam to Jewish audience mostly through the method of analysis of Islamic texts and sympathetic approach; but the review of the book shows that the approach taken by Firestone - which seems sympathetic - is in effect influenced by another aim which sometimes deviates him from his main method and even his main approach. This is the aim of creating a pleasant and acceptable image of Islam for modernist Jews and this sometimes makes Firestone introduce Islam by relying on non-Islamic resources and even heedless to the requirements of sympathetic approach.
    Keywords: Reuven Firestone, the Book of “An Introduction to Islam for Jews”, Methodology, Study of Approach